Jump to content

Hellenic Medical Students' International Committee-HelMSIC


HelMSIC_Crete

Recommended Posts

Φίλε Συμφοιτητή ,

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής, ή αλλιώς Hellenic Medical Students’ International Committee (HelMSIC) είναι μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, που από το 1958 αποτελεί τη φωνή των Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας στον κόσμο. Είναι ενεργό μέλος της IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations), της EMSA (European Medical Students’ Association) και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας.

Το πολυποίκιλο φάσμα των δράσεων της HelMSIC περιλαμβάνει Εκπαιδευτικές Ανταλλαγές Φοιτητών Ιατρικής, ερευνητικού και κλινικού τύπου, με φοιτητές πανεπιστημίων του εξωτερικού, δράσεις για τη Δημόσια, την Αναπαραγωγική Υγεία δράσεις για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη αναδιάρθρωση της Ιατρικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Η HelMSIC είναι μια οργάνωση με πανελλήνια δομή. Οι δράσεις τις όμως διοργανώνονται από τα μέλη της, απλούς, καθημερινούς φοιτητές ιατρικής, για όλους τους Φοιτητές Ιατρικής, μέσα από τις επτά Επιτροπές – μέλη της HelMSIC, στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Πάτρα.

Στο γραφείο της HelMSIC, που βρίσκεται απέναντι από τα αμφιθέατρα 1 και 2 , μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τις Ανταλλαγές, τη συμμετοχή σου στη σύνταξη του InterMEDICA, του Πανελληνίου Περιοδικού Φοιτητών Ιατρικής που εκδίδεται από τη HelMSIC, καθώς και στα προγράμματα της HelMSIC, όπως το Teddy Bear Hospital, ένα διεθνές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του παιδικού φόβου για το γιατρό, τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, 1η Δεκεμβρίου 2006 και πολλές ακόμη ευκαιρίες για «αποδράσεις» από τα καθιερωμένα της Σχολής σου.

Το τηλέφωνο της HelMSIC είναι το 2810394775 ,το e-mail μας helmsic_crete@yahoo.gr , ενώ ανά πάσα στιγμή μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες από το Website μας, www.helmsic.gr. Μάθε τα πάντα για την Πανελλήνια δομή ή ακολούθησε το χάρτη για να βρεθείς στην Επιτροπή στην πόλη σου.

Κι αν διαπιστώσεις ότι όλα αυτά, τα άκρως ενδιαφέροντα για πολλούς συμφοιτητές σου σε όλη την Ελλάδα, αγγίζουν και τα δικά σου ενδιαφέροντα, μη διστάσεις να έρθεις στη συνέλευση της Επιτροπής στο γραφείο της HelMSIC. Αν πάλι έχεις στο μυαλό σου μια πρωτοποριακή ιδέα για δράση, μη διστάσεις να τη μοιραστείς μαζί μας, ώστε μέσα από την ομαδική δουλειά να πάρει σάρκα και οστά.

Σε περιμένουμε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

DAISY

Το πρόγραμμα "Daisy" είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που προτείνεται σε εθελοντική βάση στους φοιτητές ιατρικής και υλοποιείται σε συνεργασία με την HelMSIC.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

• Η έκθεση των φοιτητών στις πραγματικές συνθήκες άσκησης της ιατρικής στην κοινότητα

• Η σύνδεση και ένταξη των θεωρητικών γνώσεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού

• Η ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν την κλινική προσέγγιση και την επικοινωνία με τον άρρωστο, τους συγγενείς του ως βιοψυχοκοινωνικές οντότητες

• Η αναγνώριση του διευρυμένου ρόλου του γιατρού όχι μόνο ως θεραπευτή αλλά και ως φορέα πρόληψης της αρρώστιας και προαγωγή της υγείας, ως ερευνητή με κοινωνική υπευθυνότητα

• Η ανάπτυξη κριτικού ερευνητικού πνεύματος μέσα σε πλαίσια διεπιστημονικής συνεργασίας

Δομή:

Το πρόγραμμα αποτελείται από:

1. Την ομάδα εκπαίδευσης στην επικοινωνία

2. Τα πλαίσια δράσης

Οι φοιτητές στα πλαίσια δράσης εφαρμόζουν τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν στην ομάδα. Αντίστροφα επεξεργάζονται στην ομάδα τις εμπειρίες από τα πλαίσια δράσης.

Ομάδα εκπαίδευσης στην επικοινωνία

Η ομάδα αυτή αποτελεί τον πυρήνα των δραστηριοτήτων. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τις προγραμματισμένες συναντήσεις. Η ομάδα διαπραγματεύεται τα ακόλουθα:

• Επικοινωνία γιατρού - ασθενή

• Σχέσεις και επικοινωνία ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού

• Διαφορές φύλου στην επικοινωνία σε ιατρικά πλαίσια

• Συλλογή πληροφοριών

• Tρόποι αντιμετώπισης "δύσκολων" ασθενών

• Aνακοίνωση άσχημων νέων,

• Παροχή συναισθηματικής στήριξης

• Προστασία του επαγγελματία υγείας από το εργασιακό στρες

• Τρόποι αντιμετώπισης ασθενών με συγκεκριμένες ασθένειες.

Αγωγή Υγείας

Οι φοιτητές εκπαιδεύονται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων αγωγής υγείας και αποκτούν ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο της παρέμβασης (κάπνισμα, σεξουαλική συμπεριφορά) και εμπειρία της συμμετοχής σε παρεμβάσεις στην κοινότητα (π.χ. σχολεία)

Έρευνα στην κοινωνική ιατρική

Οι φοιτητές εκπαιδεύονται στις τεχνικές έρευνας στην φροντίδα υγείας και συμμετέχουν ενεργά σε ερευνητικά προγράμματα. Στο πλαίσιο καλύπτονται οι παρακάτω περιοχές :

• Μετατροπή ερωτήσεων από την κλινική πράξη σε ερευνητικές υποθέσεις

• Συγγραφή ερευνητικών προτάσεων

• Μέθοδοι συλλογής δεδομένων

Βοηθός νοσηλευτή

Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με το έργο της/του νοσηλεύτριας/-ή μέσα στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου, με στόχο την κατανόηση του ρόλου άλλων επαγγελματιών υγείας, την απόκτηση συγκεκριμένων νοσηλευτικών δεξιοτήτων και την επικοινωνία με τον ασθενή και τους συνοδούς του

Ο γιατρός στην κοινότητα

Οι φοιτητές συμμετέχουν στις λειτουργίες των Κέντρων Υγείας κοινότητας με στόχο τη διερεύνηση των αναγκών υγείας του πληθυσμού, την πρόληψη της αρρώστιας, τη θεραπεία και αποκατάσταση των χρόνιων ή επειγόντων προβλημάτων υγείας στο Κέντρο Υγείας και στο σπίτι

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το Teddy Bear Hospital (TBH) διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία. Τα σημαντικά αποτελέσματα το καθιέρωσαν σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και η Πορτογαλία.

Πρόκειται για ένα σημαντικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα και η HelMSIC, με την καθοδήγηση των διεθνών οργανώσεων EMSA και IFMSA, προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συνεχόμενη επιτυχία και τα σημαντικά οφέλη του.

Συνάντηση 1η:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TBH ;

Το TBH αποτελεί προσομοίωση παιδιατρικής κλινικής όπου τα μικρά παιδιά προσέρχονται με τα “άρρωστα” παιδιά-παιχνίδια τους ζητώντας από τους γιατρούς να τα εξετάσουν. Στόχοι του είναι:

 Να βοηθήσει τα παιδιά ηλικίας 4-6 να αποβάλλουν το φόβο τους για το γιατρό, τον οδοντίατρο και το νοσοκομειακό περιβάλλον, μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού.

 Να δημιουργήσει μια καλή σχέση και να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες ανάμεσα στα παιδιά και εμάς, τους φοιτητές.

 Να δώσει στα παιδιά μια εικόνα του ιατρικού χώρου.

 Να μας δώσει τη δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα για την παιδιατρική, ιδίως σε όσους ενδιαφέρονται για το αντικείμενο.

 Τέλος, να προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία τόσο στα παιδιά όσο και σ’ εμάς.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ;

• Το αρκουδάκι / κούκλα είναι ο ασθενής.

• Τα παιδιά είναι οι γονείς των υποθετικών παιδιών (αρκουδάκια).

• Οι φοιτητές ιατρικής είναι οι γιατροί για τα αρκουδάκια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ;

Τα παιδιά κατά την προσέλευση τους στο χώρο της παρέμβασης έχουν μαζί το αγαπημένο τους αρκουδάκι/κούκλα. Οι φοιτητές προσπαθούν να θεραπεύσουν το παιχνίδι/άρρωστο παιδί και να το κάνουν να νιώσει καλύτερα. Απαραίτητη είναι η λήψη ενός …πολύ ιδιαίτερου ιστορικού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ;

 Βοηθάει τα μικρά παιδιά να αντιμετωπίσουν το φόβο τους για το γιατρό, χωρίς να βρίσκονται στην πιεστική θέση του ασθενή.

 Συνήθως φοβόμαστε το άγνωστο. Έτσι, όταν γνωρίσουν τη διαδικασία και δουν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο εκφοβιστική όσο νομίζουν, έπειτα σταδιακά θα διώξουν τους φόβους τους.

 Τα καταφέρνουμε καλύτερα όταν νιώθουμε ότι είμαστε σε θέση ευθύνης. Και σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά αισθάνονται ότι είναι υπεύθυνα καθώς φέρνουν το αρκουδάκι τους για να συμβουλευτούν το γιατρό. Είναι τα παιδιά που αποφασίζουν.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

 Μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές Ιατρικής, ανεξαρτήτως έτους.

 Η προηγούμενη εμπειρία διοργάνωσης προγραμμάτων απέδειξε ότι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας είναι με e-mail και δευτερευόντως μέσω τηλεφώνου. Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία e-mail από όλους μας.

 Οι συναντήσεις που θα προηγηθούν της παρέμβασης (4 δίωρα) θα γίνονται απογεύματα. Οι παρουσίες είναι υποχρεωτικές.

 Ο χρόνος των παρεμβάσεων εξαρτάται κυρίως από τις διευθύνσεις των σχολείων . Θα χορηγούνται δικαιολογητικά απουσιών, εφ’ όσον χρειαστούν. Οι παρεμβάσεις στο νοσοκομείο θα προτιμήσουμε να γίνουν Σαββατοκύριακα.

 Κάθε φοιτητής έχει μαζί ιατρική μπλούζα κι ό,τι άλλο μπορεί να διαθέτει. (στηθοσκόπιο , φακό, πιεσόμετρο, νευρ. σφυράκι)

ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

- Στέγαση σε τάξη νηπιαγωγείου, νοσοκομειακό και υπαίθριο χώρο.

- Αναλώσιμο υλικό για να απασχολούνται τα παιδιά- γονείς που περιμένουν τη σειρά τους ή έχουν ήδη τελειώσει την εξέταση.

- Διατροφικά προϊόντα για τους φοιτητές και τα παιδιά, υποκατάστατα φαρμάκων και εργαλεία για την κλινική πράξη. Όλα αυτά θα επιδιώξουμε να καλυφθούν από ανάλογες χορηγίες. Αν γνωρίζετε κάποια επιχείρηση ή φορέα που θα ενδιαφερόταν να μας βοηθήσει, θα χαρούμε να μας ενημερώσετε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η παρέμβαση γίνεται υπό την εποπτεία επιστημονικού υπευθύνου. Απαραίτητη είναι η αξιολόγηση του προγράμματος με ερωτηματολόγια που θα διανεμηθούν στους φοιτητές και στους δασκάλους, αλλά και με ζωγραφιές των παιδιών πριν και ένα μήνα μετά την παρέμβαση.

Ελπίζουμε το πρόγραμμα να σας προξένησε το ενδιαφέρον και να συμμεριστείτε τον ενθουσιασμό μας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810394775

e-mail : helmsic_crete@yahoo.gr

Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος Hellenic Medical Students’ International Committee – Τοπική Επιτροπή Κρήτης

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πρόγραμμα ανταλλαγών HelMSIC

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία εποικοδομητικής επικοινωνίας μεταξύ των φοιτητών ιατρικής απ’όλο τον κόσμο . Το πρόγραμμα διεξάγεται στα πλαίσια της IFMSA , της οποίας η HelMSIC αποτελεί ενεργό μέλος από την ίδρυσή της .

Συγκεκριμένα , διενεργούνται δύο προγράμματα ανταλλαγών :

-Professional Exchanges (clerkships) : Διαρκούν ένα μήνα και αφορούν κλινική άσκηση . Μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές που βρίσκονται στο 3ο , 4ο , 5ο και 6ο έτος σπουδών , καθώς και πτυχιούχοι , αρκεί να μην έχουν περάσει έξι μήνες από τη λήψη του πτυχίου , το διάστημα που θα πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή .

-Research Exchanges : Διαρκούν 1 μήνα και αφορούν εργαστηριακές ασκήσεις και προγράμματα . Μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές από όλα τα έτη σπουδών .

Προκειμένου να πάρετε μέρος στις ανταλλαγές αυτές θα πρέπει να πάρετε μέρος στις εξετάσεις γλώσσας (Αγγλικών ή Γερμανικών ή Γαλλικών) που διεξάγονται τέλη Νοέμβρη ή αρχές Δεκέμβρη . Στις εξετάσεις αυτές αξιολογείται η επάρκειά σας στη γλώσσα και όχι οι γνώσεις σας στην ιατρική ορολογία .

Για να πάρετε μέρος στις εξετάσεις χρειάζεται :

-Να συμπληρώσετε αίτηση όπου θα δηλώνετε με σειρά προτίμησης τις χώρες όπου θέλετε να πάτε (από αυτές με τις οποίες έχει συμβόλαιο η επιτροπή μας) και το πρόγραμμα στο οποίο θέλετε να συμμετέχετε .

-Να καταβάλετε ένα χρηματικό ποσό με το οποίο θα καλυφθούν τα έξοδα των εξετάσεων(περίπου 5 euro)

-Να έχετε e-mail

Για τα θέματα των εξετάσεων και τη διόρθωση των γραπτών είναι υπεύθυνος ο καθηγητής γλώσσας που ορίζει η επιτροπή .

Η τελική βαθμολογία υπολογίζεται ως εξής :

-Professional exchanges : βαθμός Χ συντελεστή έτους

Οι συντελεστές έτους είναι : 0,7 για το 3ο έτος , 0,8 για το 4ο, 0,9 για το 5ο και 1 για το 6ο και το πτυχίο .

-Research exchange : βαθμός Χ συντελεστή έτους

Οι συντελεστές έτους είναι : 1 για το 1ο έτος , 0,9 για το 2ο , 0,8 για το 3ο και 0,7 για το 4ο-6ο έτος και το πτυχίο .

Για τους φοιτητές που είναι contact persons ή φιλοξενούν τους incomings της HelMSIC υπάρχει ένα επιπλέον συντελεστής 0,1 .

Αν επιλεγείτε για δύο θέσεις , θα πρέπει να επιλέξετε μία από τις δύο έγκαιρα . Αν αυτό δε γίνει , η επιτροπή έχει το δικαίωμα να σας αφαιρέσει τη μία από τις δύο , όποια επιλέξει εκείνη .

Σε περίπτωση ακύρωσης της θέσης , τη χάνετε αυτόματα και κατοχυρώνεται στους αναπληρωματικούς .

Σε περίπτωση που δεν επιτύχετε σε κάποια θέση , περνάτε στη λίστα αναμονής ως αναπληρωματικοί και

ανάλογα με το βαθμό σας διεκδικείται τις θέσεις που ακυρώνονται .

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και αφού έχετε επιτύχει σε κάποια θέση ξεκινά η διαδικασία συμπλήρωσης των αιτήσεων (AFs) οι οποίες θα σταλούν στις διάφορες χώρες . Οι αιτήσεις αυτές συμπληρώνονται με βάση οδηγίες που παρέχει η επιτροπή και συνοδεύονται από τα απαιτούμενα για κάθε χώρα δικαιολογητικά . Ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών , θα πρέπει να καταβάλετε και το ποσό των 200 euro .

Στην αίτηση έχετε δικαίωμα να συμπληρώσετε τρεις πόλεις της επιλογής σας καθώς και τα εργαστήρια ή τις κλινικές που θέλετε να παρακολουθήσετε . Επίσης , επιλέγετε το χρονικό διάστημα που αφορά ένα και μόνο μήνα .

Αφού αποσταλούν οι αιτήσεις και μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα (δύο ή τριών μηνών) για να κανονιστεί η διαμονή σας στη χώρα που έχετε επιλέξει ξεκινά η παραλαβή των εγγράφων που στέλνουν οι αντίστοιχες επιτροπές του εξωτερικού (CAs) και περιέχουν την έγκριση για την άσκησή σας στο εξωτερικό και τις απαραίτητες πληροφορίες για την κλινική ή το εργαστήριο άσκησης και τον τόπο διαμονής σας . Μετά την παραλαβή αυτού του εγγράφου θα πρέπει να συμπληρώσετε ένα έντυπο (CC) που θα δηλώνει ότι αποδέχεστε τη θέση και το οποίο θα σταλεί στην αντίστοιχη επιτροπή της πόλης όπου θα ταξιδέψετε . Από εκεί και πέρα , όλες οι συνεννοήσεις θα γίνονται από εσάς απ’ ευθείας με την επιτροπή του εξωτερικού .

Τα 200 euro θα καλύψουν τα έξοδα διαμονής και διατροφής σας στο εξωτερικό .

-Αν ακυρώσετε τη θέση εντός Φεβρουαρίου σας επιστρέφονται όλα τα χρήματα .

-Αν ακυρώσετε τη θέση εντός Μαρτίου κατακρατούνται 30 euro .

-Aν ακυρώσετε τη θέση εντός Απριλίου κατακρατούνται 60 euro .

-Αν ακυρώσετε τη θέση από το Μάιο και μετά δεν επιστρέφονται χρήματα .

Σε οποιαδήποτε περίπτωση ακύρωσης σας επιστρέφονται 200 euro αν βρεθεί αντικαταστάτης στη θέση σας .

Στα χρήματα που πληρώνετε δεν περιλαμβάνονται τα εισιτήρια και η ασφάλεια υγείας που πρέπει υποχρεωτικά να έχετε για να συμμετέχετε στις ανταλλαγές και την οποία εξασφαλίζεται με το έντυπο Ε111 από το ασφαλιστικό σας ταμείο για χώρες της Ε.Ε. ή αλλιώς από ασφαλιστική εταιρεία .

Η HelMSIC θα υποστηρίξει οικονομικά όσους φοιτητές φιλοξενήσουν άλλους φοιτητές με το ποσό των 150 euro ανεξάρτητα από το αν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγών ή όχι .

Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα μπορείτε να γίνετε contact persons για τους ξένους φοιτητές που θα έρθουν να ασκηθούν στη χώρα μας .

Μετά το τέλος της κλινικής ή εργαστηριακής άσκησης , η επιτροπή του εξωτερικού σας παρέχει πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι παρακολουθήσατε τη συγκεκριμένη κλινική ή πρόγραμμα και υπογράφεται από τον υπεύθυνο ανταλλαγών της επιτροπής του εξωτερικού καθώς και από τον υπεύθυνο για την άσκησή σας καθηγητή .

Για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος είναι απαραίτητο να τηρούνται αυστηρά οι προθεσμίες του προγράμματος . Σε αντίθετη περίπτωση , η επιτροπή έχει το δικαίωμα να σας αφαιρέσει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα για το συγκεκριμένο έτος .

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

INTERMEDICA

Το InterMEDICA είναι το περιοδικό της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής - HelMSIC . Εκδίδεται 3 φορές το χρόνο σε 3500 χιλιάδες αντίτυπα και μπορείτε να το βρείτε στα γραφεία της HelMSIC, στα σημεία διανομής, καθώς και ηλεκτρονικά στην παρούσα ιστοσελίδα. Στόχος του περιοδικού είναι να ενημερώνει τους φοιτητές Ιατρικής για τα τρέχοντα ζητήματα του πεδίου της ιατρικής εκπαίδευσης και του ιατρικού επαγγέλματος, να προβάλει τα προγράμματα της HelMSIC, να παρουσιάζει την πρόσφατη αλλά και την κλασσική επιστημονική γνώση, να προωθεί πρωτότυπες ιδέες και καινοτόμες αντιλήψεις, καθώς και να αποτελεί για τον φοιτητή των σχολών των Επιστημών Υγείας τόσο βήμα διαλόγου όσο και δίαυλο επικοινωνίας με το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Η έκδοση του περιοδικού γίνεται με την ευγενική χορηγία των επιστημονικών εκδόσεων ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ.

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC - Hellenic Medical Students' International Committee), είναι ένα ανεξάρτητο σωματείο μη κερδοσκοπικού και μη πολιτικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1958 από φοιτητές ιατρικής με κύριους σκοπούς την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των φοιτητών ιατρικής πάνω σε θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, την Ιατρική Εκπαίδευση, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Αναπαραγωγική Υγεία και τις Εκπαιδευτικές Ανταλλαγές σε Κλινικό και Ερευνητικό επίπεδο. Η HelMSIC εκπροσωπεί τους Έλληνες Φοιτητές Ιατρικής στην Διεθνή Oμοσπονδία Φοιτητών Ιατρικής IFMSA (International Federation of Medical Students' Associations), και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Ιατρικής EMSA (European Medical Students Association).

Οι στόχοι μας πραγματοποιούνται μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, συχνά σε συνεργασία και με άλλους φορείς, που περιλαμβάνουν τη διοργάνωση ημερίδων και ομιλιών ιατρικού ενδιαφέροντος, ερευνών, προγραμμάτων αγωγής υγείας, προγραμμάτων ενημέρωσης των φοιτητών ιατρικής σε θέματα που αφορούν τις ιατρικές ειδικότητες και την ιατρική εκπαίδευση, ανταλλαγές φοιτητών ιατρικής, ημερών εθελοντικής αιμοδοσίας, δραστηριοτήτων κοινωνικής προσφοράς, συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, διακίνηση ενημερωτικού υλικού για τη UNICEF και άλλα κοινοφελή ιδρύματα, καθώς και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού σε θέματα δημόσιας υγείας.

Αρθρογραφία

Ποιά χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν τα άρθρα που δημοσιεύονται στο InterMEDICA;

Τα άρθρα δεν πρέπει να έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα.

Τα άρθρα μπορεί να αφορούν επιστημονικά θέματα γενικού ενδιαφέροντος, συνεντεύξεις, προσωπικές εμπειρίες από ανταλλαγές, σχολιασμό επίκαιρων θεμάτων, παρουσιάσεις φοιτητικών οργανώσεων, απόψεις πάνω σε θέματα ιατρικής εκπαίδευσης, χιουμοριστικά θέματα και πολλά άλλα. Σε καμία περίπτωση η θεματολογία δεν περιορίζεται στα παραπάνω θέματα και εξαρτάται κάθε φορά από το θέμα του εκάστοτε τεύχους.

Το μέγεθος των άρθρων δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 600 λέξεις για τα μονοσέλιδα και τις 1200 για τα δισέλιδα άρθρα.

Ποιές είναι οι μόνιμες στήλες του περιοδικού;

Ειδικότητα στο Εξωτερικό: Σε κάθε τεύχος γίνεται παρουσίαση πλήρης μιας χώρας σχετικά με τις διαδικασίες, τον τρόπο λήψης της ειδικότητας, τους μισθούς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες

Κλινικό Περιστατικό: Στη στήλη αυτή παρουσιάζεται ένα κλινικό περιστατικό και ο τρόπος αντιμετώπισής του

Στήλη Ανταλλαγών: Γίνεται παρουσίαση της ανταλλαγής κάποιου φοιτητή

Στήλη Review: Εδώ παρουσιάζεται κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο ή/και κάποια ταινία

Στήλη με Νέα: Στη στήλη αυτή παρουσιάζονται Ιατρικά Νέα, καθώς και τα νέα της HelMSIC

Στήλη Παρουσίασης ΜΚΟ: Στη στήλη αυτή παρουσιάζονται διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Στήλη IFMSA: Σε κάθε τεύχος θα φιλοξενείται άρθρο από τους παγκόσμιους υπεύθυνους των διαρκών επιτροπών της IFMSA

Στήλη Standing Committees: Στη στήλη θα παρουσιάζουμε σε κάθε τεύχος μια από τις SC της HelMSIC

Στήλη Τοπικών Επιτροπών: Εδώ θα γίνεται η παρουσίαση μιας τοπικής επιτροπής, οι δραστηριότητές της, τα μέλη της κ.λπ.

Πώς μπορώ να υποβάλλω το άρθρο μου;

Τα άρθρα υποβάλλονται μέσω e-mail στο intermedica@helmsic.gr

Στείλτε το άρθρο σας ως συνημμένο Word στην παραπάνω διεύθυνση

Δηλώστε σε ποια πόλη είστε φοιτητής ή την επαγγελματική σας ιδιότητα εφόσον δεν είστε φοιτητής

Τι γίνεται μετά την υποβολή του άρθρου μου;Το άρθρο παρουσιάζεται στην συντακτική επιτροπή, η οποία μπορεί να κάνει αλλαγές, διορθώσεις ή και να απορρίψει τελικά το άρθρο αν δεν ταιριάζει με το ύφος του περιοδικού

Σε περίπτωση αλλαγών ειδοποιείστε για να δηλώσετε αν συμφωνείτε με τις προτεινόμενες αλλαγές

Σε περίπτωση που το άρθρο γίνει αποδεκτό δημοσιεύεται στο επόμενο τεύχος του περιοδικού

Τέλος όταν το περιοδικό δημοσιευτεί σας αποστέλλουμε ένα αντίγραφο ταχυδρομικώς στη διεύθυνση που μας έχετε δηλώσει

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.