Jump to content

Εκκίνηση την Παρασκευή για το 26ο Σπαρταθλον


The Doctor

Recommended Posts

Με τη συμμετοχή πολλών γνωστών αθλητών των υπεραποστάσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή το «Σπάρταθλον», ο κλασικός αγώνας υπεραποστασης, με διαδρομή από την Αθήνα ως τη Σπάρτη συνολικής απόστασης 246 χιλιομέτρων. Αυτός θα είναι και ο 26ος χρόνος διεξαγωγής του αγώνα και η εκκίνηση θα δοθεί την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 το πρωί, από τα Προπύλαια της Ακρόπολης. Οι συμμετέχοντες αθλητές θα έχουν το περιθώριο να καλύψουν τη διαδρομή μέσα σε μιάμιση ημέρα (36 ώρες), αν και φυσικά οι πρώτοι αθλητές αναμένεται να φτάσουν πολύ νωρίτερα.

Στη φετινή διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή 344 δρομείς, από 34 χώρες, ανάμεσα στους οποίους συναντώνται και νικητές προηγούμενων διοργανώσεων, όπως ο Αμερικανός Scott Jurek (φωτο) που κέρδισε και τις δύο προηγούμενες χρονιές, ο Βραζιλιανος Valmir Nunes, o Αυστριακός Marcus Thalman και η Σουηδέζα Μary Larsson. Ρεκόρ συμμετοχών για μια ακόμη χρονιά, έχει η Ιαπωνία με 67 αθλητές. Ιδιαίτερα μεγάλος θα είναι και ο αριθμός των ελληνικών συμμετοχών αφού έχουν δηλώσει 34.

Ο αγώνας υπεραποστάσεως «Σπάρταθλον» διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον ομώνυμο διεθνή σύνδεσμο που έχει συσταθεί προς αυτό το σκοπό και συγκεντρώνει σε ετήσια βάση εκατοντάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες αθλητές ακολουθούν τη διαδρομή που χάραξε το 1982 πειραματικά ο Βρετανός John Foden, αναβιώνοντας τον άθλο του Φειδιππίδη και την ιστορική αφήγηση του Ηρόδοτου για τη μάχη του Μαραθώνα. Το «Σπάρταθλον» αποτελεί για τους αθλητές πρόκληση, για αναμέτρηση με τις φυσικές τους δυνάμεις, αλλά και με τη δύναμη του πνεύματος, καλώντας τους να υπερβούν εαυτούς και να αγωνιστούν, μακριά από κάθε έννοια ανταγωνισμού. Είναι αξιοσημείωτο πως, ο αγώνας δρόμου δεν αποφέρει χρηματικό όφελος στους νικητές, καθώς μοναδικό έπαθλο αποτελεί η ηθική ικανοποίηση της συμμετοχής τους στη διοργάνωση. Το ρεκόρ του αγώνα φυσικά κατέχει ο Γιάννης Κούρος με 20 ώρες και 25 λεπτά, επίδοση που παραμένει απλησίαστη.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στέκεται, για πέμπτη συνεχή χρονιά στο πλευρό των διοργανωτών του διεθνούς υπερμαραθώνιου, ως αποκλειστικός δωρητής. Η ιδέα του «ευ αγωνίζεσθαι», η σύνδεση των αθλητών με τη φύση, μέσα από τη διαδρομή που διατρέχουν, το πνεύμα της άμιλλας και η διαδικασία της ενδοσκόπησης, που οι συμμετέχοντες βιώνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα, αποτελούν το ηθικό έναυσμα που έχει ωθήσει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στην υποστήριξη του υπερμαραθώνιου τα τελευταία χρόνια.

Θα υπάρξουν σε όλη τη διαδρομή 12 γιατροί και 25 φυσικοθεραπευτές σε ετοιμότητα, καθώς και δεκάδες εθελοντές από την Αθήνα, όπου θα γίνει η εκκίνηση, έως την Σπάρτη όπου θα τερματίσουν οι αθλητές. Σε 75 σημεία της διαδρομής θα υπάρχουν σταθμοί ελέγχου και ανεφοδιασμού των αθλητών και ιατρική ομάδα, με πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα.

«Χρειάζεται κουράγιο για να μπει ένας αθλητής στην αφετηρία. Υπάρχουν επαναλαμβανόμενες συμμετοχές και έχουν καλλιεργήσει φιλίες άνθρωποι από διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Όλοι αυτοί, όταν φύγουν από εδώ, γίνονται κήρυκες της φιλοξενίας και της συμπεριφοράς που συναντούν στην Ελλάδα. Θα έχουμε συμμετοχές από 33 χώρες, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων φτάνει το 10%. Μέχρι τώρα είχαμε τρεις με τέσσερις συμμετοχές. Πέρυσι είχαμε οκτώ και φέτος πήγαν στις 34. Είναι γεγονός πως περισσότερο ξέρουν τον αγώνα στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα. Φέτος θα έχουμε διπλάσιο προσωπικό με εθελοντές που δήλωσαν συμμετοχή και είχαν εργαστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας» ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Παναγιώτης Τσιακίρης στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε χτες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.