Jump to content

Απεταξάμην την καισαρική


Clemence

Recommended Posts

21/09/2008

Απεταξάμην την καισαρική(Το Βήμα)

Απεταξάμην την καισαρική

Ολο και περισσότερες υποψήφιες μητέρες επιλέγουν τη φυσιολογική γέννα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη βιομηχανοποίηση της διαδικασίας

ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ

Επιστροφή στη φύση. Ετσι απαντούν εκατοντάδες μέλλουσες μητέρες που αντιτίθενται στην όλο και διογκούμενη «βιομηχανοποίηση» του τοκετού, με τις ουσιαστικά αναγκαστικές καισαρικές τομές και τα ατέλειωτα τιμολόγια. Αν για χιλιάδες χρόνια, η είδηση της έλευσης του «πελαργού» συνοδευόταν από αστείρευτη χαρά και προσδοκία, στις ημέρες μας, η εγκυμοσύνη συνεπάγεται ένα ατελείωτο αλισβερίσι με γιατρούς, εξετάσεις, κλινικές και άγχη, που μεταφράζεται σε διόλου ευκαταφρόνητες δαπάνες. Και φανταστείτε ότι το παιδί δεν έχει γεννηθεί ακόμη.

* Μονόδρομος η επέμβαση

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έρχονται στον κόσμο περίπου 100.000 νεογνά. Η κυρίαρχη τάση στη νέα γενιά και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο είναι να γεννηθεί το παιδί σε κλινική. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που η σύλληψη γίνει γνωστή, ξεκινά μια ασταμάτητη πίεση προς τους μέλλοντες γονείς για την «εντατικοποίηση της εργασίας» στα ραντεβού με τους γιατρούς. Ακόμη, όπως όλοι μαρτυρούν, το ενδεχόμενο της καισαρικής τομής έχει αποκτήσει χαρακτήρα μονόδρομου.

Μπροστά στην προοπτική της γέννας-φασόν, πολλές γυναίκες αντιδρούν και συνασπίζονται σιγά σιγά υπό τη σκέπη συλλόγων, αλλά και στο Διαδίκτυο. Οργανώσεις «επωάζονται» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία, ενώ στο Internet, σε ειδικές ιστοσελίδες και φόρα, οι μέλλοντες γονείς εκδηλώνουν την οργή τους με την όλη διαδικασία, που μετατρέπει σε ψυχολογικό και οικονομικό βάρος το πιο όμορφο πράγμα που τους έχει συμβεί. Η απάντησή τους; «Η φυσική επιλογή» - δηλαδή ο φυσιολογικός τοκετός.

«Υπάρχει πια μια βιομηχανία εγκυμοσύνης και τοκετού και οι συνεχείς εξετάσεις έχουν αντίκτυπο και στη γυναίκα και στο μωρό» σημειώνει η κυρία Κατερίνα Τσομπάνογλου, η οποία διανύει τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της. «Υπάρχει μια στάνταρντ διαδικασία κατά την προετοιμασία και τη διάρκεια του τοκετού που θεωρείται δεδομένη από την κλινική και τους ιατρούς και η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι επιλογές της γυναίκας» επισημαίνει.

Σύμφωνα με την κυρία Τσομπάνογλου, «το οικονομικό είναι μεγάλο θέμα, γιατί η αμοιβή των ιατρών ανεβαίνει ανάλογα με το αν το δωμάτιο είναι τρίκλινο, δίκλινο ή μονόκλινο». «Οταν κοιτούσα τις τιμές σε μεγάλη αθηναϊκή κλινική, αν θα γεννούσα σε τρίκλινο ή τετράκλινο δωμάτιο, θα έπρεπε να πληρώσω 2.500 ευρώ για το δωμάτιο και άλλα τόσα για τον γιατρό» αναφέρει και καταλήγει λέγοντας ότι «έχει γίνει πια ταρίφα».

Το άλλο φλέγον ζήτημα, αυτό των γεννήσεων με καισαρική, δεν απασχολεί μόνο την κοινή γνώμη· έχει φθάσει ως τη Βουλή στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο «πελαργός» συνεπάγεται χειρουργείο για μία στις δύο Ελληνίδες, ενώ το ποσοστό εκτοξεύεται ακόμη υψηλότερα στις ιδιωτικές κλινικές. Αν και στο μεγαλύτερο κομμάτι του δυτικού κόσμου η τάση πλέον είναι η «επιστροφή στη φύση», εν τούτοις στη χώρα μας πολλές κλινικές αναπτύσσουν χρηματοπιστωτικά προγράμματα, σε συνεργασία με τράπεζες, που συμπεριλαμβάνουν πλείστες όσες προσφορές. Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση σε κάτι τέτοιο - άλλωστε σε καιρούς κρίσης η αγορά έτσι λειτουργεί, ωστόσο όταν μιλάμε για ζωή και όχι LCD οθόνες, τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Εκεί θα κατέληγα και εγώ αν ακολουθούσα τον δρόμο που είχα πάρει μέχρι πριν από ενάμιση μήνα» αναφέρει η κυρία Τσομπάνογλου. Το «προβλεπόμενο» πρόγραμμα έχει ως εξής: επίσκεψη στον γιατρό για υπέρηχο κάθε τρεις εβδομάδες, ενώ το τελευταίο δίμηνο της κύησης κάθε δύο εβδομάδες. Ακόμη, το «πακέτο» περιέχει φάρμακα (σε ορισμένες περιπτώσεις), βιταμίνες και γενική αίματος κάθε μήνα, αλλά και προγεννητικό έλεγχο άπαξ. Ολα αυτά μαζί μπορεί να κοστίσουν συνολικά 2.600 ευρώ.

Ωστόσο, οι υψηλές δαπάνες έρχονται όταν ο «πελαργός» ετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο. Η γέννα σε ιδιωτική κλινική - μαζί με την αμοιβή του ιατρού - μπορεί να στοιχίσει από 5.500 ως 14.000 ευρώ και αν επιλεγεί η «λύση» της καισαρικής στο ποσό προστίθενται άλλα 1.000 ευρώ. «Κερασάκι» στον λογαριασμό είναι άλλα 1.500 ευρώ για την 20ετή φύλαξη βλαστοκυττάρων. Σημειωτέον ότι το δημόσιο νοσοκομείο - που προτιμάται από τους μέλλοντες γονείς σε μεγαλύτερο βαθμό στην επαρχία - είναι σαφώς φθηνότερο, ωστόσο πολλοί μέλλοντες γονείς το αποφεύγουν λόγω των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Πρέπει να παλέψεις για να έχεις το παιδί μαζί σου» τονίζει μια μητέρα που πρωτοστατεί σε πρωτοβουλία γονέων από τη Θεσσαλονίκη (η οργάνωσή τους - έχει βαφτιστεί «Mother Power» - βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και προσεχώς θα μετεξελιχθεί σε σύλλογο). «Καλλιεργείται από τους γιατρούς ο φόβος ότι πρέπει να τρέμουμε τη γέννα» σημειώνει και προσθέτει ότι «έχει περάσει η πεποίθηση πως οι γυναίκες δεν μπορούν να γεννήσουν». Η αλλαγή των ιατρικών πρακτικών τους προβληματίζει πολύ καθώς, «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όταν το ποσοστό των καισαρικών ξεπεράσει το 15%, μπορεί να θεωρηθεί δυνητικά επικίνδυνο».

«Αρχίζει να υπάρχει σιγά σιγά κάποια αντίδραση, μάλλον μικρή, αν κρίνουμε από το υψηλό ποσοστό καισαρικών γεννήσεων» επισημαίνει με πικρία. «Οταν πας στην κλινική, θα κάνεις ό,τι σου πει ο γιατρός, δεν έχεις επιλογές» λέει. Οπως επισημαίνει, υπάρχουν μεγάλα οικονομικά κίνητρα, διότι πίσω από τη γέννα έχει στηθεί μια τεράστια βιομηχανία στην οποία ανακυκλώνονται πολύ μεγάλα ποσά. Στις τάξεις της «δεν συμφέρει σε κανέναν να μιλάει για τον φυσιολογικό τοκετό».

«Στις κλινικές υπάρχει η τάση να επισπεύδουν τον τοκετό και μια δωδεκάωρη γέννα θεωρείται μεγάλη» σημειώνει και προσθέτει: «Η μάνα δεν ξέρει ούτε τα δικαιώματά της ούτε τις παρενέργειες που μπορεί να έχει μια καισαρική». «Οταν άρχισα να τα ψάχνω, κατέληξα στο σπίτι. Κανείς δεν μιλάει για τις φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου» τονίζει.

* «Αντιμετωπίζουν τη γέννα ως κρίση»

Στην Ολλανδία το 30% των πρωτότοκων γυναικών και το 60% των δευτερότοκων γεννούν στο σπίτι διότι το κράτος αποδέχεται τη φυσική επιλογή και στέλνει μια μαία. «Εδώ οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ξέρουν καν τι είναι, ενώ πολλοί γιατροί δεν έχουν παρακολουθήσει φυσικό τοκετό και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τη γέννα ως κρίση» αναφέρει. «Υπάρχει θυμός γιατί στερούν από τις γυναίκες τη σημαντικότερη εμπειρία της ζωής» λέει και προσθέτει: «Οταν ήμουν έγκυος, ρώτησα σε μια κλινική για φυσικό τοκετό και όλοι με συνέδεαν με το λογιστήριο».

Στην Αθήνα εδώ και 11 χρόνια λειτουργεί ο σύλλογος «Ευτοκία», που έχει στόχο «την προαγωγή του φυσικού τοκετού» και δημιουργήθηκε από μητέρες, μαίες, γιατρούς και ψυχολόγους. Ο σύλλογος δεν καταδικάζει την καισαρική αυτή καθαυτή αλλά την «καισαρική για ευκολία». «Προάγουμε τον φυσικό τοκετό και θέλουμε η γυναίκα να βρει τη δύναμη για να γεννήσει» σημειώνει εκπρόσωπος του συλλόγου. Στην Ελλάδα «η γέννα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, το υπέροχο ένστικτο της μητρότητας όλο και συμπιέζεται» αναφέρει ο σύλλογος στην ιστοσελίδα του. «Η γέννα έχει πλέον γίνει ιατρική πράξη και οι γυναίκες υποβάλλονται σε μια σωματική, ψυχολογική και οικονομική δοκιμασία που επηρεάζει όλη την οικογένεια αλλά κυρίως την υγεία και την ανάπτυξη του ίδιου του μωρού» καταλήγει.

http://www.ygeianet.gr/ ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika -o.php?id=5946

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

καιρος ηταν να αρχισουν οι γυναικες να συνειδητοποιουν(ακομη κι αν οι λογοι ειναι οικονομικοι...) οτι ο τοκετος ειναι μια φυσιολογικη διαδικασια

που στην μεγαλη πλειοψηφια των περιπτωσεων συμβαινει αυθορμητα χωρις την αναγκη ιατρικης παρεμβασης

ειλικρινα,δεν μπορω να καταλαβω τις γυναικες που απο επιλογη γεννουν με καισαρικη τομη,

και υποβαλλουν τον εαυτο τους στη διαδικασια ενος κανονικου χειρουργειου, με ο,τι αυτο συνεπαγεται/

να μη μιλησω δε για τη βιομηχανια που εχουν στησει οι γυναικολογοι/

αλλωστε αυτη δεν περιοριζεται στο μαιευτικο μονο κομματι...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«Κερασάκι» στον λογαριασμό είναι άλλα 1.500 ευρώ για την 20ετή φύλαξη βλαστοκυττάρων.

ελπιζω να μήν περασει απαρατηρητο αυτο ε?

ειναι πολλα τα λεφτα λεμε ...

Hμερομηνία δημοσίευσης: 14-03-07

Η μοναδική δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων

Της Λινας Γιανναρου

Χίλιες εξακόσιες «καταθέσεις» και μία «ανάληψη», η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις χθες, μετράει η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (Ελ. Τρ. Οπ. Α.) που λειτουργεί από τα τέλη του 2004 στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι η μόνη δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων που διαθέτει η χώρα μας, στην οποία διατηρούνται κατεψυγμένες μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος, έτοιμες να χρησιμοποποιηθούν από οποιονδήποτε Ελληνα ή ξένο ασθενή που πάσχει από γενετική ή νεοπλασματική νόσο και χρειάζεται μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Οπως εξηγεί στην «Κ» η διευθύντρια της Τράπεζας και διευθύντρια του Ανοσολογικού και Εθνικού Κέντρου Ιστοσυμβατότητας στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, κ. Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, η διαφορά με τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων (στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 10 ιδιωτικές τράπεζες -εγχώριες, αλλά και «παραρτήματα» ξένων οργανισμών) είναι ότι η συλλογή του βιολογικού υλικού δεν γίνεται για «αυτόλογη» μεταμόσχευση, δηλαδή για αποκλειστική χρήση από το δότη. «Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα δώρο των μητέρων που δέχονται να ληφθεί αίμα από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα του νεογέννητου μωρού τους στην ανθρωπότητα. Το μόσχευμα βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε το έχει ανάγκη», υπογραμμίζει.

Κατ’ εξαίρεση, η δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων μπορεί να συλλέξει αρχέγονα κύτταρα για χρήση από άτομο της οικογένειας του δότη, έπειτα βέβαια από πρωτοβουλία της ίδιας της οικογένειας. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του νεαρού που υποβλήθηκε χθες σε μεταμόσχευση στο «Αγ. Σοφία». «Τότε, είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε τη μονάδα ομφαλοπλακουντιακού αίματος για τη συγκεκριμένη οικογένεια», λέει στην «Κ» η κ. Σταυροπούλου-Γκιόκα. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία συλλογής των βλαστοκυττάρων από την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος δεν σηματοδοτεί οικονομική επιβάρυνση για το δότη.

Από τις 1.600 μονάδες βλαστοκυττάρων, πάντως, που έχει συλλέξει έως σήμερα η Τράπεζα (σ. σ. η κάθε μονάδα αντιστοιχεί και σε έναν δότη), μόλις οι 680 έχουν αποθηκευθεί στις «θυρίδες» της. Κι αυτό γιατί, μόνον αυτές πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές όπως αυτές που έχουν καθοριστεί από τους διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. «Στις Εθνικές Τράπεζες είναι πολύ αυστηρή η διαδικασία επιλογής των μονάδων αίματος που τελικά θα καταψυχθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίπτεται περίπου το 55% των μονάδων που συλλέγονται σε καθημερινή βάση», συνεχίζει η ίδια.

Η κ. Σταυροπούλου-Γκιόκα εμφανίζεται δύσπιστη απέναντι στις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, οι οποίες φυλάσσουν τα κύτταρα για μελλοντική χρήση από τον ίδιο τον δότη (φυσικά, έναντι υψηλού τιμήματος, της τάξης των 1.800-2.000 ευρώ, με δυνατότητα μάλιστα... «ευκολιών», όπως διαφημίζεται στις ιστοσελίδες τους). Οπως λέει χαρακτηριστικά, «κανένα σοβαρό κέντρο και κανένας σοβαρός γιατρός δεν θα δεχθεί να λάβει μόσχευμα από τέτοιες τράπεζες, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν έχουν λάβει πιστοποίηση». Εάν ληφθεί υπόψη η συχνότητα των παιδικών λευχαιμιών, η πιθανότητα να χρειαστεί ένα παιδί τα βλαστικά κύτταρά του είναι περίπου μία στις 20.000.

...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι γυναικολογοι ειναι απο τα μεγαλυτερα λαμογια--ειναι γνωστο. Αυτο με την αυξηση των καισαρικων ισχυει μεν, οι τιμες δεν ειναι τοσο υψηλες δε [ισως στην ΑΘηνα σε καμια σουπερ ντουπερ κλινικη--δεν ξερω]. Εννοειται πως μια καισαρικη ειναι πιο ακριβη απο τον "φυσιολογικο" τοκετο", αλλα οχι και 14.000 ευρω που διαβασα μαζι με τοκοστος κλινικης. Ελικρινα δεν εχω ακουσει τετοια ποσα.

Επισης, στην αυξηση των καισαρικων, εκτος απο τις λαμογιες των γυναικολογων, εχουν συμβαλλει, τα πολλα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι γυναικες κατα την γεννα+την εγκυμοσυνη πλεον, καθως και οι μεγαλες ηλικιες που κανουν παιδια οι γυναικες σημερα. Επισης αν μια γυναικα το ζητησει να γεννησει με καισαρικη [ασχετα αν δεν συντρεχουν ιατρικοι λογοι] ο γιατρος ειναι υποχρεωμενος να το κανει.

Το παραδειγμα της Ολλανδιας με τη μαια και το σπιτι κατ' εμε ειναι απαραδεκτο. Ε, οχι και να γεννα μια γυναικα στο σπιτι. Οπως επισης μπορει οι χωρες αυτες να ειναι πολυ μπροστα, αλλα στην ξαδερφη μου που ηταν 40 χρονων και εγκυος στην Αγγλια [μονιμος κατοικος] δεν της κανανε αμνιοπαρακεντηση γτ δεν χρειαζοτανε λεει. Και δεν πηγαινε σε ασχετο γιατρο. Απλα ειναι αλλες οι φιλοσοφιες.

Επισης στην Αγγλια μια γυναικα που εχει γεννησει το 1ο παιδι με καισαρικη δεν ειναι de facto [οπως εδω] οτι θα γεννησει και το 2ο με καισαρικη. Στην Ελλαδα γτ ισχυει κατι τετοιο δεν εχω καταλαβει.

Εν ολιγοις, η καισαρικη εχει επιπλοκες, αλλα και ο φυσιολογικος τοκετος εχει επιπλοκες. Τα πραγματα δεν ειναι τοσο τραγικα κι ας μην πανικοβαλλεται συνεχως ο κοσμος με καθε βλακεια του τυπου. Ναι υπαρχουν γυναικολογοι που στις 2 ωρες [χωρις να υπαρχουν αλλοι επειγοντες λογοι] θα βαλουν τη γυναικα στο χειρουργειο για τα λεφτα. Ναι υπαρχει βιομηχανια χρηματος [οι εξωσωματικες ειναι η καλυτερη κατ' εμε αν με ρωτατε].... αλλα ας μην περνουμε και στο αλλο ακρο. Γεννα στο σπιτι. Και η καισαρικη ειναι επιζημια για το παιδι και τη γυναικα και ενα σωρο ανακριβειες. Η καισαρικη εχει σωσει ζωες. Καποιες φορες ειναι απαραιτητη και αν μια γυναικα το θελει ο γιατρος θα πρεπει να το κανει.

Απο εκει και περα νομιζω ολα τ' αλλα ειναι υπερβολες--ως συνηθως.

ΥΓ--η υποθεση με τα βλαστοκυτταρα ακομα ειναι σε προκαμβιακο σταδιο και απο οτι εχω διαβασει [δεν εχω ασχοληθει κιολας] ειναι για να χαμε να λεγαμε.... Ισως στο απωτερο μελλον να δουμε φως... Προς το παρον δεν χρησιμευουν, παρα σε ελαχιστοτατες των περιπτωσεων και δεν αξιζει τον κοπο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

29/09/2008

Γέννες πολυτελείας σε δημόσια νοσοκομεία (ΝΕΑ)

Κερδίζουν έδαφος τα μαιευτήρια του ΕΣΥ στο χρηματιστήριο του τοκετού, που φθάνει και 14.000 ευρώ στα ιδιωτικά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Η κ. Χριστίνα Κεμανετζή είναι ειδικευόμενη γιατρός και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει δύο αγοράκια, και για τις δύο γέννες ταξίδεψε ώς το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, παρά τις ενστάσεις της οικογένειάς της, που ήθελαν να γεννήσει σε ιδιωτική κλινική- όπως άλλωστε, συνηθίζεται. Γιατί; Όπως λέει στα «ΝΕΑ», το «κόστος στα ιδιωτικά είναι εξωφρενικό».

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Το ποσό όμως που ζητούσαν στο Διαβαλκανικό Κέντρο ήταν πολύ μεγάλο- και φυσικά η ασφάλεια δεν τα καλύπτει. Από την άλλη ο μαιευτήρας στο νοσοκομείο της Ξάνθης κέρδισε την εμπιστοσύνη μου, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική απόφασή μου». Η ειδικευόμενη γιατρός σημειώνει ότι η συγκεκριμένη δημόσια κλινική στην Ξάνθη παρέχει όλες τις ιδιωτικές ανέσεις: «μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, τα οποία ήταν πεντακάθαρα, μπάνιο με σαπούνια και τηλεόραση».

Στο δίλημμα για την επιλογή μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου μαιευτηρίου μπαίνουν ολοένα και περισσότερες γυναίκες, αφού το χρηματιστήριο του τοκετού έχει εκτιναχτεί

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Μονόκλινο σε δημόσιο μαιευτήριο φθάνει τα 600 ευρώ για 4 διανυκτερεύσεις, ενώ σε ιδιωτικό ξεπερνά τα 2.000 ευρώ

στα ύψηστα ιδιωτικά το κόστος συχνά αγγίζει ακόμη και τα 14.000

ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα μαιευτήρια του ΕΣΥ πραγματοποιούν ένα «λουξ πείραμα» και κερδίζουν έδαφος σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς ωστόσο να μπορούν προς το παρόν να κερδίσουν μεγάλο κομμάτι της πίτας των ιδιωτικών.

Η κ. Κεμανετζή δηλώνει ότι δεν το έχει μετανιώσει στιγμή: ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν ήρθε αντιμέτωπη με τις χρόνιες ελλείψεις στο ΕΣΥ. Και βέβαια, όπως η ίδια παραδέχεται, δεν θα πήγαινε σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο, ούτε θα δεχόταν να μπει στην αίθουσα του τοκετού με τον εφημερεύοντα γιατρό και όχι με τον προσωπικό της γυναικολόγο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 35-45% των γυναικών σε όλη τη χώρα επιλέγουν να γεννήσουν σε μαιευτήρια πολλών αστέρων. Μάλιστα, η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο στην Αθήνα, αφού 6 στα 10 μωρά γεννιούνται σε ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να έχουν καθιερωθεί ως μαιευτήρια αποκλειστικά και μόνον για τις αλλοδαπές.

Ωστόσο, το σκηνικό αρχίζει να αλλάζει. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μαιευτηρίου Έλενα Βενιζέλου, όπου πραγματοποιούνται ετησίως 6.800- 7.000 τοκετοί κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια. «Από το σύνολο των γυναικών που μας προτιμούν, το 45% είναι Ελληνίδες. Και το ποσοστό αυτό ολοένα και αυξάνεται», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της ΣΤ΄ Μαιευτικής Κλινικής κ. Γιώργος Φαρμακίδης. Εκτός όμως από τους οικονομικούς λόγους που οδηγούν περισσότερες Ελληνίδες στο ΕΣΥ, ο κ. Φαρμακίδης επισημαίνει ότι πόλο έλξης για τις μέλλουσες μητέρες αποτελεί το... ρετιρέ του μαιευτηρίου, ο 5ος όροφος, όπου στεγάζονται τα μονόκλινα, και ο 6ος, επίσης με μονόκλινα δωμάτια, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Το κόστος για το μονόκλινο δωμάτιο σε ένα δημόσιο μαιευτήριο φτάνει μόλις τα 600 ευρώ για τις 4 διανυκτερεύσεις, την ώρα που στις ιδιωτικές κλινικές ξεπερνά τα 2.000 ευρώ: «Στόχος μας είναι να καθιερωθεί το Έλενα στη συνείδηση των Ελληνίδων ως μαιευτήριο- μπουτίκ. Και βέβαια, το πιο σημαντικό είναι να χτίζεται ανάμεσα στη μέλλουσα μητέρα και το γυναικολόγο μια σχέση εμπιστοσύνης, παράμετρος που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Πρέπει όμως, να βελτιωθούν και οι υποδομές τόσο σε ξενοδοχειακό όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό».

Δελεαστικές τιμές

Περίπου 100 ευρώ την ημέρα κοστίζουν τα δίκλινα δωμάτια στο Μαιευτήριο Αλεξάνδρα, τιμή που δελεάζει ολοένα και περισσότερες Ελληνίδες. Τα 8 δίκλινα δωμάτια και τα 4 μονόκλινα όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες 5.500 νέων μητέρων που επισκέπτονται ετησίως το νοσοκομείο.

Το φακελάκι ζει και βασιλεύει

ΑΤΟΥ ΓΙΑ τα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως για τις πανεπιστημιακές κλινικές της Αττικής είναι και η φήμη των διευθυντών- καθηγητών που προσφέρουν στις μέλλουσες μητέρες άρωμα ασφάλειας. Παρ΄ όλα αυτά, όπως παραδέχονται πολλές νέες μητέρες, για να εξασφαλίσουν έξτρα προσοχή από τις ούτως ή άλλως λίγες μαίες και κυρίως για να βρουν θέση σε δωμάτιο που δεν θυμίζει Δημόσιο, δηλαδή για να μη στοιβαχτούν με άλλες έξι γυναίκες, έπρεπε να καταφύγουν στο γνωστή μέθοδο, στο φακελάκι!

«Οι γυναίκες πληρώνουν ακριβά για να έχουν μια αξιοπρεπή γέννα και αυτό είναι λυπηρό. Στην ουσία ο δημόσιος τομέας πριμοδοτεί εξαιτίας των ελλείψεων, και συνεπώς επειδή παρέχει μόνον τα απαραίτητα, τον ιδιωτικό τομέα.

Όσες πάλι απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία το κάνουν κυρίως επειδή εμπιστεύονται τον γιατρό τους» λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του ΣΕΜΜΑ Καλλιόπη Μάλφα- Νικολοπούλου.

Πόλος έλξης οι πανεπιστημιακές κλινικές

ΣΕ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΑ τρίτης κατηγορίας έχουν μετατραπεί τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας, αρκετά από τα οποία ούτως ή άλλως υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης γιατρών. Το αποτέλεσμα είναι οι πανεπιστημιακές κλινικές (όπου υπάρχουν) να αποτελούν πόλο έλξης για τις μέλλουσες μητέρες, αφού η μοναδική άλλη επιλογή είναι ο ιδιωτικός τομέας. Τα παραδείγματα είναι πολλά: «Στο νοσοκομείο της Φλώρινας υπάρχει μόνον ένας γυναικολόγος, γι΄ αυτό και οι γυναίκες στη πλειονότητα τους ταξιδεύουν έως την Πτολεμαΐδα όπου υπάρχει ιδιωτική μαιευτική κλινική ή διαφορετικά ξεγεννούν στο δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής. Αντίστοιχα, οι μαιευτικές κλινικές των νοσοκομείων της Καστοριάς και των Γρεβενών μετά βίας αντιμετωπίζουν τα έκτακτα περιστατικά, αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο μαιευτήρας- γυναικολόγος κ. Γιάννης Κοσκοσάς. Απωθητικό για τις μέλλουσες μητέρες είναι το σκηνικό και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου τα μικρά τρίκλινα δωμάτια φιλοξενούν ακόμη και έξι γυναίκες, ενώ στα Τρίκαλα το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τα επείγοντα περιστατικά. Ανασταλτικός παράγοντας για πολλές γυναίκες είναι και το γεγονός πως οι δημόσιοι αναισθησιολόγοι αποφεύγουν να κάνουν επισκληρίδιο αναλγησία κατά τον τοκετό, που απαλύνει τις ωδίνες, αφού δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία!

Η ξενοδοχειακή υποδομή

Στις πανεπιστημιακές κλινικές, όμως, η κατάσταση συνήθως είναι διαφορετική: «Η κλινική μας λειτουργεί οκτώ χρόνια και διαπιστώνουμε αυξητική πορεία στους τοκετούς- ξεκινήσαμε με 400 και πέρυσι κλείσαμε με 1.350, ενώ φέτος έχουμε ξεπεράσει τους 1.000. Στα Ιωάννινα πάλι, έχουν ξεπεράσει τους 1.500 τοκετούς. Όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία, οι κλινικές είναι πολύ ανεπτυγμένες και γι΄ αυτό άλλωστε πηγαίνουν και περιστατικά αναφοράς καθώς λειτουργούν μονάδες νεογνών», υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννης Μεσσήνης, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

www.ygeianet.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Ο φυσιολογικό τοκετός μετά από προηγούμενη καισαρική είναι ασφαλής για τις περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων.

Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι ασφαλής ακόμη και για τις γυναίκες που έτεκαν δίδυμα ή είχαν πραγματοποιήσει καισαρική τομή ακόμη και σε δύο προηγούμενους τοκετούς.

Οι οδηγίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα προέβλεπαν ότι εφόσον ο πρώτος τοκετός γίνει με καισαρική τομή κάποιος επόμενος δεν είναι ασφαλές να γίνει με φυσιολογικό τοκετό.

Την ίδια στιγμή, στατιστικά στοιχεία δείχνουν να αυξάνεται ο αριθμός των γεννήσεων με καισαρική τομή παγκοσμίως, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διστάζει να αναθεωρήσει προς τα πάνω το χαμηλό ποσοστό (10% - 15% επί του συνόλου των γεννήσεων) το οποίο θεωρούσε «ασφαλές για την υγεία των μητέρων και των παιδιών».

Ήδη κάποιοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «μύθο» την αντίληψη ότι η καισαρική τομή θα πρέπει γενικώς να αποφεύγεται. Και έρχονται σε αντίθεση με παγιωμένες αντιλήψεις, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη «βιομηχανία καισαρικών» η οποία ανθεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Παρ΄ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τοκετών η καισαρική τομή κρίνεται ιατρικά απαραίτητη, το προτεινόμενο ποσοστό για τη διαδικασία που έθεσε ο ΠΟΥ πριν από 20 χρόνια εγκαταλείφθηκε πέρυσι, χωρίς να αντικατασταθεί από άλλο. Στις νέες οδηγίες του Οργανισμού αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αν και ο ΠΟΥ από το 1985 πρότεινε ότι το ποσοστό δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%- 15%, δεν υπάρχουν εμπειρικές ενδείξεις για το επιθυμητό ποσοστό. Η βέλτιστη αναλογία είναι άγνωστη». Προσθέτει μάλιστα ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι όλες οι γυναίκες που χρήζουν καισαρικής τομής να μπορούν να την έχουν».

Η μελέτη και οι οδηγίες δημοσιεύονται στο τεύχος Αυγούστου της επιστημονική επιθεώρησης Obstetrics & Gynecology.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο τοκετός στο σπίτι, μετά από εκτεταμένες έρευνες, βρέθηκε οτι έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα και για τη μητέρα και για το νεογνό.

Διαβάστε τα άρθρα του BMJ: http://www.bmj.com/cgi/content/extract/341/jul02_2/c3551

Οδεύει προς κατάργηση...

Βέβαια, οι οργανώσεις Μαιών αντιδρούν, και θα αντιδρούν πάντοτε, γιατί χάνουν πελατεία και λεφτά!

Συνεχίζουν, παρά τα επιστημονικά δεδομένα, να μιλούν για θετική ενέργεια του σπιτιού/πισίνες και μπανιέρες/μασάζ αντί για παυσίπονα με παρουσία εξειδικευμένου αναισθησιολόγου/παρουσία μολυσματικών συγγενών στο χώρο/απουσία συνεχούς καταγραφής της εμβρυικής κατάστασης κατά το στάδιο της εξώθησης με τον καρδιοτοκογράφο/απουσία νεογνολόγου για την άμεση απαραίτητη βοήθεια στο νεογνό τα πρώτα 10 κρίσιμα λεπτά της ζωής του/απουσία Κέντρου Αιμοδοσίας για άμεση μετάγγιση σε περίπτωση μαιευτικής αιμορραγίας/απουσία φιαλών οξυγόνου/απουσία θερμοκοιτίδας για το νεογνό, κτλ κτλ

Όσο αφορά την καισαρική τομή ας μη βιαζόμαστε να τη δεμονοποιήσουμε!

Σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο Μαιευτικής θα διαβάσετε οτι ο κολπικός τοκετός είναι αδύνατος σε περίπτωση στενωμένης οστέινης πυέλου, δηλαδή υπάρχει απόλυτη δυσαναλογία κι απόλυτη ιατρική ένδειξη για τοκετό με χρήση καισαρικής τομής.

Δε σας γράφω το ποσοστό των γυναικών που δεν έχουν κανονική γυναικοειδή πύελο αλλά έχουν ανδροειδή ή και ανθρωποειδή πύελο!

Ψάξτε να το βρείτε μόνοι σας. Είναι αρκετά υψηλό...

Όλες αυτές οι κυρίες με στενή λεκάνη σαν άνδρα ή σαν πιθήκου μπορεί να θέλουν να γεννήσουν κολπικά, αλλά δε θα μπορέσουν.

Θα τραυματίσουν θανάσιμα το παιδί τους και θα πουν μετά οτι φταίει ο ιατρός!

Μόνη ελπίδα τους είναι η καισαρική τομή! Σε άλλες εποχές αυτές οι γυναίκες δε θα γινόντουσαν ποτέ μητέρες.

Επίσης, η μήτρα δε μπορεί να συσταλεί σωστά όταν είναι γερασμένη! Στη Μαιευτική, γερασμένη είναι άνω των 35 ετών.

Άρα, όλες οι γυναίκες που καθυστερημένα αποφασίζουν να γίνουν μητέρες, πρέπει να βλέπουν την καισαρική σαν σωτηρία!

Αυξήθηκαν τα ποσοστά των καισαρικών τομών τις τελευταίες δεκαετίες, μάλιστα.

Μήπως όμως παράλληλα αυξήθηκαν και οι αγύμναστες γυναίκες με ανελαστικό μυικό πυελικό τοίχωμα?

Μήπως όμως παράλληλα αυξήθηκαν και οι γυναίκες καπνίστριες?

Μήπως οι υπερτασικές, διαβητικές, καταθλιπτικές, ψυχωσικές, παχύσαρκες νεαρές κυρίες ήταν πρακτικά ανύπαρκτες πριν από 50 χρόνια?

Σε όλες αυτές τις παθήσεις υπάρχει ιατρική ένδειξη για τοκετό με χρήση καισαρικής τομής...

Ακόμη, λέγεται και γράφεται συχνά οτι φταίνε οι Μαιευτήρες-Γυναικολόγοι για την αύξηση των ποσοστών των καισαρικών τομών παγκοσμίως.

Για το κέρδος, λένε, πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μα οι Μαιευτήρες θα πληρωθούν το ίδιο! Η πληρωμή τους είναι συνάρτηση του κόστους του δωματίου της ιδιωτικής κλινικής που διάλεξε το ζευγάρι.

Θα προτιμούσαν χίλιες φορές, αν ήταν δυνατόν, να γεννήσουν οι γυναίκες που παρακολουθούν κολπικά, με 5-6 εξωθήσεις, να τελειώνουν γρήγορα, και να πάνε σπίτι τους, παρά να ιδρώνουν στα χειρουργεία!

Τα υλικά της καισαρικής τομής, βέβαια, κοστίζουν περισσότερο, αλλά καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία, και δεν εμπλέκονται στο ύψος της αμοιβής του Μαιευτήρα.

'Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, υπάρχουν και γυναίκες που έχουν όλες τις προυποθέσεις για να γεννήσουν κολπικά, αλλά πιέζουν τον ιατρό τους να εκτελέσει καισαρική τομή, για λόγους προσωπικούς/αυξημένο επίδομα τοκετού/λήψη χρηματικού ποσού από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, κτλ κτλ

Αθάνατη ελληνική πραγματικότητα...

Ας μην ξεχάσουμε και τις μακροχρόνιες, βασανιστικές, σοβαρές συνέπειες των κολπικών τοκετών που είναι παντελώς απούσες σε κυρίες που γέννησαν με καισαρική τομή:

Δημιουργία συριγγίων, χάλαση σφιγκτήρα του πρωκτού, ρήξη ουρήθρας, ρήξεις κόλπου δευτέρου βαθμού, δυσπαρεύνεια, χρόνια ενδομητρίτιδα, πρόπτωση μήτρας, ακράτεια ούρων, κυστεοκήλη, ορθοκήλη, εντεροκήλη, ρήξεις νεύρων, απουσία ψυχολογικού τραύματος από τον έντονο σωματικό πόνο, κτλ κτλ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θα προτιμούσαν χίλιες φορές, αν ήταν δυνατόν, να γεννήσουν οι γυναίκες που παρακολουθούν κολπικά, με 5-6 εξωθήσεις, να τελειώνουν γρήγορα, και να πάνε σπίτι τους, παρά να ιδρώνουν στα χειρουργεία!

Γιατί ως γνωστόν μια καισαρική μπορεί να κρατήσει μέχρι και 12 ώρες (ή και παραπάνω) ενώ ο κολπικός τοκετός πρωτοτόκου τελειώνει σε κανα 10λεπτο και αποκλειστικά σε εργάσιμες μέρες και ώρες...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Προς ΑΟΚ:

Επειδή διέκρινα μια μικρή ειρωνία στην κατά τα άλλα σωστή σου παρατήρηση, θέλω να θυμίσω πως οι 12 ώρες του κολπικού τοκετού στις πρωτοτόκες είναι ο συνολικός χρόνος!

Η προπαρασκευαστική ή αλλιώς λανθάνουσα φάση τοκετού αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των 12 ωρών.

Η γυναίκα πονάει ελάχιστα και μπορεί και πρέπει να μετακινείται ελεύθερα.

Η επιταχυνόμενη ή αλλιώς ενεργός φάση τοκετού, κατά την οποία η γυναίκα πρέπει να βρίσκεται στο Μαιευτήριο,είναι ένα μικρό τμήμα του συνόλου.

Βέβαια, αν ο Μαιευτήρας είναι μάπας, θα τρέχει στο Μαιευτήριο μαζί με τη γυναίκα κάθε φορά που την κλωτσάει το παιδί...

Υ.Γ.

Ξέρεις κανένα Μαιευτήρα-Γυναικολόγο που να δουλεύει μονάχα τις πρωινές εργάσιμες ώρες και ημέρες και να αρνείται πεισματικά να κάνει τοκετό ή καισαρική τομή τη νύχτα, χάνοντας το ζεστό και ζουμερό φακελάκι?

Εγώ μέχρι τώρα δεν γνώρισα αυτό το σπάνιο είδος!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ 35-40%?

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΥ?

ΟΣΟΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΘΥΜΙΖΕΙ ΛΙΓΟ... ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΙΜΝΗ!

ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΩΠΙΑΣ ΜΟΥ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟΝ ΟΜΦΑΛΜΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΟΠΤΙΚΟ,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟΝ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΜΑΙΑ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΙΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΤΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝΕ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 months later...

Βιομηχανία καισαρικών έχουν στήσει μαιευτήρες

Πάνω από 20.000 επίτοκοι κάθε χρόνο οδηγούνται «αναίτια» στο χειρουργείο

Της Γαληνης Φουρα

Μία «εργολαβία» καισαρικών πλουτίζει ορισμένους μαιευτήρες, αλλά και οδηγεί τουλάχιστον 20.000 επιτόκους κάθε χρόνο στη χώρα μας «αναίτια» στο χειρουργείο. Οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από τις επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος, φωτίζοντας και τα ερωτήματα που προκύπτουν. Πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού έδειξε ότι το 52,5% των Ελληνίδων γεννάει με καισαρική και μόνο το 26% των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας, οι περισσότερες των οποίων είναι φτωχές μετανάστριες και άρα δεν έχουν να καταβάλουν το κόστος της καισαρικής. Μάλιστα, το 65,2% των γυναικών που υποβάλλονται σε καισαρική έχει ιδιωτική ασφάλιση…

Τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε το Tμήμα Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου (διευθύντρια η κ. Ιωάννα Αντωνιάδου) συμπίπτουν με τα συμπεράσματα παλαιότερης μελέτης (2005) του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου. Ο καθηγητής και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε στις 25 Οκτωβρίου σχετική ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας ότι το ποσοστό των καισαρικών αυξάνεται συνεχώς και φτάνει το 45% των γεννήσεων στην περιοχή του Ηρακλείου και το 50% στην περιοχή της Αθήνας, ενώ βάσει των οδηγιών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει το 15%. Αυτό σημαίνει ότι στις 100.000 γεννήσεις που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, οι καισαρικές δεν θα έπρεπε να είναι άνω των 15.000, ενώ από τις μελέτες προκύπτει ότι είναι περισσότερες από 40.000!

«Το διεθνές ποσοστό των καισαρικών», δήλωσε στην «Κ» ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος, «δεν ξεπερνάει το 20%. Στην Αμερική, εάν το ποσοστό αυτό σε ένα μαιευτήριο φτάσει και ξεπεράσει το 25%, αρχίζουν και διερωτώνται τι συμβαίνει. Γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί ποιος κάνει καισαρικές χωρίς πραγματικές ενδείξεις. Εμείς έχουμε το διπλάσιο ποσοστό».

«Oλες οι μελέτες δείχνουν», επισήμανε στην «Κ» ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, «ότι μη ιατρικοί παράγοντες αποδεικνύονται σημαντικότεροι από τους ιατρικούς στην απόφαση να υποβληθεί μια γυναίκα σε καισαρική τομή. Το ποσοστό των καισαρικών, π. χ., μειώνεται σημαντικά τα Σαββατοκύριακα και ο αριθμός των φυσιολογικών τοκετών αυξάνεται. Το ίδιο συμβαίνει και τη νύχτα. Η πιθανότητα να υποβληθεί μια γυναίκα σε καισαρική από τις 12 το βράδυ έως τις 8 το πρωί ελαχιστοποιείται και είναι σαφώς μεγαλύτερη στο πλαίσιο του κανονικού ωραρίου της κλινικής. Αυτό δείχνει ότι η επιλογή δεν γίνεται λόγω έκτακτης ανάγκης, αλλά συνδέεται με τον προγραμματισμό ορισμένων μαιευτήρων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι στα ιδιωτικά μαιευτήρια το 65% των γυναικών με ιδιωτική ασφάλιση υποβλήθηκε σε καισαρική τομή, έναντι 24% των γυναικών που δεν είχαν ιδιωτική ασφάλιση. Οι Ελληνίδες που νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να υποβληθούν σε καισαρική από τις μετανάστριες, οι οποίες θεωρείται ότι βρίσκονται σε χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική θέση. Το ποσοστό των καισαρικών τομών μεταξύ των Ελληνίδων ήταν 52,5% έναντι 26% στις γυναίκες άλλων εθνοτήτων». Στην ερώτησή του ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι το κόστος της καισαρικής είναι πολλαπλάσιο από το κόστος του φυσιολογικού τοκετού και επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Εκτός από αυτό», διευκρινίζει, «η συγκεκριμένη πρακτική επηρεάζει σημαντικά την πιθανή έκβαση της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του νεογνού. Αυξάνει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο μετά τον τοκετό, τον κίνδυνο αιμορραγίας, λοιμώξεων και επιπλοκών από την αναισθησία, ενώ δυσχεραίνει τη διαδικασία του θηλασμού. Είναι φανερό ότι επιβάλλεται συστηματική καταγραφή των καισαρικών τομών ανά θεραπευτήριο και γιατρό ώστε να διαπιστωθεί πού ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα».

Διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες

«Είναι προφανές ότι κάνουμε πιο πολλές καισαρικές από όσες πρέπει», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος. «Η μελέτη που έγινε από το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού έδειξε ότι στο πανελλαδικό δείγμα, το 41,5% των γυναικών –Ελληνίδων και αλλοδαπών– γεννάει με καισαρική. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει διπλάσιο αριθμό καισαρικών από το σύνηθες σε άλλες χώρες. Είναι αλήθεια ότι για λόγους εξελικτικούς, λόγω του ότι μεγάλωσε ο εγκέφαλος και το κεφάλι του ανθρώπου, κάποιες έχουν πρόβλημα να γεννήσουν. Παλαιότερα, είχαμε πολλές περιπτώσεις παιδιών με εγκεφαλική παράλυση. Στην προσπάθεια να γεννηθούν φυσιολογικά, γίνονταν ζημιές στον εγκέφαλο και στα νεύρα και είχαν μετά προβλήματα τα παιδιά. Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοια προβλήματα, που έτσι και αλλιώς δεν υφίστανται σήμερα λόγω των καισαρικών τομών. Oμως, δεν είναι δυνατόν σχεδόν οι μισές γυναίκες να γεννούν με καισαρική και σε ορισμένα μαιευτήρια το ποσοστό αυτό να φτάνει το 70%».

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι πολλές γυναίκες φοβούνται τον πόνο του τοκετού. «Oλες οι μελέτες δείχνουν», επισημαίνει, «ότι και αυτό είναι θέμα προετοιμασίας και εκπαίδευσης. Παλιά, η προετοιμασία ήταν δουλειά των γιαγιάδων. Τώρα έχει αλλάξει η ζωή και οι νέες μητέρες βρίσκονται χωρίς καθοδήγηση. Οι Eλληνίδες μαίες είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες για να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο».

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 9 months later...

Every mother-to-be will be given the right to have her baby by caesarean section – even if there is no medical need – under new guidelines.

The NHS will be told to make the operation available even to women who are capable of giving birth naturally. Previously, women were often allowed caesareans in NHS hospitals only if they were medically necessary.

Some women have in the past persuaded doctors to perform the operation as a matter of preference. About a quarter of all births in the UK are currently caesarean deliveries.

The new guidelines will be published by the National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) next month.

Under them, women who request a caesarean on the NHS will be encouraged to discuss their decision with doctors and midwives. If they still wish to have a caesarean after that, they will be allowed one.

The new guidelines will make it easier for those who want caesarean sections for cosmetic reasons to obtain them.

Dr Bryan Beattie, a consultant obstetrician who helped to draw up the existing NICE guidelines, said: ‘It is a huge development.

‘Ten or 15 years ago there may have been a better argument for saying no, but caesarean sections have become much safer. We have closed the gap to the extent that you really do have to bring in maternal choice as part of the decision-making process.’

Obstetricians who do not believe in caesarean sections for nonmedical reasons will be made to refer women who want the surgery to NHS doctors who are happy to perform the procedure, it was reported.

Health economists have calculated that reducing the caesarean section rate by one percentage point could save the NHS £5.6 million a year.

But the change has been backed by groups who support women who have been injured giving birth naturally.

Maureen Treadwell, of the Birth Trauma Association, said: ‘The guidelines will get rid of some of those absurd risks women were being told about. The risks are now being more even-handedly presented.’

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2055227/NHS-women-right-caesarean-section-birth-dont-need-it.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

Το σκηνικό θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ενός εφιαλτικού κινηματογραφικού σεναρίου. Ωστόσο συνέβη στην πραγματικότητα: οι γιατροί σε μία πόλη στη Βραζιλία, αποκεφάλισαν ένα μωρό στη διάρκεια του τοκετού!

Η 22χρονη μητέρα του άτυχου βρέφους είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με έντονες συσπάσεις, αλλά ο τοκετός δεν προχωρούσε. Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τη μητέρα να γεννήσει, αλλά δεν υπήρχε καμία πρόοδος.

Για άγνωστους λόγους, οι γιατροί δεν έκαναν καισαρική στη γυναίκα, αλλά προτίμησαν να τραβήξουν το μωρό. Και τότε συνέβη το ανήκουστο: το κεφάλι του παιδιού αποκολλήθηκε από το σώμα του, το οποίο έμεινε μέσα στην κοιλιά της μητέρας!

Οι γιατροί έπαθαν σοκ και νάρκωσαν αμέσως τη γυναίκα, η οποία ρωτούσε τι είχε συμβεί. Αργότερα, η ίδια είπε σε συγγενείς της ότι άκουσε ένα «κρακ» και τότε κατάλαβε ότι κάτι είχε πάει στραβά.

Τελικά, οι γιατροί την υπέβαλαν σε καισαρική για να βγάλουν το ακέφαλο σώμα του άτυχου μωρού.

http://www.tsantiri.gr/kosmos/apokollithike-to-kefali-morou- ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika --diarkia-toketou.html

http://www.24h.gr/section/kosmos/apokollithike-kefali-morou- ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika --diarkeia-toketou

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.