Jump to content

Σκάνδαλο με δικομματική συναίνεση


Clemence

Recommended Posts

Hμερομηνία δημοσίευσης: 14-09-08

Σκάνδαλο με δικομματική συναίνεση

Από τις μεθοδεύσεις που άρχισαν πριν από δέκα χρόνια έως τη χθεσινή αναδίπλωση Εφραίμ μετά κυβερνητική παραίνεση

Του Βασιλη Νεδου

Υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής και των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων για τις προκλητικές επιχειρηματικές δραστηριότητές της, η Μονή Βατοπεδίου, ένα μόλις 24ωρο μετά την αποπομπή του κ. Γιώργου Βουλγαράκη, αναδιπλώνεται. Χθες το πρωί, η Μονή ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αποκόμισε από την εκμετάλλευση των κτημάτων που απέκτησε εξ ανταλλαγής και, δεύτερον, τους τίτλους που αποκόμισε από την ανταλλαγή με τα κτήματα της λίμνης Βιστωνίδας. Αυτά, έως ότου αποφασίσει η Δικαιοσύνη για τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγούμενος Εφραίμ είχε γίνει τις τελευταίες ημέρες δέκτης εντονότατων κυβερνητικών παρακλήσεων να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου πατέρας Εφραίμ έχει ένα προνόμιο, το οποίο απορρέει από τη θέση του: η πνευματική επιρροή του δεν γνωρίζει πολιτικά χρώματα, η διεισδυτικότητά της είναι υπερκομματική. Η Μονή της οποίας ηγείται είναι λιμάνι τόσο «πράσινων» όσο και «γαλάζιων»... ψυχών. Οπως φαίνεται από τα ίδια τα γεγονότα, η μεθόδευση για την ανταλλαγή εκτάσεων του Δημοσίου με τα οικόπεδα της λίμνης Βιστωνίδας ξεκίνησε το 1998 επί ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκε πέρυσι. Ο χρόνος της Εκκλησίας είναι πιο αργός από εκείνον της πολιτικής, ωστόσο, επειδή και ο π. Εφραίμ υπόκειται στους βιολογικούς νόμους που ισχύουν επί γης, έχει ξεδιπλώσει με επιτυχία την επιρροή του στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Επαφές με το ΠΑΣΟΚ

Το 1995 ο π. Εφραίμ μετέφερε από τον Αθω στην Εκάλη το κειμήλιο της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, για χάρη της κυρίας Δήμητρας Λιάνη που το ζήτησε για τον βαριά άρρωστο τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου (βλέπε και παρακάτω στήλες). Είναι άγνωστο αν ο ίδιος ο Ανδρ. Παπανδρέου πίστευε σε θαύματα, αλλά ο π. Εφραίμ είχε απόλυτη επιρροή πάνω στη σύζυγό του. Οι σχέσεις που καλλιέργησε ο π. Εφραίμ δεν σταματούσαν βέβαια εκεί. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής και ο κ. Απόστολος Φωτιάδης επισκέπτονταν το Αγιον Ορος και συγκεκριμένα τη Μονή Βατοπεδίου. Σχέσεις με τον π. Εφραίμ διατηρούσε και ο κ. Γιώργος Δρυς.

Την ίδια εποχή (1997) άρχισε να έχει πνευματικές σχέσεις με τον π. Εφραίμ και ο νυν υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Πρόκειται για μια στενή, προσωπική σχέση, την οποία ο κ. Ρουσόπουλος διαφύλαξε μέχρι σήμερα. Το δεύτερο τη τάξει αθωνικό μοναστήρι είχε αρχίσει εκείνη την εποχή να μετατρέπεται σε ένα μουσείο βυζαντινής Ιστορίας εξοπλισμένο με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Στους πολυτελείς κοιτώνες του μοναστηριού φιλοξενούνταν από εκείνη την εποχή κατά προτίμηση η ελίτ των πιστών προσκυνητών.

Η πρώτη απόφαση

Εκτός των ορίων του Αθω, όμως, είχε ξεκινήσει παράλληλα να ξετυλίγεται ο μίτος του σημερινού σκανδάλου. Στις 28 Ιανουαρίου 1999 ο τότε υφυπουργός Οικονομίας κ. Δρυς υπέγραψε την πρώτη απόφαση με την οποία το Δημόσιο ήρε οποιαδήποτε αξίωση επί των εκτάσεων γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, ότι ιδιοκτήτης είναι το μοναστήρι. Ουσιαστικά ο κ. Δρυς επικύρωνε τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων.

Στη δεύτερη τετραετία του κ. Κώστα Σημίτη, τη θέση του κ. Δρυ στην κυβέρνηση έλαβε ο κ. Φωτιάδης, πρόσωπο που είχε επίσης φιλοξενηθεί στη Μονή Βατοπεδίου εκείνα τα χρόνια. Από τα χέρια του κ. Φωτιάδη τον Αύγουστο του 2002 και του 2003 υπογράφονται ακόμη δύο αποφάσεις, με τις οποίες αναγνωρίζονται τα δικαιώματα της Μονής στις παραλίμνιες εκτάσεις και τις νησίδες της Βιστωνίδας. Μετά τέσσερα χρόνια αδιάλειπτης εργασίας εκ μέρους των υφυπουργών, το θέμα ανακάλυψε ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μάλιστα επέτυχε να λάβει τον Νοέμβριο του 2003 έγγραφο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, που χαρακτήριζε τις διεκδικήσεις της Μονής αυθαίρετες. Αν και τον ίδιο μήνα οι αντιρρήσεις των βυζαντινολόγων φθάνουν στις δικαστικές αίθουσες της Κομοτηνής, ουδείς ασχολείται σε πολιτικό επίπεδο με αυτές. Είναι η εποχή που η Ν.Δ. του κ. Κώστα Καραμανλή επελαύνει προς την εξουσία και το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη αναζητεί λύσεις για να απαλύνει την επερχόμενη εκλογική ήττα.

Η 8η Μαρτίου 2004 είναι μια ημέρα διαφορετική για την Ελλάδα, καθώς αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας η Ν.Δ. μετά 11 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και για τη Μονή Βατοπεδίου.

Το καλοκαίρι του 2006 δύο υφυπουργοί της κυβέρνησης (Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας) και ένας υπουργός (Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος) υπογράφουν κοινή απόφαση, με την οποία η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αναλάμβανε να ανταλλάξει τη λίμνη Βιστωνίδα με τις διαθέσιμες εκτάσεις του Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είχε φθάσει στη Βουλή, πολλοί στη Ν.Δ. θεωρούσαν ότι επρόκειτο για ένα αντιπολιτευτικό, άνευ ουσίας, πυροτέχνημα εκ μέρους της Αριστεράς. Το 2006, μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φιλοξενήθηκε για τρεις ημέρες στη Μονή Βατοπεδίου. Πιο τακτικοί επισκέπτες ήταν οι δύο στενοί συνεργάτες του, κ. Γιάννης Αγγέλου και Γιάννης Ανδριανός.

Τον Μάιο του 2007, μετά δηλαδή σχεδόν 10 χρόνια διακομματικής συναίνεσης, η συμβολαιογράφος κ. Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη, αναλαμβάνει να κάνει τα συμβόλαια μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και Δημοσίου. Στις 26 Ιουλίου 2007, ο κ. Α. Αλαβάνος ζήτησε να μάθει τι γίνεται στη Βιστωνίδα για να λάβει από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δούκα την αποστομωτική απάντηση: «Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσουμε την υπόθεση».

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, μετά την εισαγγελική παραγγελία του Αρείου Πάγου, ξύπνησαν τα παλαιά πάθη. Ο κ. Δούκας ρίχνει την ευθύνη στον κ. Μπασιάκο και τούμπαλιν. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι δοσοληψίες της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο, ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζητεί πιο αυστηρά μέτρα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articl.../09/2008_284753

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Hμερομηνία δημοσίευσης: 21-09-08

Καθεστώς μόνιμης φορολογικής ασυλίας

Ουδέποτε άγγιξαν την Εκκλησία ή τις Μονές οι δεκάδες ρυθμίσεις για την ακίνητη περιουσία και τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Με μια πρωτοφανή για την ελληνική πραγματικότητα συνέπεια και συνέχεια, όλες οι κυβερνήσεις, εδώ και πολλές δεκαετίες, προσέφεραν στην Εκκλησία ένα ιδιότυπο καθεστώς φορολογικής ασυλίας, η εκκλησιαστική περιουσία έμενε επί της ουσίας στο απυρόβλητο, οι λέξεις οικονομική στενότητα, λιτότητα, στενωπός, δεν άγγιζαν ποτέ τα λογιστικά της βιβλία, η προνομιακή -κατά κοινή ομολογία- μεταχείριση εξέθετε το κράτος, άφηνε την Εκκλησία ευάλωτη σε σκληρή κριτική, αλλά εξόργιζε και τους πολίτες για το καθεστώς ανισότητας.

Από το 1945 έως σήμερα θεσπίστηκαν δεκάδες φόροι για την ακίνητη περιουσία και τις μεταβιβάσεις ακινήτων «κοινών θνητών», η Εκκλησία όμως και γενικότερα οι Ιερές Μονές, πάντα εξαιρούντο. Ακόμα και ο νόμος του 1945 που προέβλεπε τη φορολόγηση με συντελεστή 25% (αργότερα αυξήθηκε σε 35% για να καταργηθεί το 2004...) των ακαθαρίστων εσόδων της Εκκλησίας, ενεργοποιήθηκε μεν αλλά ουδέποτε αρμόδιος κρατικός μηχανισμός έλεγξε την ειλικρίνεια των στοιχείων, όπως γίνεται (σχεδόν) για κάθε Ελληνα πολίτη. Είναι γνωστό ότι οι Μητροπόλεις τηρούσαν «διπλά» βιβλία και απέδιδαν φόρους για το 10% των εσόδων που είχαν, ενώ το 90% βαφτίζονταν ως έσοδα «εκ δωρεών» και αποτυπώνονταν στα δεύτερα βιβλία.

Το 2004 ο φόρος αυτός καταργήθηκε ως αναποτελεσματικός, όπως επίσης καταργήθηκε και ο φόρος 10% που επιβαρύνει τα μισθώματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών.

Η πρώτη κίνηση για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και των Μονών έγινε με τον νόμο 3634/2008 που προβλέπει την επιβολή ενιαίου τέλους ακινήτων (ΕΤΑΚ) με συντελεστή 0,1% επί της αξίας κτισμάτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων που εκμισθώνουν ή έχουν παραχωρήσει δωρεάν οι Ιεροί Ναοί, οι Ιερές Μονές, το Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου, η Ιερά Μονή του Ορους Σινά, το Αγιον Ορος, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Μέχρι στιγμής ουδείς πέραν της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας που υπάγεται στην Ιερά Σύνοδο, έχει υποβάλει το ενιαίο τέλος ακινήτων. Η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία κατέβαλε το ποσό των 700.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Στις εξαιρέσεις από το 1945

Ειδικότερα, οι φόροι που θεσπίστηκαν από το 1945 έως σήμερα και οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις απαλλάσσουν από τη φορολογία εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία έχουν ως εξής:

Θέσπιση της εισφοράς της Εκκλησίας στο κράτος.

Με τη ρύθμιση αυτή το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών και η Εκκλησία ανέλαβε την υποχρέωση να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των ακαθάριστων εσόδων της. Συγκεκριμένα το άρθρο 2 παρ. 2Α του α.ν. 536/45 αναφέρει: «Προς κάλυψιν της δαπάνης διά την μισθοδοσίαν των εφημερίων, ορίζονται από της 1ης Οκτωβρίου 1945 οι κάτωθι πόροι: Α) Εισφορά 25% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων των ενοριακών και συναδελφικών, ως και των υπό ειδικών διεπομένων Ναών… Η είσπραξις της ανωτέρω εισφοράς ενεργείται κατά τας διατάξεις του νόμου περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων». Αργότερα με το άρθρο 5 του Α.Ν. 469/68 το ποσοστό της εισφοράς αυξήθηκε από 25% σε 35%.

Εξαιρούνται από το φόρο μεταβίβασης.

Ο αναγκαστικός νόμος 1521/1950 περί φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων εξαιρεί τις εκκλησίες και τις ιερές μονές.

Απαλλάσσονται και από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Στον νόμο 2459/1997 που θεσπίστηκε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ προβλέπεται η απαλλαγή της Εκκλησίας και των μονών από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Συγκεκριμένα απαλλάσσονται από τον ΦΜΑΠ:

- Η Ιερή Μονή του όρους Σινά, το Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου και το Αγιον Ορος.

- Οι ιεροί ναοί, οι ιερές μονές, τα αναγνωρισμένα θρησκευτικά δόγματα, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν.

Καταργείται ο φόρος 35% επί των ακαθαρίστων εσόδων.

Λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του έτους 2004, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ψήφιση του άρθρου 15 του ν. 3220/04, κατήργησε, από 1-1-2004, την υποχρέωση της Εκκλησίας για την ως άνω εισφορά. Συγκεκριμένα το άρθρο 15 του ν. 3220/04 αναφέρει: «Καταργείται η εισφορά που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του α.ν.536/45». Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω ν. 536/45, ουδέποτε τηρήθηκε με αυστηρότητα.

Κατάργηση του φόρου για μισθώματα ακινήτων.

Με τον φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Ν.Δ. (ν. 3296/04), καταργήθηκε ο φόρος 10% που επιβαρύνει τα μισθώματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 του ως άνω νόμου, αναφέρεται ότι τα εισοδήματα που αποκτούν από εκμισθώσεις οικοδομών και γαιών οι ιεροί ναοί, οι ιερές μητροπόλεις, οι ιερές μονές κ.λπ. φορολογούνται για το έτος 2005 με 10%, ο οποίος μειώνεται σε 7% για τα εισοδήματα οικονομικού έτους 2006 και σε 4% για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2007. Το 2008 ο φόρος καταργήθηκε...

Απαλλαγή και από φόρο υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγών.

Στο νομοσχέδιο «Φόρος προστιθέμενης αξίας στις νέες οικοδομές, μεταβολές στη φορολογία κεφαλαίου και άλλες διατάξεις» οι φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας διευρύνονται, καθώς «δεν υπόκεινται στον φόρο αυτόματου υπερτιμήματος οι ιεροί ναοί και οι ιερές μονές» (άρθρο 7) και «οι ιεροί ναοί και οι ιερές μονές απαλλάσσονται από το τέλος συναλλαγής» (άρθρο 16).

Η (ουσιαστικά) πρώτη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η θέσπιση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων περιλαμβάνει τις μονές και τις εκκλησίες, οι οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν για τα ακίνητα που κατέχουν 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας. Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει ότι υπόκεινται σε Ενιαίο Τέλος Ακινήτων: Τα ακίνητα, που δεν χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό τους έργο οι κατά το άρθρο 13 παράγραφος 2 του Συντάγματος γνωστές θρησκείες και δόγματα, το Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, η Ιερά Μονή του όρους Σινά, το Αγιο Ορος, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articl.../09/2008_285648

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΝΩΝ ΤΩΡΑ.-

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΝΩΝ ΤΩΡΑ.-

Και μόνο για αυτό αξίζεις ένα emkiss

Όλα τα ΄χαμε, οι παπάδες να κάνουν μπίζνες και να κυκλοφορούν με ελικόπτερα μας έλειπαν. Παλούκωμα σε όλους... :bloodomen:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

διαχωρισμος κρατους-εκκλησιας ΤΩΡΑ!

(οχι οτι με χαλαει να γινει και η απαλλοτριωση μαζι να γινει πιο πολυ τζερτζελο)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

διαχωρισμος κρατους-εκκλησιας ΤΩΡΑ!

(οχι οτι με χαλαει να γινει και η απαλλοτριωση μαζι να γινει πιο πολυ τζερτζελο)

^^Έτσι, έτσι. Τώρα υπάρχει και το κατάλληλο momentum στην κοινή γνώμη αλλιώς μια ζωή με τους θρησκέμπορους θα ασχολούμαστε!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αυτο δεν προκειται να γινει ποτε.....

Λογοπαίγνιο ήταν ;)

edit: για το διαχωρισμό μιλάς; βάλε κανένα quote ;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καυστικοί χαρακτηρισμοί και καταγγελίες

Επιστολή-βόμβα μοναχών στη Βουλή 25/9/2008 5:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 8:47:01 μμ)

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαίτερη αίσθηση εξακολουθεί να προκαλεί η 10σέλιδη επιστολή που εστάλη σήμερα προς τους 300 της ελληνικής Βουλής και στα ΜΜΕ, σχετικά με την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Η επιστολή, που φέρει ως συντάκτες "σεβαστούς γέροντες των Ιερών κελιών του Αγίου Όρους Αθωνος Ιερού Περιβολίου της Παναγίας" στρέφεται με ιδιαίτερα καυστικούς χαρακτηρισμούς κατά του ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ Κουτσού, κάνοντας λόγο για εκδίωξη γερόντων, οικειοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, ανεκτίμητων ιερών κειμηλίων αλλά και τεράστιων ποσών από επιχορηγήσεις για ανακαινίσεις κελιών. Η επιστολή αναφέρεται στη σύσταση από τον ηγούμενο χρηματιστηριακής εταιρείας, όπως και στην ανάμειξη και τις σχέσεις ηγουμένων με πολιτικά πρόσωπα, συνενοχή των πολιτικών διοικητών του Αγίου Όρους και χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης.

Στο μεταξύ, τη συγγνώμη τους προς τον ελληνικό λαό για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ζήτησαν οι εκπρόσωποι των Ιερών Μονών του Αγίου Ορούς με σχετική τους ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα μετά την έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη. Οι Αγιορείτες δεν έκαναν ονομαστική αναφορά στον ηγούμενο Εφραίμ, παρά έμμεσες αναφορές στη δραστηριότητα του. "Όσον αφορά στο θέμα ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Μονής και του ελληνικού Δημοσίου, τούτο εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης", ανέφεραν, ενώ ταυτόχρονα διευκρινίζουν ότι το Άγιο Όρος δέχεται τις διαδικασίες έλεγχου της νομιμότητας και αποκατάστασης κάθε παρατυπίας σχετικά με οικονομικές συναλλαγές.

Από την πλευρά της, η Μονή Βατοπαιδίου, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος ζητά με επιστολή, που εστάλη μέσω των δικηγόρων της στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανάκληση της αγοραπωλησίας των εκτάσεων της Βιστωνίδας. Η σχετική υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, απάντησε το Υπουργείο και έστειλε την επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά αλλά και στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Παράλληλα, προχωρά η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Σήμερα κατέθεσαν στον εισαγγελέα Ηλία Κολιούση ως μάρτυρες ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Θανάσης Ξινίδης.

Καταγγελίες κατά Εφραίμ

Η επιστολή-κόλαφος, που δεν φέρει ονομαστικές υπογραφές και δεν έχει σταθεί δυνατό μέχρι στιγμής να διασταυρωθεί η ακριβής προέλευσή της, κοινοποιήθηκε και στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και σε 20 ιερές μονές.

Στο κείμενο της υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι "ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου κατέλαβε παρανόμως την Ιερά Μεγίστη Μονή, υλοτόμησε δάση και πηγές που ανήκαν σε μοναχούς και κατέλαβε τα κελιά τους παίρνοντας ανεκτίμητα αντικείμενα που φυλάσσονταν εκεί "ανά τους αιώνες".

Για τους οι γέροντες που σύμφωνα με την επιστολή εκδιώχθηκαν από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, αναφέρεται πως, "είχαν στα κελιά τους ομόλογα και έγγραφα για να ανακαινίσουν τα κατεστραμμένα κελιά τους".

"Ο πονηρός Εφραίμ Κουτσού, όταν παρέλαβε παρανόμως αυτό το μοναστήρι εξαφάνισε όλα αυτά τα έγγραφα και τα απολυτήριά τους (των μοναχών) και έκανε δικές του ιδιωτικές μελέτες με Κύπριους πολιτικούς μηχανικούς για να εισπράξουν όλες τις επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν για τα ιερά κελιά μεταφέροντας αυτά σε ελβετικές τράπεζες σε προσωπικούς λογαριασμούς", αναφέρεται στην επιστολή. Τονίζεται, ακόμη, ότι "οι τελευταίοι σεβαστοί γέροντες πέθαναν μετά το 1990 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες".

Επίσης σημειώνεται ότι "στο Βατοπαίδιο υπάρχει σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και σε όλες τις σουίτες των επισήμων υπάρχουν κάμερες για να τους έχουν όλους στο χέρι εάν χρειαστεί, με ήχο και εικόνα".

Οι ανώνυμοι μοναχοί καταγγέλλουν, ακόμη, ότι ο ηγούμενος της Μονής είχε φιλικές σχέσεις με πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έχει ιδρύσει Χρηματιστηριακή Εταιρία.

Συγγνώμη από τους Αγιορείτες

Συγγνώμη από τον ευσεβή ελληνικό λαό για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Σε σημείο της ανακοίνωσή που συνέταξε η Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη αναφέρεται πως "επιθυμεί να διατρανώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι καταδικάζει εκ των προτέρων κάθε πράξη που τυχόν θα αποδεικνυόταν αξιόμεμπτη διότι εν πάσει περιπτώσει δεν θεώρει θεμιτή ή επιδιωκτέα οποιαδήποτε αδιαφανή σύμπραξη με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών, αλλά αντιθέτως αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμπεριφορές".

Ακόμη, στην ανακοίνωση τους οι Μοναχοί, χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη γενίκευση που έγινε από τα ΜΜΕ για το θέμα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην πολύχρονη πολιτισμική προσφορά του Αγίου Όρους στην Ελλάδα αλλά και την οικονομική στήριξη όταν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή παραχώρησε 1,2 εκ στρέμματα για την αποκατάσταση των ακτημόνων στη βόρεια Ελλάδα.

Καταλήγοντας, τονίζουν ότι δεν επιθυμούν την ειδική μεταχείριση και επιείκεια κανενός αλλά και δεν διαπραγματεύονται έναντι ουδενός τιμήματος "ό,τι παρέλαβαν από τους Αγίους Πατέρες της πίστης μας και τους κτήτορες των ιερών καθιδρυμάτων μας."

"Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι οι μοναχοί μονάζουν και δεν στέλνουν διαγγέλματα και επιστολές τόνισε, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση βαραίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ.

Κατηγόρησε υπουργούς της κυβέρνησης που από ευλαβείς προσκυνητές κατέληξαν σύμβουλοι και καθοδηγητές των μοναχών, ενώ υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε μπίζνες με το Άγιο Ορος όπως η κυβέρνηση της ΝΔ.

Καταθέσεις στον Εισαγγελέα

Κατάθεση στον Εισαγγελέα Εφετών Ηλία Κολιούση,που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, έδωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Ο Μητροπολίτης κλήθηκε καθώς στις 9 Φεβρουαρίου 2004 είχε αποστείλει στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό, επιστολή στην οποία κατήγγειλε τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης, για την παράδοση 27 χιλιάδων στρεμμάτων στη Μονή Βατοπαιδίου.

Ο κ. Παντελεήμων ζητούσε να αναζητηθούν ευθύνες από υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τον αρμόδιο υφυπουργό.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας έλαβε κατάθεση από τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Θανάση Ξινίδη.

Ο κ.Ξινίδης με τους τότε προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης, είχαν αποστείλει τον Ιούλιο του 2004 επιστολή στον τότε υφυπουργό Οικονομικών, τον οποίον ενημέρωναν για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, επισημαίνοντάς του ότι αν προχωρήσει η υπόθεση των ανταλλαγών θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Στο εισαγγελικό γραφείο διαβιβάστηκαν σήμερα επτά κούτες με έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση από τα αρμόδια γνωμοδοτικά συμβούλια, την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, συμβόλαια κα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Hμερομηνία : 29-09-08

Η άνοδος και η πτώση του μοναχού Εφραίμ

Εχοντας απολέσει το μέτρο, ο πανίσχυρος ηγούμενος του Βατοπεδίου, εγκαταλείπεται από τους εντός και εκτός Αθω υποστηρικτές του

Του Σταυρου Τζιμα

Ηταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όταν ο ηγούμενος Εφραίμ κατέφθασε στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Παντάνασσας στη λίμνη Βιστωνίδα με ένα πολυτελές τζιπ. Πέρασε το γραφικό γεφυράκι συνοδευόμενος από μια ομάδα μπράβων, σαν να κατευθυνόταν στο κάστρο του, στην επικράτειά του. Αυτή ήταν πιθανότατα η τελευταία επίδειξη δύναμης ενός ισχυρού πνευματικού άνδρα, ο οποίος πλέον φαίνεται να χάνει τα περισσότερα ερείσματα που έχει στην αγιορείτικη κοινότητα. Η παντοδυναμία του Εφραίμ στο Αγιον Ορος δέχθηκε στο μέσον της εβδομάδος ακόμη ένα πλήγμα. Η Εκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξις των αγιορειτών μοναχών αν και χρησιμοποίησε βυζαντινά διπλωματική γλώσσα, ουσιαστικά τον άφησε έκθετο καθώς ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει εκ των προτέρων κάθε πράξη που τυχόν θα αποδεικνυόταν αξιόμεμπτη».

Η φράση-κλειδί, ωστόσο, είναι η καταδίκη της «αδιαφανούς σύμπραξης με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών». Αναφέρεται επίσης ότι «αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμπεριφορές». Παράλληλα, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του προέδρου της Βουλής -και όχι μόνον- έφθαναν επιστολές με νοσηρά υπονοούμενα που ακόμη και αν είναι ψευδή, δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στον Αθω, είναι ενδεικτικό ότι μοναχοί σε τηλεοπτικά παράθυρα ζητούν την παραίτηση και την απομάκρυνση του Εφραίμ από το Αγιον Ορος. Ο Κύπριος ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου είναι απομονωμένος: Μέσα στον Αθω, μοναχοί μιλούν με απαξιωτικά λόγια γι' αυτόν, έξω από τον Αθω οι κοσμικοί παράγοντες με τους οποίους αρεσκόταν να φωτογραφίζεται, πια, τον αποφεύγουν...

Φιλόδοξα σχέδια

Ο ηγούμενος Εφραίμ είχε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο όραμα, λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά: να κυριαρχήσει στο Αγιον Ορος και να θέσει υπό τον έλεγχό του την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου. Το σχέδιο «κατάληψης» του αρχιεπισκοπικού θρόνου στην πατρίδα του επιχείρησε να το υλοποιήσει διά της υποψηφιότητας του μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανασίου, υποτακτικού του κατά το διάστημα που εγκαταβίωνε και αυτός στο Βατοπέδι προτού κατέβει με τις ευλογίες του για τον ιερό σκοπό... Ο Εφραίμ έδωσε σκληρό αγώνα υπέρ του Αθανασίου. Ηγήθηκε ο ίδιος της προεκλογικής του εκστρατείας, οργανώνοντας συγκεντρώσεις πιστών σε μεγάλα στάδια και πολυτελείς αίθουσες εκδηλώσεων, αξιοποιώντας το πορτοφόλι και την επιρροή Κυπρίων επιχειρηματιών στο Λονδίνο. Ακόμη και αυτή την Τιμία Ζώνη περιέφερε ανά την Κύπρο προκειμένου να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες των εκλεκτόρων με τίνος πλευρά ήταν η Παναγία...

Το θαύμα, όμως, δεν συνετελέσθη και αρχιεπίσκοπος εξελέγη, στο νήμα είναι η αλήθεια, ο ηγούμενος Κύκκου Χρυσόστομος ο Β΄, ο οποίος όταν ξέσπασε το σκάνδαλο επετέθη λάβρος εναντίον του Εφραίμ «καρφώνοντάς» τον για σκανδαλισμό των πιστών και κοντραμπάντο! Ο Εφραίμ δεν έπαψε, βεβαίως, να ενδιαφέρεται για τα εκκλησιαστικά αλλά και τα πολιτικά -όπως απεδείχθη με το Σχέδιο Ανάν εναντίον του οποίου δραστηριοποιήθηκε σφόδρα- δρώμενα στην πατρίδα του.

Ανελέητο κυνήγι χρήματος

Μετά την αποτυχία του στην εκλογή δικού του αρχιεπισκόπου έριξε όλο το βάρος στην ενδυνάμωση της ισχύος του Βατοπεδίου, το οποίο οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι φιλοδοξούσε να καταστήσει «Βατικανό της Ορθοδοξίας».

Με σημαία τις -μέχρις ενός σημείου υπαρκτές- ανάγκες της Μονής για αναστηλώσεις αλλά και τα λειτουργικά έξοδα, επιδόθηκε σε ανελέητο κυνήγι χρήματος. Πρίγκιπες, πολιτικοί, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, αστέρες του κινηματογράφου συνέρρεαν στο μοναστήρι, μερικοί για να καταθέσουν στον δραστήριο «άγιο» τις μεταφυσικές τους ανησυχίες και άλλοι να προσκυνήσουν κάποια από τις επτά θαυματουργές εικόνες της Παναγίας -«στο Βατοπέδι υπάρχει πληθωρισμός θαυματουργών εικόνων», σάρκαζε ένας τακτικός επισκέπτης- που ο Εφραίμ χρησιμοποιεί κατά περίσταση. Λέγεται, μάλιστα, ότι όταν κατά καιρούς φιλοξενεί κάποιον υψηλό επισκέπτη, για να τον εντυπωσιάσει χτυπάει άγρια μεσάνυχτα τις καμπάνες και φωνάζει «νάτη, νάτη η Παναγία ήρθε στο μοναστήρι»... Ο φιλοξενούμενος τινάζεται φυσικά από το κρεβάτι και τρέχει να την αντικρίσει... Οταν οι εξομολογήσεις και οι δοξολογίες τελείωναν, ο πνευματικός Εφραίμ έβγαζε το πετραχήλι και ανέσυρε από το ράσο το «εγκόλπιο» του καλού επιχειρηματία.

Η γοητεία του στους πιστούς που τον επισκέπτονταν για να επικοινωνήσουν πνευματικά μαζί του ήταν ακαταμάχητη και δύσκολα μπορούσαν να αντισταθούν στις συνήθως φορτικές «παρακλήσεις» του για κάποια «ευλογία», που σχεδόν πάντοτε αφορούσε σε κάποια διευθέτηση εκκρεμότητας γύρω από υποθέσεις ακινήτων, δωρεών κ.λπ.

Στα άλλα μοναστήρια οι φτωχοί κελιώτες παρακολουθούσαν με θαυμασμό και με δόση ζήλιας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τον ταχύτατα διευρυνόμενο κύκλο διασυνδέσεων των Βατοπεδινών.

«Το πάει μακριά...»

Οι υπόνοιες ότι ο Εφραίμ «το πάει μακριά», ότι «ονειρεύεται εαυτόν στον θρόνο του Αθω» εξελίχθηκαν σε ανησυχίες όταν αποφάσισε να αναβαθμίσει τη μονή του σε Μεγίστη, προνόμιο που απολαμβάνει μόνο το πρώτο τη τάξει μοναστήρι, η Μεγίστη Λαύρα.

Οι Λαυριώτες θεώρησαν την κίνηση «casus belli», η Ιερά Κοινότητα την αντιμετώπισε με ψυχρότητα, ενώ ο πανίσχυρος τέως ηγούμενος της Ιβήρων, Βασίλειος Γοντικάκης, αγιορείτης με κύρος στο «Περιβόλι της Παναγίας», αντιτάχθηκε μαζί με κάποιους μοναχούς της επιρροής του.

Η απειλή ανατροπής της κλίμακας ισχύος διαγραφόταν ορατή στην αγιώνυμη πολιτεία από την επέλαση του Εφραίμ και οι συσπειρώσεις ήταν αναπόφευκτες. Τώρα που ξέσπασε η καταιγίδα, εκδηλώθηκαν…

Εναντίον του εστράφησαν και οι φανατικοί ζηλωτές της Εσφιγμένου που διέγνωσαν στον «επεκτατισμό» του Βατοπεδίου, εκτός απο τα «Παπικά χαρακτηριστικά», σχέδιο άλωσης της υπό κατάληψη Μονής τους.

Υποπτεύονταν -όχι μόνο αυτοί- πως πίσω από την επιμονή του Φαναρίου για τη βίαιη απέλασή τους εκινείτο το μακρύ χέρι του Εφραίμ που επεδίωκε να εγκαταστήσει στη συνέχεια δική του συνοδεία στο μοναστήρι και να το θέσει και αυτό υπό τον έλεγχό του.

Μολονότι ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Αγιον Ορος, ότι δεν τον ενδιαφέρει η Εσφιγμένου, οι καταληψίες έσπευσαν με αφορμή τις τελευταίες αποκαλύψεις να του πετάξουν και εκείνοι τον δικό τους λίθο με τη μορφή ανώνυμης επιστολής στην οποία του καταμαρτυρούν απίστευτα πράγματα.

Παρά ταύτα ο Εφραίμ συνέχιζε απτόητος. «Ο πλούτος δεν εμπίπει στα αμαρτήματά μας», έλεγε σ' όσους δυσφορούσαν για την απληστία του και φρόντιζε να δικαιολογεί τον πυρετό των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων με τον ισχυρισμό ότι, εκτός από την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του μοναστηριού -που όπως και στις άλλες μονές είναι σημαντικά- θα χρειαστεί χρήματα για να βοηθήσει το Ορος όταν, όπως έλεγε, σε λίγα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σταματήσει τις επιδοτήσεις.

Κάπου, όμως, απώλεσε το μέτρο. Σκανδάλισε με την αμετροέπειά του όχι μόνο τους εκτός Αθω πιστούς αλλά και την ίδια την αγιορείτικη κοινωνία που «πληρώνει» στο σύνολό της -άδικα- για τις φιλοδοξίες του. Λησμόνησε την υπόσχεση της ακτημοσύνης που έδωσε όταν εκάρη μοναχός, υπέκυψε -οι επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν ήταν ποτέ εκτός αγιορείτικου πνεύματος- στον πειρασμό του χρήματος, της δόξας και της εξουσίας.

«Το Βατοπέδι κατάντησε μοναστήρι για πλουσίους», λέει στην «Κ» παλαιός αγιορείτης μοναχός και υπενθυμίζει ότι «κάθε καλοκαίρι καταφθάνουν πτήσεις τσάρτερ με Κύπριους εφοπλιστές και συγγενείς τους από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη και από εκεί προωθούνται στο Βατοπέδι όπου ο Εφραίμ οργανώνει λειτουργίες αποκλειστικά γι' αυτούς».

Η εισαγγελική έρευνα

Με καταθέσεις μαρτύρων αναμένεται να συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα που διενεργούν οι εισαγγελείς Εφετών Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου σχετικά με τις «αγοραπωλησίες» της μονής Βατοπεδίου. Στο μικροσκόπιο των δύο εισαγγελέων βρίσκονται και έγγραφα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Παραλληλα, εξελίσσεται συναφής προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σχετικά με τη συμμετοχή της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη - Βουλγαράκη σε Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης. Την έρευνα διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, ο οποίος αναμένεται εντός της εβδομάδος να καλέσει την κ. Βουλγαράκη προς κατάθεση, ενδεχομένως με την ιδιότητα της υπόπτου.

www.kathimerini.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.