Jump to content

Διδάσκοντας Ιατρική στην Ελλάδα


notbad

Recommended Posts

Με αφορμή ένα ποστ της Σήλιας και τις πολλές δυσάρεστες εμπειρίες ανεπαρκών δασκάλων που έχουμε περάσει όλοι στις σχολές, αναρωτιέμαι εδώ και καιρό αν λείπει από την Ελλάδα ένα μεταπτυχιακό που να απευθύνεται στους ήδη υπάρχοντες καθηγητές (ή και υποψήφιους) ανάλογο των MHPE (master in health professional education).

Γνώμη μου είναι ότι όταν θες να μεταδώσεις γνώση σε ένα φοιτητή ιατρικής χρειάζεσαι παραπάνω από στείρα γνώση και ξερές ppt παρουσιάσεις. Πραγματικά γιατί είναι τόσο δύσκολο να δώσεις στον φοιτητή να καταλάβει 5 βασικά πράγματα; Είναι μόνο ταλέντο; Γιατί όλοι κοιμόμαστε πάνω στα έδρανα όταν μπαίνει ο καθηγητής, μιλάει με την σιγανή φωνή, διαβάζει το slide που έχει επάνω μόνο...67 Bullets, ή αν αποφασίζαμε να παρακολουθήσουμε πιανόταν το χέρι μας γράφοντας ότι και το current από όπου είχε κάνει copy paste o διδάσκων.

Και επειδή πιστεύω στο ταλέντο αλλά περισσότερο πιστεύω στην εκπαίδευση, ένα μεταπτυχιακό σε συνεργασία με την ιατρική σχολή και το παιδαγωγικό έτσι ώστε οι καθηγητάδες μας να μάθουν τί σημαίνει διδασκαλία και να την εφαρμόσουν στην ιδιαίτερη ομάδα που είναι οι φοιτητές ιατρικής (είναι έξυπνα παιδιά με βάσεις από το λύκειο), νομίζω ότι θα ήταν μια αρχή. Έστω κάποια σεμινάρια.

Πραγματικά βλέποντας DVD πχ Kaplan στο πώς διδάσκουν κάποιοι (Conrad Fischer, Dougherty) και έχοντας συναντήσει μια 33χρονη program director σε IM που δίδασκε εκπληκτικά στα rounds και είχε κάνει το MHPE είναι ένας άλλος κόσμος. Οι άνθρωποι διδάσκονται πώς να βάζουν τεστ, πώς να σχεδιάζουν curriculum, πώς να φτιάχνουν αλγορίθμους, πώς να κάνουν assess ένα σύστημα και ένα φοιτητή, εντάξει και πώς να κάνουν έρευνα και να γράφουν grants κλπ επιστημονικά.

Αλλά την μαθαίνουν την τέχνη...δεν πάει άιντε ο καθένας να διδάξει. Αν ήταν έτσι όλοι Pestalozzi θα ήμασταν...

Ένα άλλο ωραίο site είναι αυτό http://www.dundee.ac.uk/meded/frames/home.html. Και φυσικά δεν θα βγάλει κανείς Nature από ένα τέτοιο μάστερ αλλά αν έχει μεράκι και γουστάρει πραγματικά να διδάσκει σε ιατρική σχολή νομίζω είναι χρήσιμο.

Ααααχ να με κάναν μια μέρα πλανητάρχη...όλα θα τα ταχτοποιούσα...:P :P :P :P :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λείπει κυρίως το φιλότιμο, οπότε μεταπτυχιακό τέτοιου είδους μάλλον θα περίσσευε...

Πάντως, suave, καλή ιδέα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πιστεύω ότι έχεις Α-Π-Ο-Λ-Υ-Τ-Ο δίκιο,suave!!!Για να μην πω ότι η παιδαγωγική εκπαίδευση πρέπει να γίνει υποχρεωτική για όσους θέλουν να διδάξουν σε πανεπιστήμιο.Πράγματι η σμπεριφορά και ο τρόπος διδασκαλίας κάποιων καθηγητών είναι απαράδεκτα!Δεν έχουν καταλάβει πως, ακόμη και στο πανεπιστήμιο, ο διδάσκων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να προσελκύσει το ενδιαφέρον του φοιτητη για ένα μάθημα.

πχ. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι κάποιοι "μεγάλοι επιστήμονες" νομίζουν ότι σου κάνουν και χάρη που έρχονται να διδάξουν. Άσε που είναι έτοιμοι να σε προσβάλλουν με το παραμικρό και να σε γεμίσουν απογοήτευση.Άλλοι πάλι κάθονται και αραδιάζουν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρια πάνω σε ένα θεμα απλά και μόνο επειδή αναφέρεται στο σύγγραμμα από το οποίο αντλούν υλικό αναγκάζοντας το φοιτητή να μάθει ανούσια και άχρηστα πράγματα.Ούτε ίχνος αφαιρετικής λογικής!...........κλπ κλπ κλπ(τα ξέρουμε-τα έχουμε βιώσει.)

Πιστεύω ότι ένας καλος επιστήμονας δεν είναι απαραίτητα και καλός διδάσκων.Ειναι απαραίτητο ο καθηγητής να μπορεί να μπει τόσο στη λογική του μαθήματος που διδάσκει όσο και στην ψυχολογία του φοιτητή ,ωστε η μετάδοση γνώσεων να είναι αποτελεσματική.Και κάτι τέτοιο απαιτεί εκπαίδευση. Ψηφίζω ΥΠΕΡ!!! :D

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οχι ίσα ίσα στην Ελλάδα η Ιατρική Διδασκαλία είναι διαποτισμένη, κραταιή στα ελληνικά γονίδια, για αυτό το λόγο ο πατέρας, θα περάσει στον γιόκα/κορούλα/ανιψάκο την έδρα. Αλλά ακόμη κ αν προκύψουν τυχαία περιστατικά, η ερωτική έλξη θα τα αφομοιώσει στην γενετική πισίνα........

Το πρόβλημα είναι δικό μας. Στα 6 χρόνια πολύ λίγες διαλέξεις με έχουν ωφελήσει, πόσο μάλλον συγκλονίσει. Αυτός είναι κ ένας λόγος (ίσως ο σημαντικότερος) για τον οποίο πατώνουμε σε ορισμένα μαθήματα. Αλλά φταίμε κ εμείς. Δεν έχει σηκωθεί ποτέ κανένας μας να πει, η παρουσία σας μου προκαλέσε πονοκέφαλο, δεν με βοηθήσατε, έχασα μια ώρα ύπνο ή αμα βιάζεται άντε στα πελατάκια σου τώρα που τρέχει ο πληθωρισμός κ ο Αλογοσκούφης τα παίρνει από παντου. η αδιαφορία φέρνει βαρεμάρα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν έχει σηκωθεί ποτέ κανένας μας να πει, η παρουσία σας μου προκαλέσε πονοκέφαλο, δεν με βοηθήσατε, έχασα μια ώρα ύπνο ή αμα βιάζεται άντε στα πελατάκια σου τώρα που τρέχει ο πληθωρισμός κ ο Αλογοσκούφης τα παίρνει από παντου. η αδιαφορία φέρνει βαρεμάρα.

Όποιος σηκωνόταν να ξεστομίσει τα παραπάνω, θα έπαιρνε ποτέ πτυχίο άραγε;

Ίσως ακούγεται μοιρολατρικό αυτό, αλλά νομίζω πως όταν έχεις απέναντί σου διδάσκοντες, που βαριούνται να κάνουν τη δουλειά τους και την έχουν δει εξουσιαστές, δε σε παίρνει να σηκώσεις κεφάλι. Κάποιοι φοιτητές που τόλμησαν και έθιξαν ΔΕΠίτες, το πλήρωσαν ακριβά.

Η αξιολόγηση των διδασκόντων θα ήταν ίσως ένα καλό κίνητρο για να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό, που πρότεινε η suave.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αλλά φταίμε κ εμείς. Δεν έχει σηκωθεί ποτέ κανένας μας να πει, η παρουσία σας μου προκαλέσε πονοκέφαλο, δεν με βοηθήσατε, έχασα μια ώρα ύπνο ή αμα βιάζεται άντε στα πελατάκια σου τώρα που τρέχει ο πληθωρισμός κ ο Αλογοσκούφης τα παίρνει από παντου. η αδιαφορία φέρνει βαρεμάρα.

εδω εχεις point.

οπως και σ αυτο το σεμιναριο ειδικοτητων που γινεται στο μαγγινειο τα τελευταια χρονια,δε σηκωθηκε κανεις να πει γιατι η πανεπιστημιακη καριερα ειναι δυσκολη εως αδυνατη οταν τους βλεπεις ολους τους μεγαλοκαθηγηταδες στην περιγραφη της επαγγελματικης αποκαταστασης να εκφερουν τη φραση αυτη.

γιατι κυριε δυσκολη εως αδυνατη εφοσον υπαρχουν τα προσοντα;επειδη οι θεσεις ειναι κλεισμενες απο τοςυ συγγενεις σας φιλους κλπ

αχ γι αυτο σας λεω οτι οσοι παρακολουθησατε κανονικα τη σχολη ειστε απαραδεκτοι.

εγω μεταξυ νομικης ιατρικης και δελτιων ειδησεων :D:anavwfwties: που να προλαβω να αντιδρασω με πυγμη κι οργανωμενα :anavwfwties πως να ακολουθησω τις εξελιξεις;;;ολα εκ των υστερων... emconfused:anavwfwties::D

( :lol: )

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

τοχειροτερο απο ολα ειναι η πληρης απαξιωση των σχολων μας .....καλα για τους καθηγητες μας τι να πω...το οτι οι ξενοι ιδιας βαθμιδας δεν τους υπολογιζουν λεα πολλα...

βεβαια δεν τους απασχολει,οσο το μαγαζακι δουλευει..ολο το συστημα ειναι δομημενο για 20-30 ατομα.τελικα η γη ειναι επιπεδη και ο ηλιος γυρναει γυρω απο αυτην.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.