Jump to content

Υψηλής ακρίβειας μοριακός έλεγχος του αίματος σε όλη τη χώρα


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Και… εγένετο μοριακός έλεγχος του αίματος. Δυόμισι χρόνια μετά το τραγικό συμβάν της μόλυνσης από μετάγγιση 16χρονης με τον ιό HIV σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και έπειτα από έναν μαραθώνιο για τα ελληνικά δεδομένα διαγωνισμό, χθες υπογράφηκαν στο υπουργείο Υγείας οι τελικές συμβάσεις για την εγκατάσταση συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ετσι, δρομολογείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία του υπουργείου Υγείας αλλά και στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, αρχικού ύψους 208 εκατ. ευρώ, όπως παραδέχονται όλοι όσοι βρίσκονται εκόντες άκοντες μέσα στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό πεδίο, από τους ασθενείς και τους εργαζομένους στον τομέα της αιμοδοσίας μέχρι την ηγεσία του υπουργείου. Για τους πρώτους, ωστόσο, η κατοχύρωση της ποιότητας και της ασφάλειας του μεταγγιζόμενου αίματος αποτελεί ζητούμενο, ακόμη και στοίχημα, όπως λένε, που θα αποδειχθεί εάν μπορεί να κερδηθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Για το υπουργείο πάλι θεωρείται απλώς… δεδομένο, υπό τις συνθήκες που θα λειτουργεί ο υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας μοριακός έλεγχος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εν Ελλάδι ανάδοχες εταιρείες (Chiron και Roche είναι οι μητρικές), οι διοικητές των οκτώ νοσοκομείων και η κυρία Ευαγγελία Βελέντζα, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, όπου εγκαθίστανται τα εννέα κέντρα μοριακού ελέγχου, καθώς και οι αντίστοιχοι ιατροί - επιστημονικοί υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκαν πρακτικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του νέου συστήματος, καθώς και οι πρακτικοί χρόνοι έναρξης του έργου.

Διευθετήθηκαν ζητήματα-«αγκάθια» για τη λειτουργία του μοριακού ελέγχου του αίματος, όπως η έλλειψη προσωπικού στα τμήματα αιμοδοσίας των οκτώ νοσοκομείων και οι ελλιπείς ή ανεπαρκείς χώροι όπου πρέπει να εγκατασταθούν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα των εταιρειών. Από τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα όλο το διάστημα της επεξεργασίας των κειμένων των συμβάσεων αποτελούσε ο χρόνος έναρξης του έργου.

Οι εταιρείες, όπως είναι προφανές, επιθυμούσαν διακαώς -και πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση- να αρχίσει να «τρέχει» άμεσα το έργο, αλλά από την πλευρά τους οι διοικητές των οκτώ νοσοκομείων που κλήθηκαν να βάλουν την υπογραφή τους στις συμβάσεις ζητούσαν διαρκώς πίστωση χρόνου. Κι αυτό διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα ποικίλα και κυρίως σχετιζόμενα με την έλλειψη προσωπικού προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων τους δεν επιτρέπουν την άμεση έναρξη του νέου συστήματος στον έλεγχο του αίματος. Πάντως, τα χρονικά περιθώρια που τέθηκαν προσπάθησαν να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές, καθώς δόθηκε μεταβατικό διάστημα για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την έναρξη της λειτουργίας του νέου συστήματος ελέγχου του αίματος δύο μηνών.

Η «κατανομή» των νοσοκομείων έγινε στις δύο διαγκωνιζόμενες εταιρείες, SB Biotechnology Suppliers A.E. και Roche Diagnostics (Hellas) Α.Ε - Katopis Group S.A. Ειδικότερα, τα κέντρα μοριακού ελέγχου στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας δόθηκαν στην εταιρεία SB Biotechnology Suppliers A.E. Τα κέντρα μοριακού ελέγχου στα νοσοκομεία «Λαϊκό», «Γ. Γεννηματάς» (Αθήνα), στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας και στο «Βενιζέλειο» του Ηρακλείου Κρήτης, ανατέθηκαν στην κοινοπραξία Roche Diagnostics (Hellas) Α.Ε. - Katopis Group S.A.

Παράγοντες του υπουργείου επεσήμαιναν μεταξύ άλλων ότι επιτεύχθηκε έκπτωση 32,19% από την αρχική προϋπολογισθείσα δαπάνη. Ωστόσο, αυτό που παραλείπουν να αναφέρουν, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά αυτόν τον χώρο, είναι ότι δόθηκε αγώνας δρόμου για να βρεθεί φόρμουλα να «συνυπάρξουν» και οι δύο εταιρείες σε αυτόν τον διαγωνισμό. Οπως λένε χαρακτηριστικά, η εταιρεία Chiron είχε τα πρωτεία -και τα εχέγγυα- στη διενέργεια των μοριακών ελέγχων, αλλά έπρεπε να μπει στη συγκεκριμένη αγορά και η εταιρεία Roche - είναι οι μοναδικές εταιρείες που διαθέτουν τα αντιδραστήρια (ειδικά υγρά) για τον μοριακό έλεγχο του αίματος. Από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διακυβεύονταν πολλά για αυτές τις εταιρίες: τα 208 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός αποτελούσαν μια διόλου ευκαταφρόνητη «πίτα». Γι’ αυτό άλλωστε κανέναν δεν ξένισε το γεγονός ότι ο διαγωνισμός διήρκεσε τόσο -είχε ξεκινήσει το 2006- και χαρακτηρίστηκε από ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές.

template_04.gif

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

Παράνομη η μεταφορά αίματος στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου!

Γνωμοδότηση - κόλαφος για τον Δημ. Αβραμόπουλο από το Δ' τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Κόλαφο για τον πρώην υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο αποτελεί η γνωμοδότηση του Δ' τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τη νομιμότητα ή μη των διαδικασιών οι οποίες οδήγησαν στην παραχώρηση του μοριακού ελέγχου (ΝΑΤ) του αίματος στις πολυεθνικές εταιρείες "Chiron" ("Safe Blood") και "Roche".

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της 22ας Ιανουαρίου 2010 της τότε υφυπουργού Υγείας Φ. Γεννηματά, το Δ' τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποφάνθηκε στη συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου 2010 ότι είναι παράνομη η μεταφορά μονάδων αίματος από δεκάδες νοσοκομεία του ΕΣΥ στα 9 Κέντρα Μοριακού Ελέγχου της χώρας, καθώς οι υπηρεσίες αιμοδοσίας αυτών των νοσοκομείων δεν έχουν διασυνδεθεί με τα Κέντρα ούτε στο κείμενο της διακήρυξης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την εγκατάσταση του μοριακού ελέγχου του αίματος στη χώρα μας ούτε στο κείμενο των συμβάσεων με τις οποίες ανατέθηκε το έργο στις δύο πολυεθνικές εταιρείες!

Σημειώνεται ότι ο Δημ. Αβραμόπουλος είχε ορίσει με την υπ' αριθμόν Υαγ/οικ.121672/8-9-2009 υπουργική απόφασή του τα εξής 9 Κέντρα Μοριακού Ελέγχου του αίματος: πανεπιστημιακό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "ΑΧΕΠΑ", Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, νοσοκομείο Λάρισας (πρόκειται για τα 5 Κέντρα που κατακυρώθηκαν κατά πλειοψηφία της διακομματικής επιτροπής στην εταιρεία "Chiron"), νοσοκομείο της Αθήνας "Λαϊκό", Γενικό Κρατικό Αθήνας, πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου και νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης "Βενιζέλειο" (πρόκειται για τα 4 Κέντρα που κατακυρώθηκαν κατά πλειοψηφία της διακομματικής επιτροπής στην εταιρεία "Roche").

Συγκεκριμένα, στην υπ' αριθμόν 81/2010 γνωμοδότηση του Δ' τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία υπογράφει ο εισηγητής της, πάρεδρος Κωνσταντίνος Γ. Κυριόπουλος, και την οποία φέρνει κατ' αποκλειστικότητα σήμερα στη δημοσιότητα η "Α", αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής για το θέμα:

"Η αποστολή μονάδων αίματος στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου αίματος από υπηρεσίες αιμοδοσίας νοσοκομείων που, στο πλαίσιο των ως άνω συμβάσεων, δεν είχαν διασυνδεθεί με τα προαναφερθέντα Κέντρα και δεν προβλέπονταν τόσο στην 10/2006 Διακήρυξη όσο και στο κείμενο των συμβάσεων αυτών, εφόσον αυτή γίνεται, δεν δύναται να θεωρηθεί σύννομη. Η κρίση αυτή δεν διαφοροποιείται με την έκδοση της ως άνω υπ' αριθμ. Υαγ/οικ.121672/8-9-2009 κανονιστικής υπουργικής απόφασης, που είχε διάφορο πεδίο εφαρμογής σε σχέση με το αντικείμενο των ως άνω συμβάσεων, αφού αφορούσε τον κατ' εξουσιοδότηση του ν. 3402/2005 ορισμό των Κέντρων Αίματος της χώρας, καθώς και των διασυνδεδεμένων με αυτά Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εφόσον το επιθυμεί, διαθέτει τη δυνατότητα ένταξης και νέων υπηρεσιών αιμοδοσίας νοσοκομείων, που δεν προβλεπόταν στη 10/2006 Διακήρυξη και συναφώς στις συναφθείσες συμβάσεις, στα εκεί αναφερόμενα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου αίματος, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων αυτών κατά τη διαδικασία που ειδικώς διαγράφεται στο άρθρο 11 των ως άνω συμβάσεων".

Υπενθυμίζεται ότι την κατακύρωση του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού είχαν καταψηφίσει οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στη διακομματική επιτροπή.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=577824

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 weeks later...

Ξερει καποιος να μας πει αν σημερα γινεται 100% ελεγχος των μοναδων αιματος με την μεθοδο ΝΑΤ η οι βουλευτες μας ασχολουνται με το δεντρο και χανουν το δασος αλλη μια φορα?Με τοσες ελλειψεις και περικοπες δεν θα μου φανει περιεργο να μεινουν χωρις αντιδραστηρια τα κεντρα μοριακου ελεγχου....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.