Jump to content

Οι μεσσιανικές φιλοδοξίες του κ. Αβραμόπουλου


Recommended Posts

«Φρένο» στις εφημερίες των γιατρών έρχεται να βάλει από τις αρχές του 2007 σχετική κοινοτική οδηγία, που απαγορεύει την εργασία άνω των 48 ωρών την εβδομάδα, έναντι περίπου 80 που είναι σήμερα.Οι ειδικοί γιατροί θα εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 58. Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν θα εγκρίνονται κονδύλια για αμοιβές πέραν των ωρών αυτών. Στην πράξη οι μεν ειδικοί γιατροί δεν θα μπορούν να εφημερεύουν περισσότερες από 2 φορές τον μήνα και οι ειδικευόμενοι 4, καθώς για αυτές τις εφημερίες θα αμείβονται.

Σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν από 7 ως και 15 εφημερίες τον μήνα, συμπληρώνοντας μέχρι 80 ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Με την εφαρμογή του νέου ωραρίου, σε πολλά νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, θα υπάρξουν τμήματα που δεν θα μπορούν να εφημερεύουν ακόμη και 15 μέρες τον μήνα, όπως γίνεται σήμερα, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα στελεχώνουν δύο ή και ένας μόνον γιατρός. Οι νοσοκομειακοί γιατροί υπολογίζουν ότι για την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ και για να τηρηθούν οι παραπάνω ώρες εργασίας απαιτείται άμεσα η πρόσληψη 5.000 γιατρών. (13.11.2006)

Αυτόν τον προβληματισμό εξέθεσαν και στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγυης. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις προσλήψεις και τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ βρίσκεται σε καλό δρόμο και έκανε λόγο για 6.000 προσλήψεις. Όπως είπε, 1.700 θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, 1.200 με 8μηνη σύμβαση και 3.000 μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ που θα είναι δόκιμοι για 1,5 χρόνο.(25.01.2007)

Συνεργασία με τον Δ. Αβραμόπουλο είχε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου. .(26.02.2007).Και πάλι στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ότι η πρόσληψη 6.000 νοσηλευτών προχωρά και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τις προμήθειες, «ώστε να εμπεδωθεί η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».«Μέσα από αυτή τη βαθιά τομή θα εξοικονομήσουμε σε ετήσια βάση 500 εκατ. ευρώ και θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων στο ΕΣΥ και στην πρόσληψη προσωπικού».

Η επανίδρυση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του τομέα υγείας με νέες προσλήψεις, είναι οι άμεσοι στόχοι του υπουργείου Υγείας δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στις 24.09.2007, εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων. Όπως πάντα ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση με έμψυχο δυναμικό σε όλες τις δομές Υγείας και με έμφαση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι μέσα στην Οκτώβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα, καθώς και ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για «βαθιά μεταρρύθμιση στο χώρο των προμηθειών», που θα οδηγήσει , στην εξυγίανση του ευαίσθητου αυτού χώρου και στην εξοικονόμηση πόρων, στη βελτίωση των υποδομών και στην ανάπτυξη ενός νέου υπερσύγχρονου δικτύου νέων σχηματισμών σε ολόκληρη τη χώρα. Σε άλλη δημόσια εμφάνιση του επισήμανε ότι:«Συνεχίζουμε το έργο μας. Όλο αυτόν τον καιρό έχει γίνει σπουδαία δουλειά στο χώρο της Υγείας που θα αποδώσει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στους μήνες που έρχονται».

Τι γίνεται σήμερα; Ο Ιούλιος κοντεύει να τελειώσει και .... δεν έχει γίνει τίποτα. Οι προσλήψεις είναι ελάχιστες και έμμεινε άλυτο το θέμα των εφημεριών. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν οι γιατροί για τις δεδουλευμένες εφημερίες και ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης της πληρωμής τους; Νοσοκομεία της επαρχίας αφήνουν απλήρωτους τους ιατρούς τους περιμένοντας την απόφαση του Υπουργείου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας. Εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην ανεύρεση κάποιας νόμιμης μορφής( διότι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες εφημερίες τις οποίες υποχρεωτικά πραγματοποίησαν οι γιατροί)(Βήμα 17 .07.2008). Το νέο ωράριο που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου πήρε καινούργια παράταση 6 μηνών με τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

• Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζει σήμερα ο «Ευαγγελισμός», καθώς οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο ξεπερνούν τις 1.300 και μάλιστα οι ελλείψεις έχουν αυξητική τάση. 27/06/2008 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

• Στο "Αττικόν", το εγκεκριμένο από την κυβέρνηση κονδύλιο για εφημερίες του 2008 είναι μόλις 3.581.000 ευρώ, όταν το 2007 χρειάστηκαν 4.800.000 ευρώ και η διοίκηση του νοσοκομείου είχε προϋπολογίσει 5.500.000 ευρώ για φέτος. Πρόκειται, δηλαδή, για περικοπή κατά 35% των προϋπολογισθέντων κονδυλίων.(17.07.2008 -Ελευθεροτυπία)

Κύριε Αβραμόπουλε μην το ξανακάνετε …το λάθος. Όχι άλλη παράταση και άλλες υπεκφυγές! Μην κρύβεστε πίσω από τις πόρτες του υπουργείου σας .Ξέρεται ότι δεν ήσαστε αθώος! Μην τραγουδάτε ανέμελα στο μπάνιο, σαν τον Max Raabe με την Palastorchestre .Δώστε ,επιτέλους λύση στο πρόβλημα!

Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

(Το κείμενο γράφτηκε πριν ένα μήνα, παραμένει όμως και σήμερα απολύτως επίκαιρο)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.