Jump to content

Μ. Μιχαήλ: Γιατί καθυστερεί η έκδοση απόφασης του Ελεγκτικού;


Recommended Posts

Αγαπητέ κύριε Βαρνάβα,

Ενόψει της τρέχουσας επικαιρότητας, σχετικά με το εφημεριακό, επιτρέψατέ μου να αναφερθώ συνοπτικά σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία άπτονται των δικαιωμάτων και έννομων συμφερόντων των Γιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ.

1. Το με αριθ.πρωτ.Υ10α/οικ.89526/30-06-2008 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις εφημερίες των Γιατρών, το οποίο κοινοποιήθηκε στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα όλης της χώρας, είναι καθ' ολοκληρίαν παράνομο, παράτυπο και αποπροσανατολίζει επικίνδυνα.

Το εν λόγω έγγραφο όχι μόνο δεν αναφέρει την νομιμοποιητική του βάση, αλλ' υπογράφεται από ένα παντελώς αναρμόδιο πρόσωπο (την Προϊσταμένη της Γεν. Δ/νσης Υγείας του Υπουργείου), το οποίο εμπλέκεται σε διαδικασίες μη σύννομες, δεδομένου ότι δεν μνημονεύεται δυνάμει ποιας εξουσιοδοτικής διοικητικής πράξης εκχωρήθηκε η νομική δυνατότητα υπογραφής του εγγράφου αυτού και κυρίως δυνάμει ποιας διάταξης του Οργανισμού του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αλήθεια, διερωτώμαι, γιατί ο Γενικός Γραμματέας Υγείας απέφυγε να υπογράψει το σχετικό έγγραφο, κατά την πάγια μέχρι τώρα τακτική του;

Περαιτέρω, ως γνωστόν, η αλήστου μνήμης "Τροπολογία Αβραμόπουλου" όχι μόνο έχει παύσει να ισχύει από την 01-07-2008, αλλ' έχει κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως μη ισχυρά, δηλαδή ως νομικά ανύπαρκτη.

Το ως άνω έγγραφο της υπαλλήλου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παροτρύνει τις ΥΠΕ και τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα όλης της Χώρας, στη διάπραξη όχι μόνο πειθαρχικών αλλά κυρίως ποινικών αδικημάτων από τις Διοικήσεις των ως άνω Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που με τη σειρά τους υποχρεώνουν και εξαναγκάζουν τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς στη διάπραξη πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων, καθ' όσον εξαναγκαζόμενοι στη πραγματοποίηση παράνομων εφημεριών, συμμετέχουν στη διάπραξη των αδικημάτων αυτών, αφού τα αποδέχονται και τα αναδέχονται ταυτόχρονα, παρωθούμενοι στη διάπραξη και άλλων αδικημάτων, χωρίς καν να έχουν επίγνωση στο σε ποια αδιέξοδα μπορούν να τους οδηγήσουν παράνομες και ανύπαρκτες διοικητικές πράξεις.

Προ ολίγων μόλις ημερών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μου απέστειλε επιστολή, σε συνέχεια της τακτικής αλληλογραφίας που διατηρώ μαζί της, σχετικά με τη πορεία των εννέα (9) αυτοτελών καταγγελιών που έχω υποβάλλει για λογαριασμό εννέα (9) Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, με την οποία με πληροφορεί, ότι ύστερα από τη πλήρη ανάλυση της νομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ύστερα από τα στοιχεία που έχει συλλέξει και τις απαντήσεις που έδωσαν ήδη οι Ελληνικές αρχές, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι υπάρχουν σημεία της εφαρμογής της Κωδικοποιητικής Οδηγίας 2003/88/ΕΚ, που θέτουν ζητήματα μη συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο και ότι σε πολύ σύντομο χρόνο θα μου γνωστοποιήσει την απόφασή της για τις περαιτέρω ενέργειές της, προκειμένου να εξασφαλισθεί η τήρηση του κοινοτικού δικαίου από τις Ελληνικές αρχές.

Επειδή, όπως αντιλαμβάνεσθε, οι Γιατροί θα πρέπει να διασφαλίσουν άμεσα τη προστασία τους μπροστά σε πρακτικές ανήθικες, παράνομες και εκτός τόπου και χρόνου κείμενες, ήδη έχω υποβάλλει εμπεριστατωμένες Μηνυτήριες Αναφορές κατά των Διοικήσεων των Νοσοκομείων Φλώρινας, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Πύργου, Ηρακλείου ("Βενιζέλειο-Πανάνειο"), Σύρου, Κω κλπ. Στη διαδικασία δε αυτή της καταμήνυσης παράνομων και ποινικά κολάσιμων πράξεων των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και οποιωνδήποτε άλλων εμπλέκονται σε αυτές, θα εμμείνω με θρησκευτική ευλάβεια.

Εφόσον οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων διατάσσουν τη πραγματοποίηση παράνομων προγραμμάτων εφημεριών, στηριζόμενες σε "διοικητικά μπακαλόχαρτα", θα πρέπει ρητά και ανεπιφύλακτα να αναλάβουν και μάλιστα εγγράφως την αστική, ποινική και διοικητική/πειθαρχική ευθύνη για τη σωματική βλάβη που ενδεχομένως υποστεί ο Γιατρός, ο οποίος πραγματοποιεί, εξαναγκαζόμενος, παράνομη εφημερία όπως και για τα ενδεχόμενα διαγνωστικά ή/και ιατρικά λάθη που ήθελε διαπράξει, εξαναγκαζόμενος σε παράνομη εφημερία.

Δεν είναι δυνατόν στο όνομα του δημοσίου δήθεν συμφέροντος και της εύρυθμης δήθεν λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, να διαπράττονται κατ’ εξακολούθηση ποινικά αδικήματα σε βάρος των Γιατρών, να υποχρεώνονται αυτοί και να εξαναγκάζονται στην αποδοχή τους, να αποδέχονται τη σωματική τους βλάβη, να αποδέχονται, με εξαναγκασμό, το ενδεχόμενο διάπραξης διαγνωστικού ή/και ιατρικού λάθους, να μην τους χορηγείται ρεπό και στη συνέχεια να σιωπούν και να υπομένουν αδιαμαρτύρητα, υφιστάμενοι τις συνέπειες των πράξεών τους, όταν εξαναγκαζόμενοι οδηγούνται σε αυτές, όταν δέχονται σιωπηρά τη βλάβη της υγείας τους από παράνομες πράξεις ή/και παραλείψεις της προϊσταμένης τους αρχής, όταν, τέλος, καταστρέφεται κυριολεκτικά η προσωπική, οικογενειακή τους ηρεμία αλλά και η επιστημονική τους ανέλιξη, από παράνομες πράξεις ή/και παραλείψεις της προϊσταμένης τους αρχής, που τις περισσότερες φορές έχουν ως υπόβαθρο και το εκδικητικό μένος.

Δεν είναι δυνατόν οι οποιεσδήποτε ανεπάρκειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποιεσδήποτε ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, η ανικανότητα των διοικούντων το Ε.Σ.Υ., να χρησιμεύουν ως άλλοθι για την εκ συστήματος παραβίαση των εργασιακών και λοιπών δικαιωμάτων των Γιατρών του Ε.Σ.Υ., με την επίκληση, ως μόνιμη επωδό, του δημοσίου συμφέροντος και της εύρυθμης λειτουργίας των υγειονομικών και νοσηλευτικών σχηματισμών(!!!)

2. Σχετικά με τη Συνεδρίαση της 26-06-2008 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με τη θέση που αυτή υιοθέτησε ως προς τα ερωτήματα (τρία τον αριθμό) που της έθεσε το Τμήμα Ι' κατά την Συνεδρίασή του της 20-05-2008, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

2.1 Επί της τυπικής διαδικασίας

Η απάντηση της Ολομέλειας στα τρία ερωτήματα του Τμήματος Ι' του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα λάβει την μορφή Απόφασης, αλλά Πρακτικών.

Την Απόφαση, συνεπώς, θα την λάβει το Τμήμα Ι', το οποίο είναι το καθ' ύλην αρμόδιο για να αποφανθεί. Η περίεργη καθυστέρηση της καθαρογραφής των Πρακτικών της Συνεδρίασης της 26-06-2008, είναι αφενός ευεξήγητη, αφετέρου επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που έχω συλλέξει γραμμάριο-γραμμάριο από πλήρως αξιόπιστες πηγές. Σας διαβεβαιώ, ότι εάν οι απαντήσεις της Ολομέλειας επί των ερωτημάτων του Τμήματος Ι' "εδικαίωναν" τις θέσεις του Υπουργού Αβραμόπουλου και των λοιπών περί αυτόν προσώπων, θα είχαν καθαρογραφεί μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, τα δε σχετικά Πρακτικά θα είχαν αφισοκολληθεί παντού.

2.2 Επί της ουσίας

Η καθυστέρηση συνεπώς καθαρογραφής των Πρακτικών έχει να κάνει με τις εξής θέσεις της Ολομέλειας, που υιοθετήθηκαν κατά πλειοψηφία:

α) Η υπεροχή του κοινοτικού δικαίου είναι αναμφισβήτητη.

β) Η "Τροπολογία Αβραμόπουλου" δεν είναι ισχυρή.

γ) Δεν αναγνωρίζεται "συγγνωστή πλάνη".

δ) Για τα εκδιδόμενα μηνιαία προγράμματα εφημεριών, τα οποία πραγματοποιούν οι Γιατροί, τεκμαίρεται ότι συναινούν στη πραγματοποίησή τους(!!!) και συνεπώς η σχετική δαπάνη είναι νόμιμη, τούτο δε όχι μόνο για τις ήδη δεδουλευμένες εφημερίες αλλά και για το μέλλον(!!!)

Η τελευταία υπό στοιχ. δ' φόρμουλα, επιδιώκει με το τρόπο διατύπωσής της, να αναιρέσει την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, το οποίο απαιτεί τη ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση του Γιατρού (ειδικευμένου και ειδικευόμενου).

Η φόρμουλα αυτή στόχο έχει να εξασφαλίσει στο διηνεκές τη πληρωμή των εφημεριών από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον ισχυρισμό, ότι αφού ο Γιατρός επραγματοποίησε το πρόγραμμα εφημεριών, τεκμαίρεται ότι συνήνεσε στη πραγματοποίησή του και συνεπώς η σχετική δαπάνη είναι νόμιμη(!!!)

Όμως, αυτού του τύπου τα δικαστικά τερτίπια είναι αδύνατον να ευδοκιμήσουν, διότι το κοινοτικό δίκαιο προβλέπει παρέκκλιση μόνο είτε με κλαδική συμφωνία είτε με ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση του Γιατρού.

Συνεπώς, ο κάθε ενδιαφερόμενος Γιατρός νομιμοποιείται πλήρως να δηλώσει ρητά και ανεπιφύλακτα, ότι δεν συναινεί να πραγματοποιήσει εφημερίες πέραν του ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας περιλαμβανομένων των εφημεριών.

Αγαπητέ κύριε Βαρνάβα,

Ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνομαι τον συλλογισμό, ότι, εφόσον ο Γιατρός υλοποιεί τα μηνιαία προγράμματα εφημεριών, τεκμαίρεται ότι συναινεί. Τότε με την ίδια λογική, ο μη συναινών Γιατρός, νομιμοποιείται να το δηλώσει εγγράφως στη Διοίκηση του Νοσοκομείου του, ώστε να μη εκτελέσει το πρόγραμμα εφημεριών, το οποίο υπερβαίνει το νόμιμο όριο, διότι εφόσον το πραγματοποιήσει τεκμαίρεται ότι συναινεί(!!!)

Με εκτίμηση

Δρ Μιχαήλ Δ. Μιχαήλ

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

Αθήνα 20 Ιουλίου 2008

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.