Jump to content

Δωρεάν το εμβόλιο από το ΙΚΑ για τον καρκίνο της μήτρας


Λευτέρης

Recommended Posts

Δωρεάν το εμβόλιο από το ΙΚΑ για τον καρκίνο της μήτρας

1169119425.jpg

Δωρεάν από το ΙΚΑ το εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας

Ξεκινά τώρα η συνταγογράφηση

Με απόφαση του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ΙΚΑ θα χορηγεί δωρεάν από το Σεπτέμβριο το εμβόλιο κατά του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται από τώρα στις Μονάδες Υγείας του IKA για τη συνταγογράφηση, ωστόσο η χορήγηση του εμβολίου σε κορίτσια 12-15 ετών αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Για τις ηλικίες από 16 έως 26, θα ακολουθηθεί «ειδική διαδικασία», για την οποία θα υπάρξει ενημέρωση αργότερα, αναφέρει η ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Το εμβόλιο προσφέρει ανοσία σε τέσσερις τύπους του ιoύ των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μολύνει την πλειονότητα των γυναικών στο γενικό πληθυσμό και προκαλεί τα γνωστά κονδυλώματα. Ο HPV μπορεί να προκαλέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις και ευθύνεται για το 70% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στις γυναίκες που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή και έχουν ήδη μολυνθεί από τον HPV, το εμβόλιο πιστεύεται ότι παρέχει μειωμένη προστασία. Ακόμα και τα αγόρια μπορούν θεωρητικά να εμβολιαστούν, ώστε να μην προσβληθούν αργότερα από τον ιό και τον μεταδώσουν στην ερωτική τους σύντροφο.

Υψηλό κόστος

Υπέρ της δωρεάν χορήγησης του εμβολίου τάχθηκε με το πόρισμά της η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του ΙΚΑ, στην οποία ανατέθηκε η «εξέταση της επιστημονικής και επιδημιολογικής πλευράς της χορήγησης του εμβολίου ώστε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι και να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία, αλλά με το μικρότερο δυνατό κόστος για το Ίδρυμα».

Το κόστος χορήγησης του εμβολίου για τις ηλικίες από 12 έως 15 ετών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρόταση της Υπηρεσίας στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ είναι να γίνει η προμήθεια του εμβολίου, για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, με διαγωνιστική διαδικασία με βάση τη διαπραγμάτευση.

Δεδομένου ότι στην αγορά υπάρχουν σήμερα δύο εμβόλια κατά του HPV, το υπουργείο Υγείας καλείται τώρα να ενημερώσει το ΙΚΑ για το κατά πόσο τα δύο εναλλακτικά εμβόλια είναι ισοδύναμα.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα χορηγήσει το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εφαρμόζοντας τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας στις 13-2-2008 και του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στις 24-3-2008.

Ασπίδα σε κορίτσια από 9-15 ετών

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας απευθύνεται σε κορίτσια 9-15 ετών. Ωστόσο ακόμα και οι ενήλικες που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή μπορούν να προστατευτούν με τον εμβολιασμό.

Το εμβόλιο Gardasil της εταιρείας Merck προφυλάσσει από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μεταδίδεται με την επαφή και απαντάται σε πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους, εξηγεί το περιοδικό Vita στο τεύχος που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ορισμένοι τύποι προκαλούν τα γνωστά κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ άλλοι δεν έχουν συμπτώματα. Ορισμένοι θεωρούνται ακίνδυνοι, ενώ άλλοι προκαλούν αλλοιώσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στην Ελλάδα το εμβόλιο θα γίνεται στα κορίτσια της προεφηβικής ηλικίας 12 και 13 ετών.

Το Gardasil προσφέρει ανοσία έναντια σε τέσσερις από τους περίπου δώδεκα ιούς HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων), οι οποίοι μολύνουν έως και το 70% των γυναικών στο γενικό πληθυσμό. Πρόκειται για τους τύπους 6, 11, 16 και 18.

Οι γυναικολόγοι επισημαίνουν πως ακόμα και οι ενήλικες γυναίκες που έχουν σεξουαλική ζωή θα ωφεληθούν από το εμβόλιο.

Αν δεν έχουν προσβληθεί ποτέ από τον ιό, το εμβόλιο τις προστατεύει από μελλοντική μόλυνση. Αν είναι φορείς του ιού ή ακόμα και αν παρουσιάζουν ήδη αλλοιώσεις, το εμβόλιο μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της νόσου και η γυναίκα να μην εμφανίσει καρκίνο.

Η πιθανότητα μια γυναίκα 30 ετών να έχει προσβληθεί ήδη από HPV είναι μεγάλη, από 10 έως 30 τοις εκατό.

Ορισμένοι φορείς συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά εξογκώματα των κονδυλωμάτων. Ο HPV μπορεί ωστόσο να προκαλέσει και προκαρκινικές αλλοιώσεις και ευθύνεται για το 70% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ακόμα και οι άνδρες μπορούν να εμβολιαστούν, ώστε να μην προσβληθούν από τον ιό και τον μεταδώσουν στην ερωτική τους σύντροφο.

Πάντως, το εμβόλιο δεν καταργεί την ανάγκη για περιοδικά τεστ Παπ ώστε να εντοπίζονται τυχόν προκαρκινά κύτταρα. Ο καρκίνος του τραχήλου εκτιμάται ότι σκοτώνει 240.000 γυναίκες το χρόνο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

09/07/2008

Φθηνές δικαιολογίες από το ΙΚΑ για το εμβόλιο(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

«Σημειώνεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις το κόστος χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Διευκρινίζεται επίσης ότι το εμβόλιο δεν θεραπεύει μια άμεση και επείγουσα ανάγκη, αλλά λειτουργεί προληπτικά έναντι πιθανής μελλοντικής εμφάνισης του καρκίνου της μήτρας»...

Με αυτή την ανεκδιήγητη δικαιολογία προσπαθεί να απαντήσει το ΙΚΑ στις καταγγελίες για μη χορήγηση του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε νέες ασφαλιζόμενες, παρ' όλο που υπάρχουν δύο υπουργικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Υποβαθμίζοντας την πρόληψη, οι διοικούντες τού ΙΚΑ κάνουν λόγο για «Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Ιατρών του Ιδρύματος», που θα εξετάσουν μεταξύ άλλων ποιο θα είναι το μικρότερο οικονομικό κόστος για το Ιδρυμα. Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας παρέπεμψε το θέμα και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με το ερώτημα για «ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τις δημόσιες προμήθειες», αφήνοντας να περάσουν 6 μήνες. Ερώτημα έχουν απευθύνει και στο υπουργείο Υγείας, για το κατά πόσο τα δύο εναλλακτικά εμβόλια που κυκλοφορούν είναι ισοδύναμα, «δεδομένου ότι πολλές χώρες επέλεξαν ένα εκ των δύο».

Κάποιοι λένε ότι εδώ βρίσκεται και το... ζουμί του θέματος ή με άλλα λόγια η καθυστέρηση στη χορήγηση. Οτι δηλαδή είτε οι διοικούντες, υπεύθυνοι, αρμόδιοι κ.λπ. θέλουν να 'χουν τα νώτα τους καλυμμένα σε περίπτωση που επιλεγεί ένα εκ των δύο εμβολίων, μέσω των πορισμάτων και των γνωμοδοτήσεων, είτε απλά καθυστερούν «γιατί έτσι γίνεται πάντα στην Ελλάδα».

Οπως και να 'χει, το ΙΚΑ ανακοίνωσε την «πρότασή» του να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., με πρόθεση να ξεκινήσει η χορήγηση του εμβολίου (ποιο από τα δύο ή και τα δύο, δεν έχει γίνει σαφές) το Σεπτέμβριο στις γυναίκες 12 έως 15 ετών. Οσον αφορά τις ασφαλισμένες 16-26 ετών θα «ακολουθηθεί ειδική διαδικασία, για την οποία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».

Ηδη από την εξάμηνη καθυστέρηση έχουν χάσει την ευκαιρία να εμβολιαστούν 24.000 γυναίκες διότι ξεπέρασαν το όριο ηλικίας...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

@ tasostheodoridis

Είχες βάλει ένα σχετικό post που "χάθηκε" την "εβδομάδα της καταιγίδας :rolleyes: " μαζί με όλα τα σχόλια (μεταξύ των οποίων και ένα ολόκληρο άρθρο που είχα γράψει).

[Σημείωση της 11.2.2009: Μόλις βρήκα, στα αρχεία των e-mail/notifications που κρατάω, το αρχικό άρθρο/post της 17.1.2009 του tasostheodoridis που είχε χαθεί. Θα το προσθέσω σε χωριστό post παρακάτω]

Βάζω ένα αντίστοιχο εδώ (για να προσθέσω σχόλια μετά):

Από το medvoi 365 (http://www.medvoi365.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1096:2009-01-20-08-39-44&catid=36:2008-09-21-09-08-48&Itemid=55)

" Δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, medvoi 365, 20 Ιανουαρίου 2009

Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα.Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, στα πλαίσια της έναρξης της 3ης Αντικαρκινικής Εκστρατείας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ανακοίνωσε ότι 460.000 κορίτσια και νεαρές γυναίκες είναι ο αριθμός των δικαιούχων ασφαλισμένων των μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών της χώρας που δικαιούνται τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου. Το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε 154 εκατ.

ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η Υπουργός Απασχόλησης, ανέφερε: «Σήμερα έχω την ευκαιρία να σας πω, ότι κοντά στους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίοι ήδη από πέρυσι χορηγούσαν δωρεάν το εμβόλιο κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων για τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών, από τον προηγούμενο μήνα και το ΙΚΑ προχώρησε σε αντίστοιχη ηλικιακή αύξηση. Έτσι, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας μας παρέχει σήμερα δωρεάν το εμβόλιο στις ηλικίες μέχρι 26 ετών. Και επιτρέψτε μου να σημειώσω, ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή παρέχει το εμβόλιο σ’ ένα πολύ μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα, σε σχέση με το αντίστοιχο των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αφορμή την έναρξη αυτής της ενημερωτικής εβδομάδα ας στείλουμε ακόμη μια φορά ένα σημαντικό μήνυμα. Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, η πρόληψη, είναι πολιτισμός και σεβασμός στην ανθρώπινη Ειδικότερα το πρόγραμμα « Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» χορηγείται δωρεάν από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς για κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας 12 -26 ετών. Το εμβόλιο κοστίζει 553,14 ευρώ». Το συνολικό κόστος εμβολιασμού για τους κυριότερους ασφαλιστικούς φορείς είναι 154.000.000 ευρώ τα οποία αναλογούν στις 460.000 νεαρές γυναίκες και κορίτσια χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι νεαρές γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ, οι οποίες ασφαλώς και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα."

.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Βρήκα ενδιαφέροντα τα περιεχόμενα των παρακάτω συνδέσμων:

1. Διάλογοι στο διαδίκτυο για το εμβόλιο κατά του HPV:

http://www.aparadektoi.gr/component/option,com_smf/Itemid,372/topic,13425.0/

Σχόλιο: Ο διάλογος των σχολιαστών δείχνει την άγνοια που υπάρχει σχετικά με το εμβόλιο. Αν αυτά που λέει (με βεβαιότητα) η μια είναι αλήθεια, τότε άγνοια έχουν και οι γιατροί που τη συμβούλεψαν (εκτός και αν δεν τα συγκράτησε καλά ή κάποια της τα είπαν με ιδιοτέλεια).

[Σημείωση: Σε περίπτωση που ο administrator του σχετικού site σβήσει τα σχόλια, τα έχω εκτυπώσει σε pdf ως απόδειξη].

*****

2. Καθαρή κερδοφορία 1 δισ. Στερλίνων της GlaxoSmithKline:

"Καθαρή κερδοφορία 1 δισ. στερλίνων (από 1,1 δισ. στερλίνες πέρυσι) κατέγραψε, κατά το τέταρτο τρίμηνο, η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών της Glaxo διαμορφώθηκε στα 6,9 δισ. στερλίνες από 5,9 δισ. στερλίνες

την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η εταιρεία κατέγραψε πρό φόρων χρεώσεις ύψους 374 εκατ. στερλίνων, οι οποίες σχετίζονται με δαπάνες αναδιάρθρωσης, ενω θα συνεχίσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, προκειμένου να εξοικονομήσει, σε ετήσια βάση, 1,7 δισ. στερλίνες, με προ φόρων χρεώσεις 3,6 δισ. δολαρίων."

ΠΗΓΗ: medvoi 365 (http://www.medvoi365.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1318:---glaxosmithkline&catid=72:2008-12-01-08-27-36&Itemid=104)

Σχόλιο: Αναρωτιέμαι πόσα από αυτά τα κέρδη (14,5% καθαρά) προέρχονται από το εμβόλιο.

.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σημείωση
: Ανάκτηση από τα αρχεία των e-mail/notifications που κρατάω του αρχικού

άρθρου/post της 17.1.2009 του tasostheodoridis που είχε χαθεί.
(παλιός κωδ. αρ. topic #24458)

____________________________________________________________________________

tasostheodoridis has just posted a new topic entitled

"ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ : Εμβολιασμός και στα αγόρια" in forum "Γενικά Ιατρικά".

----------------------------------------------------------------------

Ανοίγει η συζήτηση για το αν θα πρέπει να εμβολιάζονται και τα αγόρια με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αιτία είναι η διαπίστωση ότι ο ιός ευθύνεται και για τους καρκίνους του πέους, του πρωκτού και του στόματος.

Από τη στιγμή που ο ιός εντοπίζεται στον τράχηλο της μήτρας και είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενος, διαπιστώνεται ότι μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική πράξη και δραστηριότητες που σχετίζονται μ' αυτήν.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο καθηγητής Παιδιατρικής-Ενδοκρινολογίας στο ΑΠΘ, Ισραέλ Ρούσσο, εν όψει της ημερίδας με θέμα «Επίκαιρα θέματα στην Παιδιατρική», που γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Εναυσμα για τη συζήτηση για τον εμβολιασμό και των αγοριών κατά του ιού του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελεί η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του ορίου ηλικίας κατά την οποία οι έφηβοι αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις. Σύμφωνα με έρευνα, στις ΗΠΑ οι έφηβοι ξεκινούν τις σεξουαλικές επαφές στην ηλικία των 14 ετών, ενώ στην Ελλάδα από την ηλικία των 16 ετών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/01/2009

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.