Jump to content

Χάος στις εφημερίες το καλοκαίρι


isabella

Recommended Posts

Χάος στις εφημερίες το καλοκαίρι (ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

* Ενα πρόβλημα «αγκάθι» για τα νοσοκομεία καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται την πληρωμή γιατρών με το επιχείρημα ότι εργάζονται επιπλέον ώρες παράτυπα. Μεγαλύτερο το πρόβλημα σε νησιά και σε άλλες παραθεριστικές περιοχές

Κομφούζιο αναμένεται να επικρατήσει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ιδίως της περιφέρειας, μέσα στο καλοκαίρι. Ορισμένοι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνται να πληρώσουν στους γιατρούς τις εφημερίες που έχουν ήδη εργαστεί, λέγοντάς τους ουσιαστικά ότι εργάστηκαν επιπλέον ώρες παράτυπα. Το «κουβάρι» περιπλέχθηκε μετά τη νέα παράταση που έδωσε ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος στην εφαρμογή των διατάξεων δύο Προεδρικών Διαταγμάτων (76/2005 και 88/1999) που προβλέπουν τη μείωση των ωρών εργασίας. Και αυτό διότι οι γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται κάνοντας ακόμη και δέκα εφημερίες τον μήνα χωρίς να τις πληρώνονται όλες. Οι γιατροί εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα ενταθεί τους επόμενους δύο μήνες, κυρίως στις υγειονομικές μονάδες των νησιών και άλλων παραθεριστικών περιοχών.

«Το καλοκαίρι θα είναι ζοφερό, όχι μόνον εξαιτίας της εφαρμογής της ρύθμισης του υπουργού Υγείας. Τα προβλήματα στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας θα οξυνθούν διότι υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες εφημερίες στους γιατρούς από τον περασμένο Ιανουάριο. Μεταξύ αυτών οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», στους οποίους οφείλονται οι δεδουλευμένες εφημερίες των τελευταίων πέντε μηνών, αλλά και των συναδέλφων τους της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, του Πύργου και των Κυκλάδων. «Παραμένουμε απλήρωτοι χωρίς καμία απάντηση και προοπτική από 1.1.2008. Η στέρηση ενός σημαντικού κομματιού του εισοδήματός μας έχει οδηγήσει τους περισσοτέρους από εμάς σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο, μη μπορώντας να ανταποκριθούμε σε ανειλημμένες υποχρεώσεις μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών της Ζακύνθου.

Ενδεικτική είναι η απόφαση του πρώτου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την πληρωμή των εφημεριών που έκαναν από τις αρχές του έτους ως σήμερα οι γιατροί δύο μεγάλων νοσοκομείων της Κρήτης, του Πανεπιστημιακού Ηρακλείου και του Βενιζέλειου. Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι «οι δικαιούχοι γιατροί κατά παράβαση των διατάξεων του ΠΔ 88/99, όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 76/2005, πραγματοποίησαν εφημερίες καθ' υπέρβαση τόσο των ανωτάτων ορίων ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης, ενώ οι διατάξεις του άρθρου ενδέκατου του Ν. 3654/2008 δεν είναι ισχυρές λόγω της αρχής της υπεροχής του Κοινοτικού Δικαίου έναντι των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας...». Ως εκ τούτου οι σχετικές δαπάνες είναι «μη νόμιμες και τα σχετικά εντάλματα μη θεωρητέα». Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.