Jump to content

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΝΓΕ)


Recommended Posts

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΝΓΕ)

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» στις 6 και 7 Ιουνίου 2008 καταγγέλλει την άθλια κυβερνητική προσπάθεια να προεξοφλήσει τη συμφωνία των νοσοκομειακών γιατρών στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τη σύναψη κλαδικής συμφωνίας με τους γιατρούς του ΕΣΥ, όπως αυτή κατατέθηκε το Φεβρουάριο του 2008 και όπως επίμονα επαναλαμβάνεται έκτοτε. Το συνέδριο δηλώνει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση κλαδικής σύμβασης του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου και καταγγέλλει ότι καθ΄ όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον Υπουργό κανένα από τα κομβικά σημεία διαφωνίας των γιατρών δεν έλαβε εκείνος υπόψη του. Επίσης καμιά κυβερνητική πρωτοβουλία δεν ελήφθη ώστε να επιλυθούν ζωτικά προβλήματα του ΕΣΥ, όπως η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που τείνουν να καταστήσουν το ΕΣΥ σύστημα μη βιώσιμο.

Τουναντίον, οι επενδύσεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων υγείας διευρύνονται συνεχώς. Η ανέγερση, αλλά και η μελλοντική λειτουργία νέων νοσοκομείων εκχωρείται στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τράπεζες μέσω ΣΔΙΤ. Μεγάλα κομμάτια της διάγνωσης και περίθαλψης παραδίδεται καθημερινά στον κρατικοδίαιτο παρασιτικό ιδιωτικό τομέα με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και την αφαίμαξη της τσέπης των ασθενών. Τέλος η κυβέρνηση με νομοσχέδιο παραχωρεί στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξαφανίζοντας εσκεμμένα τη λέξη «δωρεάν» από το κείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Το κονδύλιο εφημεριών για το 2008 υπολείπεται σαφώς των αναγκών, δεδομένου ότι μόλις είναι μόλις 2% παραπάνω από το περσινό, μη συμπεριλαμβάνοντας ούτε και την αντίστοιχη μισθολογική ωρίμανση. Οι γιατροί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν πληρωθεί ούτε καν τις εφημερίες του Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική και ψυχολογική θέση.

Το συνέδριο καλεί το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση:

1. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την διαρκή υποβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης των κατοίκων της χώρας. Να σταματήσουν όσο είναι καιρός κάθε σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας και να εξασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε υψηλής ποιότητας, δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Να ενισχυθεί άμεσα το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

2. Να φροντίσουν να πληρωθούν άμεσα όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών. Δε νοείται διεξαγωγή οιαδήποτε διαπραγμάτευσης με έστω κι έναν γιατρό απλήρωτο για δεδουλευμένα. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους γιατρούς που βρίσκονται ακόμα σε κινητοποιήσεις για απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες. Να σταματήσει ο απαράδεκτος εκβιασμός μέσω των «δηλώσεων μετανοίας» που εξακολουθούν να ζητούνται από απλήρωτους νοσοκομειακούς γιατρούς στις Κυκλάδες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

3. Να εγκαταλείψει τις μεθοδεύσεις για αλλαγή του τρόπου πληρωμής των εφημεριών με εισαγωγή επιδόματος εφημέρευσης.

4. Να εξασφαλίσει κονδύλια και να προχωρήσει μονομερώς σε προσλήψεις 5000 κανονικών επιμελητών και ειδικευομένων

5. Να εγγράψει κονδύλια ώστε να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε στο προηγούμενο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ ο κ. Αβραμόπουλος για αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης

6. Να εξασφαλίσει στον προϋπολογισμό ειδικό κονδύλιο για τη νομοθετική υλοποίηση της υπόσχεσης συστήματος απρόσκοπτης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών με ταυτόχρονη αποδέσμευση μισθού από βαθμό. Αυτό σημαίνει άμεση προαγωγή όλων των υπηρετούντων αναπληρωτών Διευθυντών σε Διευθυντές.

Το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για αξιοπρεπείς αποδοχές, ανθρώπινο ωράριο, επαγγελματική αποκατάσταση των νέων γιατρών και ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης.

Συγκεκριμένα απαιτούμε:

1. Καθαρές τακτικές αποδοχές 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες. Πληρωμή των εφημεριών με βάση τους νέους μισθούς. Κατάργηση του αυθαίρετου πλαφόν των αποδοχών μας προς τον Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας. Πλήρης διαχωρισμός των τακτικών από τις υπερωριακές αποδοχές. Η εφημερία είναι και θα παραμείνει ως αυστηρά υπερωριακός χρόνος εργασίας. Αυτό ισχύει και για τις εφημερίες ετοιμότητας, αφού και σε αυτές ο γιατρός τίθεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της υπηρεσίας. Χορήγηση ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία.

2. Πρωινό τακτικό ωράριο 6ωρο- πενθήμερο 30ωρο και το πολύ μία εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς ειδικούς και ειδικευόμενους. Πέντε χιλιάδες νέες προσλήψεις γιατρών, πέραν της κάλυψης των κενών που προκύπτουν από αποχωρήσεις από συνταξιοδοτήσεις. Να πάψουν οι προσλήψεις επικουρικών και συμβασιούχων.

3. Εξέλιξη όλων των σημερινών Αναπληρωτών Διευθυντών σε Διευθυντές και κατάργηση του τίτλου του αναπληρωτή Διευθυντή. Από δω και πέρα καθεστώς ατομικής εξέλιξης από επ. Α΄ σε Διευθυντή ίδιο με αυτό που ισχύει σήμερα για ατομική εξέλιξη από Α΄ σε Αναπληρωτή.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Σε περίπτωση που εξασφαλιστούν τεκμηριωμένα, με εγγραφές στον προϋπολογισμό, κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση όσων αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο, τότε ορίζεται από το συνέδριο διαπραγματευτική ομάδα με την εξής σύνθεση:

1.- Ένας εκπρόσωπος από τις έξι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο συνέδριο.

2.- Οι Πρόεδροι από τις 7 μεγάλες Ενώσεις της χώρας (Αθήνας-Πειραιά, Πάτρας, Θεσ/νίκης, Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης) μεταφέροντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Ενώσεών τους.

3.- Δύο ειδικευόμενοι από το συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων της Αθήνας

Η παραπάνω 15μελής διαπραγματευτική ομάδα:

1. εξουσιοδοτείται από το συνέδριο για υπογραφή ετήσιας και μόνο κλαδικής συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας, εφόσον εκείνο αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τις θέσεις του Συνεδρίου.

2. δεσμεύεται να μεταφέρει τη συζήτηση με το Υπουργείο και να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΑΜΕΣΑ

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 12 και 13 Ιουνίου 2008 σε συντονισμό με την ΠΟΕΔΗΝ.

Στα πλαίσια του διημέρου αυτού θα ληφθούν πρωτοβουλίες :

· για ενημέρωση όλων των συναδέλφων για τις αποφάσεις του συνεδρίου (με οργάνωση και συνέντευξης τύπου)

· για έμπρακτη αλληλεγγύη στους συναδέλφους που κινητοποιούνται για απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες.

· για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και ΚΥ με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Την προκήρυξη 5θήμερης πανελλαδικής απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών από 15 ως 19 Σεπτεμβρίου 2008 με προοπτική διάρκειας, αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει ν΄ αδιαφορεί για τα δίκαια αιτήματά μας.

Αθήνα 7 Ιουνίου 2008

Το Προεδρείο του εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αυτες τις ρημαδες τις συνεντευξεις τυπου γιατι ποτε δε τις βλεπω πουθενα?αντιθετα τις συνεντευξεις για τη πολυμετοχικοτητα του παναθηναικου τις βλεπω σε 10 διαφορετικα καναλια....

μηπως,λεω μηπως πρεπει να κανουμε το ιδιο με τους αγροτες και τους λιμενεργατες?μαζικες αποχες απτα νοσοκομεια μεχρι να κατεβασουνε τους εισαγγελεις να δει και ο κοσμος ποιος εχει αδικο και ποιος κοροιδευει?

ΑΠΟΧΗ ΜΕΧΡΙ ΚΥΡΗΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΚΥΡΙΟΙ.... :withstupid:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πριν ξεκινήσει όλοι εκτιμούσαν ότι το χτεσινό έκτακτο συνέδριο ήταν το πλέον κρίσιμο στην ιστορία της ΟΕΝΓΕ. Η διαδικασία και η απόφαση που ελήφθη επιβεβαίωσαν πλήρως την εκτίμηση. Παρά τις άθλιες μεθοδεύσεις που μετήλθαν Τσούκαλος και Λαοπόδης το συνέδριο με αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία εξέδοσε απόφαση διαυγέστατη, η οποία στο εισαγωγικό της μέρος αναφέρει ότι "το συνέδριο απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση κλαδικής σύμβασης του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου".

Όμως η απόφαση, την οποία σας επισυνάπτω, δεν έμεινε στο σκέλος της απόρριψης. Περιέχει σαφείς διαπραγματευτικές προτάσεις και περιγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να καθήσουμε στο τραπέζι με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να προκύψει όφελος για τον κλάδο μας.

¦ Η εκλογή νέας διαπραγματευτικής ομάδας αποτέλεσε σημείο έντονης τριβής με την ηγεσία των δεινοσαύρων, η οποία έβλεπε ότι τίθεται στο περιθώριο. Αμέτρητα σενάρια έπλασε ο απύλωτος...στόμας του Λαοπόδη, προκειμένου να τρομάξει τους συνέδρους ότι διαπράττουν θεσμικό ανουσιούργημα. Το συνέδριο με τεράστια πλειοψηφία αποφάσισε ότι επιθυμεί νέα διαπραγματευτική ομάδα, τη σύνθεση της οποίας θα δείτε στο κείμενο της απόφασης του συνεδρίου.

¦ Η πρόταση που σας επισυνάπτω ως ήδη ειλημμένη απόφαση του συνεδρίου εξέφραζε αναμφισβήτητα το σύνολο των Ενώσεων της χώρας που αποφάσισαν στις συνελεύσεις τι και πώς διεκδικούν τα ζωτικά τους συμφέροντα. Διατυπώθηκε ως κοινό κείμενο της ΑΕΓ-ΑΡΣΙ και ΝΥΣΤΕΡΙ και έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας 78 ψήφους.

¦ Η ΠΑΣΚ δια στόματος Λαοπόδη υποστήριξε ένα συνοθύλευμα απόψεων, στο οποίο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η περί τις 10 φορές απροκάλυπτη επανάληψη εφαρμογής του επιδόματος εφημέρευσης.

Η ΔΗΚΝΙ έπαιξε δια του Τσούκαλου ηχογραφημένα αποσπάσματα από δηλώσεις Αβραμόπουλου, διανθισμένα με το γνωστό Τσουκάλειο ιδιόλεκτον.

Η ΔΗΠΑΚ (πρόσκειται στο ΚΚΕ) εξέθεσε την μοχθηρότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτού ουδέν, θεωρώντας προφανώς ότι απευθύνονταν σε βετεράνους της 4ης Διεθνούς κι όχι σε νοσοκομειακούς γιατρούς.

¦ Η ψηφοφορία έκρυβε εκπλήξεις που αδυνατεί να συλλάβει ακόμη και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Η ΠΑΣΚ και η δεξιά ΔΗΚΝΙ απέσυραν τις προτάσεις που είχαν υποβάλλει προς ψήφιση δηλώνοντας ότι ψηφίζουν την πρόταση του ΚΚΕ! Τι κοινό υπήρχε μεταξύ των προτάσεων αυτών; κανένα! Ήταν η έσχατη απόπειρα του Λαοπόδη να μειώσει τη σοβαρότητα του συνεδρίου μέσω της δικής του αυτογελοιοποίησης. Ακολούθησε κατά πόδας ο ευρισκόμενος σε πανικό και σύγχιση Τσούκαλος σε κοινό ρεσιτάλ χυδαιότητας.

Τελικά οι τρείς χάριτες συγκέντρωσαν 48 ψήφους και αποδοκιμάστηκαν από συνέδρους και παρατηρητές με επιφωνήματα, ειρωνίες και γέλια.

¦ Ο χώρος που επέλεξε ο Τσούκαλος για το συνέδριο είχε 100 καθίσματα για 250 περίπου συνέδρους και παρατηρητές. Ίσως είχε σκεφτεί ο ευρηματικός Ευστάθιος ότι πρέπει οι γιατροί να συσφύξουν τις σχέσεις τους καθήμενοι ο ένας στα γόνατα του άλλου.

Τελικά απέβη σε βάρος του το σκηνικό, διότι αποδοκιμάστηκε άγρια από τους επι ώρες όρθιους και συνωστιζόμενους μέσα στη ζέστη συνέδρους.

Τουναντίον, ο Λαοπόδης δεν υπέφερε από τη ζέστη, αφού επί ώρες βρίσκονταν στο προαύλιο κάτω από ένα πεύκο προσπαθώντας ανεπιτυχώς να πείσει τα μέλη της ΠΑΣΚ να κάνουν κουλουτούμπες.

Σε επόμενο μέηλ θα αναφερθούμε εκτενέστερα στα του συνεδρίου.

χαιρετώ

Δημήτρης Βαρνάβας

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με τα βυτιοφορα μας τα ειχαν ζαλισει.Τους γιατρους ουτε σε τοπικα καναλια δεν τους επαιζαν

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν δεν διεκδικήσουμε μόνοι τα δικαιώματά μας ποιος περιμένουμε να το κάνει? Είμαι στο τρίτο έτος ειδικότητας και ο μισθός μου είναι κατά 50 ευρώ μεγαλύτερος από αυτόν της καθαρίστριας ουαου!!!!!!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup μπορουμε να κανουμε και το αλλο..

να παρουμε ολοι απο μια σκουπα και ενα φαρασι στο χερι και να βγουμε στα προαυλια των νοσοκομειων και να αφησουμε

τις καθαριστριες στα εξωτερικα ιατρεια..

και οταν απορησουν οι ασθενεις με το παραδοξο θεαμα και σκασουν τα καναλια

να τους δειξουμε συγκριτικα τις καταστασεις μισθοδοσιας.. :splaaaats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup μπορουμε να κανουμε και το αλλο..

να παρουμε ολοι απο μια σκουπα και ενα φαρασι στο χερι και να βγουμε στα προαυλια των νοσοκομειων και να αφησουμε

τις καθαριστριες στα εξωτερικα ιατρεια..

και οταν απορησουν οι ασθενεις με το παραδοξο θεαμα και σκασουν τα καναλια

να τους δειξουμε συγκριτικα τις καταστασεις μισθοδοσιας.. :splaaaats:

ΣΩΣΤΟΟΟΣ ο ploutarxos 2!!!!!!!!!!!!!!!1

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην Ιταλία, σαν φοιτητές, κατεβαίναμε μαζί με τους ειδικευομενους με ιατρικές ποδιές και πλέναμε παρμπρίζ αυτοκινήτων στα φανάρια μοιράζοντας φυλλάδια κάθε φορά που είχανε απεργία (σιγά μην το κάναμε αυτό ποτέ στην Ελλάδα!). Βέβαια εκεί ο μισθός τους πήγε στο 1,5 χιλιάρικο (ή κάτι παραπάνω αν δεν κάνω λάθος) από ούτε 900 που ήταν πριν 1-2 χρόνια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.