Jump to content

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ-ΙΑΤΡΩΝ


palaiologos

Recommended Posts

19/01/2008

Επιστολή Υπουργείου στην ΟΕΝΓΕ(ΟΕΝΓΕ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αρ. Πρωτ. Γ.Γ. 207/16-01-08.

Προς

κ. Στάθη Τσούκαλο

Πρόεδρο ΟΕΝΓΕ

Κοινός τόπος και παραδοχή όλων, μετά και την τελευταία συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με εκπροσώπους του Υπουργείου είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει :antegeia: καμία μορφή ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίησης του ωραρίου, κυλιόμενου ωραρίου και διακινδύνευσης των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών.(να πούμε και ευχαριστώ που δε μειώνονται δηλαδή τα 1000 ευρώ!!)

Τα σημεία που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της κλαδικής συμφωνίας είναι τα εξής:

1. Το επίδομα βιβλιοθήκης θα είναι αφορολόγητο, από την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας.

2. Αναδιαρθρώνεται η ιατρική υπηρεσία των νοσοκομείων στην κατεύθυνση του πολυδιευθυντικού συστήματος και στο πλαίσιο των προτάσεων - τοποθετήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (πρόταση δέκα σημείων). Μικτή επιτροπή του υπουργείου και των νοσοκομειακών γιατρών εντός μηνός από την κατ' αρχήν συμφωνία θα καταρτίσει το νέο οργανόγραμμα της ιατρικής υπηρεσίας, ένταξης του ιατρικού προσωπικού και εξέλιξής του στο ΕΣΥ και θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κλαδικής συμφωνίας.

3. Μέχρι το τέλος του 2009(πήγε τώρα 1 χρόνο πίσω) θα προσληφθούν 4.500 νοσοκομειακοί γιατροί, 3.200 ειδικευμένοι και 1.300 ειδικευόμενοι. Η κατανομή τους ανά ειδικότητα θα γίνει από μικτή επιτροπή του υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ.

4. Το πενθήμερο τακτικό πρωινό ωράριο γίνεται επτάωρο και χορηγείται ημερανάπαυση (ρεπό) μετά από κάθε εφημερία αργίας. Η ρύθμιση αυτή ισχύει από την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας.(για εφημερία καθημερινής?)

5. Το σύνολο των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών φορολογείται με συντελεστή 20%. Το μέτρο αυτό ισχύει από την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας.

6. Το σύστημα των εφημεριών για το 2008 εκπονείται από την ιατρική υπηρεσία των νοσοκομείων και συνεχίζει να εκτελείται απρόσκοπτα, σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Οι γιατροί αμείβονται για τις εφημερίες αυτές σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα.

7. Το σύνολο των εφημεριακών αποδοχών των γιατρών, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί στις 31-12-2008 και όπως αναπροσαρμόζεται κατά την εισοδηματική πολιτική, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των τακτικών αποδοχών των γιατρών και συνεχίζει να τους καταβάλλεται από 1-1-2009.

8. Οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα κατανεμηθούν στο ιατρικό προσωπικό (κατά βαθμό) οι εφημεριακές αποδοχές από 1-1-2009 θα καθοριστούν από μικτή επιτροπή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ και θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της κλαδικής συμφωνίας.

9. Για κάθε εφημερία που θα κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί από 1-1-2009 καθ' υπέρβαση των 4 για τους ειδικευμένους και των 6 για τους ειδικευόμενους θα αμείβονται σύμφωνα με τα ισχύοντα για την υπερωριακή εργασία.

10. Κάθε εφημερία που γίνεται από 1-1-2009 καθ' υπέρβαση των 4 εφημεριών για τους ειδικευμένους και των 6 για τους ειδικευόμενους είναι αφορολόγητη.

11. Η αναφορά σε 4 για τους ειδικευμένους και 6 για τους ειδικευόμενους εφημερίες αφορά τις ενεργείς εφημερίες. Η αντιστοίχησή τους με μεικτές εφημερίες και εφημερίες ετοιμότητας γίνεται κατ' αναλογία με τα ισχύοντα σήμερα ποσοστά αποζημίωσής τους σε σχέση με την αποζημίωση που καταβάλλεται για την ενεργή εφημερία.

12. Συνιστάται μεικτή επιτροπή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να επεξεργαστούν τη διαμόρφωση του μισθολογίου από 1-1-2009 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπως διαμορφώνεται με τις συνθήκες που θα προκύψουν από το νέο ωράριο των γιατρών με βάση την κοινοτική νομοθεσία. Βασική παράμετρος του νέου μισθολογίου θα είναι το ποσοστό ενσωμάτωσης των εφημεριακών αποδοχών στις συντάξιμες αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών. Η πρόβλεψη εξάλλου ότι οι γιατροί από 1-1-2009 θα λαμβάνουν ανεξαρτήτως του χρόνου που δουλεύουν ακόμη και εάν κάνουν λιγότερες από 4 και 6 εφημερίες οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι γιατροί αντίστοιχα το σύνολο των εφημεριακών αποδοχών που ελάμβαναν κατά την 31-12-2008 αποτελεί εκ των πραγμάτων ριζική συνεισφορά στη διαμόρφωση του μισθολογίου. Όπως έχει διευκρινιστεί για τις πλέον των 4 για τους ειδικευμένους και τις 6 για τους ειδικευόμενους εφημερίες, οι γιατροί θα αμείβονται υπερωριακά από 1-1-2009.

13. Άμεσα οικονομικά οφέλη για τους νοσοκομειακούς γιατρούς για το 2008 είναι το αφορολόγητο του επιδόματος της βιβλιοθήκης, η εισοδηματική ενίσχυση για όσους εξελιχθούν με την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος, η επιπρόσθετη μία ώρα υπερωριακής εργασίας, που είναι συνέπεια της μείωσης του πρωινού ωραρίου από 8ωρο σε 7ωρο και η πρόβλεψη για την αυτοτελή φορολόγηση κάθε μιας εφημερίας με συντελεστή 20%.

Το σύνολο των προτεινόμενων σημείων και θέσεων αποτελεί σπουδαία προσφορά της πολιτείας και αναγνώριση του έργου των νοσοκομειακών γιατρών, είναι κατάκτηση των αντιπροσωπευτικών τους οργάνων :antegeia: :antegeia: :antegeia: και πρόκριμα για τη δημιουργία ενός εργασιακού καθεστώτος και όρων άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος, αντάξιου της επιστημοσύνης και της επαγγελματικής αξίας των Ελλήνων γιατρών. :anavwfwties: :anavwfwties: :anavwfwties:

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και τι επακολούθησε...

19/01/2008

10 σχόλια στην επιστολή Υπουργείου στην ΟΕΝΓΕ(Δ. Βαρνάβας)

Ας αρχίσουμε αντίστροφα. Ας αρχίσουμε απ΄ τον επίλογο της πρόσφατης επιστολής που έστειλε στην ΟΕΝΓΕ στις 16 Ιανουαρίου ο Γενικός Γραμματέας Υγείας ο κ. Καλογερόπουλος, όπου συνοψίζει τις προτάσεις του λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το σύνολο των προτεινόμενων σημείων και θέσεων αποτελεί σπουδαία προσφορά της πολιτείας και αναγνώριση του έργου των νοσοκομειακών γιατρών, είναι κατάκτηση των αντιπροσωπευτικών τους οργάνων και πρόκριμα για τη δημιουργία ενός εργασιακού καθεστώτος και όρων άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος, αντάξιου της επιστημοσύνης και της επαγγελματικής αξίας των Ελλήνων γιατρών».

σχόλιο 1ο: Όταν σε κείμενο διαπραγμάτευσης για εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα αντί του όρου επάγγελμα υπεισέρχεται ο όρος «λειτούργημα» δικαιολογημένα πρέπει να γίνεται κανείς καχύποπτος.

σχόλιο 2ο: Όταν παρατίθενται διαδοχικά πολλές κολακείες μάλλον η απέναντι πλευρά επιθυμεί να υποκαταστήσει τις παροχές με συμπάθεια.

σχόλιο 3ο: Όταν δυσμενείς όροι καταγράφονται με ευφημισμούς τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποσκοπούν να εκληφθεί το πικρό χάπι ως σακχαρόπηκτο.

................................................................................

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα την προϊστορία της επιστολής Καλογερόπουλου πριν έρθουμε σε ανάλυση συγκεκριμένων σημείων της.

Η επιστολή υπήρξε συνέχεια της συνάντησης που έγινε στο Υπουργείο στις 10 Ιανουαρίου. Εκεί δηλώθηκε από πλευράς ΟΕΝΓΕ ότι διαπραγματευόμαστε επί τη βάσει αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου που ελήφθησαν στις 21 Νοεμβρίου 2007, τις οποίες και αναπτύξαμε εκ νέου.

Διευκρινίστηκε εκ μέρους μας ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε Συλλογική Σύμβαση με βάση τις προτάσεις του Υπουργού για τρεις λόγους:

1.- δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις του Υπουργείου

2.- παραμένει στάσιμη η οικονομική μας κατάσταση για 10 χρόνια και διεκδικούμε πλέον νέο μισθολόγιο

3.- διαφωνούμε με το επίδομα εφημέρευσης και επιμένουμε να θεωρούμε τις εφημερίες ως χρόνο υπερωρίας.

Μετά από διάλογο ο κ. Καλογερόπουλος συνόψισε ότι συγκλίνουμε στα εξής:

¨ Στην πρόσληψη 2000 ειδικευμένων γιατρών το 2008 και 2500 ειδικευμένων γιατρών το 2009

¨ Στο αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης

¨ Στο πολυδιευθυντικό

¨ Στην εφαρμογή πρωινού 7ωρου-5νθήμερου και χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία αργίας

¨ Στην αντίληψη της εφημερίας ως υπερωριακού χρόνου εργασίας.

Στο θέμα του νέου μισθολογίου έγινε αποδεκτό ότι όντως σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί αμείβονται με εξευτελιστικές αποδοχές και μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από το 2009 και θα ολοκληρωθεί το 2010.

Το θέμα αυτό έμεινε να διερευνηθεί μέχρι τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης να διερευνηθεί και το θέμα της φορολόγησης των εφημεριών, για τις οποίες ζητήσαμε να είναι αφορολόγητες οι εφημερίες πέραν του 48ωρου.

Μείναμε λοιπόν σύμφωνοι το αργότερο μέχρι την Τρίτη 15 Ιανουαρίου να σταλεί στην ΟΕΝΓΕ κείμενο από το Υπουργείο στο οποίο θα καταγράφει τα συμπεράσματα της συνάντησης με την ΟΕΝΓΕ και τις συνεννοήσεις που θα υπάρξουν με το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ΟΕΝΓΕ - Υπουργείου Υγείας για διευκρινήσεις επί του εν λόγω κειμένου.

τελικά…

η επιστολή Καλογερόπουλου έφτασε εκπρόθεσμα την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, ενώ βρίσκονταν πλέον σε εξέλιξη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Δεν επακολούθησε καμιά νέα συνάντηση με το Υπουργείο για διευκρινήσεις.

Ο Τσούκαλος υποδέχτηκε την επιστολή με ασυγκράτητο ενθουσιασμό, θεωρώντας την ως το ανώτατο στάδιο ικανοποίησης των αιτημάτων μας. Πανομοιότυπα έχει υποδεχτεί ο συγκεκριμένος και κάθε άλλη επιστολή Αβραμόπουλου στο παρελθόν, ανεβάζοντας τον κυβερνητικό συνδικαλισμό σε πρωτόγνωρα ύψη. Της ίδιας άποψης με τον Τσούκαλο ήταν και ο Β. Λαοπόδης, θεωρώντας την επιστολή ως ικανοποιητική βάση συζήτησης, ενώ ο υπογράφων και η κ. Κοσμοπούλου θεωρήσαμε την επιστολή απορριπτέα. Τους λόγους της απόρριψης εξέθεσε ο υπογράφων στη συνεδρίαση της Ε.Γ. και στο Γενικό Συμβούλιο που επακολούθησε την επομένη, επαναλαμβάνοντας ότι η δική μας διαπραγματευτική θέση έχει ήδη περιγραφεί με σαφήνεια και επάρκεια από το Νοέμβριο και μάλιστα φάνηκε να γίνεται αποδεκτή από το Υπουργείο στις 10 Ιανουαρίου.

Σημείο προς σημείο

1. Όπως προκύπτει από τα σημεία 7, 9 και 13 της επιστολής Καλογερόπουλου επανέρχεται το επίδομα εφημέρευσης και μάλιστα στη χειρότερη δυνατή εκδοχή του. Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο σημείο 11 οι 4 ενεργείς εφημερίες που αντιστοιχούν στο επίδομα εφημέρευσης θα αντιστοιχούνται με ανάλογες εφημερίες ετοιμότητας ή μικτές. Συνεπώς οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων θα μπορούν με το επίδομα να υποχρεώνουν τους γιατρούς σε 15 έως και 22 εφημερίες ετοιμότητας. Έτσι δίδεται η δυνατότητα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων να καλύπτουν εφημεριακά ακόμη και Τμήματα με 2 γιατρούς χωρίς πρόβλημα. Οι μικρές Κλινικές και Εργαστήρια θα στενάξουν άμεσα, ενώ σύντομα θα έρθει η σειρά των μεγαλύτερων Τμημάτων με τις ραγδαίες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης γιατρών από το ΕΣΥ.

2. Ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας βάσει του σημείου 4 υποτίθεται ότι θα γίνει 35 ώρες (7ωρο Χ 5 ημέρες), πράγμα οπωσδήποτε θετικό. Πλην όμως η υποχρεωτική προσθήκη μιάς εφημερίας 17 ωρών την εβδομάδα στον τακτικό εργάσιμο χρόνο συνεπάγεται ότι ο υποχρεωτικός χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών θα είναι 52 ώρες. Ως υπερωριακή θα νοείται εργασία πάνω από το χρόνο αυτό, πράγμα που συνιστά διεθνή πατέντα στο εργατικό δίκαιο.

3. Η έλλειψη κάθε αναφοράς σε κατάργηση του σημερινού αυθαίρετου πλαφόν αποδοχών προς τον Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας συνεπάγεται ότι πολλοί γιατροί θα καθηλωθούν μισθολογικά για πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικά Διευθυντής που έχει 14 χρόνια προϋπηρεσίας δεν θα λαμβάνει καμία αύξηση μέχρι να συνταξιοδοτηθεί. Επομένως το περίφημο πολυδιευθυντικό σύστημα συνεπάγεται απονομή μόνον τίτλου.

4. Το σημείο 12 που αφορά στο νέο μισθολόγιο δεν έχει κανένα χρονικό ορίζοντα και κανένα σημείο εκκίνησης, ενώ η ΟΕΝΓΕ είχε προτείνει ολοκλήρωση διαπραγμάτευσης σε ένα δίμηνο και κατώτερες καθαρές αποδοχές για τον ειδικευόμενο τα 1600 €.

5. Η φορολόγηση των εφημεριών όπως προβλέπει το σημείο 5 όχι μόνο δεν προσφέρει μικρότερη καταβολή φόρου αλλά επιδεινώνει τη σημερινή φορολόγηση.

6. Ασκείται ένας απροκάλυπτος εκβιασμός στην εφαρμογή αυτονόητων υποχρεώσεων της πολιτείας, οι οποίες σύμφωνα με την επιστολή Καλογερόπουλου θα ισχύσουν «από την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας», όπως πχ το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης και η φορολόγηση εφημεριών.

7. Οι προσλήψεις των 4500 ειδικευμένων γιατρών μειώνονται μέσω της επιστολής Καλογερόπουλου σε προσλήψεις 3200 ειδικευμένων και μάλιστα χωρίς κατανομή ανάμεσα στα έτη 2008 και 2009. Δεν γίνεται αναφορά στη σύσταση νέων ΣΚΕΙΟΠΝΙ ώστε να επιταχυνθούν οι κρίσεις. Προφανώς λόγω έλλειψης εγγεγραμμένων κονδυλίων στον φετινό προϋπολογισμό γίνεται απόπειρα να μετακυλιστεί η κάλυψη αναγκών και πάλι ένα χρόνο αργότερα, διαδικασία που έχει επαναληφθεί αμέτρητες φορές από τον κ. Αβραμόπουλο και τους προκατόχους του.

8. Το σημείο 8 φαντάζει εν πολλοίς ακατανόητο. Ουσιαστικά προσπαθεί να κατανείμει με νέο τρόπο το κονδύλιο εφημεριών μέσω μεικτής επιτροπής Υπουργείου και ΟΕΝΓΕ. Πλην όμως τα ποσά του «επιδόματος Αβραμόπουλου» που αποπειράθηκε να βγάλει ο Τσούκαλος σε συνεργασία με οικονομικό γραφείο πάσχουν από τόσες πολλές ασάφειες και ανισότητες, ώστε θα προκαλέσουν ανείπωτες τριβές και συρράξεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

9. Η εφημερία ως υπερωριακή εργασία και πάλι δεν προσδιορίζεται όπως σε όλους τους Δημόσιους υπαλλήλους, αλλά συνεχίζει να προσδιορίζεται με την αισχρή μέθοδο που εισήγαγε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης, δηλαδή τον περίφημο συντελεστή 0,0059.

10. Πουθενά στην επιστολή Καλογερόπουλου δεν υπάρχει πρόταση για αναδιάρθρωση εφημεριακού προτύπου, σύσταση ΤΕΠ και εφαρμογή ΠΦΥ. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά για ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα και ανθυγιεινά.

Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι οι πρόσφατες προτάσεις του Υπουργείου αντί βελτίωσης συνεπάγονται επιδείνωση της θέσης μας. Είναι συνεπώς ανόητο να θεωρήσουμε τις προτάσεις Καλογερόπουλου ως αφετηρία Συλλογικής Σύμβασης και να δώσουμε στον Υπουργό τη δυνατότητα να απεμπλακεί από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Τι αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο

Στο Γενικό Συμβούλιο που συνήλθε την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου υπήρξε μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων από Ενώσεις Γιατρών απ΄ όλα τα μέρη της χώρας, των οποίων οι τοποθετήσεις υπήρξαν καταλυτικές. Όλοι θεώρησαν ως απορριπτέα την επιστολή Καλογερόπουλου, μη εξαιρουμένων και των στελεχών της ΠΑΣΚΕ, πράγμα που ανάγκασε τον Λαοπόδη να τροποποιήσει τη στάση του, ενώ ο Τσούκαλος ψήφισε λευκό. Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου είναι ολιγόλογη, δύο γραμμές όλες κι όλες:

Η ΟΕΝΓΕ διαπραγματεύεται με το Υπουργείο μόνο στη βάση των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου.

Σημειωτέον ότι το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στην απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ για τις 13 Φεβρουαρίου με θέμα το ασφαλιστικό.

Δημήτρης Βαρνάβας

Μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αισχρές προτάσεις. Ο Βαρνάβας σωστός για άλλη μια φορά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

λοιπον, τι επακολουθησε??????παλαιολογε, εγραφες και κατι ακομα γιατι τουλαχιστον στον δικο μου υπολογιστη το δευτερο κειμενο σου σταματησε στη φραση "και τι επακολυθησε".και αλλη απορια, δηλαδη ολες αυτες οι αρλουμπες ειναι πλεον ΣΙΓΟΥΡΕΣ? εχουν ψηφιστει με τη μορφη ΦΕΚ-Νομου-προεδρικου διαταγματος(!!!!!!!)-και εγω δεν ξερω τι αλλο. δεν υπαρχει δυνατοτητα αναθεωρησης τους ή εστω ατυπου παγωματος?και κατι ακομα.με βαση τα λεγομενα του (λατρεμενου) υπουργειου οι νεες θεσεις θα ανοιξουν λεει το 2009( :antegeia: δηλαδη). εγω παλι εχω ακουσει απο γνωστο γνωστου ωωωω γνωστε ,που εργαζεται καπου στη νομαρχια αθηνων, οτι οι υπολοιπες νεες θεσεις ,που μας ειχαν υποσχεθει, επρεπε να ανοιξουν μεχρι το τελος του 2007 γιατι ,λεει, τα κονδυλια ειχαν χρονικα οριοθετηθει μεχρι τοτε. με βαση την "πηγη", αν κατι τετοιο δε συνεβαινε μεχρι τελος του 2007, αυτα( δηλαδη τα κονδυλια) οφειλουν να επιστραφουν (μπουχαχαχαχα) οποτε αγνωστο και το μελλον των πολυαναμενομενων αυτων θεσεων. ξερει λοιπον κανεις (υπευθυνα-στο μετρο του εφικτου βεβαιως,βεβαιως) να απαντησει????μπορει να ισχυει κατι τετοιο?πολλα φιλια και...μας βλεπω να δινουμε ραντεβου στην ξενιτια!!!!!!!-απονη ζωη-

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Προς το παρόν δεν υπογράφηκε αλλά φαίνεται ότι το υπουργείο δνε είναι διατεθειμένο να δώσει ουσιαστικά πράγματα στους ιατρούς.Εάν παρατηρήσετε οι πιό πολλές προτάσεις αφορούντους ειδικούς,ενώ καμία μνεία δε γίνεται για την εκπαίδευση των ειδικευομένων,την αξιολογήση και τόσα άλλα χιλιοειπωμένα.

Και ερωτάω εγώ..είναι σίγουρο ότι το υπουργείο μετά την υπογραφή της σύμβασης θα τηρήσει τα συμφωνημένα?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το νομοσχεδιο εχει μερικα θετικα σημεια, κυριως ομως για τους αναπληρωτες διευθηντες που θα γινουν διευθηντες και θα παρουν καποια καλα χρηματακια επιπλεον. Τωρα για τους ειδικευομενους δεν βλεπω να αλλαζει κατι. αμα γλιτωσουμε 25 ευρω απο την φορολογια του επιδοματος βιβλιοθηκης δεν νομιζω οτι ειναι αξιο αναφορας ποσο μαλλον αξιο επαινου. Οσο για το ρεπο μετα απο εφημερια αργιας, ειδικα σε χειρουργικες ειδικοτητες δεν βλεπω να εφαρμοζεται γιατι σιγα μην σε βαλει βοηθο ο διευθηντης στο χειρουργιο του και του πεις εσυ "καντο μονος σου, εγω κυριε εχω το ρεπο μου". Ο Δ. Βαρναβας εχει πιασει το νοημα και οι παρατηρησεις του ειναι εξαιρετικα ευστοχες, και η σταση του ειναι "αντρικεια".

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το ερωτημα ειναι γιατι καιγεται το Υπουργειο να υπογραφει η Συλλογικη Συμβαση Εργασιας, αφου μπορει να δοσει νεο νομοσχεδιο παρατασης του σημερινου καθεστωτος?

Μηπως δεν μπορει? Μηπως αναγκαζεται απο το Συμβουλιο της Ε.Ε να συμμορφωθει με την κοινοτικη οδηγια ή να ’τα βρει με τους γιατρους‘ ?

Και το ερωτημα ειναι πολυ σημαντικο για εμας, για το αν θα περιμενουμε σαν τελευταια λυση την νεα νομοθετικη παραταση του σημερινου αισχους και θα συνεχισουμε να εφημερευουμε κανονικα, η αν οι διαπραγματευσεις παρουν καιρο και οι Επιτροποι μας πουν τον Απριλιο οτι θα παρουμε τα @@ μας...

Υπαρχει καμια ενημερωση απο ερωτηματα σε κατα τοπους Επιτροπους για το θεμα?

Δε νομιζω να θελει κανεις να εφημερευει μεχρι τον Απριλιο εν μεσω διαπραγματευσεων και να του πουν στο τελος οτι δουλεια αξιας 2.000 Ευρω θα παει υπερ πιστεως...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

τί έγινε συνάδελφοι ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ? έχετε λύσει τα πάντα στην αθήνα και μείναμε μόνοι μας εδώ στα ακριτικά να κάνουμε επίσχεση? γιατί τόσο βόλεμα εκεί στο κέντρο? αν ΟΛΟΙ συμφωνείτε με τους συνδικαλιστές ΜΑΣ πείτε το και εδώ μήπως είμαστε λάθος εμείς.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αληθεια τι γινεται στα νοσοκομεια της αθηνας ; εγω ειμαι στην πατρα και απο χθες εχουμε επισχεση εργασιας απο την πρωινη εργασια και απο τις εφημεριες οι ειδικευομενοι. στις περισσοτερες κλινικες (οχι ομως σε ολες...) δουλευουν οι ειδικευμενοι μονον. εμαθα οτι τωρα το απογευμα εκληθη απο το διοικητη ο εισαγγελεας ο οποιος οντως ηρθε στο νοσοκομειο( το πανεπιστημιακο) και ειπε οτι δεν εχει να κανει κατι γιατι η επισχεση εργασιας των ειδικευομενων ειναι συννομη ! αυριο εχουμε γενικη συνελευση και θα δουμε τι θα ειπωθει.

αλλα, ΑΛΛΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ;;;;;; ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παίδων Αγλαια Κυριακού-άκρα σιωπή στον κάμπο βασιλεύει..δεν έχουμε πληρωθεί αλλά δειλά κάποιοι αναφέρουν για επίσχεση..

Προσωπικά δε νομίζω ότι θα δείξω τρομερή θέληση για εφημερίες.Αλλά όταν αναφέραμε ότι στην κλινική μας δε θα εφημερεύσουμε ειδικευόμενοι της δίπλα κλινικής που κάνουν λίγες εφημερίες (επειδή είναι πολλοί)προσφέρθηκαν να κάνουν αυτοί(και όποτε τις πληρωθούν!!!)..

Η αλληλεγγύη των ιατρών για άλλη μια φορά σε όλο της το μεγαλείο!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η επισχεση ειναι ατομικο δικαιωμα των εργαζομενων.

Οποιος σεβεται τον εαυτο του και δεν εχει πιασει ακομα τον πατο της αναξιοπρεπειας οφειλει να συμμετασχει εστω και ατομικα.

Δεν ειναι το ζητημα του ποτε θα πληρωθουν οι εφημεριες. Ειναι να δημοσιοποιηθει η κατασταση στο ΕΣΥ και να ασκηθει πιεση στο Υπουργειο, το οποιο με την αδρανεια και την ανεκτικοτητα μας, επιχειρει να μας παρασυρει σε νεους εργασιακους πατους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

κάποιοι από μας δήλωσαν πως κάνουν επίσχεση και είμαστε στις θέσεις μας, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της ένωσης νοσοκομιακών ιατρών. αλλά βρε παιδιά, τί κρίμα, τί ντροπή, να μας παίζουν στα δάχτυλά τους κάποιοι γνωστοί και επώνυμοι επιτήδιοι επαγγελματίες συνδικαλιστές του κερατά. ντροπή και αίσχος να έχουμε τέτοιους εκπροσώπους. τπτ άλλο δε λέω.

καλό βράδυ και άμα κάτι αλλάξει στην πρωτεύουσα γράψτε να το μάθουμε και εμείς ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στα 2 νοσοκομεία του Ηρακλείου πάντως, Πανεπιστημιακό και Βενιζέλειο, η συμμετοχή στην επίσχεση είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παίδων Αγλαια Κυριακού-άκρα σιωπή στον κάμπο βασιλεύει..δεν έχουμε πληρωθεί αλλά δειλά κάποιοι αναφέρουν για επίσχεση..

Προσωπικά δε νομίζω ότι θα δείξω τρομερή θέληση για εφημερίες.Αλλά όταν αναφέραμε ότι στην κλινική μας δε θα εφημερεύσουμε ειδικευόμενοι της δίπλα κλινικής που κάνουν λίγες εφημερίες (επειδή είναι πολλοί)προσφέρθηκαν να κάνουν αυτοί(και όποτε τις πληρωθούν!!!)..

Η αλληλεγγύη των ιατρών για άλλη μια φορά σε όλο της το μεγαλείο!!

Ίδια κατάσταση και στο διπλανό Αγίας Σοφίας!
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ...

Δευτέρα 3 Μαρτίου. Μια μέρα που όλοι θα την μάθουν και συχνά θα την θυμούνται στα επόμενα χρόνια. Μια ημερομηνία που θα σχετίζεται με το ξεπούλημα του ιατρικού κλάδου, με την πλήρη απαξίωση των αναγκών και των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών στον βωμό του συμφέροντος και της ιδιοτέλειας.

Σαν σήμερα, 3 Μαρτίου και παρά τις έντονες διαφωνίες και αντίθετα με την εκφρασμένη βούληση του συνόλου σχεδόν των Ενώσεων της περιφέρειας, σημειώθηκε το πιο δημοκρατικό πραξικόπημα στην ιστορία του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Με την συσπείρωση των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώθηκαν οι 14 (στους συνολικά 27) ψήφους του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και επικράτησε η πρόταση του Προέδρου της ΟΕΝΓΕ για την αποδοχή των προτάσεων του Υπουργείου Υγείας με τελικό σκοπό την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας. Οι ιστορικοί Εφιάλτες κατάφεραν να ανοίξουν επιτέλους τον δρόμο για την υπογραφή μιας σύμβασης που ακόμα και οι ίδιοι είχαν καταψηφίσει όχι μία αλλά δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπήρξε έντονη αντίδραση κατά την συνεδρίαση του ΓΣ και μάλιστα από Ενώσεις της περιφέρειας που πρόσκεινται στις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά αυτά προφανώς δεν συγκίνησαν τους Πρόεδρο και Γραμματέα ενώ ο πρώτος μίλησε και με τρόπο ανάρμοστο και απαξιωτικό σε όποιους εκπροσώπους Ενώσεων από την δική του παράταξη τόλμησαν να διαφωνήσουν με την δική του γραμμή.

Συνάδελφοι προδοθήκαμε και ο μέχρι τώρα αγώνας μας ξεπουλήθηκε από αυτούς που είχαν την πολιτική, την κλαδική αλλά και την ηθική υποχρέωση να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των γιατρών. Αγνόησαν με τον πιο χυδαίο τρόπο την πιο στοιχειώδη συνδικαλιστική αρχή, τον σεβασμό των αποφάσεων της βάσης, και ως μια νοσηρή «κεντρική εξουσία» άλλων εποχών έκρινε ότι πρέπει να βαδίσει αντίθετα με τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις των περισσοτέρων ενώσεων. Αυτό βέβαια δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την σύμπραξη με την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (λέμε τώρα....). Και ναι μεν οι ενώσεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα στην πρόθεση αυτή της ηγεσίας της παράταξής τους αλλά αυτό δεν πτόησε τους «εκπροσώπους» τους να τους αγνοήσουν και να δώσουν την απαραίτητη στήριξη στην κυβερνητική παράταξη να υλοποιήσει την επιθυμία του προέδρου της και να λάβει «πλειοψηφικά» (14 στους 27 ψήφους) την επαίσχυντη αυτή απόφαση.

Την «πλειοψηφία» την εξασφάλισαν αλλά αυτή η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ που τόσο εύκολά ξεπουλάει το όνειρο των υγιώς εργαζόμενων γιατρών για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και για αξιοπρεπείς μισθούς, δεν μας εκπροσωπεί και είναι μια ηγεσία χωρίς βάση.

Ποία ήταν τα αιτήματά μας σε τελική ανάλυση? Για τι πασχίζαμε τόσα χρόνια συνάδελφοι? Για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς! Για το δεύτερο, τους μισθούς, η «πρόταση» του Υπουργείου δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο αλλά όπως λέει και η τελευταία του επιστολή αναφορικά με το μισθολόγιο:

«Κανείς βέβαια δεν σας απαγορεύει να το διεκδικήσετε στο μέλλον όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν. Ότι το δικαιούστε και το αξίζετε είναι αυτονόητο».

Καλοσύνη τους που μας αναγνωρίζουν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς «στο μέλλον όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν»! Για το ότι είναι αυτονόητο ότι το αξίζουμε αυτό το γνωρίζουμε εμείς πολύ καλύτερα από αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς!

Συνάδελφοι, υπάρχουν ακόμα πολλοί γιατροί που δεν έχουν χάσει την ανθρωπιά τους και δεν έχουν ξεπουλήσει την αξιοπρέπειά τους. Υπάρχουν ακόμα γιατροί που δεν χρηματίζονται και που συντηρούν τις οικογένειές τους με τρόπο έντιμο αν και με πολλές και συχνές δυσκολίες. Για αυτούς ποίος θα ενδιαφερθεί? Αυτοί που έχουν καταλάβει κάποιες ηγετικές θέσεις στο κίνημα με κριτήρια τις κομματικές τους ταυτότητες? Ποίος θα αγωνιστεί για τον μισθοσυντήρητο νοσοκομειακό γιατρό? Οι «συνάδελφοι» που δεν ενδιαφέρονται για τα αιτήματά μας αφού όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε τα έχουν εξασφαλίσει με ένα και μόνο φακελάκι ? Αυτοί που σε θεωρούν αφελή ή και αποτυχημένο και σε χλευάζουν μεταξύ τους όταν τους πεις ότι δεν χρηματίζεσαι? Ή μήπως αυτοί που απαξιώνουν τον αγώνα των μισθοσυντήρητων γιατρών ως «αποτυχημένο συνδικαλισμό» επειδή οι ίδιοι δεν έχουν το σθένος να αγωνιστούν και προτιμούν να χρηματίζονται? Μήπως οι μέντορες και επιστημονικοί δάσκαλοι που δεν ντρέπονται να εκβιάζουν τους ιεραρχικά υφιστάμενους και τους εξαρτώμενους ειδικευόμενους για τις συνέπειες που θα έχουν αν συμμετέχουν σε κάποια κινητοποίηση (που προφανώς θα προκαλούσε δυσλειτουργία στο «μαγαζάκι» τους) ?

Συνάδελφοι, για πολλούς ακόμα το να μας χαιρετούν πολίτες στο δρόμο ή να μας λένε ένα απλό ευχαριστώ είναι η μεγαλύτερη αμοιβή και η καταξίωση δεν προσδιορίζεται από ακριβά αυτοκίνητα αλλά από μια χειραψία ή ένα χαμόγελο ευγνωμοσύνης.

Όλα αυτά όμως, δυστυχώς, δεν φαίνεται να αγγίζουν πια παρά μόνο λίγους. Η σύγχρονη ιατρική φαίνεται ότι δεν έχει χώρό για δεοντολογίες ούτε ξεπερασμένα συναισθήματα όπως αξιοπρέπεια, ανθρωπισμός και όλα αυτά τα ιδανικά που κάποτε αποτελούσαν τον ηθικό κορμό της επιστήμης μας. Τώρα υπάρχει το κέρδος, οι υλικές απολαβές με οποιοδήποτε τρόπο και η απόλυτη εμπορευματοποίηση των συνειδήσεων. Υπάρχει η κατευθυνόμενη συνταγογραφία που ορίζεται από την πλειοδότρια φαρμακευτική εταιρεία και η επιλεκτική αλλά επικερδής προτίμηση κάποιων ιατρικών υλικών.

Και ερχόμαστε στο τελικό χτύπημα που δεν είναι άλλο από την απόφαση της «πλειοψηφίας» του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ να προδώσει με τον πιο αισχρό τρόπο τον αγώνα που τους είχαμε εμπιστευτεί.

Δυστυχώς όμως αληθεύει και το γεγονός ότι έχουμε τους ηγέτες που μας αρμόζουν.

Το λάθος δικό μας. Από ανθρώπους που έχουν ξεπουλήσει την δική τους συνείδηση είναι αφέλεια που πιστεύαμε ότι δεν θα ξεπουλούσαν και τον δικό μας αγώνα.

Κώστας Γιαννάκενας

Γραμμ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαίας

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

13/03/2008

**Τροπολογία αναστολής ΠΔ: Πρακτικά Βουλής()

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

Συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο οποίο περιλαμβάνεται τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για αναστολή εφαρμογής των ΠΔ για το 48ωρο.

Επιλογή αποσπασμάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ (εισηγητής ΠΑΣΟΚ): Θα κάνω τώρα μία σύντομη αναφορά στις τροπολογίες.

Δυστυχώς δεν θα αποδεχθούμε, κύριε Υπουργέ, την τροπολογία που έχει να κάνει με την υγειονομική διάταξη. Και δεν θα την αποδεχθούμε για πολλούς λόγους. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και αναφέρομαι στο Υπουργείο Υγείας.

Αυτήν τη στιγμή στη Ρόδο υπάρχουν τριακόσιες χιλιάδες ευρώ για την πρόσληψη παρανόμως τριάντα νοσηλευτών -διαφορετικά το Νοσοκομείο της Ρόδου κλείνει- που περιφέρονται από το Δήμο στην Νομαρχία, για να δούμε ποιος θα αναλάβει ευθύνη να συνάψει παράτυπες συμβάσεις για να μην κλείσει το νοσοκομείο μας. Δηλαδή, βάζουμε το μαχαίρι στο λαιμό του Δωδεκανήσιου πολίτη για το αν θα έχει ή όχι νοσοκομείο. Κι έρχεται το Υπουργείο Υγείας και φέρνει μία τροπολογία, που μας δημιουργεί και προβληματισμούς κατά πόσον είναι σύννομη και κατά πόσο επιβάλλεται από μας η ψήφισή της. Υπάρχει λοιπόν ένα νομικό θέμα και μπαίνει ερωτηματικό εδώ, γιατί αυτή η εκ νέου νομοθετική πρόταση ακολουθεί μία άλλη, είναι δηλαδή η δεύτερη, όπου η πρώτη ρύθμιση έγινε δεχτή με αιτιολόγηση ότι πρόκειται περί συγγνωστής πλάνης, μήπως υπάρχει νομικό ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ τελειώνετε, κύριε συνάδελφε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Γι’ αυτό βέβαια θα όφειλε να απαντήσει το Υπουργείο Υγείας. Υπάρχει ένα πολιτικό θέμα, με το οποίο μετατοπίζεται το πρόβλημα στο μέλλον χωρίς καμία πραγματική προετοιμασία υλοποίησης της Οδηγίας. Και τρίτον, η Κοινοτική Οδηγία εντάχθηκε στο εθνικό δημόσιο και ή εφαρμόζεται επακριβώς ή ξεπερνιέται με συλλογική κλαδική σύμβαση. Επομένως, καταψηφίζουμε την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ (ΚΚΕ) : Για το ζήτημα της τροπολογίας που έχει σχέση με τους σπουδαστές και με τους γιατρούς, κοιτάξτε να δείτε, αυτό το ζήτημα έρχεται και επανέρχεται, παράταση στην παράταση. Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Εμείς το έχουμε πει ευθύς εξαρχής εδώ και χρόνια ότι είμαστε ενάντια στην πολιτική που ασκήθηκε μέχρι τώρα, αλλά και ενάντια στην ίδια την εφαρμογή αυτών των οδηγιών. Εμείς λέμε καθαρά και συγκεκριμένα ένα πράγμα το οποίο είναι ρεαλιστικό και μπορεί αύριο το πρωί να γίνει: Πρώτον, εξάωρο, πενθήμερο και τριαντάωρο για τους γιατρούς και μία εφημερία. Δεύτερον, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις των γιατρών με σχέση εργασίας που να είναι μόνιμη και με αποκλειστική απασχόληση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό με τους επικουρικούς, με τους γιατρούς ορισμένου χρόνου κ.λπ., με κατηγοριοποίηση και με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πρέπει εδώ και τώρα να μονιμοποιηθούν όλοι. Βεβαίως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία, αλλά αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να δουλεύει κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες και πρέπει να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες που έχουν πραγματοποιηθεί. Εμείς λέμε τώρα, αύριο το πρωί. Δεν μπορεί πίσω από τη διελκυστίνδα των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις αποφάσεις των παρέδρων να περιμένουμε πότε αυτός ο κόσμος θα πληρωθεί τις υπερωρίες του.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, λίγη κατανόηση και ολοκληρώνω.

Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στα νοσοκομεία, αλλά είναι και αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια, της συνύπαρξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Δείτε πού κατέληξε.

Ολοκληρώνοντας θέλω να πω το εξής, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Είναι σαφές ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και όλα τα άρθρα.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ (ΝΔ):. Αναφέρομαι τώρα στην τελευταία τροπολογία.

Κύριε Υπουργέ, την τροπολογία σας την ψηφίζω με πολύ βαριά καρδιά. Παίζω το ρόλο Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου. Αυτήν την ώρα που μιλούμε, στη Ρόδο έχουμε νοσοκομειακή εξέγερση. Γνωρίζω ότι εξ ανάγκης κάνετε αυτό που κάνετε. Θα την ψηφίσουμε την τροπολογία, δεν είναι όμως λύση του προβλήματος. Δεν μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να κρατήσουμε τους γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Να πάρουμε απόφαση σαν Κυβέρνηση, θα πληρώσουμε. Πώς θα γίνει αυτό το πράγμα; Δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να αναγκάζεται με κατ’ ατομικήν επιχείρηση το Υπουργείο Υγείας, πρώην Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να στέλνει 300.000 ευρώ σε μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος εταιρεία στο Γαληνό, για να πηγαίνουν δια του Γαληνού στο Νοσοκομείο της Ρόδου ή της Κω ή πιθανόν παρόμοιες περιπτώσεις στα άλλα νοσοκομεία στο Αιγαίο. Πώς θα γίνει αυτό το πράγμα; Δώστε λύση οριστική και πιστεύω ότι όλες οι πτέρυγες θα την ψηφίσουν. Η παράταση που δίδεται τώρα -αναμόρφωση κάνετε της ισχύουσας διατάξεως- είναι εξ ανάγκης. Τόσο οι νοσηλευτές όσο και οι ιατροί πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα τουλάχιστον της μισθοδοσίας. Είναι η προσπάθεια που κάνετε ανασυγκροτήσεως του συστήματος υγείας πάρα πολύ καλή, την γνωρίζω, μετέχω σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά για τέτοια θέματα παρακαλώ θερμώς φέρτε τα μας σαν οριστικές λύσεις και έχω τη βεβαιότητα πως ό,τι γίνεται σήμερα –εγώ τουλάχιστον, νομίζω όμως ότι το ασπάζεται και το Κοινοβούλιο- θα το επαναλάβουμε όχι με βαριά καρδιά, αλλά με όλη μας την καρδιά.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Το λόγο έχει ο κ. Νασιώκας.

ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ (ΠΑΣΟΚ) : Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζήτησα το λόγο να συζητήσω γι’ αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο για να τονίσω και να αναφερθώ κυρίως σε μια διάταξη, σε μια τροπολογία που ενσωματώθηκε σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Άλλωστε η τοποθέτηση του Εισηγητού μας του κ. Ζωίδη μας καλύπτει απολύτως και προεβλήθησαν όλες οι πτυχές αυτού του νομοσχεδίου και της πολιτικής της Κυβέρνησης. Αυτό, όμως, που μας δημιουργεί ένα πρόβλημα -να το καταλάβουμε- είναι ότι σ’ αυτό το νομοσχέδιο, άκαιρα με μεγάλη καθυστέρηση, έρχεται μια τροπολογία για να ρυθμίσει θέματα νοσοκομείου, τις εφημερίες, το σημαντικότερο.

Ξεπερνάω τελείως ότι το νομοσχέδιο είναι άσχετο. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εφημερίες των νοσοκομείων με τη ρύθμιση της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών; Εκτός αν θεωρήσουμε ότι το θέμα είναι θαλασσοδαρμένο, ή αν, κατά μια έννοια και η ιδιωτικοποίηση που γίνεται στην υγεία ταιριάζει με αυτή των θαλασσών. Μόνο αν έχουμε τέτοια σχέση, άλλη δεν υπάρχει. Το ξεπερνάω, γιατί θέλω να μιλήσω στην ουσία για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και να αποκαλύψω, συμβάλλοντας με προτάσεις, την πολιτική και κατά την άποψή μου την επικίνδυνη πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, την υγεία.

Είναι παρών ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο Γιώργος ο Παπαγεωργίου, ένας άνθρωπος με σημαντική συμβολή και στο Κοινοβούλιο και στο Υπουργείο και υφίσταται την κριτική αυτός, αλλά είναι άλλων οι ευθύνες, κύριε Υφυπουργέ. Είναι του Υπουργού και είναι και της Κυβέρνησης, της ιεράρχησης, δηλαδή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε διαφορετικά γι’ αυτό το θέμα, αν δεν υπήρχε προϊστορία και ήμασταν εδώ, πριν δεκατέσσερις μήνες, όταν τότε, αφού δυο χρόνια πριν, είχατε εναρμονίσει την κοινοτική οδηγία, το ‘05 δηλαδή και δεν είχατε κάνει τίποτα για δυο χρόνια. Αναγκαστήκατε, παρά την ρητή διάταξη και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι από την 1-1-2007 έπρεπε να εφαρμοστούν οι οδηγίες, να ζητήσετε έξι μήνες παράταση, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης, με υπουργική απόφαση. Γενάρης του 2007, ανακοινώθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δημοσιεύτηκε 8 Φεβρουαρίου. Είχε αναδρομική ισχύ. Δημιούργησε τεράστια προβλήματα για εκείνες τις σαράντα εννέα μέρες. Πολλά νοσοκομεία δεν μπορούσαν να πληρώσουν και άλλα λόγω συγγνωστής πλάνης του τμήματος κυρώσεων, για να δοθεί αυτή η παράταση. Σας είχαμε πει τότε, να ψηφίσουμε και εμείς την παράταση, υπό έναν όρο. Να φέρετε ένα πακέτο σωστής λειτουργίας και ανασυγκρότησης –δεν βλέπουμε καμία ανασυγκρότηση δυστυχώς, κύριε Παυλίδη, στο σύστημα υγείας- σε αυτόν τον τομέα. Δεν το έκανε ο Υπουργός, είπε ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους και μέσα στο 2007, θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Είχαμε προβλέψει δυστυχώς ότι θα έρθετε το 2008 πάλι στην Βουλή, ζητώντας παράταση.

Ξεκινάω τώρα λέγοντας ότι θα έρθετε, κύριε Υφυπουργέ, το 2009 πάλι στην Βουλή, ζητώντας καινούρια παράταση. Γιατί και τώρα ζητάτε έξι μήνες παράταση με το νόμο και εξουσιοδότηση για υπουργική απόφαση για άλλους έξι μήνες, δηλαδή για όλο το 2008. Και πάλι ήρθατε με αναδρομικότητα στη διάταξη. Βρισκόμαστε στα μέσα του Μάρτη και φυσικά δεν θα πάει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν από το τέλος του Μάρτη, για να καλύψετε Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη πρώτα, πέραν του ότι υπάρχει κίνδυνος να εκπέσει στο σύνολό της αυτή η διάταξη –ας την ψηφίζουμε εμείς εδώ, ας την ψηφίζετε εσείς εδώ- με αναδρομικότητα για τρεις μήνες που υπάρχει απόλυτο κενό. Γιατί το θέμα των εφημεριών είναι τόσο σημαντικό. Γιατί λόγω και της έλλειψης οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καλείται να καλύψει δυο μεγάλους τομείς. Το ένα. Η λειτουργία, η εικοσιτετράωρη κάλυψη όλων των ασθενών της χώρας που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς, οι αρρώστιες, δεν έχουν εξέλιξη μόνο στην πρωινή βάρδια που είναι όλοι οι γιατροί εκεί και όλο το προσωπικό, έχουν εξέλιξη όλο το εικοσιτετράωρο και τότε στην παρόξυνση, στην αλλαγή της κατάστασης πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένο το νοσοκομείο. Και αυτό το λέω, για να αναφέρω και ένα δεύτερο θέμα, ότι δεν αφορά μόνο τους γιατρούς. Αφορά το όλο προσωπικό. Δεν έχει σημασία αν επιμένουμε σε εικοσιτετράωρη βάση ή σε κυλιόμενο ωράριο και το λέω, για να τονίσω τα μεγάλα κενά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Και ας αφήσουμε στην άκρη –συμπληρώνω αυτά που είπε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- ότι λόγω ΑΣΕΠ, δεν προσλαμβάνουμε γιατρούς. Οι γιατροί είναι εκτός ΑΣΕΠ. Η καθυστέρηση δεν έχει να κάνει καθόλου με το ΑΣΕΠ και αυτό είναι ένα μεγάλο παράδειγμα να καταλάβουμε γιατί δεν έχουμε και νοσηλευτές που είναι στο ΑΣΕΠ. Ζητάει ο Υπουργός, βγάλτε το από το ΑΣΕΠ να τους προσλάβω. Μα τους γιατρούς που είναι εκτός ΑΣΕΠ, δεν τους προσλαμβάνεις. Μου λες τώρα ότι θα προσλάβεις τους νοσηλευτές, άμα βγει από το ΑΣΕΠ; Το πρώτο, λοιπόν, είναι αυτό το μεγάλο κενό.

Ο δεύτερος τομέας που καλύπτουν οι εφημερίες, είναι τα επείγοντα περιστατικά, ανά τη χώρα.

Ο κάθε Έλληνας πολίτης θέλει να νιώθει ασφαλής ότι αν αρρωστήσει, όταν αρρωστήσει, όποια ώρα αρρωστήσει, στο διπλανό νοσοκομείο είναι όλοι έτοιμοι να τον περιθάλψουν στα επείγοντα και να γίνει στο νοσοκομείο ό,τι είναι δυνατό να γίνει ιατρικώς σήμερα. Φυσικά, υπάρχουν αρρώστιες και καταστάσεις που δεν αντιμετωπίζονται. Εμείς θέλουμε αυτό που αντιμετωπίζεται. Αυτό κάνατε, λοιπόν, πριν ένα χρόνο.

Κύριε Υπουργέ, έρχεσθε τώρα και παρατείνετε μία νομικά αμφιλεγόμενη διάταξη που δεν ξέρουμε αν μπορεί να ισχύσει. Ποια είναι η λύση; Δύο πράγματα. Κάναμε όλες τις προετοιμασίες για να εφαρμοστεί η Κοινοτική Οδηγία και δεν έχουμε δει τίποτα. Ο Υπουργός έχει εξαγγείλει αρκετά πράγματα, λέει ότι συζητάει με τους γιατρούς, λέει ότι έχει δεσμεύσεις από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και από τον Πρωθυπουργό, τα ανακοινώνει, αλλά δεν κάνει τίποτα.

Εμείς κρατάμε κάτι αρνητικό που προχθές που ήταν ο Υπουργός εδώ, σε Επίκαιρη Ερώτηση που του είχα υποβάλει, του το είπα, ότι έχει μια μεγάλη ευθύνη. Βγαίνει στη Βουλή των Ελλήνων και ανακοινώνει ότι παίρνει χρήματα και ότι λύνει τα προβλήματα της υγείας. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Αλήθεια είναι ότι δεν έχει χρήματα, δεν παίρνει χρήματα, κάνει προσπάθεια εξορθολογισμού, αλλά δεν έχει αποτελέσματα. Αν μπορείτε να μου απαντήσετε, να μου πείτε τι αποτελέσματα έχει το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες, γιατί εγώ μπορώ να σας μιλήσω για τα χρέη των νοσοκομείων που υπερδιπλασιάζονται. Δεν έχει, λοιπόν, χρήματα και γι’ αυτό δεν το λύνει. Δεν έχει χρήματα και δεν του δίνει η Κυβέρνηση γιατί δεν είναι στην ιεράρχησή της. Άρα, τι πρέπει να κάνετε; Το είπαμε προχθές το λέμε και σήμερα. Διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και με τους γιατρούς. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με τους γιατρούς για να εφαρμοστεί, κατά το δυνατόν, η Οδηγία και να ξεπεραστεί, γιατί θα υπάρχουν κέντρα υγείας, μικρά νοσοκομεία που δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι σαράντα οκτώ ώρες για τους ειδικευμένους και οι πενήντα οκτώ για τους ειδικευόμενους. Αυτό όμως, σημαίνει μία πολύ σημαντική δέσμευση.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι δύο. Το πρώτο είναι το προσωπικό. Δυστυχώς, τώρα έχουμε τρεισήμισι χιλιάδες λιγότερους νοσηλευτές απ’ όσους είχαμε πριν τέσσερα χρόνια στα νοσοκομεία μας. Άρα, χρειάζεται γενναία πρόσληψη προσωπικού, νοσηλευτών κυρίως και άλλο προσωπικό και τέσσερις χιλιάδες οκτακόσιους γιατρούς τα δύο χρόνια.

Το δεύτερο είναι να συζητήσετε τα οικονομικά αιτήματα για ένα λογικό μισθολόγιο των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Είναι δυνατόν οι γιατροί μας να παίρνουν βασικό μισθό μικρότερο απ’ όσο παίρνουν πάρα πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο και να δουλεύουν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και να θέλουμε να εκπαιδεύονται και να αναβαθμίζεται το σύστημα για να μπορούμε να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους; Κλείνω λέγοντας το εξής, κύριε Πρόεδρε: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τα μεγάλα κτυπήματα που υφίσταται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στέκει ακόμα σε υψηλό επίπεδο, κυρίως όμως στον πατριωτισμό και στην αυτοθυσία των εργαζομένων. Ε, λοιπόν, ας τους δώσουμε και τις δυνατότητες να λυθεί αυτό.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Νασιώκα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (ΠΑΣΟΚ): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα πολύ γρήγορα να αναφερθώ εισαγωγικά στη νέα τροπολογία, κατ’ έξη της Κυβέρνησης, για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών. Η τροπολογία αυτή αποκαλύπτει την τραγωδία, την ανεπάρκεια και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης. Αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προγραμματισμένες προσλήψεις, έχει εφεύρει τα τερτίπια των τροπολογιών, αμφιβόλου νομιμότητας και εγκυρότητας.

Θα τα βρει μπροστά της. Μα, πάνω απ’ όλα την ανεπάρκεια της πολιτικής της τη βρίσκουν μπροστά τους οι ασθενείς, οι Έλληνες πολίτες που πληρώνουν με τους φόρους τους το Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν έχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι νοσηλευτές και οι γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι στον αέρα τρεις τουλάχιστον μήνες. Δεν έχουν πληρωθεί και αυτό αποκαλύπτει και τη στοιχειώδη έλλειψη πρόνοιας και προγραμματισμού της Κυβέρνησης. Τώρα αντελήφθη ότι τρεις μήνες δεν πληρώνονται οι γιατροί τις εφημερίες και έφερε την τροπολογία; Αυτή είναι, όμως, η πολιτική της Κυβέρνησης σε όλα τα πεδία, πιστεύοντας πως θα καλύψει τις ανεπάρκειές της με την επικοινωνιακή της πολιτική. Δυστυχώς, όμως, τα προβλήματα είναι τραγικά. Είναι μεγάλα. Οξύνονται καθημερινά. Η απογοήτευση και η δυσφορία των πολιτών είναι καθολική.Ο κ. Χάϊδος έχει το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ (ΠΑΣΟΚ): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι συνάδελφοι, πήρα το λόγο να μιλήσω για την τροπολογία που αφορά τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών. Δυστυχώς, όμως, και με λύπη μου διαπιστώνω ότι θα μιλήσω απουσία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου …

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εδώ είμαι, κύριε συνάδελφε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Είναι απέναντί σας ο Υπουργός για να μη σας κουράζει, για να μην υποχρεώνεστε να στρίβετε το κεφάλι δεξιά, μπορεί να μη σας αρέσει αυτό το δεξιά, γι’ αυτό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν τον είδα, κύριε Πρόεδρε.

Σημειώνω ότι η Κυβέρνηση φέρνει αυτήν την τροπολογία σε ένα άσχετο νομοσχέδιο και τη φέρνει τις απόκριες, το τριήμερο με τις μάσκες, επειδή πιθανώς θέλετε κάτι να κρύψετε, κάποιους θέλετε να παραπλανήσετε.

Σημειώνω επίσης ότι δεν γνωμοδοτήσε η ΟΚΕ γι’ αυτήν την τροπολογία, όπως επίσης δεν θα γνωμοδοτήσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, αφού ήρθε τόσο καθυστερημένα. Επισημαίνω ότι έρχεται σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ίσως γιατί το θεωρείτε σχετικό, αφού εμπορευματοποιείτε την υγεία και την οδηγείτε σε ταραγμένα νερά. Τονίζω ότι έρχεται σε σχέδιο νόμου που ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια, ίσως γιατί ιδιωτικοποιείτε τις υπηρεσίες υγείας, υποχρηματοδοτείτε τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Από το 47% ιδιωτικής δαπάνης που αντιστοιχούσε το 2004, ανέβηκε σήμερα το 2008 στο 57% και τώρα τρεις μήνες μετά, ενώ οι γιατροί εφημερεύουν χωρίς νομική κάλυψη από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, αντιμετωπίζετε πάλι με προχειρότητα, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, χωρίς προσλήψεις γιατρών, χωρίς αυξήσεις των μισθών τους και με επικοινωνιακή διάκριση το πρόβλημα. Είναι μνημείο ασυνέπειας οι πολιτικές σας επιλογές.

Ο Υπουργός σε ερωτήσεις και σε συζητήσεις στη Βουλή διαβεβαίωνε ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει στην ώρα τους. Όμως, τώρα που πέρασε η ώρα διαπιστώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι τίποτα δεν έγινε σωστά, τίποτα δεν έγινε έγκαιρα. Συγκεκριμένα το 2005 επί των ημερών σας εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για την εφαρμογή της ορθής κοινοτικής οδηγίας για περιορισμό του ανωτάτου επιτρεπομένου ορίου εφημεριών στους γιατρούς του ΕΣΥ από την 1-1-2007 με στόχο τη μείωση της υπερεργασίας και τη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας γι’ αυτούς.

Ακολούθησε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διευκρίνιζε με απόλυτη σαφήνεια ότι από το 2007 θα εγκρίνονται μόνο εντάλματα εφημεριών που θα είναι σύννομα με το προεδρικό διάταγμα. Όμως, επειδή δεν κάνατε καμία προετοιμασία για την εφαρμογή του, πέρυσι ο Υπουργός κατέθεσε καθυστερημένα τροπολογία αναστολής της εφαρμογής του έως το τέλος του 2007. Το Ελεγκτικό Συνέδριο τότε με τη γνωστή αιτιολόγηση της συγγνωστής πλάνης και για να πληρωθούν οι γιατροί, ποίησε την ανάγκη φιλοτιμία και δέχθηκε να εγκρίνει τις εφημερίες των γιατρών κατά παρέκκλιση του προεδρικού διατάγματος έως το Δεκέμβρη του 2007.

Όμως σχεδόν τρεις μήνες μετά το τέλος αυτής της αναστολής που έδινε η περυσινή τροπολογία, πάλι δεν έγινε τίποτα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος, αλλά αντιθέτως η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου επιδεινώθηκε τελευταία και οι ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού αυξήθηκαν. Οι επικουρικοί γιατροί, δυστυχώς, δεν καλύπτουν τα προβλήματα, ούτε οι διακηρύξεις σας, ούτε οι υποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις. Αυτές δεν υλοποιήθηκαν, ούτε πρόκειται να υλοποιηθούν και φέτος. Δεν εγγράφονται τα απαραίτητα κονδύλια γι’ αυτό στον προϋπολογισμό. Έτσι τρεις μήνες τώρα στα νοσοκομεία επικρατεί αναστάτωση. Οι γιατροί το μήνα εφημερεύουν χωρίς νομική κάλυψη και δεν πληρώνονται. Εφημερεύουν καθ’ υπέρβαση του προεδρικού διατάγματος βάσει εγγράφου της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υγείας.

Αυτή η απερίγραπτη και τραγική κατάσταση που βιώνουν οι γιατροί προκαλεί αγωνία σε αυτούς για τις εξελίξεις, ανησυχία για την ομαλή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κυρίως της περιφέρειας και αμφιβολίες για την πληρωμή των εφημεριών που πραγματοποίησαν ή θα κάνουν τους επόμενους μήνες.

Για τους λόγους αυτούς διαμαρτύρονται, κινητοποιούνται και διεκδικούν. Και εσείς πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε αυτό το μείζον πρόβλημα με επικοινωνιακά τερτίπια και με αβάσιμες αιτιάσεις, καθώς επίσης και με νέες καθυστερημένες τροπολογίες αμφιβόλου νομιμότητας. Διερωτώμαι αν υπάρχει επαναλαμβανόμενη συγγνωστή πλάνη. Πώς θα ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα; Πώς θα πείσετε τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις προθέσεις σας, όταν δείχνετε προχειρότητα, δείχνετε ασυνέπεια και διαψεύδετε τον ίδιο σας τον εαυτό;

Κύριε Υπουργέ, εμείς πιστεύουμε ότι τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν ομαλά με τους γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες κάτω από ανθρώπινες συνθήκες και να εργάζονται εβδομαδιαία τόσες ώρες όσες η συλλογική επιτρέπει, επιτάσσει το Σύνταγμα και επιβάλλει το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο.

Γι’ αυτό σας καλούμε να δεσμευθείτε σήμερα εδώ ότι οι γιατροί θα αμειφθούν άμεσα για τις εφημερίες που πραγματοποίησαν, καθώς επίσης και γι’ αυτές που θα κάνουν. Να παρουσιάζετε συγκεκριμένα μέτρα προετοιμασίας κυρίως των νοσοκομείων της περιφέρειας σε αυτήν την αναγκαιότητα. Να αυξήσετε τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Να κάνετε νέες προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που για χρόνια δεν καλύπτονται. Να αυξήσετε τους βασικούς μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών και να εφαρμόσετε το προεδρικό διάταγμα και την κοινοτική οδηγία. Και πρέπει να τα κάνετε όλα αυτά, όχι μόνο με τα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με συγκεκριμένα, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κονδύλια που θα εγγράφονται και στον προϋπολογισμό με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Διαφορετικά, οι γιατροί δεν θα σας πιστέψουν, όπως δεν σας πιστεύει η κοινωνία γενικότερα και εμείς εδώ μετά την προηγούμενη θητεία σας και τις παλινωδίες σε αυτό το ζήτημα. Άλλα είπατε, άλλα κάνετε, άλλα δεν κάνετε. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε αυτήν την τροπολογία. Είναι λόγοι αρχής που μας υποχρεώνουν να το κάνουμε. Αλλά ταυτόχρονα σας καλούμε να μεριμνήσετε και να ικανοποιηθούν τα δίκαια και χρόνια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των εφημεριών, με βάση το προεδρικό διάταγμα και την κοινοτική οδηγία, αλλά κυρίως να εφαρμοσθούν οι νόμοι και να πληρωθούν οι γιατροί για τις εφημερίες που κάνουν και θα κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Χάϊδο.

Το λόγο έχει η συνάδελφος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Συλβάνα Ράπτη.

ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ (ΠΑΣΟΚ): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.

Παίρνω το λόγο για να μιλήσω για το θέμα της τροπολογίας που κατατίθεται στο νομοσχέδιο για τα λιμάνια. Μίλησαν προηγουμένως αρκετοί συνάδελφοι από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και αναρωτήθηκαν με τον θετικό ή με τον αρνητικό ή αν θέλετε με τον σκωπτικό τρόπο, γιατί αυτή η τροπολογία σε αυτό το νομοσχέδιο. Εγώ το εκλαμβάνω ως μία έμμεση ομολογία ότι τα έχουν κάνει θάλασσα στο Υπουργείο Υγείας με τις εφημερίες. Δεν στέκομαι, όμως, εκεί και προχωρώ στην ουσία του θέματος.

Η τροπολογία αυτή κρίθηκε αναγκαίο να έλθει για ένα πάρα πολύ απλό λόγο. Διότι οι γιατροί, Μάρτιο μήνα του 2008, εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους. Το ερώτημα είναι γιατί. Το γιατί βρίσκεται δύο χρόνια πίσω. Το 2005 το Υπουργείο Υγείας ενσωμάτωσε στα χαρτιά μόνο δυστυχώς, μία κοινοτική οδηγία που έλεγε με δύο λόγια, με δύο κουβέντες ξεκάθαρες τα εξής πράγματα. Ότι ένας ειδικός γιατρός δεν επιτρέπεται να εργάζεται στο νοσοκομείο περισσότερο από σαράντα οκτώ ώρες και ότι ένας ειδικευόμενος γιατρός δεν επιτρέπεται να εργάζεται στο νοσοκομείο παραπάνω από πενήντα οκτώ ώρες. Την εβδομάδα οι ώρες αυτές.

Ο σκοπός της Οδηγίας αυτής είναι ουσιαστικά να προστατεύσει τους ασθενείς. Ένας γιατρός που εργάζεται συνεχώς ολόκληρη την εβδομάδα χωρίς διακοπές, χωρίς ρεπό ξέρετε ότι από ένα σημείο και μετά μπορεί να θέλει αλλά να τύχει η κακιά στιγμή και να μην μπορέσει λόγο της κόπωσης να κάνει σωστά τη δουλειά του. Περιγράφω ακραίες καταστάσεις που όλοι απευχόμαστε να συμβούν όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η Οδηγία αυτή λοιπόν, την οποία ενσωματώσατε στα χαρτιά το 2005 έλεγε πάρα πολύ απλά ότι θα αρχίσει να ισχύει την 1-1-2007. Ολόκληρο το 2007 το περάσαμε ως κοινωνία, ως κράτος με ένα μπάλωμα που είναι αντίστοιχο και ανάλογο του μπαλώματος –γιατί μπάλωμα ονομάζω εγώ αυτή την τροπολογία που κατατίθεται εδώ- αυτού. Δώσαμε παράταση έξι μήνες ξαναδώσαμε και φτάσαμε στον Δεκέμβριο του 2007 και ερχόμαστε τώρα Μάρτιο μήνα του 2008 και κάνουμε τι ως Κοινοβούλιο; Ξανά τα ίδια ανεβάζουμε την ίδια παράταση. Δίνουμε μια παράταση εξάμηνη έως τον Ιούνιο με πρόβλεψη για περαιτέρω παράταση έως το Δεκέμβριο του 2008. Η παράταση, της παράτασης, ω παράταση! Και για να παραφράσω το κοινώς λεγόμενο από το λαό μας «τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου» «τα ίδια Δημητράκη μου, τα ίδια Δημητρό μου». Αναφέρομαι στον κ. Αβραμόπουλο τον Υπουργό Υγείας διότι ο κ. Παπαγεωργίου που παρίσταται εδώ –κάθεται στα έδρανα αριστερά μου- δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Το ερώτημα είναι από κάποιον που δεν παρακολουθεί έτσι από κοντά και ειδικά τα θέματα της υγείας. Ναι, αλλά με αυτήν την τροπολογία να καταστεί δυνατόν να πληρωθούν οι γιατροί και άρα να φέρουν χρήματα στις οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους.

Με συγχωρείτε αλλά εδώ είμαστε νομοθετικό Σώμα. Δεν είμαστε «μπαλωματούδες» εδώ μέσα οι Βουλευτές όλων των κομμάτων. Είμαστε για να νομοθετούμε. Με αυτήν την τροπολογία τι κάνετε εσείς; Για μια ακόμη φορά φαίνεται μια τροπολογία η οποία από νομική άποψη είναι έωλη. Ποια είναι η λύση θα πει κάποιος και πολύ ορθώς. Διότι εδώ δεν είμαστε μόνο για να διαμαρτυρόμαστε και να καταγγέλλουμε αλλά να προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα. Η λύση είναι μια και πολύ συγκεκριμένη: υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Είναι η πρώτη φορά που λέγεται και γίνεται αναφορά για κλαδική σύμβαση στην Αίθουσα αυτή; Όχι βέβαια! Έχει αναφερθεί στο θέμα της κλαδικής συμβάσεως και το Υπουργείο Υγείας δια του Υπουργού του κ. Αβραμόπουλου. Όμως, ο κ. Αβραμόπουλος έχει ένα χούι: Λέει με ταλέντο μεγάλο δεν πράττει όμως. Εάν με βάση τα Πρακτικά μετρήσουμε πόσες φορές έχει μιλήσει για προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία μέσα να ήταν περισσότεροι οι γιατροί από τους ασθενείς. Και δεν το αναφέρω αυτό τυχαία. Διότι αν οι τεσσερισήμισι χιλιάδες γιατροί στους οποίους έχει γίνει πλειστάκις αναφορά στην Αίθουσα αυτή είχαν προσληφθεί αν όχι όλοι τουλάχιστον οι μισοί σίγουρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα τα νοσοκομεία. Ερώτημα: Και γιατί δεν προσλαμβάνονται γιατροί; Κυκλοφορεί και ακούγεται «μα, είναι το ΑΣΕΠ». Λάθος! Το ΑΣΕΠ αφορά και εμπλέκεται στις προσλήψεις νοσηλευτών. Οι προσλήψεις γιατρών είναι άλλου παπά ιστορία. Εάν έχεις λεφτά από τον κ. Αλογοσκούφη και το Υπουργείο Οικονομικών τους προσλαμβάνεις τους γιατρούς αύριο το πρωί. Άρα, να άλλο ένα πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τις εφημερίες, με τους γιατρούς με την υγεία και με τις προτεραιότητες που δίνει η Κυβέρνηση.

Επανέρχομαι λοιπόν, στο θέμα του πώς θα λυθεί οριστικά μια και έξω η υπόθεση των εφημεριών και της λειτουργίας των νοσοκομείων. Κλαδική σύμβαση. Μας έχει πει ο κ. Αβραμόπουλος επανειλημμένως σε αυτήν την Αίθουσα ότι έχει γίνει διάλογος με τους εκπροσώπους των γιατρών και ότι όπου να είναι σε μια-δυο βδομάδες αντιμετωπίζεται το θέμα. Μόνο που οι εβδομάδες αυτές γίνονται μήνες, γίνονται χρόνια. Αυτή η ιστορία της επιχείρησης αγοράς χρόνου από την πλευρά της Κυβέρνησης κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Πολιτεύεται αυτή η Κυβέρνηση επιχειρεί να κυβερνά μονίμως με αυτή την πατέντα «αγοράζω χρόνο». Ξέρετε ο χρόνος δεν είναι άφθονος κάποια στιγμή τελειώνει. Και σε κάθε περίπτωση με αυτή τη μέθοδο δεν λύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης.

Αντιλαμβάνεστε, κύριε Πρόεδρε, ότι μετά την επιχειρηματολογία που σας ανέπτυξα η φυσιολογική κατάληξη είναι η άρνηση ψήφου σ’ αυτή την τροπολογία. Και αν κάποιος ρωτήσει μα γιατί αρνείστε να δώσετε ψήφο σε μια τροπολογία με βάση την οποία θα καταστεί δυνατόν να πληρωθούν οι γιατροί αύριο το πρωί που δεν είναι βέβαια αύριο το πρωί; Για τον πολύ απλό λόγο ότι το πρόβλημα αυτό αφορά την Κυβέρνηση και κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία εδώ και τέσσερα χρόνια που αυτό το πρόβλημα σέρνεται. Το ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο και τελευταίο και κλείνω με αυτό είναι ότι δεν πρέπει αν εμείς οι Βουλευτές σεβόμαστε στοιχειωδώς τον εαυτό μας, το ρόλο μας, τη λειτουργία μας να ψηφίζουμε συνεχώς και κατά συρροή «μπαλώματα».

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κυρία Ράπτη.Ο κ. Σκουλάς έχει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ (ΠΑΣΟΚ): Ευχαριστώ, γιατί περιμένω δύο ώρες για να μιλήσω και τελικά αρχίζω να προβληματίζομαι για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μιλήσω για την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας γιατί βρισκόμαστε ξανά μπροστά στο ίδιο σκηνικό, στο ίδιο σκεπτικό, δηλαδή μια τροπολογία σ’ ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο της τροπολογίας. Συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία να νομοθετεί μ’ αυτόν τον τρόπο, υποβαθμίζοντας τελικά το ρόλο της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Από την άλλη πλευρά κάθε νομοσχέδιο το βαφτίζει «μεταρρύθμιση», με αποτέλεσμα να έχουμε το δικαίωμα να πιστέψουμε ότι αυτή η λέξη αποτελεί μια ιδεοληψία κι έναν ψυχαναγκασμό για σας.

Σ’ ένα νομοσχέδιο λοιπόν του Υπουργείου Ναυτιλίας που εκχωρεί τα λιμάνια, τον εθνικό πλούτο στους ιδιώτες, η Κυβέρνηση φέρνει τροπολογία για τις εφημερίες των γιατρών, που για τέσσερις μήνες είναι απλήρωτοι για εφημερίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει: ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, μικροί και μεγάλοι στο κέντρο και στην περιφέρεια. Είναι απλήρωτοι παρανόμως. Γιατί πείτε μου: Σε ποια άλλη χώρα για τέσσερις μήνες εργασία θα είναι απλήρωτη η δουλειά σου; Μάλλον μόνο στο Υπουργείο Υγείας, γιατί το ίδιο συμβαίνει και με τις υπερωρίες του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο κλάδος των γιατρών του Ε.Σ.Υ. βρίσκεται σε κατάρρευση. Τα προβλήματα που τον απασχολούν είναι πολλά, όπως: Συνθήκες εργασίας που είναι απαράδεκτες, σε κτιριακές υποδομές που καταρρέουν καθημερινά, επιστημονική εξέλιξη των γιατρών τουλάχιστον προβληματική, καθυστέρηση σε κρίσεις για οργανικές θέσεις, καθυστέρηση σε κενές οργανικές θέσεις -ρώτησα και προχθές τον Υπουργό για μια θέση Διευθυντή σε νοσοκομείο του Ηρακλείου κενή από το 2004!- αμοιβές χαμηλές, καθηλωμένες για χρόνια και τέλος, ωράριο εργασίας μεσαιωνικό και εφημερίες απλήρωτες.

Κυρίες και κύριοι, είναι φανερό πως επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας το Ε.Σ.Υ. καθημερινά απαξιώνεται. Μέσω της υποχρηματοδότησης και της ελλιπούς στελέχωσης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, της κατασπατάλησης των πόρων, με αδιαφανείς προμήθειες υλικών το Ε.Σ.Υ. απαξιώνεται καθημερινά γιατί δεν στηρίζεται από την Κυβέρνησή σας και βέβαια τα παραπάνω εντάσσονται τελικά στη συνολική πολιτική σας, δηλαδή αυτή της απαξίωσης, αφού πρώτα απ’ όλα έχετε δρομολογήσει την απαξίωση του δημοσίου στα μάτια της κοινής γνώμης.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)

Τα νοσοκομεία, για να καταφέρουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, χρειάζονται τουλάχιστον τεσσερισήμισι χιλιάδες γιατρούς. Πού είναι αυτοί οι γιατροί, που κάθε φορά εβδομάδα έρχεται ο κ. Αβραμόπουλος εδώ και κάθε φορά λέει ότι θα κάνει προσλήψεις;

Δεν μπορούμε να συζητάμε για εφημερίες με γιατρούς που θα δουλεύουν σαράντα και πενήντα ώρες! Επιτέλους, αυτό θα πρέπει να το λύσετε, να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων που μιλάνε για σαράντα οκτώ ώρες για τους ειδικούς και πενήντα οκτώ για τους ειδικευόμενους την εβδομάδα.

Αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο για να τηρήσουμε τους νόμους, αλλά πάνω από όλα για την ασφάλεια των πολιτών, γιατί επιτέλους θα πρέπει να καταλάβετε ότι ένας γιατρός που εργάζεται τριάντα πέντε ώρες συνεχώς δεν μπορεί να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας. Δεν μπορείτε να συνεχίζετε να στύβετε άλλο τον Έλληνα γιατρό!

Ο τρόπος λειτουργίας των εφημεριών επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει, ο χρόνος να μειωθεί. Ας συζητήσουμε επιτέλους τις αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ούτως ώστε ο γιατρός να αμείβεται γι’ αυτό που πραγματικά κάνει, για το λειτούργημα που παρέχει. Με μπαλώματα και παρατάσεις δεν νομίζω ότι μπορείτε να συνεχίσετε να πολιτεύεστε.

Τελειώνω λέγοντας ότι στα νοσοκομεία του Ηρακλείου χθες υπήρχε στάση εργασίας γι’ αυτή τη σημερινή κατάσταση που εσείς έχετε τις ευθύνες. Ξανατονίζω ότι έχουν μείνει απλήρωτοι για εργασία υπερωριακή τεσσάρων μηνών, πρωτοφανή γεγονότα που δυστυχώς περνάνε ασχολίαστα από το δημόσιο διάλογο! Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Λαμπίρης.

ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ (ΠΑΣΟΚ): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πήρα το λόγο για να αναφερθώ στην τροπολογία που αφορά τις εφημερίες των γιατρών και που τη φέρατε για ψήφιση στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά σαν γιατρός τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι γιατροί μας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Το γνωρίζετε, αλλά ουσιαστικά μέχρι σήμερα δεν έχετε πράξει τίποτα απολύτως για να αλλάξει αυτή η εικόνα.

Προ ημερών επισκέφθηκα το Νοσοκομείο της Νίκαιας. Η εικόνα, κύριε Υπουργέ, σας βεβαιώ, σε ημέρα μη εφημερίας –σκεφθείτε τι γίνεται σε εφημερία!- ήταν απερίγραπτη. Τα παράπονα των γιατρών και των νοσηλευτών και γενικότερα του προσωπικού ήταν πολύ μεγάλα, γιατί όπως γνωρίζετε υπάρχουν σύγχρονα εξωτερικά ιατρεία από τότε που έγιναν τα ολυμπιακά έργα, τα οποία είναι κλειστά και στοιβάζονται οι άρρωστοι στους διαδρόμους του νοσοκομείου, δεκάδες τις ημέρες μη εφημερίας και εκατοντάδες τις ημέρες εφημερίας και τα παράπονα πράγματι ασθενών και γιατρών είναι πάρα πολύ μεγάλα.

Πριν από λίγο καιρό επισκεφθήκαμε τον «Ευαγγελισμό». Η εικόνα και εκεί ήταν απερίγραπτη, κύριε Υπουργέ. Επειδή ήταν ημέρα εφημερίας, περίμεναν οι ασθενείς από τέσσερις έως έξι ώρες, προκειμένου να δουν κάποιο γιατρό, γιατί υπήρχε τόσος κόσμος στα εξωτερικά ιατρεία, που ήταν αδύνατο με το υπάρχον προσωπικό να αντιμετωπιστεί. Περίμεναν περιστατικά καρδιοχειρουργικά έξι μήνες για χειρουργείο και στη συνέχεια βέβαια, το συνηθέστερο είναι ότι οι άρρωστοι αυτοί φεύγουν για τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά αφού έκαναν εισαγωγή μέσα στο νοσοκομείο, περίμεναν ένα μήνα μέχρι να χειρουργηθούν.

Νομίζω ότι αυτά, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας προβληματίσουν και να ψάξετε να βρείτε λύσεις, τις οποίες έπρεπε να έχετε βρει αυτά τα τέσσερα χρόνια που είστε Κυβέρνηση.

Όσον αφορά τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ξέρετε ότι τις ημέρες εφημερίας τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν λειτουργούν. Τι συμβαίνει λοιπόν; Δεν λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία, δεν λειτουργούν τα χειρουργεία, οι άρρωστοι κατευθύνονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο ότι το 45% των ιδιωτικών δαπανών έχει ανέλθει επί των ημερών σας στο 57%;

Ξέρετε, αυτά είναι μία συνέχεια, είναι μία αλυσίδα. Και νομίζω ότι πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας το θέμα των εφημεριών, γιατί ήρθατε πριν από μερικούς μήνες και είπατε ότι σε έξι μήνες θα λειτουργήσει η εφημερία κανονικά. Και τώρα, ήρθατε πάλι να δώσετε παράταση για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος μέχρι τον Ιούνιο και με το δικαίωμα με υπουργική απόφαση να ανασταλεί πάλι μέχρι το Δεκέμβριο.

Και τι είναι εκείνο που μας κάνει να πιστέψουμε ότι το Δεκέμβριο πράγματι θα λειτουργήσει; Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι και το Δεκέμβριο θα είστε σε θέση να λειτουργήσετε τον τρόπο εφημεριών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που οι γιατροί –τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, απ’ ό,τι γνωρίζω- αποδέχονται.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, κύριε Υπουργέ, λειτουργείτε. Και κάτι ανάλογο έχετε κάνει και με τις προμήθειες. Γιατί πώς να σας πιστέψουμε ότι θα λειτουργήσει το πρόγραμμα των εφημεριών, αφού και στις προμήθειες έχετε κάνει κάτι ανάλογο; Τον περασμένο Ιούνιο ψηφίσατε το νόμο. Ξέρετε τι πετύχατε; Πετύχατε τα χρέη των νοσοκομείων από 1,5 δισεκατομμύριο που παραλάβατε, να φθάσουν σήμερα στα 3,5 δισεκατομμύρια.

Γιατί, θα μου πείτε. Το ένα είναι οι προμήθειες, το σύστημα που εσείς καταργήσατε, χωρίς να έχετε βρει άμεση και εφαρμόσιμη λύση. Τι είπατε δηλαδή; Αφού έχει καταργηθεί το προηγούμενο σύστημα, οι προμήθειες θα γίνονται με εξωσυμβατικά υλικά.

Ξέρετε τι μου είπαν στη Νίκαια; Στη Νίκαια μου είπαν ότι υπάρχουν πλέγματα –και ισχύει το ίδιο και για τα ορθοπαιδικά υλικά, νευροχειρουργικά και όλα γενικότερα- που στοιχίζουν από 100 ευρώ έως 2.000 ευρώ. Είναι τα πλέγματα που χρησιμοποιούμε στη βουβωνοκήλη. Δεν υπάρχει, λοιπόν, προμήθεια με 100 ευρώ. Όλες οι προμήθειες γίνονται στο ανώτατο όριο, δ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι καραγκίοζηδες κυβερνώντες σε όλο τους το μεγαλείο!!Θαυμάστε κύριοι ποιοί μας εκπροσωπούν και ποιοί νομοθετούν για το γιατρό που πήζει στα επείγοντα 24ωρα!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο Λεβεντης, για να ειναι γιατρος και να το κατεχει το πραγμα, περιεγραψε την κατασταση με απολυτη ακριβεια.Ιδιως , στο σημειο που πεταει τη σποντα για τα οκταωρακια των νοσηλευτων (που οντως σκιζονται στο 8ωρο , αν και οχι παντα), ερχομενος σε αντιθεση με ολους τους αλλους τους ασχετους που εξομοιωνουν τις συνθηκες εργασιας μας με αυτες των νοσηλευτων!

Με την περιβοητη κλαδικη συμβαση τι γινεται? Εχει υπογραφει? Μπορουμε να την προσβαλλουμε? Πως θα γκρεμοτσακισουμε τα 14 κωθωνια της ΟΕΝΓΕ απο τις καρεκλες τους?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ειναι στα σκαρια και ετοιμαζεται... Επιτροπες, μαλακιες...

Βεβαια μεσα στον Απριλιο, αν δεν κανω λαθος, ειναι οι εκλογες των συνδικαλιστων, οποτε αυτα τα σκουλικια θα παρουν το μαυρο που τους αξιζει, αν και προσωπικα θα ηθελα να παρουν το ΞΥΛΟ που τους αξιζει.

Θελω να ελπιζω πως αν πετυχει μαζικοτητα η πανελλαδικη επισχεση εργασιας, θα δημοσιοποιηθει το ζητημα και θα εχουμε καποιες ελπιδες να ξεσκεπαστουν οι προδοτες. Γιατι οπως φανηκε και στα πρακτικα της Βουλης πιο πανω, αν και υπαρχει επιτελους μια σωστη ενημερωση απο πλευρας των βουλευτων, κανεις δεν γνωριζει οτι η ‘πολυποθητη‘ Συλλογικη Συμβαση δεν ειναι παρα η ταφοπλακα των νοσοκομειακων γιατρων, προιον εμπορικης συμφωνιας με τους συνδικαλιστες μας.

Αν τελικα υπογραφει, νομοτυπα τουλαχιστον, υπαρχει δυνατοτητα προσβολης της στα Ευρωπαικα Δικαστηρια στη βαση οτι καταστρατηγηται η θεμελιωδης αρχη της Κοινοτικης Οδηγιας, που ειναι το ωραριο. Οποιος διαβασε ποιο θα ειναι πανω-κατω το περιεχομενο της Συλ. Συμβασης θα προσεξε οτι η μοναδικη ρυθμιση που αφορα το ωραριο ειναι το ρεπο μετα απο εφημερια αργιας... Τριχες δηλαδη.

Η Κοινοτικη Οδηγια οριζει συγκεκριμενα οτι τα κρατη μελη μπορουν να μην εφαρμοσουν πιστα την Οδηγια με την προυποθεση οτι μεσω Συλλογικων Συμβασεων θα δινουν αλλα αντισταθμιστικα οφελη (ρεπο, κυλιομενο ωραριο κτλ) στους εργαζομενους. Το Υπουργειο μεταφραζει αυθαιρετα οτι μεσω της Σ.Σ.Ε. θα παρακαμψει τελειως την Κοινοτικη Οδηγια και θα βαλει τους ορους του. Βεβαια προσβολη της Συμβασης στα Ευρωπαικα Δικαστηρια ειναι χρονοβορα διαδικασια και μεχρι τοτε...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

04/03/2008

Γ. Νικηφοράκης: Η υγεία σήμερα και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών(Γ. Νικηφοράκης)

Τοπικές κοινωνίες και οι ανάγκες των κατοίκων.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση?

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως οι ελλείψεις στο ζήτημα που συζητάμε, δεν είναι τεράστιες και πως δεν ζητούν άμεσα λύση... Το ερώτημα που μάλλον τίθεται, είναι πια δράση μπορούν να αναλάβουν οι κάτοικοι μιας περιοχής για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η Νίκαια διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με τα χίλια δυο προβλήματα, που τα γνωρίζουν καλά όσοι τα επισκέπτονται μέρες εφημερίας ή καθημερινές( όπως θα μας πει αργότερα και η Όλγα). Κι όμως, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, γιατί την υποβάθμιση της υγείας τη βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, πολύ πριν βρεθούμε σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, τη βιώνουμε εκεί που ζούμε, στο περιβάλλον που εργαζόμαστε, και πρώτα και κύρια από την ανεπάρκεια δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Δε θα ήταν υπερβολή να έλεγε κάποιος πως αρκεί ένα νούμερο για να περιγράψει την κατάσταση που βιώνει ο κόσμος στο συγκεκριμένο ζήτημα.. Το 57,2 % των δαπανών στην υγεία είναι ιδιωτικές πράγμα, που σημαίνει πως είναι χρήματα που τα πληρώνουμε άμεσα από την τσέπη μας, επιπλέον της φορολογίας και των κρατήσεων των ταμείων ... Η ιδιωτικοποίηση της υγείας , βασική επιλογή του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας και όχι μόνο , παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Ειδικά για την Ελλάδα της ανεργίας , των χαμηλών μισθών και συντάξεων, της προωθούμενης διάλυσης του ασφαλιστικού, και του μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων και μεταναστών, η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση να φορτώνεται ο πολίτης με το κόστος της περίθαλψής του και όχι το κράτος, και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της περίθαλψης, δημιουργούν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τον κόσμο… Χωρίς να είμαστε λαϊκιστές, οι δείκτες της νοσηρότητας και της θνητότητας, και στη χώρα μας πια, αντιστοιχίζονται ανάλογα με την φτώχεια και με την εξαθλίωση. Το οικονομικό κόστος των υπηρεσιών υγείας είναι πια καθοριστικός παράγοντας. Σύμφωνα με μερικά μόνο επίσημα στοιχεία, χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης εμφανίζονται πιο συχνά στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Ελλιπή χρήση των υπηρεσιών υγείας κάνουν επίσης οι μετανάστες, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία , οι χρόνια πάσχοντες και οι ανασφάλιστοι. Οι φτωχότεροι και οι άποροι, όχι μόνο δεν κάνουν χρήση των προληπτικών υπηρεσιών υγείας, αλλά καταφεύγουν στα νοσοκομεία μόνο όταν πια η κατάσταση της υγείας τους είναι αρκετά επιβαρυμένη και γι αυτό παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά παραμονής και θανάτων μέσα στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, έχουν πολύ πιο δύσκολη πρόσβαση, ή αδυνατούν κιόλας να πληρώσουν τον εξειδικευμένο γιατρό για το πρόβλημά τους.

Και δεν είναι μόνο αυτό . Η πλήρης απελευθέρωση της αγορά της υγείας στους ιδιώτες φτιάχνει ένα σύστημα υγείας πολλών ταχυτήτων. Ένα σύστημα που βασικό του κριτήριο, δεν είναι η ασφάλεια και η ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά η ανταποδοτικότητα. Εκεί ποντάρουν για το μέλλον οι οικονομικοί επενδυτές του χώρου καθώς παίζουν όλο και πιο απρόσκοπτα μπάλα. Όχι όμως και εμείς, Έχουμε φτάσει στο σημείο, τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα κεφαλαίων να την έχουν οι επενδύσεις στην υγεία συγκριτικά με τις επενδύσεις σε άλλους χώρους ,και τα κέρδη τους να έχουν αυξηθεί κατά 35% την τελευταία πενταετία. Κατά μέσο όρο, 130 ευρώ το μήνα ξοδεύει κάθε νοικοκυριό για φάρμακα, εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς .Οι υπερτιμολογήσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι πια καθεστώς. Μια απλή γενική αίματος από 3 ευρώ που κάνει στο δημόσιο, ο ιδιωτικός τομέας την κοστολογεί 15 με 20. Μια εξέταση χοληστερίνης από 5 ευρώ, στον ιδιωτικό κάνει έως και 30, ενώ μια μαγνητική από 120 περίπου φτάνει τα 400. Για την πλειοψηφία του κόσμου, αυτό σημαίνει πως τα έξοδα περίθαλψης, καθορίζονται αλλά και καθορίζουν αποφασιστικά την ποιότητα ζωής.

Από καιρό έχει καταργηθεί κάθε έννοια κοινωνικής πολιτικής . Η πρόνοια και η μέριμνα θεωρούνται μη ανταποδοτικές, τόσο από το κράτος όσο και από τους δήμους. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τους περισσότερους δημοτικούς προϋπολογισμούς για την πρόνοια, και θα δει ότι είναι περίπου στο μηδέν. Στην πράξη κανένα μέλλον δε εξασφαλίζεται για τους ψυχικά πάσχοντες, για τα άτομα με αναπηρία και για τις ομάδες πληθυσμού που χρειάζονται ειδική μέριμνα. Κι όμως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ για πολλές οικογένειες. Στην Ελλάδα υπολογίζονται στο 9.5% τα άτομα με αναπηρία. Κάθε χρόνο, προστίθενται άλλες 30.000 επιζώντες από εγκεφαλικά και άλλοι τόσοι από τραυματισμούς και τροχαία. Κάθε χρόνο, 500 άτομα καταφεύγουν σε κέντρα του εξωτερικού πληρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αφού οι μόνο 200 δημόσιες κλίνες αποκατάστασης δεν επαρκούν...

Πρόσφατα ακούσαμε τα σχέδια της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση . Μιλάνε για το ασφαλιστικό και ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου είναι ανασφάλιστοι! Ακόμα όμως και για τους ασφαλισμένους, η αλήθεια είναι πως ήδη τα ταμεία ανεπαρκούν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους στην περίθαλψη. Ήδη το 35% των νοσοκομειακών δαπανών και το 60% των ιατρικών επισκέψεων δεν τις καλύπτουν τα ταμεία. Τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία σπρώχνουν τους ασφαλισμένους, άμεσα με συμβάσεις ή ΄έμμεσα, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Πλήθος είναι οι εξετάσεις που μένουν ακάλυπτες, ενώ άλλες κολλάνε στη γραφειοκρατία οπότε οι πολίτες, για πιο γρήγορα, αναγκάζονται να πληρώσουν ιδιωτικά. Για παράδειγμα μια μαγνητική τομογραφία για να την εγκρίνει το ΙΚΑ μπορεί να κάνει και ένα μήνα. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράλογο, πως η ιδιωτική ασφάλιση προβάλλεται ως ιδανική λύση μπροστά στη ανεπάρκεια του συστήματος.

Προχωρούν στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την ώρα που οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν, και η ανασφάλιστη εργασία αυξάνεται. Η αλήθεια είναι, ότι τα ελάχιστα επιδόματα και τα προνόμια που έδιναν σε κάποια βαριά επαγγέλματα ήταν σαν αντίβαρο στην πλήρη ανυπαρξία συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, στις εξοντωτικές συνθήκες δουλείας. Αντί να διευρύνουν το θεσμό αυτοί τον καταργούν. Κι όμως, λόγω της αδιαφορίας της πολιτείας δεν υπάρχει καν σύστημα καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών και ατυχημάτων. Κι όμως, τα εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο είναι αρκετές χιλιάδες και τα θανατηφόρα από αυτά πολύ πάνω από 100. Κι όμως η ηπατίτιδα και άλλες λοιμώδεις ασθένειες, μορφές καρκίνου, πνευμονοπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις οφείλονται στην ανθυγιεινή εργασία. Σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι των βαρέων και ανθυγιεινών αναγκάζονται κυριολεκτικά να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν, αφού προτείνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας ακόμα και σε επαγγέλματα που ο μέσος όρος ζωής δεν ξεπερνά τα 62 χρόνια.!

Με δεδομένα τα προηγούμενα η προσβασιμότητα του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας, η ελεύθερη επιλογή γιατρού , η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο και όλες οι παρόμοιες ρητορείες, που λένε κατά καιρούς υπουργείο και κυβέρνηση καταντάνε αστείες. Η πραγματικότητα που βιώνει ο καθένας μας είναι ακριβώς η αντίστροφη. Aπό το πιο απλό, την ένεση που χρειάζεται ένας ηλικιωμένος ή την αλλαγή ουροκαθετήρα σε έναν με κινητικά προβλήματα, έως τη επείγουσα ιατρική βοήθεια, επεμβαίνει η ιδιωτική υγεία σαν απομηχανής θεός. Δημόσια υποδομή δεν υπάρχει, ενώ η δημοτική, εννοώντας τα διάφορα δημοτικά ιατρεία, υπολειτουργούν, και υπάρχουν μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους...

Κι όμως, η οργάνωση ενός συστήματος υγείας ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες θα σήμαινε εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό και άλλες προτεραιότητες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής , η πολεοποίηση, οι συνθήκες εργασίας είναι αυτές που αναπαράγουν σήμερα τη σωματική και ψυχική αρρώστια. Η ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δραστηριότητα, σε διάφορα επίπεδα της ζωής μας δημιουργεί «παράγοντες κινδύνου» για την υγεία μας, είτε αυτοί καταγράφονται επίσημα ως τέτοιοι ή όχι. Η ανεργία, η φτώχια , το άγχος, το χαμηλό εισόδημα και όλα όσα ανέφερε πριν ο Κώστας κάθε άλλο παρά είναι στις προτεραιότητες των σημερινών σχεδιασμών.

Διεκδικούμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Θα συνεχίσω με ένα σχετικά «επίκαιρο» ζήτημα, το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία που δημοσίευσε πρόσφατα το υπουργείο υγείας και που έχει άμεση σχέση με την συζήτηση που κάνουμε σήμερα. Πρόκειται για τις γνωστές και επικίνδυνες ρητορίες του υπουργείου υγείας, που όμως καμιά σχέση δεν έχουν με τη δημιουργία ενός πραγματικού δημόσιου και δωρεάν συστήματος δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ενός αιτήματος που παραμένει ανεκπλήρωτο από τη δημιουργία του ΕΣΥ έως σήμερα. Έχουν σχέση με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης, με την ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση της στην αγορά.

Κι όμως, το αίτημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ή καλύτερα της ΠΦΥ , είναι ένα αίτημα που πρώτη φορά τέθηκε κάτω από την επιρροή και την πίεση του λαϊκού κινήματος σε εποχές σίγουρα διαφορετικές από τη σημερινή. Μόλις λίγες δεκαετίες πριν, η υγεία ορίζονταν σαν η κατάσταση πλήρους σωματικής, κοινωνικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας. Όταν για μας σήμερα σημαίνει πανάκριβα φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, ουρές και γραφειοκρατία στα ταμεία και στα νοσοκομεία και πολλά χρήματα από τις τσέπες μας. Αντίστοιχα, η Πρωτοβάθμια Υγεία προέβλεπε την αναίρεση των κοινωνικών αιτίων της ασθένειας (βλέπε φτώχεια, εκμετάλλευση, αναλφαβητισμός, οικολογική επιβάρυνση κ.τ.λ.). Προέβλεπε επίσης, την ισότιμη συμμετοχή όλων στο σύστημα υγείας, αλλά και την ενεργοποίηση της κοινότητας ώστε να εφαρμόζει πολιτικές στη φύση, στο κοινωνικό και στο πολιτιστικό περιβάλλον υπέρ της ποιότητας ζωής... Λαϊκό κίνημα και συνολικότερες διεκδικήσεις τότε, επέλαση του νεοφιλελευθερισμού σε όλα τα επίπεδα σήμερα....

Αν και διαφορετικές οι εποχές , μια τέτοια συζήτηση σήμερα δεν μπορεί να είναι φιλολογική. Αντί να περιγράφουμε μόνο την πραγματικότητα, μπορούμε να βάλουμε αιτήματα και στόχους, να σχεδιάσουμε σε τοπικό επίπεδο την διεκδίκηση της πραγματικής και δημόσιας περίθαλψης. Κάτι που είναι ακριβώς στον αντίποδα, όχι μόνο όσων προτείνει με το νομοσχέδιό του ο υπουργός αλλά, και στη συνολικότερη στρατηγική που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις στο χώρο της υγείας.

Για παράδειγμα, η προώθηση σήμερα ενός υγιούς τρόπου ζωής όσο ανέφικτο κι αν ακούγεται και είναι κιόλας στην πράξη, με τις υπαρκτές συνθήκες εργασίας, την φτώχεια , την ανασφάλεια κ.τ.λ., θα βελτίωνε προοπτικά την υγεία ενός μεγάλου μέρους πληθυσμού , δε θα έφερνε όμως το κέρδος για τους επενδυτές... Με τον ίδιο τρόπο η πρωτογενής πρόληψη και όχι η πολυφαρμακία, θα είχε πιο θεαματικά αποτελέσματα για την υγεία του πληθυσμού. Αντίθετα, το σύστημα υγείας ενώ είναι ιδιαίτερα δαπανηρό ( αν μετρήσει κανείς όχι την κρατική χρηματοδότηση αλλά τα συνολικά ποσά που σπαταλούνται ), είναι όμως κερδοφόρο για τους ιδιώτες επενδυτές είτε είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες , είτε τα διαγνωστικά κέντρα και οι διάφορες «βιοϊατρικές», είτε οι γνωστοί μεγαλοκαρχαρίες του χώρου.

Εμείς λοιπόν οφείλουμε να μιλήσουμε για ένα διαφορετικό προσανατολισμό. Πρέπει να βάλουμε στο επίκεντρο τον κάτοικο και τις ανάγκες του, άσχετα αν αυτό είναι ανταποδοτικό ή όχι. Όχι το κόστος ή το κέρδος. Μιλάμε δηλαδή για τέτοια αιτήματα και δράσεις που θέτουν και διεκδικούν και το ζήτημα της υγείας ως αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας και συνολικότερα τη βελτίωση των όρων ζωής...

Με βάση τα προηγούμενα, σαν τοπική πρωτοβουλία , είναι στοιχειώδης προϋπόθεσή μας να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα την ανάπτυξη μιας πραγματικής πρωτοβάθμιας υγείας , δίνοντας βάρος και έμφαση:

- στο δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της

- στην ιατρική περίθαλψη και στην πρόληψη

- στην πρόνοια την ειδική φροντίδα και αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Ποτέ στην Ελλάδα δεν δημιουργήθηκαν κέντρα υγείας στην επαρχία, που να είναι πλήρως στελεχωμένα με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ούτε και τα περιβόητα κέντρα υγείας αστικού τύπου που σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. αναλογούν ένα κάθε 40.000 κατοίκους. Το υδροκέφαλο και νοσοκομειακοκεντρικό σύστημα που λειτουργεί σήμερα εξυπηρετεί μια χαρά το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης. Αυτό που σήμερα εννοούν όταν κάνουν λόγο για πρωτοβάθμια, εκτός από την συνταγογράφηση στα ιατρεία του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, είναι οι ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς και οι πανάκριβες ιατρικές εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Είναι ο χώρος που κατεξοχήν λυμαίνεται ο ιδιωτικός τομέας αφού από εκεί βγάζει το 65% των κερδών του...

Δύο παραδείγματα για την έλλειψη της πρωτοβάθμιας : Είναι βέβαιο, πως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου κινδυνεύουν άμεσα από ηπατίτιδα , κι όμως κανείς περίπου δεν είναι αρμόδιος για τον εμβολιασμό τους. Για να βγάλει κανείς ένα πιστοποιητικό υγείας για το παιδί του για το γυμναστήριο, θα πρέπει να περιμένει για να κλείσει ραντεβού στα δύο μεγάλα Παίδων ή σε άλλη κρατική παιδιατρική κλινική, και επειδή θα χρειαστεί σίγουρα και υπέρηχος καρδιάς και επειδή εκεί τα ραντεβού αργούν ακόμα περισσότερο, τελικά θα αναγκαστεί να πάει σε ιδιώτη. Το ίδιο για ένα πιστοποιητικό υγείας για διορισμό, ενώ απίστευτη είναι η ταλαιπωρία για τις εξετάσεις ενός μετανάστη για να γίνει νόμιμος.

Όταν εμείς λέμε πρωτοβάθμια περίθαλψη, εννοούμε την ανάπτυξη δομών για την αντιμετώπιση του επείγοντος αλλά και την παρακολούθηση των χρόνιων περιστατικών έξω από το νοσοκομείο , την οδοντοϊατρική κάλυψη, την ψυχική υγεία, κ.τ.λ.

Όταν εμείς λέμε πρόληψη, δεν εννοούμε τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια ,ούτε τις πανάκριβες και σε αρκετές περιπτώσεις αχρείαστες εξετάσεις. Εννοούμε την ενημέρωση, τον πλήρη, τακτικό και δωρεάν προληπτικό έλεγχο για όλους τους άνεργους, εργαζόμενους και μετανάστες. Ξεκινώντας από την πρωτογενή πρόληψη, δηλαδή την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την ασθένεια, εφαρμόζοντας την σχολική υγιεινή και σχολικό εμβολιασμό , μέχρι την δευτερογενή πρόληψη δηλαδή τις προληπτικές εξετάσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως test Παπ και μαστογραφία για τις γυναίκες.

Οι δήμοι να γίνουν φορείς διεκδίκησης.

Σε ότι αφορά τον δήμο τον καλούμε σε ενεργή υποστήριξη του δικαιώματος μας στην δωρεάν υγεία .

Δυστυχώς οι δήμοι σήμερα παίζουν ρόλο στην διαχείριση του προβλήματος. Στην μετακύλιση της ευθύνης, από το κράτος, στις τοπικές κοινωνίες και στον πολίτη. Εφαρμόζοντας ευρωπαϊκά – δημοτικά προγράμματα όπως «βοήθεια στο σπίτι», “SOS γιατροί» κ.α. προσπαθούν να κάνουν κοινωνική πολιτική και ιατρική κάλυψη με περιορισμένα κονδύλια και ημερομηνία λήξης. Αντί να προσπαθούν για τη λύση του προβλήματος, την έλλειψη δηλαδή της κρατικής μέριμνας, προσπαθούν ή αναγκάζονται να ασκήσουν κοινωνική πολιτική στη λογική της ανταποδοτικότητας, εφαρμόζοντας πενιχρούς και κλειστούς προϋπολογισμούς. . Μάλιστα με το Διαδημοτικό Δίκτυο των ΟΤΑ που θεσμοτήθηκε πρόσφατα, αναγκάζονται οι δήμοι να συμμετέχουν με τους δικούς του πόρους, δηλαδή με νέους δημοτικούς φόρους, σε μια υποτυπώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και να μεσολαβούν για να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα...

Οι δήμοι οφείλουν από διαχειριστές της κατάστασης να γίνουν διεκδικητές των δικαιωμάτων των κατοίκων σε υγεία και πρόνοια. Το λιγότερο, οι δήμοι σήμερα θα όφειλαν να βάλουν φραγμό στην ασυδοσία της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, προστατεύοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Από το που θα στηθεί και αν επιτρέπεται να στηθεί μια ακόμα κεραία κινητής τηλεφωνίας, έως να φρενάρουν την τσιμεντοποίηση και την καταστροφή του πρασίνου, έως να αναλάβουν δράση ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος, του νερού κ.ο.κ.

Οι δήμοι επίσης θα όφειλαν να αναπτύξουν πραγματικό φορέα κοινωνικής πολιτικής, μακριά από κάθε λογική ανταποδοτικότητας. Άμεση καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών των ευπαθών ομάδων όπως οι άστεγοι και άποροι Μπορούν να λειτουργήσουν κέντρα υποστήριξης τέτοιων ομάδων, για μονογονεϊκές οικογένειες , για εργαζόμενες και άγαμες μητέρες, για χρόνια πάσχοντες. Στελέχωση και λειτουργία των ΚΑΠΗ και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Ειδική μέριμνα και μεταναστευτική πολιτική από το δήμο. Λειτουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών με πραγματική στήριξη στα ζητήματα της μονιμοποίησης, στέγασης, της σίτισης, της εύρεσης εργασίας της ιατρικής συμβουλευτικής.

Να σχεδιάσουμε τη δράση μας.

Ένα πράγμα που πρέπει να κρατήσουμε από τη σημερινή κουβέντα, είναι πως υπάρχουν υγιείς δυνάμεις των γιατρών και των άλλων υγειονομικών μέσα στα νοσοκομεία, που δεν είναι βουτηγμένοι στη διαφθορά, που δεν χρηματίζονται και που θέτουν το ζήτημά μιας υγείας προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Πως η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη αν δεν αντιδράσουμε από κοινού, υγειονομικοί εργαζόμενοι και κάτοικοι. Γιατί, υγειονομικοί και πολίτες είμαστε θύματα της ίδιας πολιτικής εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας και άρα μπορούμε να έχουμε κοινά αιτήματα. Όσο η εμπορευματοποίηση της υγείας προχωρά τόσο οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων θα αναγκαζόμαστε όλο και περισσότερο να δουλεύουμε με συνθήκες έλλειψης προσωπικού, σε εξαντλητικά ωράρια και στη μεγάλη μας πλειοψηφία χαμηλοαμοιβόμενοι, εις βάρος πάντα της ποιότητας της δημόσιας υγείας.

Επομένως, είναι αναγκαίο να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες . Να σχεδιάσουμε μια δράση στη περιοχή μας που να εναντιώνεται στην υποβάθμιση του συστήματος, να εναντιώνεται στον οικονομικό εκβιασμό της ιδιωτικοποίησης και να διεκδικεί απέναντι στις σοβαρές ελλείψεις που αναφέρθηκαν . Να διεκδικεί υγεία των λαϊκών αναγκών και ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη.

http://www.ygeianet.gr/ ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika -o.php?id=3978

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.