Jump to content

Προγράμματα στατιστικής για γιατρούς και όχι μόνο


bromptonista

Σταστιστικό Software  

22 members have voted

  1. 1. Ποιο πρόγραμμα προτιμάτε;

    • Microsoft Excel
      8
    • SPSS
      9
    • Stata
      1
    • Statistica
      1
    • SAS
      1
    • R
      0
    • SYSTAT
      0
    • SigmaStat
      0
    • MINITAB
      0
    • StatGraphics
      0
    • WINKS SDA
      0
    • Graphpad Prism
      3
    • Άλλο (Reply+γράψτε ποιο, για να το προσθέσουμε)
      1
  2. 2. Ποιό πρόγραμμα έχετε χρησιμοποιήσει, έστω και για 5 λεπτά;

    • Microsoft Excel
      15
    • SPSS
      14
    • Stata
      5
    • Statistica
      3
    • SAS
      3
    • R
      3
    • SYSTAT
      1
    • SigmaStat
      2
    • MINITAB
      1
    • StatGraphics
      1
    • WINKS SDA
      0
    • Graphpad Prism
      5


Recommended Posts

Εδώ γράφουμε επίσης παρατηρήσεις, απορίες, σχόλια κλπ για τα γνωστά και μη προγράμματα. Παράκληση βεβαίως για το αυτονόητο, να μην αρχίσουν να μπαίνουν λινκ για torrent ή ed2k με τα προγράμματα... Υπάρχει θέμα για ανταλλαγή τέτοιων λινκ με πμ.

Ξεκινάω εγώ:

Microsoft Excel

Τεχνικά, δεν είναι στατιστικό πρόγραμμα αλλά υπολογίζει φύλλα εργασίες. Έχει κάποιες στατιστικές δυνατότητες. Βρίσκεται σε κάθε διανομή του Office, πιθανόν να το έχετε δηλαδή στον υπολογιστή σας. Η τελευταία έκδοση είναι το Excel 2007. Κοστίζει λιγότερα από 100 ευρώ (150 η φοιτητική έκδοση του Office). Υπάρχει και trial.

http://office.microsoft.com/en-us/excel/FX100487621033.aspx

SPSS (Statistical Package for the Social Sciences)

Ίσως το πιο γνωστό από όλα. Το ανάπτυγμα του ακρωνυμίου δεν έχει ιδιαίτερο νόημα πλέον, όπως λένε και στο δικτυακό τους τόπο. Μέχρι την έκδοση 9, άντε 10, κάτι σήμαινε - πλέον το έχουν ρίξει στην οικονομετρία και αυτοί :) . Η τελευταία έκδοση είναι το SPSS 16.0, αλλά επειδή τις βγάζουν σαν τα ζεστά ψωμάκια από το φούρνο δεν ξέρω μήπως βγήκε κι άλλη (το ελληνικό site ακόμα ανακοινώνει τη 15...). Κοστίζει περίπου 600 δολλάρια η ακαδημαϊκή έκδοση, αλλά πιθανότατα αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε θα σας το παρέχει δωρεάν το Πανεπιστήμιό σας (έχει site licences με κατά τι καλύτερους όρους). Υπάρχει και trial.

http://www.spss.gr/

http://www.spss.com/

Stata

Πολύ γνωστό και ισχυρό πρόγραμμα. Τώρα στην έκδοση 10. Κοστίζει 740 ευρώ η ακαδημαϊκή έκδοση για ένα χρήστη, αλλά ισχύουν τα ίδια με το SPSS.

http://www.stata.com/

Statistica

Εύκολο στη χρήση πρόγραμμα, με καλύτερο πιστεύω interface για αρχάριους με τη στατιστική. Νομίζω δεν έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς όμως, και πιθανώς είναι κακή επένδυση χρόνου να το μάθετε. Τώρα στην έκδοση 8, κοστίζει γύρω στα 500 δολλάρια (πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας για τιμή).

http://www.statsoft.com/

SAS

Φημολογείται ότι είναι το κορυφαίο πρόγραμμα στατιστικής επεξεργασίας και Data Mining που κυκλοφορεί, ενώ και η τιμή του είναι εξίσου αστρονομική.

http://www.sas.com/

R

Το R είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα και διατίθεται δωρεάν. Υπάρχει πολύς κόσμος που πίνει νερό στο όνομά του (και στα πολλά modules που υπάρχουν διαθέσιμα γι'αυτό). Τελευταία σταθερή έκδοση είναι η 2.5.1.

http://www.r-project.org/

SYSTAT, Sigmaplot κλπ

Στην έκδοση 12 το SYSTAT, 10 το Sigmaplot, 3.5 το SigmaStat. 500-1000 δολλάρια οι κανονικές εκδόσεις, ειδικές τιμές για τις ακαδημαϊκές. Υπάρχει και trial.

http://www.systat.com/

MINITAB

Έκδοση 15.1.1, 100 δολλάρια για φοιτητές και επιλογή ενοικίασης για 6 μήνες με 30 δολλάρια. Υπάρχει και trial.

http://www.minitab.com/

StatGraphics

Πολύ γνωστό κι αυτό το πρόγραμμα, τώρα στην έκδοση STATGRAPHICS Centurion XV. Για τρελαμένους, το πρόγραμμα έχει και Mobile Edition για Pocket PC, που συνεργάζεται βεβαίως με τη desktop edition. Με 100 δολλαριάκια η φοιτητική έκδοση γίνεται δικιά σας. Υπάρχει και trial.

http://www.statgraphics.com/

WINKS SDA

Στην έκδοση 6.0 τώρα. Κοστίζει 100 δολλάρια (η μικρότερη έκδοση).

http://www.texasoft.com/index.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Graphpad Prism

Με καταπληκτικό stats wizard με τον οποίο αναλύεις την ίδια στιγμή που μαθαίνεις. Αυτόματος σχεδιασμός charts οποιουδήποτε στυλ. Άπειρες επιλογές μορφοποίησης. Χωρίς να μπαίνει στα απύθμενα στατιστικά βάθη και να έχει τις δυνατότητες ενός SPSS, υπεραρκεί για τον μέσο χρήστη και είναι πραγματικός θησαυρός για την ταχύτατη παραγωγή charts για παρουσιάσεις. Τελευταία έκδοση η 5.

http://www.graphpad.com/prism/Prism.htm

ΥΓ: Πολύ καλό θέμα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συμφωνώ για Graphpad Prism. Η έκδοση 5 καμία σχέση με τις προηγούμενες (την 3 ειχα πριν). ωραιο interface και πρακτικό στη χρήση

Κατα τα αλλα νομιζω με excel και spss τα εχει κανεις ολα για στατιστική, με Matlab και για μαθηματικά

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το prism στην έκδοση 5 είναι εντυπωσιακά βελτιωμένο. Κατά τη γνώμη μου παράγει τα καλύτερα γραφήματα για δημοσίευση και χαίρομαι να το χρησιμοποιώ. Δυστυχώς στην one-way ANOVA δεν έχει correction για unequal variances (π.χ. Welch) και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τρέξει κανείς three-way. Επίσης, τα mixed models είναι απελπισία και τώρα θυμήθηκα ότι δεν έχει factor analysis. Αναγκαστικά λοιπόν SPSS. Το excel είναι ένα χάλι τόσο για γραφήματα όσο και στατιστική, εκτός αν εννούμε στατιστική τους Μ.Ο. και stdev - ακόμη και για το sem πρέπει να κάνω χειροκίνητα το sqrt!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

καλα ρε παιδια, κανεις αλλος δε χρησιμοποιεί προγράμματα στατιστικής να μας πει τη γνώμη του;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το Excel είναι θαυμάσιο πρόγραμμα για να κάνεις διαγράμματα στα γρήγορα, λόγω του αυτοματισμού του. Έχει και μερικές απλές στατιστικές δυνατότητες, μια χαρά πρόγραμμα για δουλειές του ποδαριού. Συχνά αυτήν την περίοδο χρειάζεται να περνάω πάρα πολλά δεδομένα, τα οποία θέλω μετά να περνάνε από διάφορους μαθηματικούς τύπους και να βγάζουν άμεσα αποτελέσματα (μετακινήσεις) σε γραφήματα. Σε αυτό το θέμα το excel με έχει σώσει. Quick and easy.

Το SPSS είναι με διαφορά το αγαπημένο μου, το χρησιμοποιώ 5+ χρόνια (πριν καν μάθω να δουλεύω τα στατιστικά του excel) και λόγω εξοικείωσης δεν το αλλάζω με τίποτα. Έχει πάρα πολλές δυνατότητες, οι νεώτερες εκδόσεις (μετά την 12) έχουν αυτοματοποιήσει κάποια πράγματα, γεγονός που μπορεί να ενοχλήσει μερικούς, αλλά με μερικές αλλαγές στις ρυθμίσεις όλα διορθώνονται :-) Δύσκολα μπορώ να φανταστώ κάποια στατιστική ανάλυση που να μπορεί να σκεφτεί/δουλέψει μόνος του ένας ιατρός και να μην μπορεί να την κάνει αυτή τη στιγμή το SPSS.

Το Stata το έχω δουλέψει λίγο, πάνω κάτω έχει ίδιες δυνατότητες με το SPSS. Σε κάποια σημεία είναι καλύτερο το ένα, σε άλλα το άλλο. Π.χ. αν θυμάμαι καλά είχε χρειαστεί να δουλέψω το Stata πριν 2-3 χρόνια γιατί ήταν καλύτερο σε κάποια ROC curve ανάλυση που χρειαζόμουν τότε, τουλάχιστον συγκριτικά με το SPSS 11.0 που δούλευα εκείνη την περίοδο. Προτιμώ το SPSS.

Το Prism αρχικά δεν ήθελα ούτε να το βλέπω, το δούλεψα μόνο και μόνο επειδή μόνο αυτό είχα εγκατεστημένο στον Macintosh και σιγά-σιγά εκτίμησα τα θετικά του. Είναι πανεύκολο στη χρήση, φτιάχνει πολύ ωραία διαγράμματα και έχει αρκετές στατιστικές δοκιμασίες. Γενικά θεωρώ ότι κάποιος που δε θέλει να πολυμπλέξει με βαθιές στατιστικές αναλύσεις θα κάνει θαυμάσια τη δουλειά του με το Prism. Επίσης, νομίζω ότι τουλάχιστον το 90%-95% των αξιοπρεπών papers βασικής βιοϊατρικής έρευνας χρησιμοποιούν στατιστικές που μπορεί άνετα να κάνει το Prism χωρίς πολλά φρου φρου κι αρώματα (εκτός κι αν κάνεις microarrays ή τίποτα περίεργα imaging σε vectors ιών κτλ). Στην κλινική έρευνα το ποσοστό αλλάζει γιατί θες συχνότερα να ξεχειλώσεις τα αποτελέσματα για να βγάλεις κάτι δημοσιεύσιμο + υπάρχουν RCTs και μετα-αναλύσεις που θέλουν μπόλικη δουλειά. Αυτή την περίοδο το χρησιμοποιώ πάρα πολύ για κάποιες απλές Kaplan-Meier καμπύλες. Το κάνω τόσο αυτόματα που δεν έχω παρατηρήσει αν έχει επιλογή για logrank σύγκριση κτλ. (σίγουρα θα έχει) αλλά ούτως ή άλλως σε κάνα μήνα που θα χρειαστώ σοβαρή ανάλυση θα τα περάσω όλα στο SPSS. Επίσης μια και πιάσαμε τις survival αναλύσεις, δεν έχω κοιτάξει αν το Prism έχει Cox Regression κτλ. (μάλλον δεν έχει) αλλά ειδικά σε τέτοια μοντέλα δεν αντικαθιστώ το SPSS με τίποτα.

To SAS το έχω δει αλλά δεν έχω ασχοληθεί μαζί του για κάποια δική μου επεξεργασία δεδομένων. Το σίγουρο είναι ότι βασίζεται λιγότερο στα γραφικά και στο ease of use και περισσότερο στην σύνταξη κώδικα. Όμως και το SPSS π.χ. έχει μεγάλες δυνατότητες σύνταξης κώδικα. Σίγουρα το SAS είναι πολύ advanced συγκριτικά με το Prism π.χ. κι έχει πάρα πολλές δυνατότητες αλλά δεν έχω αρκετή εμπειρία μαζί του για να το συγκρίνω στην πράξη με τα SPSS και Stata.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Υπάρχει και άρθρο στην (Αγγλική) wikipedia με αντίστοιχο θέμα: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of...stical_packages

Ατυχώς, το Prism δεν περιλαμβάνεται.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Αν μου επιτρέπετε θα κάνω μία αφελή ερώτηση :rolleyes:

τα κατέχετε νόμιμα αυτά τα προγράμματα?Και το ρωτώ γιατί θεωρητικά αν στείλετε κάπου μία εργασία που περιλαμβάνει στατιστική ανάλυση πρέπει να αναφέρετε με τη χρήση ποιού προγράμματος έγινε αυτή και τότε υπάρχει κίνδυνος να σας ζητηθεί η άδεια χρήσης του.Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφευχθεί νομότυπα αυτό που δεν τον γνωρίζω?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 10 months later...

Ένα πολύ καλό πακέτο είναι η Splus, είναι το αρχικό στο οποίο βασίστηκε η R. Γι' αυτό λέμε ότι η R είναι η αδερφή της Splus. Έχει όμως κάτι παραπάνω από την R, μενού επιλογών και καλύτερο Help νομίζω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δε χρειάζεται άδεια για αυτά, το βρίσκεις το πακέτο σπασμένο από κάπου, λες στο άρθρο ποιο πακέτο χρησιμοποίησες και την έκδοση φυσικά και είσαι ΟΚ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λίγο άσχετο, αλλά δεν άξιζε να ανοίξω τοπικ για αυτό. Χρειάζομαι άμεσα ένα πρόγραμμα το οποίο να δίνει πολλές επιλογές για τροποποίηση γραφημάτων τύπου radar (επιλογή αξόνων, ένωση των σημείων από διαφορετικούς άξονες με διακεκομμένες γραμμές κ.τ.λ.).

Η στατιστικές του δυνατότητες δε με ενδιαφέρουν, καθώς έχω ήδη περάσει τα δεδομένα από αυτη τη διαδικασία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δε χρειάζεται άδεια για αυτά, το βρίσκεις το πακέτο σπασμένο από κάπου, λες στο άρθρο ποιο πακέτο χρησιμοποίησες και την έκδοση φυσικά και είσαι ΟΚ

Ψάχνω εδώ και καιρό να βρω κάποιο σπασμένο αλλά δεν έχω βρει!

Μήπως ξέρεις κάποια ιστοσελίδα που μπορώ να κοιτάξω;

Αν ναι, στείλε μου pm σε παρακαλώ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έχω εδώ κάποιες σημείώσεις για στατιστική στο Excel και στατιστική στο SPSS 15 αν καταφέρετε να το βρείτε αλλιώς.

http://rapidshare.com/files/137119851/SPSS_15_notes.rar.html και http://rapidshare.com/files/137119852/Stat..._Excel.rar.html. Αν δεν μπορείτε να τις καταβάσετε στείλτε ενα mail και θα σας τις δώσω. Επίσης υπάρχει και αυτό το site: statlink.tripod.com

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 months later...

επισης ασχετο με το τοπικ αλλα ηθελα να ρωτησω κατι...σχετικο:Ρ

ξερει κανεις, συσχετιση ποιοτικων μεταβλητων μπορει να γινει και με το εξελ ή χρειαζεται ςπςς οπωσδηποτε????

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.