Jump to content

stop climate change


kemo

Recommended Posts

θεωρώ οτι λείπει από το forum ένα topic πρώθησης της οικολογικής συνείδησης ή πιο συγκεκριμένα ένα topic για το πιο επίκαιρο από ποτέ φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τέλοσπάντων, ας αρχίσουμε από αυτό και ας εκθέσουμε προβληματισμούς, sites με λύσεις πάνω στο θέμα κλπ.....Μαγαζί της greenpeace θα σας το κάνω το GM... emcolgate

για όσους ενδιαφέρονται εν πάσει περιπτώσει

http://www.time.com/time/specials/2007/env...1603076,00.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

nice topic :)

πραγματικά ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί....έφτασε ο κόμπος στο χτένι... emcensored

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http://www.stopclimatechange.gr/index.php?...=view&id=82

Σίγουρα κάποια είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, γιατί δεν αλλάζει ένα σπίτι εύκολα σε ''green house'', αλλά νομίζω οτι τα πιο απλά και καθημερινά που κάνουμε όλοι, είναι αυτονόητο οτι πρέπει να σταματήσουν.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ωραία πρωτοβουλία lakare...

Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά:

www.greenpeace.org ---> GREENPEACE

www.climate.org ---> Protecting the Balance Between Climate and Life on Earth ...

www.worldclimate.org ---> What the weather is normally like for tens of thousands of places worldwide!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απελπάζομαι με την μικρή συμμετοχή-μην πω ανύπαρκτη- στο τοπικ... emconfused

Δείχνει πόσο αδιάφοροι είμαστε για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας!!! emno

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

lakare μπραβο για το τοπικ! emclapemclapsemclapping

Ειναι οντως το μειζον θεμα της εποχης και ο περισσοτερος κοσμος δυστυχως δεν εχει παρει χαμπαρι τιποτα. Τα πραγματα που μπορουμε να κανουμε ειναι παρα πολλα. Με οσους το εχω συζητησει και εχω προσπαθησει να τους πεισω, τους ακουγονται υπερβολικα, πραγμα που δεν ισχυει. Αυτο που κανεις τους ομως δε συνειδητοποιει ειναι οτι το αμεσο ωφελος ειναι στη τσεπη τους. Ακομη κι αν δε νοιαζεσαι για το μελλον του πλανητη, των παιδιων σου, γιατι "θα εχω πεθανει μεχρι το 2070", κανεις δε σκεφτεται οτι με το να αλλαξεις τις λαμπες πυρακτωσεως και αλογονου με εξοικονομισης, ΑΜΕΣΑ κερδιζεις 80% σε καταναλωση, αρα λιγοτερα στη ΔΕΗ. Με το να μην αφηνεις πορτες ανοιχτες οταν εχεις αναμμενο κλιματιστικο ή καλοριφερ το ιδιο αφου μειωνεις τις απωλειες, το ιδιο κι οταν βαζεις πλυντηριο για 3 ρουχα και 2 καλτσες. Ολα αυτα τα "υπερβολικα" μετρα, ακομη κι αν για καποιους ειναι ανωφελα ως προς το σκοπο τους, ειναι ωφελιμα σε μεγαλο βαθμο στη τσεπη τους. Αλλα και παλι αρνιουνται... "Δε βαριεσαι"... emno

Οσο για την ανακυκλωση, αφηστε... Εδω ακομη δεν εχουν μαθει καποιοι να μην πετουν τα σκουπιδια τους στους δρομους, θα τα διαχωριζουν για να τα ανακυκλωσουν???? μπα....... Εχω δει μετα απο μηνες ανακυκλωσης οτι το 70-80% του ογκου των οικιακων μου απορρηματων ειναι υποψηφιο για τους μπλε καδους (τους οποιους παρεπιπτοντως ΔΕΝ ΕΧΕΙ ο δημος στον οποιο κατοικω! <_<:bloodomen:emcensored )

Εχω βρει ενα μαγαζι με λαμπες στο κεντρο, Αθηνας 41 (Λεντζος), το οποιο εχει καθε ειδους λαμπες εξοικονομισης, σε ολα τα σχηματα, χρωματα, ποιοτητες μπορει να φανταστει κανεις, με πολυ ενημερωμενους και εξυπηρετικους πωλητες.... Αν καποιος γνωριζει καποιο αλλο ας το γραψει. Επειδη, ελλειψη χρηματων, δε μπορω να τις αντικαταστησω ολες μαζι, πλεον οποια παλια καιγεται, αντικαθισταται με μια τετοια.

Αυτα για αρχη, θα επανελθω καποια πιο νορμαλ ωρα με περισσοτερα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με αφορμή ένα άρθρο στο "Κ" της Καθημερινής, να αναφέρω και ένα ενδιαφέρον βιβλίο(λεύκωμα) σχετικό με το θέμα, με τίτλο The World Tomorrow του Γάλλου γεωλόγου Yannick Monget. Παρουσιάζει 6 πιθανά σενάρια σχετικά με το μέλλον της Γης, συνοδευόμενα από εντυπωσιακές εικόνες των μελλοντικών καταστροφών σχεδιασμένες με Η/Υ. Φαίνεται για ποιοτική δουλειά, η οποία μάλιστα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της περιβαλλοντικής εκστρατείας του ΟΗΕ κι έχει ήδη κάνει πάταγο στη Γαλλία.

Παραθέτω και link από το amazon:The World Tomorrow

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κάθε φορά που εφημερεύω, μαζεύω τα αλουμινένια ντενεκεδάκια από μπύρες και αναψυκτικά που καταναλώνουμε και στο τέλος πάντα γεμίζω μια μεγάλη σακούλα των σκουπιδιών (τόσο πολλά είναι). Μετά πάω και τα ανακυκλώνω στο Βασιλόπουλο, μια που ο Δήμος μας αδιαφορεί και δεν έχει τοποθετήσει κάδο ανακύκλωσης (ούτε πρόκειται). Δυστυχώς, οι συνάδελφοι μου με κοροιδεύουν, άλλοι πάλι νομίζουν οτι τα πουλάω και με ρωτάνε πόσα παίρνω. Με θλίβει το γεγονός οτι όχι μόνο δεν υπάρχει οικολογική συνείδηση, αλλά και αν κάποιος κάνει κάτι για το περιβάλλον γίνεται αντικείμενο χλευασμού. Εγώ όμως συνεχίζω ακάθεκτη και δεν τους δίνω σημασία.

Επίσης:

1. Ανακυκλώνω μπαταρίες στο νοσοκομείο μας (έχουν τοποθετήσει κύλινδρο στη διοίκηση) και χαρτί εδώ και πολλά χρόνια (έχω φτάσει να μην πετάω στα σκουπίδια ούτε το εισιτήριο του λεωφορείου).

2. Οι λάμπες στο σπίτι μου είναι όλες οικονομικές.

3. Δεν ξοδεύω νερό άσκοπα. Νερό που έχω βράσει αβγά π.χ. το αφήνω να κρυώσει και ποτίζω τα λουλούδια.

4. Καθαρίζω παραλίες απο σκουπίδια.

Πριν:

post-1253-1189620643_thumbjpg

Μετα:

post-1253-1189620264_thumbjpg

Με μια φίλη μου καθαρίσαμε αυτή τη παραλία μέσα σε 2 ώρες. Άρα δεν είναι κάτι ακατόρθωτο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λουκρητία πραγματικά μπράβο!! emrockon Καλά αυτό με την παραλία ξεπερνάει την ανθρώπινη φαντασία, αν και δεν θα πρεπε. Άλλα έστω και τα μισά να κάναμε από αυτά που κάνεις πάλι σημαντικό βήμα θα ήταν.

Πραγματικά νομίζω οτι στο ζήτημα της οικολογικης συνείδησης η Ελλάδα είναι απλά αιώνες πίσω, και εκεί που είναι εξώφθαλμο είναι στην συμπεριφορά προς τα ζώα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, το ίδιο φλέγον. Οι πυρκαγιές σίγουρα χτύπησαν τον άνθρωπο, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής. Λίγοι νοιάζονται για τα ελάφια που απανθρακώθηκαν, για τα μικρά ζώα που ανίκανα να τραπούν σε φυγή κάηκαν ζωντανά, για τα εκατομμύρια δέντρα που κάηκαν στην Πελοπόννησο. Το θέμα δεν είναι οτι θα μειωθεί το οξυγόνο κατά 20%. Μιλάμε για θάνατο της φύσης πλέον. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε.. οτι ανήκουμε στη φύση και δεν είμαστε πάνω από αυτή. Τα ζώα δεν υπάρχουν για να μας προσφέρουν πρώτες ύλες και συντροφιά ούτε τα δέντρα για να μας παρέχουν οξυγόνο, έχουν ζωή που πρέπει να σεβόμαστε.

Και για να ξαναέρθω στο topic με την κλιματολογική αλλαγή, θέτουμε σε κίνδυνο εκτός από μας και τη ζωή με την ευρύτερη έννοια. Όσο και αν ακούγονται καταστροφολογικά όλα αυτά δεν είναι παρά η αλήθεια. Η βιοποικιλότητα κινδυνεύει όλο και πιο πολύ, με τις ριζικές κλιματικές αλλαγές που θα επιδράσουν άμεσα στην χλωρίδα και την πανίδα. Σε 100 χρόνια ίσως να μην υπάρχουν πολικές αρκούδες, αρκτικοί λύκοι και αλεπούδες και τόσα άλλα όμορφα ζώα που ζούν στους πόλους. Πολλοί ίσως γελάτε, αλλά ακριβώς σε αυτή σας την αντίδραση αναφέρομαι!

Παρεπιπτόντως κάτι που δεν ήξερα, αν και δεν μαγειρεύω:

το τηγανισμένο λάδι δεν το πετάμε στο νεροχύτη γιατί έτσι μολύνουμε ~1,000,000 λίτρα νερού, δηλ. ποσότητα για τις ανάγκες 1 ατόμου για 14 χρόνια. το βάζουμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι και το πετάμε στα σκουπίδια

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παρεπιπτόντως κάτι που δεν ήξερα, αν και δεν μαγειρεύω:

το τηγανισμένο λάδι δεν το πετάμε στο νεροχύτη γιατί έτσι μολύνουμε ~1,000,000 λίτρα νερού, δηλ. ποσότητα για τις ανάγκες 1 ατόμου για 14 χρόνια. το βάζουμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι και το πετάμε στα σκουπίδια

Το τηγανόλαδο μπορούμε να το κάνουμε σαπούνι:

2 λίτρα τηγανόλαδο

270 gr καυστικής σόδας

600 ml νερό

Διαλύουμε τη σόδα στο νερό και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για μία ώρα περίπου. Ζεσταίνουμε το λάδι (να μην κάψει) και ρίχνουμε το διάλυμα της σόδας μέσα. Ανακατεύουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρευστο και ομοιογενές. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί ή καλούπια. Αφήνουμε να να στεγνώσει (παίρνει 2 μέρες περίπου) και μετά κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Πλήρης ανακύκλωση του λαδιού και κάνεις και σπιτικό σαπούνι!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η προστασία των δασών, αλλά και η μείωση της χρήσης φυσικών πρώτων υλών και τοξικών ενώσεων, επιβάλλει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στη χρήση του χαρτιού.

Γι’ αυτό λοιπόν καλό είναι να προτιμούμε:

1. Προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού

2. Χαρτί προερχόμενο από πιστοποιημένη αειφορική ξυλεία

3. Χαρτί που δεν προέρχεται από δέντρα (tree-free) αλλά από άλλες πρώτες ύλες (βαμβάκι, κάνναβη, λινάρι, κενάφ, φύκια, κ.λ.π)

4. Χαρτί που δεν έχει λευκανθεί με χλώριο Ειδικότερα για τη λεύκανση των προϊόντων χάρτου, ο παρακάτω πίνακας δίνει τις προτιμητέες επιλογές.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ

Προτιμητέο

PCF(Processed Chlorine Free)Χαρτί που έχει λευκανθεί χωρίς χλώριο (η λεύκανση γίνεται με οξυγόνο ή όζον) και περιέχει ποσοστό ανακυκλωμένου χαρτιού το οποίο επίσης λευκαίνεται χωρίς χλώριο

ΤCF(Totally Chlorine Free)Χαρτί που έχει λευκανθεί χωρίς χλώριο (η λεύκανση γίνεται με οξυγόνο ή όζον)

Αποδεκτό μόνο όταν απουσιάζουν εναλλακτικές λύσεις

ECF(Elemental Chlorine Free)Χαρτί που έχει λευκανθεί όχι με στοιχειακό χλώριο αλλά με άλλες ενώσεις του χλωρίου

Απορριπτέο

Χλωριωμένο χαρτίΧαρτί που έχει λευκανθεί με στοιχειακό χλώριο

Επίσης emardownemardownemardown

Υπολογίστε τις εκπομπές σας. Παρακάτω μπορείτε να μάθετε πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2)

εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τις καθημερινές δραστηριότητές σας.

http://www.greenpeace.org/greece/137368/137462

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ολα αυτα τα χρονια που ζω εξω χρειαστηκε να μαθω να ανακυκλωνω....εχουμε 4 διαφορετικους καδους στην πολυκατοικια μας ....βασικα ολα τα σπιτια.Αν δε σεβομαστε την ανακυκλωση κ πεταμε οπου λαχει τα σκουπιδια στελνουν προστιμο στην πολυκατοικια

Ετσι λοιπον εχουμε:

ασπρο=χαρτικα

κιτρινα=πλαστικα και αλλουμινιο

πρασινο=γυαλι

μαυρο=οργανικα

Για'μενα ειναι το πιο ευκολο πραγμα να τα ξεχωριζω.....Εχω τη σακουλα των σκουπιδιων και μια σακουλα με τα υπολοιπα.

Οι δρομοι εχουν παντου σκουπιδοντενεκδες και το καθενα τασακι.Καθε μερα αλλαζουν τις σακουλες...μα καθε μερα!

Γενικοτερα το Ιταλικο κρατος βοηθαει στο να μπορουμε να πεταξουμε καπου τα σκουπιδια και στην ανακυκλωση.

Στην Ελλαδα ομως ΟΧΙ!!!!!Καθε φορα εχω στη τσαντα μου πραγματα που πρεπει να πεταξω....και φυσικα τα πεταω στο σπιτι.

ΔΕΝ υπαρχουν σκουπιδοτενεκεδες ή είναι γεματοι!!!

  • Γυαλικα κ εγω τα παω στο ΑΒ...τα υπολοιπα ομως;;;
  • Στην παραλια θα μαζεψω παντα ο,τι σκουπιδια εχω....οταν καπνιζα ακομα κ τα αποτσιγαρα.
  • Στο σπιτι εχω λαμπες εξοικονομεις ενεργεια...εβαλα και στην Ελλαδα.
  • Οταν πρωτοηρθα και εβλεπα τους Ιταλους να ερχονται στο σουπερ-μαρκετ με σακουλες απο το σπιτι, τους κοιταζα με μισο ματι,μονο τον πρωτο μηνα ομως.Το ξεκινησα κι εγω....παω με τις σακουλες ενώ άλλες τις χρησιμοποιω για τα σκουπιδια.
  • Οταν παω να αγορασω πχ ενα γαλα....δε θελω σακουλα.Εχω χερια :) .Οταν γενικα ψωνιζω κατι κ εχω ηδη μια σακουλα τα βαζω μεσα....
  • Στο γυμναστηριο γεμιζω ενα πλαστικο μπουκαλι για νερο......και το ξαναγεμιζω την επομενη...δεν αγοραζω μικρα μουκαλια κάθε μερα.Το πλενω φυσικα…
  • Δεν πεταω τις τσαντες....παντου μπορω να τις χρησιμοποιησω...πχ τις χαρτινες βαζω χαρτια για πεταγμα.
  • Δεν γεμιζω το βραστηρα….βραζω μονο την αναγκαια ποσοτητα νερου…πχ 1 κουπα
  • Όταν πεταω πραγματα (ακομα και στον δρομο) τα παταω για να πιανουν λιγοτερο χωρο στην σακουλα…ετσι δε γεμιζουν αμεσως.
  • Παντα γεματο πλυντηριο.
  • Πλυσιμο πιατων ....γεμιζω τον νεροχυτη,τα πλενω κ μετα τα ξεπλενω.
  • Όταν πλενω τα δοντια μου κλεινω τη βρυση.
  • Τα πλαστικα απο τα σουπερ-μαρκετ (κατι σαν κεσεδακια,αυτα που βαζουν τα λαχανικα κ τα φρουτα) τα εδινα σε μια γειτονισσα μου για να βαζει φαγητο κ νερο στις αδεσποτες γατες.
  • Βαζακια χρησιμοποιω για να βαζω καφε,γαλετα,αλατι,μαρμελαδα κτλ
  • Σβηνω ολα τα φωτα παντα.....δεν αφηνω ανοιχτο το pc οταν λειπω.
  • Οταν λειπω καιρο απο το σπιτι βγαζω το ψυγειο απο την μπριζα…..βασικα βγαζω τα παντα από την μπριζα.
  • Δεν χρησιμοποιω αποσμητικα χωρου ….αν πχ εχω τηγανισει ή εχω κοσμο που καπνιζει σε ένα μικρο μπρικι βαζω νερο με κανελα,γαρυφαλλο,φλουσδα λεμονι/πορτοκαλι…και μυριζει ολο το σπιτι
  • Μπαταριες τις πεταω σε συγκεκριμενο καδο
  • Ολα τα φαρμακεια εχουν καδο για τα ληγμενα φαρμακα

    Βασικα όλα τα παραπανω για’μενα είναι μια απλη συνηθεια….δε το σκεφτομαι….όλα γινονται πια αυτόματα.
    Δυστυχως οι Ελληνες δεν εχουμε την παιδεια του να μη πεταμε τα σκουπιδια κατω,ή να μαζευουμε τα σκουπιδια απο τις παραλιες ή να ανακυκλωνουμε.

    Χμμμμ δε θυμαμαι κατι αλλο....αν θυμηθω θα σας πω...αλλα πρεπει να μαθουμε τα απλα πραγματα και να σεβομαστε το περιβαλλον!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

τί ανακυκλώνουμε:

οργανικά απόβλητα

ορυκτέλαια και λιπαντικά

ηλεκτρικά εξαρτήματα

εξοπλισμός η/υ και τηλεφώνων

μπαταρίες

φωτιστικά

ρούχα

λάστιχα

αλουμίνιο και άλλα μέταλλα, όπως ο χαλκός ή το ασήμι

χαρτί

γυαλί

παιχνίδια

οικιακές συσκευές

χρήσιμες διευθύνσεις:

οικολογική εταιρεία ανακύκλωσης

τηλ. 210 8224481, www.ecorec.gr

για συστήματα εναλλακτικής διαχείρησης και θέματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων, όπως και εξοικονόμησης των φυσικών πόρων, του νερού και της ενέργειας.

συ.δε.συς

τηλ. 210 3421091 και 210 3426622, www.sydesys.gr

για τη διαχείρηση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών.

α.φ.η.ς.

τηλ. 210 8030244 - 355, www.afis.gr

για τη διαχείρηση των φορητών ηλεκτρικών συσκευών και συσσωρευτών.

ε.ε.α.α.

τηλ. 210 8010962 - 3, www.herrco.gr

για τις απόβλητες συσκευασίες και την επαναχρησιμοποίησή τους.

ε.δ.ο.ε.

τηλ. 210 6899039, www.edoe.gr

για την ανακύλωση των οχημάτων.

ανακύκλωση συσκευών α.ε.

τηλ. 210 5319780 και 210 5319762 - 5, www.electrocycle.gr

για τον ηλεκτρικό και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

ecoelastika

τηλ. 210 6128260 - 370, www.ecoelastika.gr

για τα μεταχειρισμένα ελαστικά.

ελ.τε.πε και κ.ε.πε.δ.

τηλ. 210 8093992, www.keped.gr

για τα λιπαντικά απόβλητα και τις συσκευασίες τους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Οικολογικό και πλήρως απεξαρτημένο ενεργειακά σπίτι

«Φτιάξαμε το δικό μας ενεργειακά ανεξάρτητο... κρατίδιο»

O κ. Γιώργος Θανάσουλας και η Γαλλίδα σύζυγός του Μπριζίτ, ζωγράφοι- αντικέρ, ζούσαν στη Γαλλία έως και πριν από πέντε χρόνια. Τότε αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα, αποκτώντας όμως ένα σπίτι που θα σεβόταν απόλυτα το περιβάλλον. Η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα πριν από περίπου δύο χρόνια στο Γραμματικό.

Τα σχέδια του σπιτιού καθώς επίσης και η μελέτη για τη μεγαλύτερη κατά το δυνατό εκμετάλλευση της ηλιοφάνειας, αλλά και των ανέμων ήταν εξ ολοκλήρου δική τους υπόθεση. Μια ανεμογεννήτρια 900W και τρία φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν τοποθετήσει στην αυλή τους, μια γεώτρηση και ένας υπολογιστής με δορυφορική σύνδεση στο ίντερνετ έχουν απαλλάξει το σπίτι και τους ιδιοκτήτες του από την εξάρτηση στις ΔΕΚΟ για... φως, νερό και τηλέφωνο. Το κόστος για την αγορά και την εγκατάσταση της γεννήτριας και των τριών φωτοβολταϊκών συστημάτων ήταν περίπου 10.000 ευρώ- «ποσό χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς τη μελλοντική απόσβεση», λένε- ενώ όλο το σπίτι των 100 τετραγωνικών στοίχισε περίπου 75.000 ευρώ, με αρκετή προσωπική δουλειά των ιδιοκτητών του.

«Εκτός από τα θεμέλια, χρησιμοποιήσαμε μόνο υλικά φιλικά προς το περιβάλλον όπως ξύλο, πέτρα και τούβλα. Παράλληλα δημιουργήσαμε πολύ καλή μόνωση που είναι και το μυστικό για να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία. Με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα, και ενώ το θερμόμετρο στην αυλή μας έδειχνε 45 βαθμούς, η θερμοκρασία εντός του σπιτιού δεν ξεπερνούσε τους 29», λέει ο κ. Θανάσουλας και συμπληρώνει: «Δώσαμε πολύ μεγάλη έμφαση στη διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, για την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα, αποφύγαμε τους διαδρόμους και φτιάξαμε ξύλινα πατώματα και οροφές. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι εξαιρετικά εύκολο. Όλα βασίζονται σε απλούς κανόνες της φυσικής».

Το σπίτι δεν έχει ανάγκη ούτε από κλιματιστικό για να είναι δροσερό το καλοκαίρι αλλά ούτε και από κεντρική θέρμανση για να παραμένει ζεστό τον χειμώνα. Μια μικρή σόμπα, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι αρκετή ώστε το σπίτι των 100 τμ. να παραμένει ζεστό. Οικιακές συσκευές α΄ κλάσης - με τη μεγαλύτερη, δηλαδή, εξοικονόμηση ενέργειας στην κατανάλωση- ηλιακός θερμοσίφωνας, λάμπες φωτισμού που εξοικονομούν ως και το 75% της ενέργειας και διπλά τζάμια που συγκρατούν την θερμότητα, συμπληρώνουν το προφίλ του «πράσινου σπιτιού». Οι ανάγκες του σπιτιού και του κήπου σε νερό καλύπτονται από τη γεώτρηση που υπάρχει στο κτήμα.

Το σπίτι είναι εξίσου λειτουργικό όσο και τα υπόλοιπα που βρίσκονται στη γύρω περιοχή και δεν υπολείπεται σε ανέσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ο σωστός προγραμματισμός στις εργασίες και λογική χρήση των οικιακών συσκευών καθώς δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ταυτόχρονα το σίδερο, το πλυντήριο και την κουζίνα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της «πράσινης» κατοικίας είναι, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της, η ικανοποίηση που απολαμβάνουν ότι δεν επιβαρύνουν επιπλέον το περιβάλλον.

«Αυτό που κάναμε ήταν να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει το κλίμα της Ελλάδας. Τίποτα περισσότερο», λέει ο κ. Θανάσουλας.

tanea.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

ΝΕΡΟ-ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

Νερό μολυσμένο με ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο πίνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, όπου ο ποταμός Ασωπός έχει μετατραπεί σε αγωγό λυμάτων. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται κατά καιρούς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει το Σάββατο η εφημερίδα Το Βήμα, οι μετρήσεις στον Αξιό έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού, στον Αλιάκμονα χρωμίου, νικελίου και βαρίου, στον Λουδία και στον Πηνειό χαλκού και κοβαλτίου.

Στον Έβρο, στο θεσσαλικό κάμπο, στο αργολικό πεδίο και στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, οι επιστήμονες κατέγραψαν αυξημένα επίπεδα νιτρικών στα νερά άρδευσης. Στα πόσιμα νερά της Ηπείρου η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απομόνωσε στελέχη βακτηριδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στις περιοχές γύρω από τον Ασωπό, στο Σχηματάρι, στο Δήλεσι, στον Ωρωπό και στα Οινόφυτα, πίνουν εδώ και χρόνια «βρώμικο» νερό, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, εξαιτίας τοξικών ουσιών.

Στις αρχές του χρόνου μετρήσεις του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πόσιμο νερό οκτώ οικισμών του Δήμου Πολυκάστρου στο νομό Κιλκίς έδειξαν ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών, όπως αρσενικό, νιτρικά, κάδμιο και νικέλιο.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στις λεκάνες των ποταμών Αξιού, Γαλλικού και Λουδία, καθώς και στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης, παρουσιάζονται υψηλές συγκεντρώσεις αζωτούχων ενώσεων.

Το ίδιο και σε περιοχές με εντατικές καλλιέργειες στην περιοχή της Λάρισας, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών εντοπίζονται στους υπόγειους υδροφορείς του Σπερχειού. Στην Πελοπόννησο εδώ και χρόνια παραμένει το πρόβλημα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα στο αργολικό πεδίο (κυρίως γύρω από το Αργος και το Ναύπλιο).

Newsroom ΔΟΛ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πιστεύετε ότι γίνεται όντως οργανωμένη ανακύκλωση μέσω των δήμων στην Έλλάδα? Οι ειδικοί κάδοι συνήθως είναι γεμάτοι με κοινά σκουπίδια και ποτέ δεν έχω δει ειδικό απορριματοφόρο να τους αδειάζει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τι να πει κανείς όλα τα έχουμε ισοπεδώσει...Φανταστείτε φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που επιδεικτικά από όλη την Ευρώπη αλλά και την Κίνα αγνοήθηκε η παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο!

Αφού μάλιστα άκουσα στις ειδήσεις ότι τη μέρα αυτή όχι μόνο οι Αθηναίοι πήραν τα Ι.Χ. τους, αλλά μάλιστα η Αθήνα είχε περισσότερο μποτιλιάρισμα από μια συνηθισμένη μέρα! Και μου λέτε μετά ότι ο πολυς κόσμος θα κάτσει να ξεχωρίσει τα σκουπίδια του για να τα ανακυκλώσει! Και μετά;

Που θα τα πετάξει; Θα τα κουβαλίσει χιλιόμετρα; Εγώ μένω σε προάστιο της Θεσσαλονίκης οπού διαθέτουμε μόνο κάδο ανακύκλωσης χαρτιού...Για όλα τα άλλα πρέπει να κουβαλάω τα σκουπίδια μέσα στο λεωφορείο και να τα πετάω μέσα στην πόλη!!!! Φανταστείτε το! Δεν το κάνω φυσικά, τα πετάω στον κανονικό κάδο! Τι άλλο μπορώ να κάνω δηλαδη;;;

Νομίζω ότι φταίει ο Δήμος που δεν τοποθετεί ειδικούς κάδους στην περιοχή μας. Αφείστε που οι χωματερές γεμίζουν! Σιγά σιγά θα κολυμπάμε στα σκουπίδια. Και μετά θα λένε γιατί εμφανίζονται νέες ασθένειες

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην περιοχή που μένω, επίσης σε προάστιο της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν παντού μπλε κάδοι που από έξω γράφει ότι μπορείς να πετάς ταυτόχρονα τουρλού τουρλού, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί. Αυτό βέβαια είναι πρακτικό για μας που δε χρειάζεται να τα διαχωρίζουμε αλλά σκέφτομαι αν υπάρχει άραγε κάποιος άλλος που κάνει αυτή τη δουλειά. Ή απλά δεν την κάνει κανείς;

Και επίσης απορώ...τα υλικά που πετάμε πρέπει να είναι καθαρά; Δηλαδή το κουτί από την τούρτα πρέπει να το πλύνω πριν το πετάξω; emstupid

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ενα τεραστιο ευχαριστω που υπαρχεις στην ζωη μου αγαπη μου.... emiloveyou

Καθε μερα και καλυτερα.... emrespect emrespect emrespect emrespect emrespect

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και επίσης απορώ...τα υλικά που πετάμε πρέπει να είναι καθαρά; Δηλαδή το κουτί από την τούρτα πρέπει να το πλύνω πριν το πετάξω; emstupid

εγω να πω... πως τα "πλενω" με την μακρουλη μου γλωσσα... δεν αφηνω σαντιγη για σαντιγη στο κουτι..... :bloodomen:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην περιοχή που μένω, επίσης σε προάστιο της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν παντού μπλε κάδοι που από έξω γράφει ότι μπορείς να πετάς ταυτόχρονα τουρλού τουρλού, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί. Αυτό βέβαια είναι πρακτικό για μας που δε χρειάζεται να τα διαχωρίζουμε αλλά σκέφτομαι αν υπάρχει άραγε κάποιος άλλος που κάνει αυτή τη δουλειά. Ή απλά δεν την κάνει κανείς;Και επίσης απορώ...τα υλικά που πετάμε πρέπει να είναι καθαρά; Δηλαδή το κουτί από την τούρτα πρέπει να το πλύνω πριν το πετάξω; emstupid
Όχι βέβαια! Αρκεί να μην πετάξεις και τα κεριά που έσβησες μαζί με την τούρτα! χε χε Μα γενικά όσο μπορείς πιο καθαρό πέτα το :)
Και επίσης απορώ...τα υλικά που πετάμε πρέπει να είναι καθαρά; Δηλαδή το κουτί από την τούρτα πρέπει να το πλύνω πριν το πετάξω; emstupid
εγω να πω... πως τα "πλενω" με την μακρουλη μου γλωσσα... δεν αφηνω σαντιγη για σαντιγη στο κουτι..... :bloodomen:
Είναι και αυτό μια καλή σκέψη! Πώς δεν το σκεφτήκαμε νωρίτερα.. emstupid
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και επίσης απορώ...τα υλικά που πετάμε πρέπει να είναι καθαρά; Δηλαδή το κουτί από την τούρτα πρέπει να το πλύνω πριν το πετάξω; emstupid
εγω να πω... πως τα "πλενω" με την μακρουλη μου γλωσσα... δεν αφηνω σαντιγη για σαντιγη στο κουτι..... :bloodomen:
Είναι και αυτό μια καλή σκέψη! Πώς δεν το σκεφτήκαμε νωρίτερα.. emstupid

εκει που σταματαει η "λογικη σκεψη" ξεκιναει το Ντελιριο..... :bloodomen:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Τι σακούλα χρησιμοποιείς;

Σε 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα και δεν ρυπαίνει για 400 χρόνια το περιβάλλον.

«Είναι σαν την πλαστική σακούλα, κατασκευάζεται ή από καλαμπόκι ή από πατάτα και μέσα σε περίπου 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα και έτσι δεν ρυπαίνει όπως οι συνηθισμένες πλαστικές σακούλες που μένουν στο περιβάλλον για 400 χρόνια» λέει ο κ. Νίκος Σουλιώτης που εργάζεται στο κατάστημα με οικολογικά είδη, στην οδό Νίκης, στο κέντρο της Αθήνας.

Εδώ και ένα δεκαήμερο οι σακούλες που δίνουν στους πελάτες είναι από καλαμπόκι. «Από το ίδιο υλικό είναι κι αυτές που πουλάμε τόσο σε καταστήματα όσο και σε ιδιώτες. Από εδώ όμως μπορεί να αγοράσει κανείς και σακούλες απορριμμάτων σε πακέτο για το καλαθάκι του μπάνιου, για τα ψώνια μικρές ή μεγαλύτερες» προσθέτει ο κ. Σουλιώτης. Όσο για την αντοχή τους, «η υφή της σακούλας από καλαμπόκι είναι λίγο πιο λεπτή σε σύγκριση με την πλαστική αλλά είναι περίπου το ίδιο ανθεκτική με την πλαστική. Θέλουμε βέβαια να τις δοκιμάσουμε λίγο καιρό ακόμη για να είμαστε σίγουροι».

Σακούλες από καλαμπόκι αντί για πλαστικές χρησιμοποιούν ή πωλούν και άλλα καταστήματα. Πρόκειται κυρίως για μικρά μαγαζιά βιολογικών προϊόντων που δίνουν τη δική τους απάντηση στη κυριαρχία της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο «πράσινες» σακούλες από καλαμπόκι χρησιμοποιούν περισσότερα από 100 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Από το καλοκαίρι πουλάμε σακούλες από καλαμπόκι σε συσκευασία πακέτου για το καλάθι των σκουπιδιών ή του μπάνιου.

Τις αγοράζουν αρκετοί από τους πελάτες μας αλλά όχι όλοι. Κι αυτό διότι δεν γνωρίζουν τη χρησιμότητά τους και πρέπει να τους το εξηγούμε» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Γιάννα Κανέλλου από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα στη Ν. Ιωνία. «Σε διάρκεια 7 μηνών έχουμε διαθέσει περίπου 3 τόνους σε περίπου 85 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα» τονίζει ο κ. Αστέριος Αγοραστούδης από εταιρεία που εισάγει και διανέμει τέτοιες σακούλες. Συμπληρώνει δε ότι η διαφορά τιμής της πλαστικής σε σύγκριση με την σακούλα από καλαμπόκι είναι μεγάλη. Για παράδειγμα η πλαστική κοστίζει περίπου 3 ευρώ το κιλό ενώ η βιολογική περίπου 8».

Έχουν ζήτηση

Όλο και περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, φαρμακείων, οπωροπαντοπωλείων ζητούν τέτοιες σακούλες και από την εταιρεία ecofamily (www. ecofamily.gr). «Το τελευταίο διάστημα μάλιστα μας ζητούν σακούλες από καλαμπόκι εταιρείες που θέλουν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές που χρησιμοποιούν στους κάδους απορριμμάτων αλλά και δήμοι» τονίζει η κ. Γαλήνη Σαπουντζάκη από την εταιρεία.

Αντίθετα, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και τα σούπερ μάρκετ επιμένουν, όπως λέει, στις πλαστικές. Και αιτία ίσως να είναι το υψηλό κόστος.

-------------------------------------

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

τζακ ευχαριστω που με εκανες να ανακαλυψω αυτο το τοπικ

απο το λιγο που εριξα μια ματια για αρχη εχω να πω ευγε!!!!!!!!!!!!1

αντε ας ξυπνησουμε επιτελους

καλλιο αργα παρα ποτε

γαμω τα τοπικ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.