Jump to content

Στη δημοσιότητα η «Λευκή Βίβλος» του αθλητισμού


Clemence

Recommended Posts

Hμερομηνία : 11-07-07

Στη δημοσιότητα η «Λευκή Βίβλος» του αθλητισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη «Λευκή Βίβλο» για τον Αθλητισμό, ένα κείμενο 130 σελίδων που επιχειρεί να θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το αθλητικό γίγνεσθαι στην Ευρώπη των «27». Η Κομισιόν αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα των σπορ, επισημαίνει όμως ότι θα πρέπει να υπόκεινται στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με τον ανταγωνισμό, την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και υπηρεσιών. Ακόμη, υπάρχουν αναφορές σε θέματα όπως η βία, η φαρμακοδιέγερση, ο ρατσισμός, η λειτουργία των μάνατζερ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η ασφάλεια.

Η υιοθέτηση της «Λευκής Βίβλου» συναντά την αντίδραση της αθλητικής οικογένειας και ιδιαίτερα της FIFA. Η διεθνής ποδοσφαιρική συνομοσπονδία και η ΔΟΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, όπου εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το τελικό κείμενο της ΕΕ. «Η τελική εκδοχή της "Λευκής Βίβλου" είναι μία χαμένη ευκαιρία. Η "Λευκή Βίβλος" έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σημερινή δομή του Ολυμπιακού κινήματος, αγνοώντας τα δικαιοδοτικά όργανα των διεθνών ομοσπονδιών, τον καταμερισμό ευθυνών μεταξύ διεθνών και ευρωπαϊκών ομοσπονδιών και τον παγκόσμιο χαρακτήρα του Αθλητισμού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση της ΔΟΕ και της FIFA.

Σε άλλο σημείο, επισημαίνεται: «Παρ΄ ότι η "Λευκή Βίβλος" περιέχει θετικά σημεία (όπως ο θεμελιώδης ρόλος των εθνικών ομάδων), είμαστε απογοητευμένοι για το ότι η ΕΕ δεν αναζήτησε πιο σταθερές λύσεις απέναντι στα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Αθλητισμός σήμερα». Καταλήγοντας, η ανακοίνωση σημειώνει ότι η αθλητική οικογένεια περίμενε την πλήρη αναγνώριση της αυτονομίας των σπορ και του κεντρικού ρόλου των αθλητικών ομοσπονδιών στη διοίκησή τους, ενώ εκτιμά ότι «... πρέπει να γίνει πολλή δουλειά».

www.kathimerini.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.