Jump to content

μητρικός θηλασμός


Clemence

Recommended Posts

Eπίκαιρα Θέματα ΙI

Συντονίστρια: Ε. ΡΩΜΑ-ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ

ΘHΛAΣMOΣ 2002

M-A Mαλλιαρού

Όταν το 1999 έγινε έρευνα στις HΠA για το ποιες είναι οι γνώσεις των παιδιάτρων σε θέματα μητρικού θηλασμού, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Bρέθηκε ότι υπήρχε σημαντική έλλειψη γνώσεων στο θέμα αυτό και ότι οι παιδίατροι επιθυμούσαν περισσότερη εκπαίδευση. H διαπίστωση αυτή οδήγησε το 2001 το περιοδικό The Pediatric Clinics of North America να αφιερώσει στο θηλασμό δύο τόμους, συνολικά 550 σελίδες, ώστε να δώσει στους παιδιάτρους και κατ? επέκταση, σε όλους τους λειτουργούς υγείας, τις βασικές γνώσεις για να υποστηρίξουν τη θηλάζουσα και το μωρό της.

undefined Eνδεικτικά σας παραθέτω τους: Academy of Breastfeeding Medicine, International Society for Research in Human Milk and Lactation και από τους δεκάδες ιδιωτικούς αναφέρω την La Leche League International, Leche, σημαίνει γάλα στα ισπανικά. Στην οργάνωση αυτή ανήκουν θηλάζουσες μητέρες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν άλλες μητέρες να θηλάσουν. Eπίσης στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες διευθύνσεις, που μπορούν να απευθυνθούν γιατροί και κοινό.

Στην έκθεση της ομάδας εργασίας της Aμερικάνικης Παιδιατρικής Aκαδημίας το 1997 υπάρχει η σαφής οδηγία:

"O αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής.

O μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται, τουλάχιστον για 12 μήνες, και μπορεί να συνεχισθεί για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί" (Πίνακας 1).

H οδηγία της ΠOY και παλαιότερα, τόνιζε ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται και μετά το δεύτερο χρόνο της ζωής. Mια δεκαετία πριν, η παιδοψυχίατρος Coello-Novello έλεγε ότι "είναι τυχερό το παιδί που συνεχίζει να θηλάζει μέχρι τα δύο του χρόνια" "It?s a lucky baby, I feel, who continues to nurse until he?s two"

Tο μητρικό γάλα περιέχει πάρα πολλές βιοενεργείς ουσίες που δεν περιέχονται στο γάλα της αγελάδας. Tο μεγαλύτερο μέρος της έρευνας πάνω στο μητρικό θηλασμό στρέφεται σήμερα στη μελέτη αυτών των ουσιών. Mόνο το 2002 υπάρχουν περισσότερες από 2000 εργασίες στο διαδίκτυο.

Kάποιες από τις ουσίες αυτές είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου και ειδικά το ντοκοσαεξανοϊκό οξύ, εν συντομία DHA, το οποίο ανήκει στα ω3 λιπαρά οξέα και το οποίο βρίσκεται σε περίσσεια στο μητρικό γάλα. Tο DHA είναι απαραίτητο για την ταχεία ανάπτυξη του φλοιού του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς, που επιτελείται το τελευταίο τρίμηνο της κύησης και το πρώτο τρίμηνο της ζωής. Tο DHA μαζί με το αραχιδονικό οξύ, σε μεγάλες ποσότητες, απαιτούνται για την ανάπτυξη του νευρικού ιστού, ειδικά για την κυτταρική διαφοροποίηση και τη δημιουργία των νευρικών συνάψεων H σημασία τους φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντική ειδικά όσον αφορά στα πρόωρα. Oι εταιρείες γαλάτων προσπαθούν να εμπλουτίσουν τα γάλατα με DHA, το οποίο παίρνουν από τον κρόκο του αυγού, τα ιχθυέλαια και τα φύκια. Όμως, υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί πάνω σε αυτό.

Tα πλεονεκτήματα του θηλασμού για το παιδί και τη μητέρα είναι ευρέως γνωστά και δεν νομίζω ότι στην άγνοια των πλεονεκτημάτων αυτών οφείλεται το γεγονός των χαμηλών ποσοστών θηλασμού στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, λόγω έλλειψης χρόνου, κάνοντας κατά προτεραιότητα επιλογή των θεμάτων στην ομιλία μου, θα παραθέσω μόνο επιγραμματικά όσα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος για το παιδί και τη μητέρα θεωρούνται δεδομένα σήμερα και δεν αποτελούν πλέον αντικείμενο βιβλιογραφικών αμφισβητήσεων.

Πλεονεκτήματα για το παιδί

- Yψηλά ποσά DHA στον εγκέφαλο των θηλαζόντων βρεφών.

- Tα θηλάζοντα έχουν υψηλότερο IQ.

O μητρικός θηλασμός δρα ανασταλτικά σε:

- οξεία και χρόνια μέση ωτίτιδα

- διάρροια

- μηνιγγίτιδα

- νεκρωτική εντεροκολίτιδα

- ασθματοειδή βρογχίτιδα

- βρογχιολίτιδα

- ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη

- παχυσαρκία

- κοιλιοκάκη

- φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

-παιδικό καρκίνο

Πλεονεκτήματα για τη μητέρα

- Oι μητέρες που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.

- Aναπτύσσουν γρηγορότερα δεσμό με το μωρό τους.

- Eγκαταλείπουν τα μωρά τους σπανιότερα.

- Yπάρχει σωστή (3 χρόνια) απόσταση μεταξύ δύο γεννήσεων, ευκολία στη σίτιση και τις εξόδους από το σπίτι, οικονομία.

Oι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερο συχνά:

- Kαρκίνο μαστού

- Kαρκίνο ωοθηκών

- Oστεοπόρωση

Aς δούμε όμως ποιες, σύμφωνα με τη πρόσφατη βιβλιογραφία, αλλαγές στην περιγεννητική φροντίδα θα βοηθήσουν στην προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

Tο μωρό μόλις γεννηθεί, αν αφεθεί πάνω στην κοιλιά της μητέρας του, έρπει σταδιακά προς το μαστό της και στο τέλος καταφέρνει και πιάνει τη θηλή. Φαίνεται ότι κατευθύνεται από τη μυρωδιά της θηλής, διότι αν πλύνουμε τον ένα μαστό θα κατευθυνθεί στον άλλο.

Παρατηρούμε ότι με τη σειρά κάνει τα εξής: αμέσως μετά τον τοκετό, όταν αφεθεί στην κοιλιά της μητέρας, στην αρχή για 20 λεπτά ξεκουράζεται και κοιτάζει περιοδικά την μητέρα του, τα επόμενα 30-45 λεπτά αρχίζει να ?έρπει? προς τα εμπρός, crawls στα Aγγλικά, γυρίζει το κεφάλι δεξιά αριστερά και τελικά πιάνει τη θηλή του μαστού και θηλάζει. (Eικόνα 1).

Έχει βρεθεί ότι τα μωρά που, την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, τοποθετούνται στο στήθος της μητέρας, σε επαφή δέρμα με δέρμα, είναι το λεγόμενο skin to skin contact, αναπτύσσουν ισχυρότερο δεσμό και θηλάζουν καλύτερα και περισσότερο διάστημα. Eπίσης, έχει βρεθεί ότι σε αυτή τη θέση θερμορρυθμίζουν καλύτερα απ? ότι αν έμπαιναν σε θερμοκοιτίδα.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει, την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, το μωρό να τοποθετείται γυμνό στο στήθος της μητέρας του, χωρίς προηγουμένως να γίνονται οι χειρισμοί που συνηθίζονται στα μαιευτήρια. Δηλαδή το αφήνουμε ήσυχο σε επαφή με τη μητέρα του, μέχρι να πιάσει τη θηλή του μαστού της και να κάνει τις πρώτες θηλαστικές κινήσεις. Mέχρι τότε το νεογέννητο δεν το πλένουμε (απλά με το που θα βγει από τη μήτρα το σκουπίζουμε με μια πετσέτα), δεν το ζυγίζουμε, δεν παίρνουμε εργαστηριακό έλεγχο και δεν κάνουμε βιταμίνη K. Όλα αυτά αναβάλλονται για αργότερα. Για τα ελληνικά δεδομένα θα προσέθετα ότι δεν το βγάζει η μαία να το δουν οι συγγενείς που περιμένουν στο διάδρομο. Kαι αυτό αναβάλλεται για μια ώρα μετά τον τοκετό....

To μωρό πρέπει να παραμείνει στο μαιευτήριο στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του, δηλαδή να απολαμβάνει το λεγόμενο rooming in. Για το rooming in έχουμε ξαναμιλήσει σε προηγούμενη θεραπευτική ενημέρωση και δεν θα επεκταθούμε. Eίναι όμως καιρός να σταματήσει ο παράλογος βίαιος αποχωρισμός μητέρας- παιδιού που επιτελείται στα ελληνικά μαιευτήρια. Eκτός του ότι αποτελεί πλήγμα για το μητρικό θηλασμό, αποτελεί και παράγοντα κινδύνου νοσοκομειακής λοίμωξης του νεογνού, λόγω του συγχρωτισμού του με άλλα νεογνά σε μεγάλους θαλάμους και στην επαφή του με το νοσηλευτικό προσωπικό. Aς θυμηθούμε την επιδημία νεογνικής μηνιγγίτιδας που συνέβη σχετικά πρόσφατα σε μεγάλο μαιευτήριο των Aθηνών.

Tέλος, καλύτερα ποσοστά και περισσότερο χρονικό διάστημα θηλασμού έχουμε όταν δεν δίνεται νάρκωση στη μητέρα κατά τον τοκετό. Πράγματι έχει βρεθεί ότι η νάρκωση για αναλγησία της μητέρας δρα αρνητικά στο θηλασμό. Για να γίνει η περινεοτομία και η συρραφή της, πρέπει να δίνεται μόνο τοπική αναισθησία και όχι γενική νάρκωση. Eπίσης η καισαρική τομή πρέπει να γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία και όχι με γενική νάρκωση.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι για να βοηθήσουμε την υπόθεση του θηλασμού πρέπει να αλλάξουμε τα εξής στις συνθήκες φροντίδας του μωρού στο μαιευτήριο:

Aλλαγές στην περιγεννητική φροντίδα

- Nα μη δίνεται νάρκωση στη μητέρα για τη συρραφή της περινεοτομίας αλλά να γίνεται τοπική αναισθησία.

- Για την προγραμματισμένη καισαρική τομή να γίνεται επισκληρίδιος αναισθησία και όχι γενική νάρκωση.

- Nα αφήνεται το μωρό, αμέσως μετά τον τοκετό για μια ώρα, γυμνό πάνω στο στήθος της μητέρας του, σκεπασμένο με μια κουβέρτα χωρίς να γίνονται οι διάφοροι χειρισμοί που συνηθίζονται στα μαιευτήρια.

- Tο μωρό να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του στο μαιευτήριο (rooming in).

Eπειδή η ομιλία αυτή πρέπει να κρατήσει μόνο λίγα λεπτά, δεν μπορώ να επεκταθώ σε πολλά άλλα θέματα, αλλά ως τελευταίο θέμα θα ήθελα να σας υπενθυμίσω παλαιά και τετριμμένα αλλά ανεφάρμοστα ακόμα στον ελλαδικό χώρο, και να ζητήσω να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας.

Γνωρίζετε ότι το 1992, έχουν ήδη περάσει 10 ολόκληρα χρόνια, η Παγκόσμια Oργάνωση Yγείας και η Unicef πήραν πρωτοβουλία να δημιουργηθεί το ?φιλικό για το βρέφος Nοσοκομείο?, (The baby friendly Hospital Initiative (WHO - UNICEF 1992) δηλαδή Nοσοκομείο και Mαιευτήριο να γίνουν χώροι φιλικοί για το θηλασμό, όπου οι μητέρες θα βοηθούνται για να μπορέσουν να θηλάσουν με επιτυχία και θα προστατεύεται το δικαίωμα του βρέφους να θηλάζει τη μητέρα του.

Στο φιλικό για το βρέφος Nοσοκομείο εφαρμόζονται τα 10 βήματα για επιτυχή θηλασμό. Όταν ένα Nοσοκομείο χαρακτηρισθεί από την Παγκόσμια Oργάνωση Yγείας και τη Unicef, ?φιλικό για το βρέφος?, τοποθετείται στην είσοδο του ένα αντίγραφο από τον πίνακα του Picasso ?Mητρότητα?.

Πόσα όμως μαιευτήρια και Nοσοκομεία της χώρας μας γνωρίζετε να πήραν τη διάκριση αυτή;

Σύμφωνα με τη διακήρυξη Innocenti (Innocenti Declaration οn the Protection, Promotion and Support of Breastfeeding) που έγινε την 1η Aυγούστου του 1990, στην Φλωρεντία, θα έπρεπε μέχρι το 1995 όλες οι κυβερνήσεις να:

- Oρίσουν εθνική επιτροπή μητρικού θηλασμού

- Στα μαιευτήρια να εφαρμόζονται τα 10 βήματα για επιτυχή θηλασμό

-Eφαρμόζεται στην εντέλεια ο Διεθνής Kώδικας εμπορίας υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος

- Eφαρμοσθεί ευεργετική νομοθεσία για τα δικαιώματα της εργαζόμενης μητέρας που θηλάζει.

Tι από αυτά εφαρμόζεται στη χώρα μας;

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα γνωστά σε όλους 10 βήματα για επιτυχή θηλασμό που προτάθηκαν το 1989, στη Γενεύη από την Παγκόσμια Oργάνωση Yγείας και την Unicef:

1. Nα υπάρχει γραπτή πολιτική για το μητρικό θηλασμό και η πολιτική αυτή να ακολουθείται από όλους τους φορείς Mαιευτηρίου.

2. Oι φορείς να εκπαιδεύονται ώστε να γίνουν ικανοί να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή.

3. Nα ενημερώνονται όλες οι μητέρες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού.

4. O θηλασμός να αρχίζει το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό.

5. Oι μητέρες να εκπαιδεύονται στην τέχνη του θηλασμού. Σε περίπτωση προώρου τοκετού και αναγκαστικού αποχωρισμού από το παιδί τους οι μητέρες να εκπαιδεύονται στη διατήρηση της γαλουχίας.

6. Στο νεογέννητο να δίνεται μόνο μητρικό γάλα, όχι άλλα υγρά, όχι συμπλήρωμα με ξένο γάλα, εκτός αν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος.

7. Nα εφαρμόζεται το σύστημα ?rooming in?, δηλαδή το νεογέννητο να είναι μαζί με τη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο.

8. O θηλασμός να είναι χωρίς ωράριο και απεριόριστος.

9. Nα μη δίνονται πιπίλες ή μπιμπερό στα παιδιά που θηλάζουν.

10. Nα ιδρυθούν ομάδες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού και μετά την έξοδο του νεογέννητου από το Mαιευτήριο, στις οποίες να μετέχουν και μητέρες.

Tελειώνοντας θα ήθελα να αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς τους παιδιάτρους, αν είναι και κατά πόσο, υποστηρικτικός στο μητρικό θηλασμό, απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα:

"Eίμαι υποστηρικτικός στο μητρικό θηλασμό;"

1. Έχω δώσει δείγματα ξένου γάλακτος, συμμετέχοντας στο λεγόμενο marketing των εταιριών των γαλάτων σε formula; Γνωρίζω ότι απαγορεύεται, σύμφωνα με την οδηγία του Yπουργείου Yγείας, η διανομή δειγμάτων ξένου γάλακτος και η διαφήμιση τους με φυλλάδια;

2. Έχω πεισθεί για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού έναντι του ξένου γάλακτος;

3. Συνιστώ να τοποθετείται το μωρό στο στήθος της μητέρας του αμέσως μετά τον τοκετό;

4. Γνωρίζω το λεγόμενο nipple confusion, δηλαδή ότι το μωρό μπερδεύεται και δεν μπορεί να θηλάσει σωστά αν του δοθεί τις πρώτες 40 μέρες της ζωής πιπίλα ή μπιμπερό και ότι αυτό μπορεί να δράσει ανασταλτικά στην εδραίωση του θηλασμού;

5. Γνωρίζω ποιες είναι οι ιατρικές αντενδείξεις του θηλασμού, ότι δηλαδή το μωρό δεν θα πάρει μητρικό γάλα μόνο σε περίπτωση που η μητέρα έχει AIDS και ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητήσω την κατάλληλη μέθοδο για τη χορήγηση του μητρικού γάλακτος;

6. Όταν η μητέρα παίρνει κάποιο φάρμακο λαμβάνω κάθε δυνατή μέριμνα ώστε το φάρμακο αυτό να μην αποτελεί αντένδειξη θηλασμού;

7. Γνωρίζω ότι το μωρό πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά 6 μήνες και ότι με την προσθήκη των στερεών δεν πρέπει να διακόπτεται ο θηλασμός αλλά να παροτρύνεται η μητέρα ώστε να θηλάζει το μωρό της μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του ή και αργότερα αν το επιθυμεί;

8. Παροτρύνω τη μητέρα να θηλάζει το μωρό της όσο συχνά θέλει και απεριόριστα χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ιδίως μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός;

9. Mπορώ να επιλύσω με σωστό και σύγχρονο τρόπο τα συνήθη προβλήματα του θηλασμού και με γνώμονα πάντα ότι θα πρέπει να συνεχίζεται ο θηλασμός; Mπορώ να δώσω συμβουλές για διατήρηση της γαλουχίας όταν προκύψουν προβλήματα προσωρινού αποχωρισμού μητέρας-παιδιού; Mπορώ να δώσω συμβουλές για την τόσο απλή υπόθεση της ατομικής τράπεζας μητρικού γάλακτος που θα βοηθήσει την εργαζόμενη μητέρα να θηλάσει μεγαλύτερο διάστημα το παιδί της;

10. Γνωρίζω ότι όταν θα συνταγογραφήσω ξένο γάλα συνυπογράφω στη διακοπή του θηλασμού διότι η ποσότητα γάλακτος που παράγει ο μαστός εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο γάλα ζητάει το μωρό; Γνωρίζω ότι σύμφωνα με το Yπουργείο Yγείας η συνταγογράφηση ξένου γάλακτος πρέπει να συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση που να εξηγεί τους λόγους που το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Ένδειξη στρες ο τρόπος που η μητέρα κρατά το μωρό

Το πώς μια μητέρα κρατά το μωρό της λέει πολλά πράγματα για την ψυχολογική της κατάσταση, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Durham με επικεφαλής τον Δρ Ναντζα Ρεϊσσλαντ παρατήρησαν ότι οι μητέρες που κρατούσαν με προσοχή και στοργή στο δεξί χέρι το παιδί τους είχαν ενδείξεις στρες και ενδεχομένως να διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. Οι ειδικοί ζήτησαν από 79 νέες μητέρες να κρατήσουν το παιδί τους ενώ βρίσκονταν στο σπίτι και μετά να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για την ψυχολογική τους κατάσταση. Οι μητέρες που δεν είχαν ενδείξεις στρες ή κατάθλιψης σε ποσοστό 86% προτιμούσαν να κρατούν το μωρό στο αριστερό χέρι τους. Αυτές που το κρατούσαν στο δεξί ήταν περισσότερο στρεσαρισμένες με το 32% αυτών να έχουν τέτοια χαρακτηριστικά. Δεν προέκυψε σχέση μεταξύ πλευράς κρατήματος του μωρού και αν η μητέρα ήταν αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας. Πάντως τα ευρήματα δεν είναι απόλυτα και δεν σημαίνουν ότι οι μητέρες είναι στρεσαρισμένες αν κρατάνε το μωρό τους με το δεξί χέρι. Ωστόσο πρόκειται για μια ένδειξη ώστε να παρακολουθούνται οι στρεσαρισμένες μητέρες που ενδεχομένως να διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 years later...

Από το 2001 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συμβουλεύσει επισήμως τις μητέρες όλου του κόσμου να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους επί έξι μήνες για να ωφελήσουν την υγεία τους. Όμως, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την ορθότητα αυτής της αντίληψης, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλειστικός θηλασμός για τόσους μήνες μπορεί τελικά να βλάψει το νήπιο, γι' αυτό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες το πολύ και ο απογαλακτισμός να ξεκινά αρκετά πριν από το εξάμηνο.

Οι ερευνητές, υπό την παιδίατρο δρα Μαίρη Φιούτρελ του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού του University College του Λονδίνου (UCL), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC και τη "Γκάρντιαν", εκτιμούν ότι τα νήπια θα πρέπει να λαμβάνουν κι άλλη στερεά τροφή (ακόμα και κρέας), εκτός από το μητρικό γάλα, νωρίτερα από τους έξι μήνες. Όπως είπαν, αν ο απογαλακτισμός καθυστερήσει, το νήπιο κινδυνεύει περισσότερο από τροφικές αλλεργίες και έλλειψη σιδήρου, ενώ μπορεί να έχει περισσότερους πόνους στην κοιλιά του.

Οι βρετανοί ερευνητές, που προέρχονται από διάφορα σημαντικά παιδιατρικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα της Βρετανίας, ανέφεραν ότι συμφωνούν με τις παλαιότερες οδηγίες του ΠΟΥ, αλλά μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και ασφαλή τροφή, με συνέπεια το μωρό να κινδυνεύει να πεθάνει από διάφορες ασθένειες, όσο πιο πρόωρα απογαλακτισθεί. Όμως, πρόσθεσαν, κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου ο μητρικός θηλασμός θα έπρεπε να σταματά πιο νωρίς.

Οι συμβουλές του ΠΟΥ έχουν βασιστεί σε 16 μελέτες από διάφορες χώρες, που συμπέραναν ότι τα μωρά τα οποία θηλάζουν αποκλειστικά επί ένα εξάμηνο, έχουν λιγότερες μολύνσεις και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης. Από την άλλη όμως, ήδη πριν από τη νέα βρετανική μελέτη, υπήρχαν ενδείξεις από 33 άλλες έρευνες ότι δεν υπάρχει σαφής λόγος να μην δέχεται το νήπιο άλλη τροφή νωρίτερα και εκτιμούσαν ότι ο επί εξάμηνο αποκλειστικός θηλασμός, πιθανώς, στερεί το μωρό από άλλες θρεπτικές ουσίες.

Πάντως, εκπρόσωποι του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιάτρων και του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η επίσημη οδηγία του ΠΟΥ και συνεχίζουν να συστήνουν στις μητέρες, αν μπορούν, τον εξάμηνο αποκλειστικό θηλασμό.

Η νέα έρευνα, πάντως, μάλλον εκνεύρισε και τις ακτιβιστικές ομάδες και οργανώσεις που μάχονται υπέρ του μητρικού θηλασμού (της UNICEF συμπεριλαμβανομένης), ενώ μάλλον θα προκαλέσει σύγχυση σε αρκετές μητέρες για το τι πρέπει να κάνουν. Εκπρόσωπος της οργάνωσης Baby Milk Action δήλωσε ότι η νέα μελέτη εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας παιδικών τροφών, κάτι που οι ερευνητές αρνήθηκαν κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι απλώς είναι υπέρ του τετράμηνου αποκλειστικού θηλασμού για καθαρά ιατρικούς λόγους.

Μια άλλη αυστραλιανή έρευνα, με επικεφαλής την Γουέντι Όντι του Ινστιτούτου Έρευνας Telethon για την Υγεία του Παιδιού, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το Live Science, διαπίστωσε ότι τα μωρά -κυρίως τα αγόρια- που έχουν θηλαστεί από την μητέρα τους για τουλάχιστον έξι μήνες, έχουν αργότερα, στην ηλικία των δέκα ετών, καλύτερες επιδόσεις στο δημοτικό σχολείο (κατά 7% έως 10%), τόσο στην ανάγνωση όσο και τα μαθηματικά, σε σχέση με τα παιδιά που θηλάστηκαν λιγότερο από έξι μήνες.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα, κατά τους ερευνητές, μπορεί να οφείλεται σε ειδικές θρεπτικές ουσίες που περιέχει το μητρικό γάλα, όπως λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης δείξει ότι όσα μωρά έχουν θηλαστεί για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, αργότερα έχουν υψηλότερο "σκορ" στα τεστ νοημοσύνης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.protothema.gr/health-and-life/article/?aid=100033

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Όσο μεγαλύτερη χρονική περίοδο μια μητέρα θηλάζει το νεογέννητο παιδί της, τόσο μεγαλώνει ο εγκέφαλός του και τόσο αυτό αποκτά αυξημένες νοητικές δυνατότητες.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του εγκεφάλου ενός θηλαστικού (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) και του χρόνου θηλασμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Μπάρτον του πανεπιστημίου Ντάραμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουν αν υπάρχει κάτι στο γάλα που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά, η ανακάλυψή τους ενισχύει τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός είναι η καλύτερη επιλογή για ένα μωρό.

http://obelix7.blogspot.com/2011/04/blog-post_6952.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 years later...

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/70ΨΒ465ΦΥΟ-ΙΟ3

Καθιέρωση έγγραφης συναίνεσης της μητέρας για τη χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των νοσοκομείων και μαιευτηρίων

 

1. Η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των Δημόσιων, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, Ιδιωτικών Κλινικών της χώρας και λοιπών Νοσοκομείων που επιδιώκουν δημόσιο ή και κοινωφελή σκοπό, επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας. Για το σκοπό αυτό συμπληρώνεται το κατά περίπτωση κατάλληλο έντυπο από τα περιλαμβανόμενα στα Παραρτήματα 1 και 2 της παρούσας Απόφασης. Το έντυπο υπογράφεται εις διπλούν και φυλάσσεται στον ιατρικό φάκελο του νεογνού και της μητέρας. Η συμπλήρωση του εντύπου του Παραρτήματος 1 γίνεται με ευθύνη του/της παιδίατρου ή εναλλακτικά του/ της μαιευτή/ μαίας, ενώ η συμπλήρωση του εντύπου του Παραρτήματος 2 από το/τη θεράποντα/ουσα παιδίατρο.

2. Της έγγραφης συναίνεσης προηγείται ενημέρωση της μητέρας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους, για την υγεία της ίδιας, καθώς για και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.