Jump to content

Ψηφιακή αναπαράσταση του τέλους των Δίδυμων Πύργων


Recommended Posts

Hμερομηνία : 19-06-07

Ψηφιακή αναπαράσταση του τέλους των Δίδυμων Πύργων

Νέα στοιχεία από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έρχεται να δώσει η νέα ψηφιακή αναπαράσταση του πανεπιστημίου Purdue της Ιντιάνα. Το αποτέλεσμα θεωρείται χτύπημα στη θεωρία της συνωμοσίας για την πτώση των Δίδυμων Πύργων.

Επιμέλεια: Νίκος Ιτσινές

Η ταινία είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και ψηφιακής ανάπτυξης. Μία ομάδα του Πανεπιστημίου Purdue της Ιντιάνα εφάρμοσε επιστημονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις, προκειμένου να πετύχει ακριβή αναπαράσταση των φυσικών λεπτομερειών των χτυπημάτων στους Δίδυμους Πύργους. Οι ερευνητές μετέτρεψαν ουρανοξύστη και αεροπλάνο σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες απειροελάχιστα μικρά τετράγωνα, έχοντας δώσει στο καθένα μία συγκεκριμένη φυσική ιδιότητα. Μόνο το αεροπλάνο αποτελείται από 110.000 ψηφιακά στοιχεία. Στο τέλος, πραγματοποιήθηκαν πειράματα και συγκρίσεις φωτογραφιών, προκειμένου να προσαρμόσουν την ψηφιακή αναπαράσταση στην πραγματικότητα.

Η ψηφιακή αναπαράσταση

Η ταινία - την οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου και στο youtube - ξεκινάει με τη γνώριμη εικόνα της Γης από το Google Earth. Μετά όμως βλέπουμε ξαφνικά ένα αεροπλάνο να πέφτει μέσα στην πόλη της Νέας Υόρκης και γρήγορα αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι το παρόν, αλλά η ακριβής εκείνη στιγμή της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν το πρώτο από τα αεροπλάνα που είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες έπεσε στον Βόρειο Πύργο.

Από αυτό το σημείο ο θεατής μπορεί να δει με την παραμικρή λεπτομέρεια, τι ακριβώς προξένησε το Boeing 767 με το χτύπημα στον Πύργο: Σε δέκατα του δευτερολέπτου, που στην ψηφιακή αναπαράσταση γίνονται λεπτά, αποκολλάται ο σκελετός από αλουμίνιο του αεροπλάνου. Μεγάλα τμήματα του ρύγχους αποκολλούνται και διαλύονται, ενώ κομμάτια από τις μηχανές εκτοξεύονται σαν καυτές σφαίρες στο χώρο. Περίπου 38.000 κηροζίνης μετατρέπουν το πάνω μέρος του ουρανοξύστη σε μία κόλαση φωτιάς.

Από την εξωτερική εικόνα της πρόσκρουσης, μπορούμε να δούμε πως το αεροπλάνο διαλύει τις βαριές ατσάλινες κολώνες του κτιρίου σαν να ήταν σπίρτα. Στον 95ο όροφο που είχε χτυπηθεί περισσότερο, 17 από τις 47 κολώνες καταστράφηκαν με την πρόσκρουση, ενώ σε άλλες είχε καταστραφεί το αντιπυρικό κάλυμμα. Με αυτόν τον τρόπο σφραγίστηκε και η τύχη του ουρανοξύστη.

Όμως, στα άμεσα αποτελέσματα της πρόσκρουσης το βίντεο δείχνει το αεροπλάνο να διαπερνά σαν γρήγορη και καυτή λάβα το κτίριο.

Σύμφωνα με τον Βοΐσου Ποπέσκου, μέλος της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε το πρόγραμμα, «οι περισσότερες ψηφιακές αναπαραστάσεις που βλέπουμε στην τηλεόραση, δεν είναι επιστημονικά ακριβής». Η προσομοίωση δίνει «μια ρεαλιστική εικόνα του γεγονότος». Και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει του αρχιτέκτονες που θα χτίσουν ουρανοξύστες στο μέλλον, να κατασκευάσουν τα κτίρια τους πιο ασφαλή - και με αυτόν τον τρόπο να σώσουν πιθανόν πολλές ζωές.

Στόχος του βίντεο

Ο στόχος αυτών των high tech οπτικοποιήσεων δεν είναι τα εντυπωσιακά βίντεο, αλλά η απόκτηση νέων γνώσεων. Κάτω από αυτό το πρίσμα η αναπαράσταση αυτή είναι επιτυχημένη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Μέχρι τώρα υπήρχαν υποθέσεις, που είχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους», αναφέρει ο καθηγητής Πληροφορικής του πανεπιστημίου Purdue, Κρίστοφ Χόφμαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις γινόταν λόγος για 23 τόξα που υποχώρησαν, ενώ την ίδια στιγμή το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας στο τελικό του πόρισμα το 2005 αναφέρεται σε 6 καταστραμμένες και τρεις «τραυματισμένες» κολώνες. «Ειλικρινά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως μπορεί να είναι τόσο μικρός αυτός ο αριθμός», σημειώνει ο Χόφμαν. Ως τώρα οι περισσότερες έρευνες για το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους βασίζονταν σε απλές υποθέσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel Online

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.