Jump to content

Η Αρχαία Ρώμη ξαναζωντανεύει


Recommended Posts

Η Αρχαία Ρώμη ξαναζωντανεύει

PATHFINDER

15:31

"Η αρχαία Ρώμη ξαναζωντάνεψε μέσω μιας εκπληκτικής ψηφιακής αναπαράστασης, η οποία θεωρείται μια από τις εκτενέστερες προσομοιώσεις σε υπολογιστή."

Μια διεθνής ομάδα αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων και ειδικών επιστημόνων αφιέρωσαν σχεδόν 10 χρόνια για την κατασκευή ενός τρισδιάστατου μοντέλου της Ρώμης, το οποίο ονομάστηκε «Η Αναγέννηση της Ρώμης».

Ένα σύνολο 7,000 κτηρίων αναλύθηκαν και αναπαράχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο της πόλης που φυλάσσονταν σε ένα μουσείο της Ρώμης.

Οι χρήστες μπορούν να μπουν στην πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου και να περιηγηθούν μέσα στα κτήρια.

Η απεικόνιση της Ρώμη έγινε για το έτος 320 μ.Χ., χρονική περίοδο την οποία ο ρωμαϊκός πολιτισμός βρισκόταν στο αποκορύφωμα του.

«Μπορούμε να μεταφέρουμε τον κόσμο κάτω από το Κολοσσαίο και να του δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο δούλευαν οι ανελκυστήρες, οι οποίοι χρησίμευαν στην μεταφορά των ζώων μετά από το κυνήγι», αναφέρει ο Bernard Frischer, υπεύθυνος της μελέτης, ο οποίος διοικεί το Ινστιτούτο Advanced Technology in the Humanities της Virginia.

Η προσομοίωση συμπεριλαμβάνει την αναπαράσταση των εσωτερικών χώρων 30 κτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Κολοσσαίου, της Συγκλήτου και της βασιλικής που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Μαξέντιο, με τοιχογραφίες και διακοσμητικά στοιχεία.

Για την παραπάνω μελέτη συνεργάστηκαν ειδικοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Virginia, του Los Angeles, όπως και επιστήμονες από ερευνητικό ινστιτούτο της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Αγγλίας.

Ένας τεχνολογικός άθλος

Για τη δημιουργία της προσομοίωσης χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακές εικόνες από την τεράστια Plastico di Roma Antica που φιλοξενείται στο μουσείο του Ρωμαϊκού πολιτισμού όπως και εικόνες της σημερινής Ρώμης.

Μια ομάδα αρχαιολόγων βοήθησε επίσης στην απεικόνιση της μορφής των αγαλμάτων και των μνημείων σε μια Ρώμη που δεν θα είχε υποστεί υποβάθμιση λόγω του φαινομένου της ρύπανσης.

Επιπροσθέτως, χρησιμοποιήθηκαν αρχαίοι χάρτες και κατάλογοι με λεπτομέρειες κτηρίων, όπως διαμερίσματα, πανδοχεία, αποθηκευτικούς χώρους, μαγαζιά ακόμα και οίκους ανοχής.

Η προσομοίωση αυτή προβλέπεται ότι πρόκειται να βοηθήσει στην εξερεύνηση του Ρωμαϊκού τρόπου ζωής, η οποία θα αναβαθμιστεί με νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας μηχανής εικονικής πραγματικότητας, την οποία θα χειρίζονται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για την μελέτη της ιστορίας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και άλλων αρχαίων πολιτισμών σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ενθουσιασμένος ο Frischer.

«Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία το Κολοσσαίο ήταν ένα πολύ μεγάλο αμφιθέατρο στη Ρώμη, του οποίου η κατασκευή βοηθούσε στην εύκολη τοποθέτηση και μετακίνηση του κοινού. Ωστόσο σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, η χωρητικότητα του κυμαινόταν στα 35,000 έως 78,000 άτομα».

Προσφάτως συζητιέται η συνεργασία με την Linden Labs, δημιουργό του Second Life, για την διάθεση της προσομοίωσης στο δίκτυο μέσω της εταιρείας Linden Labs.

Η προσομοίωση αυτή μελλοντικά θα είναι διαθέσιμη για όλους μας κάτι το οποίο σημαίνει ότι μια πραγματική περιήγηση στο Κολοσσαίο και στα αυτοκρατορικά παλάτια θα είναι μάλλον περιττή, αφού θα μπορούμε όλοι να θαυμάσουμε από την άνεση του σπιτιού μας το μεγαλείο της αρχαίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

BBC news

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.