Jump to content

Κατευθυντήριες οδηγίες moderating


KonstantinosMD

Recommended Posts

Οι παρακάτω κανόνες συνιστούν περισσότερο οδηγίες και επιτρέπουν σαφώς έναν βαθμό ελευθερίας στον καθένα. Οφείλουν να γίνονται σεβαστοί από τον καθένα που θέλει να ασχοληθεί με το site με έναν τέτοιο τρόπο.

1) Ο moderator όπως και ο administrator, ιδανικά πρέπει να είναι προσωπικότητες "σκιώδeiς" να μην συμμετέχουν σε διαλόγους γιατί όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι παρεκτρέπονται και έτσι οι χρήστες χάνουν τον σεβασμό τους στους κανόνες. Αυτό θα ήταν το τέλειο, αλλά όπως όλοι μας θέλουμε να γράφουμε και να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την ηλεκτρονική κοινότητα. Έτσι λοιπόν, ένας moderator μπορεί να συμμετέχει κανονικά στις συζητήσεις, από τις πιο σοβαρές, μέχρι τις πιο αστείες και ακόμη και ανούσιες, αλλά με σεβασμό στους υπόλοιπους κανόνες.

2) Ο moderator ενημερώνει τους admins για τεχνικά προβλήματα στην ιστοσελίδα.

3) Ο moderator ποτέ δεν μετακινεί ή διαγράφει δημοσιεύσεις χωρίς να δώσει πάντα τις απαραίτητες εξηγήσεις. Έτσι δημιουργούνται παρεξηγήσεις και οι τριβές βοηθούν στην επανάληψη αυτών των δημοσιεύσεων. Σε μία δημοσίευση είναι πάντα καλύτερο να σβήνονται τα σχόλια που χαρακτηρίζονται απρεπή και να σημειώνεται από κάτω ο λόγος λακωνικά. Επίσης είναι πάντα σωστό ο mod να κρατάει αντίγραφο ειδικά σε μεγάλου είδους επεμβάσεις. Για αυτό η λειτουργία delete δεν είναι ενεργοποιημένη, έτσι ώστε εάν δημιουργηθεί θέμα να μπορέσει να εξεταστεί το ζήτημα από κάποιον admin.

4) Ο moderator δεν κάνει ούτε κολλητιλίκια ούτε και κλίκες με κανέναν. Οι συμμαχίες αυτές δυναμιτίζουν της συζητήσεις. Όλοι έχουμε φίλους, όλοι έχουμε άτομα που γνωρίζουμε προσωπικά ή και μόνο από το διαδίκτυο, μας αρέσουν, τους πάμε, δεν τους πάμε. Δεν ζυγίζουμε όμως τα πράγματα διαφορετικά για τον καθένα. Για αυτό θέλει και μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζει να εκφραστεί ο mod μέσα στο forum.

5) O moderator ελέγχει συνεχώς την κατάσταση "flood" που μπορεί να περιέλθουν ολόκληρες θεματικές ενότητες. Το floodάρισμα είναι αποτρεπτικό στοιχείο για τους φυσιολογικούς αναγνώστες χωρίς ψυχολογικά προβλήματα. Το flood είναι μάστιγα του web. Το χαβαλέδιασμα επίσης είναι κάτι που όλους μας αρέσει και πιθανώς το έχουμε κάνει μία ή περισσότερες φορές σε ένα forum. Το χιούμορ επίσης είναι δεκτό. Δεν είναι δεκτό σοβαρά θέματα ή εντελώς προσανατολισμένα προς κάπου να διακόπτονται από τρεις σελίδες άσχετες συζητήσεις που απλά αποθαρρύνουν τους αναγνώστες ή και τα μέλη να γράψουν. Δεν σημαίνει πως τρέχουμε να σβήσουμε ότι μας φαίνεται εντελώς άσχετο. Εδώ θέλει κρίση και φυσικά αυτή είναι συνήθως προσωπική για το πόσο "ασχετο" μπορεί να αντέξει ένα θέμα. Ένα ίσως αρχικό κριτήριο είναι το πόσο ενοχλεί και επηρεάζει την ροή της σκέψης και της συζήτησης των υπολοίπων μελών ή τό πόσο σαφές προσανατολισμένο είναι ένα θέμα.

6) Ο moderator σε θεματικές ενότητες που έχουν περιορισμένη κίνηση, είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει σε αυτές σημεία ενδιαφέροντος. Θέλει φαντασία.

7) O moderator πρέπει πάντα να έχει το νου του για τυχών διαφημιστικές καταχωρήσεις. Το spam απαγορεύεται δια νόμου. Εκτός αυτού όποιος θέλει να διαφημιστεί σε μία σελίδα το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επικοινωνήσει με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη.

8) Ο moderator καλό θα είναι να διαβάζει όλα τα κείμενα ασχέτως αν του κινούν το ενδιαφέρον ή όχι. Δεν είναι πάντα δυνατό, αλλά επιθυμητό.

9) Ο moderator είναι ένας τίτλος που εκ φύσεως αποτελεί επιπλέον βάρος για κάθε εγγεγραμμένο. Ως τίτλος δεν πρέπει επ' ουδενή να χρησιμοποιείται ως ένδειξη εξουσίας. Ο ρόλος του είναι λειτουργικός και όχι αστυνομικός ή ρουφιανευτικός. Γιατί θα πρέπει να έχετε γνώση πως τα prive μηνύματα σε μία βάση δεδομένων ορισμένες φορές δεν είναι και τόσο prive. Για να μην χάνουν οι άλλοι την εκτίμησή τους προς εσάς.

10) Προσέχει να μην δημοσιεύονται αληθινά ονόματα και λοιπά στοιχεία (τηλέφωνα, διευθύνσεις κοκ) που μπορεί να θίξουν τον οποιοδήποτε και να θέσουν σε κίνδυνο από την αξιοπιστία μέχρι και την ύπαρξη της σελίδας

11) Προσέχει να μην δημοσιεύονται προσωπικά μηνύματα. Δεν ενδιαφέρουν κανένα άλλο πέρα από τον αποστολέα και τον παραλήπτη.

12) Χρησιμοποιεί το warn σύστημα πολύ δύσκολα και μετά από πολύ σκέψη. Δεν είναι αστείο ή παιχνίδι. Ακόμη και εγώ που το εισήγαγα, το έχω χρησιμοποιήσει δύσκολα στο παρελθόν και σε επιλεγμένς περιπτώσεις.

13) Δρα πάντα πυροσβεστικά και σε διαμάχες προσπαθεί να μην πάρει θέση. Ρόλος του είναι να διασώσει την κουβέντα. Στις προσωπικές του επικοινωνίες με τα μέλη για την οποιαδήποτε "συμβουλή" και "συμμόρφωση" είναι πάντα ευγενικός, ήρεμος και λογικός. Υπάρχουν άτομα που ενώ μπήκαν σε fora με τις πιο άσχημες διαθέσεις, μετατράπηκαν σε μερικά από τα καλύτερα μέλη τους, επειδή οι mods τους πλησίασαν ήρεμα και πάντα ευγενικά.

14)Οι mods για κανένα λόγο δεν διαπληκτίζονται μεταξύ τους δημόσια. Αυτό είναι κάτι στο οποίο είμαι ιδιαίτερα αλλεργικός επειδή κάνει απίστευτη ζημιά στο οποιοδήποτε forum. Οι αντιδράσεις μου θα είναι άσχημες.

15) Οι mods συνεργάζονται μεταξύ τους. Συζητάνε, προτείνουν και αν γίνεται συναποφασίζουν. Εάν κάποιος mod αναλάβει ένα θέμα απαγορεύεται ρητώς ένας άλλος να επέμβει σε πλήρη αντίθεση με τις ενέργειες του πρώτου. Προσπαθούν να τα βρουν μεταξύ τους ή εάν διαφωνούν τόσο πολύ ζητάνε την βοήθεια ενός admin.

16) Ένας admin έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Δεν θα πρέπει να ενοχλείται όμως άσκοπα για μωρουδίστικα θέματα. Είναι ας πούμε κάτι σαν το εφετείο.

17) Επαναλαμβάνω πως ο mod δεν είναι θέση ΕΞΟΥΣΙΑΣ για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό. Είναι θέση ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Φροντίζει την εύρυθμη λειτουργία του χώρου. Κάνει μία μικρή θυσία συμπεριφοράς και γραφής για να μπορεί να κερδίζει τον σεβασμό των μελών

18) Ο σεβασμός προς το πρόσωπο του mod από τα μέλη είναι κάτι αναγκαίο. Αυτό όμως το κερδίζει ο mod μόνος του με την συμπεριφορά του και τις κινήσεις του. Δεν έρχεται αυτόματα με την ταμπέλα.

19) Ο mod δεν σβήνει, δεν μετακινεί θέμα που έχει γράψει μέσα admin, χωρίς να τον συμβουλευτεί πρώτα.

20) O mod δεν ανοιγοκλείνει θέματα για πλάκα ή επειδή δεν του αρέσουν αυτά που γράφτηκαν. Υποτίθεται ότι ο χώρος δίνει βήμα σε όλες τις απόψεις, τεκμηριωμένες καλύτερα, χειρότερα ή και καθόλου μερικές φορές. Το κλείσιμο ενός θέματος είναι σοβαρή υπόθεση και πάντα δικαιολογημένη. Επαναλαμβάνω ότι κανείς δεν πρέπει να επεμβαίνει χωρίς τις απαραίτητες δημόσιες εξηγήσεις.

21) Ο mod δεν λειρουργεί υπό τις επιταγές του όχλου. Μπορεί 10 μέλη να ζητάν την "τιμωρία" κάποιου. Ας την ζητάνε. Τα μέλη μπορούν να έχουν απόψεις και κρίση επάνω στης επεμβάσεις του. Καλύτερα να τις συζητάει μέσω ΠΜ αν και η δημόσια συζήτηση είναι δεκτή. Εάν η κίνησή του ήταν δικαιολογήμένη και τεκμηριωμένη κατά 99% η συζήτηση αυτή θα είναι μικρή.

22) Δεν βάζει στο μάτι χρήστες και πάντα δίνει το πλεονέκτηνα της αμφιβολίας απέναντι σε "περίεργες" μορφές. Όπως έιπα κάποιος μπορεί να ξεκινήσει στραβά και να γίνει μετά αστέρι ή να γράφει 10 εκ των οποίων κάποια να είναι καλά. Πάντα εξετάζει κάθε περίπτωση από την αρχή.

23) Προσπαθεί να έχει ίση και ίδια αντιμετώπιση προς όλους

24) Προσπαθεί να βρει την μέση οδό μεταξύ ενός σφιχτοκώλη mod ενός forum μεγάλης εταιρείας και ενός πέρα βρέχει χαβαλεδιάρη mod ενός forum για μπανανόφλουδες. Δρα πάντα έχοντας στο μυαλό του το συμφέρον του site. Δεν ψαρεύει γκόμενες στο site μέσω της θέσης του. Δεν διαδίδει παραπλανητικές πληροφορίες για τις δυνατότητές του. Θυμάται πως τα μέλη του site δεν είναι 60χρονοι γιατροί ή 12χρονα παιδάκια.

25) Δεν επιτρέπει την τοποθέτηση links που καταπατούν πνευματικά δικαιώματα. Δεν ειμαστε site διακίνησης πειρατικού υλικού.

26) Μπορεί να διορθώνει ορθογραφικά λάθη εάν το κρίνει απαραίτητο. Εάν το μέλος έχει διαφορετική άποψη για την γραφή μίας λέξης, οφείλει να την σεβαστεί .

27) Δεν βρίζει, δεν προσβάλει

28) Δεν εκφέρει δημοσίως κρίσεις για άλλους mod.

29) Ο προσωπικός χαρακτήρας του καθενός συμμετέχει στην διαμόρφωση κάποιας κατηγορίας. Δεν αποτελεί όμως η κατηγορία αυτή κομμάτι του χαρακτήρα του.

30) Δεν επιτρέπει το βρίσιμο ή τα προσβλητικά σχόλια. Αυτό δεν σημαίνει πως τρέχει να σβήσει το χαζός, το χάχας κοκ. Υπάρχει αισθητική, αλλά δεν είμαστε και μυξοπαρθένες. Ούτε τρέχει με το κάθε μλκς να χώνει ποινές κοκ. Γίνονται πάντα αρκετές συστάσεις.

31)Επίσης έαν κάποιος mod έχει ήδη πάρει θέση σε ένα θέμα δεν μπορεί να επιστρέψει ακίνδυνα και με ελαφριά καρδιά με moderation rights. Φαίνεται άσχημο και αλλοιώνει την αξιοπιστία και της σελίδας αλλά και του ιδίου.

32)Γενικά επαναλαμβάνω με άλλα λόγια. Είναι προτιμότερη η σύσταση για διόρθωση σε μέτριες/ήπιες καταστάσεις και μετά το επιλεκτικό edit με δικαιολογία πάντα. Σε μεμονωμένα post σχεδόν ποτέ δεν κάνουμε διαγραφή, ειδικά για τον λόγο ότι δεν μπορούμε να γράψουμε δημόσια τον λόγο.

33) Κάθε mod έχει την ευθύνη και το δικαίωμα να προβαίνει σε splitting και λοιπές moderation πράξεις στα fora που διαχειρίζεται με την λογική φυσικά ότι βοηθάει την εύρυθμη λειτουργία της σελίδας. Νομίζω για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω τα αυτονόητα. Εάν κάποιο μέλος έχει διαφορετική άποψη μπορεί να την εκφράσει με ΠΜ ή δημόσια (προτιμότερο το ΠΜ) και να συζητηθεί η αναίρεση της πράξης.

Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που ήθελα να δώσω σαν κατευθυντήριες γραμμές. Θα προσέξατε πως μερικά είναι αρκετά γενικά, άλλα είναι πιο πολύ πιο σαφή, άλλα αλληλοκαλύπτονται και άλλα αλληλοσυμπληρώνονται. Εάν κάτι σας ενοχλεί είμαι πάντα εντελώς ανοιχτός σε μία τεκμηριωμένη συζήτηση. Ο λόγος που έγραψα 30 "οδηγίες" είναι γιατί ακριβώς θέλω να μεταφέρω ένα πνεύμα λειτουργίας. Ο mod δεν είναι bot να υπακούει αυστηρά σε κανόνες. Όμως πρέπει να υπάρχουν κάποιες κοινές βάσεις συννενόησης και αλληλοκατανόησης.

Θα ανανεώνονται σιγά σιγά αν και όταν κρίνεται απαραίτητο.

Τα παραπάνω δεν βρίσκονται εδώ ώστε ξαφνικά ο καθένας να κρίνει τον κάθε mod με βάση το αν ακολούθησε τον "κανόνα" 1 ή τον 5 ή τον 115.

Αυτό θα θεωρηθεί απαράδεκτο.

Βρίσκονται εδώ δημόσια ώστε όποιος θέλει να ασχοληθεί με το site από άποψη διαχείρισης να γνωρίζει πώς θα πρέπει να το κάνει αυτό

Βρίσκεται επίσης εδώ για να γνωρίζει ο καθένας τί να περιμένει από κάποιον mod σαν συμπεριφορά και αντιμετώπιση.

Επαναλαμβάνω πάντως πως αποτελούν κατευθυντήριες οδηγίες. Εκφράζουν, ένα γενικότερο πνεύμα διαχείρισης. Δεν είναι ο στρατιωτικός κώδικας και να μην εκλαμβάνεται ως τέτοιος από κανένα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.