Jump to content

Το μάσημα τσίχλας βελτιώνει τη μνήμη (;;;!!!##@@$$%%^^&&**)


BarKingdom

Recommended Posts

Διαβάστε το, μπορεί και νά'χει ενδιαφέρον.

Λονδίνο: Οι επιδόσεις σε τεστ βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης είναι υψηλότερες για τους εξεταζόμενους που μασούν τσίχλα, ανακοίνωσε ομάδα ερευνητών στην ετήσια συνάντηση της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας.

«Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν τις πρώτες ενδείξεις ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη και τη λειτουργική μνήμη» σχολιάζει στο New Scientist ο Δρ. Αντριου Σόλει του Πανεπιστημίου της Νορθούμπρια στο Νιούκασλ.

Ο Σόλει και οι συνεργάτες του υπέβαλλαν σε 20λεπτα τεστ μνήμης 75 εθελοντές. Το ένα τρίτο από αυτούς μασούσαν τσίχλα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, το ένα τρίτο κουνούσαν το στόμα τους σαν να μασούσαν και οι υπόλοιποι δεν μασούσαν καθόλου.

Οι τσίχλες ανέβασαν κατά 24% την επίδοση στο τεστ άμεσης ανάκλησης λέξεων και κατά 36% την επίδοση στο τεστ ανάκλησης λέξεων με καθυστέρηση. Η πρώτη ομάδα εθελοντών είχε επίσης καλύτερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης που αφορούν στην αντίληψη του χώρου. Δεν είχαν όμως καλύτερες επιδόσεις σε τεστ χρόνου αντίδρασης που σχετίζονται με τη μνήμη, τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέτρο της συγκέντρωσης και της προσοχής.

Με ποιο μηχανισμό όμως το μάσημα τσίχλας βελτιώνει τη μνήμη; «Υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις, αλλά όλες ανήκουν στο χώρο της εικασίας» αναφέρει ο Σόλει. Μία εξήγηση είναι ότι η μάσηση αυξάνει τη δραστηριότητα του ιπποκάμπου, περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε το 2000 από Ιάπωνες ερευνητές.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, το μάσημα προκαλεί την απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Η γλυκόζη συνδέεται με τους αντίστοιχους υποδοχείς του ιπποκάμπου, πιθανώς βελτιώνοντας τη μνήμη.

Υπάρχει όμως και μια πιο απλή εξήγηση: «Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρατηρήσαμε στην έρευνά μας ήταν ότι το μάσημα αύξανε τους καρδιακούς παλμούς. Οτιδήποτε αυξάνει τη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, είναι δυνητικά ενισχυτικό των γνωσιακών λειτουργιών» εξηγεί ο Σόλεϊ.

Δεδομένου όμως ότι οι εξηγήσεις αυτές δεν δικαιολογούν απόλυτα τα αποτελέσματα της έρευνας, η επίδραση της τσίχλας στον ανθρώπινο εγκέφαλο παραμένει ανοιχτό ερευνητικό πεδίο και για άλλους επιστήμονες.

ΑΠΟ IN.GR (ε,μη με κατηγορήσουν και για δικαιώματα ή οτιδήποτε σχετικό.In case, ελπίζω να έχει η ΔΑΠ καλούς δικηγόρους!).

Resist my friends.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.