Jump to content

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ...ΤΟ ΑΙDS ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!!


and1dr

Recommended Posts

Παγκόσμια Hμέρα κατά του ιού του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και βάσει των στατιστικών στοιχείων του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας, κατά τον προηγούμενο χρόνο 431 άτομα μολύνθηκαν από τον ιό HIV και 65 οροθετικοί εκδήλωσαν AIDS.

Τα 65 κρούσματα (53 άνδρες και 12 γυναίκες) είναι ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη χώρα μας από το 1987, ενώ αισιόδοξο είναι το συμπέρασμα ότι από το 2001 και έπειτα ο αριθμός των δηλωθέντων νέων μολύνσεων με HIV έπαψε να αυξάνεται και παραμένει σταθερός.

Το σύνολο των οροθετικών ατόμων στη χώρα μας (περιλαμβάνονται και οι ασθενείς του AIDS) ανέρχεται σε 6.705 άτομα, από τα οποία το 80,34% είναι άνδρες. Η συχνότητα της μόλυνσης με HIV στον πληθυσμό είναι έτσι 40,6 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Από το σύνολο των οροθετικών, στις 2.438 περιπτώσεις η λοίμωξη οδήγησε στην εκδήλωση AIDS (85,8% άνδρες).

Όσον αφορά τον τρόπο μόλυνσης, η κύρια οδός παραμένει η σεξουαλική επαφή. Η αναλογία των ομοφυλόφιλων στα νέα κρούσματα τείνει να σταθεροποιηθεί από το 1999 και μετά, ενώ παράλληλα αυξάνει το ποσοστό των ετεροφυλόφιλων. Πολλές παραμένουν πάντως οι αδιευκρίνιστες περιπτώσεις που δυσκολεύουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Από τα νέα κρούσματα του 2003, το 35,5% αφορά ομοφυλόφιλους άνδρες, το 26,5% ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες και το 35,5% έχουν δηλωθεί ως ακαθόριστα.

Ο HIV σε παγκόσμιο επίπεδο

Όσον αφορά στα παγκόσμια στοιχεία εξάπλωσης της ασθένειας, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περισσότεροι από 39 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι φορείς του ιού ΗΙV του AIDS.

Μεταξύ των φορέων, τα 37,2 εκατομμύρια είναι ενήλικες -από 15 έως 49 ετών- ενώ τα 2,2 εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των 15 ετών. Τα 17,6 εκατομμύρια είναι ενήλικες γυναίκες.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι περισσότεροι φορείς του θανατηφόρου ιού ζουν στην υποσαχάρια Αφρική ( 25,4 εκατομμύρια), 540.000 στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή,1,7 εκατομμύρια στην Λατινική Αμερική, 440.000 στην Καραϊβική, ένα εκατομμύριο στη βόρεια Αμερική, 610.000 στη δυτική Ευρώπη,1,4 εκατομμύρια στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, 1,1 εκατομμύρια φορείς στην ανατολική Ασία,7,1 εκατομμύρια στην Νότιο -ανατολική Ασία και 35.000 στην Ωκεανία.

Οι γυναίκες αποτελούν παγκοσμίως τη μερίδα του πληθυσμού που πλήττεται όλο και περισσότερο από τον ιό του AIDS και αποτελούν σήμερα σχεδόν τους μισούς από τα 37,2 εκατομμύρια ανθρώπους, ηλικίας 15-49 ετών, που είναι φορείς του ιού HIV στον κόσμο.

Εντός του 2004 οι φορείς του ιού αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά 4,9 εκατομμύρια , εκ των οποίων 4,3 εκατομμύρια ήταν οι ενήλικες και 640.000 τα παιδιά κάτω των 15 ετών.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΜΠΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

από http://www.worldaidsday.org/

For more information on safer sex visit the websites listed below.

Playing Safely

http://www.playingsafely.co.uk

This is an independent government funded web site providing information about sexually transmitted infections (including HIV).

The National African HIV Prevention Programme (NAHIP)

http://www.nahip.org.uk

The National African HIV Prevention Programme (NAHIP) is the national programme of HIV prevention initiatives targeting Africans in England. It aims to work with community-based organisations to implement national projects.

Metromate

http://www.metromate.org.uk

London's sexual health directory for gay men

Brook

http://www.brook.org.uk

Brook provides free and confidential sexual health advice to young people under the age of 25

safer2.jpg

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

www.ert.gr

Τα SMS κατά του AIDS!

1/12/2004 7:00:00 μμ

Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

Ε-mail Εκτύπωση

Πηγή: BBC

Το καλύτερο "δώρο" θα πάρουν από σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του Aids και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, οι κάτοικοι της Κένυας. Ο μη-κυβερνητικός οργανισμός "One World", προωθεί νέα υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, με το οποίο οι Κενυάτες θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα σχετικά με την ασθένεια του Aids, από οδηγίες χρήσης των αντιρετροϊκών φαρμάκων μέχρι τρόπους για να φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι συνδρομητές της υπηρεσίας θα λαμβάνουν καθημερινά "μικρά μυστικά", ώστε να αποφεύγουν τις μολύνσεις και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πανδημική νόσο. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η δυνατότητα να στέλνουν ερωτήσεις από το κινητό τους σε ειδικό τηλεφωνικό αριθμό και να λαμβάνουν δωρεάν απαντήσεις με τη μορφή SMS. Σε πρώτο στάδιο, θα χρησιμοποιηθεί η Αγγλική γλώσσα, ενώ σύντομα τα μηνύματα θα στέλνονται στη γλώσσα των Σουαχίλι. Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας ελπίζουν, ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να συμβάλλουν στον αγώνα για την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού, ο οποίος μαστίζει τη χώρα.

"Φάρμακο" κατά της ασθένειας

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του παραρτήματος του οργανισμού στην Κένυα, Άντονι Μουανίκι, η συγκεκριμένη υπηρεσία φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς μέχρι τώρα, 2.5 περίπου εκατομμύρια Κενυάτες έχουν κινητό τηλέφωνο, σχεδόν πέντε φορές περισσότεροι από εκείνους, που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Από την άλλη, τα SMS είναι δημοφιλή, εύκολα στη χρήση και έχουν μικρό κόστος.

Μολονότι ο αριθμός των χαρακτήρων, που χρησιμοποιούνται στα κανονικά μηνύματα των κινητών περιορίζεται στους 160, οι σχεδιαστές του προγράμματος θεωρούν, ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ως προς την λειτουργία του.

Ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά την υπηρεσία ερωτήσεων και απαντήσεων, ο κ. Μουανίκι εξήγησε ότι "οι ερωτήσεις των συνδρομητών έρχονται στη βάση δεδομένων μας με τη μορφή του e-mail. Εμείς δίνουμε την κατάλληλη απάντηση σε κάθε ερώτηση, την οποία λαμβάνουν δωρεάν οι συνδρομητές με τη μορφή SMS στο κινητό τους".

Η "κόλαση" του AIDS

Στην Κένυα, ο ιός HIV και το Aids θεωρείται "εθνική καταστροφή". Από το συνολικό πληθυσμό των 34.5 εκατομμυρίων κατοίκων, περισσότεροι από δυο εκατομμύρια είναι φορείς του Aids, ενώ πάνω από 1.5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από τον ιό.

Οι περισσότεροι γηγενείς, που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό HIV, ντρέπονται να καταφύγουν για κλινικές εξετάσεις στα αρμόδια ιατρικά τμήματα. Την ίδια στιγμή, το στίγμα του Aids αποτρέπει πολλούς φορείς του ιού να περιμένουν στις ουρές, ώστε να ρωτήσουν και να πληροφορηθούν σχετικά με την ασθένεια.

Συνολικά, περίπου τα 2/3 των ατόμων, που έχασαν τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό, ζουν στην υποσαχάρεια Αφρική, ενώ πάνω από 25 εκατομμύρια- φορείς του Aids ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Αφρικής.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 11 months later...

Hμερομηνία : 21-11-05 (17:54)

40,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του AIDS

Περισσότεροι από 3,1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν φέτος από AIDS, συμπεριλαμβανομένων 570.000 παιδιών

Σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό HIV παγκοσμίως το 2005, ανεβάζοντας στον αριθμό ρεκόρ των 40,3 εκατομμυρίων αυτούς που ζουν με τον ιό του AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε σήμερα το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS),

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που σημειώνεται από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα το 1981.

Τα 4,9 νέα κρούσματα του ιού του AIDS οφείλονται στη συνέχιση της επέλασης της επιδημίας στην υποσαχάρια Αφρική και σε μια αύξηση στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στην ανατολική Ευρώπη, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του για το 2005 το UNAIDS.

Αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα κρούσματα της νόσου έχουν αυξηθεί κατά 10% τον τελευταίο χρόνο, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση στις γυναίκες φορείς η οποία εκτιμάται ότι αγγίζει το 18%.

Την ίδια ώρα, μία μετάλλαξη του ιού που καταγράφηκε στον ελληνικό πληθυσμό προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς κάνει τον ιό πιο επιθετικό, αλλά και πιο εύκολα μεταδιδόμενο.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο νέος τύπος του ιού του AIDS που καταγράφηκε σε φορείς στη χώρα μας, παρουσιάζει, όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος κ. Χ. Λαζανάς, πιο εύκολη μετάδοση από άτομο σε άτομο καθώς και χειρότερη πρόγνωση.

Πηγή: AΠE

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Associated Press

Αθήνα

Προηγούμενο άρθρο:

Αλμα το 2005 στα νέα κρούσματα HIV παγκοσμίως (21/11/2005)

Nέο και ενδεχομένως πιο ανθεκτικό τύπο του ιού του AIDS ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε Έλληνες ασθενείς. «O νέος τύπος έχει συνδυασμένο γενετικό υλικό από διάφορες ομάδες του ιού και μέχρι στιγμής εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα» δηλώνουν οι ειδικοί.

Όπως αναφέρεται στα Νέα της Τρίτης, την ανακάλυψη έκανε το Εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών -υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Α. Χατζάκη- και η σχετική εργασία θα παρουσιαστεί στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το AIDS το οποίο αρχίζει την Παρασκευή στην Αθήνα.

O νέος τύπος του ιού έχει ανιχνευθεί σε 9 περιπτώσεις, ποσοστό που θεωρείται από τους επιστήμονες αρκετά σημαντικό.

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των μελετών εκτιμάται ότι ο νέος τύπος ιού εμφανίζεται συχνότερα σε ομοφυλόφιλους άνδρες.

Όπως ανέφεραν οι λοιμωξιολόγοι Μ. Λαζανάς και Π. Γαργαλιάνος, «φαίνεται ότι οι ασθενείς που προσβάλλονται από το νέο στέλεχος έχουν χειρότερη πρόγνωση ως προς την εξέλιξη της υγείας τους».

Ο ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών Δρ Δ.Παρασκευής δήλωσε στην εφημερίδα: «Εκτιμάται ότι ο ιός διαφοροποιήθηκε στη χώρα μας γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, χρονικό διάστημα που θεωρείται αρκετά σύντομο κατ' αναλογία με τη διαχρονική εξέλιξη του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μελέτη σε βάθος χρόνου προκειμένου να διαπιστώσουμε πώς αντιδρά το νέο αυτό στέλεχος του ιού στις θεραπείες με αντιρετροϊκά φάρμακα».

Σημειώνεται ότι για τους μέχρι σήμερα γνωστούς τύπους του ιού HIV απαιτούνται από μερικές εβδομάδες ώς το πολύ δύο μήνες ώσπου να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας στους ασθενείς.

Στην περίπτωση του νέου ιού χρειάζεται αρκετός χρόνος παραπάνω. Απομένει επίσης να διερευνηθεί αν το συγκεκριμένο στέλεχος μεταδίδεται ευκολότερα.

news.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 7 months later...

H περιτομή «θα έσωζε εκατομμύρια Αφρικανούς από το AIDS»

Δραστικά μέτρα

Δημοσίευση: χτές | 17:32

Ορισμένες φυλετικές ομάδες στην Αφρική εφαρμόζουν την περιτομή, ενώ άλλες όχι

Associated Press

Ουάσινγκτον: Η περιτομή μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης του HIV και η εφαρμογή της στο σύνολο των ανδρών της υποσαχάριας Αφρικής θα μπορούσε να προλάβει τρία εκατομμύρια θανάτους τα επόμενα 20 χρόνια, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ανάλυση δεδομένων από προηγούμενες μελέτες δείχνει ότι η περιτομή στο σύνολο του ανδρικού πληθυσμού στις υποσαχάριες χώρες θα περιόριζε τη συχνότητα νέων μολύνσεων κατά 37%.

Σύμφωνα με δημοσίευση των ερευνητών του ΠΟΥ, η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης επειδή η ακροποσθία -το δέρμα που καλύπτει την άκρη του πέους- αποτελείται από κύτταρα τα οποία ο HIV προσβάλλει εύκολα. Επιπλέον, ο ιός είναι πιθανό να επιζεί ευκολότερα στο θερμό, υγρό περιβάλλον κάτω από την ακροποσθία.

Η προληπτική αξία της περιτομής, αναφέρει το Reuters, έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια στην Αφρική, όπου ορισμένες φυλετικές ομάδες εφαρμόζουν παραδοσιακά την περιτομή, ενώ άλλες όχι.

«Στη Δυτική Αφρική, η περιτομή είναι συνήθης και η διάδοση του HIV χαμηλή, ενώ στη νότιο Αφρική ισχύει το αντίστροφο» γράφουν οι επιστήμονες του ΠΟΥ στην ηλεκτρονική επιθεώρηση Public Library of Science Medicine.

Μέχρι σήμερα ο ιός του AIDS έχει μολύνει 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει σκοτώσει 25 εκατομμύρια, οι περισσότεροι στην υποσαχάρια Αφρική. Η συχνότερη οδός μετάδοσης είναι το ετεροφυλοφιλικό σεξ.

Αν και η περιτομή δεν θα αρκούσε για να σταματήσει την επιδημία, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, μόνο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η πρακτική αυτή θα περιόριζε τα νέα περιστατικά κατά δύο εκατομμύρια και τους θανάτους κατά 600.000.

Pathfinder.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

:anavwfwties: AGOMAHODAS :anavwfwties:

έχεις ακουστά για το εβραικό λόμπυ??

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δε νομίζω ότι είναι αστείο ... αν ισχύει καλό είναι να ξεκινήσει καμπάνια από τους αντίστοιχους φορείς υπέρ της περιτομής. Έστω και ένας άν8ρωπος να σωθεί είναι μεγάλη υπόθεση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

13/07/06 17:56

Τριπλό κοκτέιλ σε ένα χάπι

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη θεραπεία «τρία σε ένα» κατά του HIV

Associated Press

To Atripla θα μπορούσε να διευκολύνει αλλά και να βοηθήσει πολλούς φορείς

Ουάσινγκτον

Το τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων που λαμβάνουν οι φορείς του HIV για να αποτρέψουν την εκδήλωση AIDS είναι πλέον δυνατό να αντικατασταθεί από ένα μόνο χάπι που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα. Το Atripla εγκρίθηκε την Τετάρτη από την αμερικανική FDA και αναμένεται στην Ευρώπη του χρόνου.

Το νέο χάπι, μια συνεργασία των Bristol-Myers-Squibb, Gilead Sciences και Merck, μπορεί θεωρητικά να αυξήσει σημαντικά τη συμμόρφωση των ασθενών με το φαρμακευτικό σχήμα που πρέπει να ακολουθούν. Η προσέγγιση αυτή, σχολιάζουν ειδικοί, θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων χωρών, όπου οι φορείς αδυνατούν να αγοράζουν και να λαμβάνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα πολλά χάπια.

Η συμμόρφωση των ασθενών είναι σημαντική και για να αποτραπεί η εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών του HIV. Ανθεκτικά στελέχη μπορεί να εμφανιστούν όταν ο φορέας λαμβάνει λιγότερο από το 95% των χαπιών τους, ανέφερε ο ο Τζον Μάρτιν, επικεφαλής της Gilead.

Το Atripla συνδυάζει τα φάρμακα Sustiva (efavirenz), Viread (tenofovir) και Emtriva (emtricitabine), έναν από τους πλέον συνταγογραφούμενων συνδυασμών σήμερα. Τα δύο πρώτα παρασκευάζονται από την Gilead, με έδρα την Καλιφόρνια, και κυκλοφορούν ήδη ως συνδυασμός με την ονομασία Truvada, ενώ το Sustiva είναι προϊόν της Bristol-Myers-Squibb, με έδρα την Καλιφόρνια.

Οι τρεις αυτές ουσίες δεν προσφέρουν ίαση από τη λοίμωξη HIV, ωστόσο εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού και την εκδήλωση των ευκαιριακών λοιμώξεων του AIDS. Το Atripla, πάντως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει όλα τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς με AIDS σε όλες τις περιπτώσεις.

Στις ΗΠΑ, το κόστος του Atripla είναι ίσο με το κόστος των δύο φαρμάκων που υποκαθιστά όταν αγοράζονται μαζί. Η τιμή πάντως παραμένει εξαιρετικά υψηλή, πάνω από 1.100 δολάρια το μήνα.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Επιτυχημένη δοκιμή εμβολίου για το ΑIDS σε πιθήκους από τον «πατέρα» του ιού

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Αθήνα: Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Ρομπέρτο Γκάλο του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ανακοίνωνε ότι ο ιός HIV προκαλεί το AIDS. Σήμερα, δηλώνει ότι ανέπτυξε εμβόλιο το οποίο έπειτα από πειράματα σε πιθήκους προστατεύει από διαφορετικά στελέχη του ιού HIV.

O Γκάλο δήλωσε ότι νιώθει πιο αισιόδοξος από ποτέ για την κατάκτηση ενός από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς στόχους των τελευταίων ετών και προέβλεψε ότι αν όλα πάνε καλά από τις δοκιμές στα ζώα, αναμένει το «πράσινο φως» για τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους να δοθεί μέσα σε ένα έτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Independent, που επικαλείται Το Βήμα της Παρασκευής, ο Γκάλο και η ομάδα του δημιούργησαν αντισώματα τα οποία φάνηκε να είναι αποτελεσματικά ενάντια σε διαφορετικά στελέχη του ιού HIV.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 15 μείζονα στελέχη του ιού, ωστόσο, ο ανασυνδυασμός μεταξύ τους έχει δώσει ακόμη περισσότερα- γύρω στα 20. Το στέλεχος που κυριαρχεί στην Αφρική είναι το Α, ενώ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη το Β.

Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο δύσκολα, από την ανάπτυξη ενός εμβολίου για κάθε περίπτωση ή καλύτερα για κάθε ήπειρο: Μεταξύ πέντε ανθρώπων που θα μολυνθούν με το στέλεχος Β του ιού μόνο ένα θα προστατευόταν από ένα εμβόλιο Β, καθώς υπάρχουν πολλές παραλλαγές σε κάθε στέλεχος.

Κατά συνέπεια, ο κύριος στόχος των επιστημόνων είναι η δημιουργία ενός εμβολίου που θα καλύπτει πληθώρα στελεχών, κάτι που ως σήμερα είχε αποτύχει.

O Γκάλο υποστηρίζει ότι πέτυχε να αναπτύξει ένα τέτοιο εμβόλιο το οποίο μέχρι στιγμής έχει δοκιμάσει σε τέσσερις πιθήκους με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η ερευνητική ομάδα προχωρεί τώρα σε πειράματα σε άλλους 12 πιθήκους. Αν και σε αυτή τη φάση αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αναμένεται να αρχίσει η φάση των κλινικών δοκιμών στον άνθρωπο.

O Γκάλο αισθάνεται αισιόδοξος. Σπεύδει, όμως, να υπογραμμίσει ότι ο HIV είναι ένας ιός που η μακρά πείρα του έχει δείξει ότι κρύβει πολλές εκπλήξεις και προσθέτει ότι με βάση τα νέα ευρήματα βλέπει μια λεωφόρο μπροστά του προς τη νίκη, η οποία όμως είναι πολύ πιθανό να κρύβει λίγο αργότερα επικίνδυνες στροφές και εμπόδια...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Μύθοι για τον τρόπο διάδοσης του HIV επιζούν στην Ευρώπη

Έκθεση του Ευρωβαρόμετρου

Δημοσίευση: χτές | 19:01

Βρυξέλλες: Σχεδόν οι μισοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν ακόμα σε μύθους για το πώς μεταδίδεται ο ιός του AIDS, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μπορούν να κολλήσουν από τα ποτήρια ή από ένα φιλί στο στόμα.

To θετικό πάντως είναι ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι δηλώνουν σε υψηλό ποσοστό ότι λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης στο σεξ.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2005 για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδειξε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το σεξ χωρίς προφυλακτικό, η επαφή με μολυσμένο αίμα και οι κοινόχρηστες σύρριγες είναι οι κύριοι οδοί μετάδοσης. Όμως το 45% πιστεύει επίσης ότι μπορεί να μολυνθεί ακόμα και από την αιμοδοσία, από την τουαλέτα, ή ακόμα και από τα ποτήρια.

Προστασία

Στην ερώτηση αν «λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης στη διάρκεια της ερωτικής διαδικασίας», ως αποτέλεσμα της διάδοσης του AIDS, το 66% των Κυπρίων απαντούν θετικά και το 24% αρνητικά. Ακολουθούν οι Αυστριακοί (66% θετικά και 21% αρνητικά) και οι Έλληνες (63% θετικά και 28%).

Στον αντίποδα βρίσκονται οι Λιθουανοί που σε ποσοστό 34% απαντούν θετικά και 46% αρνητικά και οι Ολλανδοί με 38% θετική απάντηση και 53% αρνητική. Στους «25» της ΕΕ το 48% απαντά θετικά και το 41% αρνητικά. Το 37% των Τούρκων δηλώνουν ότι «λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης στη διάρκεια της ερωτικής διαδικασίας» και το 38% πως όχι, ενώ σε ότι αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα το 55% απαντά θετικά και το 30% αρνητικά.

Στην ερώτηση αν, ως αποτέλεσμα της διάδοσης του AIDS, «επιζητούν μεγαλύτερη σταθερότητα στην επιλογή των συντρόφων τους», το 71% των Ούγγρων απαντούν θετικά και το 19% αρνητικά, ακολουθούν οι Κύπριοι (το 65% απαντούν θετικά και το 24% αρνητικά) και οι Έλληνες (το 64% απαντούν θετικά και το 28% αρνητικά) . Στους «25» το 38% των πολιτών απαντά θετικά και το 48% αρνητικά. Μόνο το 23% των Τούρκων δηλώνει ότι «επιζητούν μεγαλύτερη σταθερότητα στην επιλογή των συντρόφων τους» και το 46% πως όχι ενώ σε ότι αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα το 40% απαντά θετικά και το 41% αρνητικά.

Αγνοια

Από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου προκύπτει ότι σε γενικές γραμμές:

Οι ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται επαρκώς ενημερωμένοι για τα μέτρα πρόληψης, δηλώνοντας ότι έχουν επίγνωση των κινδύνων από τον ιό του AIDS. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ του κρατών μελών είναι συχνά σημαντικές.

Όπως επισημαίνεται στην κοινοτική έκθεση, είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 40% των πολιτών στους «25» γνωρίζουν ότι «το AIDS δεν μεταδίδεται από ένα φορέα του Ιού με φιλί στο στόμα» οι σωστές απαντήσεις στο εν λόγω ερώτημα κυμαίνονται από 16% στη Σλοβακία σε 69% στη Γαλλία. Στην Ελλάδα σωστή απάντηση στην ερώτηση αυτή δίνει το 21% των πολιτών και στην Κύπρο το 20%. Στην Τουρκία το 27% των πολιτών απαντούν σωστά και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα το 28%.

Ανάλογες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών διαπιστώνονται και στα αποτελέσματα που αφορούν το ερώτημα αν το «να πιει κανείς από το ποτήρι το οποίο μόλις έχει χρησιμοποιηθεί από ένα φορέα του AIDS» είναι οδός μετάδοσης: To 52% των πολιτών στους «25» απαντά σωστά πως αυτό δεν ισχύει κάτι, με τις διαφορές να κυμαίνονται από 70% στη Δανία σε 32% στην Κύπρο. Στην Ελλάδα μόνο το 41% απαντά σωστά στην ερώτηση αυτή. Στην Τουρκία το 48% των πολιτών απαντούν σωστά και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα το 45%.

Η ειδική έκδοση του Ευρωβαρόμετρου με θέμα «AIDS και πρόληψη» βασίστηκε σε δημοσκόπηση την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου-6 Οκτωβρίου 2005 με τη συμμετοχή 30.000 πολιτών άνω των 15 ετών στα 25 κράτη μέλη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Σε νέα φάση περνά σύντομα η έρευνα κατά του HIV. Το 2008 αναμένονται τα αποτελέσματα μεγάλων κλινικών μελετών για δύο υποψήφια εμβόλια, τα οποία ακόμα και αν αποδειχθούν αναποτελεσματικά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καθoρίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Τα δύο πειραματικά εμβόλια εκτιμάται ότι δεν θα προσφέρουν πλήρη ανοσία, ίσως όμως μειώνουν ελαφρώς τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα από τις δοκιμές αποτελεσματικότητας θα αποτελέσουν εφαλτήριο για νέες προσπάθειες, ενώ οι επιστήμονες εξετάζουν περίπου 30 ακόμα υποψήφια εμβόλια.

«Το επόμενο έτος θα είναι πολύ σημαντικό» δήλωσε στο Reuters ο Σεθ Μπέρκλεϊ, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού AIDS Vaccine Initiative, μιλώντας λίγο πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Ακόμα και αν έχουμε μόνο προκαταρκτικά αποτελέσματα, είναι παρόλα αυτά πολύ σημαντικό, καθώς μας επιτρέπει να αξιολογούμε τα ζωικά μοντέλα και να τα βελτιώσουμε» σχολίασε ο Μπέρκλεϊ.

Τι πρώτο, και πλέον ελπιδοφόρο από τα δύο πειραματικά εμβόλια, αναπτύχθηκε από τη Merck, ενώ το δεύτερο από τις Sanofi-Aventis και VaxGen.

Και τα δύο εμβόλια είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν κυτταρική ανοσία. Αν αυτή η προσέγγιση αποδειχθεί αναποτελεσματική, η έρευνα θα πρέπει να στραφεί σε νέες κατευθύνσεις.

Ο Μπέρκλεϊ παραμένει πάντως αισιόδοξος: «Αν κοιτάξει κανείς δέκα χρόνια πίσω, η κατάσταση ήταν εντελώς θλιβερή. Δέκα χρόνια μετά, έχουμε πολλές έρευνες σε εξέλιξη. Έχουμε πολλαπλές δοκιμές αποτελεσματικότητας. Όλοι όσοι αναπτύσσουν εμβόλια λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Υπάρχει η πολιτική ηγεσία και έχουμε αύξηση των κονδυλίων κατά 500%».

Μέχρι σήμερα, πάντως, μόνο ένα εμβόλιο, το AIDSVax της VaxGen, έχει ολοκληρώσει την τρίτη και τελική φάση των δοκιμών, η οποία έδειξε ότι ήταν αναποτελεσματικό.

news.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ... Το AIDS είναι εδώ!

Τα νέα στοιχεία για τη μετάδοση του ιού στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Οι θάνατοι λιγοστεύουν, αλλά τα κρούσματα πληθαίνουν... Για πρώτη φορά μάλιστα ο ετεροφυλοφιλικός έρωτας παίρνει τα πρωτεία της μετάδοσης! Από τότε που το σύνδρομο αντιμετωπίζεται - χάρη στα φάρμακα - ως χρόνια νόσος, η κοινωνία μας έχει αποκοιμηθεί και τα μέτρα πρόληψης έχουν χαλαρώσει. Ο εφησυχασμός μας τροφοδοτεί μια ωρολογιακή βόμβα

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ

--------------------------------------------------------------------------------

Οι κόκκινες κορδέλες ως κοινωνικό καμπανάκι κάθε 1η Δεκεμβρίου, ημέρα του AIDS, δεν αρκούν. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο για να απαλλαγούμε από τη μάστιγα

aidscw3.gif

Είναι ένας χάρτης της Ευρώπης διαφορετικός από τους άλλους. Και αυτό διότι πρόκειται για τον πρώτο χάρτη της διευρυμένης ΕΕ και των γειτόνων της που αποτυπώνει συστηματικά την κατάσταση σε ό,τι αφορά έναν από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» της δημόσιας υγείας, το AIDS, το οποίο, όπως θα δείτε, δεν γνωρίζει... σύνορα. Η «χαρτογράφηση» έγινε από τους υπευθύνους του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) και παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες διά στόματος της διευθύντριας του συντονιστικού αυτού οργάνου της υγείας των κρατών-μελών Τσουζάνα Τζάκαμπ κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης σχετικά με το θέμα που έγινε στη Βρέμη στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.

Αφορά όλους μας

Τι δείχνει αυτός ο χάρτης για τη σημερινή εικόνα της νόσου-«δολοφόνου» εκατομμυρίων ατόμων από το 1981 που πρωτοπεριγράφηκαν κρούσματά της ως σήμερα; Κατ' αρχάς καταρρίπτει έναν μύθο: εκείνον που θέλει το AIDS να αποτελεί υπόθεση των ομοφυλοφίλων. Οπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, οι ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές είναι υπαίτιες για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις νέων διαγνώσεων μόλυνσης με τον ιό HIV, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις σεξουαλικής επαφής μεταξύ ομοφυλοφίλων ανδρών αγγίζει το 34% - σημειώνεται πάντως ότι η χώρα μας δεν φαίνεται να ακολουθεί αυτή την τάση καθώς τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να αποδίδονται στο σεξ μεταξύ ανδρών.

Κατά δεύτερον, «χτυπά καμπανάκι» για όσους εφησυχάζουν πιστεύοντας ότι το AIDS αποτελεί... κυρίως τριτοκοσμική νόσο (είναι γεγονός ότι το 63% των κρουσμάτων εντοπίζεται στην υποσαχάρια Αφρική). Η «επιδημία» του AIDS είναι εδώ και μάλιστα εξαπλώνεται σιωπηλά στην «προηγμένη» ΕΕ: οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν ότι, πέρα από τις περίπου 20.000 νέες περιπτώσεις μολύνσεων με τον HIV που κατεγράφησαν επισήμως το 2005 (οπότε και υπάρχουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ), υπήρχαν άλλοι 200.000 φορείς που δεν γνώριζαν το πρόβλημά τους συνεχίζοντας να μεταδίδουν τον ιό - υπολογίζεται ότι αυτοί οι φορείς είναι «άκρως υψηλού κινδύνου» καθώς η άγνοιά τους τούς κάνει ακόμη πιο επικίνδυνους αφού είναι υπεύθυνοι για το 54% των νέων μολύνσεων! «Ο HIV παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας τόσο στην ΕΕ όσο και στις γείτονες χώρες, παρά τις επιτυχημένες προηγούμενες παρεμβάσεις και παρά τη διαδεδομένη χρήση συνδυαστικών θεραπειών». Τα λόγια αυτά, που αποτελούν τον επίλογο της κυρίας Τζάκαμπ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης στους υπευθύνους της ΕΕ, μάλλον αποτελούν την καλύτερη αρχή για αυτό το άρθρο...

Λιγότεροι θάνατοι, περισσότεροι φορείς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειδικού Προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS) αλλά και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εκτιμάται ότι το 2006 σε παγκόσμιο επίπεδο περί τα 39,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με «σύντροφο» τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα (24,7 εκατομμύρια, ποσοστό της τάξεως του 63%) εντοπιζόταν στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ ακολουθούσαν η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία (7,8 εκατομμύρια), η Λατινική Αμερική αλλά και η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία (μοιράζονταν από 1,7 εκατομμύρια φορείς), η Βόρεια Αμερική (1,4 εκατομμύρια), η Ανατολική Ασία (750.000), η Δυτική και η Κεντρική Ευρώπη (740.000), η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή (460.000), η Καραϊβική (250.000) και, τέλος, η Ωκεανία (81.000).

Το AIDS δεν αποτελεί όμως μόνο υπόθεση της Αφρικής. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν συνεχή αύξηση των νέων διαγνώσεων του ιού και στην Ευρώπη. Οπως επεσήμανε η κυρία Τζάκαμπ, στην ΕΕ επικρατεί την τελευταία δεκαετία μια αντίφαση σε ό,τι αφορά το θέμα: η επίπτωση του AIDS αλλά και οι θάνατοι από τη νόσο μειώνονται σταθερά από το 1996 και μετά, όταν οι ασθενείς πήραν στα χέρια τους τα κοκτέιλ φαρμάκων. «Ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που ζουν με AIDS αλλά και ο αριθμός των φορέων που δεν έχουν νοσήσει συνεχίζει να αυξάνεται εξαιτίας της μείωσης της θνησιμότητας αλλά και της συνέχισης της μετάδοσης του HIV» τόνισε η κυρία Τζάκαμπ.

Συγκεκριμένα τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στην ΕΕ αλλά και στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στη Νορβηγία η διάγνωση νέων κρουσμάτων του ιού παρουσιάζει σταθερή αύξηση μεταξύ του 2001 και του 2005 - από περίπου 15.000 νέες διαγνώσεις το 2001 σε 20.000 το 2005. Και μέσα σε όλα αυτά οι υπεύθυνοι του ECDC εκτιμούν ότι στην ΕΕ ποσοστό της τάξεως του 30% των φορέων του ιού HIV δεν γνωρίζουν καν ότι είναι φορείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δική τους υγεία αλλά και για την υγεία των σεξουαλικών συντρόφων τους! Για να πάρετε μια γεύση της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει αυτή η άγνοια αξίζει να σημειώσουμε ότι υπολογίζεται πως η συγκεκριμένη κατηγορία φορέων του ιού συμβάλλει στην εμφάνιση του 54% των νέων κρουσμάτων...

Η Ανατολική Ευρώπη πρωταθλήτρια

Μεταξύ των διαφορετικών κρατών της Ευρώπης τα υψηλότερα ποσοστά νέων κρουσμάτων καταγράφονται στην Εσθονία, στην Πορτογαλία, στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Σε γενικά πλαίσια τα ποσοστά είναι μεσαία ως υψηλά στην παλαιά ΕΕ των «15», υψηλά στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, κυρίως μεταξύ χρηστών ναρκωτικών - συμπεριλαμβανομένων της Λετονίας και της Εσθονίας - και χαμηλά στα άλλα νέα κράτη-μέλη, καθώς και στις άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Δύο κράτη-μέλη, και μάλιστα δύο από τα μεγάλα και παλαιά μέλη της ΕΕ, η Ιταλία και η Ισπανία, δεν διέθεσαν καν στοιχεία στους υπευθύνους του ECDC, καθώς, όπως αναφέρεται, δεν διαθέτουν εθνικό σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης για τον ιό! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του Ευρωπαϊκού Κέντρου, όμως, και οι δύο αυτές χώρες πιθανότατα εμφανίζουν υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, με αποτέλεσμα ο υπολογιζόμενος συνολικός αριθμός νέων κρουσμάτων της Ενωσης να αγγίζει τελικώς το 2005 τις 30.000.

Στην παλαιά ΕΕ των «15» τα δεδομένα μαρτυρούν αυξητικές τάσεις - αν και όχι σε μεγάλο βαθμό - των κρουσμάτων του HIV στη Γερμανία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία αλλά και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα για τη χώρα μας κατά το 2005 κατεγράφησαν 50 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, γεγονός που την κατατάσσει κάπου στη μέση της κλίμακας. Η Πορτογαλία και η Βρετανία φαίνεται ότι ζουν ένα ξέσπασμα του ιού τα τελευταία χρόνια: το 2005 κατεγράφησαν αντιστοίχως 251 και 148 νέα κρούσματα του ιού ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το ξέσπασμα αυτό είχε αρχικώς αποδοθεί στην αύξηση των χρηστών ναρκωτικών, το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται να οφείλεται στις ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές.

Η ετεροφυλοφιλία παίρνει τη σκυτάλη

Και μπορεί να έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το ζήτημα του AIDS «προσωπική υπόθεση» των ομοφυλοφίλων, η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, σημειώνουν οι επιστήμονες. Στην ΕΕ το 2005 οι ετεροφυλοφιλικές επαφές ήταν οι «ένοχες» για το 55% των νέων διαγνώσεων μολύνσεων με τον HIV ενώ οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ ανδρών μόλις για το 34%. Το παζλ έρχεται να συμπληρώσει η ενέσιμη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών που ευθύνεται για περίπου το 11% των νέων κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί μαζί με τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης «προπύργιο» μετάδοσης του HIV μεταξύ ομοφυλοφίλων. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι πολλές από τις μολύνσεις που κατεγράφησαν και οι οποίες οφείλονται σε ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές αφορούν μετανάστες από χώρες όπου εμφανίζονται γενικευμένες επιδημίες του HIV. Εκτιμάται ότι οι μολύνσεις αυτές είναι πιθανόν να έλαβαν χώρα εκτός της ΕΕ, χωρίς βέβαια αυτό, ακόμη και αν ισχύει, να συνεπάγεται ότι κλείνει τον «φαύλο κύκλο» της μετάδοσης...

Οι δηλώσεις μάλιστα της κυρίας Τζάκαμπ σχετικά με το ότι οι περιπτώσεις μόλυνσης που συνδέονται με ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές εμφανίζουν σταθερή αύξηση τα τελευταία 10 χρόνια μάλλον επιβεβαιώνουν ότι ο κύκλος αυτός δύσκολα θα κλείσει αν δεν υπάρξει συντονισμένη δράση και συνειδητοποίηση. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, τα κρούσματα που οφείλονται σε ενέσιμη χρήση ναρκωτικών εμφανίζουν σταθερή μείωση τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ δυστυχώς αύξηση παρουσιάζουν από το 2001 ως και σήμερα και οι περιπτώσεις εμφάνισης του ιού που συνδέονται με σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Από τα νέα, συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει η κατάρρευση ενός ακόμη μύθου σχετικά με το AIDS: αυτού που θέλει τις ιερόδουλες να αποτελούν κύριο «όχημα» μετάδοσης του ιού. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα του HIV μεταξύ ιερόδουλων δεν ξεπερνούν το 2%. Βέβαια οι ειδικοί ζητούν εγρήγορση καθώς σημειώνουν ότι η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει. Και τα κακά μαντάτα έρχονται από την Ανατολική Ευρώπη, όπου οι περισσότερες ιερόδουλες κάνουν παράλληλα χρήση ναρκωτικών, με αποτέλεσμα τα ποσοστά του ιού να παρουσιάζουν αλματώδη ανοδική πορεία. Η συνήθης πρακτική των τελευταίων ετών μεταφοράς ιερόδουλων από αυτές τις χώρες προς τα δυτικά είναι πιθανόν λοιπόν να δημιουργήσει σε λίγα χρόνια μια νέα, καθόλου ρόδινη, πραγματικότητα μέσα από μια καινούργια σημαντική πηγή κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Το προφίλ του πάσχοντος

Ποιο είναι όμως το φύλο και το ηλικιακό προφίλ του AIDS στην ΕΕ; Ο HIV χτυπά κυρίως άνδρες και «προτιμά» νεαρά άτομα, επισημαίνεται στα στοιχεία. Το 37% των νέων διαγνώσεων αφορά γυναίκες και μάλιστα οι γυναίκες μολύνονται σε μικρότερη ηλικία από τους άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων φορέων είναι τα 35 έτη, ωστόσο εμφανίζονται διακυμάνσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών: π.χ., η μέση ηλικία διάγνωσης στις χώρες της Βαλτικής είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τα κράτη της παλαιάς ΕΕ των «15» - η Λετονία βρίσκεται στο ένα άκρο με τη μικρότερη μέση ηλικία διάγνωσης (28 έτη) και η Γαλλία στο άλλο με μέση ηλικία διάγνωσης τα 37 χρόνια.

Η χώρα μας βρίσκεται ακριβώς στον μέσο όρο καθώς η συνηθέστερη ηλικία διάγνωσης είναι τα 35 έτη. Συνολικά το 10% των νέων διαγνώσεων αφορά εφήβους και νεαρούς ενηλίκους 15-24 ετών - σε χώρες όμως όπως η Εσθονία το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 55%.

Εγκληματική λήθη

Το AIDS μάς συντροφεύει εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια και, όπως φαίνεται, ακόμη και σε ό,τι αφορά μια τόσο σημαντική νόσο που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές ο άνθρωπος έχει ασθενή μνήμη. Και αυτό περιλαμβάνει και τους δημοσιογράφους. Οπως σημείωσαν οι ειδικοί του ECDC, η κάλυψη από τα ΜΜΕ σχετικά με τον HIV και το AIDS αυξήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κορυφώθηκε το 1987 και εμφάνισε στη συνέχεια σταθερή πτώση ως σήμερα. Και, ως γνωστόν, τα ΜΜΕ είναι εκείνα που πληροφορούν και σε σημαντικό βαθμό κρατούν ζωντανή τη μνήμη του κοινού.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των νέων συνδυασμών φαρμάκων, τα οποία επιμηκύνουν τη ζωή των ασθενών, άρχισε να δημιουργεί μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας στον πληθυσμό, σύμφωνα με τους ειδήμονες. Και αυτό συνέβη τόσο στους ομοφυλοφίλους όσο και στους ετεροφυλοφίλους. Στην έκθεση του ECDC υπογραμμίζεται ότι έχουν αναβιώσει οι σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, στις οποίες συντελούν και οι σύγχρονες τάσεις όπως η χρήση «μοδάτων» ναρκωτικών ουσιών σαν τις μεταμφεταμίνες, γνωστές ως «crystal» (μπορούν να έχουν μεταξύ άλλων παραισθησιογόνο δράση), η χρήση Viagra αλλά και η σύγχρονη συνήθεια αναζήτησης ερωτικών συντρόφων μέσω του Διαδικτύου.

Ιός χωρίς σύνορα

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη. Σημειώνουν ότι τα ταξίδια που μετατρέπουν πια την ΕΕ σε ένα μικρό «χωριό» του κόσμου αλλά και η μετανάστευση αποτελούν «κλειδιά» τα οποία μπορούν να ανοίξουν διάπλατα την πόρτα μιας νέας επιδημίας του HIV εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Για τον λόγο αυτόν ζητούν ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης αλλά και φροντίδας των φορέων και των ασθενών, κυρίως στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο «βάρος» της νόσου, την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων πρόληψης κυρίως σε ό,τι αφορά τους ομοφυλόφιλους άνδρες, αλλά και τη σωστή και συστηματική επιτήρηση των μεταναστών.

Μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων από τους αρμοδίους του ECDC ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία κ. Μ. Κυπριανού ζήτησε μεγαλύτερη δράση για την αντιμετώπιση του HIV και του AIDS. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επίτροπος, «η μάχη ενάντια στην επανάκαμψη του HIV/AIDS στην Ευρώπη αποτελεί κύρια προτεραιότητα της ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Οι χώρες της ΕΕ χρειάζεται να συνεργαστούν ώστε να διασφαλίσουν τη συστηματική επιτήρηση της νόσου και να μελετήσουν στρατηγικές και δράσεις που κρίνονται ως πιο αποτελεσματικές στη μάχη με το AIDS».

Μπορεί η ανθρώπινη μνήμη να έχει λανθασμένα ατονήσει σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο του AIDS, ωστόσο οι αριθμοί είναι σαφείς και επιβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Μπορεί εμείς να ξεχνούμε, ο πανέξυπνος, όμως, όπως αποδεικνύεται, ιός HIV - δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκει πάντα τρόπο να ξεφεύγει από τους ερευνητές που έχουν επιδοθεί εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες σε ένα ανελέητο κυνήγι εναντίον του προσπαθώντας να ανακαλύψουν ένα εμβόλιο, κάτι που δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν - δεν ξεχνά τον άνθρωπο. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι επιβεβλημένο όλοι μας - ο καθένας από εμάς αλλά και οι ιθύνοντες - να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας...

Η περιτομή σώζει ζωές

Επίσημες συστάσεις έκαναν οι υπεύθυνοι του UNAIDS και του ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες θα ήταν καλό να υποβάλλονται σε περιτομή, η οποία φαίνεται ότι αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στον HIV. Οι συστάσεις αυτές κρίθηκαν απαραίτητες έπειτα από πρόσφατα στοιχεία μεγάλων μελετών που έδειξαν ότι η περιτομή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού ως και κατά 60%. Οι ίδιοι πάντως υπεύθυνοι των διεθνών οργανισμών έσπευσαν να τονίσουν ότι η περιτομή δεν αποτελεί «πανάκεια» ενάντια στο AIDS καλώντας τους άνδρες, παρά τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία σχετικά με τη συμβολή της ενάντια στον ιό, να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προφύλαξη. Και αυτό διότι - όπως φαίνεται δυστυχώς ότι έχει συμβεί μετά την εμφάνιση των προηγμένων αντιρετροϊκών θεραπειών - είναι πιθανόν να αναπτυχθεί μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που θα «εξαφανίσει» τη δυνητική μερική - και αυτό πρέπει να τονιστεί - προστασία που θα μπορούσε να προσφέρει η περιτομή. Οι ειδικοί απευθύνουν μάλιστα και μια δεύτερη προειδοποίηση στους άνδρες: τονίζουν ότι μετά τη διενέργεια της περιτομής το διάστημα ώσπου η πληγή στην περιοχή να κλείσει - περίπου έξι εβδομάδες - είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς εκείνη την περίοδο αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης με τον ιό. Ετσι οι πιστοί της περιτομής πρέπει να προσέλθουν για τη διαδικασία με σύνεση από κάθε άποψη προκειμένου να έχουν έναν νέο «σύμμαχο» - και όχι «εχθρό» - ενάντια στο AIDS.

Το ΒΗΜΑ, 08/04/2007 , Σελ.: H06

Κωδικός άρθρου: B15033H061

ID: 284870

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Hμερομηνία δημοσίευσης: 08-06-07

Αποσύρεται παρτίδα φάρμακου για έιτζ

Την άμεση διακοπή της θεραπείας με το αντιρετροϊκό φαρμακευτικό προϊόν Viracept συνιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, που καλεί όσα άτομα με έιτζ λαμβάνουν το φάρμακο να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους για τις σχετικές οδηγίες. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΦ, την περασμένη Τρίτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche, σχετικά με επιμόλυνση με επιβλαβή ουσία του φαρμάκου Viracept, κατά τη διαδικασία παραγωγής του. Ειδικότερα, παρτίδες του φαρμάκου είχαν επιμολυνθεί με τη γενοτοξική ουσία ethyl mesylate, που είναι επιβλαβής για το DNA. H επικινδυνότητα για τους ασθενείς λόγω της επιμόλυνσης προς το παρόν δεν έχει αξιολογηθεί. Η εταιρεία προχώρησε στη συνολική ανάκληση του προϊόντος από την αγορά, και όσοι ασθενείς έχουν συσκευασίες του Viracept θα πρέπει να το επιστρέψουν στο φαρμακείο.

www.kathimerini.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Last Updated: Saturday, 23 June 2007, 00:16 GMT 01:16 UK

HIV infection theory challenged

A longstanding theory of how HIV slowly depletes the body's capacity to fight infection is wrong, scientists say.

HIV attacks human immune cells, called T helper cells. Loss of these cells is gradual, often taking many years.

It was thought infected cells produced more HIV particles and that this caused the body to activate more T cells which in turn were infected and died.

Imperial College London modelling suggests that, if that was true, cells would die out in months not years.

The Imperial findings have been published in journal PLoS Medicine.

The imperial team used a mathematical model of the processes by which T cells are produced and eliminated.

Using this they showed that the current theory of an uncontrolled cycle of T cell activation, infection, HIV production and cell destruction - dubbed the "runaway" hypothesis - was flawed.

They concluded that it could not explain the very slow pace of depletion that occurs in HIV infection.

They showed that if the theory was correct, then T helper cell numbers would fall to very low levels over a number of months, not years.

Lack of certainty

Researcher Professor Jaroslav Stark said: "Scientists have never had a full understanding of the processes by which T helper cells are depleted in HIV, and therefore they've been unable to fully explain why HIV destroys the body's supply of these cells at such a slow rate.

"Our new interdisciplinary research has thrown serious doubt on one popular theory of how HIV affects these cells, and means that further studies are required to understand the mechanism behind HIV's distinctive slow process of cellular destruction."

The Imperial team thinks one possible explanation could be that the virus slowly adapts itself over the course of the infection.

But they stress that further analysis is needed to verify this alternative theory.

Professor Stark said: "If the specific process by which HIV depletes this kind of white blood cell can be identified, it could pave the way for potential new approaches to treatment."

Roger Pebody, a treatment advisor at HIV charity Terrence Higgins Trust, said: "HIV is an incredibly complex virus and research is ongoing to try and establish exactly how it works.

"We need more studies in this area before we can draw any clear conclusions."

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6230580.stm

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η χαρα της Μαριας! Βγαζει τωρα και το "ντοκυμαντερ" της...! Επιτελους, "δικαιωντονται" οι αγωνες της!

σαν πολύ μεγάλη αξία δίνουμε στην κυρία με παρόμοια σχόλια, αλλοίμονο αν έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με κάθε έρευνα και κάθε ερωτηματικό γύρω από το AIDS!!!

emardown συμφωνούμε, απλά είπα να το τονίσω pro ;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Clemence ειρωνικα το ειπα...! Ουτως η αλλως δεν εχει καμια σχεση αυτο το οποιο υποστηριζει με τη συγκεκριμενη ερευνα, αλλα ικανη την εχω να βρει τροπο να τα συνδυασει και να αποδειξει το ποσο πολυ δικιο εχει και ποσο λαθος ειμαστε ολοι εμεις που παραπλανουμαστε απο τις φαρμακευτικες και τα συμφεροντα! Anyway, δικιο εχεις, αρκετα με τη συγκεκριμενη κυρια...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για το AIDS στον "Ευαγγελισμό" (26/06/07)Ανώνυμες, εμπιστευτικές και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για το AIDS πραγματοποιεί η αναβαθμισμένη Μονάδα Λοιμώξεων του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός". Επιχειρώντας να συμβάλει στην προσπάθεια για εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων "κρυφών" σήμερα κρουσμάτων, η Μονάδα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν και να πραγματοποιήσουν την εξέταση.Ανώνυμες, εμπιστευτικές και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για το AIDS πραγματοποιεί η αναβαθμισμένη Μονάδα Λοιμώξεων του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός".Επιχειρώντας να συμβάλει στην προσπάθεια για εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων "κρυφών" σήμερα κρουσμάτων, η Μονάδα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν και να πραγματοποιήσουν την εξέταση. Στη Μονάδα Λοιμώξεων παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ατόμων με HIV λοίμωξη, ενώ καθημερινά προσέρχονται άτομα που επιθυμούν να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση.Η διαδικασία είναι ανώνυμη, εμπιστευτική και δωρεάν και πραγματοποιείται (με ή χωρίς ραντεβού): Τετάρτη 08.00-11.00 και Πέμπτη 12.00-15.00 στο Ιατρείο Λοιμώξεων (Ιατρείο Νο 9), υπόγειο Παλαιού Κτιρίου (είσοδος από οδό Υψηλάντου). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210 7201242, Fax: 210 7201320 και e-mail: mel@evaggelismos-hosp.grΗ λοίμωξη από τον ιό του AIDS (HIV) έχει πλέον μεταβληθεί στις μέρες μας από ένα θανατηφόρο νόσημα σε ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας. Συνεχίζει, όμως, να συγκεντρώνει πάνω της αρκετές ιδιαιτερότητες που αφορούν τόσο στο ίδιο το άτομο που έχει τη λοίμωξη, όσο και στο περιβάλλον του. Σύμφωνα με το διευθυντή της Μονάδας, καθηγητή κ. Αθανάσιο Σκουτέλη, οι σημαντικότερες από αυτές είναι:1. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να μη "δίνει" συμπτώματα για αρκετά χρόνια και ο μόνος τρόπος να ανιχνευθεί είναι μόνο μέσω εξέτασης αίματος. Πιστεύεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, μερικές χιλιάδες άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό και δεν το γνωρίζουν. Από αυτά, κάποια πιθανόν ήδη να χρειάζονται άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξη σε AIDS. Η διαπίστωση ότι ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων από AIDS οφείλεται σε καθυστερημένη διάγνωση συνεχίζει να ισχύει και στις μέρες μας. 2. Οποιοδήποτε άτομο που φέρει τη λοίμωξη, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, σταδίου και λήψης ή όχι θεραπείας, μπορεί να αποτελέσει πηγή μετάδοσής της και διασποράς της στην κοινότητα. 3. Η λοίμωξη αυτή δεν απειλεί μόνο τις λεγόμενες "ομάδες υψηλού κινδύνου" (όρος που χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο) αλλά, ουσιαστικά, τον καθένα μας.Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, γίνεται προσπάθεια, σε παγκόσμιο επίπεδο, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και συνθήκες, σε επιλεγμένους χώρους παροχής ιατρικής φροντίδας, για τον έλεγχο για λοίμωξη από τον ιό οποιουδήποτε ατόμου το επιθυμεί. Κατά τον έλεγχο, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανωνυμία του ατόμου και η τήρηση του απορρήτου, ενώ ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται -κατά το δυνατόν- ο συνδυασμός ταχείας διεκπεραίωσης της διαδικασίας μαζί με αποτελεσματική ενημέρωση του ατόμου σε τυχόν ερωτήματα πάνω στο θέμα της λοίμωξης από τον ιό, των τρόπων μετάδοσης και των μεθόδων ανίχνευσής του.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σημαντικό βήμα μπροστά-Πειραματικό ένζυμο

Ένα πειραματικό ένζυμο που αναπτύχθηκε από Γερμανούς ερευνητές μπορεί να απομακρύνει το γενετικό υλικό του HIV από τα μολυσμένα κύτταρα, ένα επίτευγμα που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε ίαση της λοίμωξης HIV και του AIDS.

Το ένζυμο απέχει πολύ από τις δοκιμές σε ασθενείς, τονίζουν οι ερευνητές σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Science.

«Ενα τροποποιημένο ένζυμο που αποκόπτει αποτελεσματικά τον ενσωματωμένο ιό HIV-1 από τα μολυσμένα κύτταρα in vitro θα μπορούσε μια μέρα να εκριζώνει τον ιό από τους ασθενείς με AIDS» γράφει σε συνοδευτικό άρθρο ο Αλαν Ένγκελμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.Μέχρι σήμερα, τα γονίδια του ιού ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν από τα μολυσμένα κύτταρα.Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck στη Δρέσδη πειραματίστηκαν με το ένζυμο Tre το οποίο αναγνωρίζει το DNA του ιού και το αποκόπτει από τα χρωμοσώματα.Το ένζυμο εξαφάνισε τον ιό από καλλιέργειες μολυσμένων κυττάρων σε διάστημα τριών μηνών.

Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια να ξεπεραστούν. «Το πιο σημαντικό, και πιθανότατα το πιο δύσκολο, από τα εμπόδια αυτά είναι ότι το ένζυμο απαιτεί αποτελεσματικά και ασφαλή μέσα διοχέτευσης και θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί χωρίς σοβαρές παρανέργειες», γράφει ο Ιντράνι Σαρκάρ, επικεφαλής της ομάδας.Επόμενος στόχος είναι να ελεγθεί κατά πόσο το ένζυμο μπορεί να αναγνωρίσει το ξένο DNA ακόμα και όταν αυτό παραμένει αδρανές.

Newsroom ΔΟΛ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Νέο φάρμακο για το AIDS

10/07/2007

Κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα μία νέα αποτελεσματική θεραπεία κατά του AIDS.

Η εμπορική ονομασία του νέου σκευάσματος είναι Prezista και έχει αποδειχθεί ότι σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα καταστέλλει τη δράση του ιού HIV.

Το σκεύασμα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στις αρχικές κλινικές μελέτες και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ένα από τα πιο δραστικά αντιρετροϊκά φάρμακα της τελευταίας δεκαετίας.

www.skai.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Ο HIV αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων

Ανεξαρτήτως του καπνίσματος, η λοίμωξη από HIV σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Clinical Infectious Diseases.Ο Δρ Γκρέγκορι Κιρκ και οι συνεργάτες του στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλουμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χοπκινς μελέτησαν τους θανάτους από καρκίνο των πνευμόνων μεταξύ συμμετεχόντων σε χρήση ενέσιμων ουσιών που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1998, ως τμήμα μελέτης για το AIDS.Καταγράφηκαν 27 θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων μεταξύ των 2.086 συμμετεχόντων, 14 εκ των θανάτων συνέβησαν σε μολυσμένα από HIV άτομα.

Αφού συνυπολογίστηκαν οι πιθανοί συνεισφέροντες παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα, η λοίμωξη HIV συσχετίστηκε με σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων συγκριτικά με την HIV-αρνητική κατάσταση.Καθώς τα άτομα που είναι μολυσμένα από HIV ζουν πλέον περισσότερο, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα μη-AIDS αποτελέσματα γίνονται πρωτοπαθείς αιτίες θνησιμότητας και θνητότητας. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αυτών των μη-AIDS αποτελεσμάτων μπορεί να τροποποιηθεί από την HIV λοίμωξη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.