Jump to content

Αποκόμματα ...


zkw

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 366
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Συνταξιούχος καθηγητής, ετών 79, ζητεί υιοθεσία

Tης Σάντυς Tσαντάκη

Kάποτε ο Tζόρτζιο Aντζελότσι δίδασκε Iταλούς τινέιτζερ Oμηρο, παροτρύνοντάς τους να φλερτάρουν απαγγέλλοντας ποίηση. Oμως όταν συνταξιοδοτήθηκε, η κόρη του πήγε στο εξωτερικό, η γυναίκα του πέθανε και ο 79χρονος καθηγητής, «Il professore» όπως τον φώναζαν, έμεινε ολομόναχος, σ’ ένα ορεινό χωριό ανατολικά της Pώμης, με μοναδική συντροφιά τα βιβλία του και εφτά γάτες. Σήμερα είναι ο διασημότερος συνταξιούχος στην Iταλία ύστερα από αγγελία που έβαλε σε μια εφημερίδα, προσφέροντας 500 ευρώ σε οποιαδήποτε οικογένεια θα τον... υιοθετούσε.

Mια αγγελία που του άλλαξε τη ζωή, συγκίνησε και δημιούργησε ενοχές σε ολόκληρη την Iταλία. «Yπήρχαν ημέρες που δεν έλεγα κουβέντα σε άνθρωπο. Eπιανα τον εαυτό μου να φωνάζει την αγαπημένη μου Λουτσία, σαν να ήταν στην κουζίνα. Oμως είχε πεθάνει το 1992». Δώδεκα χρόνια μετά, ο καλοβαλμένος συνταξιούχος δεν είχε πολλά κοινά με τους χωρικούς και σπανίως έβγαινε έξω. «Δεν μπορούσα να κάνω ανούσιες συζητήσεις». H μεγάλη του έξοδος «ήταν μία φορά τον μήνα, όταν γέμιζε ένα ταξί με γατοτροφές από ένα σούπερ μάρκετ στο Tίβολι».

Tις λίγες φορές που ηχούσε το τηλέφωνο, η καρδιά του χτυπούσε δυνατά· νόμιζε ότι είναι η 53χρονη κόρη του Λορεντάνα, μέλος ανθρωπιστικής αποστολής στο Aφγανιστάν. Kάθε τόσο, ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας περνούσε από το σπίτι για να ελέγξει ότι ήταν καλά. «Tα μάτια μου χειροτέρεψαν και τα χέρια μου άρχισαν να τρέμουν. Eπρεπε να χρησιμοποιώ μεγεθυντικό φακό για να διαβάσω».

Tελικά, αποφάσισε ότι θα ήταν πολύ καλύτερα αν ζούσε σε έναν οίκο ευγηρίας, αλλά ανακάλυψε ότι η σύνταξη των 1.400 ευρώ δεν ήταν αρκετή. Eτσι προέκυψε η ιδέα για την αγγελία. Aπό την ημέρα που δημοσιεύθηκε, τον Aύγουστο, έλαβε εκατοντάδες γράμματα και τηλεφωνήματα από υποψήφιους «γονείς», ακόμη και από τη Nέα Zηλανδία, τον Kαναδά, την Kολομβία, την Aργεντινή και τη Bρετανία. Στην Iταλία, ένας εκατομμυριούχος του πρόσφερε την παραθαλάσσια βίλα του, μαζί με υπηρέτες. O Aντονέλο Bεντίτι, παλιός μαθητής του και νυν ποπ τραγουδιστής, του πρότεινε να ζήσει μαζί του. Kαι αρκετές ηλικιωμένες κυρίες που ζούσαν κι εκείνες μόνες, θέλησαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του. H Iταλία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα –ήντα. Λόγω κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, εκατομμύρια ηλικιωμένοι αναγκάστηκαν να μείνουν μόνοι, χωρίς καμία βοήθεια, σε μία χώρα που μέχρι σήμερα μπορούσε να καυχιέται για τις δεμένες φαμίλιες της. Yπολογίζεται ότι ένας στους πέντε Iταλούς είναι άνω των 65 – περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Mέχρι το 2051 οι συνταξιούχοι θα έχουν φτάσει τα 18 εκατομμύρια. Oι περισσότεροι ζουν μόνοι. Eυτυχώς που υπάρχει και το πρώτο πρακτορείο για την τρίτη ηλικία, το Senior Sitters, με επαγγελματίες «συντρόφους» που αντί 10 ευρώ την ώρα καθαρίζουν, ψωνίζουν, συνοδεύουν τους ηλικιωμένους στο σινεμά, ακόμη και στις διακοπές. H Iταλία τους έχει ανάγκη περισσότερο και από... μπέιμπι σίτερς.

Kαι ο Tζόρτζιο; Aυτές τις ημέρες σκοπεύει να ανέβει για πρώτη φορά σε αεροπλάνο για να συναντήσει την οικογένεια που θα τον υιοθετήσει. Tου προσφέρουν δικό του διαμέρισμα, είπαν ότι δεν θέλουν την αμοιβή του. Δεν θα ξεχάσει όταν άκουσε τη φωνή της μητέρας στο τηλέφωνο. «Oταν την ακούω, νιώθω τόσο ωραία, όπως όταν γουργουρίζουν οι γάτες μου την ώρα που τους χαϊδεύω το κεφάλι».

[H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

[....Παχυσαρκία: Μικρότερες οι σοκολάτες

Σε μια προσπάθεια να συμβάλουν «γλυκά» στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, οι σοκολατοβιομηχανίες στη Βρετανία θα μικρύνουν τις σοκολάτες. Ουσιαστικά, οι μικρότερες συσκευασίες είναι μία από τις επτά δεσμεύσεις που κρίνονται απαραίτητες από το «Μανιφέστο για τα Τρόφιμα και την Υγεία», που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, στην οποία μετέχει το βαρύ πυροβολικό της βιομηχανίας τροφίμων, όπως η Κόκα-Κόλα, η Κέλογκς, η Κραφτ, η Νεστλέ και άλλες.

(Ασοσιέιτεντ Πρες)...]

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/09/2004

δηλαδή τώρα θα τις...παίρνουμε δυο-δυο;; :P

Τροποποιήθηκε από tik-tak
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

[....ΠΡΙΤΙ ΣΑΚΙΑ (Preeti Shakya), 7, που τιμάται ως ζωντανή θεά από Ινδουιστές και Βουδιστές , έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση -κάτι σαν εκδρομή περισσότερο- βγαίνοντας από το σπίτι όπου παραμένει κλεισμένη στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού.

Η μικρή Πρίτι δοξάζεται, εδώ και τρία χρόνια περίπου, ως η μετενσάρκωση της μητέρας θεάς Ντούργκα των Ινδουιστών. Είναι μια παράδοση που πάει πίσω πολλούς αιώνες. Κάθε Κουμάρι, όπως είναι η Πρίτι, επιλέγεται όταν είναι 3 ή 4 ετών το πολύ, πάντοτε από την ίδια φυλετική ομάδα Βουδιστών και πρέπει να έχει 32 πολύ διακριτά χαρακτηριστικά, όπως «μηρούς σαν εκείνους ενός ελαφιού και λαιμό σαν την κόγχη κοχυλιού». Η μικρή Πρίτι ζει υπό αυστηρό περιορισμό και βγαίνει από το σπίτι της μόνο 3-4 φορές τον χρόνο. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να φτάσει στην εφηβεία, οπότε και θα πρέπει το «κονκλάβιο των καθαρών Βουδιστών», όπως ονομάζεται, να επιλέξει την επόμενη Κουμάρι, δηλαδή ζωντανή θεά. Από εκεί και ύστερα, οι πρώην θεές καλούνται να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, απολαμβάνοντας όμως ορισμένα ιδιαίτερα προνόμια, όπως να συνεχίσουν να έχουν ιδιωτικό δάσκαλο...].

ελευθεροτυπία 29/9/04

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«Κεραυνοβόλος» έρωτας

29/9/2004 9:39:00 πμ

Μια ιδιότυπη σχέση με τους κεραυνούς φαίνεται πως έχει αναπτύξει ένας Κουβανός αγρότης. Ο Χόρχε Μαρκές έχει χτυπηθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, πέντε φορές από κεραυνό μέσα σε 22 χρόνια! Ο κ. Μαρκές ζει στην περιοχή Σαν Μανουέλ και για πρώτη φορά είδε τον ουρανό σφοντύλι το 1982. Μάλιστα, από την πρώτη του "γνωριμία" με τους κεραυνούς κάηκαν τα μαλλιά του και έπεσαν τα σφραγίσματα στα δόντια του. Ο …σύγχρονος Δίας αποδίδει το φαινόμενο στην κακή του τύχη, ενώ έχει λάβει τα μέτρα του για παν ενδεχόμενο. Έτσι, όταν πριν από λίγες ημέρες τον ξαναχτύπησε κεραυνός, έπιασε ένα κομμάτι λάστιχο για να προστατευθεί. "Δεν εμπιστεύομαι την τύχη μου. Κάθε φορά που βρέχει κοιτάω να βρω κάποιο μονωτικό υλικό. Δε θέλω να το περάσω και έκτη φορά", λέει με παράπονο ο κ. Μαρκές.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Kalashnikov Vodka - Το νέο όπλο

(Reuters)

 

Ο 85χρονος Mikhail Kalashnikov με το νέο του όπλο, την Kalashnikov Vodka

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο δημιουργός ενός εκ των πιο γνωστών όπλων, του AK-47, σχεδίασε το νέο του "βαρύ πυρομαχικό", την... Kalashnikov Vodka.

Ο Mikhail Kalashnikov, που εφήυρε το AK-47, αφού πυροβολήθηκε από Γερμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει το καλό όνομα του όπλου του.

"Πάντα ήθελα να βελτιώσω και να επεκτείνω τις δυνατότητες του όπλου. Ετσι, αποφάσισα να φτιάξω μια... βότκα με το όνομά μου! Και ήθελα να είναι η καλύτερη βότκα από όλες όσες έχουν φτιαχτεί έως σήμερα', τόνισε ο Kalashnikov στο Reuters.

Το Kalashnikov είναι σήμερα το πιο διαδεδομένο όπλο στις επαναστατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ο δημιουργός του ισχυρίζεται πως οι προθέσεις του ήταν απλά πατριωτικές. "Ποτέ δεν ήθελα να χρησιμοποιηθεί το όπλο μου σε εχθροπραξίες. Το σχεδίασα για να προφυλάξω τα σύνορα της πατρίδας μου. Δεν είναι όμως δικό μου λάθος η διάδοσή του σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται στην αξιοπιστία του και την απλότητα στη χρήση", είπε ο ίδιος.

Οσο για την Kalashnikov Vodka, όπως λένε οι παραγωγοί της, "έχει δημιουργηθεί από σιτηρά συγκεντρωμένα στη Ρωσία, από νερό της Λίμνης Λατόγκα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης και πίνεται με φίλους".

Αραγε η απάντηση στην Kalashnikov Vodka θα είναι το Uzi Bourbon;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

[....ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 

Εβαλαν τα γυαλιά στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο οι συνάδελφοί του στη μακρινή Αυστραλία. Ο αιδεσιμότατος Νικόλαος Δεσπινούδης κάλεσε τους 65 χιλιάδες Ελληνες της Αδελαΐδας να μποϊκοτάρουν το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που γίνεται εκεί, μόνο και μόνο γιατί φιλοξενεί το «Hardcore» του Ντένη Ηλιάδη, μια ταινία που ο ίδιος βρίσκει «άθλια και ηθικά διεφθαρμένη». Μένοντας με την απορία πού στο καλό την είδε ο άγιος αυτός άνθρωπος, να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας Θ. Μάρα, που ενθάρρυνε τον κόσμο να δει την ταινία και να σχηματίσει ιδίαν άποψη...].

 

 

------------------------

[....Με τα κινητά τηλέφωνα, που χτυπούν ανεξέλεγκτα στη διάρκεια των παραστάσεων, τα έβαλε ο Κέβιν Σπέισι. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του λονδρέζικου θεάτρου Old Vic προειδοποιεί κάθε βράδυ το κοινό ν' απενεργοποιεί τα τηλέφωνά του γιατί, όπως λέει, «όχι μόνο χτυπούν, αλλά ορισμένοι θεατές τ' αγνοούν μάλιστα, προσποιούμενοι ότι δεν είναι τα δικά τους». Αυτό το διάστημα ο Αμερικανός σταρ σκηνοθετεί το έργο «Cloaca». Όταν σε κάποια παράσταση χτύπησε το κινητό ενός θεατή, ο ίδιος ο Σπέισι φώναξε: «Πείτε τους ότι είμαστε απασχολημένοι»! Είναι γεγονός, πάντως, ότι το κακό έχει παραγίνει αφού ορισμένοι απαντούν κιόλας, ανοίγοντας συζήτηση! Ας τα κλείσουν για δύο ώρες. Δεν θα πάθουν κάτι...]

 

----------------------

[....Χειρούργησαν με... φακό

Με φακούς αναγκάστηκαν να χειρουργήσουν οι γιατροί του νοσοκομείου Νάουσας, λόγω βλάβης της ΔΕΗ.

Μια διακοπή στην ηλεκτροδότηση βύθισε στο σκοτάδι το νοσοκομείο Νάουσας, αλλά η γεννήτρια δεν λειτούργησε. Εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν σε εξέλιξη δύο χειρουργικές επεμβάσεις. Μία γυναικολογική και ένα κάταγμα. Μέσα σε 5 λεπτά έφτασαν φακοί στα χειρουργεία για να συνεχιστούν οι επεμβάσεις, οι οποίες, ευτυχώς, δεν βρίσκονταν σε κρίσιμη φάση. Η διακοπή διήρκησε μόνο 12 λεπτά και τα χειρουργεία συνεχίστηκαν κανονικά. Το πρόβλημα προέκυψε επειδή δεν λειτούργησαν οι δύο μπαταρίες που δίνουν ρεύμα στη γεννήτρια.

Ευτυχώς τα χειρουργεία δεν ήταν σοβαρά, λέει ο πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών της Νάουσας, χειρουργός Μάκης Ισαακίδης. Επισημαίνει ακόμη ότι δεν είχε ξαναπαρουσιαστεί παρόμοια βλάβη στο παρελθόν. Οι μπαταρίες είχαν φτάσει στο όριο ζωής τους και επρόκειτο να αντικατασταθούν, πράγμα που έχει γίνει ήδη....]

 

 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

[....ΤΡΟΧΑΙΑ

1.400 μένουν ανάπηροι το χρόνο λόγω έλλειψης υποδομών

Σε κάθε δύο απώλειες ζωής από τροχαία ατυχήματα προστίθενται περίπου τρεις (και κάτι παραπάνω) μόνιμες κινητικές αναπηρίες,το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (ποσοστό 78%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών-Κινητικά Αναπήρων και από προχθές Δευτέρα και του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων, Σπύρο Σταυριανόπουλο) είναι νέοι άνθρωποι 16-25 ετών!

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η σχέση τροχαίου ατυχήματος-κινητικής αναπηρίας, είχε προ διετίας απασχολήσει το από κοινού Συνέδριο του Συνδέσμου Παραπληγικών και της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, κάποια συμπεράσματα του οποίου ήταν (και παραμένουν) αποκαλυπτικά. Το συγκλονιστικότερο: Το 40% των μόνιμων κινητικών αναπηριών(1400) είναι προϊόν της ανεπάρκειας των υποδομών και υπηρεσιών της επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής. Η οποία -γνωστή ιατρικά με τον όρο «χρυσή ώρα»- αφορά το «έγκαιρο» της παρουσίας στον τόπο του ατυχήματος των μονάδων Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος και ΕΚΑΒ και τη σύντομη μεταφορά και διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο. Επ' αυτού: Καταγράφηκε έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών, λόγω διαφορετικού τηλεφωνικού αριθμού (100, 199, 166 αντίστοιχα) αναγγελίας του περιστατικού...

Αλλά και μετά τη «χρυσή ώρα» τα ελλείμματα καλά κρατούν. Ξεκινώντας από τις διαπιστωθείσες ανεπάρκειες των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και των ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), ειδικώς σε ό,τι αφορά περιπτώσεις μαζικών ατυχημάτων (όπως το τελευταίο του Μαλιακού), και καταλήγοντας στο μέγα έλλειμμα υπηρεσιών αποκατάστασης. Οπου τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Για περίπου 500.000 κινητικά αναπήρους (30% με αυξητική τάση θύματα τροχαίων), διατίθενται 186 (!) όλες κι όλες κλίνες αποκατάστασης (οι 125 των οποίων στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων). Γεγονός που μεταφράζεται σε «φυγή» στο εξωτερικό, συνεπαγόμενη τεράστια οικονομική αιμορραγία. Στους 1.000 ασθενείς που καταφεύγουν σε εξάμηνη αποκατάσταση εκτός συνόρων, «υπολογίζεται» κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία υπερβαίνον τα 450.000.000 ευρώ!

Στα (επίσης) απίστευτα, όμως αληθινά: Παρά τα «υψηλότατα» για τη χώρα μας νούμερα, Εθνικό Μητρώο Τραύματος για την παρακολούθηση της έκβασης των σοβαρών τραυματισμών, δεν υπάρχει! Οπως δεν υπάρχει κέντρο εξειδικευμένο για την αποκατάσταση του παιδικού τραύματος, παρ' ότι το ποσοστό των παιδικών ατυχημάτων που «ανήκουν» στα τροχαία, ανέρχεται στο 47%! Ενα στα δύο...]

απο τη στήλη "πρόσωπα και προσωπεία " ένας αναγνώστης με αφορμή το δυστύχημα στο Μαλιακό ...αυτοβιογραφείται :

[... «Ως κλασικός Ελληνας έμαθα να οδηγώ το αυτοκίνητο του "μπαμπά", κυρίως εν αγνοία του, έκανα 3 (ολογράφως: τρία) μαθήματα με δάσκαλο, κατά τα οποία έμαθα μόνο να καλοπιάνω τους εξεταστές και πήρα δίπλωμα. Εκτοτε, από το μακρινό 1980, οδηγώ ανελλιπώς αυτοκίνητο. Οταν πριν από μερικά χρόνια, με παρότρυνση φίλων, αποφάσισα να παρακολουθήσω στην Ελλάδα και την Ιταλία μαθήματα ασφαλούς αλλά και αγωνιστικής οδήγησης, διαπίστωσα ότι οι μέχρι εκείνη τη στιγμή γνώσεις μου ήταν ανεπαρκείς ακόμη και για παρκάρισμα»...]

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/09/2004

Τροποποιήθηκε από tik-tak
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι άνδρες δεν υπάρχουν πια...

-69% των νέων γυναικών δεν έχουν ερωτικό σύντροφο.

-Πιο "αποδοτικές ' σεξουαλικά εμφανίζονται οι ώριμες και οι γεματούλες.

-Οι Ελληνίδες προσέχουν την εμφάνιση των ανδρών και εξετάζουν γλουτούς, πλάτη, πόδια ,στέρνο και γεννητικά όργανα(όπως δηλαδή και οι άνδρες!)

-Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τα ίδια περίπου προβλήματα ,με την ίδια ακριβώς ιεράρχηση όσον αφορά τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

-τα γυναικεία γεννητικά όργανα είναι πιο πλούσια σε αισθητήριες απολήξεις σε σχέση με τα ανδρικά!

Μικρά αποσπάσματα από την Ελευθεροτυπία της 30ης Σεπτεμβρίου :o

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επίσημη "δεύτερη" για το SpaceshipOne

Άλλο ένα βήμα για μια βόλτα στο διάστημα

30/9/2004 12:57:00 μμ

Τη δεύτερη πτήση του σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, πραγματοποίησε το "SpaceshipOne", το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο και έκανε το δεύτερο και προτελευταίο βήμα για την κατάκτηση του διαστήματος, από ιδιώτες. Το διαστημόπλοιο, που απογειώθηκε από την έρημο Μοχάβι, στη δυτική Καλιφόρνια, παρουσίασε κάποια προβλήματα κατά την απογείωση, αλλά ο πιλότος ήταν αρκετά έμπειρος, ώστε να προσγειώσει το διαστημόπλοιο χωρίς προβλήματα. Οι υπέυθυνοι της εταιρίας, επικαλούμενοι ανεπίσημες μετρήσεις, είπαν ότι το SpaceShipOne έφτασε σε ύψος 100 χλμ. Αν αυτή η μέτρηση επιβεβαιωθεί και επισήμως, ο κατασκευαστής Μπάρτ Ρούταν, επικεφαλής της εταιρείας "Scaled Composites", θα έχει μία πολύ καλή ελπίδα να εξασφαλίσει τα 10.000.000 δολάρια, που προσφέρονται από το ίδρυμα Ansari X Prize για την προώθηση του τουρισμού στο διάστημα. Πριν, όμως δοθεί το "πράσινο φως" απομένει μία ακόμα επιτυχής πτήση. Στο μεταξύ, λίγες μέρες νωρίτερα, ο Βρετανός Κροίσος σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, είπε ότι με το SpaceShipOne, θα πραγματοποιεί βόλτες στο διάστημα.

 

Παραμένει μία πτήση

Η τρίτη πτήση πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 15 ημερών από τη δεύτερη και έχει προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τους όρους του Ansari X Prize, το διαστημόπλοιο θα πρέπει να μεταφέρει φορτίο, που να ισοδυναμεί με το βάρος δυο επιβατών και του πιλότου.

Το διαστημόπλοιο παρουσίασε ορισμένα προβλήματα, καθώς η απογείωση ήταν απότομη και έσβησε η μηχανή. Αλλά ο έμπειρος Μάικ Μέλβιλ, ο πιλότος, κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο και προσγείωσε το αεροσκάφος με ασφάλεια. Επίσης, έκανε και μία μικρή "τούμπα" στον αέρα.

Το ίδιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και στην πρώτη πτήση του διαστημόπλοιου τον Ιούνιο, κάτι, που είχε οδηγήσει την ομάδα του Ρούταν να κάνει ορισμένες μικρές αλλαγές στο διαστημόπλοιο.

Πάντως, ο πιλότος, μετά την προσγείωση, δήλωσε, ότι η πτήση ήταν αρκετά διασκεδαστική και συναρπαστική.

 

ert.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εισβολή αυτοκινήτου σε τέρμιναλ αεροδρομίου

Μπορεί να λέγονται πολλά για τις γυναίκες οδηγούς, τα οποία ενοχλούν ιδίως το ασθενές φύλο, όμως για τη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα μπορούσε να διαφωνήσει ούτε η πιο ένθερμη φεμινίστρια. Μία απρόσεκτη οδηγός που ήθελε να επιστρέψει το νοικιασμένο αυτοκίνητο στο γραφείο της εταιρείας από το οποίο το είχε πάρει, πήγε στο αεροδρόμιο του Αϊντάχο, των ΗΠΑ, όπου βρισκόταν το γραφείο της εταιρείας ενοικίασης. Κατευθύνθηκε λοιπόν προς το αεροδρόμιο και αφού πέρασε από τις αυτόματες πόρτες του αεροδρομίου, διέσχισε όλο το τέρμιναλ, έφτασε στο χώρο παραλαβής αποσκευών και δε σταμάτησε μέχρι να βρεθεί μπροστά από το γραφείο της εταιρείας ενοικίασης!

"Μπερδεμένη ηλικιωμένη κυρία" η εισβολέας

Προφανώς, η εν λόγω κυρία όταν της ζητήθηκε να επιστρέψει το αυτοκίνητο στο σημείο παραλαβής νόμισε ότι θα έπρεπε να το παραδώσει αυτοπροσώπως στους έντρομους υπαλλήλους που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο γκισέ.

Εκπρόσωπος της πολιτείας του Αϊντάχο είπε ότι απ'ότι φαίνεται "η μπερδεμένη ηλικιωμένη κυρία" κατέληξε μέσα στο κτήριο του αεροδρομίου επειδή ακολούθησε τις πινακίδες για το τέρμιναλ.

"Το ευτύχημα είναι ότι δεν τραυμάτισε κανέναν", είπε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η …δράστης δεν διώχθηκε ποινικώς.

---------------------------------------------------------------------------------------------

emexcl αφιερωμένο στις γυναίκες οδηγούς.. που μπορεί μεν να οδηγουν καλά.. αλλά είναι στον κόσμο τους... sorry ladies....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τρύπα του όζοντος: η "πληγή" επουλώνεται

 

 

(1/10/2004 4:00:00 μμ)

 

 

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS, NIWA

 

Η τρύπα του όζοντος φέτος συρρικνώθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2003, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νεοζηλανδός επιστήμονας Στίβεν Γουντ. Όπως ανέφερε, οι μετρήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υδάτινης και Ατμοσφαιρικής Έρευνας, στη βάση Σκοτ της Νέας Ζηλανδίας στην Ανταρκτική, επιβεβαίωσαν τα στοιχεία, που δόθηκαν από δορυφόρο της NASA. Σύμφωνα με τα τελευταία, η διάμετρος της τρύπας του όζοντος μειώθηκε σε 24 από το μέγεθος ρεκόρ των 29 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ήταν πέρυσι.

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ωστόσο, δήλωσε ότι, τα επίπεδα του όζοντος παραμένουν χαμηλότερα απ' ότι ήταν πριν από τη δημιουργία της τρύπας, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς, ανάλογη απότομη μείωση της σημειώθηκε και το 2002, η οποία τελικά οφειλόταν σε κλιματολογικές αστάθειες. "Θα χρειαστεί να σημειωθούν σταδιακά μικρότερες διαρροές στο στρώμα του όζοντος για να επιβεβαιώσουμε, ότι το τελευταίο θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Εκτιμήσεις για περιοχές "υψηλού κινδύνου"

 

Ο Στίβεν Γουντ υποστήριξε, ότι η τρύπα, η οποία εκτείνεται από εννέα έως 19 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, πιθανώς να επηρεάσει το νοτιότερο τμήμα της Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα, σημείωσε, ότι θα πλήξει έμμεσα τη Νέα Ζηλανδία στα τέλη του έτους, καθώς το στρώμα του όζοντος μειώνεται κατά 10% τα τελευταία τριάντα χρόνια πάνω από την περιοχή της Ωκεανίας.

 

 

 

Τι είναι το όζον;

 

Το όζον εμποδίζει τις καρκινογόνες υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και η τρύπα ενοχοποιείται για την υψηλή συχνότητα κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

 

Επιστήμονες υπογραμμίζουν, ότι η τρύπα προκαλείται από την καταστροφή του όζοντος, εξ αιτίας των φθοριούχων ανθράκων σε συνδυασμό με τα ατμοσφαιρικά σωματίδια πάγων, που σχηματίζονται σε χαμηλές θερμοκρασίες στα τέλη του χειμώνα και τις αρχές του καλοκαιριού. Η επίδραση εξαφανίζεται, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν τους πάγους.

 

 

National Institute of Water & Atmospheric !

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ανατρεπτική επιστήμη

Χτένισμα για φαλακρούς κερδίζει το βραβείο Ig Nobel

570240_b.jpg

Η απονομή, οργανωμένη από φοιτητές του Χάρβαρντ,

συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες θεατές

Μασαχουσέτη

Οι Αμερικανοί που πρόλαβαν να κατοχυρώσουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την τεχνική χτενίσματος πάνω από τη φαλάκρα τιμήθηκαν την Πέμπτη με το Ig Nobel Μηχανικής. Τα βραβεία, για επιτεύγματα που «πρώτα σε κάνουν να γελάς, μετά να σκεφτείς, απονεμήθηκαν και φέτος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο Ντόναλντ Σμιθ και ο εκλιπών πατέρας του Φρανκ Σμιθ επιβραβεύθηκαν για την πατέντα 4022227 του αμερικανικού γραφείου ευρεσιτεχνιών με την οποία αποκτούν τα δικαιώματα για τη χωρίστρα.

Ανάμεσα στους νικητές των άλλων κατηγοριών, ξεχωρίζουν ο Μάγκνους Βάλμπεργκ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Ααρχαους στη Δανία, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν με το Ig Nobel Βιολογίας για τη μελέτη του πώς επικοινωνούν οι ρέγγες.

Όπως ανέφεραν στο Biology Letters, τα ψάρια παράγουν «γρήγορους, επαναλαμβανόμενους ήχους (ΓΕΗ)», οι οποίοι «σχετίζονται με την εκτόνωση φυσαλίδων από την πρωκτική κοιλότητα».

«Είναι ένα είδος δεσίματος. Τα αγόρια το κάνουν εδώ και χιλιετίες πριν από την εφηβεία» εξήγησε στα 1.200 άτομα που παρακολούθησαν την απόνομή ο Δρ Λάρι Ντιλ του Πανεπιστημίου Simon Fraser.

Γορίλες στην ομίχλη

Στον χώρο της Ψυχολογίας, η περίπτωση ενός αόρατου γορίλα εξασφάλισε το Ig Nobel στους Ντάνιελ Σίμονς του Πανεπίστημίου της Ουρμπάνα-Σαμπέιν και τον Κρίστοφερ Τσάμπρις του Χάρβαρντ. Η δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Perception είχε τίτλο Γορίλες στην Ομίχλη μας: παρατεταμένη ακούσια τύφλωση για δυναμικά συμβάντα.

Οι δύο ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να μετρήσουν πόσες πάσες είχαν γίνει σε ένα βίντεο με μια ομάδα ανθρώπων που πετούσαν ο ένας στον άλλο μια μπάλα του μπάσκετ. Τους ζήτησαν επίσης να αναφέρουν τι άλλο είχαν παρατηρήσει στο βίντεο.

Μια μεγάλη μερίδα των εθελοντών δεν είχε παρατηρήσει ότι μια γυναίκα ντυμένη με κοστούμι γορίλλα περνούσε μπροστά από την κάμερα. Μάλιστα, οι εθελοντές που τους ζητήθηκε να προσέξουν ιδιαίτερα στη μέτρηση ήταν πιθανότερο να μην προσέξουν τον διερχόμενο.

Πάντως όλοι οι θεατές στην απονομή πρόσεξαν τον γορίλλα όταν εμφανίστηκε στη σκηνή καθώς οι επιστήμονες παρελάμβαναν το βραβείο.

Στους άλλους τομείς του επιστητού, τα Ig Nobel 2004 έχουν ως εξής:

Δημόσια Υγεία: Στη Τζίλια Κλαρκ, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Howard στην Ουάσινγκτον, για τη διαπίστωσή της ότι το φαγητό δεν μολύνεται από βακτήρια τα πρώτα πέντε δευτερόλεπτα αφότου πέσει στο πάτωμα. Πάντως, σε εργαστηριακές συνθήκες, καραμέλες και μπισκότα μολύνθηκαν από E.coli πεσμένα για λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα.

Ιατρική: Στους Στίβεν Στακ του Πανεπιστημίου Γουέιν Στέιτ και Τζέιμς Γκούντλακ του Πανεπιστημίου Auburn, για τη δημοσίευσή τους στο Social Forces, στην οποία αναφέρουν ότι σε αστικές περιοχές των ΗΠΑ όπου το ραδιόφωνο παίζει περισσότερη κάντρι μουσική είναι υψηλότερη η συχνότητα αυτοκτονίας στον λευκό πληθυσμό.

Η μουσική κάντρι φαίνεται ότι πυροδοτεί «μια αυτοκτονική διάθεση μέσω των αναφορών της σε προβλήματα κοινά μεταξύ του αυτοκτονικού πληθυσμού, όπως συζυγική διαφωνία, κατάχρηση αλκοόλ και αποξένωση από την εργασία».

Φυσική: Στους Ραμές Μπαλασουμπραμάνιαμ του Πανεπιστημίου της Οτάβα και Μάικλ Τάρβι του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ για την «εξερεύνηση και την εξήγηση της δυναμικής του χούλα-χουπ» (Biological Cybernetics).

Χημεία: Στην εταιρεία Coca-Cola για το εμφιαλωμένο νερό Dasani, το οποίο παραγόταν από νερό της βρύσης με καθαρισμό και με μια μέθοδο ενίσχυσης της γεύσης. Η μέθοδος άφηνε ως παραπροϊόντα βρωμικά άλατα, τα οποία είναι καρκινογόνα και ανάγκασαν την εταιρεία να αποσύρει το προϊόν.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

[....ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ στοιχεία από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 1.000 νεοσύλλεκτους από 18 έως 25 ετών

Σεξ με το στανιό

Το 25% των Ελλήνων παραδέχονται ότι έχουν ενοχλήσει σεξουαλικά κάποια γυναίκα και ένας στους δέκα ότι έχει επιχειρήσει να κακοποιήσει σεξουαλικά μια γυναίκα. Το 8% λέει ότι είχε σεξουαλική επαφή με γυναίκα που δεν συμφωνούσε και ένας στους είκοσι Ελληνες αποκαλύπτει ότι χρησιμοποίησε βία προκειμένου να συνευρεθεί σεξουαλικά με γυναίκα παρά τη θέλησή της.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από δύο μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 1.000 νέους άνδρες (νεοσύλλεκτους φαντάρους σε δύο μονάδες της Πελοποννήσου) ηλικίας 18 έως 25 ετών και παρουσιάστηκαν χθες, με αφορμή το 8ο Διεθνές Συνέδριο για τη Σεξουαλική Κακοποίηση.

Το δείγμα -εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, Ορέστης Γιωτάκος- ήταν αντιπροσωπευτικό, καθώς μελετήθηκαν νέοι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με διαφορετική μόρφωση και οικονομικό επίπεδο....]

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/10/2004

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«Πρωταθλητές αναξιοπιστίας» οι πολιτικοί

Έρευνα της GfK Ad Hoc Research σε 19 ευρωπαϊκές χώρες και στις Η.Π.Α, καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία περίπου των 1000 σε κάθε χώρα ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι πολιτικοί δεν είναι αξιόπιστοι. Οι διευθυντές των μεγάλων εταιριών και οι δημοσιογράφοι κατέχουν καλύτερη θέση στην έρευνα, ενώ οι δάσκαλοι και οι γιατροί αποδεικνύονται πραγματικοί πρωταθλητές, όσον αφορά το θέμα εμπιστοσύνης.

Σε όλες τις χώρες όπου η GfK Ad Hoc Research Worldwide διεξήγαγε την έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τους δασκάλους-καθηγητές και τους γιατρούς περισσότερο από τα υπόλοιπα επαγγέλματα που υπήρχαν στη λίστα (δικηγόροι, διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων, ιερείς, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, στρατιωτικοί). Ακολουθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις, η αστυνομία και ο κλήρος ως λιγότερο αξιόπιστοι, από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των χωρών που ερευνήθηκαν. Παρόλα αυτά, στη Ρωσία, τη Ρουμανία και την Τσεχία, η εικόνα της αστυνομίας δεν είναι και τόσο καλή. Επίσης αν και είναι θετική, ωστόσο η εμπιστοσύνη για τον κλήρο στην Τσεχία, την Ισπανία, την Γαλλία και το Βέλγιο το ποσοστό βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο. Συνολικά, οι διευθυντές και οι πολιτικοί, δημόσιοι και εμπορικοί οργανισμοί θεωρούνται πιο ευνοημένοι σε θέματα αξιοπιστίας στην Δανία, Φινλανδία, Σουηδία και Τουρκία όπου το αποτέλεσμα ήταν πάνω από το μέσο όρο. Οι Ούγγροι, Έλληνες και Γάλλοι είναι ιδιαίτερα επικριτικοί με τους ηγέτες τους.

Ειδικότερα, μόλις ο 1 στους 6 ερωτώμενους στις 20 χώρες που πραγματοποιήθηκε η έρευνα πιστεύει ότι οι πολιτικοί είναι αξιόπιστοι. Η εικόνα των πολιτικών είναι η καλύτερη στην Ολλανδία, την Τουρκία, την Ισπανία και την Σουηδία όπου 3 στους 10 πολίτες ανέφεραν ότι εμπιστεύονται τους πολιτικούς αρχηγούς τους. Οι πολιτικοί έχουν μια ιδιαίτερα κακή φήμη στην Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία, όπου λιγότερο από έναν στους 10 εξέφρασαν μια θετική άποψη. Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη στην Τσεχία, την Γαλλία και την Ρωσία. Περίπου ένας στους 10 ερωτώμενους, σε αυτές τις χώρες θεωρεί ότι θα μπορούσε να εμπιστευθεί τους πολιτικούς.

Η άποψη του κοινού για τους διευθυντές των μεγάλων εταιριών δεν ήταν τόσο σκληρή. Τα 3 από τα 4 άτομα ανέφεραν ότι τους εμπιστεύονται. Παρόλα αυτά, στη Δανία, στη Φιλανδία και στην Τουρκία πάνω από 50% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι οι διευθυντές είναι αξιόπιστοι. Στη Γερμανία και την Πολωνία, οι διοικητές των επιχειρήσεων συγκεντρώνουν χαμηλή βαθμολογία, με μόλις περίπου έναν στους πέντε να τους θεωρεί έμπιστους. Πολλά άτομα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α αμφιβάλλουν επίσης, για την αξιοπιστία των δημοσιογράφων. Περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτώμενους, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους. Ωστόσο, το επίπεδο εμπιστοσύνης στους δημοσιογράφους ήταν πάνω από το μέσο όρο στην Ρουμανία, την Πολωνία, την Ισπανία το Βέλγιο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Ιταλία δείχνουν ιδιαίτερη δυσπιστία στους δημοσιογράφους. Η στάση απέναντι στους δικηγόρους διχάζεται με την πραγματική σημασία της λέξης. Σε κάθε πολίτη που εμπιστεύεται τους δικηγόρους, αντίστοιχα άλλος ένας που δεν τους εμπιστεύεται. Οι δικηγόροι κατέχουν μεγάλη εκτίμηση ειδικά στη Σουηδία και την Ολλανδία. Στην Ελλάδα, την Ιταλία και τις ΗΠΑ οι περισσότεροι δεν τους εμπιστεύονται.

Όσον αφορά την Ελλάδα, μόλις ένας στους δέκα Έλληνες εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Αντίθετα, τέσσερις στους πέντε Έλληνες δείχνουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς και τους δασκάλους- καθηγητές. Ακολουθούν οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί οι οποίοι θεωρούνται αρκετά αξιόπιστοι με ποσοστά 67% και 60% αντίστοιχα. Ενώ τρεις στους πέντε Έλληνες, εμπιστεύονται τους ιερείς. Σε χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνεται ο δείκτης αξιοπιστίας για τους δημοσιογράφους (43%), διευθυντές μεγάλων εταιριών (40%) και τους δικηγόρους (31%).

 

 

Από flash.gr

 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

[...Απόφαση - σοκ: Το βρέφος δεν πρέπει να ζήσει!

Σε μια πρωτοφανή υπόθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απεφάνθη ότι ένα μωρό 11 μηνών, που γεννήθηκε εξαιρετικά πρόωρα (έπειτα από 26 εβδομάδες κύησης) και υποφέρει από σοβαρότατα προβλήματα υγείας, δεν θα πρέπει να επανέλθει στη ζωή με τεχνητά μέσα την επόμενη φορά που θα διακοπεί η αναπνοή του.

H μικρή Σάρλοτ Γουάιατ ζει από τη στιγμή της γέννησής της σε καταστολή, με την καρδιά και τους πνεύμονές της να υπολειτουργούν και τον εγκέφαλό της να μην έχει αναπτυχθεί. Η αναπνοή της έχει ήδη διακοπεί και επανήλθε τεχνητώς τρεις φορές και κατά τους θεράποντες ιατρούς το μόνο που αισθάνεται είναι πόνος. Κρίνοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ιατρική επέμβαση, ακόμη κι αν παρατείνει τη ζωή της, δεν είναι προς το συμφέρον της, το δικαστήριο δικαίωσε τους γιατρούς, που ζήτησαν ν' αφήσουν τη φύση να κάνει την επιλογή της.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο λόγω της επιμονής των γονιών του παιδιού, που ζητούσαν τη συνέχιση της μηχανικής υποστήριξης, θεωρώντας ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Θεό.

Οι γονείς εξέφρασαν την πικρία και την οργή τους για την απόφαση, αλλά γνωστοποίησαν μέσω του δικηγόρου τους ότι δεν σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση. Οι θεράποντες ιατροί επεσήμαναν τις μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης του βρέφους, θεωρώντας τη συνέχιση των παρεμβάσεών τους «σκληρή και μάταιη». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του βρετανικού ιατρικού συλλόγου, δρ Μάικλ Γουίλκς, χαρακτήρισε την απόφαση ως την «καλύτερη δυνατή» για μια τέτοια τραγική περίπτωση....]

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2004

 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

[...Το πιο νέο νησί

 

Το Νοέμβριο του 1963 νοτίως της Ισλανδίας το πλήρωμα ψαράδικου υπήρξε μάρτυρας ενός σπάνιου φαινομένου -μιας υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης. . Η έκρηξη έγινε επάνω στην τεκτονική «ραφή» που ενώνει Ευρώπη και Αμερική -τη Ράχη του Κεντρικού Ατλαντικού- όπου παρόμοιες εκρήξεις περασμένων χιλιετιών σχημάτισαν το νησί της Ισλανδίας. Αυτή τη φορά ο σχηματισμός μιας νέας ξηράς διήρκεσε τρεις μέρες, αρχικώς το νησί είχε μήκος 550 μ. Το ηφαίστειο παρέμεινε ενεργό για τέσσερα συνεχή χρόνια έως ότου το νησί συμπλήρωσε έκταση σχεδόν τριών χλμ2. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας το ονόμασε Σάρτσεϊ από τον μυθολογικό γίγαντα Σαρτούρ, που «θα έρθει από το Νοτιά εκτοξεύοντας φωτιά».

 

Για τους ερευνητές πολλών ειδικοτήτων το νησί αυτό ήταν δώρο εξ ουρανού. Οι γεωλόγοι παρακολουθούσαν από τις πρώτες ημέρες την ηφαιστειακή δραστηριότητα και ιδιαιτέρως τη διαδικασία σταθεροποίησής του, αλλά και για τους βιολόγους η τόσο ξαφνική μεταβολή των συνθηκών ενός βιότοπου παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Στο παράδειγμα του Σάρτσεϊ μελετούν, με ποιους τρόπους οι διάφορες μορφές ζωής κατακτούν ένα κομμάτι άγονης γης. Βεβαίως, η ισλανδική κυβέρνηση ανακήρυξε από την αρχή το νέο νησί και την ευρύτερη περιοχή προστατευόμενο δρυμό και μέχρι και σήμερα σε κανέναν δεν επιτρέπεται η προσέγγιση και παραμονή χωρίς ειδική άδεια.

 

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», μέχρι στιγμής, το Σάρτσεϊ έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον 200 επιστήμονες, τηρώντας αυστηρούς κανονισμούς προκειμένου το φυσικό περιβάλλον να παραμείνει ανεπηρέαστο - αποστειρωμένα σακίδια και σχολαστικά καθαρά παπούτσια. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως, που ένα νεότευκτο νησί απομονώνεται και μελετάται κατά τέτοιον τρόπο. Και φαίνεται πως προσπάθεια και δαπάνες αξίζουν, αφού σ' αυτή την 40ετία το Σάρτσεϊ προσφέρει συνεχώς νέες γνώσεις.

 

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός γεωλόγος Μπερντ Ζιμανόφκσι, «πολλά στοιχεία των σύγχρονων βιβλίων ηφαιστειολογίας έγιναν γνωστά από μελέτες στο συγκεκριμένο νησί», διευκολύνοντας και την έρευνα σε άλλα ηφαιστειογενή νησιά, Κανάρια, Αζόρες και Χαβάη.

 

Εκπληξη προκάλεσαν στους μελετητές η ταχύτητα με την οποία συντελούνται οι γεωλογικές διαδικασίες στο Σάρτσεϊ. Ενώ θεωρούσαν ότι η μετατροπή σποδού και κομματιών λάβας σε συμπαγές έδαφος θα απαιτούσε αιώνες, στο νησί χρειάστηκαν μόνον 15 χρόνια με την επίδραση του θαλάσσιου πυθμένα και των βρόχινων υδάτων, όπως διευκρινίζει ο Ισλανδός γεωλόγος Μάγκνους Γκούντμουντσον. Και σήμερα, 40 χρόνια μετά τη δημιουργία του, το νέο νησί αριθμεί 60 είδη φυτών και 500 ζεύγη 11 διαφορετικών πτηνών που φωλιάζουν κι αναπαράγονται εκεί, ενώ δεν έχουν καταγραφεί ακόμη τα αναρίθμητα είδη εντόμων και μικροσκοπικών οργανισμών εδάφους.

Συνήθως στον εποικισμό άγονων εδαφών ισχύει ο νόμος «προπορεύεται η χλωρίδα, ακολουθεί η πανίδα». Αντιθέτως, στο Σάρτσεϊ έφθασαν με τον άνεμο κι επιπλέοντα κομμάτια ξύλου κι εγκαταστάθηκαν πρώτα τα σαρκοφάγα αραχνοειδή που επέζησαν τρεφόμενα με έντομα που κατέφθασαν στο νησί κατά τον ίδιο τρόπο. Ακολούθησαν συνήθη παραθαλάσσια φυτά που εξασφάλισαν απάνεμα σημεία και με τη σειρά τους ήλξαν είδη γλάρων και τους μικροσκοπικούς κατοίκους του εδάφους. Ενα οικοσύστημα είχε δημιουργηθεί, του οποίου «κέντρο βάρους αποτελεί σαφώς η αποικία των θαλάσσιων πουλιών», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ειδικός οικολογίας-φυτολογίας Μποργκθόρ Μαγκνούσον. Ποσοστό 75% των ανωτέρω φυτικών ειδών μεταφέρθηκαν εκεί από τα πουλιά και μόνον το 14% από τον άνεμο και 11% διά θαλάσσης.

Ομως, στο Σάρτσεϊ, η εποχή των φυτικών «πρωτοπόρων» πέρασε. Τώρα αρχίζει ο ανταγωνισμός, καθώς ήδη τα πρώτα είδη παραγκωνίζονται, ενώ άλλα εξαπλώνονται πέραν των ορίων της αποικίας πτηνών προς μη πρόσφορα εδάφη, σύμφωνα με Ισλανδούς βοτανολόγους. Ισως κάποια στιγμή το Σάρτσεϊ να μεταβληθεί σε καταπράσινο νησί -ωστόσο κι αυτό δεν θα διαρκέσει αιώνια. Τα κύματα του Β. Ατλαντικού, που φθάνουν σε ύψος και 20 μ., έχουν ήδη καταφάει το μισό νησί. «Σε 100 χρόνια, από το Σάρτσεϊ θα 'χει απομείνει μόνον ο σκληρός πυρήνας από (το ηφαιστειακό πέτρωμα) παλαγονίτη», υποστηρίζει ο Ισλανδός γεωλόγος Σβέιν Γιάκομπσον. Κι άλλα χίλια χρόνια ο σχηματισμός αυτός θα επιζήσει ως γυμνός ξερόβραχος στο έλεος των φυσικών στοιχείων...]

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2004

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

[...16άρηδες: Το 'ριξαν στο ποτό και τα χάπια

 

Στο ποτό και στα χάπια το 'χουν ρίξει σε μεγάλο ποσοστό οι νέοι. Ερευνα που έγινε πέρσι έδειξε ότι το 14,9% των μαθητών 16 και 17 χρόνων έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά κάποια παράνομη εξαρτησιογόνο ουσία, ενώ το 34% των εφήβων έχουν μεθύσει τουλάχιστον 3 φορές στη ζωή τους. Ενας στους τρεις δήλωσε ότι κατανάλωσε πέντε ή περισσότερα ποτά τουλάχιστον δύο φορές τις τελευταίες 30 μέρες.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε η γ.γ. Νέας Γενιάς Βάσω Κόλλια σε ημερίδα για τον αλκοολισμό, που έγινε στη Θεσσαλονίκη...]

 

===================

[....Θράκη: Ομηροι της «σαρία»

Το «ειδικό καθεστώς», που διέπει τις σχέσεις των μουσουλμάνων συζύγων και των παιδιών στην περιοχή της Θράκης κατήγγειλαν οι γυναικείες οργανώσεις (Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών Κέντρο Ερευνας Γυναικείων Θεμάτων (Κ.Ε.ΓΥ.ΘΕ.)-Τελέσιλλα, Ελληνικό Φεμινιστικό Δίκτυο) στις εργασίες του ευρωπαϊκού συνέδριου που πραγματοποιείται στη Στοχόλμη (διοργανώνεται από την οργάνωση Kvinnoforum της Σουηδίας και είναι υπό την αιγίδα της βασίλισσας με θέμα: «Καταπολεμώντας τη βία στο όνομα της τιμής».

Οι οργανώσεις κατήγγειλαν ότι «στην Ελλάδα ισχύει η "σαρία", άρα οι Ευρωπαίοι-Ευρωπαίες θα πρέπει να πάψουν να μιλούν για τον "πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης", στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ισχύει "ο ιερός μουσουλμανικός νόμος". Το αναχρονιστικό αυτό καθεστώς έχει επισημανθεί από διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ -έκθεση 2000 για την ανθρώπινη εξέλιξη...) χωρίς αποτέλεσμα».

Χαρακτηρίστηκε πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία το γεγονός ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες μουσουλμάνοι που κατοικούν στη Θράκη υπόκεινται στην εξουσία του διορισμένου μουφτή. Ο διαχωρισμός του κράτους από τη θρησκεία και η εφαρμογή αστικού δικαίου για τις προσωπικές, κληρονομικές σχέσεις των συζύγων, τη λύση του γάμου, την επιμέλεια των παιδιών κ.λπ. ισχύει σε πολλές ισλαμικές χώρες εδώ και χρόνια. Τουρκία 1926, Ιορδανία 1951, Συρία 1953, Τυνησία 1956... Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ισχύει η «σαρία»!

Οι Ελληνίδες κάλεσαν τις γυναίκες του Ευρωκοινοβουλίου και του ευρωπαϊκού γυναικείου κινήματος να αγωνιστούν, για να εφαρμοστούν στην πράξη οι αρχές της ισοπολιτείας και της ισονομίας.

Η στάση αυτή ( με την ανεμπόδιστη δράση των μουσουλμανικών ιεροδικείων ) συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Εχει δε αποτέλεσμα οι μουσουλμάνες της Δ. Θράκης να παραμένουν αποκλεισμένες από την απόλαυση βασικών συνταγματικών δικαιώματων, αδύναμες να ενταχθούν στη σύγχρονη κοινωνία.

Σημειώνεται ότι το 1941 η Ελλάδα απάλλαξε από παρόμοιες καταστάσεις τις Ισραηλίτισσες με την κατάργηση του ιουδαϊκού δικαστηριου Μπεθ-Ντιν. Παρόμοια πρωτοβουλία πρέπει, νομίζω, η Ελληνική Δημοκρατία να αναλάβει υπέρ των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών -κυρίως των γυναικών- για την πολιτιστική ανάπτυξη και την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια...]

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

[...ΤΟ ΑΧΕΠΑ πρωτοπόρο σε επεμβάσεις στον εγκέφαλο μέσω της μύτης

Η χειρουργική της κλειδαρότρυπας

Πρωτοπόρο στη «χειρουργική της κλειδαρότρυπας» είναι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Επίσης, από πέρσι άρχισε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα μια μέθοδος επεμβάσεων στον εγκέφαλο, στον οποίο οι γιατροί φτάνουν διά της μύτης του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Βασίλη Κοντόπουλο, τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκαν στην κλινική περισσότερες από 350 επεμβάσεις με την ελάχιστα επεμβατική νευροχειρουργική και τη «μικροχειρουργική τής κλειδαρότρυπας». Σήμερα στο ΑΧΕΠΑ το μεγαλύτερο ποσοστό των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου, των μεγάλων αδενωμάτων, της υπόφυσης, των μηνιγγιωμάτων του προσθίου κρανιακού βόρθου, των κρανιοφαρυγγυωμάτων και των νευρινωμάτων του ακουστικού νεύρου χειρουργούνται με τις μεθόδους αυτές, καθώς η κλινική διαθέτει υψηλής τεχνολογίας μικροσκόπιο και νευροενδοσκόπιο.

Η ελάχιστα επεμβατική νευροχειρουργική και η «μικροχειρουργική της κλειδαρότρυπας» εφαρμόζονται πλέον σε μεγάλο ποσοστό νευροχειρουργικών επεμβάσεων, όπως αφαίρεση όγκων της βάσεως του κρανίου, όγκων εγκεφάλου, αιματωμάτων, κύστεων κ.λπ., με μικρές ευθείες τομές στο δέρμα και πολύ μικρές τομές στο κρανίο.

Από πέρσι άρχισε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα και διαρρινική αφαίρεση των όγκων της υπόφυσης με το ενδοσκόπιο. Με τη μέθοδο αυτή οι χειρουργοί φτάνουν στον εγκέφαλο με ενδοσκόπιο από τη μύτη. Ετσι επιτυγχάνεται η ριζικότερη αφαίρεση των όγκων, η μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών και η μείωση των ημερών νοσηλείας.

Τα πλεονεκτήματα της «μικροχειρουργικής της κλειδαρότρυπας» για τον ασθενή είναι η προστασία του εγκεφάλου, η ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας στη διάρκεια της επέμβασης, ο περιορισμός των μετεγχειρητικών λοιμώξεων, αλλά και το σημαντικό κοσμητικό αποτέλεσμα, καθώς δεν κόβονται τα μαλλιά του ασθενή ούτε υπάρχουν τομές....]

 

Ελευθεοτυπία 11/10/2004

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ολοκληρώθηκε η 10η Task Force

Τεχνογνωσία για τους χειμερινούς Αγώνες του 2006 ζητά η Ιταλία από την ΕΛ.ΑΣ.

572718_b.jpg

Συγχαρητήρια για την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων εξέφρασαν στον Γ.Αγγελάκο οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του

Με εύσημα προς την ΕΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και αίτημα της ιταλικής αστυνομίας για την παροχή τεχνογνωσίας εν όψει της χειμερινής Ολυμπιάδας του 2006 έκλεισαν στη Χάγη οι εργασίες της 10ης Task Force Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα ανταλλαγής πληροφοριών για ασφαλή διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, αντιμετώπισης διεθνούς τρομοκρατίας, σύστασης και λειτουργίας Κοινών Ομάδων Έρευνας, και ενίσχυσης του ρόλου της Ομάδας Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας.

Επιπλέον, συζητήθηκε το ευρωπαϊκό έγκλημα, η διαχείριση κρίσεων και θέματα που αφορούν στην Europol.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Γ.Αγγελάκος αναφερόμενος στην ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι το αποτέλεσμα ήταν προϊόν συστηματικής προετοιμασίας, άριστου συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Ο αντιστράτηγος Αγγελάκος επισήμανε ότι η Ελλάδα πλέον διαθέτει: ένα μοντέλο ασφάλειας που ενσωματώνει τη διεθνή εμπειρία στο νέο διεθνές περιβάλλον, σύγχρονη τεχνολογία, τεχνογνωσία και εμπειρία καθώς και ειδικευμένο προσωπικό στους τομείς σχεδιασμού μέτρων ασφάλειας, ασκήσεων.

Οι ομόλογοί του εξέφρασαν στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. τα συγχαρητήριά τους για την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων. Πολλοί αρχηγοί ζήτησαν από την Ελληνική Αστυνομία συνεργασία και μεταφορά της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας της, και ιδιαίτερα η ιταλική αστυνομία ενόψει της χειμερινής Ολυμπιάδας του 2006 στο Τορίνο.

news.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σεξ μέρα παρά μέρα

Οι Γάλλοι και οι Ελληνες πρωταθλητές του σεξ, δείχνει η ετήσια έκθεση της Durex

Οι Γάλλοι και σε μικρή απόσταση οι Έλληνες είναι οι πιο δραστήριοι σεξουαλικά στον κόσμο, ενώ οι Ασιάτες ελάχιστα ενδιαφέρονται για το σεξ, δείχνει η διεθνής διαδικτυακή έρευνα της εταιρείας προφυλακτικών Durex. Ο μέσος Έλληνας κάνει έρωτα σχεδόν μέρα παρά μέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊβάν. Οι Γάλλοι βρίσκονται στην κορυφή με 137 επαφές το χρόνο και ακολουθούν οι Έλληνες με 133 φορές το χρόνο. Τρίτη κατατάσσεται η Ουγγαρία με 131 φορές, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1033 ερωτικές επαφές ετησίως.

Οι Ασιάτες φαίνεται να μην έχουν καιρό για σεξ. Οι Κινέζοι συνευρίσκονται 90 φορές το χρόνο, οι Βιετναμέζοι 87, οι Μαλαίσιοι 86, οι Ινδοί 82, οι Ταϊβανέζοι 80, στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Χονκ 79 και στην Ιαπωνία μόλις 46 φορές το χρόνο.

Οι Βρετανοί κυριαρχούν στον τομέα των «προκαταρκτικών», καθώς διαθέτουν 22,5 λεπτά για παιχνίδια πριν το σεξ. Ακολουθούν οι Γερμανοί με 22,2 λεπτά, ενώ οι Ταϊλανδοί διαθέτουν το λιγότερο χρόνο στον τομέα αυτό, μόλις 11,5 λεπτά.

Σε πολλές χώρες στα προκαταρτικά παιχνίδια περιλαμβάνεται και η χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων, όπως πορνογραφικό υλικό και δονητές. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι παρακολουθεί ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου μαζί με το σύντροφό τους, το 22% ικανοποιείται με δέσιμο ματιών και με παιχνίδια με χειροπέδες και ένας στους πέντε χρησιμοποιεί σεξουαλικά βοηθήματα.

Οι Ισλανδοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν περισσότερο δονητές, σε ποσοστό 52%. Ακολουθούν οι Βρετανοί με 49% και οι Νορβηγοί με 35%.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι ερωτηθέντες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αλλάξει κατά μέσο όρο 10,5 σεξουαλικούς συντρόφους. Παραδόξως οι Κινέζοι έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλία σεξουαλικών συντρόφων (19,3), ακολουθούν οι Βραζιλιάνοι με 15,2, οι Ιάπωνες με 12,7 και οι Δανοί 12,5. Οι Βιετναμέζοι δεν αρέσκονται στις εναλλαγές, καθώς έχουν μόλις 2,5 συντρόφους σε όλη τους τη ζωή.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι η μέση ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας παγκοσμίως είναι τα 17,7 χρόνια, αλλά για τα κορίτσια η μέση ηλικία πέφτει στα 16 χρόνια.

Το στοιχείο που ασκεί την εντονότερη σεξουαλική έλξη είναι το γυμνασμένο, γραμμωμένο σώμα και ακολουθούν τα οπίσθια και το στήθος. Οι άνδρες επικεντρώνουν την προσοχή τους στο στήθος, ενώ οι γυναίκες θεωρούν τα μάτια το πιο σεξουαλικό σημείο των ανδρών.

Οι πιο σέξι σταρ του Χόλιγουντ θεωρούνται ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί, ενώ πέρυσι τα πρωτεία κατείχαν ο Βρετανός άσος των γηπέδων Ντέιβιντ Μπέκαμ και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.

Η εταιρία Durex, με έδρα στη Βρετανία, διεξάγει την έρευνα κάθε χρόνο από το 1997. Φέτος είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η έρευνα διεξήχθη μέσω του διαδικτυακού τόπου της. Στην έρευνα μετείχαν 350.000 άνθρωποι από 41 χώρες.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΑΝΤΟΝΙΟ ΖΑΦΡΑ ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ, 37, τεχνικός ιατρικού εργαστηρίου από τη Μαδρίτη, αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο επιτραπέζιο παιχνίδι της «Monopoly». Κέρδισε στον τελικό, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Τόκιο, τον Νορβηγό Μπγιορν Αντενάες, ο οποίος «προσγειώθηκε» στη λεωφόρο Τενεσί, όπου ο Φερνάντες είχε ακίνητη περιουσία και δεν μπόρεσε να του πληρώσει το πρόστιμο των 950 δολαρίων που του απαίτησε ο Ισπανός. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, που έλαβε χρηματικό έπαθλο (πραγματικό χρήμα...) 15.000 δολαρίων περίπου, αγωνίστηκε σ' όλο το τουρνουά, όπως και όλοι οι άλλοι παίκτες εξάλλου, φορώντας σμόκιν.


Ελευθεροτυπία

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ισραηλινός άδειασε το όπλο του στο κορμί 13χρονης Παλαιστίνιας

Ο ανώτατος στρατιωτικός επίτροπος στο Ισραήλ διέταξε προανάκριση εις βάρος αξιωματικού, ο οποίος κατηγορείται από τους άνδρες του ότι άδειασε το γεμιστήρα του όπλου του στο κορμάκι μικρής Παλαιστίνιας, μετέδωσε το στρατιωτικό ραδιόφωνο. Η ηλικίας 13 ετών Ιμάν Αλ-Χαμς χτυπήθηκε στις 5 Οκτωβρίου, ενώ πήγαινε στο σχολείο της στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Το περιστατικό έγινε γνωστό από Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ο αρχηγός της διμοιρίας τους (όταν το κορίτσι χτυπήθηκε από τα πυρά τους και έπεσε) έτρεξε και άδειασε στο κορμί της το όπλο του, ενώ εκείνοι του φώναζαν να σταματήσει. Στρατιώτης επιβεβαίωσε ανώνυμα στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ότι «οι στρατιώτες πυροβόλησαν το κορίτσι νομίζοντας ότι μετέφερε βόμβα. Εκείνο έτρεξε μακριά, αλλά χτυπήθηκε και έπεσε. Ο αξιωματικός μας το πλησίασε και του έριξε δύο σφαίρες στο κεφάλι. Μετά όπλισε το αυτόματό του και άδειασε το γεμιστήρα σε όλο το άψυχο σώμα του κοριτσιού. Του φωνάζαμε να σταματήσει, αλλά αυτός συνέχιζε. Η σκηνή αυτή... μας κηλιδώνει όλους», δήλωσε ο στρατιώτης στο ραδιόφωνο. Ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι το κορίτσι μετέφερε κάτι που έμοιαζε με βόμβα και διέταξε έρευνα, αλλά ο εισαγγελέας του στρατοδικείου δεν περίμενε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε σύσταση του Στρατού να αποσυρθεί από προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα, όπου η εισβολή των Ισραηλινών συνεχίζεται επί 12 ημέρες....]

 

Ελευθεροτυπία

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεκαπέντε χρόνια μετά το «μανιφέστο» του, το Κίνημα του Αργού Φαγητού έχει αρχίσει να ενηλικιώνεται. Πριν από μια εβδομάδα, το Πολένζο, ένα χωριουδάκι της Ιταλίας, ξαφνιαζόταν από τις φωνές 72 φοιτητών από 12 χώρες: το πρώτο Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών άρχιζε να λειτουργεί.

Αυτές τις μέρες όμως η προσοχή επικεντρώνεται σε δύο παράλληλες εκδηλώσεις του Κινήματος, κοντά στο Τορίνο. H μία είναι το Salon del Gusto, το φεστιβάλ γεύσης που διεξάγεται ανά διετία. Σ' ένα παλιό εργοστάσιο της Fiat, το οποίο έχει μετατραπεί σε μικρό εκθεσιακό κέντρο, παραγωγοί από όλον τον κόσμο συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες, στήνουν τους πάγκους τους και προσφέρουν ό,τι πιο εκλεκτό και εύγευστο εδεσματολογικά.

Όχι μακριά από εκεί, μια διαφορετική εκδήλωση: υπό τον τίτλο Terra Madre ( Μάνα Γη), το Κίνημα φέρνει μαζί 5.000 μικρούς παραγωγούς από 132 χώρες - από παραγωγούς σουσαμιού από το Καμερούν μέχρι μελισσοκόμους του Νεπάλ και νομάδες βοσκούς της Μογγολίας. Πέντε μέρες θα διαρκέσει η διάσκεψη, η είσοδος θα είναι απαγορευμένη για το ευρύ κοινό και θα διεξαχθεί σε έξι διαφορετικές επίσημες γλώσσες. Οι διοργανωτές ελπίζουν πως θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός διεθνούς δικτύου.

Είναι αυτές οι τρεις πρωτοβουλίες που εξηγούν γιατί αυτό το Κίνημα δύσκολα γίνεται κατανοητό. Μια μεγάλη αλήθεια είναι ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια καμιάς από τις υπάρχουσες κατηγορίες. Τι είδους Κίνημα είναι αυτό που οργανώνει εβδομάδες δοκιμής κρασιού, επισκέψεις από το ένα ιταλικό εστιατόριο στο άλλο και εκδίδει κομψά βιβλία-οδηγούς για τα ιταλικά εστιατόρια, τα οποία γίνονται μπεστ σέλερ; Ο πλέον ειδικός να απαντήσει ίσως είναι ο 55χρονος Κάρλο Πετρίνι, ο άνθρωπος που ίδρυσε το Κίνημα το 1989 ή, σύμφωνα με το προηγούμενο τεύχος του περιοδικού «ΤΙΜΕ», ένας από τους 29 «Ευρωπαίους ήρωες που κάνουν τον κόσμο καλύτερο». «Όλα συνδέονται», λέει ο Πετρίνι. «Πανεπιστήμιο, "Salone del Gusto", "Terra Madre" απαρτίζουν ένα σύνολο». Και εξηγεί γιατί. «Για καιρό, η ιστορία του φαγητού και η γαστρονομία θεωρούνταν δύο διαφορετικά πράγματα. Ιστορία του φαγητού, των τροφίμων, σημαίνει οικονομία, εμπόριο, τεχνικές παραγωγής, τρόποι ανταπόκρισης στις ανάγκες όσων πεινούν, αγροτική οικονομία. Αν μιλήσω για γαστρονομία από την άλλη, μιλώ για απόλαυση. Εργάζομαι 25 χρόνια σε αυτόν τον τομέα και αυτός ο διαχωρισμός φαγητού και γαστρονομίας είναι μέγα λάθος. Ο Ζαν Αντέλμ Μπριγιάν-Σαβαρέν έγραψε στη Φυσιολογία της Γεύσης το 1825: Γαστρονομία είναι ό,τι αφορά το πώς τρέφεται ο άνθρωπος - συνδέεται με τη γεωργία, την επεξεργασία τροφίμων, την οικονομία, την πολιτική οικονομία, την απόλαυση του φαγητού, όλα αυτά είναι γαστρονομία».

 

ΤΑ ΝΕΑ , 12-10-2004

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

12/10/2004

Ομαδική αυτοκτονία στην Ιαπωνία

Τα πτώματα εννέα νεαρών Ιαπώνων βρέθηκαν την Τρίτη κοντά στο Τόκιο μέσα σε μισθωμένα οχήματα, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία υποψιάζεται πως έχει να κάνει με δύο υποθέσεις ομαδικής αυτοκτονίας. Η αστυνομία εκτιμά ότι ορισμένοι από τους αυτόχειρες γνωρίστηκαν μέσω του διαδυκτίου.

Οι αρχές ανακάλυψε τα πτώματα τεσσάρων ανδρών και τριών γυναικών, ηλικίας 20 ετών ή μικρότερους, σ' ένα μισθωμένο φορτηγάκι σε χώρο στάθμευσης κοντά σε μια γραφική τοποθεσία της Σαϊτάμα, 50 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας. Τα θύματα πέθαναν από ασφυξία αφού εισέπνευσαν καυσαέρια από τις εξατμίσεις. Ενα απ' αυτά είχε στείλει τη Δευτέρα ηλεκτρονικό μήνυμα σ' ένα φίλο στο οποίο του ανακοίνωνε την επικείμενη ομαδική αυτοκτονία και τον τόπο που είχε επιλεγεί.

Εξάλλου δύο νεαρές γυναίκες 20 ετών βρέθηκαν σε πανομοιότυπες συνθήκες, μέσα σ' ένα μισθωμένο αυτοκίνητο, στην Καναγκάουα, 50 χλμ. νότια του Τόκιο. Οι δύο περιπτώσεις δεν συνδέονται απαραίτητα. Πάντως δεκάδες νεαροί Γιαπωνέζοι φέρεται να έδωσαν τέλος στη ζωή τους αφού ήρθαν σε επαφή μέσω μιας ιστοσελίδας στο Ίντερνετ που ενθαρρύνει την αυτοκτονία. Σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία αποδίδει μια μεγάλη πλειοψηφία αυτών των θανάτων σε προβλήματα υγείας ή οικονομικά, οι αυτοκτονίες έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 34.427 το 2003 στην Ιαπωνία, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

από flash.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.