Jump to content

Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική


xalia

Recommended Posts

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής και της ιατρικής επιστήμης και περιλαμβάνει την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων , ώστε ο ειδικευμένος Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός να είναι σε θέση να διαγιγνώσκει και να αντιμετωπίζει τις συνήθεις, αλλά και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν στη στοματική κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, καθώς και τυχόν επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο.

Η εκπαίδευση αρχίζει μετά τη λήψη των πτυχίων Ιατρικής ή Οδοντιατρικής και τη συμπλήρωση του τελευταίου εξαμήνου φοίτησης στη σχολή του δευτέρου πτυχίου και διαρκεί πέντε (5) χρόνια, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

Α' Περίοδος: έξι (6) μήνες Χειρουργική,

Β' Περίοδος: σαράντα οκτώ (48) μήνες Χειρουργική Στόματος, γνάθων και προσώπου, έξι (6) μήνες σε αντικείμενο επιλογής του ειδικευομένου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση στις εξετάσεις λήψης της ειδικότητας είναι η κατοχή και των δύο πτυχίων, δηλαδή της Οδοντιατρικής και της Ιατρικής.

H επιλογή των υποψηφίων για την έναρξη της ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής γίνεται με εξετάσεις και δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό επιλογής έχουν οδοντίατροι και ιατροί που έχουν περατώσει το τελευταίο εξάμηνο φοίτησης τους στην Iατρική ή Οδοντιατρική Σχολή αντίστοιχα. Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική είναι η πρώτη ειδικότητα στην Ελλάδα που καθιέρωσε το σύστημα προεπιλογής των ειδικευομένων μέσω ετησίων εξετάσεων.

Στα χρόνια που πέρασαν, με την συνεχή διεύρυνση του φάσματος της ειδικότητας, φάνηκε η ανάγκη να ενταχθεί η ιατρική εκπαίδευση στην ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Στις ΗΠΑ η ιατρική εκπαίδευση ενσωματώθηκε στην ειδίκευση, η διάρκεια της οποίας αυξήθηκε σε 6 χρόνια. Στην Ευρώπη, και ειδικά στις χώρες της Ε.Ε., η ειδικότητα ακολούθησε διαφορετικούς δρόμους σε διάφορες χώρες. Στην Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, η ειδικότητα ανήκει στις Ιατρικές ειδικότητες και απαιτεί πτυχίο Ιατρικής και βεβαίωση παρακολουθήσεως διετούς προγράμματος σπουδών στην Οδοντιατρική. Στην Βρετανία, την Ιρλανδία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Φιλανδία, η ειδικότητα ανήκει στις Ιατρικές ειδικότητες και απαιτεί πτυχίο Ιατρικής και πτυχίο Οδοντιατρικής. Στη Δανία, την Σουηδία και την Ολλανδία, η ειδικότητα ανήκει στις Οδοντιατρικές ειδικότητες. Οι χώρες Δανία και Σουηδία πρόκειται να καθιερώσουν ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ειδικότητας και το πτυχίο Ιατρικής, εκτός από εκείνο της Οδοντιατρικής, ενώ η Ολλανδία ήδη το καθιέρωσε. Στην Ελλάδα με το ΠΔ 273/01 καθιερώθηκε η ένταξη του πτυχίου της Iατρικής σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Στις 4 Δεκεμβρίου 2004 ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο που ορίζει την ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ως ειδικότητα της Οδοντιατρικής και Ιατρικής επιστήμης. Mε αυτές τις ρυθμίσεις η ειδικότητα στη χώρα μας εναρμονίστηκε με τις προϋποθέσεις που απαιτούν οι χώρες τις Eυρωπαϊκής Ένωσης

Για περισσότερες πληροφορίες

Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην Ευρώπη, και ειδικά στις χώρες της Ε.Ε., η ειδικότητα ακολούθησε διαφορετικούς δρόμους σε διάφορες χώρες. Στην Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, η ειδικότητα ανήκει στις Ιατρικές ειδικότητες και απαιτεί πτυχίο Ιατρικής και βεβαίωση παρακολουθήσεως διετούς προγράμματος σπουδών στην Οδοντιατρική.

For Italy, just ONE degree is enough... medicine of course. It was part of ENT. Now is a stand alone specialty. 5 years.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

να σημειώσω ότι οι γιατροί-οδοντίατροι, εχουν ξεχωριστό ποσοστό θεσεων (2%) προκειμένου για κατατακτήριες σε οδοντιατρική και ιατρική αντίστοιχα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το οποίο για τις χρονιές που πέρασαν αντιστοιχούσε σε 2-3 θέσεις με απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει βαθμός επιτυχίας και στα τρία μαθήματα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

για να πάρεις γναθοχειρουργική πλέον πρέπει να έχεις πτυχίο και ιατρικής και οδοντιατρικής

δεν υπάρχουν λίστες αναμονής αλλα επιλογή τύπου "συνέντεξης" και βιογραφικου όπου όσοι έχουν συμμετάσχει λένε οτι ειναι προαποφασισμένες

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ενας γιατρος που θελει να πάρει και πτυχίο οδοντιατρικής προκειμένου να πάει για Γναθοχειρουργική, σε ποιό έτος της Οδοντιατρικής γράφεται;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Εγγράφεται στο 3ο έτος της οδοντιατρικής αλλά επειδή τα μαθήματα στο ΣΤ' εξάμηνο όπου ουσιαστικά ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, αποτελούν συνέχεια μαθήματος (πχ οδοντική χειρουργική ΙΙ) δε σου επιτρέπουν να παρακολουθήσεις μεγάλο μέρος των μαθημάτων.

Επίσης επειδή για να μπεις στις κλινικές του 4ου έτους πρέπει να έχεις περάσει τα προαπαιτούμενα μαθήματα στην ουσία παρακολουθείς τα μαθήματα του Β΄ έτους.

Παράλληλα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι χρωστά όλα τα μαθήματα και τα εργαστήρια των προηγούμενων εξαμήνων.

Με άλλα λόγια κάποιος που μπαίνει παρακολουθεί από

Μάρτη τα μαθήματα Β΄ και Δ΄ εξαμήνου και όσα από το ΣΤ΄ του επιτρέπουν, και από Σεπτέμβρη πρέπει να κάνει και όλα τα αντίστοιχα μαθήματα των μονών εξαμήνων των τριών πρώρων ετων.

Τα μόνα μαθήματα που αναγνωρίζονται είναι αυτά που δόθηκαν για τις κατατακτήριες (Βιοχημεία Ι,ΙΙ Φυσιολογία Ι. ΙΙ και Ανατομία Ι, ΙΙ)

Για τα υπόλοιπα εξαιτίας ενός νόμου του ΥΠΕΠΘ που απαγορεύει τις αναγνωρίσεις μαθημάτων το τοπίο είναι ακόμα ομιχλώδες αλλά μάλλλον θα επιτραπεί η αναγνώριση (αφού μάλιστα δεν πρόκειται μόνο για το ίδιο ακροβώς μάθημα και το ίδιο σύγγραμμα αλλά και για τον ιδιο καθηγητή και κλινική...)

Οι εξετάσεις γίνονται πάντα αρχές Δεκέμβρη και οι αιτήσεις νόμίζω αρχές Νοεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ειδικότητα μπορείς να δεις και στο σχετικό φορουμ με τις νομοθεσίες

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.