Jump to content

Τέρμα στις "στημένες" διαιτησίες υπόσχεται και η Βουλή!


bromptonista

Recommended Posts

Επιτέλους αυτή η Βουλή ασχολήθηκε, έστω και για λίγο, με ένα σοβαρό θέμα. Άμα πήγαιναν και 6-8000 Παναθηναϊκοί στο γήπεδο κάθε Κυριακή θ' ασχολιόταν και με μας...

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ’

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΘ’

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2007

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου

Πρώτη είναι η με αριθμό 341/26.2.2007 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Καραγκούνη προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση αμερόληπτων διαιτησιών στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας κ.λπ..

Το ειδικότερο περιεχόμενο της ερώτησης του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:

«Ο Παναιτωλικός Αθλητικός Σύλλογος της πόλεως του Αγρινίου με αιτωλοακαρνανική απασχόληση και ιστορική διαδρομή, αιμοδότης του ελληνικού αθλητισμού, σήμερα λειτουργεί, αν και Σωματείο Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, σε καθαρά επαγγελματικά πλαίσια από την υποδομή της έως τη συμπεριφορά διοικήσεως και φιλάθλων που θα ζήλευαν ομάδες Α΄ Εθνικής Κατηγορίας. Αυτό μπορούν να το διαβεβαιώσουν όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι που πέρασαν από την πόλη του Αγρινίου.

Τούτο οφείλεται, κατά βάση, στην παρούσα διοίκηση που προέρχεται από τους Έλληνες της διασποράς και στο φίλαθλο κοινό Αιτωλοακαρνάνων που ακολουθούν. Η προσπάθεια αυτή επιβεβαιώνεται από το πλήθος των φιλάθλων που κατακλύζουν το γήπεδο, σε πρωτοφανή για σήμερα αριθμό φιλάθλων, που κατά μέσο όρο φθάνει τους 6.000-8.000, μοναδικό φαινόμενο για την ελληνική περιφέρεια». Πράγματι είναι αλήθεια αυτό.

«Όλη αυτή η προσπάθεια, η οποία πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί και να μη διαταραχθεί το φίλαθλο πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι», το οποίο επικρατεί έως τώρα, κινδυνεύει από τη συστηματική εις βάρος της διαιτησία –πέρα των ανθρωπίνων λαθών- η οποία επικρατεί στη μέχρι τούδε πορεία της ομάδος. Αποδεικτικό υλικό υπάρχει επ’ αυτού». Απ’ ό,τι βλέπω ως αποδεικτικό θα καταθέσετε και DVD.

«Κατόπιν αυτών, ως φίλαθλος που έχω προσωπική αντίληψη των γεγονότων και βασιζόμενος στην ακεραιότητα που σας διακρίνει, παρακαλώ να μου απαντήσετε: Τι σκοπεύετε να πράξετε, προκειμένου να προστατευθεί το «ευ αγωνίζεσθαι» των αθλητών που για μας τους Αιτωλοακαρνάνες είναι πάνω απ’ όλα πολιτισμός»;

Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά στην Αιτωλοακαρνανία, μια περιοχή με ισχυρή αθλητική παράδοση, μεγάλες επιτυχίες και συμμετοχή στον αθλητικό σχεδιασμό της χώρας σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Είναι δεδομένο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπάρχει μια πόλη, όπως το Αγρίνιο, όπου έξι, επτά, οκτώ χιλιάδες άτομα πηγαίνουν σε αγώνες της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας που αυτό είναι το ζητούμενο, δηλαδή να έχουμε κόσμο στα γήπεδα. Και η πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, γι’ αυτό υπάρχουν τα μέτρα κατά της βίας, κατά του ντόπινγκ. Η προσπάθειά μας είναι να συνεισφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις για ανεξάρτητη διαιτησία και αθλητική δικαιοσύνη.

Δεύτερον, ο Παναιτωλικός, ομάδα με μεγάλη ιστορία στην ανώτατη εθνική κατηγορία, κάνει μια προσπάθεια με νέα διοίκηση, ανθρώπους της διασποράς οι οποίοι χωρίς να προκαλούν, με δουλειά σε βάθος, επιδιώκουν να καταστήσουν πάλι τον Παναιτωλικό μια υπολογίσιμη δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από τη δική μας πλευρά, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή την προσπάθεια, γιατί ακριβώς είναι ένα μοντέλο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει και την περιφέρεια να πρωταγωνιστήσει και το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει βιώσιμες δυνάμεις, καθώς γνωρίζετε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν στις περισσότερες των ομάδων των επαγγελματικών κατηγοριών.

Βεβαίως, είναι βασικό για μας το θέμα της διαιτησίας. Γνωρίζετε, όμως, ότι ούτως ή άλλως –και θεωρώ ότι είναι και σωστό- υπάρχει ανεξαρτησία της διαιτησίας από τη δράση της πολιτείας. Η διαιτησία είναι στα χέρια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία διορίζει την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας -ΕΠΟΚΕΔ είναι συντετμημένα το όνομά της- και αυτή κάνει τις επιλογές και αυτή είναι που παρακολουθεί και τη δραστηριότητα της διαιτησίας και τους κρίνει με τους παρατηρητές. Υπάρχει δηλαδή ένα κλειστό σύστημα ουσιαστικής εξουσίας στο χώρο της διαιτησίας.

Η άποψη της Κυβέρνησης είναι -χωρίς βέβαια η ίδια να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία- ότι ένα μοντέλο το οποίο θα διασφαλίζει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, θα ήταν εκείνο του διπλού ελέγχου. Άλλος επιλέγει το διαιτητή, άλλος τον ελέγχει. Βλέπουμε ότι γίνονται συζητήσεις αυτή τη στιγμή μεταξύ ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα και αυτό θα αποτελέσει ένα πρώτο μοντέλο για τη διαιτησία. Ευελπιστούμε να καταλήξουν σε κάποια αποτελέσματα, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτός ο κεντρικός έλεγχος και η πίεση η οποία εξασκείται επί των διαιτητών. Και όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ξέρουν τι σημαίνει αυτή η πίεση.

Προσωπικά πιστεύω ότι η διαιτησία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Έχουμε καλούς διαιτητές. Αν οι παράγοντες απομακρυνθούν από το σφιχτό εναγκαλισμό, τότε θα μπορούμε να διεκδικούμε αυτό το καλύτερο μέλλον και για ομάδες τις περιφέρειας, όπως ο Παναιτωλικός.

Στη συνέχεια θα σας πω και μερικές άλλες σκέψεις στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Ήσασταν σαφέστατος.

Θα ήθελα πάντως και εγώ από τη μεριά μου να ζητήσω, επειδή παρακολουθώ τα αθλητικά δρώμενα από πολύ κοντά, να μην είναι οι ίδιοι ελεγκτές. Δηλαδή ο ελεγκτικός μηχανισμός πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Εγώ νομίζω δε ότι αυτό είναι και το κομβικό σημείο του προβλήματος της διαιτησίας, γιατί αλλιώς θα νοιώθει ο διαιτητής αν κρίνεται από άλλους και όχι από εκείνους που δεν πρέπει να κρίνεται.

Ο κ. Καραγκούνης έχει το λόγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ και εγώ για τις παρατηρήσεις τις οποίες κάνατε, αλλά κυρίως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό που δέχθηκε να έρθει να απαντήσει και να τιμήσει την ιστορική ομάδα του Παναιτωλικού, αν και είναι σε μια μικρή κατηγορία. Δείχνει πόσο σέβεται το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επίσης, θέλω να συγχαρώ, κύριε Πρόεδρε, τους παράγοντες, τους φιλάθλους, τους παίκτες του Παναιτωλικού που πραγματικά κρατάνε αυτή την πολιτισμένη ατμόσφαιρα και τη φιλοξενία, μπορώ να προσθέσω, την οποία έχουν επιβάλει στους αγωνιστικούς χώρους και μέσα και έξω από το Αγρίνιο.

Βεβαίως δεν έχω καμία προσωπική πρόθεση να μπω, κύριε Υπουργέ, στα διοικητικά και στο αυτοδιοικητικό του ποδοσφαίρου. Δεν πρέπει, όμως, να επιτρέπεται σε αυτούς που είναι ταγμένοι να προστατεύουν το ευ αγωνίζεσθαι να δυναμιτίζουν τόσο τις υγιείς προσπάθειες, όσο και τον αγώνα που πολύ σωστά επεσήμανε προχθές σε ένα άρθρο η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», δηλαδή μια σοβαρή πολιτική εφημερίδα που ασχολήθηκε με τη διαιτησία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Νομίζω, λοιπόν, ότι το ποδόσφαιρο ως θέμα δεν είναι μόνο θέαμα. Το ποδόσφαιρο έχει και συναίσθημα, έχει και πάθος, έχει και εξάρτηση. Και αυτό το κάνει καμιά φορά και επικίνδυνο ως κοινωνική εκδήλωση με την προκλητική διαιτησία.

Βεβαίως, η βία στα γήπεδα δεν έχει θέση, όπως πολύ σωστά επεσήμανε και χθες ο Πρωθυπουργός, αλλά άλλο τόσο δεν έχουν θέση και οι στημένες διαιτησίες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε συνάδελφε, τη λέξη «στημένες» ας τη βάλουμε εντός εισαγωγικών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, εγώ έχω αποδεικτικό στοιχείο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Εντάξει, αλλά ας το βάλουμε εντός εισαγωγικών. Ακούστε με εμένα που είμαι έμπειρος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Εύχομαι να είναι όπως το λέτε εσείς, κύριε Πρόεδρε.

Η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει το άθλημα και την υγιή προσπάθεια και πρόοδο. Στη χώρα μας δεν μπορεί να υπάρχει, κύριε Πρόεδρε, κράτος εν κράτει. Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ασυλία. Επιτέλους, δεν μπορεί να μεγαλώνει άλλο η παράγκα.

Καταθέτω, λοιπόν, για όποιον ενδιαφερόμενο επιθυμεί να το δει, το αποδεικτικό στοιχείο που καταμαρτυρεί τη συστηματική καταδίωξη της ομάδας του Παναιτωλικού και κυρίως την υγιή προσπάθεια που γίνεται.

Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Καραγκούνης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν αποδεικτικό στοιχείο σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση επιδιώκει σταθερά την αναβάθμιση του ρόλου της διαιτησίας στο χώρο του αθλητισμού, ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι την προηγούμενη Δευτέρα με δικές μας προσπάθειες η ΟΔΠΕ εγκαταστάθηκε σε καινούργια γραφεία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με βασικό στόχο κατ’ αρχήν αυτή τη λειτουργική ανεξαρτησία.

Έχουμε ενισχύσει και στηρίξει τις δράσεις όλων των τοπικών συνδέσμων, αλλά και της ίδιας της Ομοσπονδίας σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της επιμόρφωσης και των ειδικών μαθημάτων που αφορούν τους διαιτητές, έτσι ώστε να έχουμε βελτίωση. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να τους ετοιμάσουμε το καινούργιο βιβλίο που έχει τους κανονισμούς μέσα. Δηλαδή, στόχος είναι να ανεβάσουμε το επίπεδο της διαιτησίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτήν την κατεύθυνση αρχίζουν και σκέπτονται και ορισμένοι των παραγόντων, τους οποίους στο παρελθόν τους ενδιέφερε να έχουν μια καλή επιρροή στο χώρο της διαιτησίας. Είναι προαπαιτούμενο για να καταπολεμήσουμε το θέμα της βίας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Ο Παναιτωλικός και οι φίλαθλοί του στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας, παρά το γεγονός ότι αισθάνονται αδικημένοι. Η συμπεριφορά τους είναι εξαιρετική. Και εμείς αυτό επιζητούμε.

Άρα, λοιπόν, εάν θέλουμε να έχουμε περισσότερο κόσμο στα γήπεδα και λιγότερα επεισόδια, ένα από τα στοιχεία που πρέπει να βελτιώσουμε είναι η διαιτησία. Και αυτό το κεντρικό μήνυμα η πολιτεία δεν θα σταματήσει να το διατρανώνει και κυρίως να ενισχύει αυτή την προσπάθεια, για να υπάρχει η λειτουργική ανεξαρτησία.

Από την πλευρά μας, κύριε συνάδελφε, θα ενισχύσουμε την προσπάθεια του Παναιτωλικού και της διοίκησής του να φτιάξει ένα καινούργιο μοντέλο, έτσι όπως το φανταζόμαστε όλοι εμείς που αγαπούμε τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Ευχόμαστε να έχει αγωνιστικές επιτυχίες, αλλά εκείνο είναι δεύτερο στοιχείο μπροστά στην εικόνα την οποία παρουσιάζει μέχρι σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Ωραία ερώτηση ήταν αυτή πάντως. Όμως, κύριε Καραγκούνη, τη λέξη «στημένες» βάλτε την εντός εισαγωγικών, γιατί θα σας καλέσει ο αθλητικός δικαστής, αν δεν τη βάλετε εντός εισαγωγικών.

(οι υπογραμμίσεις δικές μου)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αυτα τα ειπανε στον καθε Σκουφιτσα και Κοντογιαννιδη ? ...

αλλα ξεχασα , αυτοι τα νεα τα μαθαινουν μονο απο τον Γκαγκατση

ο οποιος τα μαθαινει απο ...μπλα μπλα

εξαλλου , αν ο ισχυροτερος συμμαχος του Ορφανου , ειναι ο Βεζυρτζης ...κλαψτα τα νομοσχεδια

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.