Jump to content

Τα ράντζα ζουν και βασιλεύουν


christian

Recommended Posts

Αυτοψία των «ΝΕΩΝ» χθες στον Ευαγγελισμό: 58 στις 9 το πρωί μετά την εφημερία

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ώρα 9 το πρωί: μία ώρα μετά τη λήξη της γενικής εφημερίας στον Ευαγγελισμό όλοι οι εξάκλινοι θάλαμοι της Νευρολογικής Κλινικής έχουν γίνει... οκτάκλινοι με την προσθήκη δύο ράντζων στον καθένα

Άλλοι τρεις ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, στον προθάλαμο της Κλινικής. Στο Ψυχιατρικό Τμήμα - που έχει συνολική δυναμικότητα 20 κρεβατιών - τα ράντζα έχουν φτάσει τα 12. Από 8 έχουν το Α' Παθολογικό, το Θωρακοχειρουργικό και το ΩΡΛ ενώ τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε διάφορα τμήματα.

Τα ράντζα - τα οποία η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει «τριτοκοσμικό φαινόμενο» θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων - επανέρχονται δριμύτερα στα νοσοκομεία. Παρά τις διαψεύσεις των διοικήσεων, οι... επικουρικές κλίνες, όπως ονομάζονται, εμφανίζονται σε κάθε γενική εφημερία, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών που είχε στόχο να ελαχιστοποιήσει τα ράντζα σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, το Λαϊκό ή το Κρατικό Αθηνών. Στη χθεσινή αυτοψία των «ΝΕΩΝ», τα ράντζα του Ευαγγελισμού ήταν 58.

Εξαφανίζονται με... εσωτερική μετανάστευση

Πάντως στις 12.30 χθες το μεσημέρι σχεδόν όλα τα ράντζα είχαν εξαφανιστεί ως διά μαγείας, με τη μετακίνηση των ασθενών σε κλινικές με άδεια κρεβάτια - καθώς οι διοικήσεις των νοσοκομείων χρησιμοποιούν την... εσωτερική μετανάστευση των ασθενών, δηλαδή τη φιλοξενία τους σε όποιο τμήμα διαθέτει άδειο κρεβάτι και ανεξάρτητα από την κλινική στην οποία έχει εισαχθεί και παρακολουθείται κάθε ασθενής (στη γλώσσα των γιατρών, αυτό ονομάζεται διασπορά).

Περίπου πέντε ασθενείς της Παθολογικής και της Νευρολογικής Κλινικής μεταφέρθηκαν χθες το μεσημέρι στην Καρδιολογική Κλινική του Ευαγγελισμού. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της Νευροχειρουργικής Κλινικής η οποία δέχεται συνήθως σοβαρά περιστατικά, συχνά αρχίζει την εφημερία με... μηδέν διαθέσιμα κρεβάτια, πραγματοποιεί τελικά πέντε με δέκα εισαγωγές και αναγκαστικά μοιράζει κάποιους ασθενείς της σε άλλα τμήματα.

Ασθενείς με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους

Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών οι δύο τελευταίες εφημερίες έκλεισαν με 30 - 40 «μεταναστεύσεις» ασθενών. «Συχνά ακόμη και βαριά περιστατικά απομακρύνονται από τις κλινικές όπου πρέπει να νοσηλεύονται επειδή δεν υπάρχουν κρεβάτια. Ασθενείς με σοβαρά παθολογικά ή αιματολογικά προβλήματα βρίσκονται στα κρεβάτια της οφθαλμολογικής ή της γυναικολογικής κλινικής, γεγονός που μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φροντίσουν τους ασθενείς, αφού πολλά τμήματα είναι απομακρυσμένα», αναφέρει η κ. Ελευθερία Σιαμέτη, από το σωματείο εργαζομένων στο Κρατικό.

Με τη μέθοδο της εσωτερικής μετακίνησης (ή φιλοξενίας, όπως ονομάζεται σε άλλες περιπτώσεις) ασθενείς με λοιμώξεις νοσηλεύονται δίπλα σε χειρουργημένους - με κίνδυνο να τους μεταδώσουν μικρόβια - ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών που βρέθηκαν μακριά από τους γιατρούς που έπρεπε να τα φροντίζουν.

Επανήλθαν και στο Λαϊκό

«ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ ασθενής είχε εισαχθεί σε εφημερία στο Ωτορινολαρυγγολογικό Τμήμα, σε αρκετή απόσταση από τους θεράποντες ιατρούς του», λέει ο Μάκης Στελλάτος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Τζάνειο. Ο ίδιος προσθέτει ότι «το φαινόμενο της διασποράς είναι συνηθισμένο σε κάθε εφημερία».

Στο Λαϊκό επανήλθαν τα ράντζα ενώ δεν σταμάτησε η διασπορά των ασθενών: Κάθε τέταρτη μέρα, η Α' Παθολογική, η Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και το Τμήμα Παθολογίας - Φυσιολογίας έχουν έως 30 ράντζα συνολικά ενώ οι φιλοξενίες ασθενών φτάνουν και τις 15 για καθένα από τα παραπάνω τμήματα. Όπως αναφέρει ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Λαϊκό, «εξαιτίας της διασποράς είναι δυσκολότερη η φροντίδα των ασθενών, και μακραίνει ο χρόνος παραμονής τους στο νοσοκομείο». Όσο για τον Ερυθρό Σταυρό - νοσοκομείο όπου «παραδοσιακά» αναπτύσσονταν ράντζα - το ζήτημα έχει... λυθεί με μείωση του χρόνου νοσηλείας και ταχύτερο εξιτήριο

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΝΑ ΡΑΝΤΖΟ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΡΗΣΑΝ 50 ΣΤΙΣ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Χάνουν το μέτρημα στον Ευαγγελισμό

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Ευαγγελισμού έχει άλλον τρόπο καταμέτρησης των ράντζων. «Η γενική εφημερία της 7ης Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε χωρίς την ανάπτυξη επικουρικών κλινών», ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου σε επιστολή που έστειλε στα «ΝΕΑ».

Σύμφωνα με άλλη καταμέτρηση, στις 7 Φεβρουαρίου, η εφημερία έκλεισε με περίπου 50 ράντζα. Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου ο καρδιολόγος και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, τα 20 από αυτά είχαν αναπτυχθεί στις Παθολογικές Κλινικές, 10 στην Ψυχιατρική, 10 στη Χειρουργική και τα υπόλοιπα σε άλλα τμήματα.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του προς «ΤΑ ΝΕΑ» ο διοικητής του Ευαγγελισμού υποστήριξε ότι τα ράντζα σε όλες τις εφημερίες είναι πλέον από μηδέν έως 15 - 20. Πάντως στη χθεσινή, «ΤΑ ΝΕΑ» καταμέτρησαν 58.

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να αντιπαρατεθούμε για επουσιώδεις λόγους με τη διοίκηση του νοσοκομείου ή και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όμως το φαινόμενο των ράντζων μάς απασχολεί εντονότατα, αφού καθημερινά φουντώνει, δυσκολεύοντας αφάνταστα τόσο τη φροντίδα των ασθενών όσο και τη δουλειά των εργαζομένων. Όποιο μέτρο διοικητικού χαρακτήρα κι αν ληφθεί δεν θα εξαφανίσει τα ράντζα αν δεν οργανωθεί το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δεν στελεχωθούν επαρκώς τα περιφερειακά νοσοκομεία», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ο κ. Σιώρας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Όσο για τον Ερυθρό Σταυρό - νοσοκομείο όπου «παραδοσιακά» αναπτύσσονταν ράντζα - το ζήτημα έχει... λυθεί με μείωση του χρόνου νοσηλείας και ταχύτερο εξιτήριο

ΝΑ Η ΛΥΣΗ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ναι αλλα κανεις δεν λεει οτι οι μισες και πλεον εισαγωγες σε καθε εφημερια δεν παρα τακτικα ραντεβου που βαφτιζονται εκτακτα χαρη στο γνωστο φακελακι.....

Οσο για την διασπορα...Στον Αγιο Σαββα πχ οι ασθενεις κατασσονται βαση ταμειου!!!!!!και θεσης που δικαιουνται!!!!!!!αντε και βαση φυλου(τουλαχιστον δεν βαζουν αντρες με γυναικες μαζι οποτε οι ασθενεις σου βρισκονται παντου.

Ενα δυναμικο κοκταιλ ανοσοκατασταλμενων ακτινοβοληθεντων χειρουργημενων και ασθενων με λοιμωξεις και φυσικα χιλιαδες συγγενεις(το σοι μου ο εχουν απειλησει με εξωση τουλαχιστν τρεις φορες οποτε καποιος κανει χειρουργειο κανουμε ενα μινι παρτυ

Το συστημα νοσει απο την βαση του αλλα κανεις μα κανεις δεν θελει να αλλαξει.... γιατι ολοι εχουν βρει τον τροπο τους.....

Η κυβερνηση απλα δεν ξοδευει, οι γιατροι συμπληρωνουν το εισοδημα με ζεστο αφορολογητο χρημα( μα αγου πληρωνονται τοσο λιγο-οσο βεβαια τους ειχαν υποσχεθει οταν τους προσελαβαν), οι φαρμακευτικες οργιαζουν και τελικα οι ασθενεις υποφερουν....

Αντιδραστε Φωναξτε ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ γιατροι και ασθενεις απαιτειστε αυτο που δικαιουστε και προς Θεου(αν υπαρχει)μην φερετε τα καναλια

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.