Jump to content

[σύγκριση/επιλογή ειδικότητας] Παθολογικές VS Χειρουργικές ειδικότητες


kemo

Recommended Posts

Το ξέρω οτι το ζήτημα των ειδικοτήτων έχει χιλιοαναλυθεί αλλά θα ήθελα και τη δική σας γνώμη σε κάτι.Πιστεύετε οτι μέλλον έχουν σε γενικές γραμμές οι παθολογικές ή οι χειρουργικές ειδικότητες?Βασικά ρωτάω αφενός γιατί η Ιατρική στο μέλλον θα έχει περισσότερο μοριακό προσανατολισμό,πράγμα πιο εφαρμόσιμο στις παθολογικές ,αφετέρου οι εξελίξεις στην έρευνα περιορίζουν την ανάγκη χειρουργείου.Εννοώ δηλαδή γονιδιακές θεραπείες κλπ.Ακόμα για να μην πηγαίνουμε πολύ μακριά οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι(βλ. επεμβατική καρδιολογία) περιορίζουν το χειρουργικό αντικείμενο με την κλασική του έννοια.Αφήστε και τη ρομποτική(προχθες διάβαζα στο forum για το ρομποτ στην Ιταλία που έκανε μόνο του την επέμβαση).Πέρα από το τραύμα δηλαδή χάνει η χειρουργική έδαφος???Anyway αν και είμαι ακόμα 2 έτος και δεν ξέρω τα κλινικά από πρώτο χέρι,από αυτά που μας λένε και από αυτά που διαβάζω σε αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει.Any other opinions?

P.S. Αν απαντήσει καποιός θιασώτης της χειρουργικής,μην αρχίσει να με βρίζει για τα παραπάνω. emblush Επειδή είμαι προκλινικός ακόμα περιμένω την γνώμη των κλινικών που τα ζουν καθημερινά αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Στην περιοδο που επρεπε να διαλεξω ειδικοτητα ρωτησα τους παντες.Κανεις δεν ειχε βεβαια καθαρες ιδεες, μια που στην ελλαδα κανεις δεν ξερει πως θα ειναι η υγεια του αυριο.Ρωτησα καθηγητες, γιατρους με πειρα...οι μονοι που ειχαν -σχεδον- απολυτες ιδεες ηταν οι χειρουργοι οι οποιοι ελεγαν οτι η χειρουργικη δεν εχει μελλον-τουλαχιστον οχι οσο η ακτινολογια (που περιεχει και την επεμβατικη) πχ. στην οποια με συμβουλευαν να παω.

(Κατα την ταπεινη μου γνωμη κι η πλαστικη χειρουργικη ειναι πολυ καλα..)

Βεβαια πρεπει να τονισω πως αρκετοι απο αυτους τους γιατρους που γνωριζω με ειχαν συμβουλεψει ακομα πιο πριν να μην......σπουδασω ιατρικη αλλα ποιος ειχε μυαλα για να ακουσει τοτε.

Αυτο που τονιζαν παντως ειναι πως ο,τι κι αν διαλεξεις πρεπει να σου αρεσει και να σου ταιριαζει "αρκετα".

Εχουν κι οι συμβιβασμοι τα ορια τους -μια ζωη θα κανουμε αυτη τη δουλεια -πρεπει να μας αρεσει εστω και λιγο....

Link to comment
Share on other sites

Επειδή κι εγώ -δυστυχώς- βρίσκομαι στο ίδιο σταυροδρόμι...πιστεύω πως εκτός από την ειδικότητα που σου αρέσει, πρέπει να κοιτάξεις και τον τρόπο ζωής που αυτή συνεπάγεται, όπως επίσης και το πώς αυτή η ειδικότητα θα σου επιτρέψει να ζήσεις αξιοπρεπώς...

Γιατί μπορεί να γουστάρεις με τρέλα να γίνεις ανεξάρτητος ερευνήτης των εν Ελλάδι μεταλλάξεων του γονιδίου HEL666 στους άρρενες ψυχωσικούς με σύνδρομο Marfan, αλλά σίγουρα θα πρέπει να έχεις καλό σπόνσορα... όπως πχ μια πλούσια γυναίκα... :P

Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο κριτήριο είναι να σ'αρέσει. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και έτσι το μυστικό για κάποιον που θέλει να σταδιοδρομήσει είναι να ασχολείται με την ειδικότητα του και στον ελεύθερο του χρόνο (και το ευχαριστιέται δεν κάνει αγγαρεία). Καταλαβαίνεις λοιπόν τι σιχαμάρα θα νιώσεις αν αυτό που κάνεις ΔΕ σ'αρέσει.

Πάντως δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ περίπτωση να προλάβουμε εμείς την κατάργηση της χειρουργικής. Είναι το πλέον πιθανό ότι κάποτε θα γελάνε οι άνθρωποι όταν θα ακούνε για χειρουργική με νυστέρι, αυτή όμως η εποχή είναι πάρα πάρα πολύ μακρινή (200 χρόνια μίνιμουμ).

Μη σε ξεγελά η έκρηξη της ιατρικής. Η ιατρική κάθε άλλο μπροστά πάει, ίσα ίσα κάνει άλματα προς τα πίσω, γι'αυτό κάνε το σχεδιασμό σου χωρίς να περιμένεις κοσμογονικές αλλαγές

Link to comment
Share on other sites

Η χειρουργική για τη δική μας γενιά και για πολλές γενιές ακόμη δεν πρόκειται να σβήσει.

Μετά από 200 χρόνια δεν ξέρω τι θα γίνετε, αλλά δεν αφορά τους επαγγελματικούς μας προσανατολισμούς.

Η επεμβατική καρδιολογία μπορεί να έχει μειώσει τον αριθμό των bypass, αλλά πάλι τα βαρειά περιστατικά πάνε χειρουργείο.

Επίσης αλλάζουν οι προσανατολισμοί.

Έπαψαν οι καρδιοχειρουργοί να ασχολούνται αποκλειστικά με τη στεφανιαία νόσο και τώρα κινούντια προς τη χειρουργική αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Το ότι τα ρομπότ κάνουν επεμβάσεις μόνα τους δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Κάποιος τα χειρίζεται και αυτός πρέπει να ξέρει καλά χειρουργική για να τα χειριστεί.

Ανεξάρτητα από την προβολή που έχει πέσει τελευταία για λόγους διαφήμισης, τα ρομπότ θα αργήσουν αρκετά να επικρατήσουν.

Για την ώρα είναι αρκετά χρονοβόρα.

Για να στηθεί το όλο σύστημα απαιτείται 1,5 ώρα από τη στιγμή που θα κοιμηθεί ο ασθενής, αυξάνοντας δραματικά το χρόνο αναισθησίας.

Για παράδειγμα μια λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή θέλει maximum 30 λεπτά και με το ρομπότ θέλει 1,5 ώρα + τα 30 λεπτά της επέμβασης.

Επιπλεόν αυξάνει τρομερά το κόστος της επέμβασης.

Η μόνη σημαντική αλλαγή που θα βιώσουν όσοι κάνουν τώρα ή θα κάνουν χειρουργική ειδικότητα, θα είναι η επικράτηση των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Μετά από 15-20 χρόνια θα επικρατήσει απόλυτα η λαπαροσκοπική χειρουργική και ελάχιστες επεμβάσεις θα γίνονται ανοιχτά.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.