Jump to content

ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ


a/s

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Αν έμενα σε μια μικρή πόλη (ουσιαστικά όλες εκτός Αθήνα/Θεσσαλονίκη) αυτό θα διάλεγα. Νομίζω ένας καλός ΓΙ πλέον είναι ότι χρειάζεται το υπερχρεωμένο ΕΣΥ μας για να προσφέρει αξιόλογη, φθηνή, και δυναμική ιατρική υπηρεσία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

βεβαιως, νοσοκομεια της περιφερειας εχουν ηδη προκυρηξει θεσεις ΓΙ (περα απο αυτες που προοριζονται για ΚΥ)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

φιλε η ειδικοτητα αυτη ειναι ενα πραγματικο πισωγυρισμα,αν εχεις καποιες στοιχειωδεις απιτησεις απο τον εαυτο σου σε επιστημονικο επιπεδο.Απο επαρχια ειμαι και με ενδιαφερει η πρωτοβαθμια περιθαλψη.ειχα το διλημμα Γ.Ι. ή ΠΑΘ.Κανοντας το αγροτικο διεπιστωσα πως με το να εισαι γενικος ιατρος στην ουσια εισαι ενας αγροτικος που απλα αφηνει τα χρονια να περασουν και να τον προσπερασουν.οι ελλειψεις στα κεντρα υγειας,ΤΡΑΓΙΚΕΣ,για τα περιφερειακα ιατρεια καλυτερα να μη μιλησω(μονο συνταγογραφηση σε ενα γραφειο).και να φανταστεις οτι ειμαι σε καλο αγροτικο,υποτιθεται οργανωμενο.Οσον αφορα την ειδικοτητα εισαι τσιγγανος,στα διαφορα τμηματα κανοντας 2 μηνες γυναικολογια,2 μηνες οφθαλμιατρος κτλ. οποτε οι γνωσεις που αποκομιζεις ειναι μηδαμινες.Δε σου δινει κανεις σημασια στο τμημα.Ολοι οι Γ.Ι. στο Κεντρο Υγειας εχουν πιασει το νοημα και γραφουν φασον και την κανουν απο τις εφημεριες τουσ αφηνοντας τουσ αγροτικους πισω.Ναι υπαρχουν θεσεις προς το παρον τουλαχιστον,αλλα μεχρι να βγεις θα απομεινουν σε καλα χωρια ή στου διαολου τον κ**ο?ολα αυτα πρεπει να σε προβληματισουν και να μην επιλεξεις κατι για το μελλον σου ελαφρα την καρδία.Κανε ο,τι γουσταρεις γιατι θα το κανεις για μια ζωη και πρεπει να το κανεις καλα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

calexicool, στην επαρχία όμως δεν είναι πιο εύκολο αν είσαι ένας διαβασμένος (έστω και λίγο απ'όλα) Γενικός Ιατρός ν'ανοίξεις ένα ιατρείο και να δέχεσαι κόσμο; Καλώς ή κακώς (κακώς για μένα) ο Εσωτερικός Παθολόγος είναι ειδικός πότε θα το καταλάβουμε; Ήταν χρόνια πάγια λάθος πολιτική του ΕΣΥ αλλά και της ιατρικής κοινότητας γενικότερα να μην έχει επαναφέρει τον παλιό καλό οικογενειακό/γενικό ιατρό (λίγο απ'όλα) που ίσχυε στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Πάρα πολλές φορές έχω ακούσει και δει περιστατικά που απλά χρειαζόντουσαν λίγο προσοχή αντί για νοσοκομείο και κρεβάτι, σκέψου πόσα χαμένα έξοδα πάνε στον προϋπολογισμό του κράτος και του ασθενή! Αν είχαμε έναν καλό ιστό πρωτοβάθμιας περίθαλψης όμως, δημόσιας και ιδιωτικής, τότε αυτό θα άλλαζε.

Αυτό αναρωτιέμαι εγώ, μήπως ο Γενικός Ιατρός τελικά είναι ο καλύτερος ιατρός στην περιφέρεια/επαρχία για ιδιωτικό επάγγελμα; Γιατί κακά τα ψέματα, υπερειδικευμένος στην επαρχία είσαι χαμένος στις περισσότερες περιπτώσεις, καθότι ο κόσμος πάει στα μεγάλα νοσοκομεία των πόλεων για τα πολύπλοκα περιστατικά.

Τροποποιήθηκε από Prof.Wizard
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν σε ενδιαφερει το ελευθερο επαγγελμα,τοτε σου συνιστω ΑΝΕΠΙΔΥΛΑΚΤΑ να γινεις παθολογος και να ξεχασεις τη Γενικη Ιατρικη.Ο κοσμος εμπιστευεται στο ελευθερο επαγγελμα αυτον που εχει τις γνωσεις.Δεν μπορεις με "λιγο απο ολα" να γινεις καλος ιατρος.Η επιλογη του οικογενειακου ιατρου θα γινει αναμεσα σε παθολογο,Γ.Ι. και παιδιατρο ελευθερα απο τον κοσμο.Αυτος που θα εχει τις γνωσεις θα εχει και τον κοσμο.Ο γενικος ιατρος κανει 6 μηνες παθολογια...Ο παθολογος 5 χρονια ασχολειται με τη διαφορικη διαγνωση,αρα στην πρωτοβαθμια περιθαλψη μπορει να προσφερει...τι παει να πει ειδικος?Σημαντικο ειναι οτι για νοσοκομειο ξεχνα το σαν Γενικος Ιατρος.Προηγουνται οι παθολογοι στα νοσοκομεια,οπως και οι γενικοι ιατροι στα κεντρα υγειας.Η εξειδικευση σημερα ειναι αναγκαια.ενας ειδικος παθολογος εξειδικευθεις στον διαβητη θα εχει πολυ μεγαλυτερη γκαμα ασθενων απο εναν απλο παθολογο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν σε ενδιαφερει το ελευθερο επαγγελμα,τοτε σου συνιστω ΑΝΕΠΙΔΥΛΑΚΤΑ να γινεις παθολογος και να ξεχασεις τη Γενικη Ιατρικη.Ο κοσμος εμπιστευεται στο ελευθερο επαγγελμα αυτον που εχει τις γνωσεις.Δεν μπορεις με "λιγο απο ολα" να γινεις καλος ιατρος.

Έχω την εντύπωση ότι χάνεις λίγο τον [θεωρητικό τουλάχιστον] ρόλο που καλείται να παίξει ο Γενικός Ιατρός. Προς Θεού ξέρεις καλύτερα από μένα που μιλάω από τρίτες πηγές, αλλά ο Εσωτερικός Παθολόγος είναι ειδικός με την έννοια της ενασχόλησης σε μία συγκεκριμένη παθολογία (πχ. Διαβήτη, Υπέρταση, κλπ) με μεγαλύτερη εμβάθυνση και κλινικό setting νοσοκομείου ή ειδικού κέντρου. Ο ΕΠ δεν θα χρειάζεται (στη θεωρία) να ασχολείται με τα ελαφρά περιστατικά που μπορεί να υπάρχουν σ'ένα ΠΙ/ΚΥ ή ένα ιδιωτικό ιατρείο μιας μικρού πληθυσμού οικιστικής περιοχής.

Και στις ΗΠΑ και στην Βρετανία*, και στην Ιταλία, και σε άλλες χώρες υπάρχει (έχει θεσμοθετηθεί) αυτός ο ρόλος: Family Medicine-General Medicine. Δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση που έχουν διαχωριστεί αυτοί οι ρόλοι.

Ο Γενικός Χειρουργός και ο Εσωτερικός Παθολόγος είναι ειδικότητες πραγματικές, αντίστοιχα στην χειρουργική και παθολογία, για την εμβάθυνση σε γνώσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Αντίθετα ο Γενικός Ιατρός (που έχει κάνει και Κοινωνική Ιατρική και Επιδημιολογία 4 μήνες) καλείται να αντιμετωπίσει ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ τα προβλήματα της "κοινότητας", δηλαδή τους ασθενείς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την ιατρική πράξη.

Σημαντικο ειναι οτι για νοσοκομειο ξεχνα το σαν Γενικος Ιατρος.Προηγουνται οι παθολογοι στα νοσοκομεια,οπως και οι γενικοι ιατροι στα κεντρα υγειας.Η εξειδικευση σημερα ειναι αναγκαια.ενας ειδικος παθολογος εξειδικευθεις στον διαβητη θα εχει πολυ μεγαλυτερη γκαμα ασθενων απο εναν απλο παθολογο.

Όχι απαραίτητα, συγκεκριμένα στη "γκάμα" νομίζω ο Γενικός Ιατρός λογικά πρέπει να βλέπει κι αυτός τα πάντα στα 4 χρόνια της ειδικότητάς του (μέχρι και Ψυχιατρική και Μικροβιολογία).

Από κει και πέρα το σημαντικό είναι να καταλάβουμε τους διαφορετικούς τους ρόλους και να μην αφήνουμε τους μεν να "καννιβαλίζουν" τους ασθενείς-πελάτες των δε, γιατί ο ρόλος τους είναι διαφορετικός. Ο ένας έχει ρόλο νοσοκομειακό-γνωματευτικό και ο άλλος πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης περιστατικών στην περιφέρεια-κοινότητα.

Δες για παράδειγμα τις διαφορετικές απαιτήσεις στις ΗΠΑ:

Family Medicine

Internal Medicine

*στη Βρετανία την έχουν χωρίσει την ΕΠ και σε Acute (νοσοκομειακή για οξεία περιστατικά) και General (γενική), πέρα από τους General Practitioners...

Τροποποιήθηκε από Prof.Wizard
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

μια ερωτηση(χωρις παρεξηγηση παντα).ποιες ειναι οι τριτες πηγες?

οσον αφορα το θεωρητικο ρολο,θα σου πω οτι εχω χορτασει απο θεωριες και λογια και καταπληκτικα συστηματα προς οφελος του ασθενους,αλλα στην πραξη τιποτε.Στο εξωτερικο ειναι πολυ καλη ειδικοτητα,στην Ελλαδα με τις δομες που υπαρχουν ειναι τουλαχιστον υποβαθμισμενη...Αν δε γινουν εργα(που συζηντιουνται εδω και 15 χρονια) δυστυχως θα μεινεις με ολη την καλη θεληση και δε θα μπορεις να προσφερεις αυτα που μπορεις.Για να γινουν τα εργα αυτα χρειαζεται χρημα.Χρημα δεν υπαρχει τουλαχιστον τα τελευταια 15 χρονια.Θα κληθεις να κανεις ιατρικη με πρωτογονα μεσα.Οσον αφορα την κοινωνικη ιατρικη,γυναικολογια,παιδιατρικη κτλ που κανεις στην ειδικοτητα,μια βολτα στις κλινικες θα σε πεισει για την αντιμετωπιση που εχουν απο τους διευθυντες των αντιστοιχων τμηματων οι γενικοι ιατροι ως ειδικευομενοι.κακα τα ψεματα,αν πας για 2-3 μηνες στην κλινικη δε θα εχεις την ιδια αντιμετωπιση με τον παιδιατρο που θα ειναι 5 χρονια στην κλινικη η τον χειρουργο κτλΚαι η μαθηση περα απο το δικο σου ενδιαφερον εξαρταται αμεσα και απο το ενδιαφερον των επιμελητων...Οταν ημουν φοιτητης και εκανα το τριμηνο παθολογιας ολοι νομιζαμε οτι ο γενικος ιατρος ηταν καποιο βυσμα που μπηκε στο 6 ετος στις κλινικες!!καταλαβαινεις αντιμετωπιση.Δυστυχως τα ιδια και χειροτερα και στο νοσοκομειο του τριμηνου του αγροτικου.Για να μην πω για την αντιμετωπιση απο τους χωρικους...(πετανε τα βιβλιαρια στα μουτρα του Επιμελητη μου καθημερινα και του λενε γραψε αυτο το φαρμακο,το αλλο φαρμακο και μη λες και πολλα).Εμενα προσωπικα με τις εμπειριες αυτες και τον χαρακτηρα μου δε με ελκυει.Για να μην παρεξηγηθω,εν κατακλειδι,θεωρητικα η γενικη ιατρικη ειναι ειδικοτητα ακρογωνιαιος λιθος του συστηματος,στην πραξη με τον τροπο που λειτουργει απλα προσφερει φθηνο εργατικο δυναμικο στην περιφερεια αμφιβολου ποιοτητας πολλες φορες(ειναι τυχαιο που οι περισσοτεροι δικατσαδες πηγαινουν στην ειδικοτητα αυτη?εχει πηξει στο ρωσοποντιο).Αν αλλαξει κατι και ποτε αυτο ειναι αλλο θεμα,απλα δε γουσταρω να παρακαλαω τον καθε ανευθυνοϋπευθυνο να οργανωσει σωστα την πρωτοβαθμια περιθαλψη για να μπορεσω να δουλεψω σωστα.Η Ελλαδα ουτε Αγγλια ειναι ουτε Γερμανια,ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάσο. :)

Η ιστορία σου και μόνο μαζί με τη ρεαλιστική έως γλαφυρή επεξήγηση των εμπειριών σου μου δείχνουν να καταλάβω πως έχεις καλύτερη γνώση του θέματος στην πράξη.

Οι πηγές μου;

-Αδερφός μου (ειδικευόμενος 3-έτος ΩΡΛ)

-Φίλοι (τελειόφοιτοι και αγροτικάδες)

-Ένας Γ.Ι. που μας είχε μιλήσει σε μια ημερίδα για την ειδικότητα στο ΕΣΦΙΕ της Λάρισας πριν λίγα χρόνια

Όλοι ανέφεραν τα ίδια προβλήματα με σένα αλλά με προϊδεάζαν ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την ειδικότητα.

Τροποποιήθηκε από Prof.Wizard
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Χαιρετώ σας Doctors! Άν σε μερικά χρόνια αποφασίσουν κάποιοι ότι τους αρέσει το σύστημα του εξωτερικού, δηλαδή με τον οικογενειακό γιατρό και αναθέσουν αυτή την αρμοδιότητα στον γενικό γιατρό? Τότε ο παθολόγος, θεωρητικά, γίνεται αποκλειστικά νοσοκομειακός, σωστά? Μιλάω πάντα για μεγάλη πόλη και όχι για την επαρχία, που όπως ξεκαθαρίσατε παραπάνω, συμφέρει η ειδηκότητα του γενικού γιατρού. Στην μεγάλη πόλη, τί διαλέγεις? Γενική ιατρική ή παθολογία? Εγώ είμαι προς την παθολογία, αλλά έχω και τις αμφιβολίες μου. Εσείς, τί λέτε?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στην αποφαση για την ειδικοτητα πρεπει να λαβετε παρα πολλα πραματα υποψη και δυστυχως κανενας δεν μπορει να προβλεψει τι θα γινει σε 5-10 χρονια.Η και να μπορουσε να προβλεψει, δεν θα το μοιραζοταν με τους υπολοιπους!

Αν ενδιαφερεσται να δουλεψετε στο ΕΣΥ ειναι μια καλη επιλογη!Αρκετα καλα λεφτα(με 5-6 εφημεριες πιανεις πανω απο 2000ε) με λιγη σχετικη δουλεια!Και η ταση που υπαρχει ειναι στα ΚΥ ,εκτος απο 1-2 παιδιατρους,ολοι οι αλλοι να ειναι Γενικοι Ιατροι(δεν υπαρχουν πια θεσεις για παθολογους).

Αν θελεται να ανοιξετε ιδιωτικο ιατρειο, ουτε να το σκεπτεστε.Ειμαι απο επαρχιακη πολη με πληθυσμο 60000, και 2-3 γενικοι ιατροι που ιδιωτευουν φυτοζωουν.Βεβαια υπαρχουν και 35 ιδιωτες παθολογοι,οποτε φανταζεσται τον ανταγωνισμο!

Για ειδικοτητα οπωσδηποτε σε επαρχιακο νοσοκομειο.Στα πανεπιστημιακα εισαι αορατος, κανενας δεν θα στηριχθει πανω σου!Στα επαρχιακα, παρολο που περνας απο τα περισσοτερα τμηματα μικρο χρονικο διαστημα, αν θελεις μαθαινεις!

Και ενα τελευταιο!Η Γενικη Ιατρικη ειχε ασχημο ονομα τα τελευταια χρονια,λογω των ατομων που την επελεγαν(και οποιος καταλαβε ,καταλαβε), κατι που τελευταια αρχισε να αλλαζει.Και πιστευω οτι και το πιο αθλιο Αγροτικο Ιατρειο να διαλεξεις, αν θες, σαν Γενικος Ιατρος ,μπορεις να κανεις θαυματα (ειτε σε θεματα εξοπλισμου ειτε σε θεματα παροχης ιατρικων υπηρεσιων).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κοιτα, εδω και πολλα χρονια ακουγεται οτι θα δημιουργηθουν αστικα κεντρα υγειας.Αν γινει κατι τετοιο ,εννοειται οτι θα ανοιξουν θεσεις και σε μεγαλες πολεις!

Βεβαια, χρειαζονται λεφτα για να γινει κατι τετοιο.

Η αλλη λυση ειναι να βρεις ενα καλο Αγροτικο Ιατρειο κοντα στη πολη σου,και θα κανεις εφημεριες σε οποιο ΚΥ ανηκεις!Τωρα αν εισαι π.χ. απο Αθηνα καταλαβαινεις οτι αυτο ειναι πολυ δυσκολο,γιατι ο ανταγωνισμος ειναι πολυ μεγαλος!

Δεν ξερω αν εισαι φοιτητης ή εχεις τελειωσει, αλλα η αποψη μου ειναι οτι ειδικα τα παιδια που ειναι τωρα στα πρωτα ετη της Ιατρικης, πρεπει να ειναι προετοιμασμενα οτι θα παρουν τα βουνα και τα λαγκαδια για να βρουν δουλεια!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν ξερω αν εισαι φοιτητης ή εχεις τελειωσει, αλλα η αποψη μου ειναι οτι ειδικα τα παιδια που ειναι τωρα στα πρωτα ετη της Ιατρικης, πρεπει να ειναι προετοιμασμενα οτι θα παρουν τα βουνα και τα λαγκαδια για  να βρουν δουλεια!

:wacko: Ευχαριστώ....! Τί να σου πώ! Μου φτιαξες τη μέρα!!! Αλλά κι εσείς μην νομίζετε πολλά :P :P emdevilemcensoredemeleos

Δεν καθόμουν στο πολυτεχνείο ο λαλάκας......

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν και στο ιδεατό επίπεδο δεν τίθεται θέμα ποια ειδικότητα είναι καλύτερη και ποια όχι,η πραγματικότητα μας αναγκάζει σε προσγείωση..

Όπως τα περισσότερα θέματα στην Ελλάδα έτσι και η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής δεν θεμελιώθηκε σωστά και μπήκε απλά σαν σφήνα στο ήδη υπάρχον καθεστώς εκπαίδευσης των ειδικευομένων.Είναι χαρακτηριστικό ότι άρχισε ως 2ετής ειδικότητα και τώρα είναι νομίζω 4 χρόνια.Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης ήταν(είναι;)αρκετά ασαφές,καλός μου φίλος που έχει τελειώσει την ΓΙ(απόφοιτος Ιατρικής Αθήνας)μου είπε ότι ουσιαστικά ήταν σα να επαναλάμβανε τις κλινικές και το διάβασμα των 2 τελευταίων ετών χωρίς επιπλέον επιστημονική εμβάθυνση.Επίσης το νομικό πλαίσιο παραμένει ακαθόριστο,για κάποιες ιατρικές πράξεις έχουν δικαίωμα υπογραφής οι ΓΙ και για κάποιες άλλες οι Παθολόγοι.Ενώ υπάρχουν φήμες για περιορισμό των αρμοδιοτήτων των ΓΙ.

Η γνώμη μου είναι πως αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο το υπουργείο με συγκεκριμένο πλαίσιο,δαγκωτό Παθολογία,τουλάχιστον γίνεσαι ΓΙΑΤΡΟΣ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η Γενικη Ιατρικη ειναι απαραιτητη για το ΕΣΥ.Ο ρολος του Γενικου γιατρου θα ειναι να ειναι ο πρωτος γιατρος που εξεταζει τον ασθενη και αν χρειαζεται ,ο μοναδικος ο οποιος θα εχει το δικαιωμα να τον παραπεμπει σε ειδικο!Αυτο, οταν υπαρχουν αρκετοι ΓΙ για να λειτουργησει το συστημα!

Υπαρχει αμεση επαγγελματικη αποκατασταση.Ειναι η μοναδικη ειδικοτητα οπου υπαρχει ελλειψη χιλιαδων γιατρων και τα λεφτα που παιρνεις για την δουλεια που κανεις ειναι παρα πολυ καλα!

Για την επιστημονικη καταρτιση, να ξερεται οτι οποιαδηποτε ειδικοτητα και να διαλεξεται, απο εσας θα εξαρτηθει το ποσο καλοι επιστημονες θα γινεται!Μην νομιζεται οτι αν κανεται πχ Παθολογια ,θα ασχολειστε με 'επιστημονικα' πραματα.Και αποκει και περα ,αποψη μου ειναι οτι και μονο τα 6 χρονια της Ιατρικης και το διαβασμα που κανεις για να παρεις αυτο το 'τιμημενο" πτυχιο, θα επρεπε να φτανουν για να θεωρειται τον εαυτο σας επιστημονες!

Δεν νομιζω οτι ειναι σωστο να θεωρεις οτι ενας ανθρωπος που σπουδασε 6 χρονια ιατρικη και εκανε 4 χρονια ειδικοτητα,να μην θεωρειται γιατρος!

Μην υποτιμαμε παιδια οι ιδιοι το επαγγελμα μας!

Το μοναδικο προβλημα της Γενικης Ιατρικης (και ο λογος για τον οποιο εγω δεν την διαλεξα) ειναι οτι δεν μπορεις να ασκησεις ελευθερο επαγγελμα,τουλαχιστον σε μεγαλες πολεις!

Οποτε διαλεγεται και παιρνεται!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Λοιπόν!

Θα θελα όταν σας έρθει η ορεξη να κατσετε να μου γραψετε την αποψη σας περι Γενικης Ιατρικης και μελλοντος της στην ελλας του 2006..

Δεν ξέρω αλλα σκεφτομαι οτι με την παρούσα κατασταση στην ελλαδα σημερα στο Ε.Σ.Υ. και γενικοτερα,αλλα και δεδομενου οτι δεν εχεις μπαμπα 8ειο γιατρο με πελατες ετοιμους καποιον τεσπα μες στα κολπα,πιο ευκολα 8α αποκατασταθεις οντας γενικος.Αν δε,εχεις κανει και τη συγκεκριμενη ειδικοτητα σε μια χωρα οπου οι γενικοι γιατροι ειναι απαραιτητοι και σε μεγαλη υποληψη και η εκπαιδευση τους ειναι σοβαροτατη οπως πχ σκανδιναβια και γαλλια,ας πουμε-διορθωστε με αν κανω λαθος-τοτε εισαι αρχηγος.Δεν ξερω αν ποτε θα βγαλεις τα μυρια που βγαζει ο Φουστανος -προφανως οχι-αλλα 8α χεις το κεφαλι σου ησυχο απο πολλες πολλες αλλες πλευρες.

Για πειτε μου αποψεις.

Το βλεπω χαζα λετε το ολο θέμα?

Οποιον ειδικευμενο σε ολες τις ειδικοτητες πλην γενικης ετυχε να ρωτησω περι τησ συγεκριμενης ειδικοτητας μιλησε υποτιμητικα.Απαξιωτικα θα λεγα.Ειναι επειδη ειναι κατι καινουριο ακομη στη συνειδηση ολων μας?Ειναι επειδη γνωριζουν οτι η εκπαιδευση τους στην ελλαδα ειναι λιγο του κωλου?Δεν ξερω.

Για πειτε γνωμες για πειτε γνωμες..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτή τη στιγμή είναι η μόνη ειδικότητα με μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Όσοι τελειώνουν συνήθως σε λιγότερο από εξάμηνο έχουν καταλάβει κάποια θέση σε Π.Ι. ή Κ.Υ της περιοχής που επιθυμούν. Βέβαια στη συνέχεια θα περιοριστούν αρκετά οι επιλογές.

Το θέμα της εκπαίδευσης είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και το σχετικά παράδοξο είναι ότι στα περιφερειακά νοσοκομεία η εκπαίδευση και η εμπειρία που παίρνεις είναι καλύτερη. Αυτό βεβαία οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω ελλείψεων προσωπικού στα περιφερειακά νοσοκομεία αξιοποιούνται πολύ καλύτερα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η εκπαιδευση δεν ειναι καλη αλλα σε ποια ειδικοτητα ειναι????Θελει λιγο κυνηγητο και διαβασμα παραπανω πιστευω γιατι επειδη αλλαζεις συνεχως κλινικες, καταληγεις να μην εμβαθυνεις σε τπτ.

Κατα τα αλλα εχω δει πως οι περισσοτερες προκηρυξεις που περιλαμβανουν παθολογους, εχουν και τους γενικους διπλα!Φυσικο ειναι να ξεσηκωνονται οι παθολογοι.(Απο παθολογο εχω ακουσει να μην αναγνωριζει καν οτι ο συναδελφος του-γενικος- ειδικευθηκε!!)

Η αναμονη μεχρι προτινος ηταν καλουτσικη...

Το γενικευειν εχει το καλο οτι χωνεσαι παντου κι αρα εισαι μεσα σε ολα.Εμπορικα εχει νοημα μα πρεπει να κυνηγησεις πολυ τις γνωσεις και πρεπει να εχεις καλες βασεις απο τη σχολη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η εκπαιδευση δεν ειναι καλη αλλα σε ποια ειδικοτητα ειναι????Θελει λιγο κυνηγητο και διαβασμα παραπανω πιστευω γιατι επειδη αλλαζεις συνεχως κλινικες, καταληγεις να μην εμβαθυνεις σε τπτ.

Κατα τα αλλα εχω δει πως οι περισσοτερες προκηρυξεις που περιλαμβανουν παθολογους, εχουν και τους γενικους διπλα!Φυσικο ειναι να ξεσηκωνονται οι παθολογοι.(Απο παθολογο εχω ακουσει να μην αναγνωριζει καν οτι ο συναδελφος του-γενικος- ειδικευθηκε!!)

Η αναμονη μεχρι προτινος ηταν καλουτσικη...

Το γενικευειν εχει το καλο οτι χωνεσαι παντου κι αρα εισαι μεσα σε ολα.Εμπορικα εχει νοημα μα πρεπει να κυνηγησεις πολυ τις γνωσεις και πρεπει να εχεις καλες βασεις απο τη σχολη.

Ρε παιδια αν σας πω οτι δεν μπορω να καταλαβω τη διαφορα γενικου και πα8ολογου 8α φανω ανημερωτος και ηλι8ιος?Για καντε comments,καντε comments..Θεωρητικα μιλωντας παντα θα πρεπε και οι 2 να χουν γνωσεις σε ο,τι αφορα ολα τα συστηματα σωστα?Εξειδικευεται σε κατι συγεκριμενο περισσοτερο ο πα8ολογος?Η θεωρειται πιο ολοκληρωμενος επειδη ειδικευεται 6 χρονια αντι 4 που ναι η γενικη?Απο την αλλη ομως Σκανδιναβια ειναι 5 χρονια η γενικη και Γαλλια το ιδιο νομιζω-αν και για περι Γαλλιας δε βαζω το χερι μου στη φωτια-και φανταζομαι εκει γινεται γαμω τις δουλειες.Αν λαβουμε υπ οψιν αυτο και το οτι ο ειδικευθεις παθολογος εν ελλαδει ειδικευεται σαφως πιο χαλαρα τοτε τι 5 γενικος στη Σουηδια τι 6 παθολογος στην Ελλαδα.Το ισοπεδωσα πολυ λετε το 8έμα??χεχεχε Αντε πειτε γνωμες πειτε γνωμες!

Και κατι αλλο.Τελειωνει ειδικοτητα ενας γενικος και?Μπαινει στο ΚΥ η στο ΠΙ ως επιμελητης Β?Και τι?κανονικα μολις περασουν τα χρονια που απαιτειται γινεται Α?σε ΚΥ η ΠΙ παλι?(ως επιμελητες Β δε μπαινουν οι ειδικευμενοι στο Ε.Σ.Υ.?και καποια χρονια υπηρεσιας ειναι η μονη προυπο8εση για να γινει Α?αυτα σωστα τα πα η ειπα πατατα??δωστε φωτα)

Σε νοσοκομειο κανονικο δε μπορεις να δουλεψεις ως γενικος?

Σ ενα ιδιωτικο νοσοκομειο οπως το Ντυναν πχ ενας γενικος ιατρος θα ηταν "αχρηστος"?

Γραφτε μου γραφτε μου παιδες γιατι κοιμομουν τοσα χρονια μου φαινεται..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το προγραμμα ειδικοτητας της γενικης ιατρικης περιλαμβανει -εκτος των αλλων - και δερματολογια ,παιδιατρικη, χειρουργικη, ορθοπεδικη, μαιευτικη-γυναικολογια, ΩΡΛ, ψυχιατρικη, μικροβιολογια , ακτινολογια, ακομη και ΜΕΘ....

Ο παθολογος κανει Εσωτερικη Παθολογια.Την κανει ομως καλα...(καλυτερα σιγουρα απο τον γενικο που την κανει 6 μηνες συν 3 καρδιολογια).

Ο γενικος θα πρεπει να διαβαζει πολυ κι απο ολα και να εχει γενικες γνωσεις αριστου φοιτητη.

Αλλιως θα ειναι ακρως επικινδυνος....

Ο γενικος μπορει να δουλεψει και σε νοσοκομειο οπως ο παθολογος-εχω δει να προκηρυσσονται θεσεις που λενε παθολογος η γενικος ιατρος η αιματολογος η ....

Το συστημα στο εξωτερικο ειναι ωραιο με το γενικο ιατρο που παιζει το ρολο του οικογενειακου ιατρου πρωτοβαθμιας περιθαλψης.

Αρκει εδω μη βγουν αστοιχειωτα ατομα και παραλειψουν πραγματα σοβαρα.

Ο ρολος του αν το καλοσκεφθεις ειναι βασικοτατος.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.