Jump to content

Τουλάχιστον δώστε επίδομα... καφέ!


isabella

Recommended Posts

Τουλάχιστον δώστε επίδομα... καφέ!

«E» Online 17:19

Ειδικευόμενος γιατρός, αναγνώστης του Ethnos.gr, κάνει μία ρηξικέλευθο πρόταση μαζί με κάποιες απλές αλήθειες, όσον αφορά το ΕΣΥ και τις εφημερίες των επειγόντων περιστατικών.

Όπως σημειώνει ο κ. Ηλίας Αλεξανδρίδης πολύ παραστατικά, για τον απλό πολίτη που πηγαίνει εκτάκτως σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο, ίσως η ζωτικής σημασίας κίνηση είναι να κεράσει ένα δυνατό καφέ τον γιατρό που θα τον εξετάσει...

30/10/2006

Έχω διαβάσει κατά καιρούς άρθρα στον Τύπο και την εφημερίδα σας για το ωράριο των ιατρών και ειδικότερα των ειδικευόμενων ιατρών. Ποτέ όμως ως τώρα κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

ειδικά στα επαρχιακά νοσοκομεία οι ειδικευόμενοι πραγματοποίουν ακόμη και 12 εφημερίες το μήνα, δηλαδή πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα, ενώ δεν πληρώνονται όλες τις εφημερίες λόγω του πλαφόν.

Υποτίθεται ότι ο γιατρός σε αυτή την φάση είναι σε στάδιο εκπαίδευσης, αλλά αυτό μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί, όταν δουλεύεις σε ρυθμούς των >100 ωρών την εβδομάδα. Οι περισότεροι γιατροί σε αυτή την ηλικία είναι οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, τα οποία βλέπουν κάθε δύο ή τρείς ημέρες λόγω του δουλικού αυτού συστήματος.

Μία ακόμη παράμετρος του προβλήματος είναι τα ιατρικά λάθη τα οποία γίνονται εξαιτίας της κούρασης. Πολλές φορές έχω παρατηρήσει συναδέλφους άυπνους πάνω από 24 ώρες και καμία φορα χωρίς να έχουν φάει και φυσικά χωρίς να έχουν πλυθεί να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το τελευταίο ίχνος ενέργειας του μυαλού τους, προκειμένου να θέσουν διάγνωση στο τμήμα επειγόντων.

Φυσικά γνωρίζετε ότι το ΤΕΠ είναι στα περισότερα νοσοκομεία "αποκλειστική αρμοδιότητα" των ειδικευόμενων. Τίθεται λοιπόν θέμα ασφάλειας του κοινού και όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά άμεσα. Αρκετές φορές τελειώνοντας την εφημερία και αφού έχουμε αποφορτίστει από το άγχος σκεφτόμαστε μήπως κάποιος συμπολίτης μας άθελα μας θα "πλήρωσε" το μάρμαρο της κρατικής αδιαφορίας σε συνδυάσμο με την δική μας εξουθένωση. Φυσικά, υπόλογος σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ο κρατικός μηχανισμός που δεκαετίες τώρα σφυρίζει αδιάφορα, αλλά ο γιατρός που επεδειξε "αμέλεια".

Με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του εφημερίακου συστήματος, δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουν κάποια από τα κακώς κείμενα. Από την πλευρά του υπουργείου δεν διαφαίνεται διάθεση για οριστική λύση του προβλήματος, αλλά απλώς για μία ακόμη φόρα μετάθεσή του. Ο προϋπολογίσμός σε συνδυασμό με την άγνοια του θέματος από την κοινή γνώμη αλλά και η απροθυμία των ιατρών, κυρίως αυτών που κρατούν καποιές καίριες θέσεις, θα μας οδηγήσουν σε δύσβατα μονοπάτια και σε ακόμη πιο γελοίες αποφάσεις.

Είναι θέμα κοινωνικής ασφάλειας. Ολοι μας κάποια στιγμή θα χρειαστούμε ιατρική βοήθεια, ή κάποιος δικός μας. Προσωπίκα δεν θα ήθελα αν χρειαζόμουν χειρουργείο να με χειρουργήσει ένας άυπνος και παραπαίων από 32 ώρες εφημερίας γιατρός, έστω και αν ήταν ο καλύτερος.

Θα προσέξατε ότι δεν έκανα καμία αναφορά στις αποδοχές μας. Πληροφοριάκα αυτές αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 4,65 ευρώ ανά ώρα εφημερίας τις καθημερίνες και 4,166 ολόκληρα ευρώ ανα ώρα εφημερίας τις αργίες. Φαινεται τελικά ότι το ελληνικό κράτος τόσο κοστολογεί τις ζωές των πολιτών του. Τότε όμως δεν καταλαβαίνω γιατί μετά μανίας ζητά την ψήφο αυτών που κοστολογεί τόσο φθηνά.

Η δική μου πρόταση είναι τουλάχιστον να καθιερωθεί επίδομα καφέ, αφού ο καφές είναι ο σύμμαχος μας στην ολονύχτια μάχη της εφημερίας και τελικά ίσως να είναι και ο λόγος που κάποιοι συμπολίτες μας βρίσκονται ακόμη αναμεσά μας.

Αλεξανδρίδης Ηλίας

Ειδικευόμενος γιατρός

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Όλος ο κόσμος που είναι άσχετος απο ιατρική νομίζει πως ο γιατρός καλοπληρώνεται! Εδώ η θεία μου μου έλεγε τις προάλες: "Τι ανάγκη έχεις εσύ; Δεν καθαρίζεις το μήνα 5000 €;"

Απο την άλλη 9 στους 10 που έρχονται στα ΤΕΠ είναι βλακώδη περιστατικά τύπου: "Γκρατζουνίστικα προ τριμήνου και ήρθα τώρα, τρεις τα ξημερώματα που δεν έχει και κόσμο να με δείτε μη πάθω τέτανο"!!! Επίσης 10 στους 10 για μια γκρατζουνιά θα ζητάνε άδεια για ένα μήνα τουλάχιστον και οι περισσότεροι έρχονται και με υφάκι έτοιμο για τσαμπουκά να σου πουν πως σε "πληρώνουν" και οφείλεις να είσαι απίκο στα ΤΕΠ 36 ώρες το 24. Τους βαρέθηκα όλους πια. embomb

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup

σωστή! Μια γυναίκα που είχε έρθει στο ΤΕΠ για ψωρίαση (από ετών φυσικά) απαιτούσε να εξεταστεί 1η επειδή είχε πολύ κόσμο και βιαζόταν να φύγει.Παρά τα παρακάλια και τη φασαρία που έκανε την άφησα να περιμένει τη σειρά της οπότε πέταξε το (συνηθισμένο) "εγώ σε πληρώνω". Η πλάκα ήταν ότι είχε ταμείο απορίας :lol: (και το ήξερα αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που θα την εξέταζα, οπότε της απάντησα "όχι, εγώ σε πληρώνω").

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup

σωστή! Μια γυναίκα που είχε έρθει στο ΤΕΠ για ψωρίαση (από ετών φυσικά) απαιτούσε να εξεταστεί 1η επειδή είχε πολύ κόσμο και βιαζόταν να φύγει.Παρά τα παρακάλια και τη φασαρία που έκανε την άφησα να περιμένει τη σειρά της οπότε πέταξε το (συνηθισμένο) "εγώ σε πληρώνω". Η πλάκα ήταν ότι είχε ταμείο απορίας :lol: (και το ήξερα αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που θα την εξέταζα, οπότε της απάντησα "όχι, εγώ σε πληρώνω").

Όταν καταλάβουν οι ασθενείς (ή όταν τους δώσουμε εμείς να το καταλάβουν) πως δεν πληρώνουν εμάς, αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία, για την εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης ίσως καταλάβουν ποιοι θα πρέπει να είναι οι πραγματικοί αποδέκτες των παραπόνων τους. (τις περισσότερες φορές δίκαιων)

Θες δε θες καταβολή ασφαλίστρων σε προκαθορισμένο φορέα, θες δε θες επίσκεψη σε συμβεβλημένο νοσοκομείο/κλινική.....με όλα τα επακόλουθα.

Εάν ΔΕΝ θες, τότε πλέρωνε ΚΑΙ για ιδιωτικό ή φακελάκια, γρηγορόσημα κτλ πασπαρτού.

Τα θες δε θες ισχύουν και για τους εργαζόμενους (κάποιους) στο "υποχρεωτικό σύστημα".

Θες δε θες ειδικότητα στο κρατικό νοσοκομείο, θες δε θες 980 ευρά το μήνα, θες δε θες τόσες εφημερίες και από αυτές τόσες δε θα πληρωθείς, θες δε θες την ημέρα της εφημερίας βλέπε τέτοιο αριθμό ασθενών που για να τους εξυπηρετήσεις θα πρέπει να αφιερώσεις 2 λεπτά στον καθένα, μόνος. Θα βρεις το δάσκαλό σου!. (θεωρητικά μόνο, γιατί στην πραγματικότητα εκείνος θα είναι σπίτι του)

Εάν ΔΕΝ θες, πήγαινε στα ξένα (ξανά για κάποιους) ή άλλαξε επάγγελμα.

Τελικά ασθενείς και ιατροί (κάποιοι) δεν είναι ικανοποιημένοι. Ποιοι άραγε ΕΙΝΑΙ;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τι λέμε ρε παιδιά τώρα; Δηλαδή: έτσι είναι η κατάσταση και σ' όποιον αρέσει;

Μ' αυτή τη λογική περιμένουμε να πάμε μπροστά; emeleos

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.