Jump to content

Νέος υπαλληλικός κώδικας


AMANDA.

Recommended Posts

Ο νέος υπαλληλικός κώδικας δεν έχει ακόμα ψηφιστεί ως νόμος ή κατατεθεί ως νομοσχέδιο. Ο Υ.Κ. που ισχύει σήμερα είναι ο Ν. 2683/1999 με τις τροποποιήσεις του, όπως παρατίθεται παρακάτω (από ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΟΣ

Είδος: ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Έτος: 1999

ΦΕΚ: Α 19 19990209

Τέθηκε σε ισχύ: 09.04.1999

Ημ.Υπογραφής: 05.02.1999

Τίτλος: ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.

Θέματα: Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ ,Υπαλληλικός Κώδικας ,Δημόσιοι υπάλληλοι

Σχόλια: Ο παρών Κώδικας κυρώθηκε με το Ν. 2683/1999 (ΦΕΚ Α' 19/09.02.1999). - Σύμφωνα με το άρθρο τέταρτο του Ν. 2683/1999, επεκτείνονται και εφαρμόζονται και στο μόνιμο προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης οι κατωτέρω διατάξεις του "Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και άλλες διατάξεις". Οι δε λοιπές διατάξεις επεκτείνονται ανάλογα, εν όλω ή εν μέρει με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων. Με το προεδρικό διάταγμα επιτρέπεται η εν όλω ή εν μέρει εφαρμογή των επεκτεινομένων διατάξεων και αναδρομικά. - Σύμφωνα με την παρ. 3 της ΥΑ 2/83370/0022 του 2000 (Β 1567/22.12.2000), οι προϊστάμενοι της ΕΥΔΕ και των τμημάτων της λαμβάνουν ποσό που προκύπτει ως ανωτέρω εφόσον ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθ. 5 του Ν. 2229/1994 και του παρόντος κώδικα που κυρώθηκε με το νόμο 2683/99. - Σύμφωνα με την παρ. 1δ του άρθρου 5 του ν. 3075/2002 (Α΄297/5.12.2002), το προσωπικό που προσλαμβάνεται στον Οργανισμό περίθαλψης ασφαλισμένων δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) και διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα, όπως αυτές εφαρμόζονται στους υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ., και το οποίο ασφαλίζεται στον κλάδο συντάξεων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (I.Κ.Α.) υπάγεται από το διορισμό του στον Ο.Π.Α.Δ. στις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.Δ. 4277/ 1962 ( ΦΕΚ 191 Α'), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. - Σύμφωνα με την παρ. 2α του άρθρου 4 του ν. 3075/2002 (Α΄297/5.12.2002), το μόνιμο προσωπικό των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με την επωνυμία "Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους" (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) και "Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών" (Σ.Ε.Υ.Υ.Ο.), το οποίο διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος κώδικα, όπως αυτές εφαρμόζονται στους υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ. και το οποίο ασφαλίζεται στον κλάδο συντάξεων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (I.Κ.Α.), υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.Δ. 4277/1962 (ΦΕΚ 191 Α'), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. - Σύμφωνα με την παρ. 17 του άρθρου 2 του ν. 3027/2002 (Α΄152/28.6.2002), επιτρέπεται, με αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, η μετάταξη του μόνιμου προσωπικού που υπηρετούσε στο Ν.Π.Δ.Δ. υπό την επωνυμία "Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων" κατά το χρόνο μετατροπής του σε ανώνυμη εταιρία, σε κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού Υπουργείων, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. όλων των βαθμών, καθώς και κάθε άλλης επιχείρησης ή οργανισμού του δημόσιου τομέα, όπως καθορίζεται στο παρόν άρθρο. Για τις μετατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 69 έως 73 του παρόντος κώδικα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΘΡΩΝ

Αρθρο: 1

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Τίτλος Αρθρου: Αρχές του Υπαλληλικού Κώδικα

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ,ΣΚΟΠΟΣ ,ΠΡΟΣΛΗΨΗ ,ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ = ΑΣΕΠ ,ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ,ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ,ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ,ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Κείμενο Αρθρου

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1. Σκοπός του παρόντος Κώδικα είναι η καθιέρωση ενιαίων και ομοιόμορφων κανόνων που διέπουν την πρόσληψη και την υπηρεσιακή κατάσταση των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τις αρχές της αξιοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης και τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόδοσης κατά την εργασία τους. 2. Στην πραγματοποίηση του κατά την προηγούμενη παράγραφο σκοπού συμβάλλει η λειτουργία της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής για τις προσλήψεις, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης στο πλαίσιο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Αρθρο: 2

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Τίτλος Αρθρου: Εκταση εφαρμογής

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ,ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Κείμενο Αρθρου

1. Στις διατάξεις του παρόντος Κώδικα υπάγονται οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι του κράτους και των νομικών πρόσωπων δημοσίου δικαίου. 2. Υπάλληλοι ή λειτουργοί του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι, κατά συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη, διέπονται από ειδικές γι' αυτούς διατάξεις, καθώς και οι υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάγονται σε εκείνες τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα στις οποίες παραπέμπουν οι ειδικοί νόμοι που τους διέπουν.

Αρθρο: 3

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Τίτλος Αρθρου: Αμφισβήτηση ιδιότητας υπαλλήλου

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ

Κείμενο Αρθρου

1. Οποιαδήποτε αμφισβήτηση ως προς την ιδιότητα του πολιτικού διοικητικού υπαλλήλου, κατά τον παρόντα Κώδικα, ακόμη και αν αναφύεται ως προδικαστικό ζήτημα σε αστική ή ποινική δίκη, επιλύεται με απόφαση τριμελούς Επιτροπής του αρμόδιου για την επίλυση των υπαλληλικών διαφορών Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. 2. Η Επιτροπή της προηγούμενης παραγράφου συγκροτείται από τον πρόεδρο του προαναφερόμενου Τμήματος και αποτελείται οπό τον ίδιο ή τον αναπληρωτή του και δύο συμβούλους του ίδιου Τμήματος, από τους οποίους ο ένας ορίζεται ως εισηγητής. 3. Η Επιτροπή επιλαμβάνεται ύστερα από ερώτημα του δικαστηρίου ή της δημόσιας αρχής, ενώπιον των οποίων έχει ανακύψει το σχετικό ζήτημα ή ύστερα από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου. 4. Η αίτηση του ενδιαφερομένου κοινοποιείται με μέριμνα του ίδιου προς την υπηρεσία του και τις τυχόν άλλες εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές. Τα ερωτήματα που υποβάλλονται εκ μέρους δικαστηρίου ή δημόσιας αρχής κοινοποιούνται, με μέριμνα τους, στον ενδιαφερόμενο και στις αρχές του προηγούμενου εδαφίου. Ο ενδιαφερόμενος και οι δημόσιες αρχές μπορούν να υποβάλουν στην Επιτροπή υπόμνημα εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση σε αυτούς του σχετικού ερωτήματος ή αίτησης. 5. Η απόφαση της Επιτροπής εκδίδεται εντός είκοσι (20) ημερών από τις κατ την παρ. 4 κοινοποιήσεις.

Αρθρο: 4

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ (ΠΡΟΣΛΗΨΗ-ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ) ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τίτλος Αρθρου: Ιθαγένεια

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΠΡΟΣΟΝΤΑ ,ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ,ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ,ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Κείμενο Αρθρου

ΜΕΡΟΣ Α' ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ 1. Ως υπάλληλοι διορίζονται μόνο Ελληνες και Ελληνίδες πολίτες. 2. Οι πολίτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιτρέπεται να διορίζονται σε θέσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στην εξαίρεση της παρ. 4 του άρθρου 48 Συνθ. Ε.Κ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα γι' αυτούς σε ειδικό νόμο. 3. Ο διορισμός αλλοδαπών μη υπηκόων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιτρέπεται μόνο στις προβλεπόμενες από ειδικούς νόμους περιπτώσεις. 4. Οσοι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, δεν μπορούν να διορισθούν ως υπάλληλοι πριν από τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτησή της.

Αρθρο: 5

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Τίτλος Αρθρου: Μη εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΚΩΛΥΜΑΤΑ ,ΜΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ,ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Σχόλια: - Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρ. 2 του πδ 189/2002 περί επιστημονικού προσωπικού στη διεύθυνση ασφάλειας ολυμπιακών αγώνων (Α΄175/1.8.2002), το εν λόγω επιστημονικό προσωπικό δεν πρέπει να εμπίπτει στα κωλύματα του παρόντος άρθρου. Πρβλ. και περ. η της παρ. 4 του άρ. 3 του ανωτέρω πδ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του προσωπικού.

Κείμενο Αρθρου

Δεν διορίζονται υπάλληλοι: α) όσοι δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή δεν έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές, β) όσοι έχουν αναγνωρισθεί ως αντιρρησίες συνείδησης και δεν έχουν εκπληρώσει, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας, άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία.

Αρθρο: 6

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τίτλος Αρθρου: Ηλικία διορισμού

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΠΡΟΣΟΝΤΑ ,ΗΛΙΚΙΑ

Κείμενο Αρθρου

1. Τα κατώτατα και ανώτατα όρια ηλικίας διορισμού, κατά κατηγορία, ορίζονται ως ακολούθως: Για την κατηγόρια ΠΕ και ΤΕ κατώτατο όριο ορίζεται το 21ο έτος της ηλικίας και ανώτατο το 35ο. Για την κατηγορία ΔΕ κατώτατο όριο ορίζεται το 21ο και ανώτατο το 30ο. Για την κατηγόρια ΥΕ κατώτατο όριο ορίζεται το 20ο και ανώτατο το 30ο. 2. Οι διατάξεις της παρ. 1 για το ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού δεν εφαρμόζονται στους μετακλητούς και επί θητεία υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. 3. Παρεκκλίσεις από το κατώτατο ή ανώτατο όριο ηλικίας της παρ. 1 μπορεί να καθορίζονται μόνο για εξαιρετικούς υπηρεσιακούς λόγους με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, ύστερα από γνώμη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.. 4. Για τους άγαμους ή χήρους ή διαζευγμένους γονείς που έχουν την επιμέλεια τέκνου, το ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού αυξάνεται κατά ένα έτος για κάθε τέκνο και μέχρι δύο τέκνα. 5. Για τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων από την παρ. 1 κατώτατων και ανώτατων ορίων ηλικίας για διορισμό, ως ημέρα γέννησης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης για το κατώτατο όριο και η 31η Δεκεμβρίου του αντίστοιχου έτους για το ανώτατο. 6. Η ηλικία αποδεικνύεται από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και, σε περίπτωση αμφισβήτησης, από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης που έχει συνταχθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από τη γέννηση. Αν δεν υπάρχει τέτοια πράξη, η ηλικία αποδεικνύεται από τα μητρώα αρρένων για τους άνδρες και από το γενικό μητρώο δημοτών (δημοτολόγιο) για τις γυναίκες. 7. Εάν υπάρχουν περισσότερες εγγραφές στο οικείο μητρώο, επικρατεί η πρώτη εγγραφή. 8. Βεβαίωση της ηλικίας ή διόρθωση της εγγραφής με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ουδέποτε λαμβάνεται άποψη. 9. Ειδικά όρια ηλικίας που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος για συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων, διατηρούνται σε ισχύ.

Αρθρο: 7

Ημ/νία: 12.09.2000

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τίτλος Αρθρου: Υγεία.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ,ΥΓΕΙΑ

Σχόλια: - Η παρ. 1 και οι εντός " " λέξεις της παρ. 2 αντικαταστάθηκαν με τις παρ. 1 και 2 αντιστοίχως του άρθρου 3 του ν. 2839/2000 (ΦΕΚ Α 196) και ισχύουν από 12.9.2000.- Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρ. 2 του πδ 189/2002 περί επιστημονικού προσωπικού στη διεύθυνση ασφάλειας ολυμπιακών αγώνων (Α΄175/1.8.2002), το εν λόγω επιστημονικό προσωπικό δεν πρέπει να εμπίπτει στα κωλύματα του παρόντος άρθρου.Πρβλ. και περ. η της παρ. 4 του άρ. 3 του ανωτέρω πδ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του προσωπικού.

Κείμενο Αρθρου

"1. Υπάλληλοι διορίζονται όσοι έχουν την υγεία που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της αντίστοιχης θέσης. Η έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων δεν εμποδίζει την πρόσληψη, εφόσον ο υπάλληλος, με την κατάλληλη και δικαιολογημένη τεχνική υποστήριξη, μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα της αντίστοιχης θέσης. Ειδικές διατάξεις για το διορισμό ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν θίγονται." 2. "Η υγεία και η φυσική καταλληλότητα των υποψήφιων υπαλλήλων να ασκήσουν τα καθήκοντα της αντίστοιχης θέσης," πιστοποιούνται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, με βάση παραπεμπτικό έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται από την υπηρεσία, σε γενικές γραμμές τα καθήκοντα της θέσης που πρόκειται να καταληφθεί.

Αρθρο: 8

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τίτλος Αρθρου: Ποινική καταδίκη, στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΚΩΛΥΜΑΤΑ ,ΠΟΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ,ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Σχόλια: Σύμφωνα με την παρ. 2 άρθ. 6 της ΥΑ 1941/2001 (ΦΕΚ Β 125/8.2.2001) στη Σχολή Προπονητών δεν γίνονται δεκτοί όσοι έχουν τιμωρηθεί για ποινικά αδικήματα που προβλέπονται από το παρόν άρθρο, σε συνδυασμό με τα κωλύματα που προβλέπονται από το άρθ. 3 του Ν. 2725/1999.- Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρ. 2 του πδ 189/2002 περί επιστημονικού προσωπικού στη διεύθυνση ασφάλειας ολυμπιακών αγώνων (Α΄175/1.8.2002), το εν λόγω επιστημονικό προσωπικό δεν πρέπει να εμπίπτει στα κωλύματα του παρόντος άρθρου. Βλ. και την περ. η της παρ. 4 του άρ. 3 του ανωτέρω πδ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του προσωπικού.Βλ. και την περ. η της παρ. 4 του άρ. 3 του ανωτέρω πδ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του προσωπικού.** Σύμφωνα με την περ. α της παρ. 1 του άρθρου 4 του πδ 46/2005 (Α΄ 64/10.3.2005), κριτήριο προς εφαρμογή των κατά το άρθρο 3 (βλ. σχετικά) του ιδίου πδ οριζομένων είναι, μεταξύ άλλων, κ α ι η έλλειψη στο πρόσωπο του κρινόμενου των κωλυμάτων που αναφέρονται στο π α ρ ό ν άρθρο.

Κείμενο Αρθρου

1. Δεν** διορίζονται υπάλληλοι: α) Οσοι καταδικάσθηκαν για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ' υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. β) Οι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα της περίπτωσης α', έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί. γ) Οσοι, λόγω καταδίκης, έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή. δ) Οσοι τελούν είτε υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) είτε υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) είτε υπό συνδυασμό των δύο προηγουμένων. 2. Η απονομή χάριτος δεν αίρει την ανικανότητα για διορισμό, εφόσον δεν εκδοθεί το κατά το άρθρο 47 παρ. 1 του Συντάγματος διάταγμα που αίρει το σχετικό κώλυμα.

Αρθρο: 9

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τίτλος Αρθρου: Απόλυση από άλλη θέση για πειθαρχικούς λόγους.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΚΩΛΥΜΑΤΑ ,ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Σχόλια: - Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρ. 2 του πδ 189/2002 περί επιστημονικού προσωπικού στη διεύθυνση ασφάλειας ολυμπιακών αγώνων (Α΄175/1.8.2002), το εν λόγω επιστημονικό προσωπικό δεν πρέπει να εμπίπτει στα κωλύματα του παρόντος άρθρου.Βλ. και την περ. η της παρ. 4 του άρ. 3 του ανωτέρω πδ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του προσωπικού.

Κείμενο Αρθρου

Δεν διορίζονται υπάλληλοι όσοι απολύθηκαν από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση.

Αρθρο: 10

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τίτλος Αρθρου: Χρόνος συνδρομής προϋποθέσεων διορισμού.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΠΡΟΣΟΝΤΑ ,ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ

Κείμενο Αρθρου

1. Οι υποψήφιοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν τα προσόντα του διορισμού τόσο κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων όσο και κατά το χρόνο του διορισμού. Το ανώτατο όριο της ηλικίας διορισμού πρέπει να συντρέχει κατά το πρώτο, σύμφωνα με τα ανωτέρω, χρονικό σημείο. 2. Οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ισχύουν και για τα κωλύματα διορισμού.

Αρθρο: 11

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ

Τίτλος Αρθρου: Προγραμματισμός πλήρωσης θέσεων.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ,ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ,ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ,ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΠΡΟΣΛΗΨΗ

Κείμενο Αρθρου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ 1. Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προγραμματίζουν σε ετήσια βάση τις ανάγκες τους σε τακτικό προσωπικό μετά από γνώμη της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης. 2. Το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, συντονίζει τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών.

Αρθρο: 12

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Τίτλος Αρθρου: Τρόπος πλήρωσης θέσεων.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΠΡΟΣΛΗΨΗ ,ΑΡΧΕΣ ,ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Κείμενο Αρθρου

1. Η πλήρωση των θέσεων διέπεται από τις αρχές της ίσης ευκαιρίας συμμετοχής, της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της διαφάνειας και της δημοσιότητας. 2. Η πλήρωση των θέσεων γίνεται με δημόσιο διαγωνισμό, γραπτό και κατ εξαίρεση προφορικό ή με σειρά προτεραιότητας βάσει σαφώς καθορισμένων κριτηρίων, σύμφωνα με τις αρχές του άρθρου 1 του παρόντος και όπως ορίζει ο νόμος. 3. Ειδικές διατάξεις που ρυθμίζουν κατ' εξαίρεση διορισμό χωρίς την τήρηση των διατάξεων της παρ. 2 ισχύουν.

Αρθρο: 13

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Τίτλος Αρθρου: Αρμόδιο όργανο.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΠΡΟΣΛΗΨΗ ,ΑΣΕΠ

Κείμενο Αρθρου

1. Οι διαδικασίες πρόσληψης διενεργούνται από ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Κατά των πράξεων της ανεξάρτητης αυτής αρχής επιτρέπεται στον αρμόδιο υπουργό η άσκηση αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αρθρο: 14

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ

Τίτλος Αρθρου: Προκήρυξη πλήρωσης θέσεων.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΠΡΟΣΛΗΨΗ ,ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ

Κείμενο Αρθρου

1. Κάθε διαδικασία πρόσληψης προϋποθέτει προηγούμενη προκήρυξη, η οποία δημοσιεύεται υποχρεωτικά σε ειδικό τεύχος της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Για την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής πληροφόρησης των υποψηφίων περίληψη της προκήρυξης δημοσιεύεται δια του τύπου και ανακοινώνεται με άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο για τις προσλήψεις, όπως εκάστοτε αυτός ισχύει. 2. Δεν επιτρέπεται η προκήρυξη χωρίς προηγούμενη έγκριση για την πλήρωση των θέσεων από το εκάστοτε αρμόδιο κυβερνητικό όργανο, εφόσον απαιτείται, καθώς και βεβαίωση ύπαρξης των σχετικών πιστώσεων. 3. Ειδικές διατάξεις που ρυθμίζουν κατ' εξαίρεση διορισμό σε κενή θέση χωρίς την πρόβλεψη σχετικής προκήρυξης ισχύουν.

Αρθρο: 15

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

Τίτλος Αρθρου: Υποχρέωση διορισμού.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

Κείμενο Αρθρου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ' ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ Οι επιτυχόντες που περιλαμβάνονται στον πίνακα διοριστέων διορίζονται υποχρεωτικά μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών και το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έκδοση των πινάκων διοριστέων.

Αρθρο: 16

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

Τίτλος Αρθρου: Αρμοδιότητα έκδοσης και τύπος πράξης διορισμού.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

Σχόλια: Σύμφωνα με την παρ. 5 άρθρου 26 Ν. 2819/2000 (ΦΕΚ Α' 84), όπου στην παρ. 1 αναφέρεται "υπουργός" νοείται ο οικείος Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας για τους υπαλλήλους των περιφερειών.

Κείμενο Αρθρου

1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι διορίζονται με απόφαση του οικείου υπουργού, εκτός αν ορίζει διαφορετικά ο νόμος. 2. Οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου διορίζονται με απόφαση του ανώτατου μονομελούς οργάνου διοίκησης του και, αν δεν υπάρχει, του προέδρου του συλλογικού οργάνου διοίκησης του νομικού προσώπου. 3. Κείμενες διατάξεις, που προβλέπουν το διορισμό με απόφαση άλλου οργάνου, διατηρούνται σε ισχύ.

Αρθρο: 17

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

Τίτλος Αρθρου: Δημοσίευση και κοινοποίηση πράξης διορισμού.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ,ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ,ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κείμενο Αρθρου

1. Περίληψη της πράξης διορισμού δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στο διοριζόμενο το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση. 2. Η κοινοποίηση στο διοριζόμενο γίνεται με έγγραφο της οικείας αρχής, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός του φύλλου της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως όπου δημοσιεύθηκε η περίληψη της πράξης διορισμού και το οποίο επιδίδεται επί αποδείξει στην κατοικία του είτε στον ίδιο είτε σε πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν. Με το έγγραφο αυτό τάσσεται και εύλογη προθεσμία τριάντα (30) το πολύ ημερών για ορκωμοσία του διοριζομένου και ανάληψη υπηρεσίας. Αν δεν καθορίζεται τέτοια προθεσμία, θεωρείται ότι έχει ταχθεί προθεσμία τριάντα (30) ημερών. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί ως έξι (6) μήνες, μόνο μια φορά, για εξαιρετικούς λόγους. 3. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της παρ. 1, η πράξη διορισμού θεωρείται ότι έχει κοινοποιηθεί την τριακοστή ημέρα από τη δημοσίευση και από την ημέρα αυτή αρχίζει η προθεσμία για ορκωμοσία του διοριζομένου και ανάληψη υπηρεσίας.

Αρθρο: 18

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

Τίτλος Αρθρου: Κατάρτιση υπαλληλικής σχέσης.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ,ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Κείμενο Αρθρου

1. Η υπαλληλική σχέση καταρτίζεται με το διορισμό και την αποδοχή του. 2. Η αποδοχή δηλώνεται με την ορκωμοσία.

Αρθρο: 19

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

Τίτλος Αρθρου: Ορκωμοσία - Ανάληψη υπηρεσίας.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ,ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ,ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ,ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Κείμενο Αρθρου

1. Ο όρκος δίνεται ενώπιον του οργάνου που έχει εκδώσει την πράξη διορισμού ή του οργάνου που ορίζεται στο έγγραφο της κοινοποίησης. α) Ο όρκος έχει ως εξής: "Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου." β) Ο όρκος των αλλοδαπών έχει ως εξής: "Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην Ελλάδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους της και να εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου." γ) Οσοι δηλώνουν ότι δεν πρεσβεύουν καμιά θρησκεία ή πρεσβεύουν θρησκεία που δεν επιτρέπει τον όρκο, παρέχουν, αντί όρκου, την ακόλουθη διαβεβαίωση: "Δηλώνω, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου, ότι θα φυλάττω πίστη στην Ελλάδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου." 2. Η ορκωμοσία βεβαιώνεται με πρωτόκολλο, που χρονολογείται και υπογράφεται από τον ορκιζόμενο και το όργανο ενώπιον του οποίου ορκίζεται. Η ανάληψη καθηκόντων πιστοποιείται με έκθεση, που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της οικείας υπηρεσίας και τον υπάλληλο. Η έκθεση φέρει αριθμό πρωτοκόλλου της χρονολογίας ανάληψης καθηκόντων. 3. Αφετηρία του υπολογισμού της υπηρεσίας των υπαλλήλων αποτελεί η χρονολογία δημοσίευσης στο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως της πράξης διορισμού, με την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός μηνός από την κοινοποίηση της πράξης διορισμού, αλλιώς η ανάληψη υπηρεσίας.

Αρθρο: 20

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

Τίτλος Αρθρου: Ανάκληση διορισμού.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ,ΑΝΑΚΛΗΣΗ

Κείμενο Αρθρου

1. Η πράξη διορισμού ανακαλείται υποχρεωτικά, εάν ο διοριζόμενος δεν αποδέχτηκε το διορισμό ρητώς ή σιωπηρώς ή δεν εκπλήρωσε άλλες νόμιμες πρόσθετες υποχρεώσεις πριν από την ανάληψη υπηρεσίας. 2. Η πράξη διορισμού, που έγινε κατά παράβαση νόμου, ανακαλείται εντός διετίας από τη δημοσίευσή της. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής η πράξη διορισμού ανακαλείται, εάν αυτός που διορίστηκε προκάλεσε δολίως ή υποβοήθησε την παρανομία ή εάν ο διορισμός του έγινε κατά παράβαση των άρθρων 4 και 8 του παρόντος Κώδικα. 3. Ο υπάλληλος, του οποίου η πράξη διορισμού ανακλήθηκε κατά την προηγούμενη παράγραφο, υπέχει τις ευθύνες των δημοσίων υπαλλήλων για το χρόνο κατά τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του και οι πράξεις του είναι έγκυρες. 4. Οι διατάξεις της παρ. 2 για απαγόρευση ανάκλησης της πράξης διορισμού μετά την πάροδο διετίας δεν εφαρμόζονται, όταν η πράξη διορισμού ακυρώνεται δικαστικώς.

Αρθρο: 21

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΑΝΑΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τίτλος Αρθρου: Αναδιορισμός.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΑΝΑΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Κείμενο Αρθρου

1. Ο υπάλληλος που απολύθηκε λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας, αναδιορίζεται εντός πενταετίας από την απόλυση, εφόσον: α) είχε τουλάχιστον τριετή ευδόκιμη υπηρεσία, β) υπέβαλε αίτηση αναδιορισμού μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ετών από την απόλυση, γ) έχει όλα τα τυπικά προσόντα, εκτός από την ηλικία, που απαιτούνται για την κατάληψη της θέσης κατά το χρόνο του αναδιορισμού. 2. Ο υπάλληλος αναδιορίζεται μετά από γνωμοδότηση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, με την οποία διαπιστώνεται άτι αποκαταστάθηκε η σωματική ή πνευματική του ικανότητα, σε βαθμό που του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του. Ο υπάλληλος παραπέμπεται στην επιτροπή μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αναδιορισμού. 3. Για τον αναδιορισμό αποφασίζει το υπηρεσιακό συμβούλιο. Ο υπάλληλος αναδιορίζεται με το βαθμό που έφερε κατά το χρόνο της απόλυσής του. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κατά το χρόνο του αναδιορισμού κενή θέση, συνιστάται προσωποπαγής θέση. Ο αναδιοριζόμενος σε προσωποπαγή θέση καταλαμβάνει την πρώτη θέση που κενούται στον οικείο κλάδο και βαθμό. 4. Οι διατάξεις των άρθρων 16 έως 20 που αναφέρονται στο διορισμό ισχύουν και για τον αναδιορισμό.

Αρθρο: 22

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ

Τίτλος Αρθρου: Βαθμός διοριζομένου.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ,ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ

Κείμενο Αρθρου

1. Ο διοριζόμενος εισέρχεται στην υπηρεσία με τον εισαγωγικό βαθμό που προβλέπεται στον οικείο κλάδο. 2. Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται ο διορισμός, σε βαθμό ανώτερο του εισαγωγικού, προσώπων τα οποία έχουν τα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, εφόσον αυτό προβλέπεται από ειδικές διατάξεις.

Αρθρο: 23

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τίτλος Αρθρου: Προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

Κείμενο Αρθρου

1. Το προσωπικό μητρώο συγκροτείται μετά το διορισμό του υπαλλήλου και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία τα οποία προσδιορίζουν την ατομική, οικογενειακή, περιουσιακή και υπηρεσιακή του κατάσταση σύμφωνο με την επόμενη παράγραφο. 2. Ειδικότερα το προσωπικό μητρώο περιλαμβάνει: α) Τα στοιχεία της ταυτότητας του υπαλλήλου, τα στοιχεία συζύγου και των παιδιών του, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου, συζύγου και παιδιών του, εφόσον συνοικούν με αυτόν. Το στοιχεία αυτά υποβάλλονται από τον υπάλληλο κατά το διορισμό του με υπεύθυνη δήλωση στην υπηρεσία του. Με τον ίδιο τρόπο δηλώνεται υποχρεωτικά κάθε ουσιώδης μεταβολή των στοιχείων αυτών. β) Τους τίτλους σπουδών ή άλλα τυπικά προσόντα. γ) Αποφάσεις, έγγραφα ή άλλα στοιχεία που αναφέρονται στην υπηρεσιακή γενικά κατάσταση και δραστηριότητα του υπαλλήλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι εκθέσεις αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων. δ) Κάθε άλλο στοιχείο που ο υπάλληλος καταθέτει ο ίδιος στην υπηρεσία του ζητώντας να περιληφθεί στο προσωπικό μητρώο του, εφόσον σχετίζεται με την υπηρεσιακή του κατάσταση ή είναι πρόσφορο για την αξιολόγησή του. Κάθε υπάλληλος δικαιούται να λάβει γνώση του προσωπικού μητρώου του. 3. Η αρμόδια υπηρεσία προσωπικού υποχρεούται να τηρεί, να φυλάσσει και να ενημερώνει το προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων. Η παράλειψη των υποχρέων για εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου συνιστά το παράπτωμα του εδαφίου στ' της παρ. 1 του άρθρου 107. 4. Η αρμόδια υπηρεσία, σε περίπτωση μετάθεσης του υπαλλήλου, συγκροτεί βοηθητικό προσωπικό μητρώο με τα απαραίτητα στοιχεία, το οποίο τον συνοδεύει. 5. Τα αναγκαία στοιχεία του προσωπικού μητρώου τίθενται υπόψη του υπηρεσιακού συμβουλίου, καθώς και κάθε άλλου αρμόδιου οργάνου για τη διενέργεια των μεταβολών της υπηρεσιακής κατάστασης του υπαλλήλου. 6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. καθορίζονται ο τρόπος τήρησης και ενημέρωσης του προσωπικού μητρώου, κτιρίου και βοηθητικού, ο χρόνος περιοδικής καταστροφής των εκθέσεων αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων, η μετά από αίτηση του υπαλλήλου αφαίρεση στοιχείων, καθώς και η σχετική διαδικασία, όπως και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Αρθρο: 24

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ-ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ

Τίτλος Αρθρου: Πίστη στο Σύνταγμα.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ,ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Κείμενο Αρθρου

ΜΕΡΟΣ Β' ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ - ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο υπάλληλος είναι εκτελεστής της θέλησης του Κράτους, υπηρετεί μόνο το Λαό και οφείλει πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία.

Αρθρο: 25

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ-ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ

Τίτλος Αρθρου: Νομιμότητα υπηρεσιακών ενεργειών

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ,ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Κείμενο Αρθρου

1. Ο υπάλληλος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των καθηκόντων του και τη νομιμότητα των υπηρεσιακών του ενεργειών. 2. Ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του. Οταν όμως εκτελεί διαταγή, την οποία θεωρεί παράνομη, οφείλει, πριν την εκτελέσει, να αναφέρει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του και να εκτελέσει τη διαταγή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Η διαταγή δεν προσκτάται νομιμότητα εκ του ότι ο υπάλληλος οφείλει να υπακούσει σε αυτήν. 3. Αν η διαταγή είναι προδήλως αντισυνταγματική ή παράνομη, ο υπάλληλος οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει χωρίς αναβολή. Οταν σε διαταγή, η οποία προδήλως αντίκειται σε διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων, διατυπώνονται επείγοντες και εξαιρετικοί λόγοι γενικότερου συμφέροντος ή όταν, ύστερα από άρνηση υπακοής σε πρώτη διαταγή που προδήλως αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις, ακολουθήσει δεύτερη διαταγή που εκθέτει επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους γενικότερου συμφέροντος, ο υπάλληλος οφείλει να εκτελέσει τη διαταγή και να αναφέρει συγχρόνως στην προϊστάμενη αρχή εκείνου που τον διέταξε επί νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, εφόσον εκείνος που διέταξε είναι το διοικητικό συμβούλιο ή το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης, η αναφορά υποβάλλεται στον εποπτεύοντα υπουργό. Εάν εκείνος που διέταξε είναι ο υπουργός, η αναφορά υποβάλλεται στον πρωθυπουργό. 4. Αν ο υπάλληλος έχει αντίθετη γνώμη για εντελλόμενη ενέργεια, για την οποία είναι αναγκαία η προσυπογραφή ή η θεώρησή του, οφείλει να τη διατυπώσει εγγράφως για να απαλλαγεί από την ευθύνη. Εάν παραλείπει την προσυπογραφή ή θεώρηση, θεωρείται ότι προσυπέγραψε ή θεώρησε. 5. Οι προϊστάμενοι όλων των βαθμίδων οφείλουν να προσυπογράφουν τα έγγραφα που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους και εκδίδονται με την υπογραφή του προϊσταμένου τους. Αν διαφωνούν, οφείλουν να διατυπώσουν εγγράφως τις τυχόν αντιρρήσεις τους. Αν παραλείψουν να προσυπογράψουν το έγγραφο, θεωρείται ότι το προσυπέγραψαν. 6. Ο υπάλληλος δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη σύνταξη, με κάθε μέσο, εγγράφου για θέμα της αρμοδιότητάς του, εφόσον διαταχθεί γι' αυτό από οποιονδήποτε από τους προϊσταμένους του. Αν διαφωνεί με το περιεχόμενο του εγγράφου, εφαρμόζεται η παρ. 4 του παρόντος.

Αρθρο: 26

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ-ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ

Τίτλος Αρθρου: Εχεμύθεια.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ,ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ

Σχόλια: ** Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 30 του ν. 3296/2004 (Α΄ 253/14.12.2004), οι υπάλληλοι τής -κατά την παρ. 1 του ιδίου άρθρου συνιστώμενης- Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων έχουν πρόσβαση και λαμβάνουν οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο που αφορά ή σχετίζεται με την άσκηση του έργου και της αποστολής τους, ύστερα από σχετική υπηρεσιακή εντολή, μ η υποκείμενοι σε περιορισμούς διατάξεων περί απορρήτου, υ π ο χ ρ ε ο ύ μ ε ν ο ι, όμως, στην τήρηση των διατάξεων περί εχεμύθειας του παρόντος άρθρου.

Κείμενο Αρθρου

1. Ο υπάλληλος οφείλει να τηρεί εχεμύθεια** για θέματα που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα από τις κείμενες διατάξεις. Οφείλει επίσης να τηρεί εχεμύθεια** σε κάθε περίπτωση που αυτό επιβάλλεται από την κοινή πείρα και λογική, για γεγονότα ή πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ' ευκαιρία αυτών. 2. Η υποχρέωση εχεμύθειας** δεν αντιτάσσεται στις περιπτώσεις που προβλέπεται δικαίωμα των πολιτών να λαμβάνουν γνώση των διοικητικών εγγράφων. 3. Μαρτυρία ή πραγματογνωμοσύνη για θέματα απόρρητα επιτρέπεται μόνο με άδεια του οικείου υπουργού.

Αρθρο: 27

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τίτλος Αρθρου: Συμπεριφορά υπαλλήλου.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ,ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ ,ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Κείμενο Αρθρου

1. Ο υπάλληλος οφείλει να συμπεριφέρεται εντός και εκτός της υπηρεσίας κατά τρόπο ώστε να καθίσταται άξιος της κοινής εμπιστοσύνης. 2. Ο υπάλληλος οφείλει κατά την άσκηση των καθηκόντων του να συμπεριφέρεται με ευπρέπεια στους διοικουμένους και να τους εξυπηρετεί κατά τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. 3. Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο υπάλληλος δεν επιτρέπεται να κάνει διακρίσεις σε όφελος ή σε βάρος των πολιτών, εξαιτίας των πολιτικών, των φιλοσοφικών ή των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Αρθρο: 28

Ημ/νία: 09.04.1999

Ημ/νία Ισχύος: 09.04.1999

Περιγραφή όρου θησαυρού: ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ)

Τίτλος Αρθρου: Περιουσιακή κατάσταση.

Λήμματα: ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ,ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Σχόλια: Σύμφωνα με την παρ. 5 άρθρου 26 Ν. 2819/2000 (ΦΕΚ Α' 26), όπου στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 αναφέρεται "υπουργός" νοείται ο οικείος Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας για τους υπαλλήλους των περιφερειών. - Σύμφωνα με την ΥΑ 14582/2001 (ΦΕΚ Β 125/8.2.2001), ο τύπος του εντύπου δήλωσης περιουσιακής κατάστασης των Δικαστικών Υπαλλήλων του άρθρου 54 παρ. 5 του Ν. 2812/2000, όμοιος με τον εκάστοτε ισχύοντα τύπο εντύπου για τους δημόσιους πολιτικού διοικητικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους Ν.Π.Δ.Δ., οι οποίοι επίσης υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Κείμενο Αρθρου

1. Ο υπάλληλος υποχρεούται να δηλώσει εγγράφως, κατά το διορισμό του, την περιουσιακή κατάσταση του ίδιου, συζύγου και παιδιών του, εφόσον συνοικούν με αυτόν, καθώς και κάθε μεταγενέστεροη θυσιώδη μεταβολή της. Οι υπάλληλοι, εντός τριών (3) μηνών α

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν καταλαβαίνω, τελικά ψηφίστηκε ο νέος ΥΚ (όπως λέει το topic) ή όχι, όπως λέει η απάντηση; Και επίσης πήγα στο link αλλά δεν κατάλαβα τη χρησιμότητα του link για τη φυσική αγωγή (αν και σίγουρα πρέπει να κάνουμε λίγη γυμναστική γιατί ... :D )

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

στο λινκ εχει ειδικο κομματι σχετικα με την νομοθεσια και στο κομματι με τη νομοθεσια ειδικη παραπομπη για το οτι ψηφιστηκε ο νεος κωδικας και τις αλλαγες που επιφερει. δεν τον εχω δει ακομα δημοσιευμενο σε φεκ οποτε μαλλον παραδρομη της ιστοσελιδας και λαθος μεταφορα δικη μου εκτος αν εχει δρομολογηθει η δημοσιευση του

μεχρι να δημοσιευτει σε φεκ ισχυει ο παλιος 2683/99

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

κατατέθηκε σήμερα (σύμφωνα με ρεπορταζ της ΝΕΤ) το σχέδιο νόμου για τον νέο υπαλληλικο κώδικα στην Βουλή.

αναμένεται η ψήφισή του και η δημοσιεύσή του στο ΦΕΚ. από τη δημοσίευσή του ξεκινάαυτόματά και η ισχύ του

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω προς το Σώμα ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.».

Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.

από http://www.parliament.gr/ergasies/showfile...=syne061205.txt

Ε, σε κανένα μήνα το πολύ πιστεύω θα τον έχουν ψηφίσει. Εντός των ημερών θα μπορούμε να δούμε το πρώτο "επίσημο" σχέδιο (πριν τις εργασίες της Επιτροπής πάνω του) στο http://www.parliament.gr/ergasies/nomosxedia.asp ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

επισης συνοπτικά...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλο το σχέδιο του νέου Υπαλληλικού Κώδικα. Επισημαίνεται ότι το σχέδιο του νέου Υπαλληλικού Κώδικα ολοκληρώθηκε με συναινετικές, στη συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεων, διαδικασίες, ύστερα από μία γόνιμη συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι η συναίνεση αποτελεί προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός μακρόπνοου θεσμικού πλαισίου ως προς την υπηρεσιακή κατάσταση των δημόσιων υπαλλήλων.

Ι. 1. Η ψήφιση του νέου Υπαλληλικού Κώδικα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και έρχεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας σειράς από διαρθρωτικά προβλήματα που υπάρχουν, όπως είναι η κακή οργάνωση και ο συγκεντρωτισμός των δημοσίων υπηρεσιών, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κρατικές υπηρεσίες, η έλλειψη αξιολόγησης, η αναξιοκρατία, η απουσία ελέγχων και κυρώσεων και τελικά η διαφθορά.

2. Πολλές προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν για την κατάρτιση ενός άρτιου Υπαλληλικού Κώδικα. Με τον ν. 964/1917 συγκροτήθηκε η πρώτη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε το έργο της το 1923, χωρίς όμως να αποτελέσει, τελικά, το πόρισμά της νόμο του κράτους. Ατυχή κατάληξη είχαν και ανάλογες προσπάθειες που έγιναν το 1931, το 1936 και το 1947, αφού επρόκειτο για ταραγμένες και εθνικά δύσκολες περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Μετά από αλλεπάλληλες επεξεργασίες φθάσαμε στον ν. 1811/1951 «Περί κώδικος καταστάσεως δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων», στη νομοθετική αρτιότητα του οποίου συνέβαλε καθοριστικά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επ. Πρόεδρος του ΣτΕ Καθηγητής Μ. Στασινόπουλος. Ακολούθησε η κωδικοποίηση του π.δ. 611/1977 για να φθάσουμε στον ισχύοντα Υ.Κ. (ν. 2683/1999), ο οποίος ψηφίσθηκε από τη Βουλή, μετά από επεξεργασία από Επιτροπή που διήρκεσε τριάμισι περίπου χρόνια.

3. Ωστόσο, η ανάγκη αναμόρφωσης και του ν. 2683/1999 κατέστη επιτακτική, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργικότητα, η παραγωγικότητα, η διαφάνεια και η αξιοκρατική ανάδειξη των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης για τους ακόλουθους κυρίως λόγους:

Αποτελούσε γενικότερο αίτημα, τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών των Υπουργείων, αφού είχε γίνει πλέον αντιληπτό ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επέτρεπε την εκδήλωση και συντήρηση πολλών παθογενειών, με προεξάρχουσα την έλλειψη συνέχειας, οι οποίες αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια της Δημόσιας Διοίκησης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολίτη. Βασικό πρόβλημα ήταν ο κομματισμός, η απουσία κινήτρων, η πελατειακή λογική του «βολέματος» των ημετέρων.

Ανάγκη εναρμόνισης διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα:

α) Με το κοινοτικό δίκαιο (ιδίως σε ό,τι αφορά τα θέματα του ανώτατου ορίου ηλικίας διορισμού, της χορήγησης γονικών αδειών εναλλακτικά και στον σύζυγο δημόσιο υπάλληλο κλπ.).

β) Με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας και των λοιπών διοικητικών δικαστηρίων (π.χ. πειθαρχικό δίκαιο).

Επανεξέταση του πλαισίου διευκολύνσεων των υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, καθώς και όσων έχουν ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας (π.χ. πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άγαμη μητέρα κλπ.) και εισαγωγή δέσμης ρυθμίσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Ορθολογικότερη αναμόρφωση θεμάτων, με βάση την εμπειρία της προηγούμενης εξαετίας (π.χ. έλεγχος δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, επαναφορά στην υπηρεσία εκπεσόντων κλπ).

Συμπλήρωση των ρυθμίσεων με νέα θέματα που εντοπίσθηκαν κατά την εφαρμογή τους ή ανέκυψαν μεταγενέστερα (π.χ. σύστημα χορήγησης αναρρωτικών αδειών, μετατάξεις από φορέα σε φορέα κλπ.).

Κωδικοποίηση τροποποιήσεων που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο της υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων με ειδικούς νόμους, οι οποίες δυσχέραναν το έργο του εφαρμοστή του δικαίου και έδιναν την εντύπωση μεμονωμένων και εμβαλωματικών παρεμβάσεων.

Εναρμόνιση με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, και ιδίως με την αναπτυξιακή προτεραιότητα της «Βελτίωσης της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης», προκειμένου να καταστεί η Δημόσια Διοίκηση μοχλός για την επιτυχία του συνόλου των μεταρρυθμίσεων, με όρους καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη και εμπέδωσης της αρχής διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση.

ΙΙ. Επιμέρους ρυθμίσεις – Οι βασικές καινοτομίες του νέου Υ.Κ.

Με βάση τους παραπάνω άξονες, το σχέδιο του νέου Υπαλληλικού Κώδικα περιλαμβάνει μία σειρά σημαντικών καινοτομιών – πάνω από πενήντα (50) - κυριότερες από τις οποίες είναι οι ακόλουθες τριάντα (30):

1. Ισότητα και αξιοκρατία σε όλα τα θέματα της υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων

Στο άρθρο 1 προστίθεται στις αρχές της αξιοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέγιστης δυνατής απόδοσης κατά την εργασία, που διέπουν την πρόσληψη και την υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων, και η αρχή της ισότητας. Με τον τρόπο αυτόν δηλώνεται πανηγυρικά εξαρχής ότι στο πλαίσιο του νέου Κώδικα η ίση μεταχείριση των όμοιων περιπτώσεων και η μη αναγνώριση αδικαιολόγητων και μη αντικειμενικών προνομίων αποτελεί κατευθυντήρια αρχή, αλλά και δέσμευση για όλα τα διοικητικά όργανα.

2. Ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού

Στο άρθρο 6 απαλείφεται το ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού. Ανώτατα όρια ηλικίας διορισμού μπορούν να καθορίζονται με τις οικείες προκηρύξεις, ύστερα από γνώμη του οικείου φορέα και απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, εφόσον απαιτούνται από τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των καθηκόντων των προς πλήρωση θέσεων.

3. Συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργάνων στον προγραμματισμό των προσλήψεων

Στο άρθρο 11 παρ. 1 προστίθεται ότι για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες και τα ν.π.δ.δ. απαιτείται υποχρεωτικώς η γνώμη της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε κάθε φορέα γνωρίζουν πολύ καλά τις πραγματικές ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν. Άλλωστε, η πρόβλεψη αυτή περιορίζει τα περιθώρια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να προβαίνει σε προσλήψεις που δεν συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες του κάθε φορέα.

4. Διαφάνεια στην περιουσιακή κατάσταση των δημόσιων υπαλλήλων

Στο άρθρο 28 επανακαθορίζεται ο τρόπος δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας. Οι εν λόγω δηλώσεις συντάσσονται σε ειδικό έντυπο και αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ ο έλεγχός τους ανατίθεται σε ειδική υπηρεσία ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία έχει την αναγκαία υποδομή για να προβαίνει με ταχύτητα και ασφάλεια στις αναγκαίες καταχωρίσεις και διασταυρώσεις. Με τον τρόπο αυτόν θα εκλείψει το φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια, να στοιβάζονται οι ετήσιες δηλώσεις, χωρίς να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι, αλλά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Επισημαίνεται ότι, με τον ν. 3491/2006, έχει ήδη αναβαθμισθεί ο έλεγχος περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») εκείνων των στελεχών που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης στις πιο κρίσιμες συναλλαγές για τους Πολίτες: Τους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ., των Επιθεωρήσεων, των Ελεγκτικών Σωμάτων και των Πολεοδομιών. Με το νέο σύστημα, τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των παραπάνω προσώπων τον αναλαμβάνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό θα συμβάλει στο να γίνουν ουσιαστικοί και σε βάθος οι έλεγχοι εκεί ακριβώς που υπάρχει το πρόβλημα. Και αυτό γιατί:

Πρώτον, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει αυξημένες πειθαρχικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μπορεί, με τη θεσμική ενίσχυση που του εξασφαλίσαμε, να προβαίνει σε άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου, να διασταυρώνει και να συγκρίνει στοιχεία άμεσα και με ταχύτητα.

Δεύτερον, στο στόχαστρο του Γενικού Επιθεωρητή μπαίνει πλέον όχι το σύνολο των υπαλλήλων, αλλά εκείνοι οι υπάλληλοι που προΐστανται καίριων υπηρεσιών, οι συναλλαγές με τις οποίες έχουν μεγάλη σημασία για τον Πολίτη, όπως είναι ιδίως οι Εφορίες και οι Πολεοδομίες. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι εξατομικεύονται, αποκτούν συγκεκριμένη στόχευση και επικεντρώνονται εκεί ακριβώς όπου υπάρχει το πρόβλημα. Άλλωστε, το γεγονός ότι περιορίζεται ο κύκλος των ελεγχόμενων προσώπων σε σχέση με το σύνολο των υπαλλήλων λειτουργεί ανασταλτικά.

Τρίτον, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είναι ένα όργανο του οποίου οι εγγυήσεις προσεγγίζουν αυτές της Ανεξάρτητης Αρχής, δεδομένου ότι βρίσκεται εκτός Δημόσιας Διοίκησης. Έτσι, σταματά το παράδοξο φαινόμενο ελέγχων και ελεγχόμενος να ανήκουν στον ίδιο φορέα, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες δυσχέρειες στη συλλογή στοιχείων και στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

5. Ανάθεση καθηκόντων άλλου κλάδου ή ειδικότητας

Στο άρθρο 30 η ανάθεση καθηκόντων άλλου κλάδου ή ειδικότητας επιτρέπεται για χρονικό διάστημα δύο μηνών, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του οικείου προϊσταμένου.

6. Διευκολύνσεις για όσους υπηρετούν σε προβληματικές, άγονες και νησιωτικές περιοχές

Στο άρθρο 37 προβλέπεται ότι κώλυμα εντοπιότητας δεν επιτρέπεται να θεσπισθεί για τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων που υπηρετούν σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε Δήμους ή Κοινότητες άγονων, προβληματικών ή νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους .

7. Επιμήκυνση της προθεσμίας παραγραφής για αξιώσεις του Δημοσίου κατά υπαλλήλων

Στο άρθρο 38 προβλέπεται ότι η αξίωση του Δημοσίου κατά υπαλλήλων του για αποζημίωση στις περιπτώσεις αστικής ευθύνης παραγράφεται πλέον σε πέντε έτη αντί των δύο (2) ετών που ήδη ισχύουν. Η δε πενταετία αρχίζει αφότου το αρμόδιο όργανο για την υποβολή της αίτησης καταλογισμού έλαβε γνώση της ζημιάς και του λόγου αυτής.

8. Απλούστευση της διαδικασίας μονιμοποίησης

Στο άρθρο 40 απλουστεύεται η διαδικασία μονιμοποίησης των υπαλλήλων. Ειδικότερα, η μονιμοποίηση πραγματοποιείται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας, εκτός και αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. πειθαρχική ποινή, πειθαρχική εκκρεμότητα και δυσμενής έκθεση αξιολόγησης), οπότε για τη μονιμοποίηση αποφαίνεται το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.

9. Τήρηση όρων υγιεινής και ασφάλειας στις δημόσιες υπηρεσίες

Στο άρθρο 44 προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, ύστερα από γνώμη της ΑΔΕΔΥ, με το οποίο θα συσταθεί ειδική οργανική μονάδα στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. με αρμοδιότητα την εποπτεία και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας του χώρου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

10. Διευκολύνσεις στο καθεστώς των αδειών, ιδίως για τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα των ρυθμίσεων του νέου Υπαλληλικού Κώδικα το άρθρο 48 προβλέπει:

α) Το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας στους υπαλλήλους δύο (2) μήνες μετά το διορισμό τους, σε αντίθεση με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει τη συμπλήρωση ενός έτους δημόσιας πραγματικής υπηρεσίας για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας. Η άδεια αυτή ορίζεται σε δύο ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας.

β) Η δυνατότητα προσαύξησης της κανονικής άδειας για τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, ύστερα από έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος, με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

11. Κίνητρα για την εξοικείωση των υπαλλήλων με τις νέες τεχνολογίες

Στο άρθρο 50 καθιερώνεται η υποχρεωτική χορήγηση ειδικής άδειας μιας (1) ημέρας ανά δίμηνο σε υπαλλήλους που χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές και απασχολούνται μπροστά σε οθόνη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ωρών ημερησίως.

12. Ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, στον νέο Υπαλληλικό Κώδικα (άρθρο 50) προβλέπεται η χορήγηση ειδικής άδειας δύο (2) ημερών με πλήρεις αποδοχές στις περιπτώσεις όπου ο υπάλληλος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία ή ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης.

13. Το κοινωνικό πρόσωπο του νέου Υ.Κ.: Μέριμνα για τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες - Ισότητα ευκαιριών στις γυναίκες και τους άνδρες

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της προσπάθειας της γυναίκας να συνδυάσει την οικογενειακή και την επαγγελματική ζωή, αλλά και της ειδικής πρόνοιας για τις οικογένειες εκείνες, οι οποίες χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία (μονογονεϊκές οικογένειας, πολύτεκνες, τρίτεκνες, άγαμες μητέρες, χήρες, γυναίκες με αναπηρίες κλπ.) προωθούνται οι ακόλουθες καινοτομίες (άρθρο 53 Υ.Κ.):

Χορήγηση γονικής άδειας και στον πατέρα. Ειδικότερα, αναγνωρίζεται αυτοτελές δικαίωμα χορήγησης της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου των εννέα μηνών και στον πατέρα υπάλληλο, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα υπάλληλος. Το ίδιο δικαίωμα αναγνωρίζεται και στο μοναδικό γονέα των μονογονεϊκών οικογενειών.

Για τις μητέρες που είναι άγαμες ή χήρες ή με αναπηρία 67% και άνω προσαυξάνεται η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα.

Αμείβονται οι τρεις πρώτοι μήνες της γονικής άδειας ανατροφής παιδιών στους πολύτεκνους και τρίτεκνους γονείς. (Στις λοιπές περιπτώσεις η άδεια ανατροφής είναι χωρίς αποδοχές). Για κάθε παιδί, πέραν του τρίτου, η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κατά δύο ακόμη μήνες. Η άδεια αυτή αποτελεί μέρος της συνολικής άδειας άνευ αποδοχών που μπορεί να χορηγείται για την ανατροφή τέκνου ηλικίας έως και έξι ετών.

Προβλέπεται η περαιτέρω παράταση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου εργασίας για δύο ακόμη έτη στην περίπτωση γέννησης τέταρτου τέκνου.

Παρέχονται διευκολύνσεις στη μητέρα που υιοθετεί τέκνο, προκειμένου να καταστεί ομαλή η μετάβαση στη νέα οικογενειακή της ζωή, εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών. Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία της υπαλλήλου κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα.

14. Εγγυήσεις για την αποτροπή καταχρήσεων στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

Στο άρθρο 55 προβλέπεται ότι σε περίπτωση βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας πριν ή μετά από αργία ή ανάμεσα σε δύο αργίες, ο υπάλληλος παραπέμπεται υποχρεωτικά για εξέταση στην οικεία υγειονομική επιτροπή, προς αποφυγή καταχρήσεων. Κατά τα ίδια διαστήματα ο υπάλληλος δεν μπορεί να πάρει αναρρωτική άδεια με υπεύθυνη δήλωσή του.

Αναρρωτική άδεια πέραν των δέκα (10) ημερών κατ έτος χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση που η άδεια χορηγείται βάσει γνωμάτευσης του διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου και εφόσον πρόκειται για νοσηλεία επτά (7) ημερών τουλάχιστον, ή κατόπιν χειρουργικής επέμβασης.

Αναρρωτική άδεια διάρκειας πέραν του ενός (1) μηνός για ψυχική νόσο δεν χορηγείται, αν δεν έχει προηγηθεί νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Παράτασή της ή χορήγηση νέας άδειας, εφόσον υπερβαίνει, συνολικώς ή τμηματικώς, τον ένα (1) μήνα μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος χορηγείται, ύστερα από αναλυτική έκθεση θεράποντος ιατρού και έκθεση εξέτασης λειτουργικότητας του ασθενούς, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα όργανα που δικαιούνται να προβαίνουν σε εξέταση λειτουργικότητας του ασθενούς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια (άρθρο 56).

15. Κίνητρα για επιμόρφωση και μετεκπαίδευση των υπαλλήλων

Στο άρθρο 58 επαναπροσδιορίζονται οι όροι χορήγησης της άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης, καθώς και το ποσοστό προσαύξησης των αποδοχών των υπαλλήλων που την λαμβάνουν. Ειδικότερα, δεν χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση, αν ο χρόνος υπηρεσίας που απομένει μετά το πέρας της άδειας είναι μικρότερος του τετραπλασίου της χρονικής της διάρκειας. Επίσης η εν λόγω άδεια δεν χορηγείται σε δόκιμους υπαλλήλους.

Όσον αφορά την προσαύξηση των αποδοχών, αυτή προσδιορίζεται στο 20% (πριν ήταν 15%) για τη χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό. Η προσαύξηση αυτή μπορεί, με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, να ανέλθει έως και το 40%, εάν η μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση γίνεται εκτός της περιοχής του Δήμου που εδρεύει η υπηρεσία του υπαλλήλου.

16. Ηθική αμοιβή ως κίνητρο για τους δημόσιους υπαλλήλους

Στο άρθρο 61 καθιερώνεται, για πρώτη φορά, η απονομή ηθικής αμοιβής στους υπαλλήλους που έχουν διακριθεί για την κοινωνική τους δράση.

17. Εγγυήσεις για μετακινήσεις εκτός νομού ή σε νησιά

Στο άρθρο 66 προβλέπεται ότι η μετακίνηση υπαλλήλου εκτός νομού ή σε νησί γίνεται με τη διαδικασία της μετάθεσης. Εξαιρούνται τα νησιά που έχουν οδική σύνδεση με χερσαία τμήματα της Χώρας.

18. Παράταση του χρόνου απόσπασης κατά 1 επιπλέον έτος

Στο άρθρο 68 προβλέπεται η παράταση του χρόνου απόσπασης κατά ένα (1), επιπλέον, έτος μετά από σχετική αίτηση του υπαλλήλου (συνολική διάρκεια τρία έτη).

19. Για πρώτη φορά μετατάξεις με διαφάνεια και αντικειμενικότητα – Μετατάξεις και από φορέα σε φορέα

Για πρώτη φορά καθιερώνεται πλέον η κινητικότητα των υπαλλήλων.

Επιτρέπονται δηλαδή οι μετατάξεις από Υπουργείο σε Υπουργείο ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αντιστρόφως (άρθρο 71 του νέου Υ.Κ.). Υπάρχει δηλαδή διεύρυνση των μετατάξεων σε σχέση με το παρελθόν, όπου επιτρέπονταν μόνο εντός του ιδίου φορέα. Εφεξής μπορούν να γίνουν και από φορέα σε φορέα, ώστε να καλυφθούν όλες οι υπάρχουσες ανάγκες με το κατάλληλο προσωπικό.

Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι υποβάλλουν σχετική αίτηση ύστερα από ανακοίνωση. Δηλαδή ο οικείος φορέας υποχρεούται να προβεί σε σχετική ανακοίνωση, η οποία, προς ενίσχυση της διαφάνειας, αποστέλλεται σε όλα τα Υπουργεία, τα οποία την κοινοποιούν σε όλες τις εποπτευόμενες από αυτά υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Στην ανακοίνωση ορίζεται η αποκλειστική προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι παύει να υπάρχει το αδιαφανές καθεστώς των εν κρυπτώ μετατάξεων που υπήρχε πριν: Οι θέσεις που καλύπτονται με μετάταξη ανακοινώνονται προηγουμένως και μέσα από την ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., υπάρχει δηλαδή πλήρης διαφάνεια, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι και όχι μόνο οι ημέτεροι.

Για τη μετάταξη από κλάδο σε κλάδο της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας απαιτείται να κατέχει ο υπάλληλος τον τίτλο σπουδών του κλάδου στον οποίο μετατάσσεται, όπως ο τίτλος αυτός ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις (άρθρα 69 και 70 του νέου Υ.Κ.). Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι για μετάταξη, προηγούνται αυτοί που κατέχουν τον προβλεπόμενο τίτλο σπουδών και ακολουθούν οι υποψήφιοι που κατέχουν τίτλο σπουδών ο οποίος προβλέπεται ως επικουρικό προσόν διορισμού. Οι αιτήσεις για την εν λόγω μετάταξη εξετάζονται εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.

20. Μετατάξεις σε παραμεθόριες περιοχές – Λιγότερες δεσμεύσεις για τους πολύτεκνους

Στο άρθρο 72 προβλέπεται το δικαίωμα μετάταξης σε υπηρεσίες παραμεθορίων περιοχών με ανάλογη υποχρέωση παραμονής μία δεκαετία. Προκειμένου περί υπαλλήλου που αποκτά την ιδιότητα του πολυτέκνου μετά την μετάταξη, ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής του στην υπηρεσία μειώνεται από δέκα (10) έτη σε έξι (6) έτη.

21. Δικαίωμα άρνησης μετάταξης για λόγους νομιμότητας

Στο άρθρο 74 προβλέπεται ότι τα αρμόδια όργανα μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων για μετάταξη υπαλλήλων για λόγους νομιμότητας, στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

22. Ταχύτερη εξέλιξη στους κατόχους διδακτορικών, μεταπτυχιακών κλπ. τίτλων σπουδών: Η πλήρης δικαίωση των αντικειμενικών κριτηρίων

Στο άρθρο 80 καθιερώνεται ως εισαγωγικός βαθμός για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος σπουδών ο βαθμός Γ΄ αντί του βαθμού Δ΄ που ισχύει σήμερα. Δηλαδή επιταχύνεται η εξέλιξη τους κατά δύο (2) χρόνια εξ αυτού του λόγου.

Στο άρθρο 82 προβλέπεται η μείωση του χρόνου προαγωγής στους ενιαίους βαθμούς για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΤΕ συνολικά κατά δύο (2) έτη. Οι υπάλληλοι της κατηγορίας αυτής προάγονται πλέον στο βαθμό Α΄ σε 15 έτη αντί των 17 ετών που ήδη ισχύουν. Επίσης, για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου διάρκειας ενός τουλάχιστον έτους και διδακτορικού διπλώματος, ο χρόνος που απαιτείται για την περαιτέρω βαθμολογική τους εξέλιξη μειώνεται κατά δύο έτη.

23. Στο άρθρο 84 καθορίζονται οι όροι συμμετοχής των υπαλλήλων στις κρίσεις για την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

24. Εμπεδώνεται – μετά την πρόβλεψη του ν. 3260/2004 – ο θεσμός της θητείας για τους Τμηματάρχες, τους Διευθυντές και τους Γενικούς Διευθυντές (άρθρο 86 παρ. 4 του σχεδίου Υ.Κ.). Και αυτό γιατί η αρχή της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης επιβάλλει την περιοδική κρίση των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της, η έλλειψη της οποίας στο παρελθόν στοίχισε ακριβά στη Δημόσια Διοίκηση.

25. Αναμόρφωση του συστήματος επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, με την παρεμβολή πραγματικά αντικειμενικών κριτηρίων.

Είναι γνωστό ότι ένα από το βασικότερα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης είναι η έλλειψη συνέχειας. Και αυτή η έλλειψη συνέχειας δεν επέτρεψε να έχουμε μία υπαλληλική ιεραρχία, η οποία να γνωρίζει ότι προκύπτει μέσα από αξιοκρατία και διαφάνεια.

Στο άρθρο 85 καθιερώνεται νέο, αντικειμενικό και δίκαιο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, βασιζόμενο σε κριτήρια που αφορούν τα επαγγελματικά-τεχνικά προσόντα, την εργασιακή-διοικητική εμπειρία και τις ικανότητες-δεξιότητες των υπαλλήλων και που αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων μορίων. Το βάρος των κριτηρίων κάθε ομάδας ανά επίπεδο διοίκησης (Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής, Τμηματάρχης) έχει υπολογισθεί ώστε να αντιπροσωπεύει συγκεκριμένο ποσοστό επί της συνολικής βαθμολόγησης των κριτηρίων. Με το σύστημα αυτό διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα, η αξιοκρατία και η διαφάνεια στις επιλογές των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

Η βασική καινοτομία του νέου Υπαλληλικού Κώδικα είναι το σύστημα επιλογής των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων. Το νέο σύστημα στηρίζεται στην αντικειμενικοποίηση, κατά το μεγαλύτερο μέρος, των κριτηρίων επιλογής των προϊσταμένων, τα οποία για πρώτη φορά, υπερτερούν σε συντριπτικό βαθμό των υποκειμενικών. Προς τούτο καθορίζονται τρεις ομάδες κριτηρίων:

Η πρώτη περιλαμβάνει αντικειμενικά κριτήρια που αφορούν στα επαγγελματικά-τεχνικά προσόντα (π.χ. οι βασικοί τίτλοι σπουδών, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι και η γνώση ξένων γλωσσών χωρών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τρίτων χωρών, η αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αποφοίτηση από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και η επιμόρφωση που παρέχεται είτε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είτε από άλλες σχολές του δημοσίου ή από Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, ή από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει κριτήρια που αφορούν την εργασιακή-διοικητική εμπειρία (π.χ. ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου και ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας).

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει κριτήρια που αφορούν στις ικανότητες-δεξιότητες (π.χ. η υπηρεσιακή αξιολόγηση της τελευταίας πενταετίας των υπαλλήλων στα ζητήματα της γνώσης του αντικειμένου της υπηρεσίας, των διοικητικών ικανοτήτων, του ενδιαφέροντος και της δημιουργικότητας, των υπηρεσιακών σχέσεων και της συμπεριφοράς, καθώς και της αποτελεσματικότητας, οι ειδικές δραστηριότητες που αφορούν τις συγγραφικές εργασίες, ανακοινώσεις–εισηγήσεις σε συνέδρια, ημερίδες κλπ. που είναι συναφείς με τα αντικείμενα της υπηρεσίας ή της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα, η εκπροσώπηση σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το μετάλλιο διακεκριμένων πράξεων και η ηθική αμοιβή του επαίνου).

Ειδικότερα:

Καθιερώνεται μόνο για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης η συνέντευξη, στόχος της οποίας είναι η διαμόρφωση γνώμης για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την εν γένει καταλληλότητα των υπαλλήλων για την άσκηση των καθηκόντων του προϊσταμένου οργανικής μονάδας. Προκειμένου μάλιστα να μην μπορεί να ανατρέψει η συνέντευξη τα αντικειμενικά κριτήρια, έχει υπολογισθεί έτσι ώστε για μεν τους Προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης το άθροισμα της βαθμολογίας της να μην υπερβαίνει το 12,5% της συνολικής βαθμολογίας για δε τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης να μην υπερβαίνει το 7% της συνολικής βαθμολογίας. Όλα τα άλλα κριτήρια βασίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία και κυρίως στην αξιολόγηση του υπαλλήλου κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Για πρώτη φορά, προκειμένου να καλυφθεί θέση Γενικού Διευθυντή, γίνεται προκήρυξη, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν, εκτός από τους υπαλλήλους του οικείου Υπουργείου και υπάλληλοι άλλων Υπουργείων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, εφόσον, φυσικά, έχουν τα προσόντα. Δημιουργείται δηλαδή μία κινητικότητα στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο της οποίας όσοι υπάλληλοι έχουν ικανότητες, έχουν και ευκαιρίες και κίνητρα να κριθούν σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να εγκλωβίζονται στα στενά όρια του φορέα τους.

26. Διαδικασία επιλογής προϊσταμένων

Στο άρθρο 86 προβλέπεται αναλυτικά η διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων όλων των οργανικών μονάδων. Ειδικότερα:

α) Για την επιλογή των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων καθιερώνεται νέα διαδικασία, σύμφωνα με την οποία η επιλογή γίνεται από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ύστερα από προκήρυξη του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του οικείου Υπουργού και προκειμένου για ν.π.δ.δ. του Υπουργού που εποπτεύει. Με την προκήρυξη αυτή προσδιορίζονται τόσο οι κενές θέσεις προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης, όσο και οι όροι συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής. Στη διαδικασία επιλογής παρέχεται, όπως προαναφέρθηκε, για πρώτη φορά, το δικαίωμα να συμμετέχουν και υπάλληλοι άλλων δημοσίων υπηρεσιών και ν.π.δ.δ., εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.

β) Η επιλογή των προϊσταμένων των άλλων οργανικών μονάδων γίνεται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.

γ) Όσοι επιλέγονται, τοποθετούνται προϊστάμενοι οργανικών μονάδων για τρία έτη. Υπάρχει δηλαδή θητεία και επανάκριση.

27. Προσμέτρηση προϋπηρεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο άρθρο 98 λαμβάνεται υπόψη για την εξέλιξη του υπαλλήλου η προϋπηρεσία που έχει διανυθεί σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε υπηρεσίες των κρατών μελών αυτής για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους λοιπούς υπαλλήλους που υπηρετούν στις ημεδαπές δημόσιες υπηρεσίες.

28. Πειθαρχικό δίκαιο: Για πρώτη φορά πειθαρχικό παράπτωμα η μη εξυπηρέτηση του πολίτη και η ανάρμοστη συμπεριφορά προς αυτόν – Ενίσχυση των ελέγχων

Στο άρθρο 117 θεσπίζεται το δικαίωμα άσκησης πειθαρχικής εξουσίας εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης επί των υπαλλήλων του Δημοσίου και των νπ.δ.δ. για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες, αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτησή τους, μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους και άρνηση συνεργασίας με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Την ίδια πειθαρχική εξουσία δύναται να ασκεί ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και στους υπαλλήλους των ΚΕΠ για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα .

Στο άρθρο 107 καθιερώνονται ως πειθαρχικά παραπτώματα η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες και η άρνηση σύμπραξης, συνεργασίας και χορήγησης στοιχείων ή εγγράφων κατά τη διεξαγωγή έρευνας, επιθεώρησης ή ελέγχου από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα ιδιαίτερα σώματα και υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου. Γιατί η αποκατάσταση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί κεντρική επιλογή και στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου, χωρίς, πάντως, να θίγεται η αρχή της δικαιοσύνης και της αναλογικότητας.

29. Λοιπές πειθαρχικές κυρώσεις

Στο άρθρο 118 καθιερώνεται η δυνατότητα του Προϊσταμένου Διεύθυνσης να επιβάλλει την ποινή του προστίμου έως και το ένα έκτο των μηνιαίων αποδοχών. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται και αναδεικνύεται η θέση ευθύνης του σε σχέση με τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της οργανικής του μονάδας.

Στο άρθρο 142 προβλέπεται η αύξηση του χρόνου των ημερών σε 30 για την άσκηση της ένστασης κατά πειθαρχικής απόφασης.

30. Περισσότερες εγγυήσεις αντικειμενικότητας και διαφάνειας στα υπηρεσιακά συμβούλια

Στο άρθρο 159 επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ειδικότερα, ως πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου ορίζεται μόνιμος υπάλληλος, ο οποίος επιλέγεται μεταξύ πέντε εν ενεργεία προϊσταμένων Διεύθυνσης που έχουν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης.

Στο άρθρο 162 προβλέπεται η σύσταση γραμματείας που θα επικουρεί το έργο του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

31. Τελικές – Μεταβατικές Διατάξεις. Με τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού διευκρινίζονται θέματα για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς που θα διέπει την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου».

http://www.diorismos.gr/Dpages/vima/articl...cle.php?vid=300

http://www.proslipsis.gr/cmCat_treePrd.php...p;cm_prdid=2818

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλο το σχέδιο του νέου Υπαλληλικού Κώδικα. Επισημαίνεται ότι το σχέδιο του νέου Υπαλληλικού Κώδικα ολοκληρώθηκε με συναινετικές, στη συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεων, διαδικασίες, ύστερα από μία γόνιμη συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι η συναίνεση αποτελεί προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός μακρόπνοου θεσμικού πλαισίου ως προς την υπηρεσιακή κατάσταση των δημόσιων υπαλλήλων.

Ι. 1. Η ψήφιση του νέου Υπαλληλικού Κώδικα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και έρχεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας σειράς από διαρθρωτικά προβλήματα που υπάρχουν, όπως είναι η κακή οργάνωση και ο συγκεντρωτισμός των δημοσίων υπηρεσιών, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κρατικές υπηρεσίες, η έλλειψη αξιολόγησης, η αναξιοκρατία, η απουσία ελέγχων και κυρώσεων και τελικά η διαφθορά.

2. Πολλές προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν για την κατάρτιση ενός άρτιου Υπαλληλικού Κώδικα. Με τον ν. 964/1917 συγκροτήθηκε η πρώτη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε το έργο της το 1923, χωρίς όμως να αποτελέσει, τελικά, το πόρισμά της νόμο του κράτους. Ατυχή κατάληξη είχαν και ανάλογες προσπάθειες που έγιναν το 1931, το 1936 και το 1947, αφού επρόκειτο για ταραγμένες και εθνικά δύσκολες περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Μετά από αλλεπάλληλες επεξεργασίες φθάσαμε στον ν. 1811/1951 «Περί κώδικος καταστάσεως δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων», στη νομοθετική αρτιότητα του οποίου συνέβαλε καθοριστικά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επ. Πρόεδρος του ΣτΕ Καθηγητής Μ. Στασινόπουλος. Ακολούθησε η κωδικοποίηση του π.δ. 611/1977 για να φθάσουμε στον ισχύοντα Υ.Κ. (ν. 2683/1999), ο οποίος ψηφίσθηκε από τη Βουλή, μετά από επεξεργασία από Επιτροπή που διήρκεσε τριάμισι περίπου χρόνια.

3. Ωστόσο, η ανάγκη αναμόρφωσης και του ν. 2683/1999 κατέστη επιτακτική, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργικότητα, η παραγωγικότητα, η διαφάνεια και η αξιοκρατική ανάδειξη των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης για τους ακόλουθους κυρίως λόγους:

Αποτελούσε γενικότερο αίτημα, τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών των Υπουργείων, αφού είχε γίνει πλέον αντιληπτό ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επέτρεπε την εκδήλωση και συντήρηση πολλών παθογενειών, με προεξάρχουσα την έλλειψη συνέχειας, οι οποίες αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια της Δημόσιας Διοίκησης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολίτη. Βασικό πρόβλημα ήταν ο κομματισμός, η απουσία κινήτρων, η πελατειακή λογική του «βολέματος» των ημετέρων.

Ανάγκη εναρμόνισης διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα:

α) Με το κοινοτικό δίκαιο (ιδίως σε ό,τι αφορά τα θέματα του ανώτατου ορίου ηλικίας διορισμού, της χορήγησης γονικών αδειών εναλλακτικά και στον σύζυγο δημόσιο υπάλληλο κλπ.).

β) Με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας και των λοιπών διοικητικών δικαστηρίων (π.χ. πειθαρχικό δίκαιο).

Επανεξέταση του πλαισίου διευκολύνσεων των υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, καθώς και όσων έχουν ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας (π.χ. πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άγαμη μητέρα κλπ.) και εισαγωγή δέσμης ρυθμίσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Ορθολογικότερη αναμόρφωση θεμάτων, με βάση την εμπειρία της προηγούμενης εξαετίας (π.χ. έλεγχος δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, επαναφορά στην υπηρεσία εκπεσόντων κλπ).

Συμπλήρωση των ρυθμίσεων με νέα θέματα που εντοπίσθηκαν κατά την εφαρμογή τους ή ανέκυψαν μεταγενέστερα (π.χ. σύστημα χορήγησης αναρρωτικών αδειών, μετατάξεις από φορέα σε φορέα κλπ.).

Κωδικοποίηση τροποποιήσεων που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο της υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων με ειδικούς νόμους, οι οποίες δυσχέραναν το έργο του εφαρμοστή του δικαίου και έδιναν την εντύπωση μεμονωμένων και εμβαλωματικών παρεμβάσεων.

Εναρμόνιση με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, και ιδίως με την αναπτυξιακή προτεραιότητα της «Βελτίωσης της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης», προκειμένου να καταστεί η Δημόσια Διοίκηση μοχλός για την επιτυχία του συνόλου των μεταρρυθμίσεων, με όρους καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη και εμπέδωσης της αρχής διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση.

ΙΙ. Επιμέρους ρυθμίσεις – Οι βασικές καινοτομίες του νέου Υ.Κ.

Με βάση τους παραπάνω άξονες, το σχέδιο του νέου Υπαλληλικού Κώδικα περιλαμβάνει μία σειρά σημαντικών καινοτομιών – πάνω από πενήντα (50) - κυριότερες από τις οποίες είναι οι ακόλουθες τριάντα (30):

1. Ισότητα και αξιοκρατία σε όλα τα θέματα της υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων

Στο άρθρο 1 προστίθεται στις αρχές της αξιοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέγιστης δυνατής απόδοσης κατά την εργασία, που διέπουν την πρόσληψη και την υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων, και η αρχή της ισότητας. Με τον τρόπο αυτόν δηλώνεται πανηγυρικά εξαρχής ότι στο πλαίσιο του νέου Κώδικα η ίση μεταχείριση των όμοιων περιπτώσεων και η μη αναγνώριση αδικαιολόγητων και μη αντικειμενικών προνομίων αποτελεί κατευθυντήρια αρχή, αλλά και δέσμευση για όλα τα διοικητικά όργανα.

2. Ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού

Στο άρθρο 6 απαλείφεται το ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού. Ανώτατα όρια ηλικίας διορισμού μπορούν να καθορίζονται με τις οικείες προκηρύξεις, ύστερα από γνώμη του οικείου φορέα και απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, εφόσον απαιτούνται από τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των καθηκόντων των προς πλήρωση θέσεων.

3. Συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργάνων στον προγραμματισμό των προσλήψεων

Στο άρθρο 11 παρ. 1 προστίθεται ότι για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες και τα ν.π.δ.δ. απαιτείται υποχρεωτικώς η γνώμη της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε κάθε φορέα γνωρίζουν πολύ καλά τις πραγματικές ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν. Άλλωστε, η πρόβλεψη αυτή περιορίζει τα περιθώρια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να προβαίνει σε προσλήψεις που δεν συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες του κάθε φορέα.

4. Διαφάνεια στην περιουσιακή κατάσταση των δημόσιων υπαλλήλων

Στο άρθρο 28 επανακαθορίζεται ο τρόπος δήλωσης της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας. Οι εν λόγω δηλώσεις συντάσσονται σε ειδικό έντυπο και αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ ο έλεγχός τους ανατίθεται σε ειδική υπηρεσία ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία έχει την αναγκαία υποδομή για να προβαίνει με ταχύτητα και ασφάλεια στις αναγκαίες καταχωρίσεις και διασταυρώσεις. Με τον τρόπο αυτόν θα εκλείψει το φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια, να στοιβάζονται οι ετήσιες δηλώσεις, χωρίς να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι, αλλά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Επισημαίνεται ότι, με τον ν. 3491/2006, έχει ήδη αναβαθμισθεί ο έλεγχος περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») εκείνων των στελεχών που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης στις πιο κρίσιμες συναλλαγές για τους Πολίτες: Τους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ., των Επιθεωρήσεων, των Ελεγκτικών Σωμάτων και των Πολεοδομιών. Με το νέο σύστημα, τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των παραπάνω προσώπων τον αναλαμβάνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό θα συμβάλει στο να γίνουν ουσιαστικοί και σε βάθος οι έλεγχοι εκεί ακριβώς που υπάρχει το πρόβλημα. Και αυτό γιατί:

Πρώτον, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει αυξημένες πειθαρχικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μπορεί, με τη θεσμική ενίσχυση που του εξασφαλίσαμε, να προβαίνει σε άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου, να διασταυρώνει και να συγκρίνει στοιχεία άμεσα και με ταχύτητα.

Δεύτερον, στο στόχαστρο του Γενικού Επιθεωρητή μπαίνει πλέον όχι το σύνολο των υπαλλήλων, αλλά εκείνοι οι υπάλληλοι που προΐστανται καίριων υπηρεσιών, οι συναλλαγές με τις οποίες έχουν μεγάλη σημασία για τον Πολίτη, όπως είναι ιδίως οι Εφορίες και οι Πολεοδομίες. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι εξατομικεύονται, αποκτούν συγκεκριμένη στόχευση και επικεντρώνονται εκεί ακριβώς όπου υπάρχει το πρόβλημα. Άλλωστε, το γεγονός ότι περιορίζεται ο κύκλος των ελεγχόμενων προσώπων σε σχέση με το σύνολο των υπαλλήλων λειτουργεί ανασταλτικά.

Τρίτον, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είναι ένα όργανο του οποίου οι εγγυήσεις προσεγγίζουν αυτές της Ανεξάρτητης Αρχής, δεδομένου ότι βρίσκεται εκτός Δημόσιας Διοίκησης. Έτσι, σταματά το παράδοξο φαινόμενο ελέγχων και ελεγχόμενος να ανήκουν στον ίδιο φορέα, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες δυσχέρειες στη συλλογή στοιχείων και στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

5. Ανάθεση καθηκόντων άλλου κλάδου ή ειδικότητας

Στο άρθρο 30 η ανάθεση καθηκόντων άλλου κλάδου ή ειδικότητας επιτρέπεται για χρονικό διάστημα δύο μηνών, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του οικείου προϊσταμένου.

6. Διευκολύνσεις για όσους υπηρετούν σε προβληματικές, άγονες και νησιωτικές περιοχές

Στο άρθρο 37 προβλέπεται ότι κώλυμα εντοπιότητας δεν επιτρέπεται να θεσπισθεί για τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων που υπηρετούν σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε Δήμους ή Κοινότητες άγονων, προβληματικών ή νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους .

7. Επιμήκυνση της προθεσμίας παραγραφής για αξιώσεις του Δημοσίου κατά υπαλλήλων

Στο άρθρο 38 προβλέπεται ότι η αξίωση του Δημοσίου κατά υπαλλήλων του για αποζημίωση στις περιπτώσεις αστικής ευθύνης παραγράφεται πλέον σε πέντε έτη αντί των δύο (2) ετών που ήδη ισχύουν. Η δε πενταετία αρχίζει αφότου το αρμόδιο όργανο για την υποβολή της αίτησης καταλογισμού έλαβε γνώση της ζημιάς και του λόγου αυτής.

8. Απλούστευση της διαδικασίας μονιμοποίησης

Στο άρθρο 40 απλουστεύεται η διαδικασία μονιμοποίησης των υπαλλήλων. Ειδικότερα, η μονιμοποίηση πραγματοποιείται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας, εκτός και αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. πειθαρχική ποινή, πειθαρχική εκκρεμότητα και δυσμενής έκθεση αξιολόγησης), οπότε για τη μονιμοποίηση αποφαίνεται το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.

9. Τήρηση όρων υγιεινής και ασφάλειας στις δημόσιες υπηρεσίες

Στο άρθρο 44 προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, ύστερα από γνώμη της ΑΔΕΔΥ, με το οποίο θα συσταθεί ειδική οργανική μονάδα στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. με αρμοδιότητα την εποπτεία και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας του χώρου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

10. Διευκολύνσεις στο καθεστώς των αδειών, ιδίως για τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα των ρυθμίσεων του νέου Υπαλληλικού Κώδικα το άρθρο 48 προβλέπει:

α) Το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας στους υπαλλήλους δύο (2) μήνες μετά το διορισμό τους, σε αντίθεση με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει τη συμπλήρωση ενός έτους δημόσιας πραγματικής υπηρεσίας για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας. Η άδεια αυτή ορίζεται σε δύο ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας.

β) Η δυνατότητα προσαύξησης της κανονικής άδειας για τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, ύστερα από έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος, με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

11. Κίνητρα για την εξοικείωση των υπαλλήλων με τις νέες τεχνολογίες

Στο άρθρο 50 καθιερώνεται η υποχρεωτική χορήγηση ειδικής άδειας μιας (1) ημέρας ανά δίμηνο σε υπαλλήλους που χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές και απασχολούνται μπροστά σε οθόνη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ωρών ημερησίως.

12. Ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, στον νέο Υπαλληλικό Κώδικα (άρθρο 50) προβλέπεται η χορήγηση ειδικής άδειας δύο (2) ημερών με πλήρεις αποδοχές στις περιπτώσεις όπου ο υπάλληλος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία ή ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης.

13. Το κοινωνικό πρόσωπο του νέου Υ.Κ.: Μέριμνα για τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες - Ισότητα ευκαιριών στις γυναίκες και τους άνδρες

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της προσπάθειας της γυναίκας να συνδυάσει την οικογενειακή και την επαγγελματική ζωή, αλλά και της ειδικής πρόνοιας για τις οικογένειες εκείνες, οι οποίες χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία (μονογονεϊκές οικογένειας, πολύτεκνες, τρίτεκνες, άγαμες μητέρες, χήρες, γυναίκες με αναπηρίες κλπ.) προωθούνται οι ακόλουθες καινοτομίες (άρθρο 53 Υ.Κ.):

Χορήγηση γονικής άδειας και στον πατέρα. Ειδικότερα, αναγνωρίζεται αυτοτελές δικαίωμα χορήγησης της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου των εννέα μηνών και στον πατέρα υπάλληλο, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα υπάλληλος. Το ίδιο δικαίωμα αναγνωρίζεται και στο μοναδικό γονέα των μονογονεϊκών οικογενειών.

Για τις μητέρες που είναι άγαμες ή χήρες ή με αναπηρία 67% και άνω προσαυξάνεται η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής τέκνου κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα.

Αμείβονται οι τρεις πρώτοι μήνες της γονικής άδειας ανατροφής παιδιών στους πολύτεκνους και τρίτεκνους γονείς. (Στις λοιπές περιπτώσεις η άδεια ανατροφής είναι χωρίς αποδοχές). Για κάθε παιδί, πέραν του τρίτου, η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κατά δύο ακόμη μήνες. Η άδεια αυτή αποτελεί μέρος της συνολικής άδειας άνευ αποδοχών που μπορεί να χορηγείται για την ανατροφή τέκνου ηλικίας έως και έξι ετών.

Προβλέπεται η περαιτέρω παράταση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου εργασίας για δύο ακόμη έτη στην περίπτωση γέννησης τέταρτου τέκνου.

Παρέχονται διευκολύνσεις στη μητέρα που υιοθετεί τέκνο, προκειμένου να καταστεί ομαλή η μετάβαση στη νέα οικογενειακή της ζωή, εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών. Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία της υπαλλήλου κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα.

14. Εγγυήσεις για την αποτροπή καταχρήσεων στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

Στο άρθρο 55 προβλέπεται ότι σε περίπτωση βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας πριν ή μετά από αργία ή ανάμεσα σε δύο αργίες, ο υπάλληλος παραπέμπεται υποχρεωτικά για εξέταση στην οικεία υγειονομική επιτροπή, προς αποφυγή καταχρήσεων. Κατά τα ίδια διαστήματα ο υπάλληλος δεν μπορεί να πάρει αναρρωτική άδεια με υπεύθυνη δήλωσή του.

Αναρρωτική άδεια πέραν των δέκα (10) ημερών κατ έτος χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση που η άδεια χορηγείται βάσει γνωμάτευσης του διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου και εφόσον πρόκειται για νοσηλεία επτά (7) ημερών τουλάχιστον, ή κατόπιν χειρουργικής επέμβασης.

Αναρρωτική άδεια διάρκειας πέραν του ενός (1) μηνός για ψυχική νόσο δεν χορηγείται, αν δεν έχει προηγηθεί νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Παράτασή της ή χορήγηση νέας άδειας, εφόσον υπερβαίνει, συνολικώς ή τμηματικώς, τον ένα (1) μήνα μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος χορηγείται, ύστερα από αναλυτική έκθεση θεράποντος ιατρού και έκθεση εξέτασης λειτουργικότητας του ασθενούς, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα όργανα που δικαιούνται να προβαίνουν σε εξέταση λειτουργικότητας του ασθενούς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια (άρθρο 56).

15. Κίνητρα για επιμόρφωση και μετεκπαίδευση των υπαλλήλων

Στο άρθρο 58 επαναπροσδιορίζονται οι όροι χορήγησης της άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης, καθώς και το ποσοστό προσαύξησης των αποδοχών των υπαλλήλων που την λαμβάνουν. Ειδικότερα, δεν χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση, αν ο χρόνος υπηρεσίας που απομένει μετά το πέρας της άδειας είναι μικρότερος του τετραπλασίου της χρονικής της διάρκειας. Επίσης η εν λόγω άδεια δεν χορηγείται σε δόκιμους υπαλλήλους.

Όσον αφορά την προσαύξηση των αποδοχών, αυτή προσδιορίζεται στο 20% (πριν ήταν 15%) για τη χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό. Η προσαύξηση αυτή μπορεί, με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, να ανέλθει έως και το 40%, εάν η μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση γίνεται εκτός της περιοχής του Δήμου που εδρεύει η υπηρεσία του υπαλλήλου.

16. Ηθική αμοιβή ως κίνητρο για τους δημόσιους υπαλλήλους

Στο άρθρο 61 καθιερώνεται, για πρώτη φορά, η απονομή ηθικής αμοιβής στους υπαλλήλους που έχουν διακριθεί για την κοινωνική τους δράση.

17. Εγγυήσεις για μετακινήσεις εκτός νομού ή σε νησιά

Στο άρθρο 66 προβλέπεται ότι η μετακίνηση υπαλλήλου εκτός νομού ή σε νησί γίνεται με τη διαδικασία της μετάθεσης. Εξαιρούνται τα νησιά που έχουν οδική σύνδεση με χερσαία τμήματα της Χώρας.

18. Παράταση του χρόνου απόσπασης κατά 1 επιπλέον έτος

Στο άρθρο 68 προβλέπεται η παράταση του χρόνου απόσπασης κατά ένα (1), επιπλέον, έτος μετά από σχετική αίτηση του υπαλλήλου (συνολική διάρκεια τρία έτη).

19. Για πρώτη φορά μετατάξεις με διαφάνεια και αντικειμενικότητα – Μετατάξεις και από φορέα σε φορέα

Για πρώτη φορά καθιερώνεται πλέον η κινητικότητα των υπαλλήλων.

Επιτρέπονται δηλαδή οι μετατάξεις από Υπουργείο σε Υπουργείο ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αντιστρόφως (άρθρο 71 του νέου Υ.Κ.). Υπάρχει δηλαδή διεύρυνση των μετατάξεων σε σχέση με το παρελθόν, όπου επιτρέπονταν μόνο εντός του ιδίου φορέα. Εφεξής μπορούν να γίνουν και από φορέα σε φορέα, ώστε να καλυφθούν όλες οι υπάρχουσες ανάγκες με το κατάλληλο προσωπικό.

Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι υποβάλλουν σχετική αίτηση ύστερα από ανακοίνωση. Δηλαδή ο οικείος φορέας υποχρεούται να προβεί σε σχετική ανακοίνωση, η οποία, προς ενίσχυση της διαφάνειας, αποστέλλεται σε όλα τα Υπουργεία, τα οποία την κοινοποιούν σε όλες τις εποπτευόμενες από αυτά υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Στην ανακοίνωση ορίζεται η αποκλειστική προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι παύει να υπάρχει το αδιαφανές καθεστώς των εν κρυπτώ μετατάξεων που υπήρχε πριν: Οι θέσεις που καλύπτονται με μετάταξη ανακοινώνονται προηγουμένως και μέσα από την ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., υπάρχει δηλαδή πλήρης διαφάνεια, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι και όχι μόνο οι ημέτεροι.

Για τη μετάταξη από κλάδο σε κλάδο της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας απαιτείται να κατέχει ο υπάλληλος τον τίτλο σπουδών του κλάδου στον οποίο μετατάσσεται, όπως ο τίτλος αυτός ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις (άρθρα 69 και 70 του νέου Υ.Κ.). Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι για μετάταξη, προηγούνται αυτοί που κατέχουν τον προβλεπόμενο τίτλο σπουδών και ακολουθούν οι υποψήφιοι που κατέχουν τίτλο σπουδών ο οποίος προβλέπεται ως επικουρικό προσόν διορισμού. Οι αιτήσεις για την εν λόγω μετάταξη εξετάζονται εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.

20. Μετατάξεις σε παραμεθόριες περιοχές – Λιγότερες δεσμεύσεις για τους πολύτεκνους

Στο άρθρο 72 προβλέπεται το δικαίωμα μετάταξης σε υπηρεσίες παραμεθορίων περιοχών με ανάλογη υποχρέωση παραμονής μία δεκαετία. Προκειμένου περί υπαλλήλου που αποκτά την ιδιότητα του πολυτέκνου μετά την μετάταξη, ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής του στην υπηρεσία μειώνεται από δέκα (10) έτη σε έξι (6) έτη.

21. Δικαίωμα άρνησης μετάταξης για λόγους νομιμότητας

Στο άρθρο 74 προβλέπεται ότι τα αρμόδια όργανα μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων για μετάταξη υπαλλήλων για λόγους νομιμότητας, στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

22. Ταχύτερη εξέλιξη στους κατόχους διδακτορικών, μεταπτυχιακών κλπ. τίτλων σπουδών: Η πλήρης δικαίωση των αντικειμενικών κριτηρίων

Στο άρθρο 80 καθιερώνεται ως εισαγωγικός βαθμός για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος σπουδών ο βαθμός Γ΄ αντί του βαθμού Δ΄ που ισχύει σήμερα. Δηλαδή επιταχύνεται η εξέλιξη τους κατά δύο (2) χρόνια εξ αυτού του λόγου.

Στο άρθρο 82 προβλέπεται η μείωση του χρόνου προαγωγής στους ενιαίους βαθμούς για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΤΕ συνολικά κατά δύο (2) έτη. Οι υπάλληλοι της κατηγορίας αυτής προάγονται πλέον στο βαθμό Α΄ σε 15 έτη αντί των 17 ετών που ήδη ισχύουν. Επίσης, για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου διάρκειας ενός τουλάχιστον έτους και διδακτορικού διπλώματος, ο χρόνος που απαιτείται για την περαιτέρω βαθμολογική τους εξέλιξη μειώνεται κατά δύο έτη.

23. Στο άρθρο 84 καθορίζονται οι όροι συμμετοχής των υπαλλήλων στις κρίσεις για την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

24. Εμπεδώνεται – μετά την πρόβλεψη του ν. 3260/2004 – ο θεσμός της θητείας για τους Τμηματάρχες, τους Διευθυντές και τους Γενικούς Διευθυντές (άρθρο 86 παρ. 4 του σχεδίου Υ.Κ.). Και αυτό γιατί η αρχή της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης επιβάλλει την περιοδική κρίση των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της, η έλλειψη της οποίας στο παρελθόν στοίχισε ακριβά στη Δημόσια Διοίκηση.

25. Αναμόρφωση του συστήματος επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, με την παρεμβολή πραγματικά αντικειμενικών κριτηρίων.

Είναι γνωστό ότι ένα από το βασικότερα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης είναι η έλλειψη συνέχειας. Και αυτή η έλλειψη συνέχειας δεν επέτρεψε να έχουμε μία υπαλληλική ιεραρχία, η οποία να γνωρίζει ότι προκύπτει μέσα από αξιοκρατία και διαφάνεια.

Στο άρθρο 85 καθιερώνεται νέο, αντικειμενικό και δίκαιο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, βασιζόμενο σε κριτήρια που αφορούν τα επαγγελματικά-τεχνικά προσόντα, την εργασιακή-διοικητική εμπειρία και τις ικανότητες-δεξιότητες των υπαλλήλων και που αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων μορίων. Το βάρος των κριτηρίων κάθε ομάδας ανά επίπεδο διοίκησης (Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής, Τμηματάρχης) έχει υπολογισθεί ώστε να αντιπροσωπεύει συγκεκριμένο ποσοστό επί της συνολικής βαθμολόγησης των κριτηρίων. Με το σύστημα αυτό διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα, η αξιοκρατία και η διαφάνεια στις επιλογές των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

Η βασική καινοτομία του νέου Υπαλληλικού Κώδικα είναι το σύστημα επιλογής των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων. Το νέο σύστημα στηρίζεται στην αντικειμενικοποίηση, κατά το μεγαλύτερο μέρος, των κριτηρίων επιλογής των προϊσταμένων, τα οποία για πρώτη φορά, υπερτερούν σε συντριπτικό βαθμό των υποκειμενικών. Προς τούτο καθορίζονται τρεις ομάδες κριτηρίων:

Η πρώτη περιλαμβάνει αντικειμενικά κριτήρια που αφορούν στα επαγγελματικά-τεχνικά προσόντα (π.χ. οι βασικοί τίτλοι σπουδών, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι και η γνώση ξένων γλωσσών χωρών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τρίτων χωρών, η αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αποφοίτηση από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και η επιμόρφωση που παρέχεται είτε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είτε από άλλες σχολές του δημοσίου ή από Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, ή από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει κριτήρια που αφορούν την εργασιακή-διοικητική εμπειρία (π.χ. ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου και ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας).

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει κριτήρια που αφορούν στις ικανότητες-δεξιότητες (π.χ. η υπηρεσιακή αξιολόγηση της τελευταίας πενταετίας των υπαλλήλων στα ζητήματα της γνώσης του αντικειμένου της υπηρεσίας, των διοικητικών ικανοτήτων, του ενδιαφέροντος και της δημιουργικότητας, των υπηρεσιακών σχέσεων και της συμπεριφοράς, καθώς και της αποτελεσματικότητας, οι ειδικές δραστηριότητες που αφορούν τις συγγραφικές εργασίες, ανακοινώσεις–εισηγήσεις σε συνέδρια, ημερίδες κλπ. που είναι συναφείς με τα αντικείμενα της υπηρεσίας ή της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα, η εκπροσώπηση σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το μετάλλιο διακεκριμένων πράξεων και η ηθική αμοιβή του επαίνου).

Ειδικότερα:

Καθιερώνεται μόνο για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης η συνέντευξη, στόχος της οποίας είναι η διαμόρφωση γνώμης για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την εν γένει καταλληλότητα των υπαλλήλων για την άσκηση των καθηκόντων του προϊσταμένου οργανικής μονάδας. Προκειμένου μάλιστα να μην μπορεί να ανατρέψει η συνέντευξη τα αντικειμενικά κριτήρια, έχει υπολογισθεί έτσι ώστε για μεν τους Προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης το άθροισμα της βαθμολογίας της να μην υπερβαίνει το 12,5% της συνολικής βαθμολογίας για δε τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης να μην υπερβαίνει το 7% της συνολικής βαθμολογίας. Όλα τα άλλα κριτήρια βασίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία και κυρίως στην αξιολόγηση του υπαλλήλου κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Για πρώτη φορά, προκειμένου να καλυφθεί θέση Γενικού Διευθυντή, γίνεται προκήρυξη, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν, εκτός από τους υπαλλήλους του οικείου Υπουργείου και υπάλληλοι άλλων Υπουργείων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, εφόσον, φυσικά, έχουν τα προσόντα. Δημιουργείται δηλαδή μία κινητικότητα στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο της οποίας όσοι υπάλληλοι έχουν ικανότητες, έχουν και ευκαιρίες και κίνητρα να κριθούν σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να εγκλωβίζονται στα στενά όρια του φορέα τους.

26. Διαδικασία επιλογής προϊσταμένων

Στο άρθρο 86 προβλέπεται αναλυτικά η διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων όλων των οργανικών μονάδων. Ειδικότερα:

α) Για την επιλογή των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων καθιερώνεται νέα διαδικασία, σύμφωνα με την οποία η επιλογή γίνεται από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ύστερα από προκήρυξη του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του οικείου Υπουργού και προκειμένου για ν.π.δ.δ. του Υπουργού που εποπτεύει. Με την προκήρυξη αυτή προσδιορίζονται τόσο οι κενές θέσεις προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης, όσο και οι όροι συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής. Στη διαδικασία επιλογής παρέχεται, όπως προαναφέρθηκε, για πρώτη φορά, το δικαίωμα να συμμετέχουν και υπάλληλοι άλλων δημοσίων υπηρεσιών και ν.π.δ.δ., εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.

β) Η επιλογή των προϊσταμένων των άλλων οργανικών μονάδων γίνεται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.

γ) Όσοι επιλέγονται, τοποθετούνται προϊστάμενοι οργανικών μονάδων για τρία έτη. Υπάρχει δηλαδή θητεία και επανάκριση.

27. Προσμέτρηση προϋπηρεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο άρθρο 98 λαμβάνεται υπόψη για την εξέλιξη του υπαλλήλου η προϋπηρεσία που έχει διανυθεί σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε υπηρεσίες των κρατών μελών αυτής για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους λοιπούς υπαλλήλους που υπηρετούν στις ημεδαπές δημόσιες υπηρεσίες.

28. Πειθαρχικό δίκαιο: Για πρώτη φορά πειθαρχικό παράπτωμα η μη εξυπηρέτηση του πολίτη και η ανάρμοστη συμπεριφορά προς αυτόν – Ενίσχυση των ελέγχων

Στο άρθρο 117 θεσπίζεται το δικαίωμα άσκησης πειθαρχικής εξουσίας εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης επί των υπαλλήλων του Δημοσίου και των νπ.δ.δ. για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες, αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτησή τους, μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους και άρνηση συνεργασίας με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Την ίδια πειθαρχική εξουσία δύναται να ασκεί ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και στους υπαλλήλους των ΚΕΠ για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα .

Στο άρθρο 107 καθιερώνονται ως πειθαρχικά παραπτώματα η άρνηση παροχής πληροφόρησης στους πολίτες και η άρνηση σύμπραξης, συνεργασίας και χορήγησης στοιχείων ή εγγράφων κατά τη διεξαγωγή έρευνας, επιθεώρησης ή ελέγχου από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα ιδιαίτερα σώματα και υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου. Γιατί η αποκατάσταση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί κεντρική επιλογή και στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου, χωρίς, πάντως, να θίγεται η αρχή της δικαιοσύνης και της αναλογικότητας.

29. Λοιπές πειθαρχικές κυρώσεις

Στο άρθρο 118 καθιερώνεται η δυνατότητα του Προϊσταμένου Διεύθυνσης να επιβάλλει την ποινή του προστίμου έως και το ένα έκτο των μηνιαίων αποδοχών. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται και αναδεικνύεται η θέση ευθύνης του σε σχέση με τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της οργανικής του μονάδας.

Στο άρθρο 142 προβλέπεται η αύξηση του χρόνου των ημερών σε 30 για την άσκηση της ένστασης κατά πειθαρχικής απόφασης.

30. Περισσότερες εγγυήσεις αντικειμενικότητας και διαφάνειας στα υπηρεσιακά συμβούλια

Στο άρθρο 159 επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ειδικότερα, ως πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου ορίζεται μόνιμος υπάλληλος, ο οποίος επιλέγεται μεταξύ πέντε εν ενεργεία προϊσταμένων Διεύθυνσης που έχουν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης.

Στο άρθρο 162 προβλέπεται η σύσταση γραμματείας που θα επικουρεί το έργο του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

31. Τελικές – Μεταβατικές Διατάξεις. Με τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού διευκρινίζονται θέματα για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς που θα διέπει την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου».

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Να ρωτήσω κάτι, καθώς από διάφορα ποστ έχω ψιλομπερδευτεί:

1) ο αγροτικός ιατρός τί εργασιακή σχέση έχει με το νοσοκομείο στο οποίο υπάγεται (ή Κ.Υ.,ή ό,τι άλλο)? Είναι δηλ. δημόσιος υπάλληλος?

2) ο ειδικευόμενος τι εργασιακή σχέση έχει με το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται? Σε κάποιο ποστ κάποιος ανέφερε ότι έχει εργασιακή σχέση ιδιωτικού δικαίου.

3) ο ειδικευμένος?

Ευχαριστώ! :rolleyes:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...
Να ρωτήσω κάτι, καθώς από διάφορα ποστ έχω ψιλομπερδευτεί:

1) ο αγροτικός ιατρός τί εργασιακή σχέση έχει με το νοσοκομείο στο οποίο υπάγεται (ή Κ.Υ.,ή ό,τι άλλο)? Είναι δηλ. δημόσιος υπάλληλος?

2) ο ειδικευόμενος τι εργασιακή σχέση έχει με το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται? Σε κάποιο ποστ κάποιος ανέφερε ότι έχει εργασιακή σχέση ιδιωτικού δικαίου.

3) ο ειδικευμένος?

Ευχαριστώ! :rolleyes:

με επιφυλαξη

ο αγροτικος στο κυριος κομματι του αγροτικου εχει τα ιδια δικαιωματα και υποχρεωσεις οπως ενας δημοσιος υπαλληλος και 1 επιμελητης (αφηνω εξω το κομματι της ιατρικης ευθυνης κτλ)

ο ειδικευμενος ειναι με εργασιακη σχεση ορισμενου χρονου με την ασφαλεια του ικα και ισχυει για αναρρωτικες κτλ οτι ισχυει για καθε εργαζομενο που υπάγεται στο ικα. το ιδιο ισχυει και για τους επικουρικους

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.