Jump to content

emsos παθολογιας ελισαφ


meddoc

Recommended Posts

Χμ...σοσ δεν υπάρχουν αλλά υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που πέφτουν πολύ συχνά. Αλλά πραγματικά πρέπει να πας σωστά διαβασμένος. Υπάρχει και κυκλοφορεί ένα περιληψάρι πολύ βοηθητικό. Είναι καμιά 100στη σελίδες χειρόγραφα και περιέχει αρκετά πράγματα που βοηθάνε. Να θυμάσαι ότι οι ερωτήσεις έχουν κλινικό χαρακτήρα. Σου περιγράφουν τα συμπτώματα και σε πάνε από διάγνωση σε θεραπεία μετά σε διαφοροδιάγνωση, παθοφυσιολογία, φαρμακολογία και ότι μπορείς να φανταστείς.

πχ παρουσιάζεται ασθενής 52 χρονών και αναφέρει πόνο στην μέση. Το πρόβλημα δεν είναι ορθοπεδικό.Τί σκέφτεσαι;

-Θα ζητήσω μια ακτινογραφία ΣΣ και κρανίου.

- Τί περιμένεις να βρεις σε αυτές

- Αν ακτινογραφία δείχνει λυτικές εστίες δίκην αλατοπίπερου σκέφτομαι πολλαπλό μυέλωμα. Θα ζητήσω και μια εξέταση αίματος

- Τί περιμένεις να δεις από την εξέταση αίματος; κλπ

ή

-Γυναίκα 43 ετών αναφέρει πρωινή δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις. Τί σκέφτεσαι;

-Μπορεί να έχει ΡΑ.

- Ποιά τα κριτήρια ΡΑ και τί εξετάσεις θα ζητήσεις;

- Κριτήρια από Σέσιλ μπλα μπλα...θέλω τα τάδε αντισώματα κλπ κλπ

- Τί είναι αυτά τα αντισώματα; Πού βρίσκονται;

-....

- Τί θεραπεία θα δώσεις; Δόσεις; Παρενέργειες;

κλπ κλπ

Συνήθως εξετάζουν Ελισάφ, Δρόσος.

Ο Δρόσος θα ρωτήσει τα πάντα για τα ρευματικά. Κριτήρια ΣΕΛ, ΡΑ απέξω κι ανακατωτά. Συμπτώματα, διάγνωση, φάρμακα για τη θεραπεία τους, παρενέργειες όλων των φαρμάκων και τις 11 παρενέργειες της κορτιζόνης. Δόσεις για τα φάρμακα. Μερικά θέματα που θυμάμαι.

Πνευμονία, αίτια ανάλογα με ηλικία,νοσοκομειακή, κοινότητας, διάγνωση, φάρμακα-δόσεις-παρενέργειες. Διαβήτης, διάγνωση, δοκιμασία γλυκόζης, φάρμακα από το στόμα, ινσουλίνες, παρενέργειες, δόσεις. Ποιά φάρμακα προτιμάς σε παχύσαρκους; ΔΔ μεταξύ διαβήτη τύπου Ι και τύπου ΙΙ

Υποκαλιαιμία, υπερκαλιαιμία, αίτια,πώς φαίνονται στο καρδιογράφημα (θα σε βάλει να το ζωγραφίσεις), τί προκαλούν, θεραπεία-δόσεις. Το ίδιο για υπο, υπερνατριαιμία.

Υπερασβεστιαιμία, αίτια, ΔΔ, σύνδρομο λύσης όγκου, θεραπεία.

Θυρεοειδίτιδες, οξεία θυρεοειδίτιδα, σε ποιο μικρόβιο οφείλεται, συμπτώματα, θεραπεία-δόσεις. Πώς ανεβοκατεβαίνουν οι θυρεοειδικές ορμόνες και η ΤΣΗ ανάλογα με την πάθηση.

Μηνιγγίτιδες. Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία ανάλογα με το μικρόβιο, δόσεις.

Ηπατίτιδες, πώς ανεβοκατεβαίνουν τα αντισώματα ανάλογα με την νόσο, συμπτώματα, θεραπεία. Υπέρταση, ορισμός, αντιυπερτασικά φάρμακα, μηχανισμός δράσης, παρενέργειες. Πολλαπλό μυέλωμα. Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία.Σιδηροπενική αναιμία, μεγαλοβλαστική αναιμία. Αίτια,Τί βλέπουμε στο περιφερικό αίμα, συμπτώματα, ΔΔ, θεραπεία (δόσεις σιδήρου και φυλλικού) περισσότερα θέματα εδώ :)

http://www.greekmeds.gr/forum/index.php?showtopic=10098

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θυμήθηκα και μερικά άλλα

Σταφυλοκοκκικό απόστημα, αντισταφυλοκοκκικές πενικιλίνες, δόσεις, παρενέργειες, αντισταφυλοκοκκικά φάρμακα, βανκομυκίνη, λινεζολίδη, δόσεις, παρενέργειες, πώς θεραπεύονται οι παρενέργειες.

Ουδετεροπενικός πυρετός, πώς τον καλύπτεις (1-3-5 μέρα), φάρμακα, παρενέργειες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.