Jump to content

βοήθεια για Φαρμακολογίες


Pantel

Recommended Posts

παίδες, ξέρει κανείς τι να διαβάσουμε για ένα 5άρι; είναι αδύνατον να μάθεις και τα 2 βιβλία απέξω.είδα και το topic με τα ναι-οχι του Μαρσέλου αλλά με αυτά μόνο δεν περνάς

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τα ΝΑΙ-ΟΧΙ δεν είναι ακριβώς τυφλοσούρτης - δεν επαναλαμβάνονται, τουλάχιστον συχνά...

Κοίτα, αν πέσεις σε καλή εξεταστική του Μαρσέλλου, συνήθως Φλεβάρη-Ιούνη(το Σεπτέμβρη γίνεται πιο δύσκολος)με ένα καλό διάβασμα το πιάνεις το πενταράκι. Τα πιο δύσκολα είναι τα ΝΑΙ-ΟΧΙ γιατί μπορεί και να μην πάρεις τίποτα ή και να σου δώσουν αρνητική βαθμολογία. Μάθε και που δίνεις τι διάβασμα. Τελευταία του αρέσουν ερωτήσεις του τύπου "αναφέρατε πέντε φάρμακα που δίνουμε στην ελονοσία" κλπ.

Συμβουλή: πάρε τα βιβλία (πατέντες και τέτοια δεν υπάρχουν) και διάβασέ τα καλά. Στην Ι διάβασε άριστα τα πρώτα που είναι εύκολα και παίρνεις μέχρι και 2-3 βαθμούς από εκεί. Διάβασε και τις καρτέλες και κάνε το σταυρό σου.

Πάντως παίζει πολύ και το σκονάκι. Εξαρτάται και την αίθουσά σου. Στον Παππά ή στο Μαρσέλλο μην το δοκιμάσεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως στην τελευταία του γενάρη, είχε περάσει αρκετό κόσμο και είχε βάλει και βαθμούς....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

φιλε συμβουλες και σοσ κλπ θα βρεις απο παντου.

εγω να σου πω ενα βασικο:

το μαθημα θελει 11-14 μερες γιατι εχει μεγαλη υλη οχι γιατι ειναι δυσκολο.

ΜΗΝ τα μαθαινεις ολα.

π.χ απο τις 20 παρενεργειες μαθε τις 3-4 βασικες.ο,τι παραπανΩ ειναι ΑΧΡΗΣΤΟ.

μερικα φαρμακα ειναι ιδια με τα αλλα-μαθε τα μαζι.

ΜΗΝ ΤΑ ΑΠΟΣΤΗΘΙΖΕΙΣ ΟΛΑ,ΜΗΝ ΠΕΛΑΓΩΝΕΙς και δεν θα εχεις κανενα προβλημα..

υ.γ:εμας μας εβαλε και μηχανισμους δρασης,για τσεκαρε μηπως μπαινουν ακομη(ειναι ενδιαφεροντες παντως)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο καθένας θα σου πει από την προσωπική μου εμπειρία. Όταν πέρασα εγώ τις φαρμακολογίες, δεν υπήρχε υποψία ΣΟΣ και είχε βάλει μια καρτέλα για ξεκάρφωμα. Τώρα το Φλεβάρη έβαλε εύκολα... Συμφωνώ κι εγώ ότι χρειάζονται 10-15 ημέρες και ότι καλό είναι να μάθεις τα φάρμακα κατά ομάδες. Και πιο εύκολα θα σου βγει το μάθημα και μπορεί στο τέλος κάτι να μείνει. Είναι γελοίο ότι παιδευόμαστε τόσο γι'αυτό το μάθημα και όταν φτάσουμε 6ο πρέπει να τα διαβάζουμε όλα από την αρχή. Θυμάμα τον Ελισάφ να παραπονιέται ότι δεν ξέρουμε Φαρμακολογία και ότι ο Μαρσέλλος μας "χαϊδεύει". Πού να ήξερε τι τραβάς για να τον περάσεις!...

Τέλος πάντων, βγαίνω εκτός θέματος. Διάβασε 15 ημέρες, διάβασε καλά τις καρτέλες και μάθε και μερικούς καραμπινάτους μηχανισμούς δράσης,πχ στα πρώτα φάρμακα των αντιβιοτικών.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

σε σοσ δε νομιζω μπορεις να βασιστεις γιατι αλλαζουν τα θεματα.

για σοσ μαθε πολυ καλα τις καρτελες.ειναι σαν προαπαιτουμενο να τις απαντησεις(τα βασικα πραγματα και απο αυτες,οχι λεπτομερειες-αχρηστες).

στα ναι ή οχι απαντας ΜΟΝΟ οσες ξερεις οτι ειναι σωστες 100%.

αν ξερεις σιγουρα 7 στα 20 απαντας μονο αυτα.αυτη ειναι η λογικη της αρνητικης βαθμολογιας.μην παρασυρθεις να τα απαντησεις ολα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως στην τελευταία του γενάρη, είχε περάσει αρκετό κόσμο και είχε βάλει και βαθμούς....

Ναι αλλά αν θυμάσαι πέρασαν πολλά άτομα γιατί ήρθαν τόσοι πολλοί να δώσουν που δεν έφταναν οι αίθουσες . Ήταν η πρώτη εξεταστική όσα χρόνια είμαι εδώ , που οι φοιτητές δεν έκατσαν χιαστί αλλά κανονικά 2 -2 σε κάθε σειρά . Ήταν η χαρά της αντιγραφής και του κινητού . Και ύστερα απαυτό το φιάσκο έβγαλε και μια ανακοίνωση έξω απτη γραμματεία που λέει πως ύστερα από την κατάσταση που επικράτησε στην εξεταστική πόυ πέρασε όσοι φοιτητές δε δηλώνονται έγκαιρα για να καλύπτονται οι ανάγκες σε αίθουσες κι εξεταστές , δε θα γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις . Από εδώ και πέρα πιστεύω πως θα σοβαρέψουν τα πράγματα . Δε νομίζω πως υπάρχει περίπτωση να επαναλυφθεί ποτέ κάτι παρόμοιο . emno

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το μάθημα για να περαστεί θέλει ΠΟΛΥ διάβασμα. Μην ακούτε σος, καρτέλες και τέτοια. Πέφτουν τα πάντα.

Το μυστικό είναι να μην χάσετε πολλούς βαθμούς από τα ναι-όχι. Αυτό που είπε κάποιος να απαντήσετε μόνο ότι ξέρετε είναι πολύ σοφό! Αν ξέρετε 7 ή 8 απαντήσεις αυτό είναια αρκετό να πάρετε ένα 2-2.5 από τα ναι-όχι και μετά είναι πιο απλό να γράψετε άλλο ένα 2.5 από τα ανάπτυξης.

Να θυμάστε ότι το 4.4 το κόβει, δεν το περνάει!

Γενικά θέλει σοβαρό διάβασμα να το περάσετε!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

να ρωτήσω κάτι ακόμη ρε παίδες: πώς είναι η μορφή των θεμάτων; λέει πχ πείτε μου τις παρενέργεις από ένα ξεκάρφωτο φάρμακο, ρωτάει για τη ταδε ασθένεια τι φάρμακο ενδείκνυται και γιατί; να μάθεις πάντως όλα τα φάρμακα είναι μάλλον αδύνατο. Αναφέρομαι πάντα σε φαρμακολογία ΙΙ. Ο Πάπυρος έχει θέματα; βοηθάνε σε τπτ ή ... Παλούκι αυτό το κωλομάθημα. ΔΕ μένει τπτ σχεδόν

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κοίτα μην τρομοκρατείσαι. Εγώ τις πέρασα και τις δύο φαρμακολογίες σε μία εξεταστική (Ιουνίου, δεν είναι δηλαδή ότι διάβαζα όλο το καλοκαίρι και είχα και πτυχιακά). Απλά μην το παίρνεις και 'θα διαβάσω 5 μέρες και θα πάω'. Το μάθημα θέλει πάνω κάτω 15 μέρες διάβασμα, 10 να βγάλεις την ύλη και 5 να κάνεις επαναλήψεις γιατί είναι λογικό να μην θυμάσαι όλα τα φάρμακα. Είναι πάρα πολύ βασικό να μην χάσεις βαθμούς από τα ναι-όχι. Αν απαντήσεις πολλά λάθος εκεί, πάρεις αρνητική βαθμολογία και από το πρώτο μέρος ξεκινήσεις με -2 είναι λογικό , όσο τέλεια και να γράψεις στα ανάπτυξης να κοπείς! Τα ναι-όχι είναι τελείως κουφά. Είναι προτάσεις αυτούσιες από το βιβλίο. Δηλαδή ψύλλοι στα άχυρα px 'Η αλοθάνη όταν αλληλεπιδρά με την εθαμβουτόλη μπλοκάρει τους διαύλους ασβεστίου'. Ναι ή όχι; Τώρα τα ανάπτυξης είναι πιο βατά. Έχει μια μεγάλη ερώτηση που πιάνει 10 βαθμούς (στο τέλος συνήθως) και είναι μια μεγάλη κατηγορία φαρμάκων πχ σε μένα είχαν πέσει 'αντιδιαβητικά, γράψτε συνοπτικά ενδείξεις, αντενδείξεις, παρενέργειες', και οι υπόλοιπες αφορούν ένα φάρμακο πχ 1. βανκομυκίνη παρενέργειες 2. ποιά φάρμακα προκαλούν μείωση του προφορτίου στην καρδιά, μόνο ονομασίες, 3. αντιφυματικά αλληλεπιδράσεις, παρενέργειες 4. β-αναστολείς, μηχανισμός δράσης και αντενδείξεις κλπ κλπ. Κάποιες από αυτές είναι και κουφές πχ κάτι αντιικά ή αντινεοπλασματικά αλλά είναι μόνο μία στις πολλές. Αλλά πέφτουν τα πάντα, και μηχανισμοί δράσης και παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις. Και συνήθως να κοιτάς τα χοντρά πχ όταν κάποιο φάρμακο αλληλεπιδρά με ένα άλλο και προκαλεί κάτι θανατηφόρο (πχ κοιλιακή ταχυκαρδία ή μαρμαρυγή) είναι πολύ πιθανό να πέσει. Αν προκαλεί ναυτία...εεε θα του δώσουμε αντιεμετικό και θα του περάσει του ασθενούλη, δεν πειράζει ας μην το θυμάσαι.:P Καλό κουράγιο και να θυμάσαι ότι στο τέλος όλοι το περάσαμε :D

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

να ρωτήσω κάτι ακόμη: χρειάζεται να ξέρουμε τέλεια όλες τις αλλ/σεις , θέλω να πω βάζει ερωτήσεις "ο τάδε έχει αυτή την ασθένεια και έχει επίσης τα τάδε νοσήματα(τα οποία αποκλείουν τη χρησιμοποίηση κάποιων φαρμάκων) Τι φάρμακο θα του δώσετε;"

Επίσης στα ναι-οχι βάζει θέματα" οι αντενδείξεις του τάδε φαρμακου είναι η 1,2,3,4,5" και να βάζει μια extra από τις κανονικές ή στα ναι-οχι βάζει αυτούσιες προτάσεις από το βιβλίο;

Ακόμη: κυκλοφορεί μια επιτομη 200 μονάχα σελίδων από το Μαρσελο. Μερικοί ισχυρίζονται ότι αρκεί για το 5αρι. Ξέρει κανείς τι παίζει;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για το πρώτο που ρωτάς, δηλαδή αν σου βάζει ερωτήσεις κρίσεως στις αλληλεπιδράσεις, η απάντηση είναι όχι. Απλά σου λέει πχ ινσουλίνη: αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες (σιγά μη σου βάλει τις ενδείξεις στην ινσουλίνη...). Ρωτά ενδείξεις σε κάποια φάρμακα που ναι μεν είναι σημαντικά, αλλά όχι καρτέλες. Πχ μπορεί να σε ρωτήσει τις ενδείξεις της γριζεοφουλβίνης.

Τύπου συνδυαστικής μπορεί να βάλει πχ γράψτε τα ονόματα πέντε ανθελμινθικών ή γράψτε διάφορα ανοσοκατασταλτικά και τις ενδείξεις του καθενός (όλα αυτά έχουν πέσει στο παρελθόν). Δεν θα σε ρωτήσει ποτέ γιατί δίνεις αυτό το φάρμακο. Εξάλλου δεν θα μπορούσες και να απαντήσεις σε κάτι τέτοιο.

Στα ναι-όχι προτιμά τις αυτούσιες προτάσεις από το βιβλίο, αλλά μπορεί να είναι και έτσι όπως το λες. Δηλαδή να σου πει ότι το φάρμακο έχει αυτές τις 5 ενδείξεις από τις οποίες η μία να είναι λάθος και εσύ ορμώμενος από τις άλλες τέσσερις να βάλεις ότι είναι σωστό.

Καμια φορά βάζει και μηχανισμούς, π.χ έχει βάλει για ερώτηση των 10 μονάδων (είναι η καλή στο τέλος) να γράψεις πως αναπτύσσεται η αντίσταση στα αντιβιοτικά και παραδείγματα. Ή πως δρα η πενικιλλίνη.

Επίσης βάζει και από γενικές κατηγορίες. Πχ έχει βάλει α-ΜΕΑ, έτσι σκέτο - πρέπει να γράψεις τα πάντα γι'αυτά. Ή μπορεί να σου βάλει γενική κατηγορία διουρητικά και να σε ρωτήσει πχ γιατί κάνουν τερατογένεση.

Έχει κόλλημα με ηπαρίνη και βαρφαρίνη. Δύσκολα θα μπουν ως ανάπτυξης αλλά τις αγαπά πολύ για τα επιλογής. Γενικά η λέξη "βιταμίνη Κ" παίζει πολύ για τα ναι-όχι.

Η επιτομή που λες είναι ουσιαστικά το pdf που υπάρχει στο site που έχει αναφερθεί εδώ αλλά δεν θυμάμαι (anamorfosi.uoi.gr????). Έχει τα πιο σημαντικά φάρμακα. Αν ξέρεις τέλεια αυτές τις 200 σελίδες κατά πάσα πιθανότητα θα περάσεις, αλλά το ίδιο θα συμβεί αν τα διαβάσεις τα ίδια φάρμακα και από το βιβλίο.

Το πιο σημαντικό είναι αυτό που έγραψε η νοτπαντ, μην "ξανοιχτείς" στα ναι-όχι, έχουν καταστρέψει κόσμο τ'άτιμα...

Καλό διάβασμα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.