Jump to content

[συζήτηση] Καταργηση αγροτικου ;


koumkoum

Recommended Posts

:P Καλως ορισα και παλι….

Ηθελα να κταθεσουμε τις αποψεις μας για ένα θεμα που νομιζω θα πρεπε να απασχολει πολλους από μας που κανουν η εκαναν αγροτικο

Ως γνωστον θεληση του υπουργειου είναι σιγα σιγα να κατργηθει ο θεσμος του αγροτικου και οι αντιστοιχες θεσεις να καλυφθουν από γενικους γιατρους προς οφελος της πρωτοβαθμιας φροντιδας.

Το ότι η πρωτοβαθμια φροντιδα εχει αναγκη αναβαθμισης και βελτιωσης είναι γεγονος ανμφισβητητο και απαραιτητο. Οι γενικοι γιατροι εχουν και τις γνωσεις και την εμπειρια ώστε να επιτευχθει αυτό.

Απο την άλλη κάθε νεος γιατρος εχει δικαιωμα στην γνωση και στην εμπειρια. Αν δεν υπηρχε ο θεσμος του αγροτικου πολλοι απο μας θα αναμεναμε να ασκησουμε ιατρικη όταν θα διοριζομασταν στην τριτοβαθμια φροντιδα που σημαινε αναμονη 4-5 χρονια στο νερο…

Ο κάθε νεος γιατρος δεν θα πρεπε να εχει την δυνατοτητα για ακηση βασικης ιατρικης(όπως αυτή γινεται σε έναν βαθμο από τον αγροτικο)και να προχωρησει περα από αυτά που μαθαινει από τα βιβλια και στο πανεπιστημιο(που συχνοτερα δεν είναι και επαρκη). Ζουμε σε μεγαλο βαθμο την υπερ-εξειδικευση της ιατρικης και ξεχναμε πως αντιμετωπιζονται βασικα και απλα ιατρικα προβληματα …

Στο βωμο της πρωτοβαθμιας φροντιδας θα πρεπει να θυσιαστει η τριτοβαθμια φροντιδα που θα γεμισει με νεους και απειρους ιατρους? μηπως θα πρεπε μαζι με τους γενικους γιατρους στην πρωτοβαθμια φροντιδα να διατηρηθει και ένα ποσοτο θεσεων αγροτικων για νεους γιατρους που κεφι και διαθεση εχουν να ασχοληθουν με την πρωτοβαθμια φροντιδα και να αποκτησουν τις εμπειριες που χρειαζονται.

Κάθε σκεψη και αποψη επιθυμητη

Υ.Γ. το πρωτο ΣΚ του ιουνιου διοργανωνεται το πρωτο συνεδριο αγροτικοων στην χαλκιδικη. για οποιον ενδιαφερεται υπαρχει σχετικη συνδεση στν ιστοσελιδα www.erasmus.gr και μετα προσεχη συνεδρια... :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χωρίς να θέλω να φανώ υλιστής ή παραδόπιστος, υπάρχει και το θέμα του εισοδήματος που προσφέρει το αγροτικό.

Αφ΄ενός μεν το να κερδίζει κάποιος τα προς το ζην κάνοντας αυτό που σπούδασε να κάνει είναι ηθικά ικανοποιητικό, αφ' ετέρου δε αποτελεί και μία δυνατότητα οικονομικού απογαλακτισμού, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, από το γονεϊκό έμβασμα, πράγμα πολύ σημαντικό για ένα νέο άνθρωπο.

Φυσικά και η αμοιβή δεν είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτόμαστε για το αγροτικό μας, έχει όμως σημασία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συμφωνώ nykterida με την άποψη ότι το οικονομικό θέμα είναι κι αυτό ένα κριτήριο για την επιλογή του αγροτικού μετά το πτυχίο, δεδομένου του προβλήματος της πολυετούς αναμονής και ανεργίας μέχρι την έναρξη της ειδικότητας που ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς. Παρ' όλ' αυτά, θα συμφωνήσω ότι τελικά είναι καλύτερο να δοθούν οι θέσεις των αγροτικών ιατρών σε ειδικευμένους γενικούς που θα επωμιστούν τις ευθύνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κι αυτό γιατί ο γιατρός μετά το πτυχίο έχει βασικά ανάγκη από συνέχιση της εκπαίδευσης και κατάρτισής του στην ιατρική θεωρητικά και πρακτικά. Εκείνο που προσφέρεται για αυτό το σκοπό είναι (κατά κοινή ομολογία) η προαπαιτούμενη τρίμηνη θητεία σε νομαρχιακό νοσοκομείο, γιατί εκεί έχεις την ευκαιρία να εξοικειωθείς με την αντιμετώπιση απλών και συνήθων περιστατικών στο χώρο των επειγόντων και στην κλινική ή τα εξωτερικά ιατρεία και να αποκτήσεις μια στοιχειώδη εμπειρία στην επιτέλεση απλών βασικών ιατρικών πράξεων, διαγνωστικών και θεραπευτικών χειρισμών. Η υπόλοιπη 12μηνη θητεία σε περιφερικό ιατρείο ή κέντρο υγείας δυστυχώς κατά τη γνώμη μου είναι χάσιμο χρόνου από άποψη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ. Συχνά είσαι μόνος σου ή με επίβλεψη επιμελητών οι οποίοι δεν έχουν μεριμνήσει για τη συνεχιζόμενη ιατρική τους κατάρτιση. Ναι μεν αυτό σου επιτρέπει να αυτενεργείς και να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες, από την άλλη πλευρά όμως έτσι δε μαθαίνεις σωστά γιατί σχεδόν τα πάντα στο αγροτικό ή στο ΚΥ γίνονται ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ (άνευ πρωτοκόλλων) και πολλά περιστατικά αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή προχειρότητα (πράγμα που ως ένα σημείο δικαιολογείται λόγω της παντελούς έλλειψης διαγνωστικών και θεραπευτικώνμέσων και εξετάσεων). Έτσι ο ρόλος του αγροτικού περιορίζεται ουσιαστικά στην συνταγογράφηση φαρμάκων που αποτελεί το 90-95% της δουλειάς και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα και το υπόλοιπο 5% είναι η στοιχειώδης αντιμετώπιση κάποιων επειγόντων, πολλά εκ των οποίων παραπέμπονται τελικώς σε δευτεροβάθμια φροντίδα (νοσοκομείο). Κοινώς αγροτικός= τροχονόμος.

Πολλοί θα πούν ότι στο αγροτικό αισθάνεσαι την ικανοποίηση του να είσαι γιατρός και να παίρνεις αποφάσεις για τους αρρώστους, να βοηθάς στην πρόληψη και αγωγή υγείας του πληθυσμού και να κερδίζεις την ηθική (και ενίοτε υλική) επιβράβευση των κόπων και του ενδιαφέροντος που δείχνεις για τον κόσμο. Πολλά παιδιά έχουν δεθεί με τους ανθρώπους που εξυπηρετούσαν στο αγροτικό και ζουν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία για 1 χρόνο στην ελληνική επαρχία (κι εγώ καλά πέρασα δλδ). Το ζήτημα όμως είναι κατά πόσο εξυπηρετεί το αγροτικό τον απόφοιτο ιατρικής στη φάση που βρίσκεται, και εκεί έχω τις αντιρρήσεις μου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω στο κατα ποσον ειναι χασιμο χρονου το αγροτικο εκπαιδευτικα...υπαρχει μεγαλη αποσταση απο την θεωρια που σου μαθαινουν τα βιβλια και την πραξη που σου διδασκει η ασκηση ιατρικης.ειναι σημαντικο μονο και μονο να δεις εστω και μια φορα την κλινικη εικονα μιας καταστασεως ωστε να μπορεις να την αναγνωριζεις και να την θεραπευεις...

οσον αφορα την προσφορα της τριμηνης θητειας στην ιατρικη καταρτιση θεωρω οτι αν δεν αναλαβεις ουσιαστικη ευθυνη του εκαστοτε περιστατικου δεν ασκεις απλα παρακολουθεις ιατρικη.η αισθηση της ευθυνης ειναι που σου δημιουργει την αναγκη του να εισαι σωστος και καλος στην δουλεια σου... το να παρακολουθεις την συμπεριφορα και την κριση των αλλων(οπως των ειδικευομενων κατα την τριμηνη θητεια)μονο καποια ιδεα αποκτας...

το κατα ποσον επισης ειναι 95% συνταγογραφια εξαρταται απο το που βρισκεσαι και το τι θελεις να κανεις...και το αν θα εισαι τροχονομος η οχι εξαρταται απο την βαρυτητα των περιστατικων και απο την βοηθεια που θα εχεις αποτους "επιβλεποντες" ειδικους γενικους γιατρους....η ευθυνοφοβια συνανταται πιο συχνα στα ανωτερα κλιμακια παρα στους νεωτερους ιατρους που εχουν ακομα τον ρομαντισμο μεσα τους

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

παιδιά το αγροτικό ή υπηρεσία υπαίθρου δεν είναι δικαίωμα.Είναι υποχρέωση (τουλάχιστον ακόμη).Ο θεσμός δημιουργήθηκε ώστε να υπάρχει στοιχειώδης έστω παροχή υπηρεσιών υγείας ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας, δηλαδή σε περιοχές που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα πλησίαζε γιατρός ούτε για εκδρομή (ιδίως εκείνα τα χρόνια).Μπορεί να μας είναι χρήσιμο πολλαπλά (μισθολογικά, επαγγελματικά κλπ) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι το ίδιο χρήσιμο για τον πληθυσμό ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα σε ανώτερες ιατρικές υπηρεσίες που καλώς ή κακώς (μάλλον) θα τις προσφέρουν καλύτερα ειδικευμένοι ιατροί.Είναι αναπόφευκτο λοιπόν αργά ή γρήγορα να καταργηθεί η υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να υποθέσω ότι εννοείς υποχρέωση του κράτους απέναντι στους πολίτες τρίτης - όπως τους θεωρεί- κατηγορίας και οφείλει να τους παρέχει τη στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη!

Διότι πέρα από την ανέλιξη στο ΕΣΥ πλέον δεν αποτελεί καμία υποχρέωση για όποιον ιατρό, έτσι δεν είναι?

Πιστεύω ότι όλες οι θέσεις των αγροτικών θα καλυφτούν σταδιακά από γενικούς ιατρούς, κι όταν μάλιστα θα αρχίσει να υπάρχει σνομπισμός για κάποιες δύσμοιρες περιοχές, πολλοί κάτοικοι αγροτικών περιοχών θα μείνουν χωρίς καμία κάλυψη και δε βλέπω να υπάρχει καμία πρόβλεψη για το σενάριο αυτό!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

εννοώ ότι καλώς ή κακώς το κράτος στην ανάγκη του να δώσει υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες του υποχρέωσε τους νέους (μα πολύ νέους) γιατρούς στην υπηρεσία υπαίθρου.Για την εποχή του ήταν μια κάποια λύση (σαφώς όχι η καλύτερη).Για να μη σου πω ότι ακόμη και σήμερα για κάποιες περιοχές είναι η μόνη αξιόπιστη λύση αφού κανείς δε θα πάει σε κάποια χωριά αλλιώς.Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν είναι αρκετό και ότι οι υπηρεσίες υγείας που παρέχουμε ως αγροτικοί ιατροί είναι επιεικώς ανεπαρκείς.Ακόμη το αγροτικό είναι υποχρεωτικό για το διορισμό κάποιου γιατρού στο ΕΣΥ.Πιστεύω ότι όχι για πολύ όμως. Μόλις καλυφθουν σε λίγα χρόνια οι περισσότερες θέσεις από γενικούς γιατρούς θα αρθεί η προϋπόθεση αυτή.Πιστεύω όμως ότι θα συνεχίσει να υπάρχει (σε σαφώς περιορισμένη κλίμακα) η υπηρεσία υπαίθρου αφού σε κάποια μέρη ούτε απελπισμένοι δε θα πηγαίνουν για μόνιμη εργασία και εγκατάσταση.Και κάποιοι νέοι συνάδελφοι θα πηγαίνουν για τους ίδιους λογους που πηγαίνουν και τώρα (μισθός, εμπειρία κλπ).

Νομίζω όμως ότι άλλο έπρεπε να είναι το βασικό ερώτημα: είναι λογικό σε κάθε χωριουδάκι 50 κατοίκων (ή και λιγότερο πολλές φορες-και δεν εννοώ κάποια νησιά που είναι ειδικές περιπτώσεις) να έχουμε μόνιμα εγκατεστημένο γιατρό?Μήπως είναι καλύτερα τα κονδύλια που απαιτούνται για αυτή τη δουλειά είναι καλύτερα να τα διαθέσουμε ώστε να αναπτύξουμε τα κέντρα υγείας ώστε να μπορούνε να παρέχουν σωστές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, ακόμη και αν χρειαστεί αυτοί να μετακινηθουν σε μία λογική απόσταση? (άλλωστε για να φτάσεις από Ζωγράφου στον Ευαγγελισμό σε ώρα αιχμής πόση ώρα θες?)

αυτά και συγνώμη για την αργοπορία στην απάντηση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν και βασίζεσαι σε κάποια δεδομένα που ακούγονται σωστά να σου υπενθυμίσω οτι οι αγροτικοί δεν πάνε μόνο στα τουριστικά θερετρα αλλά και σε νησιά ή σε ορεινά χωριά που είναι πράγματι δυσπρόσιτα και έστω η απλή συνταγογγράφηση είναι απαραίτητη για τους φτωχούς άρρωστους κατοίκους που διαφορετικά θα στερούνταν των απαραιτήτων για τη διαβίωσή τους φαρμάκων!

Πόσο μάλλον περιστατικά που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση ή έστω ενημέρωση για διακομιδή του ασθενούς (πχ μια σκωληκοειδίτιδα στα Ψαρά.....)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν και βασίζεσαι σε κάποια δεδομένα που ακούγονται σωστά να σου υπενθυμίσω οτι οι αγροτικοί δεν πάνε μόνο στα τουριστικά θερετρα αλλά και σε νησιά ή σε ορεινά χωριά που είναι πράγματι δυσπρόσιτα και έστω η απλή συνταγογγράφηση είναι απαραίτητη για τους φτωχούς άρρωστους κατοίκους που διαφορετικά θα στερούνταν των απαραιτήτων για τη διαβίωσή τους φαρμάκων!

Πόσο μάλλον περιστατικά που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση ή έστω ενημέρωση για διακομιδή του ασθενούς (πχ μια σκωληκοειδίτιδα στα Ψαρά.....)

μα το ξεκαθάρισα ότι για ορισμένες περιοχές είναι κομβικής σημασίας ο αγροτικός ιατρός. και θα συνεχίσει να είναι γιατί σε τέτοιες περιοχές αν δεν υπάρξουν ιδιαίτερα ισχυρά κίνητρα δεν πρόκειται να εγκατασταθεί ειδικευμένος ιατρός.Το θέμα της συνταγογράφησης βέβαια πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να λυθεί (όπως με συνταγές 3μηνες, ή 6μηνες) και δεν είναι το μείζον.Εξακολουθώ και πιστεύω πως είναι προς συμφέρον των κατοίκων να υπάρχει ένα καλά εξοπλισμένο (από όλες τις απόψεις) ΚΥ σε εύλογη χρονική και χιλιομετρική απόσταση, παρά αγροτικά ιατρεία με ανειδίκευτους ιατρούς σε κάθε χωριουδάκι...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

κι όταν μάλιστα θα αρχίσει να υπάρχει σνομπισμός για κάποιες δύσμοιρες περιοχές, πολλοί κάτοικοι αγροτικών περιοχών θα μείνουν χωρίς καμία κάλυψη και δε βλέπω να υπάρχει καμία πρόβλεψη για το σενάριο αυτό!

Μπα δε νομίζω... υπάρχουν κάποιοι που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτο. οι φαρμακοποιοι είναι πρόθυμοι για όλα. Ακόμα και σήμερα που σχέδον όλα τα χωρία έχουν Π.Ι, μόνο κάποια λίγα είναι χωρίς, φροντίζει ο συγκεκριμένος κλάδος ωστέ να μαζεύονται τα βιβλιάρια, να γράφονται και να γίνεται delivery στο σπίτι με μια μικρή επιπλέον επιβάρυνση(η βενζίνη βλέπεις...)

Ισα-ίσα αμά εκλείψουν και οι αγροτικοί οι δουλείες θα πάνε καλύτερα.

Σήμερα που μιλάμε αυτά τα φαινόμενα γίνονται στις πόλεις!! Πας το βιβλιάριο στο φαρμακείο και ο φαρμακοποιός φροντίζει να στο επιστέψει συμπληρωμένο,με τα χαπάκια μαζί, αλλα σαν αποζημίωση χρησιμοποιεί μια σελιδούλα έτσι για τα παρατρεχάμενα... emcolgate

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παιδιά...το απίστευτο...

Είδα συνταγή ιατρού η οποία έγινε ακριβώς με τον τρόπο που προαναφέρθηκε!

Είχαν μάλιστα παραποιήσει και την ημερομηνία (κάκοτεχνα με άλλο γραφικό χαρακτήρα και διαφορετικού χρώματος στιλό) ενώ επίσης είχαν αλλάξει και την ημερομηνία του ελεγκτή ιατρού!

Εντωμεταξύ ο κύριος τσεπώνει και τις επισκεψούλες από τα ταμεία έτσι άνετα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.