Jump to content

Ξυλοδαρμός 2 φοιτητών από αστυνομικούς στην Κύπρο


mixmavros

Recommended Posts

Ούτε μεμονωμένα, ούτε τυχαία είναι τα κρούσματα βασανισμού πολιτών από την Αστυνομία. Ο "Π" αποκαλύπτει σήμερα με ντοκουμέντα την κτηνωδία της αστυνομικής βίας

Οι βασανισμοί κρατουμένων στο Ιράκ από Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες δεν έχουν τίποτα να "ζηλέψουν" από τις πρακτικές μελών της Κυπριακής Αστυνομίας, η οποία όταν κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακομεταχείριση πολιτών, διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την άδικη αντιμετώπιση, της οποίας, δήθεν, τυγχάνει.

Το βίντεο από τη σύλληψη και τον βασανισμό του Μάρκου Παπαγεωργίου και του Γιάννου Νικολάου, στις 20 Δεκεμβρίου του 2005, το οποίο εξασφάλισε ο "Π", αποτελεί ηχηρό χαστούκι για ένα κράτος που θέλει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πολιτισμένων χωρών της Ευρώπης.

Δυστυχώς, αποδεικνύει ακόμη, ότι τα όποια φαινόμενα κακοποίησης πολιτών βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, κάθε άλλο παρά μεμονωμένα μπορούν να χαρακτηριστούν. Η ίδια η Αστυνομία με την κακώς νοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη, υποθάλπει, συντηρεί, συγκαλύπτει και εν τέλει ενθαρρύνει μέλη της να δρουν ως κοινοί εγκληματίες.

Σαδιστές

Το βίντεο που σήμερα παρουσιάζει ο "Π" (ολόκληρο μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα μας: www.politis-news.com) ξεπερνάει σε σκληρότητα τις αφηγήσεις των 27χρονων Μ. Παπαγεωργίου και Γ. Νικολάου, οι οποίοι κατήγγειλαν τον άγριο ξυλοδαρμό τους από μέλη της Μ.Μ.Α.Δ., τα ξημερώματα της 20ής Δεκεμβρίου 2005 στην οδό Σαπφούς στη Λευκωσία.

Στις εικόνες, εμφανίζονται αστυνομικοί με πολιτικά να κλοτσούν στο πρόσωπο και σε ολόκληρο το σώμα τους δύο νεαρούς, οι οποίοι κείτονται ημιλιπόθυμοι και δεμένοι με χειροπέδες πισθάγκωνα, στο πεζοδρόμιο της οδού Αρμενίας. Τους σέρνουν, τους γρονθοκοπούν, κάθονται πάνω στα σώματά τους, τους πατούν... ενώ δεν παραλείπουν να κάνουν και επίδειξη "τεχνικής" με λαβές που γυρίζουν τα (περασμένα με χειροπέδες) χέρια των κρατουμένων από την πλάτη στο στήθος.

Μάλιστα κάποιος "παλικαράς" προφανώς "αμυνόμενος" από τον λιπόθυμο Μ. Παπαγεωργίου, τον αρπάζει από τα μαλλιά και του χτυπάει το πρόσωπο επανειλημμένως στο πεζοδρόμιο. Στο βίντεο ακούγονται καθαρά οι κραυγές των δύο νεαρών οι οποίοι σφαδάζουν από τους πόνους, ενώ αστυνομικοί συνεχίζουν να τους χτυπούν χωρίς ίχνος ευαισθησίας.

Σε κάποια στιγμή ο Γ. Νικολάου προσπαθεί ενώ είναι δεμένος και κακοποιημένος να πλησιάσει τον Μ. Παπαγεωργίου ο οποίος βρίσκεται αναίσθητος στο οδόστρωμα. Τότε επεμβαίνουν και πάλι οι αστυνομικοί, οι οποίοι τον χτυπούν και τον απωθούν με κλοτσιές στο πρόσωπο... και μια και δύο και τρεις φορές.

Την ώρα του κτηνώδους βασανισμού, γύρω από τους δύο 27χρονους διακρίνονται πολλοί αστυνομικοί (περίπου 10) μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, οι οποίοι παρακολουθούν ατάραχοι χωρίς να δείχνουν διάθεση παρέμβασης για να διακόψουν το μαρτύριο.

Μόνο σε μια περίπτωση ένας αστυνομικός κρατάει από το χέρι, το "πρωτοπαλίκαρο" του βασανισμού χωρίς όμως να διαμαρτυρηθεί για τα όσα παρακολουθούσε.

Μόνο η φαντασία

Τα όσα κατέγραψε η κινηματογραφική κάμερα, είναι μόνο ένα μικρό μέρος των όσων συνέβησαν και ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις εικόνες, οι νεαροί βασανίζονται ενώ έχουν συλληφθεί και είναι δεμένοι με χειροπέδες. Όπως οι ίδιοι είχαν καταγγείλει, οι αστυνομικοί άρχισαν να τους κακοποιούν μόλις βγήκαν από τα αυτοκίνητά τους, ενώ ο βασανισμός και οι απειλές συνεχίστηκαν και στα κρατητήρια του Αστυνομικού Σταθμού Λυκαβηττού, όπου μεταφέρθηκαν στη συνέχεια.

Αν οι ΜΜΑΔίτες χρησιμοποίησαν τέτοιες μεθόδους εν μέση οδώ μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι μεθόδους χρησιμοποιούν πίσω από τις κλειστές πόρτες των αστυνομικών κελιών. Ο Μ. Παπαγεωργίου είχε δηλώσει στον "Π" ότι ένας ΜΜΑΔίτης, στον αστυνομικό σταθμό Λυκαβηττού, τον προειδοποίησε πως αν τον "στριμώξει σε ώρα που δεν θα είναι υπηρεσία θα τον τσακίσει". Ο Γ. Νικολάου μάς είχε αποκαλύψει ότι όταν οι αστυνομικοί κουράστηκαν να τους δέρνουν έκαναν σύσκεψη για να συμφωνήσουν στο τι ακριβώς θα πουν ώστε να αποφύγουν τις αντιφάσεις. Δεν λογάριασαν όμως την κάμερα...

Ψεύτες

Ο "Π" πάμπολλες φορές είχε καταγγείλει την πάγια μέθοδο των αστυνομικών που κακοποιούν πολίτες, να εμφανίζονται ως "θύματα" που δήθεν χτυπήθηκαν αναίτια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αυτό συνέβη και με τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, αυτό συνέβη και με τον ξυλοδαρμό 36χρονης αλλοδαπής στη Λεμεσό, αυτό συνέβη και με την κακοποίηση δημοσιογράφων στο τσιμεντοποιείο της Μονής, όπως το ίδιο συνέβη και με τον ξυλοδαρμό αγροτών στο Ακάκι...

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια στη συγκάλυψη των αστυνομικών και στην εκ νέου ταλαιπωρία των πολιτών. Σε όλες τις περιπτώσεις βρίσκονται συνάδελφοι των σαδιστών, πρόθυμοι να ψευδομαρτυρήσουν ακόμα και ενώπιον δικαστηρίων για να αθωώσουν τους αστυνομικούς.

Στην περίπτωση του βασανισμού των δύο 27χρονων οι "παλικαράδες" της ΜΜΑΔ όχι μόνο διαστρέβλωσαν τα γεγονότα λέγοντας ψέματα για το τι συνέβη, είχαν το θράσος να πάνε και στο Νοσοκομείο παριστάνοντας τους τραυματίες. Δεν αποκλείεται να είχαν κάποιους μώλωπες, οι οποίοι όμως προκλήθηκαν από τη μανία τους εναντίον των δύο 27χρονων οι οποίοι λιπόθυμοι ήταν αδύναμοι να αντιδράσουν.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2005 η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία βασίστηκε στα όσα είπαν οι σαδιστές. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από τους νεαρούς με γροθιές, προέβαλαν αντίσταση, χτυπούσαν και έβριζαν.

"Οι εν λόγω αστυνομικοί" αναφέρει η ανακοίνωση "κατάφεραν με πολλή προσπάθεια να του περάσουν χειροπέδες, ενώ ο εν λόγω οδηγός (Μ. Παπαγεωργίου) έπεσε στην άσφαλτο και συνέχισε να κλοτσά τους αστυνομικούς και να τους φτύνει". Κατά την Αστυνομία στο επεισόδιο χτυπήθηκαν πέντε αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων πήρε και άδεια ασθενείας λόγω κάκωσης στο δεξιό πόδι.

Μάλλον θα πρόκειται για τον αστυνομικό που κλοτσούσε τους δύο συλληφθέντες. Τραυματισμένη δήλωσε και η γυναίκα αστυνομικός που βρισκόταν στο επεισόδιο. Ωστόσο στο βίντεο φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, κυκλοφορεί με τα χέρια στις τσέπες και καπνίζει παρακολουθώντας τον βασανισμό.

Και ανίκανοι

Το επεισόδιο συνέβη την περίοδο που η Αστυνομία αναζητούσε εναγωνίως τον περιβόητο "δράκο", ο οποίος παρεμπιπτόντως παραμένει ακόμα ασύλληπτος, αν και αρκετοί άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν γιατί θεωρήθηκαν ύποπτοι, είτε γιατί κούτσαιναν είτε γιατί είχαν στραβά πόδια είτε γιατί έμοιαζαν στην καρικατούρα που φτιάχτηκε.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης σύλληψης του "δράκου" η Αστυνομία έκανε περιπολίες στις οποίες συμμετείχαν και γυναίκες ως "δολώματα". Όλοι οι αστυνομικοί ήταν με πολιτική περιβολή και αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες. Τα ξημερώματα της 20ής Δεκεμβρίου οι Μ. Παπαγεωργίου και Γ. Νικολάου επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά από νυχτερινή έξοδο και είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω σε περίπολο της ΜΜΑΔ.

Η ανικανότητα προφανώς των αστυνομικών να συλλάβουν τον "δράκο" μετατράπηκε σε οργή, η οποία ξέσπασε στους δύο νεαρούς οι οποίοι όχι μόνο βασανίστηκαν αλλά κρατήθηκαν για πάρα πολλές ώρες τραυματισμένοι, χωρίς να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο και στο τέλος βρέθηκαν και κατηγορούμενοι για δήθεν επίθεση κατά των αστυνομικών...

Αστυνομική δεοντολογία

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας "πρόσωπα που έχουν στερηθεί της ελευθερίας τους από την Αστυνομία, έχουν το δικαίωμα να ενημερώνουν πρόσωπο της επιλογής τους για τη στέρηση της ελευθερίας τους και για πρόσβαση σε νομική βοήθεια της δικής τους επιλογής και ιατρική εξέταση". Οι δύο νεαροί συνελήφθησαν λίγο μετά τις τρεις και μέχρι τις 5:20 δεν τους επετράπη να ενημερώσουν τους δικούς τους και να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους.

Ο Γ. Παπαγεωργίου, πατέρας του Μάρκου ανέφερε στον "Π" ότι ο ίδιος βρήκε το γιο του στον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού όπου είχε μεταφερθεί, σε κακά χάλια, με πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματός του. Οι αστυνομικοί θεώρησαν ως προτεραιότητα τη λήψη καταθέσεων και τον εκ των υστέρων έλεγχο αλκοτέστ, παρά τη μεταφορά των δύο νεαρών στο Νοσοκομείο. Υπεβλήθησαν σε αλκοτέστ με ένδειξη 66,3mg% ο Παπαγεωργίου και 78,3mg% ο Νικολάου αντί για 39mg% που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο.

Μετά από έντονες παραστάσεις του δικηγόρου και του πατέρα του Μ. Παπαγεωργίου οι νεαροί μεταφέρθηκαν γύρω στις 6:30 στις Πρώτες Βοήθειες του Γ.Ν. Λευκωσίας. Ο επί καθήκοντι ιατρός και ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός που εξέτασε τον Παπαγεωργίου με εντολή της οικογένειάς του διαπίστωσαν τραύματα τα οποία προέρχονται από ξυλοδαρμό. Τραύματα από ξυλοδαρμό και ράγισμα στο αριστερό χέρι φέρει και ο Νικολάου, ο οποίος μεταφέρθηκε από τους γονείς του στην Κλινική "Ευαγγελίστρια".

Εδώ θα βρείτε και το βίντεο. Από την εφημερίδα «Πολίτης», 1/4/2006

Στην υγειά μας. :splats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν δε χορτάσατε δράση, περιπέτεια και ξύλο, σας παραπέμπω στο σημερινό "Ε" και το πολύ ενδιαφέρον άρθρο "Μπάτσοι: Πόσα παίρνουν, πόσο δέρνουν". :P:P:P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ναι, ναι. Ποοοο..... τι κακή που είναι η αστυνομία... Να την καταργήσουμε αμέσως.

Αυτό θα είναι η λύση σε όλα τα προβλήματά μας...

Σίγουρα καταδικάζουμε την αναιτιολόγητη επίθεση (εάν ήτο όντως αδικαιολόγητη), αλλά ΜΕΧΡΙΣ ΕΚΕΙ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στις εικόνες, εμφανίζονται αστυνομικοί με πολιτικά να κλοτσούν στο πρόσωπο και σε ολόκληρο το σώμα τους δύο νεαρούς, οι οποίοι κείτονται ημιλιπόθυμοι και δεμένοι με χειροπέδες πισθάγκωνα, στο πεζοδρόμιο της οδού Αρμενίας. Τους σέρνουν, τους γρονθοκοπούν, κάθονται πάνω στα σώματά τους, τους πατούν... ενώ δεν παραλείπουν να κάνουν και επίδειξη "τεχνικής" με λαβές που γυρίζουν τα (περασμένα με χειροπέδες) χέρια των κρατουμένων από την πλάτη στο στήθος.Μάλιστα κάποιος "παλικαράς" προφανώς "αμυνόμενος" από τον λιπόθυμο Μ. Παπαγεωργίου, τον αρπάζει από τα μαλλιά και του χτυπάει το πρόσωπο επανειλημμένως στο πεζοδρόμιο. Στο βίντεο ακούγονται καθαρά οι κραυγές των δύο νεαρών οι οποίοι σφαδάζουν από τους πόνους, ενώ αστυνομικοί συνεχίζουν να τους χτυπούν χωρίς ίχνος ευαισθησίας. Σε κάποια στιγμή ο Γ. Νικολάου προσπαθεί ενώ είναι δεμένος και κακοποιημένος να πλησιάσει τον Μ. Παπαγεωργίου ο οποίος βρίσκεται αναίσθητος στο οδόστρωμα. Τότε επεμβαίνουν και πάλι οι αστυνομικοί, οι οποίοι τον χτυπούν και τον απωθούν με κλοτσιές στο πρόσωπο... και μια και δύο και τρεις φορές. Την ώρα του κτηνώδους βασανισμού, γύρω από τους δύο 27χρονους διακρίνονται πολλοί αστυνομικοί (περίπου 10) μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, οι οποίοι παρακολουθούν ατάραχοι χωρίς να δείχνουν διάθεση παρέμβασης για να διακόψουν το μαρτύριο.

Μόνο σε μια περίπτωση ένας αστυνομικός κρατάει από το χέρι, το "πρωτοπαλίκαρο" του βασανισμού χωρίς όμως να διαμαρτυρηθεί για τα όσα παρακολουθούσε.

emarup Ονόμασε οποιαδήποτε πράξη, παράνομη ή απλώς προκλητική, που θα δικαιολογούσε τα παραπάνω.

Αντίσταση κατά της αρχής;;; Ποιά αντίσταση; <_<

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ατυχώς τα περιστατικά κτηνώδους συμπεριφοράς από αστυνομικούς πάντα γίνονται αιτια πολιτικοποίησης της κουβέντας. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει έλεγχος στην εκπαίδευση ,στις πράξεις , και στη δράση της αστυνομίας. Ο εκάστοτε πολίτης έχει το άλλοθι του αυτεξούσιου για τις πράξεις του, το αστυνομικό όργανο όχι. Ο αστυνομικός που χτυπά αναίτιο άτομο που έχει ήδη συλληφθεί και είναι περιορισμένο αντανακλά την όψη ενός κατεστημένου αλαζονικής βίας που τον έχει μετατρέψει σε κτήνος, χρήζει ο ίδιος σοφρωνισμό και ψυχιατρική παρακολούθηση. Βέβαια τέτοια περιστατικά είναι περιττό να προσθέσω πως δεν έχουν κομματικό χρώμα. Συμβαίνουν ωστόσο με ανησυχητική συχνότητα το τλευταίο διάστημα σε χώρες που μάλλον δε μας είχαν συνηθίσει σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.