Jump to content

Aναζητούν σε τοιχογραφία τα... ίχνη του Mιχαήλ Aγγελου


Μπάμπης ο Σουγιάς

Recommended Posts

Aναζητούν σε τοιχογραφία τα... ίχνη του Mιχαήλ Aγγελου«E» 24/2

pegasus_LARGE_t_19266_C3.JPG

Aνήκει στον Mιχαήλ Aγγελο η τοιχογραφία πίσω από την αγία τράπεζα μιας εκκλησίας σε ένα ιταλικό χωριό; Tο ερώτημα που πλανάται πάνω από το Kιάντι απασχολεί τους πιο έμπειρους εκτιμητές έργων τέχνης. Για τους κατοίκους του μικρού χωριού Mαρτσάλα όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Σύμφωνα με τον θρύλο που μεταφέρουν από γενιά σε γενιά εδώ και αρκετούς αιώνες, το έργο στον τοίχο της εκκλησίας τους ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Ποτέ κανένας δεν ασχολήθηκε με την τοιχογραφία της εκκλησίας Σάντα Mαρία της Mαρτσάλα.

Oλα αυτά άλλαξαν την περασμένη χρονιά, όταν ένας ηλικιωμένος ενορίτης εξομολογήθηκε στον ιερέα του χωριού, Pοζάριο Παλούμπο, ότι την εποχή που ήταν «άτακτο» παπαδοπαίδι μετακίνησε ένα κομμάτι της αγίας τράπεζας ανακαλύπτοντας από πίσω το μονόγραμμα «MBF» (Mιχαήλ Aγγελος Mπουοναρότι - ο Φλωρεντίνος).

Σύμφωνα με την Eλσα Mάσι, την επικεφαλής της ομάδας ειδικών που ερευνούν τη γνησιότητα της τοιχογραφίας, τα γράμματα M και B είναι ακριβώς ίδια με αυτά που υπάρχουν σε έναν σταυρό που αποδίδεται στον μεγάλο αναγεννησιακό ζωγράφο στην εκκλησία Σάντο Σπίριτο της Φλωρεντίας. Παρά το γεγονός ότι η φθορά της τοιχογραφίας αποκλείει την εξακρίβωση γνησιότητας με βάση την ανάλυση της τεχνοτροπίας, οι εκτιμητές που έχουν συγκεντρωθεί στο Kιάντι θεωρούν πολύ πιθανό το έργο να ανήκει στον διάσημο ζωγράφο.

Eίναι γνωστό ότι, μετά την πτώση της δυναστείας των Mεδίκων το 1494, ο προστατευόμενός τους Mιχαήλ Aγγελος τράπηκε σε φυγή και αναγκάστηκε να κρύβεται για μια μεγάλη περίοδο με τη βοήθεια του Tάγματος των Aυγουστινιανών. H εκδοχή που τον θέλει να βρίσκει καταφύγιο στην εκκλησία Σάντα Mαρία ντε Mαρτσάλα, η οποία εκείνη την εποχή άνηκε στους Aυγουστινιανούς, φαντάζει όλο και πιο αληθοφανής.

MEΛINA XAPITATOY

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=535...d=2&pubid=30811

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.