Jump to content

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ


aiantas

Recommended Posts

Γνωρίζετε πληροφορίες για την συγκεκριμενη ειδικότητα?Από όσα γνωρίζω απαιτούνται 2 πτυχία (ιατρικής-οδοντιατρικής) και οι θέσεις πληρούνται έπειτα από εξετάσεις.Επίσης αν έχετε ακούσει κάτι περί επαγγελματικής αποκατάστασης...

Αν το θέμα έχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν ζητώ συγγνώμη,απλά δεν ανακάλυψα τίποτα ανατρέχοντας στα διάφορα topic

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από όσα γνωρίζω απαιτούνται 2 πτυχία (ιατρικής-οδοντιατρικής)

1. πλεον ναι, απαιτειται να εχεςι ηδη και τα 2 πτυχια.

και οι θέσεις πληρούνται έπειτα από εξετάσεις.

2. μηπως εννοεις "εξετασεις" ? ;)

ειναι γραπτες + προφορικες! οπως καταλαβαινεις γινεται το σωσε! emnuke

Επίσης αν έχετε ακούσει κάτι περί επαγγελματικής αποκατάστασης...

3. emgreedyemgreedyemgreedyemgreedyemgreedyemgreedyemgreedyemgreedy (εξ'ου και το "2" ;) )

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Εχω ακουσει πως η Γναθοπροσωπικη Χειρουργικη σε καποιες χωρες ειναι ειδικοτητα της Ιατρικης και συνεπως χρειαζεσαι μονο πτυχιο Ιατρικης.

Ξερει καποιος κατι πανω σε αυτο?

thanks

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Κάτι πήρε το αυτί μου ότι άλλαξε (πολύ πρόσφατα) ο νόμος για την ειδικότητα της γναθοχειρουργικής και οι γιατροί μπορούν να τη δηλώσουν χωρίς να απαιτείται πτυχίο οδοντιατρικής. Αντίθετα, οι οδοντίατροι υποχρεούνται να έχουν και πτυχίο Ιατρικής πλέον. Επειδή δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη στην κρίση του ατόμου που μου το είπε (παρόλο που από ότι μου είπε είναι κατά 95% σίγουρος) υπάρχει κανείς που να ξέρει σίγουρα; Και by the way ξέρει κανείς τι παίζει από αναμονές για τη συγκεκριμένη ειδικότητα;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Υπάρχει αντίστοιχη συζήτηση που έγινε τις προάλλες εδώ μέσα πάνω στο θέμα της γναθοχειρουργικής, ψάξτην, δεν έχεις να χάσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Πάντως απ'ότι ξέρω ο νόμος δεν πρέπει να έχει αλλάξει

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

η επιλογή της γναθοχειρουργικής είναι διαφορετική και δεν υπάρχει λίστα αναμονής. ψάξε να βρεισ την συζήτηση όπωςείπε και ο προλαλησας

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Ξέρετε ποια νοσοκομεία δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ειδικότητα? Ενδιαφέρομαι πιο πολύ για το Παν/μιακό νοσοκ. του Ρίου. Πρέπει αν πάρω πτυχίο από Πάτρα να πάρω ειδικότητα σε κάποιο τοπικό νοσοκομείο?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ξέρετε ποια νοσοκομεία δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσεις τη συγκεκριμένη ειδικότητα? Ενδιαφέρομαι πιο πολύ για το Παν/μιακό νοσοκ. του Ρίου. Πρέπει αν πάρω πτυχίο από Πάτρα να πάρω ειδικότητα σε κάποιο τοπικό νοσοκομείο?

Ποια νοσοκομεία δίνουν την ειδικότητα της γναθοχειρουργικής, μπορείς να τα δεις εδώ:

http://www.haoms.org/index.html

Η Πάτρα δε δίνει ειδίκευση στη γναθοχειρουργική.

Επιπλέον δεν έχει καμιά σχέση το πανεπιστήμιο που θα τελειώσεις με την περιοχή που θα κάνεις ειδικότητα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 7 years later...

ψηφιστηκε 02/07/2014

Άρθρο 22
Ειδικότητα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής
1. Στην παρ. β.1 του άρθρου 29 του ν. 3209/2003 (Α΄304) προστίθεται τρίτο εδάφιο ως εξής:
«β.1. Οι κατέχοντες τον τίτλο της ειδικότητας της Γναθοχειρουργικής, σύµφωνα µε τα προεδρικά διατάγµατα 200/1988 και 577/1989 που µετονοµάσθηκαν σε Στοµατικούς και Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς, διατηρούν τον τίτλο τους, έχουν δε τα δικαιώµατα που απορρέουν
από την ειδικότητα της Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, όπως ορίζεται στον παρόντα νόµο.»
2. Η παρ. β.2 του άρθρου 29 του ν. 3209/2003 (Α΄ 304) αντικαθίσταται ως εξής:
«β.2. Η Στοµατική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική καθορίζεται ως ιατρική ειδικότητα που απαιτεί τις γνώσεις της ιατρικής και της οδοντιατρικής επιστήµης.»
3. Η παράγραφος β.3. του άρθρου 29 του ν. 3209/2003 (Α΄ 304) αντικαθίσταται ως εξής:
«β.3. Η Στοµατική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική περιλαµβάνει την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε ο ειδικευόµενος Στοµατικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός να είναι σε θέση να διαγιγνώσκει και να αντιµετωπίζει τις συνήθεις, αλλά και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν στη στοµατική κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, καθώς και τις επεκτά-
σεις τους στην κεφαλή και τον τράχηλο.
Η εκπαίδευση αρχίζει µετά τη λήψη των δύο πτυχίων Ιατρικής και Οδοντιατρικής, ασχέτως της σειράς απόκτησής τους και διαρκεί πέντε (5) χρόνια, τα οποία κατανέµονται ως εξής:
Α΄ περίοδος: δώδεκα (12) µήνες Γενική Χειρουργική
Β΄ περίοδος: σαράντα οκτώ (48) µήνες ΧειρουργικήΣτόµατος, Γνάθων, και Προσώπου.
Οι ιατροί που ειδικεύονται κατά τη δηµοσίευση του παρόντος, θα ολοκληρώσουν την ειδίκευσή τους σύµφωνα µε τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την τοποθέτησή τους, εκτός εάν επιθυµούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος νόµου, οπότε εντός τριµήνου από τη δηµοσίευσή
του υποχρεούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Υπουργείο Υγείας.»
4. Η παράγραφος β.4. του άρθρου 29 του ν. 3209/2003 (Α΄304) αντικαθίστανται ως εξής:
«β.4. Οι Στοµατικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί δύνανται, εάν το επιθυµούν, να είναι µέλη και στους δύο τοπικούς Συλλόγους, ήτοι στον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο στην περιφέρεια όπου έχουν την επαγγελµατική τους εγκατάσταση.»
5. Η εισαγωγή στην ειδικότητα της Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής πραγµατοποιείται σύµφωνα µε τους νόµους και τα διατάγµατα που διέπουν τις ιατρικές ειδικότητες. Το π.δ. 390/1991 (Α΄ 140) καταργείται.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ναι.δεν εχει πια εξετασεις.εχει ''αναμονη''.αναμονη ομως ουτε για πλακα εδω θεσεις δεν γεμιζουνε.φετος ητανε 7 κενες αν θυμαμαι καλα απ τους αιτουντες.αρα μπαινεις κατευθειαν.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αφενως οι εξετασεις ηταν θεμα κυρους. Αφετερου τα μεγαλα νοσοκομεια (πχ Ευαγγελισμος) δε θα μου εκανε εντυπωση αν εκαναν αναμονη με το "νεο" συστημα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

τι εννοεις αναμονη??αφου οι θεσεις φετος ηταν κενες.υπαρχει περιπτωση οπως εχει ακουστει οτι με τον νεο νομο θα κλεισουν καποια κεντρα??(απ αυτη την αποψη η αναμονη?)ξερεις τπτ τι παιζει απο εκπαιδευση εδω στην ελλαδα με την γναθοχειρουργικη??απ αποψη περιστατικων στα κεντρα , εκπαιδευτικου προσωπικου κλπ??και αν ξερεις τι γινεται στο εξωτερικο??δλδ που ειναι καλυτερα για ειδικοτητα στην ευρωπη , ποια γνωστα καλα ας μην πουμε ισως τα καλυτερα κεντρα υπαρχουν??

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οταν λεω αναμονη εννοω οτι η ζητηση σε ορισμενα κεντρα (πχ Ευαγγελισμος) ξεπερνα τις προσφερομενες θεσεις, οποτε εφοσον επικρατησει το συστημα της αναμονης, αυτο θα μεταφραζεται ως λιστα αναμονης σε καποια και κενες θεσεις σε καποια αλλα. Αντιθετα ως τωρα αρκει να γραψεις καλυτερα απο τους αλλους για να μπορεις να διαλεξεις νοσοκομειο. Δε γνωριζω κατι για κλεισιμο τμηματων.

Στην Ελλαδα και συγκεκριμενα στην Αθηνα, θεωρειται καλο το επιπεδο σε Ευαγγελισμο, Αττικο και ΚΑΤ και πριν την αποχωρηση Κατσικερη στον Καναδα και στο Γενικο Κρατικο. Επισης το Ιπποκρατειο αν και με μικροτερο φασμα ισως, στην καθ' ημεραν πραξη, εν αντιθεσει με αλλα τμηματα εχει καλο κλιμα και γιατρους που τιμουν τον ορκο τους (If you know what I mean). Για την υπολοιπη Ελλαδα δε γνωριζω.

Τωρα σε γενικες γραμμες το φασμα εινα μικροτερο και οι υποδομες κατωτερες αυτων σε ΗΠΑ και ΗΒ. Για την υπολοιπη Ευρωπη δε γνωριζω αν και υπαρχουν Ελληνες διευθυντες σε Αυστρια και Γερμανια. Επισης αρκετοι ειδικευμενοι απο τα παραπανω νοσοκομεια συνεχισαν στην Ευρωπη και αλλοι διεκοψαν την ειδικευση εδω για να συνεχισουν εξω.

Το επιπεδο ειναι πιο ομοιογενες στις 2 παραπανω χωρες και παρουσιαζει μικρες αποκλισεις απο πολη σε πολη. Στο ΗΒ υπαρχουν πολλα εξειδικευμενα κεντρα (craniofacial, H&N Cancer) και αντιστοιχα στις ΗΠΑ καθε department συνηθως εχει μια κατευθυνση προς εναν τομεα (πχ Oncology) αλλα σε γενικες γραμμες ασκουν ευρυτατο φασμα παντου.

Με λιγα λογια η λογικη του καλου κεντρου που ξεχωριζει δεν υπαρχει τοσο εντονη στις 2 ανωτερω χωρες. Το επιπεδο θεωρω οτι ειναι υψηλοτερο του εγχωριου παντου και αναλογα με τα ενδιαφεροντα, τις δυνατοτητες σου μπορεις να επιλεξεις ενα τμημα.

ΥΓ: Ο χρονος της ΓΧ που γινεται κατα κανονα σε περιφερικα νοσοκομεια (Βολος, Καβαλα κλπ) δε πρεπει να ειναι ιδιαιτερα ικανοποιητικος ως προς την εκπαιδευση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emthumbsup ννααιιι!!επιτελους μου απαντησε καποιος :P!σε ευχαριστω παρα παρα πολυ για το χρονο σου που αφιερωσες και που απαντησες στις απειρες αποριες μου και συγκεχυμενες πληροφοριες που εχω μαζεψει.αληθεια με βοηθησες αρκετα να εχω μια καλη στοιχειοθετημενη εικονα.(ειχα αρχισει να απογοητευομαι τρανα γιατι λεω ειναι τοσο μα τοσο λιγοι αυτοι που πανε γ γναθο δλδ δυο σχολες που που τετοια τυχη να ξερει κανεις και ιδιαιτερα για εξωτερικο).σε ευχαριστω απειρα παρα πολυ.

αααμμ καταλαβα τι εννοεις πως θα παιξει.οντως ε?γτ φετος ειχα ακουσει πως και οι αιτησεις στον ευαγγελισμο αφησαν κενες θεσεις απ τις 6 που υπαρχουν συν των υπεραριθμων χωρια.αττικο ε??γτ μου εχουν πει και ειχα διαβασει και στο σαιτ τ δλδ και ιντερνετ πως λογω οικονομικων εχει παψει να δεχεται εισαγωγες τακτικεσ παντου,μονο εκτακτα κανουν.η αρβυλα??και εχει ειδικευομενους??γτ νομιζω και στ σαιτ ειναι κενες.

Εφυγε ο κατσικερης?????φτου.λεει ηταν καλος στα ορθογναθικα.(φαντασου κριση και απ οτι εχω κτλβει δλδ πρεπει να ειχε οδοντιατρειο εξω(στην περιοχη μου μαλιστα απ οτι εψαξα) και να εκανε τα παντα)ναι γενημματα ειναι και μοναχα δυο ειδικευομενοι , θα ναι και πιο καλα γ αυτους γτ θα κανουν πιο πολυ δουλεια και οχι να μοιραζουν τα περιστατικα οπως αν ηταν περισσοτεροι.

Ωχ κτλβα.κριμα.ιπποκρατειο πολυ πολυ ενδιαφερον γ αυτο π λες γτ στ σχολη μ καποιοι-ος γναθο εβριζαν τους του ιπποκρατειου οτι ειναι κατωτερου επιπεδου να το πουμε κομψα.Και μαλιστα μου ανεφεραν πως το τμημα δεν εχει ειδικευομενους πλεον η εχει κλεισει η κατι τετοιο.και ναι αυτο για τα περιστατικα οτι δεν κανουν και καλα και τπτ.(βεβαια ολα αυτα απ οπως κτλβαινεις πληροφοριες συγκεχυμενες απο διαφορους γναθο και μη και βεβαια ο καθεις ευλογα τα γενια του).

Γ αυτο ανεφερα για κλεισιμο τμηματων οτι λεει με αυτο το νομο παιζει καποια βλεπε ιπποκρατειο να κλεισει.

Μπορεις να το κανεις αυτο ε??και αν τελειωσεις εξω με μεσοδιαστημα εδω λαμβανεται ο τιτλος οτι ειδικευση εξω η στο γραφει σπαστα στο βιογραφικο??

Αχα καταλαβα για εξωτερικο.Αρα να αρχισω να ψαχνω μηπως βρω κανενα ε μαιλ απ γερμανια να στειλω να ρωτησω.χαχα.

Αμερικα ναι.καλα θεοι.αν και αλλοι μου χουν πει οτι εκει θελει μονο το ενα πτυχιο κυριως οδοντιατρικης , αλλοι οτι πλεον θελουν και ιατρικης και πως τα μονοπτυχιακα τα 4 χρονια που ειναι κανουν κυριως στοματικη χειρουργικη και πως αφου κανεις αυτο πρεπει μετα να κανεις κ αλλα χρονια στα προγραμματα των πλαστικων κλπ με αντιστοιχα τιτλους maxillofacial ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - head and neck tng για σωστη εκπαιδευση.

Και απο οτι καταλαβαινεις εχω πελαγοδρομησει.

Εχω πετυχει εντελως τυχαια ενα σαιτ 3dbo.it. οπου αναφερει πως το S.Orsola της Μπολονια ειναι κεντρο αναφορας για γναθο και μαλιστα 3d.

Αλλα κατα ποσο ισχυει αυτο τωρα αν υπαρχει κανεις που να ξερει για ιταλια γενικοτερα??

Οπως και να χει.Χιλια χιλια απειρα ευχαριστω για την βοηθεια σου και πληροφοριες.ειλικρινα ξεδιαλυναν τη θολουρα μ.

Συγνωμη για το κατεβατο του μηνυματος.

emypoklinomai

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 145
11 Ιουλίου 2014
∆. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 22
Ειδικότητα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής
Χειρουργικής
1. Στην παρ. β.1 του άρθρου 29 του ν. 3209/2003 (Α΄
304) προστίθεται τρίτο εδάφιο ως εξής:
«β.1. Οι κατέχοντες τον τίτλο της ειδικότητας της Γνα−
θοχειρουργικής, σύµφωνα µε τα προεδρικά διατάγµατα
200/1988 και 577/1989 που µετονοµάσθηκαν σε Στοµα−
τικούς και Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς, διατηρούν
τον τίτλο τους, έχουν δε τα δικαιώµατα που απορρέουν
από την ειδικότητα της Στοµατικής και Γναθοπροσωπι−
κής Χειρουργικής, όπως ορίζεται στον παρόντα νόµο.»
2. Η παρ. β.2 του άρθρου 29 του ν. 3209/2003 (Α΄ 304)
αντικαθίσταται ως εξής:
«β.2. Η Στοµατική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική
καθορίζεται ως ιατρική ειδικότητα που απαιτεί τις γνώ−
σεις της ιατρικής και της οδοντιατρικής επιστήµης.»
3. Η παράγραφος β.3. του άρθρου 29 του ν. 3209/2003
(Α΄ 304) αντικαθίσταται ως εξής:
«β.3. Η Στοµατική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική
περιλαµβάνει την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων,
ώστε ο ειδικευόµενος Στοµατικός και Γναθοπροσωπι−
κός Χειρουργός να είναι σε θέση να διαγιγνώσκει και
να αντιµετωπίζει τις συνήθεις, αλλά και σπανιότερες
παθολογικές καταστάσεις που αφορούν στη στοµατική
κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, καθώς και τις
επεκτάσεις τους στην κεφαλή και τον τράχηλο.
Η εκπαίδευση αρχίζει µετά τη λήψη των δύο πτυχί−
ων Ιατρικής και Οδοντιατρικής, ασχέτως της σειράς
απόκτησής τους και διαρκεί πέντε (5) χρόνια, τα οποία
κατανέµονται ως εξής:
Α΄ περίοδος: δώδεκα (12) µήνες Γενική Χειρουργική
Β΄ περίοδος: σαράντα οκτώ (48) µήνες Χειρουργική
Στόµατος, Γνάθων, και Προσώπου.
Οι ιατροί που ειδικεύονται κατά τη δηµοσίευση του
παρόντος, θα ολοκληρώσουν την ειδίκευσή τους σύµ−
φωνα µε τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την τοποθέτησή
τους, εκτός εάν επιθυµούν να υπαχθούν στις διατάξεις
του παρόντος νόµου, οπότε εντός τριµήνου από τη
δηµοσίευσή του υποχρεούνται να υποβάλουν σχετική
αίτηση στο Υπουργείο Υγείας.»
4. Η παράγραφος β.4. του άρθρου 29 του ν. 3209/2003
(Α΄304) αντικαθίστανται ως εξής:
«β.4. Οι Στοµατικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί
δύνανται, εάν το επιθυµούν, να είναι µέλη και στους δύο
τοπικούς Συλλόγους, ήτοι στον Ιατρικό και τον Οδο−
ντιατρικό Σύλλογο στην περιφέρεια όπου έχουν την
επαγγελµατική τους εγκατάσταση.»
5. Η εισαγωγή στην ειδικότητα της Στοµατικής και
Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής πραγµατοποιείται
σύµφωνα µε τους νόµους και τα διατάγµατα που διέ−
πουν τις ιατρικές ειδικότητες. Το π.δ. 390/1991 (Α΄ 140)
καταργείται.
http://www.haoms.org/index.php?option=com_content&view=article&id=272:news23072014&catid=88:news072014&Itemid=104 Το λινκ στο σαιτ αναφερει πως το ανεβασαν χθες 23.07.Αναμενουμε αν θα κινηθουν οπως ειπαν και αν μπορουν βεβαια νομικως.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.