Jump to content

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΒΙΟΫΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ


Recommended Posts

Ο κάθε ασθενής που επισκέπτεται έναν Οδοντίατρο προκειμένου να δεχθεί τις υπηρεσίες του, δικαιολογημένα περιμένει μια ειλικρινή και αντικειμενική πληροφόρηση όσον αφορά την ασθένειά του και το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί. Μέρος αυτής της πληροφόρησης θα πρέπει να αποτελεί και το είδος του υλικού που πρόκειται να τοποθετηθεί στα δόντια ή εν γένει στην στοματική κοιλότητα του ασθενούς.

Αναφορικά με το Οδοντιατρικό Αμάλγαμα, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη κατά κόρον ως ένα από τα πιο ενδεδειγμένα για σφραγίσματα υλικό, υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Είναι γεγονός πως εδώ και αρκετά χρόνια έχει τεθεί υπό έντονη αμφισβήτηση. Ο λόγος είναι ότι περιέχει υδράργυρο. Ο υδράργυρος έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί μια σειρά από συστηματικά νοσήματα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κατηγορίες περιείχαν μεγάλες δόσεις υπερβολής, σε σημείο ώστε το αμάλγαμα να έχει κατηγορηθεί ως γενεσιουργός αιτία ακόμη και της σκλήρυνσης κατά πλάκας! Βεβαίως αυτή η θεωρία, όπως και πολλές άλλες, αποδείχθηκε παντελώς ανυπόστατη.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία τεκμηριωμένη άποψη για την επιβλαβή δράση του υδράργυρου που περιέχεται στο αμάλγαμα.

Ο υδράργυρος που περιέχεται στο οδοντιατρικό αμάλγαμα δεν μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Εάν υπάρχουν μεταλλικά σφραγίσματα στο στόμα σας, το ποσό του υδραργύρου που μπορεί να απελευθερωθεί στο στόμα κατά τη μάσηση είναι εξαιρετικά μικρό και ουσιαστικά ακίνδυνο.

Αναφορικά με τη περίπτωση αλλεργίας στον υδράργυρο θα πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό στο γενικό πληθυσμό είναι κάτω του 1%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υδράργυρος μπορεί να εντοπιστεί στον αέρα, στις τροφές και στο νερό. Το ποσό του υδραργύρου στο οποίο εκτιθέμεθα από αυτές τις πηγές είναι μεγαλύτερο από ότι αν έχουμε εμφράξεις αμαλγάματος στο στόμα μας.

Συμπερασματικά, δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας αναφορικά με το οδοντιατρικό αμάλγαμα. Συνεχίζει να χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Οδοντιατρική, διότι κατά τη διάρκεια των 150 περίπου χρόνων εφαρμογής του έχει αποδειχτεί ότι πρόκειται για το ασφαλέστερο, φθηνότερο και ανθεκτικότερο υλικό αποκατάστασης.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.