Jump to content

Αναθεώρηση του Συντάγματος;;


MoNkEy mAn

Recommended Posts

Τέσσερις βασικές αλλαγές

Αναθεώρηση του Συντάγματος προαναγγέλλει ο Κ.Καραμανλής

22/12/05 07:24

ΑθήναΤην πρόθεση του να κινήσει διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος ανακοινώνει το βράδυ της Πέμπτης -εκτός απροόπτου- ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής σχεδιάζει να ανακοινώσει, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, την πρόθεσή του να κινήσει και πάλι διαδικασίες αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη της χώρας, τέσσερις μήνες προτού εκπνεύσει η δεσμευτική περίοδος των πέντε ετών από την προηγούμενη αναθεώρηση.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα, η πρωτοβουλία αυτή αποφασίστηκε για δύο βασικούς λόγους: για να μετατοπιστεί στα θεσμικά θέματα το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, που ως τώρα μονοπωλούσε η σκανδαλολογία και η ανασχηματολογία, αλλά και για να συνεχίσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην κοινωνία.

Oι λεπτομέρειες των εξαγγελιών που θα ανακοινώσει ο κ. Καραμανλής οριστικοποιήθηκαν στις διαδοχικές συνεργασίες που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Πρ.Παυλόπουλο και την Τρίτη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρα, καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές και οι βασικές διατάξεις του νέου Συντάγματος άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αμέσως την αναθεώρηση τουλάχιστον τεσσάρων άρθρων του Συντάγματος με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Είναι όμως προφανές ότι θα καλέσει σε διάλογο τα κόμματα και τους φορείς με στόχο να αναθεωρηθούν σχεδόν όλες οι βασικές συνταγματικές διατάξεις, στις οποίες θα εξασφαλιστεί η αναγκαία συναίνεση.

Η αναθεώρηση θα συμπεριλάβει και θέματα όπως η κατάργηση του «επαγγελματικού ασυμβιβάστου» των βουλευτών, η αλλαγή των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών, αλλά και το ζήτημα της αποσύνδεσης των πρόωρων εκλογών από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (που απέρριψε η ΝΔ το 2000), το οποίο ο κ. Καραμανλής θα αντιμετωπίσει και πάλι εφόσον κερδίσει και τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αντιθέτως, είναι αμφίβολο αν η ΝΔ θα εισηγηθεί τη συνταγματική κατοχύρωση του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος, λόγω του πολιτικού κόστους που θα της προκαλέσει κάτι τέτοιο, και παρ' ότι πιθανότατα θα την προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα αυτό πάντως είναι πιθανόν να συναντηθούν μέσα στις γιορτές ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος.

Υπέρ της αποσύνδεσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές έχει ταχθεί εδώ και μήνες ο υπουργός Oικονομίας Γ.Αλογοσκούφης. O πρώην πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη έχουν ήδη προτείνει την τροποποίηση της διάταξης για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ενώ η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη προτείνει την καθιέρωση τρίτου βαθμού αυτοδιοίκησης και τη θέσπιση αιρετών περιφερειαρχών.

Η κυβέρνηση εξάλλου μελετά την πιθανότητα να προτείνει τον περιορισμό των δημοψηφισμάτων που θεσπίστηκαν με την προηγούμενη αναθεώρηση, για να μην απολογείται κάθε φορά που θα αρνείται δημοψηφίσματα για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως πράττει αυτή την περίοδο για τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης ερωτήθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Π.Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Η συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη; Προς ποια κατεύθυνση;» ερωτήθηκε και απάντησε: «Αυτά θα τα κουβεντιάσουμε στο ... διπλανό κτίριο» (το Μέγαρο Μαξίμου).

Ερωτηθείσα σχετικά η υπουργός Παιδείας Μ.Γιαννάκου επιβεβαίωσε την έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημειώνοντας: «Σας υπενθυμίζω βέβαια, ότι χρειάζονται δυο κοινοβουλευτικές περίοδοι για να υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση, άρα μακρά συζήτηση. Μπορεί να φτάσουμε μέχρι το 2010».

Σε σχόλιο ότι για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων συμφωνούν και τα δύο μεγάλα κόμματα, η κ. Γιαννάκου δήλωσε: «Στο προηγούμενο Σύνταγμα εμείς ψηφίσαμε υπέρ καθώς και ο κ. Παπανδρέου, μόνος του· το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε. Τώρα αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την ίδια γνώμη με την ηγεσία του τι να σας πω; Στην πολιτική όλα μπορούν να συμβούν».

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Κεφαλογιάννης, μετά τη συνάντησή του με τον Κ.Καραμανλή ανέφερε ότι η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική και έφερε ως θέματα την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και το επαγγελματικό «ασυμβίβαστο» των βουλευτών. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και εκτίμησε πως θα γίνει ανασχηματισμός, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρόνο και την έκτασή του.

Οι τέσσερις κυριότερες αλλαγές

Οι τέσσερις διατάξεις που θα χριστούν ως πρώτες αναθεωρητέες, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι:

1) Η αναδιατύπωση του άρθρου 14 του Συντάγματος και ιδίως της παραγράφου 9, για να γίνει δυνατή στη συνέχεια η καθιέρωση νέου νόμου περί «βασικού μετόχου», χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς της ισχύουσας διάταξης. Στην ίδια διάταξη θα κατοχυρωθεί και συνταγματικά ο νόμος για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ και το νέο καθεστώς αδειοδοτήσεων των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

2) Η αλλαγή του άρθρου 16, αίροντας τον αυστηρά δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά τριτοβάθμια ιδρύματα που θα ανοίξει τον δρόμο για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

3) Η τροποποίηση του άρθρου 24 για τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που ως σήμερα είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μπορεί να προχωρήσει στην κατάρτιση σύγχρονου Δασολογίου και Κτηματολογίου, διευκολύνοντας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα.

4) Η αλλαγή των άρθρων 88 και 90 που ορίζουν το καθεστώς με το οποίο προσδιορίζονται οι αποδοχές των δικαστών αλλά και οι προαγωγές, οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και οι τοποθετήσεις στον δικαστικό κλάδο. Στις ίδιες διατάξεις θα συμπεριληφθούν και τα μέτρα για την εξυγίανση της Δικαιοσύνης. Η διάταξη όμως που θα ενσωματωθεί στο άρθρο αυτό και θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, θα είναι αυτή που θα περιορίζει σημαντικά τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συναντήσεις

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Καραμανλής συνέχισε τις συναντήσεις με υπουργούς, ενόψει της αποψινής ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κίνα. Αναφερόμενη στις προσλήψεις, η κα Πετραλιά είπε ότι μέσω ΑΣΕΠ προσελήφθησαν 3.100 ωρομίσθιοι, «που ήταν όμηροι τα προηγούμενα χρόνια», ως μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ 81 αρχαιολόγοι, συντηρητές και ιστορικοί τέχνης εντάχθηκαν επίσης στο δυναμικό του υπουργείου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Αγρ.Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη συμφωνία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι το βαμβάκι κινδύνευε με μείωση της κοινοτικής στήριξης, αλλά υπογράμμισε ότι μετά από αυτές τις αποφάσεις απρόσκοπτα θα καταβάλλονται οι συμφωνημένες και εγκεκριμένες κοινοτικές επιδοτήσεις μέχρι το 2013 για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων.

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr,

στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...73&lngDtrID=244

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η τροποποίηση του άρθρου 24 για τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που ως σήμερα είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μπορεί να προχωρήσει στην κατάρτιση σύγχρονου Δασολογίου και Κτηματολογίου, διευκολύνοντας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα.

emarup Προφανώς, εδώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup Προφανώς, εδώ.

Δεν το λες σοβαρά αυτό... <_<

Κολλάει φαντάζομαι στο ότι δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο... Νταξ, είναι λίγο υπερβολικός ο τίτλος... αλλά έχει ένα point. :mellow:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μακάρι να ήταν "μανιακοί" γιατί μια ψυχιατρική κατάσταση λογικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελαφρυντικό -ας μας πει και ο Σαράντος...-

Η γαλάζια κυβέρνηση φέρνει συνειδητά τις αλλαγές και αυτό είναι το πρόβλημα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε σχόλιο ότι για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων συμφωνούν και τα δύο μεγάλα κόμματα, η κ. Γιαννάκου δήλωσε: «Στο προηγούμενο Σύνταγμα εμείς ψηφίσαμε υπέρ καθώς και ο κ. Παπανδρέου, μόνος του· το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε. Τώρα αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την ίδια γνώμη με την ηγεσία του τι να σας πω; Στην πολιτική όλα μπορούν να συμβούν».

Εγώ θέλω μια απάντηση εδώ....Ιδιωτικά ή όχι?

Και αν ναι γιατί τόσα χρόνια όχι?

Η γαλάζια κυβέρνηση φέρνει συνειδητά τις αλλαγές και αυτό είναι το πρόβλημα...

Πάλι καλά...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε σχόλιο ότι για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων συμφωνούν και τα δύο μεγάλα κόμματα, η κ. Γιαννάκου δήλωσε: «Στο προηγούμενο Σύνταγμα εμείς ψηφίσαμε υπέρ καθώς και ο κ. Παπανδρέου, μόνος του· το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε. Τώρα αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την ίδια γνώμη με την ηγεσία του τι να σας πω; Στην πολιτική όλα μπορούν να συμβούν»

Εδώ σε θέλω κάβουρα ... τη στιγμή που θα τεθεί το θέμα στη βουλή θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος βλέποντας τους ίδιους ανθρώπους που την προηγούμενη τετραετία εξαπέλυαν μύδρους κατα των μη δημοσίων, μη κερδοσκοπικών παν/μίων ... να γίνονται στην ίδια αίθουσα φιλελευθερότεροι των φιλελευθεροτέρων , συρόμενοι απ' τον Γιωργάκη.

... Δεν πειράζει, εξάλλου μια είναι η κυρίαρχη ιδεολογία κάτι που αποδεικνύεται συνεχώς και παντού, ( έστω και αργά το καταλάβαν και οι απέναντι ), και βασική της αρχή είναι πως ποτέ δεν αρνείται νέους υποστηριχτές

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Βασικά το μόνο σημείο που έχω σοβαρή ένσταση είναι εκεί με τη μείωση των δημοψηφισμάτων. Λες και γίνονται έτσι κι αλλιώς για να μας τα ελαττώσουν κιόλας. Η μόνη μορφή άμεσης δημοκρατίας και δε μας την προσφέρουν... <_<

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τέσσερις βασικές αλλαγές

Αναθεώρηση του Συντάγματος προαναγγέλλει ο Κ.Καραμανλής

22/12/05 07:24

......

Αντιθέτως, είναι αμφίβολο αν η ΝΔ θα εισηγηθεί τη συνταγματική κατοχύρωση του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος, λόγω του πολιτικού κόστους που θα της προκαλέσει κάτι τέτοιο, και παρ' ότι πιθανότατα θα την προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα αυτό πάντως είναι πιθανόν να συναντηθούν μέσα στις γιορτές ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος.

......

Και μόνο αυτό να είχε κάποιος το θάρρος να συζητήσει ... θα άξιζε για να εξιλεωθεί για πολλά άλλα ... αλλά embaaa

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μακάρι να ήταν "μανιακοί" γιατί μια ψυχιατρική κατάσταση λογικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελαφρυντικό -ας μας πει και ο Σαράντος...-

Η γαλάζια κυβέρνηση φέρνει συνειδητά τις αλλαγές και αυτό είναι το πρόβλημα...

Συμφωνώ και επαυξάνω..!!!

Όντως η σημερινή κυβέρνηση οτι κάνει το κάνει συνειδητά.. emno

emeleos δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποιος που να του αρέσει αυτό που γίνεται σήμερα.. embaaa

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συμφωνώ και επαυξάνω..!!!

Όντως η σημερινή κυβέρνηση οτι κάνει το κάνει συνειδητά.. emno

emeleos δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποιος που να του αρέσει αυτό που γίνεται σήμερα.. embaaa

explain please γιατί αλήθεια δεν το έπιασα,

δεν σου αρέσει το συνειδητό της υπόθεσης ?!

ή τα μέτρα της Ν.Δ? ή απλά δεν εχεις πρόβλημα με τα μέτρα , αλλά προτιμάς τα παρόμοια να κατέβαιναν απ'το ΠΑΣΟΚ ασυνείδητα ?! emdots

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σανσάιν προσωπικά ,μου αρέσει αυτό που γίνεται σήμερα εκείνο που δε μου αρέσει είναι πως οι αλλαγές είναι λίγες και δεν γίνονται αμέσως αλλά υπάρχει μεγάλο, πάρα πολύ μεγάλο διάστημα προσαρμογής.

Για παράδειγμα, σωστή η άρση της μονιμότητας για εκείνους που θα προσληφθούν από εδώ και πέρα στο δημόσιο, αλλά γιατί να μην υπάρχει άρση της μονιμότητας για όσους είναι ήδη δημόσιοι υπάλληλοι;!

Ακόμη, γιατί κάποιοι να παίρνουν σύνταξη στα 50 τους και μετά να πηγαίνουν να δουλεύουν στη μαύρη ενώ στην ίδια θέση θα μπορούσε να δουλέψει κάποιος άνεργος;

Και άλλα πολλά.

Μακάρι να είχε κι άλλο θάρρος αυτή η κυβέρνηση ή όποια άλλη κυβέρνηση έρθει στο μέλλον για να κάνει περισσότερες και μεγαλύτερες αλλαγές σε αυτόν τον τόπο μήπως και δούμε καλύτερες μέρες!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

explain please γιατί αλήθεια δεν το έπιασα,

δεν σου αρέσει το συνειδητό της υπόθεσης ?!

ή τα μέτρα της Ν.Δ? ή απλά δεν εχεις πρόβλημα με τα μέτρα , αλλά προτιμάς τα παρόμοια να κατέβαιναν απ'το ΠΑΣΟΚ ασυνείδητα ?! emdots

Κοίταξε..δεν μου αρέσουν τα μέτρα της Ν.Δ και μην μου πείς οτι τον τελευταίο καιρό δεν κάνει βλακείες..??? :splats: Εννοώ οι βλακείες που κάνουν είναι συνειδητές..Δεν σου λέω οτι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε λάθη, μα οχι και έτσι.. emno

Δεν προτιμώ να κατέβαιναν από το ΠΑΣΟΚ όυτε απο κανένα άλλο..Αυτό που προτιμώ είναι να έχουν ώς επίκεντρο(όποιοι και να είναι αυτοί)τον λαό και οχι τα πολιτικά συμφέροντα.. :blink:

Αλλά άν έπερεπε να επιλέξω σίγουρα δεν θα ήταν επιλογή μου η Ν.Δ..Και θα το δείς έρχονται και καλύτερα.. :splats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΝΙΧΥΜΕΝΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

150px-Leventis_head2.png.PNG

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

how bout a referendum for the privatization of higher education, then?

So that the supporters of the 'dominant ideology' will be able to be counted

What is there to fear?

they are dominant because they are prevalent right?

isnt that how it works in a democracy?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κάποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν. Το θέμα είναι πως εγώ προσωπικά δεν έχω εμπιστοσύνη στη ΝΔ ότι μπορεί να τις κάνει σωστά. Και όταν λέω σωστά, εννοώ χωρίς να επηρεάζεται - καθοδηγείται από "τρίτους". Απ' τη στιγμή που οι αλλαγές κινδυνεύουν να γίνουν προς λάθος κατεύθυνση (να χαθούν κεκτημένα του λαού - και δε μιλάω για τη μονιμότητα!) προτιμώ 1000 φορές να μη γίνουν καθόλου.

Θα μου πείτε τώρα ποιός δεν επηρεάζεται από τους "τρίτους"... έλα ντε! Αν υπήρξε έστω και μια κυβέρνηση που δεν την ένοιαξε το πολιτικό κόστος...

Πάντως ειδικά για τη ΝΔ, τον τελευταίο καιρό έχει δείξει πολλαπλά σημάδια "κόπωσης", ή αλλιώς έχει ενδώσει απ' ότι φαίνεται στις πιέσεις... Απ' τη στιγμή που ξεκίνησε η πτώση, η κατρακύλα δε σταματά... παρά μόνο με εκλογές.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

H «Αναθεώρηση» είναι μια ομάδα πολιτών που ενδιαφέρονται για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, καταθέτουν τις απόψεις τους για τις προβληματικές διατάξεις και προτείνουν μεταρρυθμίσεις. Συμμετέχουν νομικοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι

http: //www.anatheorisi.org

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.