Jump to content

Ογκολογική Απεικόνιση


Comfortably Numb

Recommended Posts

Ογκολογική Απεικόνιση

Κωδικός Μαθήματος: 500710

Υπεύθυνος μαθήματος: Βασίλειος Κουτουλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ακτινοδιαγνωστικής

Στοιχεία επικοινωνίας : Τηλέφωνο  210 7286137, 210 7246103 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: radiology1@med.uoa.gr

Εξάμηνα που διδάσκεται: Εαρινό 8,10,12

Στο πρόγραμμα του μαθήματος θα περιλαμβάνεται υποχρεωτική πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 6 ωρών (τρία ακαδημαϊκά δίωρα).

Η διδασκαλία θα πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Αρεταιείου Νοσοκομείου και στις Μονάδες Απεικόνισης του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο

 

Περιεχόμενα μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος «Ογκολογική Απεικόνιση» είναι να εξηγήσει στους φοιτητές του 4ου, 5ου ή 6ου έτους πώς οι σύγχρονες μέθοδοι της Ιατρικής Απεικόνισης, μορφολογικές και λειτουργικές, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ασθενών με κακοήθεις νεοπλασίες. Η πρακτική διεθνώς, με διαρκώς αυξανόμενη τάση, είναι η αντιμετώπιση αυτή να γίνεται μέσω ομάδων πολλαπλών ειδικών, εξειδικευμένων σε κάθε τύπο καρκίνου. Κεντρική θέση στις περισσότερες αυτές ομάδες κατέχουν εξειδικευμένοι Ακτινολόγοι καθώς τα αποτελέσματα των διαφόρων απεικονιστικών εξετάσεων παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της πρόγνωσης και στη λήψη (ή την τροπ

Εισαγωγικά θα γίνει μία ανασκόπηση των βασικών αρχών της ογκολογικής απεικόνισης και των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων στο πεδίο αυτό. Θα εξηγηθεί πώς οι εξελίξεις αυτές συνδυάζονται με αντίστοιχες προόδους στα πεδία της Παθολογικής Ογκολογίας, της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και της Χειρουργικής Ογκολογίας. Θα αναλυθεί στη συνέχεια το πώς η σύγχρονη απεικόνιση, με τη χρήση τυποποιημένων κριτηρίων βοηθά στην εκτίμηση της θεραπευτικής απόκρισης των διαφόρων όγκων και το πώς τα κριτήρια αυτά διαρκώς εξειδικεύονται για συγκεκριμένους τύπους όγκων με τη χρήση πολλές φορές και ποσοτικών/ λειτουργικών παραμέτρων.

Η επόμενη και τελική σειρά διαλέξεων θα αφορά στην παρουσίαση των κυριοτέρων κακοηθειών ανά συστήματα με ένα ενιαίο πρότυπο: απεικονιστική ανίχνευση, απεικονιστική σταδιοποίηση, εκτίμηση χειρουργικής εξαιρεσιμότητας (όπου ενδείκνυται), εκτίμηση θεραπευτικής απόκρισης- επανασταδιοποίηση, ανίχνευση επιπλοκών σχετιζομένων με θεραπείες, απεικονιστική παρακολούθηση. Σε όλες τις περιπτώσεις, πέραν της ακτινολογικής σημειολογίας, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις κλινικές επιπτώσεις των απεικονιστικών ευρημάτων, όσον αφορά στην πρόγνωση και στη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Επιλογές Συγγραμμάτων:

1. Βιβλίο [33155719]: Απεικονιστική Ανατομική  Ryan S., McNicholas M., Eustace S.

2. Βιβλίο [13256418]: Ανατομικές τομές του ανθρώπου,, Ellis H., Baril L., Dixon A. 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 months later...

Οι φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το υποχρεωτικό κατ' επιλογήν μάθημα "Ογκολογική Απεικόνιση", είναι απαραίτητο να το δηλώσουν στη Γραμματεία του Α' Εργαστηρίου Ακτινολογίας (τηλ. επικοινωνίας 210 72 46 103) έως την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.