Jump to content

ΚΥΠΡΟΣ


Recommended Posts

Τς,τς,τς.......ντροπη πραγμα να μην εχουμε πει ακομα τιποτα για την ομορφη Κυπρο -_-

Νεφελη και Γκολντι καιρος να μας δωσετε μερικες πληροφοριες για τον τοπο σας,για τις πολεις σας και ο,τι σας κατεβαινει απο το μυαλο.Αλλο να τα διαβαζουμε απο τους απλους τουριστικους οδηγους και αλλο να τα διαβαζουμε απο ανθρωπους που ζουνε εκει :)

Βαλτε βρε κοριτσια καμια συνταγη....οχι εδω ομως B) αλλα στο αντιστοιχο τοπικ :D

Φυσικα οποιος γνωριζει οτιδηποτε να μας το περιγραψει μπας και ζηλεψουμε και επισκεφτουμε την emcyprus

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το νησί της Αφροδίτης η όμορφη Κύπρος μας, που αποτέλεσε το μήλο της 'Εριδας για πολλούς μέχρι τώρα λαούς και που ακόμα υποφέρει κάτω απο την Τουρκική μπότα και ελπίζει πως κάποτε θα ελευθερωθεί...

Για την Κύπρο μπορούμε να πούμε πάρα πολλά...Την κάθε πόλη της την διακρίνει μια ξεχωριστή ομορφιά.Τοπικά ήθη και έθιμα, τοπικές παραδώσεις, τοπική παραδοσιακή κουζινά κλπ...

Οπότε σας προτίνω να παραθέσετε κάποιου είδους ερωτήσεις και΄μεις θα τις απαντήσουμε με όσο το δυνατό πιο πολλές λεπτομέρειες!

Υ.Γ: Μην αρχίσετε να ρωτάτε όλοι για την Αγία Νάπα...έχει κι άλλες ομορφιές η Κύπρος μας και μάλιστα πολύ ανώτερες!!! ;)B):rolleyes::P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πείτε μας για το Zoo emelephantemcatembearembeaver και το Pralina emkafes στη Λευκωσία....

Για τις φοινικούδες στη Λάρνακα... emclover

Τι σημαίνει Limassol -by- night?....embombempolice

H Αγίου Αντωνίου στην Πάφο το καλοκαίρι τι λέει;....emdrunk

Πόσο νόστιμο είναι το ψάρι στο Λατζιί;....emfood

Στην Αγία Νάππα κολυμπούν ακόμα "ττιτζίρες";.... :wub:emspermemfranceemgermanyemitalyemswitzemusa

Στο Τρόοδος είναι καλύτερα να πας για σκι emkyle ή για πικνίκ ;....emfood

Να πάμε στον Σταυρό της Ψώκας να κυνηγήσουμε αγρινά;....emkeratas

Πού έχει την καλύτερη "πίττα mix";...empig

Για αυτά και πολλά άλλα θα μπορούσατε να μας διαφωτίσετε.... emthanxemiloveyou

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Α και που βρίσκεται το Τραχώνι Λεμεσού και τί έγινε εκεί τελικά; :lol:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λίγα λόγια για την πόλη της GoLdIe και της Νεφέλης! :lol:

ΛΕΜΕΣΟΣ

Η Λεμεσός είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κύπρου και ο μεγαλύτερος Δήμος και μετά τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής εισβολής του 1974 έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων της Μεσογείου.΄Εκτοτε η Λεμεσός εξελίσσεται ραγδαία σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα τουρισμού, εμπορίου και παροχής υπηρεσιών στην περιοχή.

Η Λεμεσός είναι γνωστή και για τη μακροχρόνια παράδοση της σε θέματα πολιτισμού. Προσφέρει ταυτόχρονα στον ενδιαφερόμενο επισκέπτη ένα μεγάλο φάσμα, τόσο από δραστηριότητες, όσο και από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και αποτελεί ένα μοναδικό συνταίριασμα αρχαίων, φράγκικων, βυζαντινών και άλλων σύγχρονων επιδράσεων.

Η επαρχία Λεμεσού βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κύπρου και συνορεύει με την επαρχία Πάφου στα δυτικά, με την επαρχία Λάρνακας στα ανατολικά και με την επαρχία Λευκωσίας στα βόρεια.

Η περιοχή Λεμεσού καταλαμβάνει 1392 km2 και καλύπτει το 15% ολόκληρης της Κύπρου, ενώ γύρω στα 80 χιλιόμετρα βρέχονται από θάλασσα. Οι κυριότεροι κόλποι της περιοχής είναι αυτοί της Επισκοπής και του Ακρωτηρίου.

Η Λεμεσός έχει επίσης το τέλειο μεσογειακό κλίμα, το οποίο το καλοκαίρι είναι ζεστό και ξηρό ενώ το χειμώνα ήπιο. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μέρας το καλοκαίρι κυμαίνεται μεταξύ 22 και 36.0 βαθμών Κελσίου, ενώ το χειμώνα κυμαίνεται μεταξύ 1 και 18 βαθμών Κελσίου ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής.

Η θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού είναι περίπου 15.50 βαθμών Κελσίου το χειμώνα και 24.0 βαθμών Κελσίου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες επιτρέπουν το κολύμπι ολόχρονα.

Η ανάπτυξη του τουρισμού στη Λεμεσό ξεκίνησε μετά το 1974 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Αμμόχωστο και την Κερύνεια τις δύο δηλαδή βασικές τουριστικές περιοχές της Κύπρου. Η πόλη της Λεμεσού έχει πολύ όμορφες, αμμώδεις παραλίες, κατάλληλες για ηλιοθεραπεία και κολύμπι. Η Επισκοπή, το Πισσούρι, το Ακρωτήρι, η Αμαθούντα και το Lady’s Μile είναι μερικές από τις πιο σημαντικές. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών παρατηρείται μια ιδιαίτερη προτίμηση για ξενοδοχεία που βρίσκονται σε καλοκαιρινά θέρετρα όπως για παράδειγμα το Τροόδος, οι Πλάτρες, ο Πρόδρομος, ο Αγρός, το Πέρα Πέδι και το Όμοδος.

Η πόλη της Λεμεσού θεωρείται το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της επαρχίας. Υπάρχουν περίπου 350 βιομηχανικές μονάδες οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή ρούχω, επίπλων, ποτών και φαγητών, καθώς επίσης και με το τύπωμα, το μέταλλο, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα πλαστικά εμπορεύματα.

Η Λεμεσός θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα της Κύπρου. Σε αυτό έχουνε παίξει σημαντικό ρόλο οι Βρετανικές βάσεις της Επισκοπής και του Ακρωτηρίου, καθώς επίσης και η ανακατάταξη του πληθυσμού στη Λεμεσό μετά τη τουρκική εισβολή το 1974. Οι έμποροι είναι μαζεμένοι στο κέντρο της Λεμεσού και στην τουριστική περιοχή κατά μήκος της θάλασσας, η οποία ξεκινά από το παλιό λιμάνι και καταλήγει στην περιοχή της Αμαθούντας .Τα περισσότερα ξενοδοχεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, δισκοθήκες και άλλοι χώροι διασκέδασης βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Η ιστορίας της πόλης είναι κυρίως γνωστή από τα γεγονότα του 1191 μΧ τα οποία σηματοδότησαν το τέλος της Βυζαντινής Κυριαρχίας στην Κύπρο.Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, ταξίδευε στους Αγίους Τόπους το 1191μ.Χ. Η αρραβωνιαστικιά του Βερεγγάρεια και η αδερφή του Ιωάννα (βασίλισσα της Σικελίας) ταξίδευαν με διαφορετικό πλοίο. Εξαιτίας μιας καταιγίδας το πλοίο με τις βασίλισσες περεξέκκλινε από το δρόμο του και έφθασε στη Λεμεσό.Ο Ισαάκ Κομνηνός, ο άκαρδος και σκληρός Βυζαντινός αυτοκράτορας της Κύπρου, μισούσε τους Λατίνους και δεν επέτρεψε στις βασίλισσες να κατέβουν από το πλοίο ούτε τους παραχώρησε καμιά βοήθεια.

Ακολούθως ο Ισαάκ Κομνηνός κυνηγήθηκε και νικήθηκε από τον Ριχάρδο με αποτέλεσμα η Κύπρος να περιέλθει υπό την κυριαρχία των Βρετανών. Ο Ριχάρδος γιόρτασε τους γάμους του με την Βερεγγάρεια στην Κύπρο, όπου η τελευταία στέφθηκε και βασίλισσα της Αγγλίας. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε η Βυζαντινή αυτοκρατορία στην Κύπρο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΧΩΡΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το μουσείο περιλαμβάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από αρχαία, από τη Νεολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή, τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή της Λεμεσού. Μερικές από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις είναι οι ακόλουθες – πέτρινα τσεκούρια από τη Νεολιθική και Χαλκολιθική περίοδο, είδη κεραμικής και αντικείμενα από τις αρχαίες πόλεις του Κουρίου και της Αμαθούντας, καθώς επίσης και ρωμαϊκά terra cotta, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα, βάζα, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, κολιέ, μαρμάρινα αγάλματα κτλ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ένα όμορφο, διατηρητέο, παλιό σπίτι περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συλλογή παραδοσιακής κυπριακής τέχνης των τελευταίων δύο αιώνων. Κάποια από τα πιο συναρπαστικά αντικείμενα της συλλογής είναι εθνικά κοστούμια, κεντήματα, ξύλινες κασέλες, γιλέκα, ανδρικά σακάκια, κολιέ, ποικιλία ελαφριών ρούχων, κοστούμια πόλης, εργαλεία της επαρχίας κτλ Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1925 και τα έξι του δωμάτια κοσμούν περισσότερα από 500 εκθέματα Το Μουσείο βραβεύθηκε με το βραβείο Europa Nostra το 1989.Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να μελετήσει την κυπριακή κουλτούρα μέσα από τα θαυμάσια χειροποίητα εκθέματα.

MΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

Το πλούσιο μεσαιωνικό μουσείο βρίσκεται μέσα στο κάστρο της πόλης, κοντά στο παλιό λιμάνι. Το μουσείο περιλαμβάνει συλλογή η οποία καλύπτει την εποχή από το 400 μέχρι το 1870 μ.Χ. Ο επισκέπτης μπορεί να δει εδώ ένα μεγάλο αριθμό από εκθέματα όπως κανόνια, ξύλινα γλυπτά του 17ου και 18ου αιώνα, πίνακες και ταφόπλακες, αγάλματα, πολεμικές στολές, νομίσματα, μεταλλικά εμπορεύματα και κεραμικά, καθώς επίσης γυάλινες και μαρμάρινες χειροτεχνίες.

Το Κάστρο κτίστηκε από τους Βυζαντινούς γύρω στα 1000 μ.Χ. Την ίδια περίοδο κτίστηκε εδώ και ένα εκκλησάκι .Σύμφωνα με το μύθο ήταν σε αυτό το εκκλησάκι που τελέστηκαν οι γάμοι του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάρειας, όταν ο πρώτος έπιασε στεριά κοντά στην Αμαθούντα, σταθμό στο ταξίδι του για τους Αγίους Τόπους κατά τη διάρκεια της 3ης Σταυροφορίας. Όταν το εκκλησάκι καταστράφηκε από ένα σεισμό το 184 μ.Χ., μια καινούρια εκκλησία γοτθικού ρυθμού κτίστηκε στη θέση του από το Τάγμα των Ιπποτών την ίδια χρονιά. Στη συνέχεια, με την επέκταση του Κάστρου, η εκκλησία συμπεριλήφθηκε στο χώρο του Κάστρου. Αργότερα και συγκεκριμένα το 1832μ.Χ το εσωτερικό της εκκλησίας (το σημερινό υπόγειο παρεκκλήσι, τα κελιά και οι πύργοι ) έγινε μέρος του Κάστρου.

Η εκκλησία καταλήφθηκε από τους Μαμελούκους το 1426μ.Χ. και αργότερα παραδόθηκε στους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Μεταξύ του 1559μ.Χ. και του 1570μ.Χ. οι Βενετοί έριξαν το παλιό Κάστρο και χρησιμοποίησαν τις πέτρες για να κτίσουν τα τείχη της πόλης. Οι Τούρκοι ξανάκτισαν μέρος του Κάστρου το 1570μ.Χ. χρησιμοποιώντας το για την άμυνα της πόλης. Το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε επίσης και ως φυλακή την περίοδο μεταξύ του 1790 και 1940. Μετά από μερικές μικρές αλλαγές το 1951 χρησιμοποιείται μόνιμα πια ως το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο και περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από βλάστηση όπως κυπαρίσσια, ευκαλύπτους και πεύκα. Σε αυτό το όμορφο περιβάλλον οι πολίτες της Λεμεσού και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να περπατήσουν και να απολαύσουν τη βόλτα τους.

Τα δύο πέτρινα αγάλματα λιονταριών, τα οποία τοποθετήθηκαν στην νότια είσοδο του κήπου το 1911, παραμένουν άγρυπνοι φύλακες του κήπου και των επισκεπτών του. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η θαυμάσια προτομή του Χριστόδουλου Σώζου , ήρωα, που υπήρξε Δήμαρχος Λεμεσού και Μέλος του Συμβουλίου. Πέθανε καθώς αγωνιζόταν υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στις 6 Δεκεμβρίου 1912, στο λόφο του Προφήτη Ηλία στα Ιωάννινα, στην Ελλάδα. Η προτομή του τοποθετήθηκε στο Δημόσιο Κήπο στις 14 Ιουνίου 1915.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΤΟ ΛΕΜΕΣΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το φεστιβάλ διαρκεί 10 μέρες, με χαρούμενα και διασκεδαστικά μασκαρέματα. Το έθιμο αυτό είναι παλιό και προέρχεται από ειδωλολατρικές τελετές. Με το πέρασμα του χρόνου απέκτησε ένα διαφορετικό και καθαρά διασκεδαστικό χαρακτήρα με μεγάλη και δημοφιλή συνέχεια.Το φεστιβάλ ξεκινά με την είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πόλη και ακολουθεί η μικρή παρέλαση με διαγωνισμό καλύτερης στολής για μικρά παιδιά. Την καρναβαλίστικη παρέλαση παρακολουθεί πλήθος κόσμου από όλο το νησί. Καρναβαλίστικα πάρτι και χοροί λαμβάνουν χώρα σε πολλά ξενοδοχεία κάθε βράδυ.

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ

Τα ανθεστήρια γίνονται το Μάιο, γνωστό και ως μήνα των λουλουδιών. Τα ανθεστήρια οργανώνονταν στην Αθήνα προς τιμήν του θεού Διόνυσου, προστάτη του θεάτρου. Θεωρείτο επίσης η γιορτή των ψυχών και των φυτών κατά την οποία γιορταζόταν η αναγέννηση του ανθρώπου και της φύσης. Η ομορφιά της τελευταίας εξυμνείται κατά τη διάρκεια των ανθεστηρίων και γιορτάζεται στη Λεμεσό με παρέλαση και εκθέσεις φυτών και λουλουδιών.

ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ

Το φεστιβάλ του Κατακλυσμού λαμβάνει χώρα δίπλα στη θάλασσα της Λεμεσού, το Σάββατο της Πεντηκοστής και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Οι ρίζες αυτού του φεστιβάλ δεν είναι γνωστές αλλά πολλοί πιστεύουν ότι ο κατακλυσμός προέρχεται από τις αρχαίες τελετές προς τιμή της θεάς Αφροδίτης και του Άδωνη. Το έθιμο, κατά το οποίο το ένα άτομο καταβρέχει με νερό το άλλο έχει επικρατήσει τόσο στην παραλία όσο και στην ενδοχώρα της Λεμεσού. Την Κυριακή και Δευτέρα οργανώνονται διαγωνισμοί χορού και τραγουδιού. Εκεί ακούγονται τα γνωστά ‘τσιαττιστά’ τραγούδια από διάφορες ομάδες τραγουδιού οι οποίες συμπληρώνουν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια των τραγουδιών.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου οργανώνεται η γιορτή του κρασιού στο Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού από τις 6 μέχρι τις 11 κάθε βράδυ. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γευτεί μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Κύπρου, τα οποία προσφέρονται δωρεάν. Δίνονται επίσης παραστάσεις παραδοσιακού χορού και τραγουδιού από διάφορες ομάδες χορού και χορωδίες της Κύπρου και του εξωτερικού.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πείτε μας για το Zoo emelephant  emcatembear  embeaver  και το Pralina  emkafes στη Λευκωσία....

Για τις φοινικούδες στη Λάρνακα... 

Τι σημαίνει Limassol -by- night?.... 

H Αγίου Αντωνίου στην Πάφο το καλοκαίρι τι λέει;...

Πόσο νόστιμο είναι το ψάρι στο Λατζιί;....

Στην Αγία Νάππα κολυμπούν  ακόμα "ττιτζίρες";.... 

Στο Τρόοδος είναι καλύτερα να πας για σκι emkyle ή για πικνίκ  ;....

Να πάμε στον Σταυρό της Ψώκας να κυνηγήσουμε αγρινά;....

Πού έχει την καλύτερη "πίττα mix";..

Για αυτά και πολλά άλλα θα μπορούσατε να μας διαφωτίσετε.... emthanx  emiloveyou

Απαντήσεις:

1η: Το Zoo είναι από τα πιο γνωστά και κοσμοπολίτικα clubάκια της Λευκωσίας! Αυτό που σχεδόν είναι πάντα γεμάτο ακόμα και τις καθημερινές, και ένα από τα πιο high class στο οποίο πέφτει απίστευτη πόρτα γι αυτό και οποιός σκοπεύει να το επισκεφθεί καλά θα κάνει να προσέξει το ντύσιμό του. Όσο για το pralina στην Λευκωσία δεν γνωρίζω να σας πω emblush -δεν το έχω επισκεφθεί- αλλά έχει ένα υπέροχο cafe στην Λεμεσό με το αντίστοιχο όνομα, που βρίσκεται στην παραλιακή και στο οποίο σερβίρουν υπέροχα γλυκά!! :wub:

2η: Οι Φινικούδες στην Λάρνακα είναι ο ένας υπέροχος παραθαλάσσιος πεζόδρομος ο οποίος θα μπορούσε να πεί κανείς ότι είναι και ο πιο κεντρικός της δρόμος. 'Εχει καφετέριες που είναι όλες σε μια ευθεία η μια δίπλα στη άλλη, fast-food κλπ και αποτελεί το σημείο συνάντησης της νεολαίας. Στο τέλος του δρόμου αυτού είναι κτισμένο το κάστρο της Λάρνακας που φιλοξενεί ένα εξαίρετο μουσείο σε σχέση μ'αυτό. Από τις προμαχώνες του μπορεί να δεί κανείς το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.. :wub:

3η: Μμμμμ...Limassol-by nighttttt!!! Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί σε λίγες μόνο γραμμές...αυτό πρέπει να το ζήσει κανείς για να καταλάβει! Για τον χειμώνα όμως προτείνω σαν club το "Prive" το οποίο έχει απίστευτη διακόσμηση, μαζεύει πολύ καλό κόσμο και πέζει πολύ καλή μουσική. Τον χειμώνα είναι από τα clubάκια που θεωρούνται must! Επίσης αν καποιός γουστάρει μπουζουκοκατάσταση πολύ καλά μαγαζιά είναι οι "Νότες" , οι "Ρωγμές" , το "Καραφάκι" και πολλά άλλα!

Το καλοκαιράκι είναι must το καλοκαιρινό "Privilage" το οποίο είναι πολύ κυριλέ, πολύ στυλάτο και η διακόσμηση και η διαρρύθμιση του χώρου του είναι καταπληκτική! Τα τραπεζάκια και οι λευκοί καναπέδες του βρίσκονται γύρω γύρω από μια πισίνα!!! Τρελλή φάση!!! :P:lol:

4η: Η Αγίου Αντωνίου στην Πάφο είναι ένας πεζόδρομος που δεξιά και αριστερά του βρίσκονται μπαράκια το ένα δίπλα στο άλλο με πολύ δυνατή μουσική! Το καλοκαίρι το μόνο που θα βρείς είναι μεθυσμένους τουρίστες που θα περιφέρονται γελώντας και πατώντας όποιον βρούν μπροστά τους!!! Εγώ πάντως δεν θα το πρότεινα! emdrunkemeleos

5η: Το Λατσί είναι μια από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές της Πάφου! θεωρείται η δευτέρη καλύτερη περιοχή στις παραλίες μετά την Αγία Νάπα! Η μόνη τους διαφορά είναι ότι οι παραλίες στην Αγία Νάπα έχουν λευκή άμμο ενώ στο Λατσί έχουν μικρά βοτσαλάκια με υπέροχους και σπάνιους χρωματισμούς (κάτι σαν το προηγούμενο avatar μου). Κατά την γνώμη μου τα βοτσαλάκια είναι πολύ καλύτερα, γιατί εκτός από την μαγεία που συνθέτουν τα χρώματά τους με τον ήλιο και το καταγάλανο νερό, δεν σε λερώνουν κιόλας όπως η άμμος!! Τώρα όσον αφορά το ψάρι και το πόσο καλό είναι, εξαρτάται από το που θα φας! Υπάρχουν πάρα πολλές ψαροταβέρνες που είναι όλες αρκετά καλές! Σίγουρα όμως στο Λατσί δεν θα πάει κανείς για να φάει! :blink: Θα πάει γιατί η Θάλασσα είναι υπέροχη...τα νερά είναι πάντα πολύ παγωμένα ,και το έχεις ανάγκη γιατι οι θερμοκρασίες της Κύπρου είναι πολύ ψιλές το καλοκαίρι, και τα νερά είναι τόσο καθαρά που μπορεί κανείς να δεί τον βυθό απο την επιφάνεια! Επίσης στο Λατσί είναι και το πιο πολυτελές ξενοδοχείο της Κύπρου, το "Άνασσα" το οποίο είναι απλησίαστο μεν απο οικονομικής απόψεως, ονειρικό δε! :splaaaats:

6η: Στην Αγία Νάπα γίνονται τα Σόδομα και τα Γόμορα!!! 'Αν δεν κολυμπούσαν εκεί "τιτσίρες" που θα κολυμπούσαν;;;;; :wacko::wacko:

7η: Στο Τρόοδος είναι καλύτερα να πάει κανείς για εκδρομούλα, για βολτίτσα στα διάφορα χωριουδάκια που βρίσκονται στο βουνό και είναι πολύ παραδοσιακά και γραφικά, για φαγητό το μεσημέρι, παρά για σκί. Ο λόγος είναι ότι κάθε χειμώνα είναι και λιγότερο το χιόνι επομένως το πιο πιθανόν είναι να σου μείνει η χαρά!! emdevil Αλλά αν είσαι τυχερός και έχει χιόνι γιατί όχι; Το προτείνω ανεπιφύλακτα όπως και την διαμονή στο ξενοδοχείο "Jubilly" που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Τροόδους και είναι πολύ ζεστό με πολύ γουστόζικη διακόσμηση. Ιδανικό για ρομαντικές καταστάσεις αφού σε όλο το ξενοδοχείο έχει παντού τζάκια! :wub::wub::wub:

8η: Να πάμε στον Σταυρό της Ψώκας αλλά όχι για να κυνηγήσουμε Αγρινά! Το Αγρινό είναι είδος πρός εξαφάνηση και το κυνήγι του είναι απαγορευμένο εδώ και πολλά χρόνια, και οποίος το επιχειρεί διώκεται ποινικά!!! emdevilemdevilemcensored

Οστόσο μπορεί να δεί κανείς τα Αγρινά σε μια τεράστια δασική έκταση όπου περιφέρονται όπως και άλλα προστατευόμενα είδη όπως λουλούδια, φυτά, δέντρα που μπορεί κανείς να τα δεί κάνοντας μια περιήγηση μέσα στο δάσος και ακολουθώντας τις διάφορες ταμπελίτσες καθοδήγησης και προσανατολισμού! :Demhehe

9η: Στα σουβλάκια "Σωτήρης & Νίκλης" στην Λεμεσό. Όταν έρθεις στην Λεμεσό θα σε πάρω να φας! :lol::lol:;)

Ευχαριστώ! emclappingemclappingemclappingemclapping

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Νομίζω ότι μετά από αυτό το post δεν δικαιούται κάποιος από το forum να ταξιδέψει στην Κύπρο και να παραπονιέται ότι πήγε στα τυφλά και δεν ήξερε πού να πάει....

Έυγε Νεφέλη! Νομίζω ότι σύντομα θα δεχθείς προτάσεις από τον ΚΟΤ για να γράψεις ταξιδιωτικούς οδηγούς (sic). Παγκοσμιοποίηση βλέπεις.... :D

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τίποτα για το Τραχώνι;;; :(:(:(:(:(:(

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup Μόλις μπήκα για να σου απαντήσω γλυκιέ μου, αλλά με πρόλαβες! Συγγνώμη για την καθυστέρηση! emoopsemno

Λοιπόν το Τραχώνι είναι μια περιοχή πρός το Ακρωτήρι (περιοχή που είναι οι βάσεις των 'Αγγλων) που από παλιά έχει επικρατήσει η φήμη ότι μένουν όλες οι κλίκες που ευθύνονται για την κακή φήμη της Λεμεσού γενικότερα! Δηλαδή η "μαφία" της Λεμεσού! Δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο εκεί απ' όσο γνωρίζω εγώ παρά μόνο ότι μεταξύ αυτών των κλικών υπάρχει αιώνια κόντρα που μεταφέρεται από γενεά σε γενεά και πολύ συχνά τσακώνονται μεταξύ τους! Άντε να βάλουν και καμιά βόμβα ο ένας στο αυτοκίνητο του άλλου!! embombembombembombembluesbrother

Αυτά σε γενικές γραμμές! :rolleyes::D

By the way μ'αρέσει πολύ η υπογραφή σου! :lol::lol::lol:B)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup

Α σα τους Κρητίκαρους δλδ.

emiloveyouemthanx πλέον οχι αδιάβαστος :rolleyes:

Όσο για την υπογραφή μου emthanx, δεν είναι πιασάρικη αλλά περνάει το μήνυμα που θέλω :D

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΠΑΦΟΣ

Γενικά:

Η Πάφος βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνιά της Κύπρου και στεγάζει το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας. Με το ωραίο της λιμανάκι και το φρούριό του, η Πάφος είναι μια απο τις γραφικότερες πόλεις του νησιού.

Κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους αυτή ήταν η πρωτεύουσα της Κύπρου. Η μικρή πόλη έχει ψηφιδωτά, αρχαίους τάφους, κατακόμβες και εκκλησίες που συναρπάζουν τους επισκέπτες της. Μάλιστα, ολόκληρη η πόλη περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η επαρχία της Πάφου δεν είναι μόνο πανέμορφη αλλά και πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους, τοποθεσίες που σχετίζονται με την θεά Αφροδίτη, μέρη οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας και χωριά που διατηρούν πολύ παλαιές παραδόσεις. Στη Λέμπα υπάρχει ένας σημαντικός οικισμός της χαλκολιθικής περιόδου. Κοντά στη τοποθεσία αυτή έχουν δημιουργηθεί δύο αντίγραφα αυτής της εποχής.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αφροδίτη αναδύθηκε απο τον αφρό της θάλασσας σε μια τοποθεσία νοτιοανατολικά της Πάφου όπου ένας τεράστιος βράχος στέκει στη θάλασσα. Στη Παλαίπαφο, στα Κούκλια, βρίσκονται τα ερείπια του ιερού της που ήταν σημαντικό κέντρο προσκυνήματος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Βορειότερα, κοντά στο θέρετρο Πόλης Χρυσοχούς βρίσκονται σε μια σπηλιά τα Λουτρά της Αφροδίτης.

Ο Ακάμας, το δυτικότερο σημείο της Κύπρου, είναι μαγνήτης για όσους αγαπούν τη φύση. Μερικά είδη χλωρίδας και πανίδας εδώ είναι μοναδικά. Οι ακτές του Ακάμα είναι απο τις λίγες όπου οι πράσινες χελώνες και οι χελώνες Καρέτα Καρέτα έρχονται για αναπαραγωγή. Η περιοχή μπορεί να εξερευνηθεί με πεζοπορίες στα Mονοπάτια της Φύσης.

ΚΟΥΚΛΙΑ

Τα Κούκλια είναι χωριό της επαρχίας Πάφου και απέχει 16 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Πάφου. Είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 85 μέτρων, στην παράκτια πεδιάδα της Πάφου, βόρεια του κεντρικού αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου, όπου κατά τη μυθολογία αναδύθηκε η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, Αφροδίτη.

Τα Κούκλια δέχονται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 420 χιλιοστόμετρα και πάνω στη εύφορη περιοχή τους καλλιεργούνται αμπέλια (οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες), μπανάνες, όλων των ειδών τα εσπεριδοειδή, τα αβοκάτο, βερύκοκκο, ακτινίδια, ελιές, χαρουπιές, όσπρια, φυστίκια και μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Μέσα στα διοικητικά του όρια βρίσκεται και το δάσος Ράντι στα νοτιοανατολικά καθώς επίσης και μέρος του δάσους Ορείτη στα βορειοανατολικά.

Η κτηνοτροφία στην κοινότητα είναι πάρα πολύ ανεπτυγμένη.

Η πολύ καλή γεωγραφική θέση του χωριού καθώς επίσης και οι προσοδοφόρες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι παράγοντες που βοήθησαν στην αξιόλογη πληθυσμιακή ανάπτυξη. Οι κάτοικοι των Κουκλιών το 1881 ανέρχονταν στους 404, που αυξήθηκαν στους 520 το 1921. Το 1946 οι κάτοικοι ανήλθαν στους 791 (437 ελληνοκύπριοι και 354 τουρκοκύπριοι) και το 1973 στους 1110 (613 ελληνοκύπριοι, 494 τουρκοκύπριοι και 3 άλλων εθνικοτήτων) Μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 οι τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού εξαναγκάσθηκαν από την ηγεσία τους να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να μεταφερθούν μαζί με όλους του άλλους τουρκοκύπριους των

ελεύθερων περιοχών, για εγκατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές.

Το 1976 οι κάτοικοι των Κουκλιών ήταν 732 που μειώθηκαν στους 681 το 1982. Στην απογραφή του 2001 οι κάτοικοι ήταν 669

Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στην τοποθεσία όπου βρισκόταν η Παλαίπαφος, έδρα του βασιλείου της Πάφου, ενός από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της Κύπρου.

Ολόκληρη η περιοχή της κοινότητας περιλαμβανομένου και του χώρου που βρίσκονται κτισμένα τα σημερινά σπίτια του χωριού, αποτελεί σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο. Έχουν γίνει κατά καιρούς ανασκαφές που έφεραν στην επιφάνεια τον περίφημο ναό της Παφίας Αφροδίτης, κατάλοιπα των οχυρώσεων της Παλαίπαφου και διάφορα άλλα κινητά ευρήματα τα οποία βρίσκονται στο αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο χωριό και στεγάζεται στη μεσαιωνική έπαυλη στα νότια του χωριού.

Το χωριό υπήρχε κατά τα Βυζαντινά χρόνια και πρέπει να αποτελούσε ιδιοκτησία Βυζαντινού αξιωματούχου κουβικουλαρίου. Η λέξη κουβούκλιον σήμαινε νεκρικό θάλαμο, αλλά και τον κοιτώνα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Οι σωματοφύλακες των Βυζαντινών αυτοκρατόρων που φρουρούσαν τον αυτοκρατορικό κοιτώνα ονομάζονταν κουβικουλάριοι και συχνά τους παραχωρούσαν τεμάχια γης στις επαρχίες ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν. Τέτοιος κουβικουλάριος πιθανότατα έγινε κύριος του χωριού και ονομάστηκε Κου(βού)κλια. Συνεπώς αν τα Κούκλια δεν αποτελούσαν ιδιοκτησία κουβικουλάριου θα πρέπει να αποτελούσαν εξοχικά καταλύματα άλλων Βυζαντινών αξιωματούχων.

Το χωριό εξακολουθούσε, μέχρι και την περίοδο της Φραγκοκρατίας, να ονομάζεται Κουβούκλια, αντί του συντομευμένου Κούκλια. Ο Ντε Μας Λατρί αναφέρει ότι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το χωριό ήταν μεγάλο βασιλικό κτήμα στο οποίο εκαλλιεργείτο ζαχαροκάλαμο. Το ότι το χωριό αποτελούσε σημαντικό φέουδο αποδεικνύεται και από την μεγάλη μεσαιωνική έπαυλη των Κουκλιών.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Κούκλια θα κατασχεθούν από τον νέο κατακτητή και θα αποτελέσουν τσιφλίκι.

Σήμερα τα Κούκλια είναι μια ακμάζουσα κοινότητα. Η είσοδος του χωριού από τον κύριο δρόμο είναι φυτεμένη με φοινικιές και προσδίδει ιδιαίτερη ομορφιά. Οι δρόμοι του χωριού καθαροί και προσεγμένοι, φέρνουν τον επισκέπτη στην κεντρική πλατεία του χωριού, πού βρίσκεται και η εκκλησία του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Οι κάτοικοι του χωριού διακρίνονται για την ευσέβεια και τον σεβασμό τους προς τα ιερά. Γύρω από το χωριό υπάρχουν είτε παρεκκλήσια είτε ερείπια παρεκκλησιών τα οποία μαρτυρούν την ευσέβεια των κατοίκων.

Στο χωριό υπάρχει περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο στο οποίο φοιτούν τόσο οι μαθητές των Κουκλιών όσο και μαθητές από το διπλανό χωριό Νικόκλεια. Επίσης εδρεύει αστυνομικός σταθμός, υγειονομικό κέντρο και κυβερνητικό φυτώριο. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν αρκετά καφενεία και ταβέρνες που προσφέρουν πλούσια φαγητά και διασκέδαση.

Η ραγδαία τουριστική και οικοδομική ανάπτυξη, τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, η Πέτρα του Ρωμιού, ο μύθος της Αφροδίτης, η απλόχερη φυσική ομορφιά της περιοχής, ο μοναδικός συνδυασμός του βουνού με την καταγάλανη θάλασσα, δίδουν στο χωριό των Κουκλιών μια μοναδικότητα που δεν μπορείς να βρεις αλλού.

ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ

Στην είσοδο της διοικητικής περιφέρειας της επαρχίας Πάφου, στα νότια παράλια του νησιού, σε μια από της ωραιότερες ακτές της Κύπρου με έξοχη φυσική ομορφιά όπου το βουνό ενώνεται νωχελικά με την θάλασσα βρίσκεται η Πέτρα του Ρωμιού.

Πρόκειται για ένα μεγάλο βράχο, στην πραγματικότητα μια ατόλη από τα βάθη του ωκεάνιου βυθού. Πάνω στο βράχο βρίσκει κανείς απολιθώματα, κοράλλια, φύκια, και κομμάτια από όστρακα. Ο βράχος αυτός συντροφεύεται από άλλους μικρότερους βράχους μέσα στη θάλασσα και στην παρακείμενη ακτή.

Ένας βράχος φορτωμένος με μύθο, παράδοση, μνήμες. Ένας βράχος με τον οποίο συνδέεται ολόκληρο το νησί. Η γόνιμη ελληνική φαντασία επέλεξε την Κύπρο και ιδιαίτερα αυτό το βράχο ως το μέρος όπου αναδύθηκε μέσα από τους αφρούς της θάλασσας η Θεά της Ομορφιάς και του Έρωτα.

Η ονομασία του βράχου, Πέτρα του Ρωμιού (του Έλληνα) σύμφωνα με την παράδοση συνδέεται και με το θρύλο του Διγενή Ακρίτα των μεσαιωνικών χρόνων. Η παράδοση αναφέρει ότι τον τεράστιο αυτό βράχο τον είχε εκσφενδονίσει ο Διγενής από τα βουνά του Τροόδους εναντίον των Σαρακηνών επιδρομέων.

Ο αρχαίος μύθος όμως θέλει να είναι η Πέτρα και όλο το σύμπλεγμα των γύρω βράχων, κομμάτια από ένα μεγάλο στρείδι που μετέφερε την Αφροδίτη στις ακτές της Κύπρου αφού την ταξίδεψε στις θάλασσες και στους ωκεανούς.

Κατά μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι κατά τα αρχαία χρόνια η παραλία της Πέτρας του Ρωμιού ονομαζόταν Αχνί. Πολλοί πιστεύουν ότι η ονομασία προέρχεται από παράφραση της ονομασίας Αχαιοί και συνδέεται με την παραλία, όπου άραξαν οι Αχαιοί κατά την επιστροφή τους από τον Τρωικό Πόλεμο.

Στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού, ο μύθος, η παράδοση, η απλόχερη φυσική ομορφιά, ο ήλιος, η θάλασσα, το γαλάζιο του ουρανού παίζουν μεταξύ τους και δημιουργούν ένα πραγματικά ονειρικό θέαμα.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Σαν ανεβαίνεις τη Κοινότητα Κουκλιών, μια κοινότητα με αρχαία ιστορία, όπου εκεί έζησε και η ωραία Αφροδίτη, πράγμα που το μαρτυρούν τα ερείπια του ναού της, θα έχουμε και την ευκαιρία να δούμε τις όμορφες εκκλησιές αλλά και τα ξωκλήσια της. Προχωρώντας στο κέντρο του χωριού και ανάμεσα στα παραδοσιακά σπιτάκια, θα συναντήσουμε την κεντρική εκκλησία του Αποστόλου και Αγίου Λουκά. Πριν περίπου 100 χρόνια από σεισμό, η εκκλησία υπέστη αρκετές ζημιές. Από μαρτυρίες που έχουμε ο ναός ξανακτίστηκε το 1895. Είναι ρυθμού Βασιλικού με κεραμίδια στη στέγη. Έχει την άνεση να φιλοξενήσει 250 με 300 πιστούς. Πριν όμως 18 χρόνια με δαπάνες της κοινότητας ο ναός ανακαινίστηκε. Εξωτερικά είναι κτισμένη από πέτρα πελεκητή της περιοχής. Το καμπαναριό είναι κτιστό και ενσωματωμένο στον υπόλοιπο ναό, αλλά δεν είναι και πάρα πολύ ψηλό. Ένεκα του σεισμού διατήρησαν αυτό το καμπαναριό που απέμεινε. Εσωτερικά η στέγη έχει ανακαινιστεί. Ήταν ξύλινη, με στήριγμα τις χαρακτηριστικές καμάρες απόστασης 3-4 μέτρων, η μια από την άλλη. Οι καμάρες διατηρούνται μέχρι και σήμερα σαν διακοσμητικό στοιχείο, αλλά η στέγη μετετράπη σε τσιμεντένια και επίπεδη. Η Αγία Τράπεζα έχει επίσης ανακαινιστεί, καθώς και το πάτωμα έχει επιστρωθεί με τετράγωνες μαρμάρινες πλάκες. Ο ναός είναι διακοσμημένος με εικόνες και μια αγιογραφία. Είναι η αγιογραφία που συντηρήθηκε τελευταία και είναι αυτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον αριστερό τοίχο του ναού. Όλες οι άλλες είναι πολύ αλλοιωμένες και φτωχικές. Το εικονοστάσι της εκκλησίας έχει αντικατασταθεί με αντιγραφή του παλαιότερου. Είναι ξυλόγλυπτο με ενσωματωμένες τις εικόνες των αγίων. Διαθέτει δύο πύλες, την ωραία πύλη και μια άλλη δεξιότερα. Την παρουσία τους δίνουν τα ξύλινα ψαλτήρια. Δεν θα δούμε άμβωνες, αλλά ένα μεγάλο και αμφιθεατρικού τύπου κτιστό γυναικωνίτη να πλαισιώνει τον ναό. Στα αριστερά βρίσκεται η είσοδος του γυναικωνίτη από πρόσθετη πέτρινη σκάλα. Η αφιερωμένη εικόνα του αγίου υπάρχει. Είναι πολύ παλιά, αλλά δεν έγινε γνωστή η χρονολογική της κατασκευή. Στη προσπάθεια όμως να την διατηρήσουν, βρέθηκε στο βάθος άλλη μια εικόνα, πολύ καλύτερη της επιφανειακής και απεικονίζει τον Απόστολο Λουκά να κάθεται και να ζωγραφίζει. Είναι τοποθετημένη σε ειδικό εικονοστάσι στο αριστερό μέρος του τέμπλου. Μετακινείται για προσκύνημα από τους πιστούς και για λιτάνευση κατά τη μέρα της γιορτής του Αποστόλου Λουκά, στις 18 Οκτωβρίου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Παραδοσιακή "Βούφα"

Η Βούφα είναι γνωστή σε πάρα πολλά μέρη της Κύπρου.

Οι υφάντριες ήταν ένα πάρα πολύ καλή επάγγελμα τον παλιό καιρό,

γιατί τα υφάσματα, την τότε εποχή, ήταν δυσεύρετα και πάρα πολύ ακριβά για να μπορέσει κάποιος να τα αποκτήσει.

Στην Βούφα έμπλεκαν πανί από μετάξι που παραγόταν από την επεξεργασία του κουκουλιού του μεταξοσκώληκα. Από αυτά τα μεταξωτά πανιά έραβαν νυφικά φορέματα και γαμπριάτικα πουκάμισα.

Για την κατασκευή των σεντονιών ύφαινα την κλωστή που παραγόταν από την κάνναβη και τις σάρπες από το μαλλί που έγνεθα από τα πρόβατα.

Κύρια όμως ασχολία της Βούφας ήταν τα «Κκιλίμια» ή «Πέπσια» όπως συνήθιζαν να τα λένε στο χωριό. Από παλιά ρούχα τα οποία η οικογένεια δεν χρειαζόταν τα έκοβαν σε λωρίδες και τα έμπλεκαν με τις κλωστές δημιουργώντας έτσι νέα υφάσματα. Αυτό αποδεικνύει ότι οι παλιοί κάτοικοι της κοινότητας ήταν οι καλύτεροι ανακυκλωτές.

Ξυλογλυπτική

Η ξυλογλυπτική τέχνη στη κοινότητα Τάλας ,στην Πάφο, περιοριζόταν στην κατασκευή διαφόρων αγροτικών εργαλείων και διαφόρων επίπλων για τα σπίτια. Λίγη γλυπτική τέχνη γινόταν με παραστάσεις λουλουδιών, πουλιών και άλλων διακοσμητικών στοιχείων στα ερμάρια και στους καθρέπτες.

Μερικά από τα γεωργικά εργαλεία τα οποία κατασκεύαζαν τότε είναι το υνί με το ζυγό του που το χρησιμοποιούσαν για τη ζέξει των βοδιών και των αγελάδων για την καλλιέργεια και σπορά των χωραφιών.

Επίσης κατασκεύαζαν ξύλινες κουτάλες τις οποίες χρησιμοποιούσαν για το ανακάτεμα του ρεσιού, του παλουζέ, και του τραχανά. Κατασκεύαζαν τις φαούτες με τις οποίες άλεθαν (κουπάνιζαν) το ρέσι στο χέρι και τις χρησιμοποιούσαν επίσης για το φαούτισμα των ρούχων (κτυπούσαν τα ρούχα με τη φαούτα βάζοντας ζεστό νερό και σαπούνι για να τα καθαρίσουν).

Κατασκεύαζαν σαμάρια για τα γαϊδούρια, θήκες πάνω στις οποίες τοποθετούσαν τις στάμνες του νερού και μυσταρκό που ήταν ένα σανίδι κομμένο σε σχήμα V για να βάζουν πάνω το πόδι τους για να φορέσουν τις ποδίνες τους.

Άλλα εργαλεία τα οποία κατασκεύαζαν ήταν η κόπη ή φουρνόφτιο το οποίο χρησιμοποιούσαν για το φούρνισμα των ψωμιών και τις σανίδες πάνω στις οποίες τοποθετούσαν τα ψωμιά.

Σήμερα δυστυχώς έχουν εκλείψει όλα αυτά, σώζονται μόνα τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς.

Υπάρχουν σήμερα δύο άτομα στο χωριό τα οποία ασχολούνται λίγο με την ξυλογλυπτική η οποία δεν έχει ουσιαστική ομοιότητα με την παλιά τέχνη αλλά ασχολούνται μόνο με την κατασκευή απομιμήσεων παλιών εργαλείων και επεξεργασία διαφόρων τύπων ξύλου ή ρίζας και την μετατροπή τους σε διακοσμητικά αντικείμενα.

"Πλούμισμα" κολοκυθιών

Τα κολοκύθια στα παλιά χρόνια τα χρησιμοποιούσαν σαν δοχεία για την φύλαξη και μεταφορά του νερού, του κρασιού και του λαδιού.

Για να γίνονται πιο ανθεκτικά τα επάλειφαν με πίσσα της τρεμιθιάς. Μετά άρχισαν να τα στολίζουν με διάφορες παραστάσεις της εποχής.

Η όλη διαδικασία για το στόλισμα των κολοκυθιών ονομάζεται πλούμισμα.

Σήμερα το πλούμισμα των κολοκυθιών γίνεται με τον πυρογράφο και δημιουργούν με αυτό διάφορες παραστάσεις ζώων, πτηνών και διάφορα άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Κατασκευή σχοινιών

Μια από τις πιο παλιές παραδοσιακές πατροπαράδοτες τέχνες που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει πια είναι και η κατασκευή των σχοινιών.

Τα σχοινιά κατασκευάζονταν από την κλωστή της κάνναβης. Η όλη διαδικασία κατασκευής της διαρκούσε αρκετές μέρες και ήταν επίπονη.

Όταν ωρίμαζε το φυτό της κάνναβης την έκοβαν και την έστηναν στα χωράφια σε σκουλιά για να ξεράνει. (Σκουλιά ονομαζόταν η στήλη που δημιουργούσαν τα κομμένα φυτά της κάνναβης τα οποία τοποθετούσαν όρθια). Μετά από μέρες και όταν τα φυτά είχαν πια ξεραθεί τα μετέφεραν και τα έβαζαν σε υδατοδεξαμενές στη περιοχή Χαζέλι για να φουσκώνουν για 15 μέρες. Αργότερα τα μετέφεραν σε ειδικούς χώρους όπου είχαν στημένες τις μελιτσιές (ειδικά ξύλινα εργαλεία). Με τις μελιτσιές κτυπούσαν τα φυτά μέχρι να σπάσει το κανναβόξυλο. Όταν έσπαζε το κανναβόξυλο έμενε η κάνναβη. Το κανναβόξυλο το χρησιμοποιούσαν για το άναμμα της φωτιάς.

Ακολούθως έπαιρνα τις ίνες της κάνναβης και τις έγνεθαν στο τροχό και με την βοήθεια της ανέμης και του ουλαπιού κατασκεύαζαν τα σχοινιά.

Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει κανένας στη κοινότητα που να ασχολείται με αυτή τη τέχνη με αποτέλεσμα άλλη μια πατροπαράδοτη παραδοσιακή τέχνη του τόπου μας να έχει εκλείψει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Βρήκα ενα Link με πολύ ωραίες φωτοραφίες της Κύπρου!!

Έχει και απο τα κατεχόμενα όπως ήταν πρίν την εισβόλή του 74'

http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=51159

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Προϊστορική Κύπρος

Η ζωή και οι συνήθειες των πρώτων Κυπρίων

4ος - 12ος αι. μ.Χ.

Βυζαντινή Περίοδος

Η Κύπρος από τον 4ο αι. ως το 12ο αι. ανήκε στο Ανατολικό Ρωμαϊκό κράτος, στη Βυζαντινή δηλαδή αυτοκρατορία. Μάθετε για τους αγώνες και το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου, τις αραβικές επιδρομές που διάρκεσαν πάνω από 300 χρόνια, τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά την εικονομαχία, τον Ισαάκιο Κομνηνό, τις σταυροφορίες και τις λεηλασίες, και το Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο. Θαυμάστε τα υπέροχα ψηφιδωτά, τα έργα αργυροχοίας και χρυσοχοίας, τα εξαιρετικά κτίσματα, όπως τις βασιλικές αλλά και τα εκπληκτικά έργα ζωγραφικής της Βυζαντινής περιόδου.

1192 μ.Χ - 1489 μ.Χ.

Φραγκοκρατία

Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας η Κύπρος βρίσκεται κάτω από την εξουσία των Γάλλων βασιλιάδων της δυναστείας των Λουζινιανών που έχουν έδρα τους τη Λευκωσία. Το νησί διοικείται με το φεουδαρχικό σύστημα και η λατινική Εκκλησία ασκεί φοβερές πιέσεις στην ορθόδοξη Εκκλησία...

1489 μ.Χ. - 1571 μ.Χ.

Βενετοκρατία

Ο τουρκικός κίνδυνος που απειλεί με κατάληψη το νησί ωθεί τους Βενετούς - που μόνο τους μέλημα είναι η οικονομική εκμετάλλευση της Κύπρου - να οχυρώσουν με ισχυρά τείχη τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο. Παρά τη σθεναρή αντίσταση των μαχητών της Αμμοχώστου η πόλη παραδόθηκε, μετά από εντεκάμηνη πολιορκία, στο Λαλά Μουσταφά κι άρχισε η Τουρκοκρατία.

1571 μ.Χ. - 1878 μ.Χ.

Τουρκοκρατία

Κατά την Tουρκοκρατία συχνές "φυσικές και και πολιτικές θεομηνίες" έπληξαν το νησί. Η ορθόδοξη Εκκλησία αποκαταστάθηκε στα προνόμια της και οι Αρχιεπίσκοποι έγιναν Εθνάρχες. Η Εκκλησία, όπως και ο θεσμός της δραγομανίας, συνέβαλαν στη διατήρηση της θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης των υποδούλων. Κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821 οι Έλληνες της Κύπρου πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος με την εκτέλεση του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού μαζί με τους τρεις επισκόπους κι εκατοντάδες προκρίτους.

1878 μ.Χ. - 1960 μ.Χ.

Αγγλοκρατία

Οι Κύπριοι από την αρχή της Αγγλοκρατίας ευελπιστούσαν ότι η Μ. Βρετανία, ως φιλελεύθερη χώρα, θα δικαίωνε τους εθνικούς πόθους τους. Γι' αυτό συμμετείχαν σ' όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους καθώς και στους δυο παγκόσμιους πολέμους. Επί πλέον διατράνωναν την εμμονή τους στο αίτημα για Ένωση με την αποστολή πρεσβειών στο Λονδίνο, με το κίνημα των Οκτωβριανών και τις προσφυγές στον ΟΗΕ. Όταν οι Κύπριοι είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται, άρχισαν τον ένοπλο αγώνα του 1955-59 κατά της Μ. Βρετανίας. Με τιςσυνθήκες Ζυρίχης-Λονδινου (1959) η Κύπρος ανακηρύχτηκε Ανεξάρτητη Δημοκρατία.

1960 μ.Χ. - 2005 μ.Χ.

Από την Ανεξαρτησία μέχρι σήμερα

Μετά από τις διακοινοτικές ταραχές (1963) οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση. Το καλοκαίρι του 1964, κατά τις μάχες στην Τηλλυρία, η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή. Το 1967 η ελληνική μεραρχία που είχε σταλεί για την άμυνα της Κύπρου αποσύρθηκε. Το πραξικόπημα του 1974 ακολούθησε η τουρκική εισβολή με τραγικές συνέπειες για την Κύπρο. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004) αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για επίλυση του Κυπριακού ενώ θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και στον καθημερινό τρόπο ζωής των Κυπρίων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

Καλά μιλάμε ούτε να ήταν η Ατλαντίδα και εσύ ο Χαρδαβέλας. Τι λες τους ανθρώπους. Να σας πεί ένας Κύπριος τι είναι η Κύπρος.

Το νησί για όλες τις εποχές. Δεν καταλαμβαίνεις ότι είσαι σε νησί. Απλά ζεις σε μία χώρα που είναι νησί. Καλά θα σας μιλήσω για την Πάφο την κατεξοχή τουριστική πόλη της Κύπρου.

SPOTS FOR FUN

1) Cafe για όλα τα γούστα κοίτα Votsalo, Lerou, Boite, Mykonos.

2) Επειδή μάλλον καλοκαίρι θα ρθείτε πρέπει να περάσετε και από το club Bario del Mar το καλύτερο summer club του νησιού. Αυτό πλήρως διασταυρωμένο με καλή ελληνική και ξένη μουσική μέχρι πρωιας.

3) Οι καθαρότερες παραλίες που μπορείται να πάτε... Μα, Κόλπος των κοραλίων, Τίμη, Γεροσκήπου. Όπου και να πάτε μιά χαρά θα περάσετε.

4) Water Park Aphrodite yeap έχουμε και από αυτό....

5) Κλειστά club είναι το cartel, ice cube

Και μην ξεχνάτε αν θέλετε να δείτε την νυχτερινή ζωή στην Πάφο και γενικά στην Κύπρο www.pozzaro.com

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.