Jump to content

[οικονομικά] αναδρομική καταβολή επιδομάτων 176ε


run_lola

Recommended Posts

Μου ειπαν πως οσοι διορίστηκαν το 2005 και μετα, έχουν να παίρνουν 200 ευρώ το μήνα αναδρομικά - Δεν ξέρω βάση ποιου νομου. Εχετε ακούσει κάτι τετοιο ή είναι ραδιο αρβύλα?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ισχύει και για τα 200 και για τα 176. Και στις 2 περιπτώσεις απαιτείται προσφυγή.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να σου δώσω εγώ, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να μην τα εξηγήσω αρκετά απλά (δυστυχώς είμαι νομικός, και ως εκ τούτου ....)

Το σύνταγμά μας ορίζει την Ισότητα μεταξύ των Ελλήνων Πολιτών έναντι του Νόμου , αλλά και του Νόμου έναντι αυτών.Αυτό σημαίνει , ότι όταν νομοθετούμε για μια κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων , δεν μπορούμε να εξαιρούμε τους υπολοίπους εκτός αν η διαφορετική ρύθμιση δεν είναι αυθαίρετη αλλά επιβάλεται για λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος. Η συνδρομή των λόγων αυτών υπόκειται στονέλεγχο των Δικαστηρίων , τα οποία τα τελευταία χρόνια αναγνώρισαν κάποια επιδόματα (των 176 ευρώ, των 200 ευρώ κλπ που θα σου πω παρακάτω) στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Επειδή όμως, η αναγνώριση αυτή έγινε δικαστικά, θα πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να κινηθούν δικαστικά ζητώντας την αναδρομική καταβολή των επιδομάτων.

Τα τελευταία χρόνια με το καλούμενο Ενιαίο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων ,

οι περισσότεροι υπάλληλοι υπάγονται στις διατάξεις του Ν.1505/1984, Ν.1810/1988 και Ν.2470/1997.

Μμμμ, εδώ θα σου αρχίσω τα ακαταλαβίστικα...

Σύμφωνα με την ΔΣΕ 154/1981 που κυρώθηκε με το Ν.2430/1996 και την

ευχέρεια που άφησε στα Κράτη Μέλη να καθορίσουν τους ειδικούς τρόπους εφαρμογής της στη Δημόσια Διοίκηση με βάση την Εθνική Νομοθεσία και Πρακτική, ψηφίστηκε ο Ν. 2738/1999 «Συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Δημόσια Διοίκηση , μονιμοποιήσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις», με τον οποίο ενεργοποιήθηκε η ΑΣΕ 154/1981 «για τη συλλογική διαπραγμάτευση», (κυρωθείσα

με τον Ν.2403/1996), η οποία επεφύλαξε διακριτική εξουσία στο κάθε κράτος-μέλος της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας (ΔΟΕ) να καθορίσει τους ειδικούς τρόπους εφαρμογής της στην Δημόσια Διοίκηση βάσει της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικής (άρθρο 1 παρ. 3 της ΔΣΕ 154/1981).

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 13 του Ν.2738/1999 : Παρ. 1 «Συλλογική διαπραγμάτευση για ρύθμιση ζητημάτων των όρων και συνθηκών απασχόλησης των υπαλλήλων που δεν ρυθμίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 του παρόντος λόγω συνταγματικών περιορισμών (όπως ιδίως είναι τα ζητήματα μισθών , συντάξεων, σύστασης οργανικών θέσεων, προσόντων, τρόπου διορισμού κ.λ.π. ), μπορεί να καταλήγει σε συλλογική συμφωνία.»

Παρ. 2 : «Η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί συλλογική σύμβαση εργασίας, συνεπάγεται όμως για το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. : α) είτε την έκδοση κανονιστικών πράξεων, εφόσον τα θέματα της συμφωνίας μπορεί να ρυθμιστούν κανονιστικώς βάσει υπάρχουσας σχετικής εξουσιοδότησης νόμου , β) είτε την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης των θεμάτων της συμφωνίας. Αντικείμενο του περιεχομένου της συμφωνίας μπορεί ν’ αποτελεί και ο χρόνος υλοποίησης της δέσμευσης για την έκδοση κανονιστικών πράξεων ή προώθησης νομοθετικών ρυθμίσεων, κατά περίπτωση.(…..)».

Από το πλέγμα των διατάξεων αυτών προκύπτει ότι οι συλλογικές συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ των εκπροσώπων των υπαλλήλων και των αρμοδίων οργάνων του Κράτους , επιβάλλουν στο Νομοθέτη και τα οικεία όργανα της Διοικήσεως την υποχρέωση προς υλοποίηση των συμπεφωνημένων με την εισαγωγή κανόνων δικαίου , εναρμονιζομένων προς τη Συνταγματική νομιμότητα και ενεργοποιούνται μόλις ενδυθούν το σχήμα είτε του νόμου είτε της κανονιστικής διοικητικής πράξεως κατά τους ορισμούς του άρθρου 13 του Ν. 2738/1999.

Κατ’ εκτέλεση του Νόμου αυτού και των συναφθεισών συλλογικών συμφωνιών, το άρθρο 14 του Ν. 3016/2002 « Υλοποίηση συλλογικών συμφωνιών » προέβλεπε τα εξής:

Παρ. 1 : «Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών , Εσωτερικών , Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του , κατά περίπτωση, αρμοδίου Υπουργού ρυθμίζονται τα θέματα των συλλογικών συμφωνιών που συνάπτονται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 του Ν.2738/1999 (ΦΕΚ 180 Α ) και αφορούν θέματα μισθών και αμοιβών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που υπεγράφησαν κατά το έτος 2001».

Παρ. 2 : «Με όμοιες αποφάσεις οι ρυθμίσεις της προηγούμενης παραγράφου είναι δυνατόν να επεκτείνονται εν όλο ή εν μέρει και στο λοιπό προσωπικό του Δημοσίου , των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που δεν συμμετείχε στη σύναψη συλλογικών συμφωνιών του άρθρου 13 του Ν. 2738/1999 και μέχρι του ποσού των εκατόν εβδομήντα έξι (176) ευρώ

Παρ. 3 : «Αν καταβάλλονται οποιουδήποτε είδους πρόσθετες μισθολογικές παροχές , που υπολείπονται του ποσού των 176 ευρώ, επιτρέπεται να χορηγείται μόνο η διαφορά μέχρι του ποσού αυτού. Οι ρυθμίσεις αυτές όσον αφορά το προσωπικό των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ περιορίζονται στις υφιστάμενες από τον προϋπολογισμό τους δυνατότητες.»

Κατ’ εφαρμογή της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 14 παρ. 2 του Ν. 3016/2002, εκδόθηκε (κατά το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος) πληθώρα κοινών υπουργικών αποφάσεων , επεκτείνοντας την μισθολογικής φύσεως μηνιαία παροχή των 176 Ευρώ στο επί σχέσει Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου Προσωπικό υπηρεσιακών Μονάδων Υπουργείων και ΝΠΔΔ, αδιακρίτως λαμβάνοντας ως αποκλειστική δικαιολογητική βάση απονομής της , το γεγονός ότι οι δικαιούχοι υπάλληλοι υπάγονται στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου όπως αυτό είχε καθοριστεί με το Ν. 2470/1997.

Η αμοιβή αυτή χορηγήθηκε σε όλους τους μόνιμους και με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλους των οποίων οι αποδοχές διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 2470/1997, καθώς και στους αποσπώμενους ή τοποθετούμενος από άλλα Υπουργεία , ΟΤΑ ή λοιπά ΝΠΔΔ.

Κοινός παρονομαστής όλων των εν λόγω εκδοθεισών Υπουργικών Αποφάσεων είναι η αντιμετώπιση της επίδικης αμοιβής ως ειδικής παροχής καταβαλλόμενης και κατά το χρονικό διάστημα των θεσμοθετημένων αδειών ,

(κανονικών, συνδικαλιστικών, εκπαιδευτικών, κυήσεως, λοχείας κ.λ.π.), με εξαίρεση την διάρκεια της θέσεως του κατ’ αρχήν δικαιούχου σε διαθεσιμότητα ή αργία ή αναρρωτική άδεια πλην αυτής που χορηγείται από Δημόσια Νοσοκομεία και υπηρεσίες παροχής υγείας του εν γένει Δημοσίου τομέα εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές η οποία αποδεικνύεται από σχετικά παραστατικά.

Με το υπ’ αριθμ. 2/67190/0022/20-11-2002 έγγραφο (ερμηνευτική εγκύκλιος)του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, (ΕΕΔ τ. 62 έτος 2003 σελ.320, 369)δόθηκαν οι αναγκαίες διευκρινίσεις για τη φύση της επίδικης παροχής και τη λογιστική της αντιμετώπιση σε σχέση με άλλες παροχές . Στο σημείο Ι’ της εν λόγω εγκυκλίου αναφέρεται ότι: «Κατ’ αρχήν από τον συνδυασμό των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του Ν. 3016/2002 και του άρθρου 1 του Ν. 2738/1999 καθώς και από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του πρώτου νομοθετήματος , προκύπτει ότι, δικαιούχοι της εν λόγω ειδικής παροχής είναι όλοι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ ( μόνιμοι και με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) οι οποίοι αμείβονται ευθέως με τις διατάξεις του Ν. 2470/1997

Από όλες τις προμνημονευθείσες διατάξεις, προκύπτει ότι η επίδικη μηνιαία παροχή συνιστά μία γενική μη εξαρτώμενη από ουσιαστικές εργασιακές ιδιαιτερότητες αμοιβή, δηλαδή μια αύξηση των τακτικών μηνιαίων απολαυών των υπαλλήλων ως αντιτίμου της παρεχόμενης εργασίας τους εντός του ίδιου νομίμου ημερησίου και εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης και λειτουργεί αθροιστικά προς την ενιαία μισθολογική βάση που εισάγει ο Ν. 2470/1997, χωρίς ν’αλλοιώνει τις θεμελιώδεις δικαιοπολιτικές επιλογές του, ως προς τον τρόπο και τις προϋποθέσεις

κατανομής του εισοδήματος (π.χ. βασικός μισθός, επιδόματα ειδικών συνθηκών, γενικές επιδοματικές παροχές όπως το οικογενειακό επίδομα, κίνητρο απόδοσης κ.λ.π.).

Τέλος, ο Ν. 3205/2003, παρά το γεγονός ότι με το άρθρο 28 παρ.4 κατήργησε το άρθρο 14 του 3016/2002 , και όλες τις δυνάμει αυτού εκδοθείσες ΚΥΑ , εντούτοις,με το άρθρο 24 παρ. 2 αυτού , διατήρησε την επίμαχη παροχή ως προσωπική διαφορά , κατά τρόπον ώστε να μην μειωθεί το εισόδημα των μισθωτών που την λάμβαναν μέχρι την 31-12-2002 , αλλά να διατηρείται η επίδικη παροχή και να μειώνεται ανάλογα με τις μισθολογικές αυξήσεις που θα λάμβαναν αυτοί στο μέλλον.

Από όλα τα παραπάνω σαφώς προκύπτει ότι η εν λόγω παροχή αποτελεί προσαύξηση μισθού των δικαιούχων υπαλλήλων , εντασσόμενη στις τακτικές αποδοχές τους και χορηγούμενη αδιακρίτως σε όλο το προσωπικό (Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου),

των οικείων Διοικητικών Φορέων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., που υπάγονται στο μισθολογικό καθεστώς του Ν.2470/1997 αλλά και στο νυν ισχύον από 1-1-2004 βάσει του Ν. 3205/2003, ανεξαρτήτως των ιδιαιτέρων όρων εργασίας τους, κατά τρόπο τυχαίο και μη συναρτώμενο με κλαδικές ή άλλου είδους εργασιακές ιδιότητες.

...

αυτά μέσες άκρες για το 176 € . Αν μου πείτε τις συμβάσεις και τους νόμους με βάσει τους οποίους εργάζεστε κύριε, θα σας πω αν και τι δικαιούστε παραπάνω. :anavwfwties:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δως μου το νόμο που υπέγραψες και βάσει του οποίου εργάζεσαι τα τελευταία χρόνια (σε θέση δημοσίου πάντα) και θα σου πω αν δικαιούσαι να λάβεις αναδρομικά κάποιο επίδομα. Καλύτερα έτσι;;;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

Στο δικό μας νοσοκομείο είχαμε κάνει μόνο για τα 176. Τα οποία εκδηκάστηκαν κ τα κερδίσαμε. Τώρα είναι το χρονικό περιθόριο στο οποίο το νοσοκομείο μπορεί να κάνει έφεση. Γι αυτό περιμένουμε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αφού η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι αδίκως το νοσοκομείο δε σας κατέβαλε το ποσό αυτό, η απόφαση αυτή δεν πρέπει να ισχύσει για όλα τα νοσοκομεία? (Αφού κανένα νοσοκομείο δε μπήκε στον κόπο να δώσει αυτό το επίδομα).

Γιατί θα πρέπει να το διεκδικήσουμε όλοι δικαστικά? Δεν ισχύει το ίδιο για όλους εφόσον εκδόθηκε η απόφαση?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δυστυχώς πρέπει να τα διεκδηκήσεις. Αφού να φανταστείς οι ειδηκευόμενοι που ήρθαν αργότερα έπρεπε εκ νέου να τα διεκδηκήσουν δικαστικά. Ελληνικό κρ΄τος σου λέει μετά. Μάλλον Ουγκάντα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οπα, αυτο το επιδομα το δικαιουνται και οι ειδικευομενοι, που ως γνωστον ειναι διορισμενοι με συμβαση ιδιωτικου δικαιου? Και αν ναι, ποιο ειναι το χρονικο περιθωριο που σου δινει ο νομος να το διεκδικησεις?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δηλαδήρε παιδιά κάθε γιατρός που φτάνει στο νοσοκομεί θα πρέπει να κάνε ένσταση για τα 176 ευρώ?Δεν υπάρχει απόφαση για όλους?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

Γνωριζει κανεις αν οι ειδικευομενοι απο την Πατρα που ειχανε κανει πρωτοι καποιες κινησεις σχετικα με το επιδομα 176 € που δικαιουμαστε θεωρητικα, ειχανε παρει τα χρηματα? Απο οτι θυμαμαι ειχανε κερδισει τις δικες, αλλα ειμαι ειμαι περιεργος αν πηραν στο χερι αυτα τα χρηματα . οχι τιποτα αλλα ειμαι σε αναμονη και γω και εχω αγωνια..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 months later...

Γειά σας συνάδελφοι!Μόλις έκανα log in αν και είμαι πολύ συχνός επισκέπτης του site.Πρέπει να σας πώ πώς κάνετε πολύ καλή δουλειά και αποτελείτε πηγή πληροφόρησης για τους γιατρούς.

Είμαι ένας από τους πολλούς γιατρούς της Αχαίας που έκαναν αγωγή διεκδικώντας το επίδομα εξομαλυνσης των δημοσιων υπαλληλων (νομίζω πως ήταν φθινόπωρο του ΄07).Εκδικάστηκε η υπόθεση από (νομίζω) το μονομελες Πρωτοδικείο και φυσικα δικαιωθηκαμε (ήταν ομαδικη αγωγη).Συγχωρήστε την απώλεια μνήμης, αλλά ολα τα έγγραφα καθως και την απόφαση τα έχω σπίτι και μπορώ να τα επισυνάψω.

Δεν γνωρίζω τι έγινε μετά την κοινοποιηση της απόφασης στα αρμόδια όργανα και ο δικηγόρος είπε πώς πλέον θέμα πολιτικής βούλησης!!!

Για όποιον ενδιαφέρεται μπορω να εξηγήσω περαιτέρω τις διαδικασίες.

Προσωπικά πιστεύω πως το θέμα έχει πλέον ξεχαστει στο χρονοντουλαπο της Ιστοριας, μιας και δεν υπήρξε τότε ίσως μια μαζική κινητοποιηση ικανη να πιέσει τους ιθυνοντες.(Υπουργός ήταν ο κος Κακλαμάνης)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

καλως ηρθες συναδελφε!

κοντοχωριανος βλεπω...

το καλυτερο πλεον ειναι να το κυνηγησει ο καθεις μονος του,το πολυ πολυ ναναι 2 η 3.προσωπικα,το κυνηγαω μονος μου και περιμενω εξελιξεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν μαθεις κατι ενημερωσε με γιατι τελικα ενδιαφερονται πολλοι.Εγω ειμαι ακομη στην Αχαια και εδω θα τελειωσω

ειδικοτητα.Μεμονομένα όμως, πως?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν γνωρίζω τι έγινε μετά την κοινοποιηση της απόφασης στα αρμόδια όργανα και ο δικηγόρος είπε πώς πλέον θέμα πολιτικής βούλησης!!!

Συγνώμη για την άγνοια, αλλά, απ' όσο ξέρω, εάν εκδικαστεί, θα πληρωθεί έστω και μετά από χρόνια, με χίλιους δυο διακανονισμούς, αλλά θα πληρωθεί.

Τώρα που έχουμε μάθει και το κόλπο της περίφημης επίσχεσης :)

Πέραν της πλάκας, επειδή κι εμένα θα με ενδιέφερε το συγκεκριμένο, θα μπορούσες να επισυνάψεις τα σχετικά έγγραφα;

Επίσης έχει εκδικαστεί σε κάποιο νοσοκομείο και το επίδομα των 200 ευρώ των υπαλλήλων του υπουργείου υγείας;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

καλημερα

μεμονωμενα εννοω πας σε εναν δικηγορο,συζητας μαζι του,του εξηγεις πως εχει η κατασταση,πιθανον να εχει αναλαβει παρομοιες περιπτωσεις στο παρελθον,σου εξηγει τι εγγραφα χρειαζεται απο τη μερια σου απο τα διαφορα νοσοκομεια η κεντρα υγειας που δουλεψες τα τελευταια 5 χρονια και προχωραει το πραγμα.αποσο ξερω,τα χρηματα δεν τα χανεις εφοσον κερδισες την δικη,μεχρι τωρα τουλαχιστον αυτο γινεται,απλα εργει η ολη διαδικασια,μπορει να φτασει τα 3 και 4 χρονια μεχρι να εισπραξεις αυτα που δικαιουσαι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επίδομα 176 ευρώ σε όλο το Δημόσιο!

Ο Αρειος Πάγος ξεκαθάρισε ότι το κράτος πρέπει να καταβάλει το επίδομα αναδρομικά από το 2003 σε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους

Πράσινο φως» για την καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, του επιδόματος των 176 ευρώ, ανάβει με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις - σοκ που θα προκαλέσουν τριγμούς και πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Για πρώτη φορά σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο επικυρώνεται η καταβολή του επίμαχου επιδόματος, που έχει αποτελέσει από το 2003 «μήλον της Εριδος» για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, που το διεκδικούν στα δικαστήρια μέσα από έντονες διαμάχες με το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), τους ΟΤΑ (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρειος Πάγος με αμετάκλητες αποφάσεις του δέχθηκε σχετικές αγωγές και επικύρωσε την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε μερικές κατηγορίες εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (που απασχολούνται σε νοσοκομεία και σε άλλα ΝΠΔΔ), αποκρούοντας τους ισχυρισμούς των κρατικών εκπροσώπων που αρνούνταν επίμονα την πληρωμή.

Ετσι ανοίγει ο δρόμος για να καταβληθούν τα ποσά αναδρομικά σε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλων, που μπορεί να ξεπεράσουν και τους 300.000 εάν συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Οι αρεοπαγιτικές αποφάσεις, που θα γίνουν σύντομα γνωστές, ξεκαθαρίζουν ότι η μη καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

Ειδική παροχή. Ο ΑΠ επισημαίνει -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα 176 ευρώ χορηγήθηκαν ως ειδική παροχή αρχικά με τον νόμο 3016/02 και με στόχο να εξομαλυνθούν οι υπάρχουσες μισθολογικές διαφορές υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δεν παίρνουν πρόσθετες μισθολογικές παροχές. Ομως στην πορεία το επίδομα επεκτάθηκε και σε άλλους εργαζόμενους με βάση 55 συνολικά υπουργικές αποφάσεις.

Ομως, με τον τρόπο αυτόν, η αμοιβή των 176 ευρώ δόθηκε σε σύντομο διάστημα σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, που βρίσκονται σε τελείως διαφορετικές μεταξύ τους εργασιακές συνθήκες και οι οποίοι δεν πληρούσαν τις παραπάνω προϋποθέσεις (να μην έχουν πρόσθετες παροχές).

Ετσι, ο ΑΠ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παροχή των 176 ευρώ απέκτησε τον χαρακτήρα μισθολογικής παροχής που προσαυξάνει τον μισθό όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που αμείβονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του μισθολογίου του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης.

Αυτό σημαίνει ότι πολλές κατηγορίες εργαζομένων, που δεν είχαν πάρει το επίδομα, το δικαιούνται αναδρομικά από το 2003 ως προσαύξηση του μισθού τους, και σύμφωνα με την αρεοπαγιτική νομολογία, θα μπορέσουν όλοι να δικαιωθούν και να το εισπράξουν.

Κανονικά η κυβέρνηση θα έπρεπε μετά την αμετάκλητη λύση του νομικού ζητήματος, να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να κανονίσει την αναδρομική καταβολή του ποσού σε όλους για να μη συνεχίζονται εκατοντάδες σχετικές δίκες που αφορούν ομαδικές αγωγές πολλών χιλιάδων υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ακολουθήσει το πρότυπο της παλαιότερης νομοθετικής ρύθμισης (επί ΠΑΣΟΚ) για καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος ούτε τις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις για επιστροφή του ΛΑΦΚΑ ή την τακτοποίηση των αναδρομικών των δικαστικών λειτουργών.

Επικαλούμενη -κατά τις ίδιες πληροφορίες- την κακή οικονομική κατάσταση, λόγω και της διεθνούς κρίσης, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει όσο μπορεί να καθυστερήσει την καταβολή των ποσών, αφήνοντας να συνεχιστούν όλες οι εκκρεμείς δίκες μέχρις ότου εκδοθούν ευνοϊκές αποφάσεις για κάθε κατηγορία υπαλλήλων ξεχωριστά.

Και τούτο διότι, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς που έχουν γίνει σε οικονομικά κλιμάκια της κυβέρνησης, τα οφειλόμενα αναδρομικά προσεγγίζουν στην επιεικέστερη περίπτωση το 1 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό μπορεί να υπερδιπλασιαστεί εφόσον η καταβολή επεκταθεί και στους υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ποιους αφορά η απόφαση

Σε διάφορα δικαστήρια της χώρας με ευνοϊκές μέχρι στιγμής αποφάσεις πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αποφάσεων (Ειρηνοδικείων, πολιτικών και διοικητικών Πρωτοδικείων και Εφετείων) εκκρεμούν αγωγές διαφόρων κατηγοριών υπαλλήλων, όπως εκπαιδευτικών, δημοτικών και νομαρχιακών υπαλλήλων, συμβασιούχων του Δημοσίου, δικαστικών υπαλλήλων, υπαλλήλων πολλών οργανισμών (όπως του ΟΛΠ κ.λπ.) ακόμα και υπουργείων (πρόσφατα το Εφετείο δικαίωσε εργαζόμενους στο υπουργείο Μεταφορών). Η νομολογία του ΑΠ καθιστά πλέον αμετάκλητη τη δικαίωση και ανοίγει τον δρόμο για όλους, αλλά και τον ασκό του Αιόλου για το Δημόσιο...

Δικαίωση για τους εργαζόμενους περιφερειακού νοσοκομείου

Η πρώτη αρεοπαγιτική απόφαση δικαιώνει εργαζόμενους σε περιφερειακό νοσοκομείο με ιδιωτικού δικαίου σχέση εργασίας, που διεκδίκησαν το επίδομα με αγωγές που υπέβαλαν στα τέλη του 2005. Το πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε περιφέρεια της Β. Ελλάδας έκανε δεκτές τις αγωγές.

Η εφετειακή απόφαση δέχθηκε ότι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «δεν πήραν την ένδικη μισθολογική παροχή (των 176 ευρώ τον μήνα), της οποίας η χορήγηση αποτελεί αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων που υπάγονται στο ενιαίο μισθολογικό πλαίσιο των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ και δεν συναρτάται με καμία άλλη προϋπόθεση, όπως ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας, το είδος της εργασίας ή τα πρόσωπα των εργαζομένων».

Ως εκ τούτου -τόνισε το Εφετείο- «η μη χορήγηση της παροχής συνιστά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, σε συνδυασμό με την αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία», που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα.

Ακόμα δέχθηκε ότι και μετά την κατάργηση του ν. 3016/02 και των υπουργικών αποφάσεων που στηρίχθηκαν σε αυτόν, η μισθολογική παροχή διατηρήθηκε ως προσωπική διαφορά που μπορούσε να μειωθεί μόνο από μελλοντικές πιθανές χορηγήσεις (εφόσον δοθεί στον υπάλληλο μετά το 2004 μια νέα παροχή ή αυξηθεί το κίνητρο απόδοσης).

Ο ΑΠ επικύρωσε τις θέσεις αυτές κρίνοντας ότι κατά παράβαση του Συντάγματος δεν είχε επεκταθεί το ποσό των 176 ευρώ στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και είχε δοθεί μόνο στους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων (Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Ελληνικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής «Α. Φλέμινγκ», των ΠΕΣΥ Υγείας).

Μάλιστα το ανώτατο δικαστήριο εξηγεί πως, όταν γίνεται αδικαιολόγητη μισθολογική διάκριση σε βάρος κατηγοριών εργαζομένων, τα δικαστήρια οφείλουν με βάση το Σύνταγμα, να επεκτείνουν την παροχή υπέρ όλων.

Έθνος της Κυριακής 22/2/2009

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.