Jump to content

Ούζο ή τσίπουρο;


Recommended Posts

Ούζο ή τσίπουρο;

Το δίλημμα του καλοκαιριού

Του Δημήτρη Χατζηνικολάου

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙΝΟΥ

Ανέκαθεν οι πολιτισμένοι λαοί για να δημιουργήσουν διάφορα αλκοολούχα ποτά χρησιμοποιούσαν αρωματικά βότανα, καρπούς, ρίζες, άνθη και σπόρους, με σκοπό να νιώσουν απόλαυση, χαλάρωση και ευεξία. Oμως, παρ' όλο που τα πρώτα προϊόντα απόσταξης εμφανίστηκαν στον αραβικό κόσμο, ο βυζαντινός πολιτισμός της Κωνσταντινούπολης και το ελληνικό στοιχείο της Αλεξάνδρειας και της Σμύρνης αποτέλεσαν μέχρι το 1453 το επίκεντρο της τεχνικής των αποσταγμάτων.

Εξάλλου, οι μαρτυρίες των περίφημων χαλκουργών της Αρμενίας και του Πόντου, που κατασκεύαζαν περίτεχνους άμβυκες περίτρανα διακοσμημένους, επιβεβαιώνουν τη βαθιά γνώση της απόσταξης σε όλη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Η γη της Μικράς Ασίας και της Θράκης προσέφεραν άριστη πρώτη ύλη, όπου κυριαρχούσαν τα σταφύλια και τα σύκα, ενώ η καλλιέργεια γλυκάνισου στη Λήμνο και η παραγωγή μαστίχας στη Χίο αποτελούσαν απαραίτητα στοιχεία για την παρασκευή της ρακής. Οι τεχνίτες αυτοί λέγονταν και ρακιτζήδες, γιατί με τη συμμετοχή γλυκάνισου, μάραθου, αρωματικών βοτάνων και μαστίχας έφτιαχναν ένα προϊόν απόσταξης από τη ρακή της σταφυλής, το οποίο κατόρθωσε να κατακτήσει την εύπορη τάξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρέχοντας στους άριστους ρακιτζήδες ειδικά προνόμια.

Ομως, η ευκολία με την οποία μπορούσε κάποιος να παρασκευάσει κάποιο τέτοιου είδους ποτό, αναμειγνύοντας το καθαρό αυτό οινόπνευμα με νερό, δημιούργησε ποιοτικά προβλήματα, μια και το τελικό προϊόν δεν ήταν προϊόν απόσταξης αλλά απλής ανάμειξης. Γι' αυτό το λόγο, στα λιμάνια της Σμύρνης, σε κάθε παραλαβή καθαρού οινοπνεύματος προσέθεταν μια έγχρωμη ουσία, που υποχρέωνε τον παραλήπτη σε υποχρεωτική απόσταξη πριν το χρησιμοποιήσει.

Ετσι γεννήθηκε το ούζο, που κυκλοφόρησε για πολλές δεκαετίες σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος με την παλιά ονομασία ρακή. Η σημερινή ονομασία του προήλθε από την παραφθορά του τελωνειακού όρου «Γιούζο», που σημαίνει «προς χρήσιν» και πιστεύεται ότι έχει προέλθει από την ιταλική έκφραση OUSO MASSALIA, που σημαίνει «για χρήση στη Μασσαλία» - όπου κατευθύνονταν οι πρώτες φορτώσεις.

Σε τι διαφέρει, όμως, το ούζο από το τσίπουρο και πώς θα τα απολαύσετε περισσότερο; Για την παρασκευή του ούζου σήμερα χρησιμοποιείται ελληνικό καθαρό οινόπνευμα από μελάσσα και γλυκάνισο, ενώ το τσίπουρο δημιουργείται αποκλειστικά από τα ράκη των σταφυλιών και είναι ένα απόσταγμα δυνατό και αιθέριο - πάντα από στέμφυλα και πολλές φορές γλυκάνισο που σιγοβράζουν στους παραδοσιακούς άμβυκες.

Ενα σωστό και ισορροπημένο ούζο και τσίπουρο πρέπει να περιέχουν 46% αλκοόλη, ώστε να μπορεί να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ανεπηρέαστο από τις κλιματικές συνθήκες και να αντέχει στο χρόνο, διατηρώντας τις αρωματικές και γευστικές ιδιότητές του.

Το ούζο ή το τσίπουρο Μακεδονίας (με γλυκάνισο) πίνονται σκέτα ή με πάγο, με ξηρούς καρπούς, αλλά συνοδεύουν κυρίως παραδοσιακούς μεζέδες ως ορεκτικό. Ετσι, το άρωμα του γλυκάνισου ελευθερώνεται, η σύνθεση του ποτού θεριεύει, η επίγευση μαλακώνει και όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται… Το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο αποτελεί θαυμάσιο χωνευτικό, συνοδεύεται με ξηρούς καρπούς και αποτελεί πρόκληση για κοκτέιλ της φαντασίας σας.

Στην πολυτάραχη ζωή του τόπου μας, το τσίπουρο συντροφεύει τον άνθρωπο του βουνού και της θάλασσας σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του, δίνοντάς του δύναμη και κέφι. Αλλά και το ούζο θεωρείται ποτό της επανάστασης και της ελευθερίας. Απαιτεί όμως πειθαρχία την ώρα που πίνεται και προσοχή στον τρόπο που καταναλώνεται.

www.kathimerini.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

...τς τς τς...

η απάντηση είναι ΜΠΥΡΕΣ!!!!!!!!!!!!!! embeeremdrunkemdrunkemdrunk

με λένε Γιώργο, κι είμαι αλκουολικός...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΓΙΑΤΙ Μ΄ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ...χικ... ΜΠΥΡΕΣ!!!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

εμείς που δεν ξέρουμε...

blue-bottle2.jpg

Ούζο Βαρβαγιάννη Μπλε 46% vol.

ψάχνοντας ανακάλυψα και αυτο

aphrodite-bottle2.jpg

Ούζο Βαρβαγιάννη Αφροδίτη 48 % vol.

το έχει δοκιμάσει κανεις?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η απάντηση έρχεται αβίαστα: ΡΑΚΙ.

Ο ιδανικός συνδυασμός θα ήταν ρακι με τσιπουρομεζέδες.

Από ούζο Πλωμάρι και ξερό ψωμί

Άλλο όμως είναι το μεγάλο δίλημμα... που βασανίζει τα μεγαλύτερα μυαλά ανά τον κόσμο...

ΠΙΤΣΑ Η ΓΥΡΟΣ???

:lol:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τσίπουρο ρε...όλα τα άλλα είναι υποκατάστα...

Αν και ο sleep κάτι πήγε να μαζέψει γράφοντας για ρακί με τσιπουρομεζέδες.Καλά ρε συ σύντεκνε τι κάνετε εκεί κάτω?Μου έχουν προσφέρει ρακί με γλυκά κουταλιού...Βάλε τα ξυδάτα τα λουκανικάκια να γίνει κόλαση...Αλλά θα μου πεις μου πρόσφεραν μαργαρίτες για σαλάτα-τι να πω...???

Μην ξεχνάμε και την κυπριακή ζιβανία-για γερά ποτήρια...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

εμείς που δεν ξέρουμε...

blue-bottle2.jpg

Ούζο Βαρβαγιάννη Μπλε 46% vol.

ψάχνοντας ανακάλυψα και αυτο

aphrodite-bottle2.jpg

Ούζο Βαρβαγιάννη Αφροδίτη 48 % vol.

το έχει δοκιμάσει κανεις?

Το "Αφροδίτη" είναι μακράν το καλύτερο ούζο στη χώρα. Θεωρείται Premium ούζο και κάνει πολύ μεγάλο όγκο πωλήσεων από εξαγωγές στο εξωτερικό.

Πρέπει να σημειώσω όμως ότι το "ευζωνάκι" όπως το λέμε στο Πλωμάρι είναι μάλλον το πιο δημοφιλές ούζο της εταιρείας για τα ταβερνάκια της περιοχής. Καλό ούζο της περιοχής είναι και το Πιτσιλαδή.

Ό,τι κι αν διαλέξετε να πιείτε πάντως κοιτάξτε να είναι 100% απόσταγμα (και όχι απλώς "απεσταγμένο" και τέτοια...).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τσίπουρο....ή μάλλον τσικουδιά όπως την λέμε στην κρήτη θα προτίνω και εγώ.Αν και δεν είναι για τέτοια εποχή, το χειμώνα είναι ότι πρέπει. Με καλό μεζέ πάντα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

θα συμφωνησω παντως με τον sleepwalker.. δεν υπαρχει πιο αμειλικτο ερωτημα απο το "πιτσα η' γυρος"..

ΓΑΤΟΝΙ ΜΟΥ ΕΣΥ!!

ΤΣΑΚΑΛΕ!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

μετα τεκιλλιτσες!!!

Έλα πάμε...φτιάξτε με και άλλο και με περιμένει τρελό βράδυ σήμερα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

χωρις συζήτηση τσιπουρακι με καλο μεζε!(μην ακουω για φυστικια και χαζαμαρες)

εξάλλου το τι ειναι το ουζο το λεει και το ονομα του: ούζο= ου ζω!

ή πίνεις πραγματικό απόσταγμα στέμφυλων ή πίνεις πετρέλαιο...εσυ επιλέγεις!

πάντως εχει σημασία το τι τσίπουρο πίνεις π.χ. υπάρχουν χύμα τσιπουρα απο κρανα!!

ενα καλό εμφιαλωμένο που προτίνω να το δοκιμάσετε ειναι ''το θεσσαλικό'' απο τον συνεταιρισμό νεας Αγχιαλου.Καλοκαιρι μεσημερι με μεζε και καλή παρέα...απλά ανεπανάληπτο!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

οταν λες "τρελο" ....μπορεις να μας πεις τι ακριβως εννοεις ?? :rolleyes:

Τι έγινε lilaki?Προς τι το τόσο έντονο ενδιφέρον για την προσωπική μου ζωή τώρα τελευταία?Μήπως ήρθε η ώρα να γνωριστούμε καλύτερα... ;)

Και ακούω και τα καλύτερα μεσα στο forum για σένα... emcolgate

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και ακούω και τα καλύτερα μεσα στο forum για σένα... emcolgate

χαχαχαχ......τωρα γιατι με λουζει κρυος ιδρωτας οταν το λες αυτο , αναρωτιεμαι ...χαχαχα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ok,ok,ok...Λοιπόν τσίπουρο γιατί χθες άκουσα μια κορυφαία ατάκα από τον καφετζή στη γειτονιά μου που παρεπιπτόντως είναι και Κρητικός...ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.