Jump to content

Recommended Posts

Ενα κόκκινο σταφύλι για λευκά κρασιά

Moσχοφίλερο*

Ποικιλία πολύ ζωηρή, ανθεκτική και παραγωγική, δίνει αρωματικά, ξηρά κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν εύκολα αναγνωρίσιμα και ευρέως γνωστά

Του Στέλιου Λογοθέτη, οινολόγου

Είναι μία από τις πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και έχει συνδέσει το όνομά της με την περιοχή της Μαντινείας, της ευρύτερης Αρκαδίας αλλά και με τη Δυτική Πελοπόννησο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι καλλιεργείται σε μια περιοχή η που έχει παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια ήδη από τους αρχαίους χρόνους. Στον Αρκαδικό Ορχομενό υπήρχε θέατρο αφιερωμένο στον Διόνυσο, ενώ ο Παυσανίας αναφέρει ότι επισκεπτόμενος την αρχαία πόλη της Αμίλου (βόρεια της Τρίπολης) βρήκε τα ερείπιά της να έχουν κατακλυσθεί από αμπέλια και ελιές. Εκεί κοντά εξάλλου βρίσκεται ακόμη και το «κλήμα του Παυσανία», μια τεράστια, πυκνή κληματαριά στη σκιά της οποίας, σύμφωνα με το θρύλο, ξεκουράστηκε ο περιηγητής ερχόμενος από την περιοχή των Aρχαίων Nάσων... (Είναι ίσως το παλαιότερο αμπελόκλημα του κόσμου!) Σήμερα το Μοσχοφίλερο καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας και σποραδικά στη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Πρέβεζα, τη Μαγνησία και τη Φλώρινα.

Ανήκει σε μια κατηγορία ποικιλιών που ονομάζονται γενικότερα Φιλέρια. Σ' αυτήν ανήκουν επίσης οι ποικολίες Μαυροφίλερο, Ασπροφίλερο, Φιλέρι Αττικής κ.ά. Η παλαιότητα της ποικιλίας εξηγεί την ύπαρξη τόσο πολλών διαφορετικών «κλώνων» της. Σε πρόσφατες έρευνες αποδείχθηκε ότι το Μοσχοφίλερο ταυτίζεται με το Μαυροφίλερο και ότι οι δύο ποικιλίες αναφέρονται στον ίδιο κλώνο. Επίσης, είναι γνωστή η πιθανή συγγένεια του Μοσχοφίλερου με το Traminer, άποψη που έρχεται να ισχυροποιηθεί από την παρουσία των Βαυαρών ακολούθων του Οθωνα, οι οποίοι ίσως χρησιμοποίησαν κάποια φυτά από την πατρίδα τους (η καταγωγή του Traminer είναι γερμανική).

Πρόκειται για μια ποικιλία πολύ ζωηρή και παραγωγική. Οι παλαιές αμπελοφυτείες ήταν διαμορφωμένες σε κυπελλοειδές σχήμα, ενώ ύστερα από έρευνες που έγιναν από το Ινστιτούτο Οίνου και Αμπέλου βρέθηκε ότι το καλύτερο σχήμα διαμόρφωσης είναι το αμφίπλευρο γραμμοειδές, το οποίο δίνει μεγαλύτερες αποδόσεις χωρίς όμως να μειώνει την ποιότητα της πρώτης ύλης. Ετσι, παράγονται κατά μέσο όρο δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό.

Τα σταφύλια είναι μέσου προς μεγάλου μεγέθους, κυλινδροκωνικού σχήματος και με μέτρια πυκνότητα ραγών. Οι ράγες είναι μεγέθους μέσου έως μικρού, χρώματος ερυθρού, με επιδερμίδα χοντρή και σάρκα μαλακή έως τραγανή, άχρωμη και χυμώδη, με λεπτό μοσχάτο άρωμα. Η άνθιση ξεκινά προς τα μέσα Ιουνίου, ενώ η ωρίμαση ολοκληρώνεται μετά το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, λόγω της έντονης παραλλακτικότητας που παρουσιάζει έχει διαφορετικά μορφολογικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά (εποχή ωρίμασης, χρώμα ραγών, περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οξέα, αρωματικά χαρακτηριστικά).

Από το Μοσχοφίλερο παράγονται:

Οίνοι Ονομασίας Προέλευσης ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) Μαντινείας. Μπορεί να είναι σε ανάμειξη με Ασπρούδες και ιδίως με την ποικιλία Γλυκερύθρα σε ένα ποσοστό 20%.

Κοινοί επιτραπέζιοι οίνοι σε ανάμειξη με άλλες ποικιλίες, των οποίων τα αρωματικά χαρακτηριστικά βελτιώνει.

Φυσικοί αφρώδεις οίνοι λόγω της υψηλής οξύτητας που παρουσιάζει το γλεύκος (ο μούστος).

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ

• Καλλιεργείται σε έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων κυρίως στους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας και σποραδικά στη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Πρέβεζα, τη Μαγνησία και τη Φλώρινα.

• O νομός Αρκαδίας αναφέρεται ως η κύρια περιοχή καλλιέργειας όπου παράγονται οίνοι ΟΠΑΠ.

• Το φυτό είναι ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό, ευαίσθητο σε ωίδιο και βοτρύτη.

• Αγαπά τα βαθιά ασβεστώδη εδάφη, με υψηλή υγρασία.

• Το τσαμπί του είναι πυκνόρωγο και μεγάλου μεγέθους με βάρος περίπου 210 γραμμάρια και μήκος γύρω στα 20 εκατοστά, με σφαιρικές ρώγες μέσου μεγέθους, με παχιά φλούδα και ερυθρωπό χρώμα.

• Η άνθιση ξεκινά τον Ιούνιο, ενώ η ωρίμαση ολοκληρώνεται μετά τις 27 Σεπτεμβρίου.

• Τα κρασιά από Μοσχοφίλερο είναι φρουτώδη, με υψηλή χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά επίγευση.

• Πίνονται στους 15° C και συνοδεύουν ιδανικά ψαρικά και οστρακοειδή καθώς και μακαρονάδες με βάση τα θαλασσινά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ενα καινουριο τοπικ αφιερωμενο στα κρασια.

Λευκο,κοκκινο,Ροζε

Ξινα,γλυκα,ημιγλυκα

Αφρωδη

Πειτε μας τα γουστα σας

Μερικα αγαπημενα ιταλικα κρασια

Λευκο

Lamberti (το αγαπημενο μου και φυσικα το συνοδευω Λινγκουινι με γαριδες ή σπαγκετι με θαλασσινα....απλα αψογο!)

Pasqua (pinot)

Soave...

μερικα απο Friuli οπως Colli pinot grigio

Greco del Tufo (Campania)

Κοκκινο

Βασικα εχω δοκιμασει αρκετα αλλα τα παρακατω ξεχωριζουνε

Montefalco (Umbria) (αγαπημενο!!!)

Castel del Monte (Puglia)

Santa Christina (Toscana)

αντε κανενα Chianti classicο

Ολοι λενε ποσο καλο ειναι το Rapitala απο Σικελια....ε δε μου αρεσει καθολου!!!!!

Αφρωδη απλα empuke αν παλι σας αρεσουνε Prosecco

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

κόκκινο Παυλίδη tempranillo τιμή κάβας 20 ευρώ περίπου.δυνατό,γευστικό κ μεστό.όσοι αγαπάτε το καλό κόκκινο κρασί δοκιμάστε το.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

CAVA TSANTALI (λευκός)

Μακεδονικός Τοπικός οίνος,

από τις ποικιλίες Αθήρι & Sauvignon blanc.

Ωριμάζει σε μικρά, δρύινα βαρέλια και φιάλες για 12 μήνες.

Χρώμα ανοικτό κίτρινο με χρυσαφιές ανταύγειες.

Αρώματα φρούτων σε φόντο δρύινου ξύλου.

Γεύση μαλακή και γεμάτη.

Επίγευση: μακρά.

Απολαύστε τον με θαλασσινά και ψάρια,...

με πιάτα μαγειρεμένα με λευκές σάλτσες από αρωματικά φυτά,...

με λευκά και μαλακά κίτρινα τυριά,...

τιμή δε θυμάμαι, αλλα προσιτη

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μου αρεσει πολυ το κρασι αλλα δεν ξερω σχεδον τπτ.Εψαξα να βρω μερικες χρησιμες πληροφοριες....αρχικα πως τα διακρινουμε κ τι ποικιλιες υπαρχουν στην Ελλαδα και διεθνως

Τα κρασιά μπορούμε να τα διακρίνουμε σύμφωνα με το χρώμα τους, το βαθμό που γλυκίζουν, την περιεκτικότητά τους σε διοξείδιο του άνθρακος, αν είναι αρωματισμένα ή όχι.

Ετσι σύμφωνα με το Χρώμα είναι:

Λευκά

Ερυθρωπά (ροζέ)

Ερυθρά

την περιεκτικότητα σε Διοξείδιο του Ανθρακος είναι:

Ησυχα

Ημιαφρώδη

Αφρώδη

Ημιαεριούχα

Αεριούχα

την περιεκτικότητα σε Σάκχαρα (γλυκύτητα) είναι:

Ξηρά

Ημίξηρα

Ημίγλυκα

Γλυκά

και αν είναι Αρωματισμένα:

όπως το Βερμούτ

Ποικιλιες κρασιων

Ποικιλίες που καλλιεργούνται διεθνώς:

Κόκκινα κρασιά

Barolo - Ιταλία

Beaujolais - Γαλλία

Bordeaux - Γαλλία

Burgundy - Γαλλία

Cabernet Sauvignon - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Μολδαβία, Ελλάδα

Carmenere - Χιλή

Chianti - Ιταλία

Merlot - Γαλλία, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χιλή, Ελλάδα

Pinot Noir - Γαλλία, Καλιφόρνια, Όρεγκον

Rioja - Ισπανία

Valpolicella - Ιταλία

Zinfandel - Καλιφόρνια

Λευκά κρασιά

Chardonnay - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Ελλάδα

Chablis - Γαλλία

Frascati - Ιταλία

Gewurztraminer - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία, Σλοβακία

Liebfraumilch - Γερμανία

Pinot Gris/Pinot Grigio - Γαλλία, Ιταλία, Όρεγκον

Pouilly-FuissΓ© - Γαλλία

Riesling - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία

Sauvignon Blanc - Γαλλία, Καλιφόρνια, Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα

Soave - Ιταλία

Αφρώδης οίνος

Champagne - Γαλλία

Cava - Ισπανία

Prosecco - Ιταλία

Sekt - Γερμανία, Σλοβακία

Ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα:

Από κόκκινα σταφύλια

Αγιωργίτικο

Βερτζαμί

Κοτσιφάλι

Κρασάτο

Λιάτικο

Λημνιό

Μαντηλαριά

Μαυροδάφνη

Μαύρο Μεσενικόλα

Μοσχάτο Αμβούργου

Μοσχοφίλερο (δίνει λευκό κρασί)

Νεγκόσκα

Ξινόμαυρο

Σταυρωτό

Από λευκά σταφύλια

Αθήρι

Αϊδάνι

Ασύρτικο

Βηλάνα

Δαφνί

Μονεμβασιά

Μοσχάτο Λευκό

Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Μπατίκι

Ντεμπίνα

Πλυτό

Ροδίτης

Ρομπόλα

Σαββατιανό

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Κόλπα γευσιγνωσίας

Μάθετε τα αρώματα-κλειδιά των ποικιλιών και την επόμενη φορά που θα σας προσφέρουν ένα Chardonnay, χωρίς φόβο μυρίστε το και ανακοινώστε: «Πεπόνι, ανανάς…».

Τον πρώτο καιρό που άρχιζα να πίνω κρασί και να συμμετέχω σε γευσιγνωσίες ένιωθα περίεργα όταν έβλεπα τους διπλανούς μου να ανακινούν το ποτήρι τους και στη συνέχεια μέσα στο αναδυόμενο μπουκέ να ανακαλύπτουν αρώματα από φράουλες, βατόμουρα, μέλι, αμύγδαλα σπαράγγια, λεμόνια ακόμη και εκείνα από πιπέρι, καφέ, γιασεμιά και τόσα άλλα. Εγώ μετά βίας μπορούσα να ξεχωρίσω αν αυτό που μύριζα ήταν φρουτένιο ή μπαχαρένιο.

Ο χρόνος απέδειξε ότι η εξάσκηση και η παρατήρηση είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν. Η γνώση των ποικιλιών, ωστόσο, μας ανοίγει ένα ολόκληρο πεδίο γνώσης για τα κρασιά αφού κάθε ποικιλία προδίδει κάποια γενικά χαρακτηριστικά αρώματα-κλειδιά του κρασιού, το χαρακτήρα του, και είναι ενδεικτική και για τις περιοχές από όπου μπορεί να προέρχεται το κρασί.

Ετσι, την επόμενη φορά που θα σας προσφέρουν ένα δροσερό Chardonnay σε ένα ποτήρι, σκύψτε, με ύφος μυρίστε το και ανακοινώστε: « Πεπόνι, ανανάς, μήλο…». Κατά 80% θα πέσετε μέσα!

Χαρακτηριστικά ξένων λευκών ποικιλιών

Chardonnay

Αρώματα-κλειδιά: Πεπόνι, καρύδια, βούτυρο, ανανάς, μήλο, βανίλια (αν έχει παλαιώσει σε βαρέλι).

Χαρακτήρας: Επηρεάζεται πολύ από την περιοχή από την οποία προέρχεται. Υψηλή αλκοολικότητα, σηκώνει παλαίωση σε βαρέλι, καλύτερα να καταναλώνεται φρέσκο εκτός από

τις Βουργουνδίες φυσικά.

Βασικές περιοχές: Βουργουνδία, Καμπανία, Αυστραλία, Καλιφόρνια, Νότιος Αφρική, Νέα Ζηλανδία.

Sauvignon Blanc

Αρώματα-κλειδιά: Σπαράγγια, φυτικά αρώματα.

Χαρακτήρας: Αρωματικό, με υψηλές οξύτητες, δεν του πάει η παλαίωση σε βαρέλι, εκτός εάν είναι αναμεμιγμένο με άλλη ποικιλία.

Βασικές περιοχές: Λίγηρας (τα γνωστά Pouilly-Fume και Sancerre) και Μπορντό (τα Pessac Leognan όταν είναι χαρμάνι) στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Καλιφόρνια, Αυστραλία.

Riesling

Αρώματα-κλειδιά: Ανθώδη, μεταλλικά, πράσινο μήλο, λάιμ, μέλι (όταν παλαιώσει).

Χαρακτήρας: Υψηλή οξύτητα, δεν «συμπαθεί» την παλαίωση σε βαρέλι (ειδικά καινούργιο), δίνει ξηρά κρασιά ή και γλυκά όταν γίνει όψιμος τρύγος.

Βασικές περιοχές: Οι περιοχές Mosel, Pfalz, Nahe, Rheingau, Rheinhessn της Γερμανίας και επίσης Αυστρία, Αλσατία (στη Γαλλία). Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Viognier

Αρώματα-κλειδιά: Ροδάκινο, βερίκοκο, μοσχοκάρυδο, κρέμα.

Χαρακτήρας: Υψηλή αλκοολικότητα, χαμηλή οξύτητα, καλύτερα να πίνεται νέο.

Βασικές περιοχές: Βόρειος Ροδανός (Condrieu) και Languedoc-Roussillon στη Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία και Νότιος Αμερική.

Ντένη Καλλιβωκά

Ελεύθερος Τύπος

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.