Jump to content

Σόγια το φαγώσιμο..


Recommended Posts

Τη χρησιμοποιείτε??Την τρώτε??Τι άποψη έχετε για αυτήν??

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θα το θεσω απλα...η σογια κ το κρεας ειναι σαν να εχεις εναν δονητη κ το real thing...τι θα διαλαγες? :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μιας και εδώ και μερικά χρόνια δεν τρώώ κρέας,αποφάσισα κάποια στιγμή να τη δοκιμάσω,όχι γιατί χρειαζόμουν κάτι να το αντικαταστήσει,αλλά για το υψηλό ''πρωτεϊνικό της περιεχόμενο''.Όμως η γεύση της δε μου άρεσε και ιδιαίτερα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

καλή ποιότητα πρωτεινης και χρησιμη αν εισαι χορτοφαγος. Επιπλεον βοηθα στον έλεγχο της χοληστερινης. Ωστοσο, είχα διαβάσει (δε θυμαμαι που ρε γαμωτο..) ότι ανεβάζει τα επίπεδα οιστρογόνων. Καποιοι διαιτολογοι συνίστουν διαιτα με συμπληρωμα σογιας σε γυναίκες μετα την εμμηνοπαυση.

Παντως δεν είναι και ότι πιο νοστιμο....(εκτος αν είναι με τη μορφη συμπληρωματος/σκόνης με τις διαφορες γευσεις. Αλλα αυτο δεν ειναι και η πλεον υγειινη λύση emconfused )

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Λοιπόν,το πάλεψα λίγο με τη σόγια και κατάλαβα το εξής..Αν προσπαθήσεις να την μαγειρέψεις σα κιμά την έχεις πατήσει..Το ζήτημα είναο πως από μόνη της έχει γεύση σαν κουάκερ..

Λοιπόν,εγώ τη βράζω,τη στραγγίζω,την ξαναβράζω και την ξαναστραγγίζω και μετά βάζω πολύ κεφαλοτύρι που λιώνει μέσα και γίνεται τέλειο!!

Σαν δημητριακό-ζυμαρικό στη γεύση,πολύ ελαφρύ και κυρίως για βραδινό είναι ότι πρέπει αφού έχει πρωτείνες,λίγα λιπαρά και δε σε βαραίνει ;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλη η σογια οντως αλλα πολυ πρωτεινι οχι τιποτα αλλο χαμενη παει και , πειραζει τα νεφρα, εμενα με χτυπαει στο εντερακι ομως και πρωι παρουσιαζεται ενα προβλημα emtoilet

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θα το θεσω απλα...η σογια κ το κρεας ειναι σαν να εχεις εναν δονητη κ το real thing...τι θα διαλαγες? :P

καλά αυτό δεν το σχολίασε κανένας ; πέρασε έτσι τόσους μήνες; μα που είναι η invitro;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

νομίζω ότι ποιο άχρηστο διατροφικά είναι η σόγια.

εδώ πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε τραγικά μεγέθη.

μιας και καταγωμε από αγροτική οικογένεια και γνωρίζω πολλά αν μιλήσω μερικοί από εσάς ίσως δεν φάτε ξανά...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ρε παιδια,για πειτε και σε μενα για τη σογια.δεν εχω δοκιμασει ποτε και δεν εχω ιδεα που μπορω να βρω.

που κυκλοφορει γενικα?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σαιντ αν ζεις στον πλανήτη γη δεν μπορεί κάπου θα έχεις τρακάρει την σόγια.

Νομίζω ότι πολλά φαστ-φουνταδικα δεν έχουν μπιφτέκια κρέατος πλέον αλλά σόγιας….

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

το χιουμορ σου σπει κοκαλα ρε φωτη.δε σου εσει τυχει να μην εχεις ασχοληθει ποτε με καποιο θεμα και να μην το εχεις πετυχει μπροστα σου?δλδ μονο σε φαστ φουντ μπορω να βρω σογια?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν είπα αυτό ρε σειντ αυτό κατάλαβες εσύ?

Είπα ότι η σόγια είναι παντού λεμεεεεεε

Παντού και είναι ένα φυτό που βγήκε από το εργαστήριο κάνε τον συνδυασμό από εδώ και πέρα εσύ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

[...Πριν από μια περίοδο 10 ετών ακούστηκε ιδιαίτερα έντονα το όνομα μιας τροφής που αν & φυτικής προέλευσης μπορούσε να συναγωνισθεί σχεδόν εφάμιλλα την "παντοκρατορία" των ζωικών τροφών όσον αφορά την υψηλή βιολογικής αξία πρωτεΐνη τους: η Σόγια.

Είναι το μόνο φυτικό προϊόν που δεν υπολείπεται σε κανένα απαραίτητο αμινοξύ ακριβώς όπως η πρωτεΐνη από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Η σόγια πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, μετά έκανε την εμφάνιση της στην Κορέα, την Ιαπωνία & την Νοτιοανατολική Ασία. Σε ορισμένες χώρες σήμερα αποτελεί την κύρια τροφή τους όπου στην Ιαπωνία που καταναλώνουν 25 kg / χρόνο / άτομο.

Το 50 % της παγκόσμιας παραγωγής γίνεται στις ΗΠΑ, εκ των οποίων το 1/3 εξάγεται στην Ιαπωνία. Με μεγάλη διαφορά όσον αφορά την παραγωγή ακολουθεί η Βραζιλία όπου εκεί γίνεται το 20 % της παγκόσμιας παραγωγής.

Τελευταία χρόνια η σόγια έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων μια που φαίνεται πως η κατανάλωσή της σχετίζεται με μειωμένα περιστατικά καρκίνου όπως μαστού & προστάτη. Πέρα όμως από τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, ορισμένες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα δείχνουν πως η κατανάλωση σόγιας μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η σόγια μειώνει την απέκκριση ουρίας & κρεατινινης σε μη ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς, καθιστώντας την έτσι προτεινόμενο τρόφιμο γι' αυτούς.

Αυτό όμως που επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου είναι η συσχέτιση της σόγιας με το φαινόμενο της οστεοπόρωσης.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως η σόγια έχει δράση προστατευτική όσον αφορά το φαινόμενο της οστεοπόρωσης. Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί πως η απέκκριση ασβεστίου όταν καταναλώνουμε κρέας ή ψάρι είναι 150 mgr. ./ ημέρα, ενώ όταν καταναλώνεται ίση ποσότητα πρωτείνης που προέρχεται όμως αποκλειστικά από την σόγια η απέκκριση είναι μόνο 103 mgr. ./ ημέρα.

[...]

Είναι φανερό λοιπόν πως η σόγια αν & δεν αποτελεί ένα από τα κυριότερα τρόφιμα του διαιτολογίου μας έχει αρκετές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό σε άλλες μέρες του κόσμου όπου η κατανάλωσή της είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πώς εμείς οι Έλληνες πρέπει να απαρνηθούμε τον παραδοσιακό μεσογειακό τρόπο διατροφής μας, καταναλώνοντας υπερβολικές ποσότητες σόγιας. Στα πλαίσια μιάς πιο υγιεινής πρότασης διατροφής θα μπορούσε να είναι η αντικατάσταση της συχνής κατανάλωσης κρέατος με ένα ισάξιο πρωτεϊνικά γεύμα σόγιας...]

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=690

=========================

Σόγια... Φρανκενστάιν και στην Eλλάδα

Διαδήλωση μελών της «Γκρινπίς» κατά της χρήσης γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας, έξω από τα γραφεία γερμανικής εταιρείας στο Aμβούργο

H εταιρεία που «λανσάρισε» στον πόλεμο του Bιετνάμ, το αποφυλλωτικό Agent orange για να ανακαλύπτουν οι Aμερικανοί πεζοναύτες τους Bιετκόγκ στις ζούγκλες, είναι η «δημιουργός» της γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας, ποσότητες της οποίας -124.000 τόνους- εισήγαγε και η χώρα μας.

«Tις τελευταίες ημέρες έφτασαν στην Eλλάδα 16.000 τόνοι από τις HΠA». H «Γκρινπίς» που καταγγέλλει το γεγονός, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει άμεσα την εισαγωγή και χρήση γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας και άλλων γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Eπίσης, ζητεί από τις εταιρείες εισαγωγής - επεξεργασίας να μην εισάγουν γενετικά μεταλλαγμένη σόγια και να ενημερώνουν με την κατάλληλη σήμανση τους καταναλωτές, ότι το προϊόν τους περιέχει μόνο φυσική σόγια.

«H γενετικά μεταλλαγμένη σόγια, που χρησιμοποιείται στο 60% των επεξεργασμένων τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ, προέρχεται από την προσθήκη γονιδίων, που με τη σειρά τους προέρχονται από βακτήρια, ιούς και πετούνιες στη φυσική σόγια.

»Kανένα από τα νέα συστατικά της σόγιας δεν περιέχεται στο ανθρώπινο διαιτολόγιο.

Οι ``ξένες'' πρωτεΐνες θεωρούνται ύποπτες για αλλεργίες».

Ωστόσο, το νέο αυτό προϊόν κυκλοφορεί χωρίς να έχουν γίνει σχετικά πειράματα.

«H διάθεση της γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας στην αγορά μετατρέπει όλους τους καταναλωτές σε πειραματόζωα».

H αγροχημική εταιρεία Monsanto που παρήγαγε την ουσία με την επωνυμία Agent Οrange είχε τρομακτικές συνέπειες σε ανθρώπους (Bιετναμέζους και Aμερικανούς, αλλά και στο περιβάλλον) ισχυρίζεται το εξής: το προϊόν παρουσιάζει διπλάσια ανθεκτικότητα από τη φυσική σόγια στο χημικό ζιζανιοκτόνο Roundup. Aξίζει να σημειωθεί ότι το ζιζανιοκτόνο αυτό το παράγει, επίσης, η ίδια εταιρεία! ! ! «Tο Roundup (gl yphosate) είναι γνωστό ότι καταστρέφει το έδαφος, τη χλωρίδα, τους βιοτόπους, τα δέντρα, τη διαθέσιμη τροφή για πουλιά και αμφίβια και είναι ιδιαίτερα τοξικό για ψάρια και ασπόνδυλα».

Bρίσκεται παντού

H γενετικά μεταλλαγμένη σόγια βρίσκεται παντού: ψωμί, παγωτά, μπισκότα, ζυμαρικά, φυτικά έλαια, μαργαρίνες, σοκολάτες κ.ά. Xρησιμοποιείται και ως βασική πρωτεΐνη στις ζωοτροφές.

H «σόγια» αυτή δεν είναι πιο γευστική, πιο θρεπτική, πιο φτηνή ή πιο αποδοτική. Tο μοναδικό της «προτέρημα» είναι, όπως προαναφέρθηκε, η αντοχή της.

H «Γκρινπίς» λέει «όχι στη σόγια - Φρανκενστάιν που μας κάνει πειραματόζωα».

H σόγια, όμως, είναι η κορυφή του παγόβουνου. «Tο γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι (προϊόν της Novartis που προέκυψε από την ενοποίηση της Ciba geig yκαι Sandor) υπόσχεται αντοχή σε παρασιτοκτόνα και αντιβιοτικά, όντας εντομοκτόνο το ίδιο. Eίναι φανερό ότι τα αποτυχημένα και επικίνδυνα πειράματα του παρελθόντος δεν πρόσφεραν ούτε γνώση ούτε συμμόρφωση. Nα θυμηθούμε τις περιπτώσεις: του σιταριού με γονίδια φουντουκιού, που αποσύρθηκε λόγω των αλλεργιών που προκάλεσε, τη γενετικά μεταλλαγμένη ορμόνη για την αύξηση της παραγωγής του γάλακτος αγελάδας που απαγορεύτηκε, τις γενετικά μεταλλαγμένες ντομάτες που υπόσχονταν επιβράδυνση της διαδικασίας ωρίμανσης (``βγήκαν'' με γεύση αλουμινίου!), το γενετικά μεταλλαγμένο βαμβάκι που με την έκκριση τοξίνης θα απωθούσε τα έντομα, αλλά που τελικά προκάλεσε ``απώλειες'' της τάξης του ενός δισ. δολαρίων! ! ! ».

Aντιδράσεις

Tο γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι πήρε στις 18/12/96 το πράσινο φως από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή για την ελεύθερη εισαγωγή, χρήση και καλλιέργεια, παρά την αντίδραση δεκατριών χωρών - μελών της E.E. Λίγες ημέρες μετά, η κυβέρνηση της Aυστρίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγών γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το Aρθρο 16 της Eυρωπαϊκής Οδηγίας 90/220, που αφορά την απελευθέρωση γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στο περιβάλλον. Mε τον τρόπο αυτό, η Aυστρία ζητεί από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή να αναθεωρήσει την απόφασή της. Tην ίδια στάση κράτησαν το Λουξεμβούργο και η Iταλία, ενώ η Γαλλία προχώρησε στην απαγόρευση της καλλιέργειας του «νέου» καλαμποκιού, τονίζει το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης.

«Στις 13 Nοεμβρίου 1996, το Eυρωκοινοβούλιο ζήτησε τη σαφή σήμανση και το διαχωρισμό των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και της σόγιας ειδικότερα. Mέχρι σήμερα, όμως, δεν υπήρξε κάποια σχετική νομοθετική ρύθμιση.

H πρώτη σοδειά της γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας πραγματοποιήθηκε το 1996 στις HΠA και την Aργεντινή. H Eυρώπη, με ετήσιες εισαγωγές σόγιας της τάξης των 14 εκατομμυρίων τόνων, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πελάτες για την αμερικανική αγροχημική βιομηχανία. Tο 1996, η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια αποτέλεσε το 2% της παραγωγής σόγιας των HΠA με την προοπτική να ξεπεράσει το 50% το 1998. H Monsanto έχει επιδοθεί σε μια μεγάλη εκστρατεία για να αποτραπεί η οποιαδήποτε σήμανση του προϊόντος της θα επέτρεπε το διαχωρισμό του από τη φυσική σόγια. Eτσι, παρά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων καταναλωτών να αντιτίθεται στη χρήση της ``σόγιας Φρανκενστάιν'', δεν τους δίνεται η δυνατότητα επιλογής. Tην ίδια δυσκολία αντιμετωπίζουν και οι εισαγωγείς που έχουν ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή τους στη χρήση του νέου παρασκευάσματος».

H ενεργοποίηση της πολιτικής μπορεί να αλλάξει τα σχέδια των αγροχημικών και φαρμακευτικών εταιρειών που αποβλέπουν στον έλεγχο ολόκληρης της αγοράς. Ο δρόμος, πάντως, θα είναι μακρύς, λέει ο Nίκος Xαραλαμπίδης, από την «Γκρινπίς», ζητώντας την επαγρύπνηση των Eλλήνων πολιτών.

 arrow%20right.gif  περισσότερες πληροφορίες εδώ:

http://www.greenpeace.org/greece/news?related_item_id=91306

================================

συνταγές:

ΣΟΓΙΑ ΚΙΜΑΣ

ΥΛΙΚΑ (για 4 - 6 άτομα)

200 γρ. σόγια για κιμά, 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 ματσάκι μαϊντανό, 2 μεγάλα κουτιά ντοματάκια αποφλοιωμένα ή χυμό ντομάτας, 2 φλιτζάνια λάδι, αλάτι, πιπέρι, 1 ξύλο κανέλλας, 4-5 κόκκους μπαχάρι, 3 κουταλιές σάλτσα σόγιας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνουμε τη σόγια να μουσκέψει επί 30 λεπτά σε βραστό νερό. Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα και τη σόγια, αφού τη σουρώσουμε και την ξεβγάλουμε με νερό και την στύψουμε με τα χέρια μας.

Ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά, γιατί η σόγια κολλάει εύκολα. Αμέσως μετά ρίχνουμε την ντομάτα. Ανάλογα με το πόσο κόκκινη θέλουμε τη σόγια, ρυθμίζουμε την ποσότητα της ντομάτας. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη σόγια να βράσει και να δέσει η σάλτσα της. Βράζουμε τη σόγια 1 ώρα περίπου.

Σημείωση: Αν θέλουμε τη σόγια κιμά χωρίς λάδι, νεροβράζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε όπως πιο πάνω.

Που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σόγια- κιμά:

Τη χρησιμοποιούμε για γαρνίρισμα σε μακαρόνια και πιλάφι. Μπορούμε να φτιάξουμε μουσακά, παστίτσιο, κανελόνια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια γεμιστά, ντολμάδες κάθε είδους, και πίτσες.

Στους ντολμάδες χρησιμοποιούμε τη σόγια αμέσως μετά το μούσκεμα, αφού τη στραγγίσουμε και χωρίς να τη βράσουμε. Προσθέτουμε τα απαιτούμενα υλικά, τυλίγουμε και ψήνουμε τους ντολμάδες κανονικά.

ΣΟΓΙΑ ΚΕΜΠΑΠ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ (πικάντικη)

ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζάνια σόγια κεμπάπ, 2 φλιτζάνια λάδι, 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα, 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1½ φλιτζάνι πολτό ντομάτας, 3 κουταλιές πάστα ντομάτας, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κουταλάκι πάπρικα, ½ φλιτζάνι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι σάλτσα σόγιας και άλλα καρυκεύματα αν θέλουμε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκεύουμε τη σόγια σε 6 φλιτζάνια τσαγιού νερό για 1-2 ώρες. Την ξεβγάζουμε καλά, την στύβουμε και κατόπιν τη βάζουμε να βράσει με λίγο νερό, με την πάπρικα και τα άλλα καρυκεύματα μέχρι να μαλακώσει. Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο να τσιγαριστούν.

Προσθέτουμε το μείγμα της σόγιας και βράζουμε το φαγητό 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, την πιπεριά, τον μαϊντανό, το αλατοπίπερο και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του. Στο τέλος προσθέτουμε την σάλτσα σόγιας. Συνοδεύουμε το φαγητό με μακαρόνια, πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

Σημείωση: Αν θέλουμε το φαγητό χωρίς λάδι, νεροβράζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζουμε όπως αναφέραμε πιο πάνω.

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΟΓΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ

250 γραμ, σόγιας κιμά, 14 - 15 κουταλιές φρυγανιά, 9 κουταλιές αλεύρι, 3 κρεμμύδια μεγάλα, μαϊντανό αρκετό, άνηθο, λίγο δυόσμο (προαιρετικός), αλάτι, πιπέρι, λίγες σταγόνες σόγια σος, 1 ποτήρι λάδι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ - ΖΥΜΩΜΑ

Βάζουμε την σόγια σε νερό για να μουσκέψει (1 μέρος σόγια, τρία μέρη νερό), περίπου 15' λεπτά. Την βάζουμε σε σουρωτήρι, την ξεβγάζουμε με νερό και την στύβουμε με τα χέρια λίγη - λίγη.

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι λίγο και ρίχνουμε τον μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο και τα βράζουμε 10' λεπτά περίπου. Ζυμώνουμε την σόγια με τα υλικά να ενωθούν καλά. Αλάτι χρειάζεται αρκετό γιατί η σόγια είναι γλυκιά. Αν το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα πλαταίνουμε αρκετά βάζοντας τα σε λαδωμένο αλουμίνιο ταψί και τα ψήνουμε στους 180ο C.

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

½ κούπα λάδι, 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 400 γρ. μανιτάρια κονσέρβας στραγγισμένα και αλεσμένα στο πολυμίξερ, 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας, 2 κουταλιές κέτσαπ, 2 κουταλιές ξύδι balsamico, 1 κούπα κιμά σόγιας, ½ κούπα ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο, ½ κούπα φυτική κρέμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 φύλλα σφολιάτας ή 1 δόση φύλλο για πίτα, ½ κούπα λάδι για το άλειμμα των φύλλων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Ρίξτε μέσα τα μανιτάρια και σοτάρετέ τα κι αυτά ελαφρά, ανακατεύοντας επάνω στη φωτιά. Προσθέστε τον κιμά σόγιας και συνεχίστε το ανακάτεμα 6'-8'. Διαλύστε τον πελτέ σε 1/4 κούπας νερό, προσθέστε την κέτσαπ, το ξύδι κι ανακατέψτε. Ρίξτε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 5'. Προσθέστε τον άνηθο, τη φυτική κρέμα, αλάτι και πιπέρι, ανακατέψτε και κατεβάστε από τη φωτιά.

Στρώστε σε ταψί το ένα φύλλο της σφολιάτας και αλείψτε το με λίγο λάδι. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα κρούστας, θα στρώσετε τα μισά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Απλώστε επάνω τη γέμιση και σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας ή τα υπόλοιπα φύλλα. Χωρίστε την πίτα σε κομμάτια κι αλείψτε την επιφάνεια με λάδι.

Ψήστε τη στους 180ο C, για 50΄ περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΟΓΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

1 κουτί κανελόνια έτοιμα (10 περίπου κομμάτια), 1½ φλιτζάνι σόγια σε κιμά, 1½ φλιτζάνι νερό, 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, ¼ φλιτζανιού κόκκινο ξηρό κρασί, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1/3 φλιτζανιού λάδι, 2 ½ φλιτζάνι ντοματάκια αποφλοιωμένα ή 4-5 φρέσκες ντομάτες λειωμένες ή χυμό ντομάτας, 1 ξύλο κανέλλας, 2 κουταλιές σάλτσα σόγιας (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι.

ΥΛΙΚΑ (για κρέμα)

5 φλιτζάνια νερό, ¾ φλιτζανιού νιφάδες πατάτας για στιγμιαίο πουρέ, ½ φλιτζάνι λάδι, ¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κουταλάκια αλάτι, ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο, λίγο άσπρο πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (για κρέμα)

Βράζουμε το νερό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τις νιφάδες σιγά- σιγά, μέχρι να διαλυθούν καλά και αφήνουμε το μίγμα να μείνει.

Βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Το ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο ξανθό χρώμα (5 λεπτά περίπου). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τις νιφάδες πατάτας, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη σβολιάσει.

Βράζουμε την κρέμα, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, την ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε στο φαγητό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκεύουμε τη σόγια στο νερό για 20 λεπτά. Ξανθαίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και προσθέτουμε τη σόγια. Ανακατεύουμε συνεχώς, γιατί η σόγια κολλάει εύκολα.

Το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, την κανέλλα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ανέβει το λάδι στην επιφάνεια. Το κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την σάλτσα σόγιας και το αφήνουμε να κρυώσει. Μέσα στον κιμά σόγια όταν έχει γίνει και κρυώσει λίγο προσθέτουμε 3-4 φρυγανιές τριμμένες.

Βράζουμε τα κανελόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο και τα σουρώνουμε. Παίρνουμε ένα-ένα και τα γεμίζουμε με τη γέμιση από σόγια. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή πυρέξ σε σειρές. Ετοιμάζουμε στο μεταξύ την κρέμα και περιχύνουμε τα κανελόνια με αυτή. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτριο φούρνο για 45 - 50 λεπτά μέχρι να κάνει κρούστα ή κρέμα.

Στα κανελόνια μπορούμε αντί για την κρέμα να χρησιμοποιήσουμε χυμό ντομάτας ή φρέσκια ντομάτα (αλάτι, πιπέρι, κανέλλα).

ΣΟΓΙΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. σόγια κιμάς, ½ κιλό φύλλο κρούστας, 5-6 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά, λάδι, προαιρετικά: πιπεριές κόκκινες και πράσινες (όχι καυτερές) ψιλοκομμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη σόγια όπως αναφέρεται στη συνταγή «σόγια κιμάς» με τη διαφορά ότι τη βράζουμε λίγο παραπάνω για να εξατμιστεί το νερό. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φρυγανιά και τις ψιλοκομμένες πιπεριές και την αφήνουμε αν κρυώσει.

Κόβουμε τα φύλλα κατά μήκος, σε λωρίδες φάρδους 6 εκ. η κάθε μία. Παίρνουμε μία - μία λωρίδα, τη λαδώνουμε με ένα πινελάκι, βάζουμε στη γωνία της λωρίδας μια κουταλιά της σούπας σόγια και τυλίγουμε τα σογιοπιτάκια σε τριγωνικό σχήμα.

Τα λαδώνουμε και από πάνω με το πινελάκι. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Σημείωση: Τα σογιοπιτάκια αντί αν τα ψήσουμε στο φούρνο, μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε καυτό λάδι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ωχ....δεν ειχα προσεξει οτι ο τιτλος ελεγε το φαγωσιμο! emoops

Μπα ....μονο τη σαλτσουλα σογια τρωω....και μετα χρειαζομαι μερικα λιτρα νερο!

Τα υπολοιπα υγιεινα,μακροβιοτικα κ βετζετεριαν....μακρια απο'μενα!

Μια φιλη μου επινε το γαλα απο σογια....της αρεσε....τι να πω.Ειναι οτι πρεπει για τους διαβητικους κ για τους lactose intolerance or milk allergy (βαριεμαι να μεταφραζω....καταλαβατε)

Για να την αγορασεις....φανταζομαι σε βιολογικα μαγαζια θα τη βρεις.Δεν ειναι δυσκολα να τη μαγειρεψεις...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.