Jump to content

[πληροφορίες για ειδικότητα] Ωτορινολαρυγγολογία


Recommended Posts

Μιάς και πολλοί έθεσαν θέματα που αφορούσαν την ειδικότητα που σκέφτονται, είπα να κάνω και εγώ το ίδιο. 

Ερωτώ λοιπόν, τι έχετε ακούσει για τη συγκεκριμένη ειδικότητα; Απο πλευράς επαγγελματικής αποκατάστασης, εξειδικεύσεων, νοσοκομείων που αξίζει να ειδικευθεί κάποιος, πλήθους περιστατικών, κ.λ.π.

Οι πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει ως τώρα λένε πως είναι από τις ειδικότητες που ακόμα κρατάνε επαγγελματικά. 

Βέβαια, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις μιας και ένα μεγάλο τμήμα της ΩΡΛ (αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, κ.λ.π.) το διεκδικούν πολλοί (παθολόγοι, παιδίατροι, πνευμονολόγοι, αλλεργιολόγοι και κυρίως γενικοί γιατροί) συνεπώς δε ξέρω πόσο θα συνεχίσει να κρατάει επαγγελματικά. :unsure:

Βέβαια έχει το καλό ότι δεν έχει και τα τραγικά επείγοντα, ειδικά αν είσαι ιδιώτης. Συνεπώς από πλευράς ποιότητας ζωής, λέει! 

Τι αλλο... α,και το κεφάλαιο που χρειάζεται ένα ιδιωτικό ιατρείο δεν είναι αμελητεο. 

Λοιπές απόψεις; 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μιλάω από πρώτο χέρι, είναι ο πατέρας μου ιδιωτικός και ο αδερφός μου ειδικευόμενος, οπότε άκου. Πολύ ωραία ειδικότητα, αρκετά καθαρή, με περιστατικά πάμπολλα και ισάριθμη απασχόληση και σε χειρουργικό και σε παθολογικό τομέα.

Τα περιστατικά είναι πολλά και σχετικά ελαφρά, στις περισσότερες περιπτώσεις, και παρόλο που είσαι «ειδικός» βλέπεις και καθημερινές παθολογίες όπως απλά κρυολογήματα μέχρι σύνθετες όπως καρκίνους της βάσης κρανίου.

Quote
Οι πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει ως τώρα λένε πως είναι από τις ειδικότητες που ακόμα κρατάνε επαγγελματικά. 

Συμφωνώ κι επαυξάνω. Νομίζω ότι μπορείς να εξασκήσεις άνετα σε μια μικρή πόλη όπως σε μια μεγάλη, και αμή τι άλλο αν δεν πιάνει το χέρι σου ν'αποφασίσεις να μην κάνεις καν χειρουργικό έργο, αν και δε στο συνιστώ.

Quote
Βέβαια, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις μιάς και ένα μεγάλο τμήμα της ΩΡΛ (αμυγδαλύτιδες, φαρυγγίτιδες, αλλεργική ρινίτιδα, κλπ) το διεκδικούν πολλοί (παθολόγοι, παιδίατροι, πνευμονολόγοι, αλλεργιολόγοι και κυρίως γενικοί γιατροί) συνεπώς δε ξέρω  πόσο θα συνεχίσει να κρατάει επαγγελματικά. 

Τα διεκδικούν πολλοί αλλά μην ξεχνάς πως ο πλέον ειδικός είναι ο ΩΡΛ.

Quote

Βέβαια έχει το καλό ότι δεν έχει και τα τραγικά επείγοντα, ειδικά αν είσαι ιδιώτης. Συνεπώς από πλευράς ποιότητας ζωής, λέει! 

τι αλλο... α,και το κεφάλαιο που χρειάζεται ένα ιδιωτικό ιατρείο δεν είναι αμελητεο. 

λοιπές απόψεις; 

 

Κι ο πατέρας μου αυτό λέει και βρίζει εμένα που θέλω να πάω να γίνω νευροχειρουργός. Η ΩΡΛ έχει πολύ normal ζωή μετά, με το ιατρείο σου και την κλινική σου, στα ωράρια που γουστάρεις.

Γενικότερα είναι πολύ καλή ειδικότητα νομίζω με μεγάλες συγκινήσεις και ενδιαφέροντα περιστατικά. Αν σ'αυτά βάλεις και τα χειρουργεία τα χρήματα είναι πολύ καλά. Βέβαια κάνε καλού-κακού μια έρευνα αγοράς στην πόλη σου να δεις τι παίζει γιατί μπορεί να είναι κορεσμένη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 7 years later...

καλησπερα..ξερει κανενας πως ειναι τα πραγματα για ειδικοτητα ΩΡΛ στο Σωτηρια? απο χειρουργεια εκπαιδευση εφημεριες και λοιπα?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

Αναλόγως τί σκέφτεσαι να κάνεις στο μέλλον, αν σε ενδιαφέρει η "everyday" ΩΡΛ, χωρίς πολύ βαριά περιστατικά και σχετικά ξεκούραστες εφημερίες ώστε μετά να ανοίξεις το ιατρείο σου και να τα πηγαίνεις καλά με τα μικρά χειρουργεία και τα συνήθη περιστατικά, φαντάζομαι πως το Σωτηρία είναι μια χαρά. Φυσικά εκεί μην περιμένεις Audiovestibular Divisions, Voice Clinics etc, αλλά όμως πολλές αμυγδαλές, διαφράγματα κτλ.

Αν από την άλλη σε ενδιαφέρουν άλλα πράγματα (πιο εξεζητημένα και δύσκολα περιστατικά, πολύς καρκίνος, αρκετές ήττες σε δύσκολα περιστατικά, λιγότερο η τρέχουσα ΩΡΛ, λίγα μικρά χειρουργεία, όμως συγχρόνως ειδικές Κλινικές, υψηλότερο ακαδημαϊκό επίπεδο των ειδικευμένων με τα καλά και τα κακά του, αρκετά συνέδρια ανά τον κόσμο, δημοσιεύσεις κτλ αλλά και αρκετή κούραση και απαιτήσεις), τότε μάλλον Ιπποκράτειο, Αττικό και υποθέτω επίσης Ευαγγελισμός, Ερυθρός, δηλαδή τις 2 Πανεπιστημιακές Κλινικές και άλλα 2 κεντρικά νοσοκομεία που έχουν παράδοση.

Αναλόγως πως φαντάζεσαι τη ζωή σου στα 40-50-60 σου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 8 months later...

Ακουω γνωμες για ωρλ..θετικα κ αρνητικα..πιστευω ειναι μια ειδικοτητα με ευρυ πεδιο κ μελλον αν κ δεν βλεπω μεγαλο ενδιαφερον..παραξενο:))

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συνοπτικά, υπάρχει η "ελληνική" ΩΡΛ (αμυγδαλές, διάφραγμα, αδενοειδείς, αντε στο τσακίρ κέφι κανένας υπογνάθιος ή καμιά βραγχιακή κύστη) και η "κανονική" Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου.

Η κανονική ΩΡΛ είναι συναρπαστική ειδικότητα και μπορεί να διακριθεί σε 4 βασικούς τομείς:

1. Otology & Ear surgery (Lateral Skull base surgery)

2. Audiovestibular Medicine

3. Rhinosurgery & Skull base surgery

4 Laryngology & Head and Neck surgery

Όλοι οι παραπάνω τομείς απαιτούν ειδική εκπαίδευση (την οποία δεν μπορεί να βρει κάποιος στην Ελλάδα), ατέλειωτες ώρες στο temporal bone lab ή σε hands-on courses στο εξωτερικό, άριστη γνώση της χειρ/κης ανατομικής των πεδίων και αυξημένη αντίληψη του τρισδιάστατου επιπέδου στο χώρο (Ear surgery & Rhinosurgery). Λόγω της ιδιαιτερότητας των χειρ/κών πεδίων και των επεμβάσεων, η ειδικότητα είναι από τις πιο ανταγωνιστικές και καλοπληρωμένες στο εξωτερικό. Λάθη δεν επιτρέπονται, μιας και εξαιτίας των μικρών και στενών χ/κων πεδίων και των πολύ σημαντικών ανατομικών δομών που εμπεριέχουν, η παραμικρή απροσεξία στους χειρισμούς συνήθως φέρνει την καταστροφή και σημαντικές επιπλοκές. Αυτά για το χειρ/κό κομμάτι.

Από την άλλη μεριά, η Ακοολογική Ιατρική (το "παθολογικό" κομμάτι της Ωτολογίας) αποτελεί έναν τομέα που προσφέρεται για πλούσια ερευνητική δραστηριότητα (hearing science, postural control science) και όντως έχει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στο μέλλον. Είναι όμως σε γενικές γραμμές δυσνόητος τομέας, απαιτεί πολύ καλή γνώση της φυσιολογίας και της μικροανατομίας του έσω ωτός και των κεντρικών συνδέσεών του (η οποία δεν αποκτάται και πολύ εύκολα) και αρκετές γνώσεις από άλλες ειδικότητες ή επιστήμες (Βιολογία, Γενετική, Βιοφυσική, Νευρολογία, Ψυχολογία, αρκετά Μαθηματικά κτλ...).

Το πλέον αρνητικό? Σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα και απαιτείται πολύχρονη εκπαίδευση στο εξωτερικό. Μιας όμως και σε USA/UK αποτελεί από τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες μετξύ των κορυφαίων φοιτητών των "ντόπιων" Ιατρικών Σχολών, το να βρει κάποιος μια πραγματικά καλή και εκπαιδευτική θέση στο εξωτερικό είναι μια πονεμένη ιστορία. Αυτά σε γενικές γραμμές.

Edit: όποιος θέλει προσθέτει ή σχολιάζει στα παραπάνω ότι θέλει. Για διευκρινήσεις, στα μέτρα του δυνατού και των γνωσεών μου, πολύ ευχαρίστως να απαντήσω σε ότι θέλετε.

Τροποποιήθηκε από sjjggst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλησπέρα παιδιά !

Σκέφτομαι να καταθέσω τα χαρτια μου για την ειδικότητα της ΩΡΛ στο ΑΧΕΠΑ στην θεσσαλονικη. Δυστυχώς δεν ξέρω κάποιον που να κανει ειδικότητα εκεί για να μου δώσει πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην κλινική. Ειδικότερα θα ήθελα να ρωτήσω κυρίως πιο ειναι το προγραμμα, αν μπαίνουν οι ειδικευομενοι στα χειρουργείο,πια ειναι η καθημερινότητα στην κλινική , τα περιστατικά που βλέπουν, πως ειναι απο φόρτο εργασίας και φυσικά το γενικό κλίμα της κλινικής. Το βασικό για μένα ειναι τι γίνεται με τα χειρουργεία.

Η άλλη λύση που έχω ειναι στα πανεπιστημιακό στα Γιάννενα που επίσης οποιαδήποτε πληροφορία ειναι καλοδεχούμενη.

Σας ευχαριστω πολυ!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 8 months later...
  • 1 year later...

Υπάρχει κενή θέση Ωτορινολαρυγγολογίας στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Πειραιά μεταξά.Καλο κλίμα μεταξύ των ειδικευομένων Κ Μεγάλη γκάμα χειρουργειων

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Υπάρχει κενή θέση Ωτορινολαρυγγολογίας στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Πειραιά μεταξά.Καλο κλίμα μεταξύ των ειδικευομένων Κ Μεγάλη γκάμα χειρουργειων

Πολύ περίεργα πράγματα.Πως τα φέρνουν οι καιροί.Εγώ ήμουν σε αναμονή 3 χρόνια.Έκανα πλήρη ειδικότητα εκεί και έχω τελειώσει εδώ και 4 χρόνια.Αυτό που έχω να πω είναι  για την καλή εκπαίδευση που προσφέρει το νοσοκομείο ειδικά στον τομέα των χειρουργείων με πάρα πολλούς χειρουργικούς χρόνους για τους ειδικευόμενους και μεγάλη γκάμα χειρουργείων τόσο της κλασσικής οσο και της ογκολογικής ωρλ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 9 months later...

Γεια χαρά σε όλους,

στην ΩΡΛ κλινική του ΓΝ Ιωαννίνων "Γ. Χατζηκώστα" άνοιξαν από αρχές αυγούστου δυο θέσεις ειδικότητας για δυο χρόνια. Η κλινική είναι πολύ δραστήρια χειρουργικά, από τις απλές επεμβάσεις της ειδικότητας (αδενοειδεκτομές, αμυγδαλεκτομές, πλαστικές διαφράγματος) εώς ενδοσκοπικά παραρρινίων, ωτοχειρουργικές και ογκολογικές επεμβάσεις οπότε ανάλογη είναι και η εμπειρία που θα αποκτήσουν οι ειδικευόμενοι. Εφημερεύει κάθε δεύτερη μέρα (εναλλάξ με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο) με μέσο όρο προσέλευσης 25-30 ασθενείς από τα επείγοντα. Το τμήμα αποτελείται από 5 ειδικούς και το κλίμα μεταξύ μας είναι πάρα πολύ καλό.


Για οποιαδήποτε ερώτηση στην διάθεσή σας. Το τηλέφωνο του γραφείου ιατρών είναι 2651080516.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Τα τελευταια χρονια βρισκομαι σε επαφη με το διευθυντη της ΩΡΛ Κλινικης του Νοσοκομειου Καλαματας, και πηγαινω εκει σαν παρατηρητης ή εξωτερικος συνεργατης. Προκειται για εναν αξιολογο επιστημονα, με ορεξη για δουλεια και αναβαθμιση της ποιοτητας των υπηρεσιων Υγειας που παρεχονται απο το Νοσοκομειο.

Σε αυτα τα πλαισια, το τελευταιο του project ειναι η μαγνητοσκοπηση των χειρουργειων του, και η δημοσιευση τους με επεξηγηση των χειρουργικων χρονων, καθως και της μετεγχειρητικης πορειας των ασθενων.

Προκειται για μια ενδιαφερουσα προσπαθεια, που αξιζει να της ριξετε μια ματια.

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Εγω ειμαι υπο διορισμο για ΩΡΛ και την επελεξα γιατι ειναι μια χειρουργικη ειδικοτητα, που ομως εχει ευρυ παθολογικο πεδιο και προσφερεται για ερευνα! Απο συναδελφους ειδικους ΩΡΛ εχω ακουσει τα καλυτερα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 7 months later...

Καλήσπέρα συνάδερφοι.Λόγω της ελλείπης ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς θα ήθελα να προσφέρω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στους νέους ιατρούς που ψάχνουν για να δηλώσουν στα καλύτερα νοσοκομεία της χὠρας για την λήψη της ιατρικής ειδικότητας στην Ωτορινολαρυγγολογία.Καταρχάς έχει παρατηρηθεί εδώ και λίγο καιρό μια άνευ προηγουμένου συσσὠρευση στις λίστες αναμόνης των κατεξοχήν μεγάλων νοσοκομείων και πανεπιστημιακών κλινικών της Αθήνας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πτὠση των υπολοίπων κρατικών που σημειωτέον κάποια έξ αυτών έχουν καλύτερο διδακτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.Η σωστότερη  επιλογή για τον καθένα έγκυται στο τι θέλει να μάθει και σε ποιά κομμάτια της Ωρλ θέλει να εξιδικευτεί ,γιατί πιστέψτε με είναι πολλά και θέλουν αρκετή αφοσίωση για να φτάσεις στα επιθυμητά επίπεδα.Επίσης θα ήθελα να σας πω να μην παρασύρεστε από την μάζα και  δήλωνετε εκεί που πάνε όλοι γιατί όπως λεέι και ο λαός ότι λάμπει δεν είναι και χρυσός.Καλό θα είναι να ξέρετε σε ποιο κομμάτι της Ωρλ θέλετε να εκπαιδευτείτε και εφόσον αποφασίτετε, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε πληροφορίες από συναδέλφους που θήτευσαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η μπορείτε να διαπιστώσετε από μόνοι σας το επίπεδο της κλινικής που σας ενδιαφέρει παρακολουθώντας  εθελοντικώς την λειτουργίας της.Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να ασχολήθει με τον τράχηλο και με την χειρουργική ογκολογία ,τότε μονόδρομος είναι το νοσοκομειό Μεταξά(για την Αθήνα)στο οποιό, τόσο το διδακτικό όσο και το εκπαιδευτικό έργο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.Όσοι έχουν θητεύσει εκεί,(όπως και εγώ) έχουν φτάσει σε σημείο να κάνουν μόνοι τους χειρουργεία όπως (τραχειοστομἴες ,θυρεοειδεκτομή,λεμφαδενικούς καθαρισμούς τραχήλου,ολική λαρυγγεκτομή,γλωσσεκτομή,παρωτιδεκτομή,Γναθεκτομή,αφαίρεση υπογναθίου,Βραγχειακές κύστεις,κύστεις θυρεογλωσσικού πόρου,ανάτρηση ιγμορείου άντρου,Σκολίωση ρινικού διαφράγματος,αμυγδαλεκτομή κ.α).Τα υπόλοιπα νοσοκομεία ασχολούντε περισσότερο με το κομμάτι της παθολογίας της ειδικότητας καθώς και με χείρουργεία όπως τα προαναφερθέντα αλλά σίγουρα σε μικρότερο αριθμό και σε συνδυασμό με την μεγάλη συσσώρευση ειδικευομένων, αυτό πολλές φορές συνεπάγεται και λιγότερη μάθηση για τους ιατρούς.Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ξέρετε είναι ότι σε κάποια νοσοκομεία τον τελευταίο έτος της ειδικότητας δίδεται η δυνατότητα στους ειδικευόμενους να παρακολουθήσουν σε άλλες κλίνικες(Νοσοκομεἰα) όπότε και μπορούν να συμπληρώσουν τις πιθανές ελλείψεις  τους, οπότε όταν θα επιλέξετε νοσοκομείο να είστε συνετοί και να μην παρασύρεστε απο άλλους εξωγενείς παράγοντες, γιατί η χειρουργική  εκμάθηση και ικανότητα στην Ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας είναι το Α και το Ω και δεν αναπληρώνεται αργότερα με την  λήψη ειδικότητας, ενώ η ΑΚΟΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΩΤΟΛΟΓΙΑ μπορουν αν αναπληρωθούν καθώς στο 80% αποτελούνται απο θεωρία.Σας εύχομαι να πάρετε την καλύτερη απόφαση για εσάς και να πορευτείτε με αγάπη και όρεξη για μάθηση ωστέ να προσφέρετε στον συνάθρωπο ασθένη τις καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες.Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

Καλησπερα παιδια

Θελω τις γνωσεις σας σχετικα με ενα προβληματακι που με τριγυρνα:

θελω να ξεκινησω την ειδικοτητα της Ω.Ρ.Λ. Αυτη την στιγμη που μιλαμε, υπαρχουν αναμονες σε 3-4 νοσοκομεια , μεταξυ αυτων και του Αττικου οπου εχω κανει τα χαρτια μου. Τα εβαλα εκει γιατι δεν μπορω να ξεκινησω πριν τον Οκτωβρη και σε οποιοδηποτε αλλο νοσοκομειο και αν τα εβαζα θε με καλουσαν απ ευθειας.

Θελω λοιπον να σας ρωτησω τα εξης:

1) Γιατι υπαρχουν ατομα να περιμενουν στα πανεπιστημιακα νοσοκομεια (Ιπποκρατειο κ Αττικο) ενω αλλα νοσοκομεια εχουν κενες θεσεις? Υπαρχουν καποιοι ουσιαστικοι λογοι που προτιμουν να περιμενουν 2 και 3 χρονια για τα παραπανω νοσοκομεια αντι να μπουν απ ευθειας σε καποιο αλλο?

2) Για να υπολογισω κατα προσεγγιση τον ακριβη χρονο αναμονης μου,ειδα σε καποιες αλλες αναρτησεις οτι πρεπει να παω να παρω μια λιστα απο το νοσοκομειο που εχω βαλει τα χαρτια μου και να την συγκρινω με τις αναμονες που φαινονται απο την νομαρχια (σωστα?). Ξερει κανεις απο εσας που πρεπει να απευθυνθω στο Αττικο για να παρω αυτες τις πληροφοριες?

3) Ξερει κανεις απο εσας πως ειναι τα τμηματα της ΩΡΛ σε Τζανειο κ Θριασιο?

Σας ευχαριστω πολυ και περιμενω με λαχταρα τις γνωμες σας

Υγ: σας ζητω συγνωμη αν το θεμα φαινεται παρομοιο με καποια αλλα, αλλα εχω την αναγκη να μου δωσετε συγκεκριμενες γνωμες για την ειδικοτητα και τα νοσοκομεια αυτα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...
On 21/11/2017 at 9:50 ΜΜ, tyre21 said:

Εγω ειμαι υπο διορισμο για ΩΡΛ και την επελεξα γιατι ειναι μια χειρουργικη ειδικοτητα, που ομως εχει ευρυ παθολογικο πεδιο και προσφερεται για ερευνα! Απο συναδελφους ειδικους ΩΡΛ εχω ακουσει τα καλυτερα!

Καλησπερα συναδελφε. Εχω βαλει τα χαρτια μου σε πανεπ νοσοκομειο για ωρλ,αλλα με τραβαει για μεγαλη αναμονη. Αν εξαιρεσουμε λοιπον ολα αυτα τα νοσοκομεια με τις αναμονες, ξερεις αν ειναι καλα τα πραγματα στα στρατιωτικα, πχ ΝΙΜΤΣ η ΓΝΑ? Θα μου προτεινες καποιο απο αυτα η να κοιταξω κ Μεταξα&Τζανειο?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...
On 17/1/2013 at 3:26 ΠΜ, sjjggst said:

Αναλόγως τί σκέφτεσαι να κάνεις στο μέλλον, αν σε ενδιαφέρει η "everyday" ΩΡΛ, χωρίς πολύ βαριά περιστατικά και σχετικά ξεκούραστες εφημερίες ώστε μετά να ανοίξεις το ιατρείο σου και να τα πηγαίνεις καλά με τα μικρά χειρουργεία και τα συνήθη περιστατικά, φαντάζομαι πως το Σωτηρία είναι μια χαρά. Φυσικά εκεί μην περιμένεις Audiovestibular Divisions, Voice Clinics etc, αλλά όμως πολλές αμυγδαλές, διαφράγματα κτλ.

 

Αν από την άλλη σε ενδιαφέρουν άλλα πράγματα (πιο εξεζητημένα και δύσκολα περιστατικά, πολύς καρκίνος, αρκετές ήττες σε δύσκολα περιστατικά, λιγότερο η τρέχουσα ΩΡΛ, λίγα μικρά χειρουργεία, όμως συγχρόνως ειδικές Κλινικές, υψηλότερο ακαδημαϊκό επίπεδο των ειδικευμένων με τα καλά και τα κακά του, αρκετά συνέδρια ανά τον κόσμο, δημοσιεύσεις κτλ αλλά και αρκετή κούραση και απαιτήσεις), τότε μάλλον Ιπποκράτειο, Αττικό και υποθέτω επίσης Ευαγγελισμός, Ερυθρός, δηλαδή τις 2 Πανεπιστημιακές Κλινικές και άλλα 2 κεντρικά νοσοκομεία που έχουν παράδοση.

 

Αναλόγως πως φαντάζεσαι τη ζωή σου στα 40-50-60 σου.

Καλησπερα αδερφε. Δωσε μου τα φωτα σου για ωρλ και επιλογη νοσοκομειου. Ψαχνομαι για ενα νοσοκομειο περα απο αυτα που εχουν αναμονη. Θελω την γνωμη σου για Κωνσταντοπουλειο, Μεταξα κ Τζανειο. Με ενδιαφερει η τρεχουσα ωρλ και το χειρουργικο κομματι της. Σκεφτομαι στο τελος της ειδικοτητας να την κανω για εξωτερικο ως ειδικος μετα. Τι νοσοκομειο μου προτεινεις για να αποκτησω μια καλη εκπαιδευση κ γνωση? Βρισκεις καποιο ενδιαφερον απο αυτα που σου εστειλα η ακομα και αυτο της Σωτηριας?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...
  • 3 months later...

Μακριά από Ιπποκράτειο Αττικό, Ερυθρό και Ευαγγελισμό. Στο τελευταίο μάλιστα παραιτήθηκαν όλοι οι ειδικευμένοι πριν κάτι μήνες. Επίσης ελπίζω να μην χάψατε το διθύραμβο του Μεταξά, πλέον υπάρχει μόνο ένας ειδικός και προφανώς κάποιος ψάχνει για ειδικευόμενους. Προτιμήστε μικρές κλινικές και πάντα να ρωτάτε όλους του ειδικευόμενους πριν πάτε. Γεννηματά ίσως να ναι καλύτερα τα πράγματα. Μακριά από τα δύο πανεπιστημιακά!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Καλησπερα συναδελφοι! Σκεφτομαι να ακολουθησω ΩΡΛ και θα ηθελα γνωμες για νοσοκομεια. Με ενδιαφερει περισσοτερο το χειρουργικο κομματι και κυριως η χειρουργικη κεφαλης-τραχηλου

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία φημίζονται ότι δίνουνε αρκετό χειρουργικό χρόνο και γενικά όσοι συνάδελφοι κάνουν μερικό κομμάτι εκεί μένουν ικανοποιημένοι.

Για το πλήρες, στα μεγάλα πανεπιστημιακά ο κανόνας λέει ότι δεν περιμένεις να πιάσεις και πολλά.  Εκεί όμως θα φτιάξεις βιογραφικό και βλέπεις ιδιαίτερα περιστατικά (να τα χειρουργούν άλλοι).

Συγκεκριμένη πρόταση είναι δύσκολη, καθώς όσα ίσχυαν παλαιότερα, τώρα με τις κενές θέσεις ειδικευομένων (σχεδόν παντού) δεν ισχύουν. Δεν είναι λίγα τα νοσοκομεία  που ενώ θεωρούνταν πρότυπα για ειδικότητα, πλέον το καθεστώς έχει αλλάξει άρδην. Αλλού σου δίνουν δωράκια να σε κρατήσουν και αλλού σε χώνουν λάντζα όσο δεν πάει (γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κάποιος άλλος να την κάνει)

από την άλλη ομως, αν δεν σου αρέσει κάπου παίρνεις το καπελάκι σου και αντε γεια! 

καλή δύναμη και καλή τύχη

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...
  • 8 months later...

Δυστυχώς τέλεια κατάσταση δεν υπάρχει πουθενά. Όλα τα νοσοκομεία έχουν τα σύν και τα πλην τους. Η επιλογή εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το τι επιδιώκει κανείς να κάνει μετά την ειδικότητα.

Στα δύο πανεπιστημιακά συναντά κανείς ολόκληρη τη γκάμα της ΩΡΛ ειδικότητας και βλέπει ακόμα και τα πιο δύσκολα περιστατικά που μπορεί να τύχουν, περιστατικά που οι υπολοποι συναδελφοι δεν θα συναντήσουν ίσως και ποτέ κατα τη διάρκεια της ιατρικής τους καριέρας. Επίσης, τα ακαδημαικά ερεθίσματα που θα πάρει κάποιος είναι ιδιαίτερα σημαντικά, με την εννοια πως αυτές οι κλινικές ειναι ιδιαίτερα δραστήριες ερευνητικά και οι ειδικευμένοι έχουν πλουσιες εμπειρίες απο το εξωτερικό, κάτι που βοηθαει και τους εκπαιδευόμενους να ανοιξουν τους ορίζοντές τους και να ψάξουν και αυτοι το κατι παραπάνω στην μετεπειτα καριερα τους.

Από την άλλη πλευρά, όποιος ενδιαφέρεται να μάθει καλά τα μικρά, βασικά χειρουργεία της ΩΡΛ και να πορευτεί με αυτά στην υπόλοιπη καριέρα του, σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές από τα δύο πανεπιστημιακά ή τα υπόλοιπα κεντρικά νοσοκομεία, τα οποία δυστυχώς είναι προβληματικά σε αυτού του είδους τη βασική εκπαίδευση. 

Το τέλειο,  κατά τη γνώμη μου, θα ήταν η υποχρεωτική εκπαίδευση σε περιφερειακό νοσοκομείο τα 2 πρώτα χρόνια και στα πανεπιστημιακά τα 2 τελευταία χρόνια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 months later...
On 21/9/2019 at 1:32 ΠΜ, Elenikoulo said:

Μακριά από Ιπποκράτειο Αττικό, Ερυθρό και Ευαγγελισμό. Στο τελευταίο μάλιστα παραιτήθηκαν όλοι οι ειδικευμένοι πριν κάτι μήνες. Επίσης ελπίζω να μην χάψατε το διθύραμβο του Μεταξά, πλέον υπάρχει μόνο ένας ειδικός και προφανώς κάποιος ψάχνει για ειδικευόμενους. Προτιμήστε μικρές κλινικές και πάντα να ρωτάτε όλους του ειδικευόμενους πριν πάτε. Γεννηματά ίσως να ναι καλύτερα τα πράγματα. Μακριά από τα δύο πανεπιστημιακά!!

Οπότε γενικά ποια προτείνονται συνάδελφε;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Αφροδίτη changed the title to [πληροφορίες για ειδικότητα] Ωτορινολαρυγγολογία

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.