Jump to content

Λίγα λόγια για το Αιμοπετάλιο


mad  cow

Recommended Posts

ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟ

Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας

Πανεπιστημίου Αθηνών

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΟ

Τι είναι το αιμοπετάλιο;

Το Αιμοπετάλιο είναι η φοιτητική ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας του πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο, αναγνωρισμένο από το πρωτοδικείο Αθηνών. Η έδρα του βρίσκεται στην Ιατρική σχολή, έξω από το παπουλάκειο αναγνωστήριο. Μέλη του μπορούν να γίνουν όλοι οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης και από τα άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του νομού Αττικής.

Ποιος είναι ο σκοπός του αιμοπεταλίου;

Σκοπός του αιμοπεταλίου είναι διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας σε φοιτητές και νέους ανθρώπους. Παράλληλα ασχολείται και με την ενημέρωση σχετικά με τη μεταμόσχευση του μυελού των οστών καθώς και άλλα θέματα που αφορούν την προαγωγή του εθελοντισμού στο χώρο της υγείας!

Ποιες είναι οι δράσεις του αιμοπεταλίου;

Εφόσον το αιμοπετάλιο επιδιώκει τη διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας έχει και τις αντίστοιχες δράσεις. Κύρια δράση του είναι η διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών στον χώρο του πανεπιστημίου. Συνήθως διοργανώνει τρεις αιμοδοσίες σε κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο, μία στην Ιατρική σχολή, μία στη Νομική σχολή και μία στη Φιλοσοφική σχολή. Φυσικά έχει και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων. Έχει διοργανώσει 2 συναυλίες (μία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και μία με τον Χρήστο Θηβαίο και τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη). Ακόμη, έχει συμμετάσχει σε πολλές ημερίδες που ως στόχο είχαν την προβολή της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας και έχει συνεργαστεί για το σκοπό αυτόν με φορείς, όπως ο σύλλογος θαλασσαιμικών. Επιπρόσθετα έχει οργανώσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών, επιστημονικές ημερίδες και φεστιβάλ όπως και ενημερώσεις σε σχολεία σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Ορίζοντας» έχει συνδιοργανώσει θεατρική παράσταση, με τον βραβευμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη Ιωάννη Σιμωνίδη.   Τέλος, έχει προβληθεί μέσα από μέσα μαζικής ενημέρωσης για το έργο του (Τηλεόραση και Ραδιόφωνο). Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα πλαίσια της ημέρας Εθελοντισμού (5/12/2005), βράβευσε την ομάδα μας για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο.

Ποια είναι η ιστορία του αιμοπεταλίου;

Η ιστορία του αιμοπεταλίου ξεκινάει τον Απρίλιο του 2002. Όπως κάθε 2 χρόνια έτσι και τότε η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία» διοργανώνει στα Γιάννενα την εκδήλωση «Νησίδες Ποιότητας» στην οποία επιβραβεύει συλλόγους από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλους διακρίνεται η πρώτη Φοιτητική Ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η «Φ.Ο.Ε.Α.». Δυο φοιτήτριες ιατρικής (η Χριστίνα από την Ιατρική Αθήνας και η Ειρήνη από την Ιατρική Κρήτης) που παρακολούθησαν την εκδήλωση αυτή  εμπνεύστηκαν από την ιδέα. Οι Χριστίνα μετέφερε τις εντυπώσεις της στη Φιλιώ και μαζί με άλλα τρία αγόρια (τον Γιάννη, τον Πάρη και τον Κώστα) ξεκίνησαν αγώνα για την ίδρυση αντίστοιχης ομάδας στην Αθήνα.

Τα πρώτα βήματα έγιναν με τη βοήθεια και την υποστήριξη της Hel.M.S.I.C. Η πρώτη μονοήμερη εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποίησαν στο Αναγνωστήριο της Ιατρικής τον Νοέμβριο του 2002 στέφθηκε με επιτυχία. Αρκετοί ενθουσιάστηκαν και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν πιο ενεργά στην ομάδα. Σύντομα το αιμοπετάλιο απέκτησε μέλη και από τη Νοσηλευτική, την Οδοντιατρική και τη Φιλοσοφική σχολή.

Τι γίνεται με το αίμα που συγκεντρώνεται;

Το αιμοπετάλιο δεν διαθέτει τράπεζα αίματος και σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνει στην διακίνηση του αίματος ή των παραγώγων του. Το αίμα διατίθεται από το αρμόδιο νοσοκομείο στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη.

Με ποιο νοσοκομείο συνεργάζεται το αιμοπετάλιο;

Το αιμοπετάλιο προσπαθεί να συνεργάζεται με διάφορα νοσοκομεία του Νομού Αττικής, όπως το Λαϊκό, ο Ευαγγελισμός, το Νοσοκομείο Παίδων κ.α. ώστε να κατανέμονται οι μονάδες αίματος εξίσου.

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει το αιμοπετάλιο σε περίπτωση που έχεις ανάγκη εσύ ή κάποιος δικός σου;

Το αιμοπετάλιο δεν διαχειρίζεται το αίμα. Σε περίπτωση ανάγκης για αίμα το αιμοπετάλιο αναλαμβάνει την ενημέρωση του φοιτητικού κοινού (μέσω μηνυμάτων, e-mails, ανακοινώσεων) ώστε να ανευρεθούν πιθανοί δότες. Επιπρόσθετα, ένα από τα δικαιώματα του εθελοντή αιμοδότη είναι πως αν η ανάγκη αφορά τον ίδιο τον αιμοδότη ή συγγενή πρώτου βαθμού (γονείς, τέκνα, σύζυγοι) τότε το ίδιο το νοσοκομείο αναλαμβάνει την κάλυψή της υπάρχουσας ανάγκης.

 

Επικοινωνία

Το γραφείο μας βρίσκεται στον προθάλαμο του Παπουλάκειου Αναγνωστηρίου της Ιατρικής Σχολής. 

Για οτιδήποτε χρειαστεί μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και μέσω email ή με μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook

 

"Αιμοπετάλιο" Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας Παν/μίου Αθηνών 
Εργαστήρια Ιατρικής Σχολής
Μικράς Ασίας 75 | 11 527 Γουδί - Αθήνα

 

Τηλέφωνο / fax: 210 7462031

facebook: Αιμοπετάλιο/Aimopetalio (σελίδα)

GroupAIMOPETALIO 

emailaimopetalio2002@gmail.com

Ιστοσελίδα : Αιμοπετάλιο

 

Απο

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επισκέπτης
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.