Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] Night Watch (Ночной Дозор)


KonstantinosMD

Recommended Posts

πάω για δουλειές, όταν γυρίσω! (απλά ήθελα να κατοχυρώσω το topic start :blink::P )

πάντως παίρνει emstaremstaremstaremstar .5 /5 :) για διάφορους λόγους!

EDIT:

Λοιπόν, μετά από κάμποσο καιρό θα ήθελα να προσθέσω στο post μου τα εξής:

Είναι μια πολύ όμορφη ταινία, μια έκπληξη από την Ρωσία για το επίπεδο της παραγωγής. Διάβασα μάλιστα κάπου ότι συνεργάστηκαν πάρα πολλά μικρά στούντιο παραγωγής CGI για να είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτό που είδαμε.

Η ιστορία πιθανώς είναι πολύ καλύτερη στο βιβλίο από ότι στην ταινία, αλλά κατά τα άλλα η σκηνοθεσία, ο φωτισμός και η φωτογραφία και το κλίμα που δημιουργεί είναι πάρα πολύ καλά.

Για όσους δε το ξέρουν βασίζεται σε ένα ρωσικό βιβλίο (τριλογία πάλι) που έκανε πάταγο και οι κριτικοί έχουν εκθιάσει.

Τα ρώσικα τα συνήθισα γρήγορα, αλλά μου έσπαγε τα νεύρα ότι έπρεπε συνέχεια να διαβάζω τους υπότιτλους κι έτσι να παίρνω τα μάτια μου από την ίδια την σκηνή.

Θα πρότεινα να μην την χάσει κανείς.

Τέλος για τις κοπέλες που φοβούνται τα "δρακουλιάρικα", δεν είναι το κλασικό δρακουλιάρικο..θα το δείτε άνετα χωρίς πρόβλημα το βράδυ!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ρωσική ταινία σε σκηνοθεσία Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ, με τους: Κονσταντίν Καμπένσκι, Βλαντιμίρ Μένσχοφ, Γκαλίνα Τιουνίνα

Ο 'Αντον, Φύλακας της Νύχτας στη σημερινή Μόσχα, προστατεύει έναν 12χρονο από επίθεση ζεύγους βρικολάκων, η οποία γίνεται σε παράβαση της ανακωχής ανάμεσα στις δυνάμεις του Φωτός και του Σκότους, αγνοώντας ότι συντελεί στην εκπλήρωση αρχαίων προφητειών που μέλλουν να αλλάξουν την ισορροπία ανάμεσα στις δυο στρατιές.

ρωσικη ,αρα δεν θα ειναι ουτε χαζοαμερικανια ουτε όμως ευρωπαικη ,δηλαδη δε θα έχει αυτην την αναλαφρη μελαγχολια των ιταλικων ή το γλυκόπικρο μακροβουτι στην ψυχη των γαλλικων ταινιων .

ειναι και η βαρια προφορα της γλωσσας , ειναι και η πολιτιστικη κληρονομια των Ρωσων που χανεται στο πολυ μακρινο παρελθον , ειναι και το υπερβολικο τους κρυο , δεν ξερω ,πάντα όταν διαβαζω ρωσικη λογοτεχνια , βλέπω ρωσικες ταινιες ή ρωσικο θεατρο αυτη η ιδια αισθηση μου δημιουργειται , ότι οι Ρωσοι ψαχνουν πιο βαθια στα υπόγεια τους απο τους Ευρωπαιους , δηλαδη οι δευτεροι φτανουν μέχρι εκει που μπαινει ήλιος , μήπως και σταθει οδηγος πίσω για την έξοδο , ενω οι Ρωσοι παλευουν με τους πιο άγριους ,τους πιο αιμοσταγεις βρυκολακες τους ,τα πιο περιεργα απωθημένα τους και άλλοτε τα νικούν και ελευθερώνονται και άλλοτε τους παραδιδονται.

η ταινια δεν ειναι το κλασικο βαμπιροκυνηγητο , τα μυτερα δοντια , τα άιματα ,οι μεταμορφωσεις σε φρικουλιαρικα ,τριχωτα τερατα , ούτε( σχεδον) χρειαζεται να κλεισεις πολλες φορες τα ματια σου για να αποφυγεις δαγκωματα, emblush τα εχει και αυτα σε κάποιον βαθμο , αλλα εχει και ΣΕΝΑΡΙΟ (και για μενα αυτο αποτελεσε εκπληξη γιατι ομολογω οτι μετα απο μια ταινια αυτου του ειδους , στην οποια πολεμουσαν κατι λυκανθρωποι με βρυκολακες και αδυνατω να επαναφερω στη μνημη μου τον τιτλο της , ειχα πειστει ,ακριτα , οτι οι ταινιες αυτου του ειδους βασιζονται μονο στο αισθημα προσωρινου φόβου που γεννανε και τιποτε παραπανω) .και όμως η ταινια αυτη κανει τη διαφορα.(φυσικα μιλαμε παντα για διαφορα σε ταινιες αυτου του ειδους )

και ευτυχως που υπάρχει σεναριο και πλοκη ,ικανη να σε κρατησει σε καποια αγωνια γιατι προκειται για τριλογια ,καπως επρεπε να στηριχτει η αναμονη για την δευτερη ταινια .

έχουμε οραματα αληθοφανη , ενα μικρο συγκινησιακο φορτιο αφου υπαρχει και μια οικογενεικη σχεση που το ρηγμα της θα οδηγησει στο Β μερος , γρηγορη δραση αλλα και διειδυση στις κρυφες σκέψεις των ηρωων , ηθοποιους που παιζουν σαν να εχουν περασει απο μια εσωτερικη διεργασια πρώτα τους ρόλους τους και να εχουν εμποτιστει με αυτο το παραξενο , το έξω απο την πραγματικοτητα ,κλιμα.

κατι το αποκοσμο πλαναται , μια ατμοσφαιρα που σε πειθει.

αν σας αρεσουν ταινιες του ειδους ,ειναι απο τις πολυ καλες (φανταζομαι βεβαια γιατι δεν εχω δει και παρα πολλες τετοιες , :blink: απλα η γενικη εντυπωση που μου έμεινε απο τα σκοτεινα χρωματα της )

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στα ελληνικά μεταφράστηκε "Οι Φύλακες του Σκότους".

B) Μεγαλειώδης ταινία.

Παρότι ρωσικής παραγωγής, με ομολογουμένως πολύ λιγότερα κονδύλια από Matrix, Underworld (αυτό πρέπει να εννοεί η Ήρα) και τα συναφή, καταφέρνει να έχει αποδεκτότατα εφέ, καστ που σε καμία περίπτωση δε θα το κατέτασσε στις Β κατηγορίας ταινίες που ασχολούνται συνήθως με το θέμα και μια υπόθεση με σεναριακά ευρήματα που τσακίζουν κόκκαλα (είναι βασισμένη σε βιβλίο).

B) Η ταινία είναι το πρώτο μέρος τριλογίας (το επόμενο, Day Watch - Οι Φύλακες του Φωτός μάλλον) θα βγει το 2006 και πιστεύω θα έρθει και στις ελληνικές αίθουσες πολύ συντομότερα από τον προκάτοχό του (ταινία του 2004!!!), ενώ το τελευταίο μέρος είναι επίσης στο πρόγραμμα.

B) Η πλοκή μας εισάγει σε μια ακόμα εκδοχή του πολέμου των δυνάμεων του Φωτός και του Σκότους, κατά την οποία, 1000 χρόνια πριν (Μεσαίωνας) η μάχη μεταξύ των δυο κόσμων τερματίστηκε προκειμένου να μην καταστραφούν τα πάντα, με μια περίεργη συμφωνία: Οι Φύλακες του Σκότους θα επιτηρούν τους Σκοτεινούς Άλλους, αυτούς που θα δρουν ελεύθερα τη νύχτα, ενώ οι Φύλακες του Φωτός θα επιτηρούν τους Φωτεινούς άλλους, που θα δρουν ελεύθερα τη μέρα.

B) Η ατμόσφαιρα υποβλητική, η υπόθεση στέρεη και ο ρωσικός κινηματογράφος είναι τελικά ζωντανός!

empopcornempopcornempopcornempopcorn ,5 /5 γιατί συμφωνώ με τον Κώστα 100%

Ακολουθούν τα άπειρα σπόιλερ.

B) Στην πρώτη ταινία παρακολουθούμε τον Αντόν Γκοροντέτσκυ, που γίνεται ένας Άλλος με τις δυνάμεις του Φωτός και εντάσσεται τελικά στους Φύλακες του Σκότους, μετά από ένα περιστατικό που τον σημαδεύει: η γυναίκα του (φρεσκοπαντρεμένος), το σκάει με έναν άλλον και αυτός πηγαίνει σε μια μάγισσα για να την ξανακερδίσει!!!

Θεϊκή ατάκα Νο 1 της ταινίας "Το να σκοτώσεις το αθώο αγέννητο έμβρυο είναι μια Μεγάλη αμαρτία - θα την πάρεις πάνω σου και όλα θα είναι ΟΚ".

Η δουλειά δυστυχώς δε γίνεται, και μετά 12 χρόνια ο Αντόν είναι Φύλακας του Σκότους, κολλητός με έναν Σκοτεινό Άλλο που μένει στο απέναντι διαμέρισμα. Ζώντας τη "συνηθισμένη" του ζωή σώζει ένα 12χροο από ένα ζευγάρι από βρικόλακες, ενώ ο άντρας από τους δύο σκοτώνεται στη διαδικασία.

Η βρικολακίνα που τη γλιτώνει τριγυρνά στους δρόμους σαν καμμένη μέχρι που μια ντίβα της νύχτας που στην δεύτερή της ζωή είναι στους Φύλακες του Φωτός τη βρίσκει και ξεστομίζει τη δεύτερη σούπερ ατάκα, όπως της πετάει ένα βάζο αίμα στο πεζοδρόμιο και τα γυαλιά του 12χρονου λέγοντάς της "βρες αυτόν που σου σκότωσε τον Αντρέι σου": "Θα τον βρει... σαν το σκυλάκι!"

Το ανέκδοτο είναι ότι το παιδί είναι τελικά το "έμβρυο" της πρώτης σκηνής, και δεν ήταν τελικά του άλλου άντρα όπως είχε πει η μάγισσα στον Γκοροντέτσκυ αλλά... δικό του!!!

Η υπόθεση προχωρά με εντυπωσιακές σκηνές, μια Άλλη που αυτοκαταριέται και πέφτουν αεροπλάνα (Μαρίιιικα... Περιμένω να πέσει ο HELIOS...), και βέβαια τη μονομαχία του Αντόν Γκοροντέτσκυ στο τέλος της ταινίας με τον Αρχηγό του Σκότους που... Ε, δείτε την ταινία αν θέλετε να μάθετε και το τέλος!!!

Ανυπομονούμε πάντως για το δεύτερο και τρίτο μέρος.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εμένα πάντως μου φάνηκε παιδική, ειδικά σεναριακά. Σκηνοθεσία και φωτογραφία μου άρεσαν, αλλά αυτό το στόρυ, δηλ νταξ. Ένα παιχνίδι στον υπολογιστή (δεν είναι τυχαίες οι σκηνοθετικές αναφορές) έχει πιο πολύπλοκο σενάριο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Απο το τελευταιο ρωσικο που'χα δει ηταν τοοοοοοσο αργο ....μα τοσο αργο emeleos .Ετσι οταν ακουσα οτι κ αυτο ειναι ρωσικο ειπα "ωχ τι με περιμενει :blink: ".

Τελικα μου αρεσε το εργο.Ισως φταιει οτι πηγα στο καλυτερο μουλτισαλα που εχω παει (18 αιθουσες),ισως φταιει οτι πριν ειχα κατεβασει μια βοτκιτσα :lol: ,ισως φταιει οτι εντυπωσιαστηκα απο το γαματο συγκροτημα που βρισκεται ο κινηματογραφος (εχει εναν οροφο μονο φαγαδικα,εναν οροφο ολο μαγαζια........5 φορες το Βιλατζ......για τα μελη απο Ιταλια Europlex Biccoca Milano) ισως φταιει οτι επι 2 ωρες δε σταματησα να τρωω empopcorn ......ισως φταιει οτι ειχα αμεση μεταφραση απο τα ρουσικα :splaaaats:emcolgate .

Εμενα μου αρεσε η μουσικη.....οπως και οι εναλλαγες slow motion που εχει κατα διαστηματα.

Του βαζω empopcornempopcornempopcornempopcorn/5 γιατι πιστευω οτι οι Ρωσοι εκαναν καλη δουλεια,γιατι δε ειναι η κλασικη αμερικανια,γιατι τα αλλα 2 επεισοδια δε τα βλεπω πολυ καλα B) .

Θελει κανενας ενα σφηνακι απο empig -αιμα;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Παπαρίτσα. Μόνο η σκηνοθεσία άξιζε για 4/5. Κατά τ'αλλα το χάος. Το έχουμε παραχ@σει λίγο με τις τριλογίες (ο θεός να τις κάνει). Όποιος γυρίζει τρία τα λέει τριλογία και ακούγεται σαν κάτι σπουδαίο. Ευτυχώς το είδα χωρίς να πληρώσω...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.