Jump to content

Ένζυμο τ αρθρικού χόνδρου στ θεραπεία τ αρθρίτιδας


and1dr

Recommended Posts

Η απάλειψη ενός και μόνο γονιδίου στα ποντίκια μπορεί να θεραπεύσει την αρθρίτιδα στα τρωκτικά, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ίασης και για τους ανθρώπους, σύμφωνα με δυο μελέτες που δημοσιεύονται στο Nature.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν μια οικογένεια ενζύμων, της αγκρεκανάσες, που πιστεύεται ότι συνεισφέρουν στην αποδόμηση του αρθρικού χόνδρου.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και της Wyeth Research της Βαλτιμόρης με επικεφαλής τις Δρ Αμάντα Φοσανγκ και Ελίζαμπεθ Μόρρις απέδειξε ότι ποντίκια γενετικά τροποποιημένα να μην έχουν μια λειτουργική μορφή ενός τέτοιου ενζύμου, του ADAMTS5, ήταν απρόσβλητα από την αρθρίτιδα.

Είναι η πρώτη φορά που επιστημονική ομάδα κατάφερε να εντοπίσει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που καθοδηγεί την αποσύνθεση της άρθρωσης. «Διάφορα ένζυμα πάνε κι έρχονται και όλα αποδεικνύεται ότι είναι αδιέξοδα», σύμφωνα με τον Δρ Κρίστοφερ Έβανς του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης. «Αλλά τώρα για πρώτη φορά ίσως βρισκόμαστε πλέον σε σωστό δρόμο», τονίζει.

Η ανακάλυψη πάντως του συγκεκριμένου ενζύμου ίσως οδηγήσει στη δημιουργία φαρμάκων που θα εμποδίζουν τον χόνδρο να θρυμματιστεί. Ήδη ερευνητές της Wyeth ερευνούν για μικρά μόρια που να μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο εμπλεκόμενα με το ADAMTS5.

Πάντως οι ερευνήτριες είναι πολύ αισιόδοξες διότι τα ποντίκια που δεν είχαν το συγκεκριμένο ένζυμο δεν παρουσίασαν προβλήματα σε άλλα σημεία του σώματός τους. Αυτό σημαίνει ότι φάρμακα που αναχαιτίζουν την πρωτεΐνη θα έχουν λιγότερες παρενέργειες που στοιχειώνουν πολλές αρχέτυπες θεραπείες.

Αν και το μπλοκάρισμα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης φαίνεται να εμποδίζει την καταστροφή του χόνδρου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν και πολλές άλλες σημαντικές πρωτεΐνες που να παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της οστεοαρθρίτιδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα της Δρ Μόρρις μιμήθηκε την οστεοαρθρίτιδα στα ποντίκια τραυματίζοντας τις αρθρώσεις των τρωκτικών, αλλά η Δρ Φοσανγκ εξομοίωσε την αρθρίτιδα προκαλώντας φλεγμονή στα πειραματόζωα. Αυτή η τακτική είναι παρόμοια με την ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς της άρθρωσης και η απάλειψη του ADAMTS5 θα προλάμβανε την καταστροφή του χόνδρου.

Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που θα μπλοκάρουν το συγκεκριμένο ένζυμο ίσως είναι επωφελή για τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα έπρεπε να χορηγούνται μαζί με άλλα φάρμακα που αναστέλλουν την φλεγμονή που προκαλεί τη νόσο.

health.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έχεις αρθρίτιδα..? B)  :P

Γέλας; Τστστστστστς.... :( Αρχόμενη και όχι σοβαρή-αρκετή ωστόσο για να πονάνε τα κοκκαλάκια μου και να μαντεύω τις αλλαγές του καιρού 3 μέρες πριν. Από την άλλη όμως, ξέρω άνθρωπο που ήδη χαμογέλασε από αυτά τα νέα και που έχει ήδη υποστεί "καρφάκια" στα χέρια και πιο συγκεκριμένα στα δάχτυλα, αλλά χωρίς ουσιώδη αποτελέσματα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

θα αποτελούσε επανάσταση η κυκλοφορία ενός τέτοιου φαρμάκου. Θα έλυνε ένα από τα πιό συχνά προβλήματα της ανθρωπότητας και θα απάλλασσε το σύστημα υγείας από τεράστια έξοδα. μακάρι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.