Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] King Arthur


Sovereign

Recommended Posts

ΜΕτά από μια περίοδο απραξίας στις σινε-κριτικές μας, επανερχόμαστε δριμύτεροι με το πρώτο blockbaster της χρονίας. Πολύς λαός πριν λίγο στα μαρουσοβίλλατζ, καθώς τα πιτσιρίκια έχουν να δουν πολύ καιρό σουπερ ντουπερ γαμάουα υπερπαραγωγή. Πέραν του γνωστού multimixer-plex περιβάλλοντος, και οι κριτικές που είχα ακούσει ήταν αποθαρρυντικές. Πλαστικό έλεγε ο ένας, έλα μωρε εύκολο και με εφέ, τυπικό Μπρουκχάιμερ έλεγε ο άλλος, ευτυχώς το σώσει η Κίρα που παίζει, συμπλήρωνε ο τρίτος, που μάλλον το σινεμά το έχει ως πρόφαση για να διαλέξει τη γυναίκα των ονείρων του.

Έτσι; Όχι ακριβώς.. Η ταινία ξεκινά με χαμηλούς ρυθμούς, επεξηγηματικά και αφού μας δίνει να καταλάβουμε ότι εδώ δεν περιμένετε θαύματα, μάγους και περίεργα πλασματάκια, αλλά την ιστορική εκδοχή του Αρτόριους ή αγγλιστί Arthur. Εάν αυτή δίνεται πειστικά, είναι θέμα προς συζήτηση. Η διάσταση πάντως είναι τελείως διαφορετική και το ιστορικό-πολιτικό πλαίσιο της εποχής περισσότερο προφανές από καμία άλλη ταινία για τους Ιππότες και τα Εξκαλαμπούρια. Οι τύποι ήταν υπό ρωμαϊκή κατοχή. Ουγκ. Ο τύπος ήταν απλά ο τοπικός άρχοντας που δούλευε για λογαριασμό των Ρωμαϊων. Ουγκ. Εγώ προσωπικά αυτά δεν τα είχα υπόψη μου και ακούγονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Όπως επίσης ενδιαφέρον έχει η ιστορία με τη μάχη των φύλων που ήθελαν να καταλάβουν τη Βρετανία, από τους ιθαγενείς, μέχρι τους Σάξονες και τους Ρωμαίους.

Πέρα από αυτούς τους προβληματισμούς, η ταινία κινείται σε μέτρια, αλλά αξιοπρεπεή επίπεδα. Σκηνοθεσία αρκετά υποβλητική, ερμηνείες ψιλονταξ (Αρθούρος μετρημένος, φαντάζομαι τον έκαναν τόσο low profile για να τονίσουν τη διαφορά από το μύθο, εκτός αν είχε απλά πονόδοντο την ώρα των γυρισμάτων και είναι ξυνισμένος), η Γκουίνεβιρ ελκυστική αλλά ψεύτικη, από τη γλυκειά, ανερχόμενη πιτσιρίκα Κίρα Ναίτλυ (μέσα σε λίγα καρέ η κακομεταχειρισμένη ιθαγενής που ζούσε στις κατακόμβες μεταλλάσσεται σε Άργουεν, με εξαιρετικά πετυχημένο μακιγιάζ, το οποίο έβγαλε με αστραπιαίες ταχύτητες την ώρα της μάχης, και να σκοτώνει δεκάδες μπαντ γκάυζ χωρίς έλεος. Οι υπόλοιποι καλούληδες, τουλάχιστον δεν είδαμε πάλι Μπραντ και Τομ, επιτέλους λίγος χώρος για τους νέους!

Τεχνικά, σκηνοθεσία καλή ως δημιουργική σε σημεία, φωτογραφία πολύ καλή, στα απίστευτα ιρλανδικά τοπία, μουσική κλασικά επική (Χανς Ζίμμερ είναι αυτός).

Με λιγότερα λόγια, ενδιαφέρουσα για τα δεδομένα της υπερπαραγωγή, με κάποια όμορφα σημεία, αλλά και αρκετές αδυναμίες. Για μια βραδία σε θερινό ή βίλλατζ, είναι ό,τι πρέπει.

Ειδικά αν έχεις χτυπήσει προηγουμένως μια βάφλα με νουτέλα, μπάλα σοκολάτα- brownies, μπάλα κρεμ-καραμελέ, σιρόπι σοκολάτα

ΥΓ: Έλεος πια με τα Εξκάλιμπερ, τους Αρτούροι και τα στρογγυλά τραπέζια συνδυασκέψεων. Βρείτε κανέναν άλλο μύθο να ασχοληθούμε ρε παίδες! Με τους ρυθμούς αυτούς σε λίγο περιμένω να βγει το "Μέρλιν: Προβλήματα μάγων στην τρίτη ηλικία, οδηγίες για αντιμετώπιση"

ΥΓ2: Hint! Ο αρχηγός των Σαξόνων, αυτός ο βαρεμένος κάφρος τύπος που σκεφτόταν επί 15 λεπτά μέχρι να καταλήξει ΚΑΘΕ φορά στο "κάψτε τους τα σπίτια, βιάστε τους, σκοτώστε τους, κάψτε τους, βασανίστε τους, δε με νοιάζει με ποια σειρά" είναι ο κύριος Stellan Skarsgård. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, είναι γνωστός Σουηδός ηθοποιός με συμμετοχές σε ποιοτικές ταινίες όπως το "Δαμάζοντας τα κύματα" και το "Ντόγκβιλ" του Λαρς φον Τρίερ. Εντελώς σουρεάλ συμμετοχή όμως εδώ! Σαν τον Αλ Μπάντυ στο πρόσφατο κατασκοπευτικό θρίλερ "Σπαρτιάτης". Το Χόλυγουντ σουρεαλίζεται ασυστόλως!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κι γώ είδα την ταινία και μπορώ να πω πως πραγματικά την απόλαυσα! :D

Η αρχή ήταν λίγο δύσκολη, προσπαθώντας να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει με τον Αρθούρο, την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κλπ, μιας και καμιά σχέση δεν είχαν όλα όσα εξιστορούσε η ταινία, με υατά που γνωρίζουμε από την ιστορία! Προσωπικη μου άποψη είναι πως στην προσπάθειά του ο σεναριογράφος να αποκοπεί από τον μύθο και να αναφερθεί στον Αρθούρο, σαν ιστορικό πρόσωπο, τα έκανε λίγο γης μαδιάμ! Παρόλα αυτά, όταν σκέφτκα πως γιατί να παραποιούν μόνο την δική μας ιστορία στηις υπερπαραγωγής, ας παραποιήσουν και κανενός άλλου, και έπαψα να κάνω ιστορικούς συσχετισμούς, είδα ότι η ταινία κυλούσε πολύ στρωτά, χωρίς να βλέπεις κραυγαλέα πράματα, (με εξαίρεση ίσως το σπάσιμο του πάγου). Ευτυχώς, ούτε το ρομάντζο Αρθούρου-Γκουίνεβιρ έκανε την οθόνη να λύωνει από σιρόπι!!! :P

Στην ταινία βάζω χαλαρά 4/5

ΥΓ Το βράδυ που επέστρεψα σπίτι μετά τον κινηματογράφο, έψαξα λίγο στο νετ για το τί ήταν πραγματικά ο Αρθούρος. Οι απόψεις που επικρατούσαν ήταν κυρίως δυο, η πρώτη έλεγε πως πιθανώς ο Λαϊκός ποιητής συγκέντρωσε στο πρόσωπο του μυθικού Αρθρούρο αρκετά στοιχεία των διαφόρων βασιλιάδων της ιστορικης Αγγλίας, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως όντως ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο, που βέβαια πολέμησε τους Ρωμαίους και τους Σάξονες για την ελευθερία της χώρας του. Επίσης, όσοι θεωρούν το Λάνσελοτ ιστορικό πρόσωπο, αναφέρουν πως είχε αγγλικές ρίζες, στην ταινία πως και τον έκαναν ΄να ανήκει σε μογγολι΄κή φυλή ακόμα να καταλάβω. Πάντως, είναι γεγογονός πως εκείνη την εποχή, εποχή παρακμής της Δυτ. Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μεγάλο ποσοστό του σταρτού της στελεχωνόταν από βαρβάρους!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μαζι με την ταινια βγηκε και ενα βιβλιο απο εναν ιστορικο το οποιο υποστηριζε την ιστορικη ακρίβεια οσων διαδραματιζονται στην ταινια...

Ο Δανικας παντως στα νεα του εβαλε 6-7.... νοτ βαδ... νοτ βαδ ατ αλλ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κοιτάχτε, καλούλα ήταν. Μου άρεσε η απομυθοποίηση του Μέρλιν, του Εξκάλιμπερ κλπ..

Τρανταχτά σημεία:όταν βγάζει την Κίρα από τη φυλακή της, μεσα στη μαυρίλα, στη λέρα κλπ, παρατήρησαν οι συνοδοί μου ότι είχε φρύδια στην πένα!! Ούτε με το τσιμπιδάκι και το καθρεφτάκι να ήταν την ώρα των βασανιστηρίων..!

2) Καταπληκτική τεχνική που της έβαλε τα δάκτυλα στη θέση τους. Θα απαιτήσω να μου τη μάθουν φέτος στην Ορθοπεδική - δεν φτιάχνει μόνο τα δάκτυλο, λύνει και την γλώσσα μαζί!!!

3) όταν η κάμερα πέρναγε πάνω από το τείχος λίγο πριν την επίθεση των Σαξόνων, οι πυρσοί που θεωρητικά ήταν αναμένοι με φωτιά, φαινόταν ξεκάθαρα πως ήταν πανιά που ανέμιζαν!!!

Παρόλα αυτά, ήταν ένας ευχάριστος τρόπος να περάσει κανείς 2 -3 ώρες

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως μας έχουν καλομάθει με τα επικά. Τί ο άρχοντας, τί η Τροία, τώρα ο Αρθούρος. Εμένα μου αρέσει το παραμύθι τρελαίνομαι και έτσι τα παρακολουθώ άνετα. Αλλά μου έχει λείψει ένα καλό κοινωνικό ή αστυνομικό! Μου άρεσε πολύ. :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

"Το σπίτι της άμμου και της ομίχλης"...να τα ξαναλέμε τώρα; :o

Ταινιάραααα!!!!! :wub::wub::wub:emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ταινιάραααα!!!!!  :wub:  :wub:  :wub:  emrockon

emarup Απίστευτη ταινία.Και για αστυνομικό μια που ανφέρθηκε καλύτερο φετινό βέβαια ο Σπαρτιάτης.Τέσπα,έχει νόημα η αναδίφηση του θρύλου του Αρθούρου,αφού τον 11ο-13ο αιώνα βγήκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιστοριών του κύκλου της Βρετάνης.Υπάρχουν όμως και άλλες ιστορικές εκδοχές από αυτές της ταινίας,αλλά έτσι κι αλλιώς όλες οι αναφορές είναι σε 2-3 συγγραφείς του 6ου-8ου αιώνα από λίγες γραμμές στον Αρθούρο και το Mons Bandonicus.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Εμένα πάντως μου άρεσε και πέρασα πολύ καλά το blockbuster night μου στο Village Παγκράτι. Ποπκορνάκι, κοκακολίτσα, και θεϊκή ταινιούλα με καλτ φυσιογνωμίες (Σάξονας αρχηγός/γιος, Σαρματοί ιππότες).

B) Καμία σχέση με clean cut σταυροφόρους της στρογγυλής τραπέζης...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.