Jump to content

Σύσταση Ιατρικής Εταιρίας Συνεργασίας Ιδιωτών Ιατρών


karanti_maria

Φορολογικό καθεστώς Ιατρών  

11 members have voted

  1. 1. Θα ιδρύατε νόμιμη Εταιρία στο Εξωτερικό ως Ιδιώτες Ιατροί για να αποφύγετε την υψηλή φορολόγηση στην Ελλάδα;

    • Ναι, στην Ελλάδα το φορολογικό πλαίσιο είναι απαγορευτικό.
    • Όχι, ζήτω η Ελλάς, έστω κι αν με γδέρνει!


Recommended Posts

Είμαι νεαρή και άβγαλτη ιατρός. Σπούδασα και πήρα ειδικότητα με υποτροφίες και τιμές.

Διάλεξα να δουλέψω ως ιδιώτης. Για να φτάσω να βγάζω έναν αποδεκτό μισθό από τη δουλειά μου, κάνοντας αρκετά χειρουργεία, θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρονάκια...

Μου έγινε μια αναπάντεχη κι εκπληκτική πρόταση άμεσης συνεργασίας από έναν από τους καλύτερους Χειρουργούς της Ελλάδος, Διδάκτορα, με πείρα χιλιάδων χειρουργείων, άφθονη και σταθερή πελατεία, που με γνωρίζει, με αγαπά και μ΄εμπιστεύεται: να συνεργαστούμε και να συστεγαστούμε στο τεράστιό του Ιατρείο, ιδρύοντας μια Εταιρία!

Είναι μεγάλη μου τιμή από επιστημονικής και Ιατρικής πλευράς. Καταλαβαίνω πως θα γλυτώνουμε κι αρκετά χρήματα από τη μονομερή μας φορολόγηση ως ξεχωριστά φυσικά πρόσωπα.

Τα νομικά τερτίπια της ιδρύσεως Εταιρίας δεν τα γνωρίζω καθόλου.

Αυτός μου είπε πως θα υπογράψουμε καταστατικό κι ένα επιπλέον Ιδιωτικό Συμφωνητικό για να είμαστε και οι δύο πλήρως καλυμμένοι.

Θα ήθελα να μάθω το Νομικό Πλαίσιο Ίδρυσης Εταιρίας στην Κύπρο, πρώην υπεράκτιας (offshore), που τώρα λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης ονομάζονται νόμιμες Κυπριακές ΕΠΕ, με φορολογία μόνο 10%, και να με ενημερώσετε για τα παρακάτω:

1) Αν μπορούμε να εργαζόμαστε εδώ και να απολαμβάνουμε τα προνόμια του φόρου 10% στην Κύπρο. Γνωρίζω ήδη πως δε θα φορολογούμαστε ΚΑΙ στην Ελλάδα.

2) Αν είναι απαραίτητη η παραμονή μας έστω και για λίγες ημέρες στη Κύπρο.

3) Αν η Εταιρία μπορεί να αποσυντεθεί σε ένα χρόνο ή όποτε ένας από τους δύο μετόχους το επιθυμήσει στο μέλλον.

4) Αν η Εταιρία μπορεί να περιλαμβάνει ακίνητα κι αυτοκίνητα, μη άμεσα συνδεδεμένα με τη λειτουργία της. (Ο συνέταιρος θέλει να αποκρύψει ακίνητα για δικούς του κληρονομικούς λόγους.)

5) Γράψτε μου τις πιθανές παγίδες που μπορεί να γίνουν αιτία να κινδυνεύσω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δείτε κι αυτά για να βοηθηθείτε:

http://www.ergoserve.biz/pdf/IBCS%20GREEK%20BOOKLET%20-%20KIPRIAKES%20ETAIRIES%20DIETHNON%20DRASTIRIOTITON%202003.pdf

http://www.bizserve.eu/userfiles/%CE%9A%CE%A5%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3.pdf

http://alfazeda.com/%CE%94%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%82-%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%94%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%A6%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82

http://toprate.com.cy/greek/category-forming-a-company1

http://www.pwc.com/en_CY/cy/publications/assets/pwc-cy_tff10_gr.pdf

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ειναι ο,τι καλυτερο μπορει να κανει καποιος. Πραγματικα δεν ξερω γιατι ΟΛΕΣ οι επιχειρησεις δεν μεταφερονται στη Κυπρο...

Anyway, λεγανε οτι θα αλλαζαν το καθεστως με τις υπερακτιες και δεν ξερω τι ακριβως εχουν κανει, αλλα θα σε συμβουλευα να βρεις εναν καλο δικηγορο κι εναν καλο λογιστη που να ασχολουνται μονο με αυτο το πραγμα (υπαρχουν πολλοι και συνηθως συνεργοζονται) ωστε να εχεις το πισινο σου καλυμμενο.

Η διαδικασια ειναι απλουστατη και απλως απαιτειται να πατε σε ενα δικηγορικο γραφειο στη Κυπρο να υπογραψετε τα χαρτια για τη συσταση, τη δομη κτλ.

Συνοπτικα:

1) Ναι

2) Οχι

3) Φυσικα

4) Θα σε γελασω διοτι ελεγαν οτι θα εθεταν περιορισμους κτλ, αλλα μαλλον ναι

5) Ολες οι "παγιδες" απο οποιαδηποτε συμμετοχη σου σε συσταση εταιριας, αναλογα με τη νομικη μορφη που θα της δωσετε. Θα σε κατατοπισει ο δικηγορος σου για περαιτερω λεπτομεριες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πληροφορίες που έχω μάθει πληρώνοντας 2 εξειδικευμένους λογιστές κι ένα δικηγόρο:

Είναι δυνατή η σύσταση Εταιρίας στην Κύπρο από ένα και μόνο μέτοχο!

Το κόστος είναι γύρω στα 2.000 ευρώ.

Η σύσταση της Εταιρίας μπορεί να γίνει εντός 3 μόνο ημερών!

Η Εταιρία μπορεί να έχει κύκλο εργασιών οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει δυνατότητα πλήρους ανωνυμίας και αδιάβλητου συναλλαγών, αν το ζητήσετε!

Τα μερίσματα, μετά φόρου 10%, δε φορολογούνται.

Υπάρχει δυνατότητα να συμπεριληφθούν, ως περιουσία της Κυπριακής Εταιρίας, όλα σας τα ακίνητα, απαλλάσσοντάς τα από φόρους χρήσης, φόρους μεταβίβασης, ή φόρους κληρονομιάς!

Οι μισθοί υπαλλήλων σας θεωρούνται έξοδα της επιχείρησης κι εξαιρούνται από τον ενιαίο φόρο του 10%!

Μπορεί να δηλωθούν ως υπάλληλοι και συγγενικά σας πρόσωπα...

Όσο αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων ΚΑΙ στην Ελλάδα, το ψάχνουν ακόμη.

Όταν το μάθω επίσημα θα σας το γράψω παρακάτω.

Μάλλον δεν είναι εφικτή, είπαν...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Είμαι νεαρή και άβγαλτη ιατρός. Σπούδασα και πήρα ειδικότητα με υποτροφίες και τιμές.

Διάλεξα να δουλέψω ως ιδιώτης. Για να φτάσω να βγάζω έναν αποδεκτό μισθό από τη δουλειά μου, κάνοντας αρκετά χειρουργεία, θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρονάκια...

Eγώ ένα πράγμα κρατάω απ' όλα αυτά. Ότι μετά τις σπουδές (χαρτζιλίκι από τον πατέρα) και την ειδικότητα (χαρτζιλίκι από το κράτος) τελειώνουν και οι υποτροφίες και οι τιμές :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι επιχειρηματίες, Θανάσης και Παναγιώτης Λασκαρίδης, βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, Λάμψα Α.Ε. και Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε., μεταβίβασαν προσφάτως τις μετοχές που είχαν στο όνομά τους (ως φυσικά πρόσωπα) σε νομικά πρόσωπα εξωτερικού. Με απλά λόγια στο μετοχολόγιο των παραπάνω ελληνικών εταιρειών δεν υπάρχουν πλέον τα ονόματα των δύο γνωστών επιχειρηματιών, αλλά των αλλοδαπών νομικών προσώπων (η χώρα προέλευσης των εταιρειών δεν αναφέρεται καν στην ανακοίνωση).

Το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να μην σχετίζεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όμως σχεδόν συνέπεσε (καθυστέρηση ολίγων ημερών) και δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσουν κι άλλοι μεγάλοι, αλλά και μικρότεροι επιχειρηματίες. Ο λόγος είναι για να αποφύγουν τη φορολόγηση των μερισμάτων και των κερδών από μετοχές κατά 40%.

Εάν οι ίδιοι επιχειρηματίες ή άλλοι μέτοχοι διατηρούσαν τις μετοχές τους στο όνομά τους ως ημεδαπά φυσικά πρόσωπα, τότε θα πλήρωναν φόρο 40% επί των μερισμάτων. Τώρα αυτά τα νομικά πρόσωπα δεν θα πληρώσουν φόρο στην Ελλάδα, αλλά θα φορολογηθούν στη χώρα προέλευσης με βάση την εκεί προβλεπόμενη φορολογία. Το ίδιο ισχύει για όλους τους ξένους μετόχους.

Ανάλογες κινήσεις μεταφοράς της «ταυτότητας» θα κάνουν και διάφοροι επενδυτές. Οχι όποιοι κι όποιοι. Αλλά οι έχοντες, οι οποίοι δεν θα θελήσουν να πληρώσουν στο κράτος το 40% των κερδών τους από μετοχές.

Αν πάντως μείνουν οι συντελεστές ως έχουν και δεν προβλεφθεί αφορολόγητο τότε το νομοσχέδιο θα γίνει ταφόπλακα για τις συναλλαγές Ελλήνων επενδυτών και κατ’ επέκταση για αρκετές εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς η χώρα θα είναι η ακριβότερη (μαζί με τη Δανία) στα συγκεκριμένα εισοδήματα.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CF%80%CF%8C-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85/item/143425-%CE%9E%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%C2%AB%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%C2%BB-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%87%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο αναμενόμενος νόμος για την «Αποκατάσταση της Φορολογικής Δικαιοσύνης και την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής» δημιουργεί σημαντικά κίνητρα για τη χρήση εταιριών συμμετοχών (Holding) που βρίσκονται σε Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο άρθρο 13 που αναφέρεται στη φορολογία των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν οι Α.Ε και οι Ε.Π.Ε καθορίζονται οι συντελεστές παρακρατούμενων φόρων για τα επόμενα 5 έτη, που ξεκινούν από 21% εντός του έτους 2011 και φτάνουν έως το 25% όταν η διανομή λαμβάνει χώρα μέσα στο 2015. Το ποσό του παρακρατούμενου φόρου προστίθεται στον ετήσιο φόρο εισοδήματος, που για το τρέχον οικονομικό έτος βρίσκεται στο 24%, και καταβάλλεται εφόσον η εταιρία προχωρήσει στη διανομή μερισμάτων. Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για τα πιο πάνω εισοδήματα, ενώ αν ο δικαιούχος φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή στην κλίμακα το τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται.

Τα ποσοστά αυτά περιλαμβάνουν επίσης τα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, με τη μορφή αμοιβών και ποσοστών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στους διευθυντές, αμοιβών στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, εκτός μισθού, καθώς και μερισμάτων ή προμερισμάτων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους γίνεται σε μετρητά ή μετοχές.

Ορίζεται ρητά ότι οι διατάξεις αυτές «δεν εφαρμόζονται όταν τα μερίσματα καταβάλλονται προς εταιρεία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είναι θυγατρική η καταβάλλουσα τα μερίσματα ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 11 του ν. 2578/1998 (ΦΕΚ A’30)». Ο φόρος που έχει παρακρατηθεί σε βάρος της ανώνυμης εταιρείας, επιστρέφεται σε αυτή κατά το μέρος που αναλογεί στα μερίσματα που διανέμει σε εταιρεία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.

Ο Νόμος 2578/1998, αναφέρεται στο Φορολογικό καθεστώς συγχωνεύσεων, διασπάσεων, εισφοράς ενεργητικού και ανταλλαγής τίτλων μεταξύ εταιριών διαφορετικών Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροποποιήθηκε τελευταία με το Ν. 3517/2006. Σύμφωνα με το Άρθρο 9, περίπτωση γ και το άρθρο 11 του ίδιου νόμου, οι βασικές προϋποθέσεις για να ισχύει η απαλλαγή από τον παρακρατούμενο φόρο στα μερίσματα είναι η μητρική εταιρία να κατέχει τουλάχιστον 10% της Θυγατρικής και να διατηρεί το ποσοστό της επί δύο τουλάχιστον συνεχή έτη.

Με την περίπτωση 7 του Άρθρου 13 του νέου Νόμου για την Αποκατάσταση της Φορολογικής Δικαιοσύνης, ορίζεται ρητά ότι η απαλλαγή της παραγράφου 1 του άρθρου 114 του Κ.Φ.Ε «ισχύει και για τα κέρδη που εξάγει στην αλλοδαπή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή με τα οποία πιστώνει την έδρα της στην αλλοδαπή». Δηλαδή, εφόσον αλλοδαπή κοινοτική εταιρία διατηρεί υποκατάστημα στην Ελλάδα και διανέμει μέρισμα προς τα κεντρικά, το ποσό αυτό εξαιρείται από την παρακράτηση φόρου που ορίστηκε σύμφωνα με την περίπτωση 2 της παραγράφου 1 του άρθρου 55.

Βάσει των παραπάνω, τα κίνητρα που δημιουργούνται για τη ίδρυση Κοινοτικών Holding εταιριών είναι πλέον σημαντικά για τις Ανώνυμες Εταιρίες, αλλά και για όλες τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης που μέχρι σήμερα απαλλασσόντουσαν από το φόρο στα μερίσματα. Για παράδειγμα, μία Κυπριακή Εταιρία Συμμετοχών μπορεί να γίνει αποκλειστικός μέτοχος μίας ελληνικής Α.Ε ή Ε.Π.Ε και με το σχεδιασμό αυτό να εξαιρεθεί από τις διατάξεις του άρθρου 13 του νέου νόμου.

Πολλοί επιχειρηματίες αναμένεται να ιδρύσουν εταιρίες συμμετοχών στην αλλοδαπή, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στη συνέχεια θα μεταβιβάσουν τα ποσοστά που κατέχουν ως φυσικά πρόσωπα στις Holding αυτές εταιρίες. Κατά τη μεταβίβαση του ποσοστού από το Φυσικό Πρόσωπο προς την αλλοδαπή, κοινοτική εταιρία συμμετοχών, θα προκύψει φόρος μεταβίβασης σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κ.Φ.Ε, αλλά το ποσό αυτό θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον παρακρατούμενο φόρο που θα κληθεί να καταβάλει ο επιτηδευματίας τα επόμενα 5 έτη κατά την αποκοπή του μερίσματος από την ημεδαπή Α.Ε και Ε.Π.Ε.

Χώρες όπως η Κύπρος που χρησιμοποιούν το αγγλοσαξονικό νομικό σύστημα δικαίου, βοηθούν στην ολοκλήρωση τέτοιων εταιρικών σχημάτων αφού παρέχουν ανωνυμία στους μετόχους μέσω του εμπιστεύματος (Trust) και η διαδικασία της ίδρυσης και παρακολούθησης της εταιρίας μπορεί να γίνει εύκολα, γρήγορα και με χαμηλό κόστος.

Νανόπουλος Κων/νος

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/11119

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΤΑ «ΦΤΕΡΑ» τους για φορολογικούς παραδείσους ετοιμάζονται να ανοίξουν μετά τους επιχειρηματίες και τους μεγαλοεπενδυτές της χώρας εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να αποφύγουν την φορολόγηση μερισμάτων και σε δεύτερο χρόνο το φόρο των υπεραξιών από μετοχές και ομόλογα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στην κλίμακα τα μερίσματα από μετοχές και τα ομόλογα, να επιβάλει «μίνι» πόθεν έσχες μέσω του εμπλουτισμού των στοιχείων της φορολογικής δήλωσης και η υπόσχεσή της για ένα νέο τρόπο φορολόγησης των υπεραξιών από μετοχές δημιουργεί νέο κύμα φυγής ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό. Προορισμοί χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως η Κύπρος ή το Λουξεμβούργο. Τον δρόμο, άλλωστε, τον έχουν ανοίξει εδώ και μερικά χρόνια οι επιχειρηματίες και οι μεγάλοι εγχώριοι επενδυτικοί και επιχειρηματικοί οργανισμοί.

Πρώτη η Εθνική μετέφερε μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της στο Λουξεμβούργο και ακολούθησε η EFG Eurobank. Μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, όπως ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, επέλεξαν το Λουξεμβούργο για έδρα των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων (Damma Holdings). Παράλληλα το σύνολο σχεδόν των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών διαχειρίζονται τα επενδυτικά τους κεφάλαια ακόμη και αν αυτά τοποθετούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω off shore ή on shore εταιρειών, οι περισσότερες εκ των οποίων εδρεύουν στην Κύπρο. Κερασάκι στην τούρτα είναι το γεγονός πως οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις σύστησαν εταιρείες συμμετοχών στην Κύπρο για να ελέγχουν από εκεί τις δραστηριότητές τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη (πλην Τουρκίας) και να μην επαναφορολογούνται τα μερίσματα που λαμβάνουν από τις εκεί θυγατρικές τους.

Μερίσματα

Η διαδικασία έχει ως εξής: Μια ελληνική εταιρεία μεταφέρει στην Κύπρο τον έλεγχο των θυγατρικών της στα Βαλκάνια. Τα μερίσματα που εισπράττει από τις χώρες αυτές φορολογούνται στην πηγή (Ρουμανία κ.λπ.) με χαμηλό συντελεστή (16%) και εν συνεχεία μεταφέρονται στην Κύπρο χωρίς να πληρωθεί άλλος φόρος. Αυτό γιατί η Μεγαλόνησος -σε αντίθεση με την Ελλάδα- έχει υπογράψει συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης με όλες τις ανατολικές χώρες.

Ετσι, το χρήμα μένει εκτός Ελλάδος και μακριά από το χέρι της εφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα αρκετές εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα έχουν κέρδη από τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, αλλά δεν τα επαναπατρίζουν υπό τον φόβο της φορολόγησης.

Τη σκυτάλη λαμβάνουν τώρα εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια υψηλότερα του ενός εκατ. ευρώ και αναζητούν λύσεις... φοροδιαφυγής ή έστω φοροελάφρυνσης.

Μεγαλοϊατροί, δικηγόροι, εργολάβοι, μηχανικοί, έμποροι προσφεύγουν στη λύση της σύστασης εταιρείας στην Κύπρο, στην οποία μεταβιβάζουν το επενδυτικό τους «κομπόδεμα», είτε αφορά μετρητά, είτε τοποθετήσεις σε μετοχές ( ελληνικές και ξένες) και ομόλογα. Ωστόσο, το νέο κύμα φυγής αφορά μόνο επενδυτικά κεφάλαια.

Ο φόρος στην πηγή

Οι εταιρείες διεθνούς δραστηριότητας, όπως αποκαλούνται πλέον οι on shore ( τέως off shore) εταιρείες στην Κύπρο, φορολογούνται με συντελεστή 10%. Οταν, όμως, η μόνη τους δραστηριότητα είναι κέρδη ή πρόσοδοι χαρτοφυλακίου (μερίσματα κ.ά.) δεν επαναφορολογούνται μια και έχει παρακρατηθεί φόρος στην πηγή.

Η λύση των on shore εταιρειών θεωρητικά δεν απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες τους από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης των παραπάνω εισοδημάτων. Βασική φορολογική αρχή αποτελεί ότι ο κάθε έλληνας πολίτης οφείλει να δηλώνει στην Ελλάδα τα εισοδήματά του από όποια χώρα και αν προέρχονται. Αρχή, που έχει καταπατηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, ώστε σχεδόν τείνει να ξεχασθεί. Με δεδομένο, άλλωστε, ότι οι εταιρείες που συστήνονται έχουν ως στόχο τις μακροχρόνιες επενδύσεις και δεν αφορούν κεφάλαια που θα τα χρειασθούν μεσοπρόθεσμα οι κάτοχοί τους, έχουν τη δυνατότητα να επανεπενδύουν τα κέρδη τους χωρίς να μοιράζουν μέρισμα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αναζωπυρώνονται το τελευταίο διάστημα τα σενάρια για νέο κύμα φυγής μεγάλων πολυεθνικών ομίλων από την ελληνική αγορά. Η άσχημη κατάσταση της οικονομίας, που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται κατακόρυφα οι πωλήσεις και τα κέρδη τους, και κυρίως η υψηλή φορολόγηση, την οποία θα υποστούν τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια, προβληματίζουν έντονα τις διοικήσεις τους, οι οποίες φέρονται να εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρα του εξωτερικού.

Τοποθετήσεις

Τα σενάρια πυροδότησαν και οι δημόσιες τοποθετήσεις -γεμάτες αιχμές και υπονοούμενα- των ισχυρών ανδρών που διοικούν πολυεθνικούς ομίλους και η αλλαγή της στρατηγικής τους στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο τέτοιων σεναρίων βρίσκεται η «Παπαστράτος», θυγατρική της Philip Morris, η οποία δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο -ακόμη και αυτό της αποχώρησης από την Ελλάδα- μετά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά καπνού.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρήστος Τσόλκας, μιλώντας αποκλειστικά στην «ΗτΣ», πρόσφατα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «Παπαστράτος» αποτελεί για τον όμιλο της Philip Morris International μία σημαντική εταιρεία, έναν κρίσιμο πόλο, ωστόσο το νέο επιχειρηματικό τοπίο που διαμορφώθηκε, πρωτίστως από την αύξηση στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, την υποχρεώνει να επανεξετάσει την εν γένει επιχειρηματική στρατηγική της στην Ελλάδα. Ο κ. Τσόλκας τονίζει πως η υψηλή φορολογία και η γενικότερη οικονομική κρίση άφησαν ήδη τα σημάδια τους στα αποτελέσματα της εταιρείας, καθώς στο πρώτο τετράμηνο του 2010 οι πωλήσεις της είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ εκτιμάται πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί, ίσως και να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες. Με ιδιαίτερη ένταση επιστρέφει και η φημολογία που θέλει την Coca Cola 3E να μεταφέρει την έδρα της σε χώρα του εξωτερικού. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, τα «πυρά» που εξαπέλυσε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου κ. Γιώργος Δαυίδ εναντίον της κυβέρνησης και των επιλογών της στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όπως τυχαία δεν ήταν η αναφορά του στην επιλογή της Ελλάδας ως έδρας του ομίλου.

Αιχμές

Εντύπωση, επίσης, προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε για τα εμπόδια που υψώνει η γραφειοκρατία στη δημιουργία μονάδας συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού στο εργοστάσιο της «3Ε» στο Σχηματάρι, την ώρα που σε άλλες χώρες όπου έχει παρουσία ο όμιλος λειτουργούν ήδη τέσσερις αντίστοιχες μονάδες και ετοιμάζονται άλλες έξι. Ο κ. Δαυίδ στην τοποθέτησή του έκανε λόγο και για την ανάγκη να καταργηθεί η πολυνομία, η γραφειοκρατία και να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα και να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον σε βάθος χρόνου.

Εταιρείες που έφυγαν

Η «φυγή» ισχυρών πολυεθνικών ομίλων από τον ελληνικό χώρο δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Κατά το παρελθόν, αρκετοί κολοσσοί που πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα επέλεξαν να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και να «μεταναστεύσουν» σε πιο φιλικές γι' αυτές χώρες.

Από το κλείσιμο των επιχειρήσεων της «Τεοκάρ», θυγατρικής εταιρείας του ιαπωνικού ομίλου Nissan, στη Θεσσαλία, τη δεκαετία του 1980, που «έστειλε» στο ταμείο ανεργίας περίπου 420 εργαζόμενους, τη διακοπή λειτουργίας των γραμμών παραγωγής της Ρrocter & Gamble, την αναχώρηση της Pirelli πριν από 20 χρόνια με προορισμό την Τουρκία, έως σήμερα με την αποχώρηση της ΒΡ και της Shell από την ελληνική αγορά εμπορίας καυσίμων, τα παραδείγματα είναι πολλά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_9888.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το προηγούμενο τρίμηνο ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια μετανάστευαν στην Κύπρο για να «γλιτώσουν» το πόθεν έσχες, τώρα θα φεύγουν για να αποφύγουν τον φόρο 40% επί των μερισμάτων.

Η αποστροφή ανήκει σε στέλεχος τμήματος επενδυτικής τραπεζικής και αποτυπώνει το κλίμα μετά την απόφαση του υπουργείου.

Ο φόρος κατά 40% θα βαρύνει σχεδόν μόνο τους εδρεύοντες εν Ελλάδι επενδυτές.

Αντίθετα, οι ξένοι απαλλάσσονται πλήρως ή έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν τον παρακρατηθέντα από την Ελλάδα φόρο.

Ειδικότερα, υπάρχουν συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης που προβλέπουν ότι επί του διανεμόμενου μερίσματος δεν μπορεί η Ελλάδα να παρακρατήσει καν φόρο.

Η Ελλάδα έχει τέτοιου τύπου συμβάσεις με την Κύπρο και τις ΗΠΑ.

Γιατί λοιπόν ένας μεσαίου βεληνεκούς επενδυτής να μη μεταφέρει τα επενδυτικά του κεφάλαια στην Κύπρο και να συνεχίσει να επενδύει στο X.A.;

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται ερωτήματα για το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Και αυτό γιατί οι περισσότερες συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης που έχει υπογράψει η Ελλάδα με άλλες χώρες προβλέπουν ότι η παρακράτηση επί του διανεμόμενου μερίσματος δεν μπορεί να ξεπερνά το 10%.

Το οποίο εν συνεχεία το συμψηφίζουν οι επενδυτές στην πατρίδα τους.

Τι θα γίνει με ξένους επενδυτές που εδρεύουν σε χώρες με τέτοιες συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης;

To πιθανότερο είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτε και θα συνεχίσουν να μη φορολογούνται.

Το τελευταίο ερώτημα που ανακύπτει είναι το πώς θα υπολογίζεται ο φόρος. Η αγορά έχει δικαίως υπολογίσει ότι το 40% προκύπτει από τον φόρο επί των αδιανέμητων (24%), ενώ ο φόρος επί του μερίσματος ανεβαίνει στο 16% από 10% σήμερα.

Ούτε που θέλει κανείς να σκέφτεται ότι ο υπουργός εννοούσε 24% συν 40%...

Υ. Γ.: Οι λίγοι ξένοι που επηρεάζονται δυσμενώς από την αύξηση του φόρου επί των μερισμάτων είναι όσοι εδρεύουν σε χώρες που δεν διαθέτουν σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης. Οι περισσότερες off shore όμως έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια… on shore σε Κύπρο και Λουξεμβούργο.

http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/568727/ChameleonArticle.aspx

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η άλογη οικονομική πολιτική που έχει επιβάλει η κυβέρνηση αναγκάζουν πολλές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τον δρόμο της μεγάλης φυγής από την Ελλάδα. Τα σκληρά φορολογικά μέτρα , οι «αγκυλώσεις» που πλήττουν την επιχειρηματικότητα καθώς και οι συνεχείς έκτακτες εισφορές , έχουν αναγκάσει την πλειονότητα των επιχειρηματιών να εξετάζουν λεπτομερώς τη δυνατότητα της «επιχειρηματικής μετανάστευσης». Μεγάλες εταιρείες με θυγατρικές στο εξωτερικό δείχνουν ενδιαφέρον να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας, αφού τα μερίσματά τους εισάγονται υποχρεωτικά στην χώρα μας και φορολογούνται με συντελεστή 40% ή 45%. Αυτή η επιβάρυνση είναι εξοντωτική για τις εταιρείες , όταν οι φορολογικοί συντελεστές στις περισσότερες χώρες είναι πολύ χαμηλότεροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Σερβία τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με 10% .

Είναι φανερό ότι για τους Έλληνες επιχειρηματίες το φορολογικό περιβάλλον είναι πλέον ασφυκτικό. Παράλληλα , παρατηρείται συστηματική καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στις επιχειρήσεις , κάτι που εκτός της ασφυξίας ρευστότητας στην αγορά προκαλεί και έντονο πρόβλημα αξιοπιστίας. Η κατά κανόνα λοιπόν ασυνέπεια του δημοσίου κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από αυτές , μόνο και μόνο επειδή εδρεύουν στην Ελλάδα, αναγκάζονται να προπληρώνουν τις παραγγελίες πρώτων υλών και να μην απολαμβάνουν ουδεμίας πιστώσεως από τους ξένους προμηθευτές. Κάτι που μέχρι και πριν λίγους μήνες ουδέποτε είχε τεθεί ως θέμα στις συναλλαγές τους.

http://bananiagr.wordpress.com/2010/06/22/%CE%BA%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και οι νέοι και άβγαλτοι γιατροί κάνουν locum μέσω εταιρειών με έδρα στο Isle of Man...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και οι νέοι και άβγαλτοι γιατροί κάνουν locum μέσω εταιρειών με έδρα στο Isle of Man...

Σωστά!

Και με 0% φορολογία, παρακαλώ... (Παπακωνσταντίνου ακούς?)

Αλλά δυστυχώς για εισοδήματα από την Ελλάδα δεν υπάρχει απαλλαγή φόρου αν δηλώσεις έδρα στο Isle of Man...

Αργότερα, αν γίνει από κάποιον προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, και δεχτεί πάλι η Χώρα μας τσουχτερά πρόστιμα, θα ανοίξει ο δρόμος των Εταιριών και προς τη Νήσο του Μαν!

Άλλωστε είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Προς το παρόν, η καλύτερη λύση είναι η ίδρυση Κυπριακής ΕΠΕ , με συνολικό φόρο μόνο 10%...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

The state does not assess sales tax on consumers.

Business and occupational license tax rates range from 0.096% to 1.92%, depending on the category of business activity.

Delaware does not assess a state-level tax on real or personal property.

Although Delaware is ranked first tax haven in the world by Tax Justice Network, it is not listed on the OECD's 2009 "Black List", despite objections of Luxembourg's and Switzerland's authorities.

http://en.wikipedia.org/wiki/Delaware#Economy

Νόμιμοι Φορολογικοί Παράδεισοι υπάρχουν και στο εσωτερικό των Η.Π.Α. !

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

έχει κ ά ν ε ι κανείς στο φόρουμ ιατρική εταιρεία με έδρα στο εξωτερικό (Κύπρος κλπ) και ιατρείο στην Ελλάδα ή γνωρίζει κάποιο γιατρό που να έχει κάνει? Ευχαριστώ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Περίπου 1500 εταιρίες, ελληνικών συμφερόντων, μετέφεραν την έδρα τους στη Κύπρο τους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, όπως αναφέρεται σε έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Κύπρο.

http://fimotro.blogspot.com/2011/04/blog-post_9200.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αφού μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου σκούπα τον περασμένο Μάρτιο τίποτα δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά εξηγήσεις και η τρόικα να μιλά για μεταρρύθμιση που έμεινε «στα χαρτιά».

Το θέμα βρίσκεται, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λίστα των 350 κλειστών επαγγελμάτων που υποτίθεται ότι έπρεπε να ανοίξουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε υλοποίηση της κοινοτικής οδηγίας 123 /2006, γνωστής και ως οδηγίας Bolkenstein για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών εντός της Ε.Ε.

Η προθεσμία για την έναρξη της απελευθέρωσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο εκπνέει σε περίπου 40 ημέρες, την 1η Ιουλίου, και όλα τα υπουργεία -μηδέ του Οικονομικών εξαιρουμένου- συνεχίζουν να αναζητούν τον κατάλογο των επαγγελμάτων που θα πρέπει να απελευθερωθούν.

Η λίστα των περίπου 350 επαγγελμάτων δεν έχει επικυρωθεί επισήμως από κανένα υπουργείο. Τα περισσότερα υπουργεία, πέντε χρόνια μετά την ισχύ της οδηγίας, δεν είναι σε θέση να αναφέρουν με ακρίβεια ποια επαγγέλματα από αυτά που είναι της αρμοδιότητάς τους πρόκειται να «ανοίξουν».

Εκτός όμως από την έλλειψη της λίστας, ο νόμος δεν μπορεί να έχει ακόμη εφαρμογή αφού εκκρεμεί η έκδοση των συνολικά 15 Προεδρικών Διαταγμάτων και Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την άρση περιορισμών στα πέντε επαγγέλματα (του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή), τα οποία απελευθερώνονται σε εθνικό επίπεδο.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου είχε σταλεί από την επιτροπή εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. -η οποία εποπτεύει την υλοποίηση της οδηγίας- στις αρμόδιες γραμματείες όλων των υπουργείων αίτημα να αποσταλούν μέχρι τις 20 Απριλίου αναλυτικοί πίνακες με τα επαγγέλματα που περιλαμβάνει το γράμμα του νόμου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στην τρόικα, δεν εστάλη εντός προθεσμίας καμία ενημέρωση, παρά και δεύτερη επιστολή που εστάλη. Πολύ μικρή ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες και η ανταπόκριση στο αίτημα του υπουργείου για ενημέρωση αναφορικά με τους φραγμούς που επιθυμεί κάθε υπουργείο να διατηρήσει (η προθεσμία έληξε χθες).

Στις επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από περίπου ένα μήνα για την παροχή εξηγήσεων -η οποία αναμένει απάντηση- εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ, έρχεται τώρα να προστεθεί και η Τρόικα.

Στον έλεγχο για την εφαρμογή του νομοσχεδίου διαπίστωσε «μηδενικό αποτέλεσμα και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε μια από τις πιο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του μνημονίου».

Ο απολογισμός που έγινε από την Τρόικα στα υπουργεία αλλά και από το καθ' ύλην αρμόδιο για το συντονισμό υπουργείο Οικονομικών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Οι φόβοι που εξέφρασαν δημοσίως έναν μήνα πριν εκπρόσωποι της Κομισιόν που ήρθαν στην Ελλάδα για τον ίδιο λόγο, φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Στις παρατηρήσεις τους οι εκπρόσωποι των ελεγκτών τονίζουν ότι το μέτρο είναι κομβικό για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά. Αν όμως δεν είναι όλα έτοιμα σε δύο μήνες, εκφράζονται φόβοι ότι θα προκληθεί τεράστια σύγχυση στον καταναλωτή αλλά και στο πάνω από 1 εκατομμύριο εμπλεκόμενους επαγγελματίες και εργαζομένους σε αυτούς τους κλάδους, αν το τοπίο δεν ξεκαθαρίσει.

Σημείωσαν επίσης ότι όσο δεν ξεκαθαρίζονται τα πράγματα η αγορά των επαγγελμάτων αυτών δεν απελευθερώνεται καθώς οι επαγγελματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν δεν θα ξέρουν τι ανταγωνισμό θα αντιμετωπίσουν για να προετοιμαστούν ούτε οι «υποψήφιοι» δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν να επιχειρήσουν.

Η τρόικα εξέφρασε ενστάσεις και για τα 5 επαγγέλματα τα οποία απελευθερώνονται σε εθνικό επίπεδο με βάση το νόμο. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι δεν θεωρεί αρκετές τις αλλαγές, εκτιμώντας ότι πρέπει να δίδουν μεγαλύτερη ευχέρεια στον πελάτη για την επιλογή των υπηρεσιών (π.χ. υποχρεωτική μεσολάβηση δικηγόρου) αλλά και να διασφαλίζεται η άρση κατώτατων αμοιβών.

Καταργείται η απαίτηση διοικητικής άδειας!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Ιουλίου, κάθε επαγγελματίας, από τον υπαίθριο λιανοπωλητή, τον έμπορο, τον τουριστικό πράκτορα, τον κομμωτή, τον τεχνίτη, έως τον ιδιοκτήτη σχολής, το δικηγόρο και τον αρχιτέκτονα θα μπορεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Δηλαδή καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.

Η μόνη υποχρέωση που ορίζει ο νόμος είναι η προηγούμενη 3μήνη γνωστοποίηση ενδιαφέροντος στις αρμόδιες αρχές ώστε αυτές (αν θέλουν και μπορούν) να κάνουν προληπτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το νόμο, σε όποιο επάγγελμα δεν υπάρξει εξαίρεση καταργούνται περιορισμοί γεωγραφικοί, αριθμητικοί, ελαχίστων αποστάσεων, λήψης διοικητικής άδειας, υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο. Επίσης, δεν θα υπάρχει πλέον υποχρέωση προσφοράς παράλληλης υπηρεσίας, απαγόρευση της διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων και άσκησης επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@nafetmporiki.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έστω και χωρίς Εταιρία, αρκεί ένα ΑΦΜ επαγγελματία για να μπει κάποιος στο Ευρωπαϊκό Φορολογικό Σύστημα VIES, ως πιστοποιημένο μέλος.

Στο VIES, μπορεί να κάνει αγορές αγαθών και υπηρεσιών από οποιοδήποτε Κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν τις δηλώνει στο ηλεκτρονικό σύστημα, κάθε μήνα.

Γιατί είναι χρήσιμο να γραφτεί κανείς στο VIES, δωρεάν;

Για να κάνει τις αγορές του από το Εξωτερικό εντελώς αφορολόγητα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

όπως λέμε στην Κρήτη "Να ‘τανε το συμμισακό καλό θα ‘τανε κι η γυναίκα"

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Του Θ. ΤΣΙΡΟΥ tsiros@enet.gr

ΡΙΖΙΚΕΣ αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης ενός εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της ψήφισης του νέου φορολογικού νόμου.

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο και τα ίδια κέρδη, είναι δυνατόν να πληρώνουν φόρο που θα αποκλίνει έως και 50% εξαιτίας της νομικής μορφής τους. Στις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου, συμπεριελήφθη και ένα παράδειγμα το οποίο επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Φορολογικών και Οικονομικών Μελετών. Μια μικρομεσαία επιχείρηση παράγει κέρδη 100.000 ευρώ. Πόσο φόρο πρέπει να πληρώσει; Η απάντηση ανάλογα με τη μορφή της εταιρείας διαφοροποιείται ως εξής:

1 Αν είναι ατομική επιχείρηση θα φορολογηθεί αποκλειστικά με βάση την κλίμακα. Για εισόδημα 100.000 ευρώ προκύπτει φόρος 32.000 ευρώ μετά και τη μείωση του αφορολογήτου από τις 8.000 στις 12.000 ευρώ.

2 Αν είναι ομόρρυθμη εταιρεία, τότε το 50% των κερδών φορολογείται στο όνομα της επιχείρησης με συντελεστή 20% και τα υπόλοιπα στο όνομα των εταίρων ως επιχειρηματική αμοιβή με βάση την κλίμακα. Ετσι, προκύπτει συνολικός φόρος 16.880 ευρώ. Δηλαδή, για τα ακριβώς ίδια κέρδη, η ομόρρυθμη εταιρεία πληρώνει τον μισό φόρο σε σχέση με την ατομική. Αν η ίδια σύγκριση γινόταν για κέρδη της τάξεως των 20.000 ευρώ, θα προέκυπτε ότι συμφέρει περισσότερο η ατομική επιχείρηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι επαγγελματίες καταφεύγουν σε λογιστές και φοροτεχνικούς προκειμένου να τους υποδείξουν ποια μορφή πρέπει να έχει η εταιρεία τους. Καταλήγουμε να δημιουργούμε συνθήκες φορολογικού ανταγωνισμού ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας, ακόμη και στο εσωτερικό του ίδιου επιχειρηματικού κλάδου.

3 Μετά την ψήφιση του τελευταίου φορολογικού νόμου, διαφοροποιήθηκε η φορολογική μεταχείριση ακόμη και στους κόλπους των προσωπικών εταιρειών. Η ετερόρρυθμη εταιρεία φορολογείται διαφορετικά από την ομόρρυθμη. Για 100.000 ευρώ κέρδη, πληρώνει φόρο 20.884 ευρώ αντί για 16.880 ευρώ που πληρώνει η ομόρρυθμη.

4 Οσο για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ, αν υποτεθεί ότι θα προχωρήσουν στη διανομή του συνόλου των κερδών ύψους 100.000 ευρώ, είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν συνολικό φόρο 35.360 ευρώ ή ποσοστό 35,36%.

Κοινή φορολόγηση όλων των επιχειρήσεων (τουλάχιστον των μικρομεσαίων, καθώς η φορολογική μεταχείριση των Α.Ε. και των ΕΠΕ είναι διαφορετική και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες) θα ανοίξει μεγάλα ζητήματα, με κυριότερο το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Μετά και την περικοπή του μεσοπρόθεσμου, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες απολαμβάνουν αφορολόγητο 8.000 ευρώ και κατάργησή του θα ισοδυναμεί με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση της τάξεως των 800 ευρώ ετησίως.

Η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων ως μέτρο που θα υποχρεώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εμφανίσουν περισσότερα έσοδα, είναι μέτρο που έχει αποδεχτεί και έχει εξαγγείλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στη μορφή που θα πάρουν τα νέα αντικειμενικά κριτήρια, καθώς ακόμη και στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να μην επιθυμούν επαναφορά στα προ 15ετίας δεδομένα όπου έπαιζε ρόλο ακόμη και η επιφάνεια του γραφείου. Συζητείται να αναλάβει την εκτέλεση του μέτρου η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Ζητούμενο είναι να συνταχτεί ένας αλγόριθμος, ο οποίος θα υπολογίζει ηλεκτρονικά και αυτόματα το ελάχιστο δυνατό εισόδημα που θα μπορεί να εμφανίζει κάθε επαγγελματίας. Βέβαια, τα αντικειμενικά κριτήρια κρύβουν μια τεράστια αδικία, η οποία διογκώνεται σε περιόδους μεγάλης ύφεσης: δεν αφήνουν τον επαγγελματία να εμφανίσει ζημιές.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Οff shore κι επενδυτικά funds.

ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΣΟ 100.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 0,01% ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ!

Οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να δώσουν στην εφορία τα στοιχεία των πελατών τους, αφού αυτά προστατεύονται από το τραπεζικό απόρρητο, το οποίο για να «σπάσει» χρειάζεται εντολή εισαγγελέα με ενεργοποίηση διατάξεων περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Το να συμβεί κάτι τέτοιο για το σύνολο των υπεράκτιων εταιρειών που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο, από νομικής πλευράς. Παράλληλα, μια τέτοια ενέργεια, όπως είναι φυσιολογικό, θα ξεσηκώσει κατά της κυβέρνησης και τους εφοπλιστές.

Ορισμένοι επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν καλυμμένα από τώρα τα... νώτα τους ετοιμάζονται για Λουξεμβούργο. Το νέο «trend» είναι η ίδρυση εκεί επενδυτικού fund (απαιτείται μίνιμουμ κεφάλαιο 100.000 ευρώ), που φορολογείται με 0,01% επί των κεφαλαίων και στο οποίο ως επενδυτές εμφανίζονται SPVs (Special Purpose Vehicles), δηλαδή εταιρείες ειδικού σκοπού στις οποίες μέτοχοι είναι άλλες υπεράκτιες.

Ψηλά στις προτιμήσεις των ιδιοκτητών υπεράκτιων για τις καταθέσεις τους παραμένει η Κύπρος και η Ελβετία, ενώ μερικοί έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια και σε ασιατικούς προορισμούς. Υπάρχει, για παράδειγμα, σημαντική μετακίνηση κεφαλαίων προς τις τράπεζες της Σιγκαπούρης και του Μαυρίκιου, δηλαδή εκτός Ευρώπης και «ζώνης αμερικανικού ελέγχου», όπου διασφαλίζεται η ανωνυμία του καταθέτη και παραμένει σχεδόν μηδενικός ο φόρος των καταθέσεων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

Ίδρυση-σύσταση εταιρείας στην Βουλγαρία ΜΟΝΟ ΜΕ 395 ΕΥΡΩ! MEΧΡΙ ΤΙΣ 28.02.2012

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

1. Λόγω του απλούστατου φορολογικού συστήματος. Ο φορολογικός συντελεστής στην Βουλγαρία είναι 10%,ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαικής ένωσης.

2. Λόγω των χαμηλών ημερομησθίων. Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 130(εκατόν τριάντα) euro μηνιαίως, τέσσερις φορές χαμηλότερος από ότι στην Ελλάδα.

3. Λόγω του χαμηλού συντελεστή διαβίωσης. Η Βουλγαρία είναι η φθηνότερη χώρα – μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης σε τρόφιμα,ρουχισμό και ενοίκια.

4. Λόγω της μικρής χιλιομετρικής απόστασης από την Ελλάδα.Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης που συνορεύει με την Ελλάδα.

Με τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2007 ετέθη ως στόχος η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η εξασφάλιση ενός διαφανούς και λειτουργικού φορολογικού συστήματος σύμφωνα με κοινοτικό δίκαιο. Με την ανωτέρω μεταρρύθμιση καταργήθηκε η προοδευτική φορολογική κλίμακα στα φυσικά πρόσωπα και αντικαταστάθηκε από ενιαίο συντελεστή (flat tax) 10%, ο οποίος ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών.

Κυριότεροι φόροι :

φόρος φυσικών προσώπων 10% (flat tax)

εταιρικός φόρος 10% (flat tax)

φόρος μερισμάτων 5%

Ο φόρος προστιθεμένης αξίας (DDS) 20% και μηδενικός προκειμένου για εξαγωγές και ενδοκοινοτικές προμήθειες.

Υποχρέωση για καταβολή ΦΠΑ υπάρχει μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Κύκλος εργασιών άνω των 50.000 λέβα (€ 25.000)

Ενδοκοινοτικές προμήθειες άνω των 20.000 λέβα (€ 10.000)

Πωλήσεις εξ αποστάσεως άνω των 70.000 λέβα (€ 35.000)

Ειδικός φόρος κατανάλωσης επιβάλλεται στο αλκοόλ, τα προϊόντα καπνού, τα πολυτελή αυτοκίνητα, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο.

Τα Δημοτικά Συμβούλια καθορίζουν, εντός του πλαισίου του νόμου, το ακριβές ύψος των δημοτικών φόρων και τελών :

- Δημοτικός φόρος σε όλα τα ακίνητα από 0,5% έως 2%

- Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων από 1,3% έως 2,6%.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν υπογράψει συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας σε σχέση με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου (Νόμος 2255/1994, ΦΕΚ 195/18.11.1994).

http://www.unionbalkansbusiness.com/%CE%93%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%99-%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%92%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%93%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%91

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Unlike most other states, Wyoming does not levy an individual or corporate income tax.

In addition, Wyoming does not assess any tax on retirement income earned and received from another state.

Wyoming has a state sales tax of 4%. Counties have the option of collecting an additional 1% tax for general revenue and a 1% tax for specific purposes, if approved by voters. Food for human consumption is not subject to sales tax.

There also is a county lodging tax that varies from 2% to 5%. The state collects a use tax of 5% on items purchased elsewhere and brought into Wyoming. All property tax is based on the assessed value of the property and Wyoming's Department of Revenue's Ad Valorem Tax Division supports, trains, and guides local government agencies in the uniform assessment, valuation and taxation of locally assessed property. "Assessed value" means taxable value; "taxable value" means a percent of the fair market value of property in a particular class. Statutes limit property tax increases. For county revenue, the property tax rate cannot exceed 12 mills (or 1.2%) of assessed value. For cities and towns, the rate is limited to 8 mills (0.8%). With very few exceptions, state law limits the property tax rate for all governmental purposes.

Personal property held for personal use is tax-exempt.

Inventory if held for resale, pollution control equipment, cash, accounts receivable, stocks and bonds are also exempt.

Other exemptions include property used for religious, educational, charitable, fraternal, benevolent and government purposes and improvements for handicapped access. Minerals are exempt from property tax but companies must pay a gross products tax and a severance tax when produced. Underground mining equipment is tax exempt.

Wyoming does not collect inheritance taxes.

Because of the phase-out of the federal estate tax credit, Wyoming's estate tax is not imposed on estates of persons who died in 2005. There is limited estate tax related to federal estate tax collection.

Αφού το προτίμησε και ο Τσοχατζόπουλος, κάτι παραπάνω θα ξέρει...

en.wikipedia.org/wiki/Wyoming

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Σύσταση νόμιμης κι αφορολόγητης ανώνυμης Ιατρικής Εταιρίας,

από ένα άτομο,

στο Delaware,

με μόνο 175 λίρες Αγγλίας!

Ζήτω οι φορολογικοί παράδεισοι!

Τσίπρα έλα να με πιάσεις αν μπορείς...

http://www.ukincorp.co.uk/s-72-state-of-delaware-advantages.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σύσταση νόμιμης κι Ευρωπαϊκής ανώνυμης Εταιρίας,

από ένα άτομο,

στο Λονδίνο,

με μόνο 32 λίρες Αγγλίας!

Την ίδια ημέρα!

Ζήτω η Ενωμένη Ευρώπη!

Διορισμένα με μέσον κομματόσκυλα γραφειοκράτες του ελληνικού Δημοσίου, φάτε τη σκόνη τους.

www.ukincorp.co.uk/s-4-uk-company-formation.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.