Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] American Gangster


Winmx

Recommended Posts

American gangster

Ειδος:αστυνομικη,δραμα

Ηθοποιοι:Denzel Washington,Russel Crowe,Josh Brolin,Lymari Nadal

Σκηνοθετης:Ridley Scott

Πλοκη

Τελη δεκαετιας του 60' με αρχες του 70'...Ν.Υορκη,Χαρλεμ.Ο Frank Lukas ειναι ο εμπιστος οδηγος ενος νονου εκεινης της εποχης.Αυτος πεθαινει κι ετσι ο Lucas βρισκει την ευκαιρια να αναπληρωσει το κενο ξεκινωντας τη δικια του αυτοκρατορια ναρκωτικων.Φερνει τα ναρκωτικα με τα στρατιωτικα αεροπλανα απο τοΒιετναμ και κρυβοντας τα μεσα στα φερετρα των στρατιωτων.Απο την αλλη εχουμε εναν αφοσιωμενο και τιμιο αστυνομικο Richie Roberts που θελει να τον ξεσκεπασει και να αποκαλυψει ολο το δικτυο διαφθορας στης διωξης ναρκωτικων

Κριτικη

Πολυ καλο σεναριο και πλοκη.Βασιζεται σε πραγματικη ιστορια εκεινης της εποχης.Και οι 2 πρωταγωνιστες εχουν μια καταπληκτικη ερμηνεια....δεν ξερω ποιον να ξεχωρισω!Ο Denzel Washington δικαια ειναι προτεινομενος για χρυση σφαιρα.

Πανω απο 2 ωρες εργο....ουτε μια στιγμη βαρεμαρας ή κουρασης.Ενα ταξδι στη διεφθαρμενη δεκατια 70' μεσα στα ναρωτικα και σαπιλα!

Ευτυχως δεν ειναι μια απο τις κλασικες γκανγκστιρικες ταινιες με μαφιοζους ιταλους-ιρλανδους που ειμαστε συνηθισμενοι να βλεπουμε τελευταια.Επιτελους και ενας μαυρος μαφιοζος (σχολιο που τονιζεται αρκετες φορες μεσα στο εργο)

Ολη η ταινια εχει γυριστει στην Ν.Υορκη.Τα σκηνικα και τα χρωματα της εποχης ειναι καταπληκτικα.Κουστουμια κλασικα 70'!Φωτογραφια αρκετα καλη κι εκεινη.

Μουσικουλα καλη....Hank Shocklee,Public enemy,Sam& Dave κτλ

empopcorn empopcorn empopcorn empopcorn /5

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!!!

Πραγματικά μια αρκετά καλή, καλλιτεχνική δημιουργία της 7ης τέχνης για την ταινία εποχής.

Η γεύση που μου άφησε, ήταν το μεταίχμιο της εξέλιξης της μαφίας από το εμπόριο του τζόγου, λευκής σαρκός και όπλων στο εμπόριο των ναρκωτικών, όπως είχε αναπαρασταθεί επιγραμματικά στο Νονό, ειδικά στο Νο3…

Και αποτελεί μεταίχμιο, διότι ο Frank Lucas ο οποίος είναι υπαρκτό πρόσωπο και το Harlem των έχει θεοποιήσει τρόπων τινά… είχε εμπειρίες από το αφεντικό του, το οποίο συναναστρεφόταν με την τότε ιταλική μαφία, ώστε όταν έμεινε μόνος του έχοντας μεγάλη οικογένεια, προσπάθησε να υιοθετήσει την ιταλική κουλτούρα ως προς την παράδοση της φαμίλιας και τις συνήθειες, όπως εκείνες του Δον Κορλεόνε.

Η διευκόλυνση των γνωριμιών του, έγκειται στην πρόσβασή του τελικά στην πηγή της παραγωγής ινδικής κάνναβης στο Βιετνάμ μέσω του στρατού.

Όμως για να κάνει τελικά τέτοιο ταξίδι σημαίνει ότι δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει στην ζωή του και θεωρούσε είτε έτσι είτε αλλιώς την ζωή του χαμένη, άρα πηγαίνοντας στην πηγή το πολύ πολύ να έβρισκε τον θάνατο μια ώρα νωρίτερα…ίσως έτσι εξηγείται και το σθένος του. Το σθένος όμως αυτό δεν δικαιολογεί τα εγκλήματα που διέπραξε για την προσωπική του ευμάρεια. Ως εκ τούτου το γεγονός αυτό, δείχνει την φυσική ροπή εξέλιξης, στο χώρο της μαφίας, ώστε να αναπτυχθούν χρόνο με το χρόνο ανθεκτικότερα στελέχη της και να περάσουμε από τον “homo mafiensis” στο “homo mafiensis negrus” , ο οποίος συν τοις άλλης έχει και επιβαρυμένο ιστορικό πιέσεων, που αφορούν την εκμετάλλευση των μαύρων από τους λευκούς…Φυσικά σήμερα η έκδοση ‘’homo mafiensis…’’ έχει αρκετές πλέον παραλλαγές όπως ‘’homo mafiensis colombianensis’’ κτλ …

Κάποια στιγμή, όταν ο αστυνομικός συνομιλούσε λίγο πριν το δικαστήριο με τον Frank Lucas, έκανε διαπραγμάτευση διότι ο ένας θα μπορούσε από την σκοπιά του να φάει τον άλλο και ήθελαν και οι δύο να επιβιώσουν… Δεν θα πω όλη την στιχομυθία, αλλά θα επικεντρωθώ μόνο σε ένα σημείο της… Ο αστυνομικός λέει στον Frank, ότι πρέπει να τον σταματήσει, διότι είναι η εξέλιξη. Δηλαδή ο αστυνομικός ήθελε αφενός να βοηθηθεί για το ξεσκέπασμα των εκφυλισμένων συναδέλφων του και αφετέρου να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ νόμου και παρανομίας μέσα στην κοινωνία του.

Ηθικό δίδαγμα ως ερμηνεία κοινωνικών τάσεων : Σκοπός της κοινωνίας είναι η ισορροπία μεταξύ στο σωστό και το λάθος και όχι η εξάλειψη της κοινωνικής παθογένειας. Και αυτή η ερμηνεία ίσως, να δικαιολογεί το γεγονός ότι η κοινωνική παθογένεια ανέκαθεν στην ιστορία υπήρχε , υπάρχει και ίσως θα υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό της σαν πρώτη ύλη της ελεύθερης αγοράς και της ζήτησης εργασίας, στο μέλλον…

Η δε βαθμολογία μου για την ταινία είναι 3/5 , διότι δεν άφησαν περιθώριο ίσως, για τριλογία και το αυτοτελές για τέτοιου είδους περιεχόμενο φαντάζει ολίγον εμπορικό περισσότερο…

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ξεκινά καλά η ταινία αλλά δεν μ αρέσει όπως πάει μετά τα μέσα ,στο τέλος δε πολυ εύκολα έπεσε ο γκάνγκστερ στα χέρια της αστυνομίας , και πολύ εύκολα τους έδωσε όλους στεγνά.

είναι και 3 ώρες πιάνεται ο κώλος σου.

θα πρότεινα ένα γαμάτο ντι-βι-ντι που είδα με τον σερ αντονι , απόδειξη ενοχής λέγεται έξυπνο και με ενδιαφέρον μέχρι το τέλος .

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χμμ..συμφωνώ πως η λύση της πλοκής ήταν λίγο 'εύκολη' και το πως τον βρήκαν ήταν κάπως απλοικό..

Τέλοσπάντων,ίσως καλύτερα έτσι,μη το κουράζουμε και πολύ.

Ας δούμε τα θετικά: Πολύ καλές ερμηνείες(ο Ντένζελ κυρίως),ωραία σκηνικά και κουστούμια,αρκετά πιστή αντιγραφή υποθέτω.

3 ώρες που πέρασαν χωρίς να το καταλάβω(εν αντιθέσει με τη δολοφονία του Τζέσσε Τζέημς),αρκετή δράση.

Σε γενικές γραμμές ένα έργο για τη μαφία κάπως λάιτ και χωρίς πολλά λιπαρά,κατασκεύασμα προς τέρψιν οφθαλμών και διασκέδασης.Θα το πρότεινα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

στην ουσία είναι ακόμα μια ταινία που δείχνει άλλη μια μέθοδο με την οποία περνούσαν τα ναρκωτικά στο αμερικα.

και στο τι είναι ικανός να σκεφθεί ο άνθρωπος για να τα οικονομήσει , γρήγορα , και χωρίς κόπο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εμένα μου έμεινε η ατάκα της δικηγόρου του αστυνομικού:

Μην με πηδάς σαν δικηγόρος, πήδα με σαν μπάτσος

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.